KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MITÄHÄN SE WIKIPEDIA TIETÄÄ

9182. Mitähän se Wikipedia tietää

iso S27.2.2017 klo 10:34
Wikipediasta löytyy paljon hyödyllistä tietoa, mutta kaikki sen kertoma ei ole totta. Joissakin tapauksissa se jopa lyö itse itseään "vaihtoehtoisilla faktoilla". Tähän säikeeseen voi lähettää näytteitä Wikipedian virheistä. Ehkäpä sen seurauksena joku viitseliäs ja asian tunteva vaivautuu korjaamaan kyseisen artikkelin. Silloin tuloksena olisi jotain hyödyllistä eikä homma jäisi irvimisen ja räksytyksen asteelle.

[Kuten arvaatte, minä en ole viitseliäs. Irviminen ja räksytys sujuu paremmin.]
2. iso S27.2.2017 klo 10:48
Annan esimerkin. Artistiketjussa mainitaan Patrizio Buanne. Suomenkielinen Wikipedia kertoo näin:

"Patrizio Buanne (s. 20. syyskuuta 1978 Napoli, Italia) on italialainen baritoni.

Buanne syntyi Napolissa, mutta hänen perheensä muutti Wieniin hänen ollessaan viisivuotias."

Tuosta ei ihan varmuudella selviä, muuttiko Patrizio perheensä mukana vai jäikö lapsiparka yksin Napoliin. Joka tapauksessa väite on että hän syntyi Napolissa. Englanninkielinen Wikipedia on eri mieltä:

"Patrizio Franco Buanne (born 20 September 1978 in Vienna, Austria) is an Neapolitan-Austrian baritone singer, songwriter, and producer.

Patrizio Buanne was born in Vienna, Austria to Franco and Alina Buanne from the city of Naples. His parents moved to central Europe due to work and believed Buanne would receive better quality of medical care for his birth in Vienna (where his father Franco was a chef)."

Sen mukaan Patrizion isä oli jo valmiiksi Wienissä ja vanhemmat muuttivat sinne ennen Patrizion syntymää ja nimenomaan syntymistä varten. Tässäkin on selvää hämäryyttä: isä oli jo Wienissä, johon vanhemmat muuttivat. Muun perheen, jos sellaista on, muuttamisesta ei ole tietoa.

Ainakin toinen Wikipedia on väärässä, ehkä jopa molemmat.

Italialainen Wikipedia kertoo näin:

"Trasferitosi giovanissimo con la famiglia a Vienna dove i genitori gestivano una pizzeria nella quale si potevano ascoltare classici della musica italiana e napoletana."

"Patrizio Franco Buanne (Napoli, 20 settembre 1978) è un cantante italiano naturalizzato austriaco, con caratteristiche da baritono.

Trasferitosi giovanissimo con la famiglia a Vienna dove i genitori gestivano una pizzeria nella quale si potevano ascoltare classici della musica italiana e napoletana."

Google-kääntäjä tulkkaa sen sumeaksi suomeksi näin:

"Patrick Franco Buanne (Napoli 20. syyskuuta, 1978) on italialainen laulaja luonnonvaraisena itävaltalainen, baritoni ominaisuudet.

Hän muutti hyvin nuori hänen perheensä Wieniin, jossa vanhemmat juoksi pizzeria, jossa voit kuunnella klassikoita italialaista ja napolilainen musiikki."

Tämä tuntuu tukevan suomenkielistä versiota.
3. TJV27.2.2017 klo 22:55
Olen vuosikymmenten vieriessä alkanut pitää Voitto Hellsteniä kyllä aivan ylimaallisena sprintterinä ja taistelijana, mutta ranskalainen Wikipedia tuskin siksi esittelee hänet Tukholmassa syntyneeksi ja kuolleeksi. Kansalaisuudenkin mainitsevat "ruotsalainen, suomalainen".
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *