KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 3.-4.5.2014

7963. IS-viikonloppu 3.-4.5.2014

Eki2.5.2014 klo 17:48
Huomenna koviksessa skyttäilyä, skytismiä ja skytologiaa kärkkäishöystein.
2. Pena3.5.2014 klo 07:14
Onko vahingossa laitettu Pehmiksen tekijät?
3. Pekka Harne3.5.2014 klo 13:15
Kovis on taattua Skyttää ja Kärkkäistä. Sopivasti saman lehden Ristikkoakatemian palstalla Antti selittää, mitä skytismeillä tarkoitetaan. Tarkemmaksi nimeksi tälle vihjetyypille hän ehdottaa osuvasti vaihdelmaa.
4. Marco Poloinen3.5.2014 klo 18:35
Eipä tuossa tunnistusvaikeuksia olisi ollut, vaikkei nimien vaihtumisesta tietoa olisi ollutkaan. Tyylinsä kullakin, ja hyvä niin!

Eräs viehättävimpiä asioita Antin laatimuksissa - tässäkin - on vihjerepertuaarin monipuolinen käyttö. Kun samalla sabluunalla ei ratkonnassa pääse etenemään kovin pitkälle, mielenkiinto, terve epäilys ja vir(k)eystila säilyvät tuottoisalla tolalla.

Mallikas sanasto ja (netistä imuroitunakin) selkeästi hahmottuva toteutus eivät jättäneet epäilyksenalaisia kohteita. - Tai no, yhdestä kohdasta olen hienoisesti eri mieltä, mutta lisäpyörittely saattaapi saada mielen muuttumaan...

Jos tuntemuksista jotain harmittavaa täytyisi kaivaa esille, niin odotettua vähemmäksi aikaa riitti teoksen parissa nautiskelua. Mutta en valita! :-)
5. Kaapo3.5.2014 klo 19:25
Yhden skytismin bongasin.

Useasti toistuvat toimitukselliset virheet saavat epäilemään, että Ilta-Sanomissa ei ristikkojen toimittamiseen sittenkään kovasti panosteta, vaan ne pannaan lehteen jonkinmoisena täytteenä. Tarkoitan tässä näitä vääriä laatijamerkintöjä ynnä muita aikaisemmin esiintyneitä vaativuustasovirheitä.

Epäselväksi jäi -VARIO, mutta haitanneeko tuo.
6. Joutilas3.5.2014 klo 19:43
PRO. Kiitos!
7. kaitsu3.5.2014 klo 21:27
Ehkei yllä ihan kolmen pallon tasolle, mutta nautittava ristikko kuitenkin.
8. Marco Poloinen3.5.2014 klo 21:44
Uskon, että ratkojabarometrissa yltää keskimäärin hyvinkin kolmen pallon tasolle. Ei kuitenkaan toistaiseksi noteeraamattoman neli- tai viisipallosen tasolle, johon monet Antin koviksista aikojen kuluessa ovat yltäneet.
9. Tuomas L.3.5.2014 klo 22:26
Hyvä tehtävä oli taas. Vaikutti ensin tavallista helpommalta Skytältä, kun ylhäältä ja oikealta täyttyi melko nopeasti. Sitten tuli kuitenkin jo hankalampaa ja iso osa ammotti pitkään tyhjänä, mutta lopulta tuli kirjain jokaiseen ruutuun ja kaikki vihjeetkin olivat loppujen lopuksi ymmärrettäviä. Hassua kyllä, juuri se ainoa skytismi valkeni minulle aivan viimeisten vihjeiden joukossa! Vaikein vihje oli mielestäni kuitenkin NISKI, se kun oli tietystä syystä vaikeampi kuin tällaiset vihjeet yleensä.
10. jussi vain4.5.2014 klo 01:24
Mukava ristikko, kuyen teemulla yleenä on.
11. MP4.5.2014 klo 09:29
Kaapolle. Usein toistuvista ristikkovirheistä kysyin 10.3.2014 IS:n toimittaja Juhani Tolvaselta asiaa. Hän vastasi, että toimitus ei voi tietää asioiden oikeata laitaa, koska ristikot vaikeusasteineen ja laatijoineen tulevat Vuokilalta sellaisinaan painettaviksi.
12. Kaapo4.5.2014 klo 10:55
Ekinkö vika siis?

Yleensä Sanaris kyllä tekee virheettömiä ristikoita.
13. MP4.5.2014 klo 11:35
En etsi syyllisiä. Toistin vain Tolvasen sanat. Silloin 10.3. ei vika ollut Sanaris-tehtävissä vaan pokeriristikosta puuttuivat sijoitettavat kortit. Sen Tolvanen totesi ilman muuta IS-taittovirheeksi. Siinä ohessa käytiin läpi myös näitä kovisten vaikeusasteita ym.
14. Wilde7.5.2014 klo 11:44
Marco Poloisen kanssa samaa mieltä Skytän vihjerepertuaareista. On se kiero mies, kun koskaan ei voi olla varma, miltä kantilta alkaa vihjettä a(r)vailemaan. Kokemus auttaa siinäkin, kun vaihtoehdot on suunnilleen tiedossa, ja minunlaisella utamillakin ratkonta-aika on selvästi lyhenemässä.

Se "OTTEIN" jäi vähän kaivelemaan, mutta ehkä joku osaa senkin.
15. ripop7.5.2014 klo 15:38
Minäkin jäin ihmettelemään tuon ottein ratkaisua.Tiedän kyllä hyvinkin kyseisen , mutten mitenkään osaa yhdistää sitä vihjeeseen.
16. Jaska10.5.2014 klo 17:13
Totta, että ei jousisoittimen tallaa soittaessa hipelöidä. Jos Skyttä niin tarkoitti, sitä voisi pitää miinuksen arvoisena kömmähdyksenä siinä tapauksessa, että tallalla ei olisi muita merkityksiä. Mutta sillä on.

Sitä vastoin Skytän karkki Kis-Kis lienee virhe, eikös se ole Kiss-Kiss. Vai onko jossain vaiheessa namu typistetty, tiedä häntä. Annetaan nyt kuitenkin kokopukki, koska tarjolla oli parempikin vihje ilman jättimäisiä purkuhommia. Siis esim.TOKA OOKSI VAIHTAEN JANOJUOMAKSI. Mitä mahtaa Skytällä olla kansallisjuomaamme vastaan...

Knoppologia on parasta Skyttää, ja ihan reilusti kolmemiikka/täyskolmosraja ylittyikin. NISKi/MULI oli minullekin vaikein. RO(U)TAVA(U)RIO avautui helpommin.

Keskipituus 6,06, arvosana siis 9½.
17. Eki10.5.2014 klo 20:14
Tämä ristikko selityksineen löytyy nyt Ristikon anatomiasta.
18. Jaska10.5.2014 klo 23:20
Skytältä kai vahingossa pudonnut pois NISKIn selitys. Siinä on vaihdettu sanan skini tavut: ski-ni. Tuomas L.:n mainitsema vaikeuden tietty syy on vihjesanan tavutus suomen normaalisäännön mukaan: nis-ki niin kuin nis-ka. Muli on puolestaan sanan puli(pää) synonyymi: mu-li -> li-mu.
19. iso S11.5.2014 klo 10:26
Jaska on oikeassa, mikä ei vielä todista sitä että Skyttä on väärässä. Fazerin sivuilta siteeraten:

" Kiss-Kiss -karamelli on Fazerin kolmanneksi vanhin makeistuote.

Kiss-Kiss -karamelli on alun perin jo vuodelta 1897. Kiss-Kiss rekisteröitiin vuonna 1901, mikä tekee tuotteesta Suomen vanhimman tavaramerkin."

Ei mikään mitätön saavutus tuo, tänä nopeiden tuotemuutosten aikana.

Voisi kuvitella, että paras paikka etsiä Kiskis-tietoa olisi kiskis.fi. Siellä kerrotaan nykysuomea käyttäen "We produce and design unforgettable commercial films to market you and your client." Haiskahtaa mainostoimistolta, ei maiskahda karkilta.

Kuvahaku kiskis tuottaa aluksi lähinnä jäniksen kuvia, joten ilmeisesti jänis on jollakin kielellä kiskis. "I love Kis-kis" -kuva johtaa unkarilaiselta näyttävään Prof pet -sivustoon ja kiskis on todellakin unkaria, mutta tarkoittaa pientä vauvaa. En usko Skytän sellaisia syövän.

Toinen, tai pikemminkin ensimmäinen "I love Kis-kis" -kuva johtaa Kis-kis Selection -tuotteiden jäljille. Vahva markkinointialue näyttää olevan Venäjä, mutta kyseessä on hollantilaisen Prof Pet -yhtiön tuotemerkki. Ehkä Skyttä maailmalla matkustellessaan on erehdyksessä maistellut näitä. Olihan takavuosina Stockmannin ruokahyllyynkin eksynyt tonnikalapurkkeja joissa oli merkintä "pet food only". Ties miten kauan kauppa oli käynyt kunnes joku närkästynyt kielitaitoinen valitti asiasta. Huom: en epäile Skytän kielitaitoa, mutta eihän kaikkea pienellä painettua aina tule lukeneeksi kun nälkä kurnii. Kurnau!
20. ripop11.5.2014 klo 14:46
Olen soittanut selloa ja kitaraa enkä koskaan ole joutunut kohdistamaan tallaan minkäänlaisia otteita, jollei kysymys ole sen paikalleenasettamisesta.Mitähän Jaska tarkoitat sillä muulla merkityksellä?
Skyttäkään ei anatomiassaan selitä tätä.
21. Tuomas L.11.5.2014 klo 18:05
Talla tarkoittaa myös kaasupoljinta ("talla pohjassa"), mutta ei siihen silloinkaan mielestäni ihmeellisemmin otteita liity.
22. Matti11.5.2014 klo 22:02
Viulussa sordiino tökätään tallaan, ja se kiinnitetään ja irrotetaan useinkin kesken soiton. Mutta siitä ei tässä taida olla kysymys.
23. iso S12.5.2014 klo 08:58
Skyttä antaa Ristikon anatomiassa selvityksen
-VARIO => ROTA; vokaali U on jätetty pois sanoista VAURIO ja ROUTA

Niinpä tietysti. Päädyin oikeaan ratkaisusanaan, mutta yhteys jäi ymmärtämättä. Jostain syystä tuollaiset yhdyssanasta pudotukset ovat minulle sokea piste. Luulin että kyseessä on normaali, joskin kaukaa haettu yhdyssana.

Kuvahaulla hakusanoilla Sopema Rotavario löytää kuvia traktorin perään kytkettävästä värkistä, joka lienee kultivaattori tai joku muu pellonmuokkaukseen tarkoitettu härpäke. Jos ostaminen kiinnostaa, niin käytettynä myytävästä on kuva osoitteessa
_http://img.machinio.com/tkb/1219291.jpg

ja tässä kuvassa näkyy että laite on tyyppiä rotavario.
_http://www.proplanta.de/Landtechnik/Landtechnik_B ilder/gebraucht-Sopema-ROTAVARIO_20130826172728_6. jpg

Kilpailevana vaihtoehtona ratkaisusanaksi minulla oli ROTO, yhtä huonoin perustein. Se olisi tosin monipuolisempi kuin ROTA, koska Rotovario voi olla laite tai aine. Näin se parantaa mahdollisuutta että nimi olisi ratkojaparalle tuttu, mahtuuhan joukkoon eri alojen erikoisasiantuntijoita.

Greffet Roto-Vario
_http://www.greffet.fr/images/rotovario02.jpg

RotoVario® Aqua 623 003 Silver
Supplier: Eckart
Product performance: Pigment concentrate based on leafing aluminium pigments.
_http://www.specialchem4coatings.com/tds/rotovario -aqua-623-003-silver/eckart/35674/index.aspx

Tyhmyydestäni suivaantuneena en pidä tuosta kikasta muuten hyvässä ristikossa. Kovikseen olisi tietysti liian helppoa vihjata -virus, mutta miten olisi ollut joku Nino Rota -pohjainen ilkeä vihje tyyliin tämän pojat isäänsä karvaisempia? En tosin tiedä, onko Rotalla poikia.

Erityiskiitokset anatomiasta. Tällainen jälkiselvitys auttaa viitseliästä ristikko-opiskelijaa ohdakkeisella tiellä visaisten valtiaaksi. Kiitos siis oletettujen viitseliäiden puolesta. En minä, patalaiska poikamies jo kolmannessa polvessa, mutta ne toise(nlaise)t.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *