KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 14.-15.6.2014

8019. IS-viikonloppu 14.-15.6.2014

Eki12.6.2014 klo 12:35
Perkka Vuotsilan paluu! Etukäteisratkojat ovat päivitelleet, että kolme tähteä on paikallaan! SE on siinä!

Piilosanan on laatinut Riku Rosenvall.
2. Jaska12.6.2014 klo 16:57
Opi kerskuvalta!
3. Pekka Harne14.6.2014 klo 09:45
Pelkkä oikean alakulman näkeminen pani haukkomaan henkeään. Nyt pantiin aukioisuuden ennätyslukemat uudelle sataluvulle! (Vieraiden tulo siirtää ratkontaelämyksen myöhemmäksi.)
4. kari kämäräinen14.6.2014 klo 12:49
Aeka huastava.
5. kari kämäräinen14.6.2014 klo 13:20
Perun äskeisen ison aukion osalta. Ratkesi puoleen tuntiin. Veikeitä yhdyssanoja!
6. kari kämäräinen14.6.2014 klo 13:39
Ratkesi kokonaan pariin tuntiin eli ei tämä ollutkaan niin huastava kuin alkuun näytti!
7. Juha N14.6.2014 klo 17:31
Kiitos herkkupläjäyksestä, vaikka onhan tuossa sanastossa paikoin hunninkoskinien kapakkatuiterien makua :)

11 x 10 ruudun hirmuaukion laadinnan lähtökohdaksi veikkaan kolmea alimmaista vaakasanaa. Tästä asetelmasta olisi sitten lähdetty kokeilemaan, miten korkeaksi kakku voidaan rakentaa. Olisi aikanaan kiva kuulla, missä järjestyksessä sanat oikeasti ruudukkoon solahtivat.

Sana- ja piirrosvihjeet avautuivat kivasti, mutta valokuvista kaksi jäi mysteeriksi. Pääkuvan alla olevaa herraa en tunne (koen muusikonkuvat ylipäätään ärsyttäviksi), ja yläreunan tumma nainenkin on outo, mitä alaa sitten edustaakaan.
8. Auku14.6.2014 klo 18:15
Aivan mahottoman vaikee,aenakin savolaiselle. Ei aata ies karhun kiännös!
9. ripop14.6.2014 klo 18:59
On kyllä nyt paha seitti heitetty.
Ai puoli tuntia.Käsittämätöntä meininkiä.Tästä taitaa tulla vuoden pahimpia.
10. Tuomas L.15.6.2014 klo 14:27
Aika paha tehtävä kyllä oli. Aukion ulkopuolinen osa ratkesi helpohkosti, mutta sitten alkoikin tosi mietintä. Osasyynä vaikeuteen oli kohtalokas virhe vihjeen KUIN RA ratkaisussa; kun vihdoin oivalsin muuttaa sen, selvisin lopulta maaliin. Viimeistään nyt yön yli nukkumisen jälkeen uskoisin ymmärtäneeni kaikki vihjeetkin. Aukion ehkä kaikkein hullunkurisimman yhdyssanan alkuosa oli minulle ennestään tuntematon.

Toisaalta, onhan tässä ristikossa ainakin yksi vihje, jonka vaikeusaste on varmaan nolla pallukkaa. Siellä jossain alhaalla.
11. Auku15.6.2014 klo 15:20
Sainpa minä savolainenkin yön nukkumisen jälkeen ratkaistua ristikon. Joistakin sanoista en ole täysin varma,mutta ratkaisuriviin tarvittavat kirjaimet sain mielestäni oikein eli eikun tekstailemaan!
12. Emma15.6.2014 klo 17:34
Vaativanpuoleinen, mikä on pelkkää plussaa. Kun olen runsaasti osallistunut "muutetaan yksi kirjain"- säikeeseen, sanastokin tuntui jotenkin tutunomaiselta. Siellähän näitä yhdyssanoja viljellään. Minun mielestäni oli ihan mukavaa pohdittavaa, jos tosiaan pipo on tarpeeksi löysällä ;-D
13. Pekka Harne16.6.2014 klo 12:21
Ihmeen paljon hyviä sanoja löytyi ennätyksellisestä oikeasta alakulmasta. Kuvan alinen alue on sen sijaan mulla edelleen ratkaisematta, varmaan jonkun virhesanan takia.

Mutta missä luuraavat Jaska, Iso S ja Marco Poloinen kommentteineen?
14. iso S16.6.2014 klo 12:35
On ollut muita hommia sen verran että en ole ehtinyt vielä edes kaikkia vihjeitä kertaalleen lukaista. Yläosaan on syntynyt yksi sana, voi olla jopa oikea arvaus. Istuu ainakin vihjeeseen ja on näitä kevyesti humoristisia kikkoja. Kikat voivat maistua itsetarkoituksellisilta ja/tai näsäviisasteluilta, tämä meni selvästi positiiviselle puolelle.

Alanurkan mahtiaukion koon totesin ja pelottaa etukäteen niin että ei äärtä, ei määrää. Jossain muussa säikeessä epäiltiin Vuokilan muuttanee laadintatyyliään, mihin Vuokila vastaväitti laativansa tarpeen mukaan minella tyylillä. Oman pettävän mielikuvani mukaan tähän aukioiden kokokilpailuun lähteminen on jotain sellaista mitä Vuokila ei tainnut harrastaa silloin ennen, sanokaamme vaikka 20 vuotta sitten. Voi olla että väistän muurin ja tämä tyylikeino on ollut repussa aikojen alusta.
15. Jaska16.6.2014 klo 16:51
Tapaan siis nykyisin kommentoida IS-koviksia ratkaisujen lähetysajan päättymisen jälkeen. Tämän osalta tein poikkeuksen raottamalla sanaista arkkuani toisaalla jo eilen. Pekka Harnelle lisäbulletiini: tämä oli paljon helpompi kuin tuskin taivalletuksi tullut Vaivoin.
16. Eki16.6.2014 klo 16:55
Yksin en ois jaksanut moista alakulmaa äheltää, mutta toisen perkanpuoliskon kanssa oli hervottoman hauskaa.
17. Eki16.6.2014 klo 16:59
Perkalla tänään ilmestyneessä Sanasepossa snadit 13x5 ja 16x4.
18. iso S17.6.2014 klo 23:40
On se hyvä että meistä ratkojista on jotain hyötyä. Laatijat voivat pitää hauskaa meidän kustannuksellamme, sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti.

Yllätin itseni ja ulkomaiset asiantuntijat punnertamalla ristikon täyteen. Lähes kaiken ymmärsinkin (jälkeenpäin), myös sen KUIN RA. Oli siinä hauskatkin hetkensä eikä pelkkää tuskanhikeä. Alkuperäinen ensimmäinen arvauksenikin piti loppuun asti. Hyvä minä, edes siltä osin.

Vanha totuus tuli jälleen todistetuksi: kova kurkotus vaatii lieviä myönnytyksiä päteviltäkin tekijöiltä. Joihinkin ratkaisusanoihin on pakko suhtautua huumorilla, mutta sitähän riittää eikä se kulu käytössä.

Oikean reunan alimman pystysanan ja sen vihjeen osuvuuden epäilen olevan erittäin harvoin toteutuva. Tosin tuohon satunnaiseen tapaukseen on kaksikin mahdollisuutta, joista toinen edellyttää vapaampaa tulkintaa kuin toinen. Tarkemmin ei voi tässä kuvata, toivottavasti en paljastanut liikaa. Kovishirmuja kun ei tarvitse kuin tönäistä kevyesti, vaikka väärään suuntaankin, niin ne horjahtavat oikeille raiteille. Huom: raiteet ei ole vihje, vaan kuvaannollinen ilmaus visaisfanaatikkojen oletetusta toiminnasta.
19. m-j k18.6.2014 klo 18:53
10 * 11 alakulma veti sanattomaksi. Mielestäni kaikkien aikojen laadinnos.
20. Jaska22.6.2014 klo 20:52
Kaikkien aikojen laatimus on jok'ikinen ristikko, kaikkien aikojen paras mukaan lukien. Se tämä ei kuitenkaan ole, vaikka karmaiseva 11x10-aukio lieneekin ME, ja super-skp-pituusrajan 7 ylittäviä on tätä ennen ollut kai vain yhden käden sormin laskettava määrä (saisko tekijät esiin).

Perkka Vuotsilan luomuksen rasitteena on näet muutama puolituiterismi ja kiikun kaakun hyväksyttävä sana. 21 täysin moitteetonta sanaa ristikkäin on kuitenkin mahdottoman rajoilla, joten ehkä olisi yliammuntaa laskea noista miinuksia. Plussaa on sitä vastoin luvallista myöntää aukion ja koko ristikon parhaasta vihje/ratkaisusanayhdistelmästä EI ANUN ASTIA - RANUALAISMUKI. Knoppina parhaasta päästä mainittakoon myös ASEMALL! - NETTA. Mutta miksi huutomerkki koviksessa?

Nuo ekismit eli minulle tuntemattomat ulkolaispopparit kuitenkin laskevat armotta arvosanaa, etenkin kun pelkällä etunimellä suttuista punanaama-Robertia ei voinut edes kuukkeloita. Tiedättekö muuten, mitä on Kärkkäisen mielikuvitus. Se on piirros, joka vaatii minulta suurennuslasin käyttöä tulkinnan silti onnistumatta. Jääköön kuitenkin miikka vetämäti, koska KODIT rakentuivat risteävistä, ja muista piirroksista sai selvää.

Itsenikin yllättäen sain ristikon täytettyä alle monsteriaukion enteilemän pahisrajan reippaan ylityksen. Puolusti siis paikkaansa Iltiksessä vaikeudeltaan tavallisena kiitettävänä koviksena. Ysi, mutta kokeellisena koitoksena oikeammalla areenallaan Sanasepossa mustavalkoversiona Karimin ja Robertin vihjeet parannettuina täyskymppikin olisi ollut oikeutettu.
21. iso S23.6.2014 klo 23:34
Minun jupinani kohdistui vihjeeseen "kilttien yllä" ja sen ratkaisuun skontlantilaissaalit. Kiltti on miesten vaatekappale (joka ei ole hame; sellaisen väittäminen Skotlannissa on riidan haastamista). Naiset voivat käyttää tartaanikuvioitua hametta, joka ei ole kiltti. Saali on käsittääkseni naisten käyttämä hartialiina, joka ei kuulu kilttipukuisen miehen asuun, paitsi ehkä kotioloissa vilutautisena kun kukaan ei ole näkemässä ja itsekin varoo katsomasta peiliin. Silloin saali voisi teoriassa (kun kukaan ei ole käytännössä nähnyt) kiltin yllä, siis yläpuolella. Nykyaikainen kiltti (filleadh bheag eli small kilt) kun ei ylety vyötärön yläpuolelle eikä saali raavaan skotin vyötärön alapuolelle.

Toinen mahdollinen tilanne on se että kiltti ja saali eivät ole yllä, vaan heitetty hetken hurmassa lattialle päällekkäin, tuossa järjestyksessä. Kolmatta vaihtoehtoa, jota en kehtaa edes kuvitella, on se että molemmat vaatekappaleet ovat kyllä yllä, mutta eri henkilöillä. Näissä vaihtoehdoissa kiltin omistajan mielestä saalittava osapuoli voi olla kiltti, mutta kylän moraalinvartijoiden mielestä (jos juttu leviää) tuhma.

Tietysti ketkä tahansa kiltit tytöt voivat käyttää saalia, mutta silloin vihje ei selitä, miksi juuri skotlantilaista. Onhan saali pikemminkin persialainen keksintö.

Ristikko on siitä huolimatta taidokas tuotos.
22. Wilde23.6.2014 klo 23:43
Jaskalta hyvin sanottu tuo "muutama puolituiterismi ja kiikun kaakun hyväksyttävä sana". Näinhän se tässä oikean laidan ristikkäismonsterissa oli. Itse en noista tykkää yhtään, mutta pakko se on aina ristikko täyteen vääntää tykkäämättömänäkin.
Viimeinen pääkuvasta tuleva sana venkoili vastaan vielä kirjoitettunakin. "Ei kuivikosta koriin" tuotti ratkaisuksi sanan, joka hädin tuskin täyttää yhdyssanan kriteerit. Vai onko sellainen oikeasti olemassa?
23. Meester Henk5.7.2014 klo 10:35
Vaivautuisiko joku ystävällisesti selittämään vihjeiden "asemall" ja "kuin ra" yhteyden ratkaisusanoihin? Myös ratkaisusana "tokaj" vaatisi selvitystä.

T. MH
24. Tuomas L.5.7.2014 klo 10:46
"ASEMALL" = NETTA: Netta Muskett on kirjailija, muskett[i] on asemall[i]. Kovisvihjeytystä kinkkisimmillään.

KUIN RA = KITSAAT: RA = Roope Ankka. (Minun kohtalokas virheeni oli panna ratkaisuksi RIKKAAT, jossa oli monta kirjainta oikein.)

TOKAJ:n vihjettä en muista.
25. Eki5.7.2014 klo 11:00
Tokaj-vihjeessä oli T, jonka oikealta tuleva nuoli jakoi.
26. Meester Henk5.7.2014 klo 12:46
Kiitos, niinpä tietenkin!
27. Tapio9.12.2017 klo 07:55
Tämä oli mielestäni melkein onnistunut ennätysristikko.

KOSTEAMAATATTI en voi kuitenkaan kelpuuttaa kunnon sanaksi,, sillä kostea ei oikein käy tuossa yhdyssanan alkuosaksi. Sieniterminologiassa "kosteikko" kuvaa maaperää, mitä sana voisi käyttää sienin liittyvissä yhdyssanoissa. Maatatti ei ole oikea sana - oikeastaan tautologiaa, sillä määritelmällisesti tatti on maalla kasvava sieni - ei ole olemassa esim. vesitatteja.
Sanoissa on muutenkin tautologiaa PENNUN... on tautologiaa. MORAALI... loppu TEOT on mielestäni tautologiaa, koska moraalisarna isessään on eräänlainen teko.
28. Tapio9.12.2017 klo 07:58
Minusta on itsepetosta väittää ristikkoa ennätysristikoksi.
29. Tapio9.12.2017 klo 08:08
Tosi hauskoja ratkaisusanoja "ennätyskulmassa" silti oli, kuten VENETSIATAPETTI ja KRAALINIPO - tuossa vaikeutti vain se, että sana "kraali" oli minulle ennestään tuntematon. Huumorin puutetta taisi olla se, että yritin etsiä googlella Abloyn sivuilta vihjeeseen sopivaa lukkotyyppiä, minkä vuoksi kokeilin useita eri sanoja, mutta totesin, että lukkotyyppi taisikin olla vain laatijien keksintöä.
30. Jukkis9.12.2017 klo 09:23
No hyvä tavaton taas sun kanssas. Se, että moitit sanaa PENNUNNALLIKAT tautologiasta, osoittaa taas kerran että et paljon suomen kielen vivahteista tajua.
31. Tapio9.12.2017 klo 16:53
Nallikka tarkoittaa pikkupoikaa. Pikkulapsia voidaan leikillisesti sanoa pennuiksi, joka tarkoittaa aika lailla samaa kuin nallikka. Erityisen nuoria pikkupoikia? Pikkupikkupoikia? Pitäisikö ymmärtää eläinlapsina eli eläinten "pikkupoikina"?
Miten asia pitäisi ymmärtää, ettei tule tautologiaa?
32. Jukkis9.12.2017 klo 18:24
Jos vaikka samalla tavalla kuin sellaiset sanat kuin tytönhentukka, poikaviikari, lehmänkanttura jne.
33. Jukkis9.12.2017 klo 18:26
Näköjään pelaaja oli tuonne moderaattorisäikeesen laittanut muita samantyyppisiä sanoja. Miksiköhän ne sinne piti laittaa?
34. pelaaja9.12.2017 klo 19:09
"Ihan vaan siksi, että sait kysyä." No, en ole ilmoisna ikänä tutkaillut puheena olevaa ristikkoa, joten en tiedä millainen vihje poikapoloisiin johdatti. Siksi päädyin olemaan puuttumatta asiaan täällä ja kohteeksi valikoitui pitkävaikutteisempi moderaattorin vastaanoton odotushuone.

Puoli-ilmaiseksi kopioin kirjeeni nyt sit tänne, vaikka asia onkin jo vanhentunut: (Eräs ns. sivistyssanoja ihaileva tautologi valittaa toisaalla, että) ilmaisussa 'pennunnallikat' on tautologiaa, mikä ei ole hyväksyttävää. Niin sitten myös vaikka tytöntylleröt, pojannaskalit ja pojanklopit herättänevät pahennusta. Ja tietysti pikkuvauvat sekä juovuspäissään eli kaksinkertaisessa humalatilassa olevat miehenköriläät.
35. Tapio9.12.2017 klo 19:23
http://www.sanaristikot.net/anatomia/IS140614/IS14 0614.pdf
Vihje oli vain PIKKUPOJAT
36. Tapio9.12.2017 klo 19:34
Käsitelty myös http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9369 komm. 250 lähtien
37. si-tee-raaja9.12.2017 klo 19:44
30. Jukkis: "No hyvä tavaton taas sun kanssas. Se, että moitit sanaa PENNUNNALLIKAT tautologiasta, osoittaa taas kerran että et paljon suomen kielen vivahteista tajua."
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *