KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VUODENVAIHDE 31.12.2011-01.01.2012

6561. IS vuodenvaihde 31.12.2011-01.01.2012

Juha N31.12.2011 klo 15:14
Jännityksellä odotettu uuden sarjan alku näyttäisi menevän maantieteen puolelle, ja ensituntuma on lupaava. Kerrassaan hienot lauseet, erityisesti oikealle lähtevä.

Oikea reuna on lauseeseen kuuluvan 15-kirjaimisen sanan ohella muutenkin huomiotaherättävä. Se jakautuu kolmen pienaukion sijasta kahteen suurempaan, joista ylempi jatkuu pitkälle keskustaan. Työläs ratkoa, mutta varmasti vielä työläämpi laatia!

Sanastossa on taas varsin paljon etuvokaaleja (YÄÖ), niin että muutama puhekielen klanginen sana tai yhdyssana ei joukossa haittaa.

Kaksi oikeasti huonoakin sanaa joukossa on: keskenään risteävät vieraskieliset CLAIR DE - (4) ja -IIKKA (4. Niiltä olisi voinut välttyä kymmenen kirjaimen vaihdoksella. Vihjeen SÄHKÖMIEHEN LAATIKOSSA tilalle tulisi siten esim MÄMMIMESTARIN TARPEISTOA, vihjeen STEREOILLE viittaama sana muuttuisi lukumäärän osalta, ja sitä rataa. Uuslaadintaankin jäisi kyllä yksi muita huonompi sana (vihjeen MUSIA korvaava MAATALOUSKAUPPOJA), mutta tämä olisi sentään silkkaa suomea.

Vihjeen MITAN NOMIN./PART. viittaama nominatiivimuoto oli itselleni uusi tuttavuus, mutta Nykänen tiesi kertoa, että perusmuodostakin voi olla kysymys.

Ristikko ratkesi hitusen lyhemmässä ajassa kuin oman skaalani normitäyskolmoset, mutta vaati kuitenkin selvästi enemmän aikaa kuin normikolmemiikkaiset.
2. Viljami31.12.2011 klo 16:03
Uudenvuoden raketit eivät ole mitään verrattuna tähän Pitkälän järjestämään vihjeiden ilotulitukseen.Tuon pääkuvasta oikealle lähtevän lauseen viimeisen sanan kanssa olin pitkään pihalla, mutta ratkesihan se lopulta hyvän ahaa-elämyksen myötä.

Vihjeiden parhaimmistoa NOPEIN HITAISTA?, KALASTA JA RIISISTÄ? ja MAINITA JALKINE! Huonoja minusta CLAIR DE- ja -DOBLE.

Samoin kuin Juha N:llä, minullakin tämä jäi hiukan auki täyskolmosesta.
3. Kaapo31.12.2011 klo 16:47
Kovan puurtamisen jälkeen piti vielä kestää laatijan pottuilu, kun avainsana aukesi.
4. Juha K31.12.2011 klo 17:08

Hra "Hertzberg" tervehtiii kaikkia Thaimaan Khon Kaen:sta,
vielä ennenkuin vuosi ehtii vaihtumaan (vajaa 2h vaihtumi-
seen).

Sangen kinkkinen ratkottava altaalla aurinkoaottaessa, Juha
N:n alussa mainitsemaan "aukioisuuteen" täälläkin kiinnitettiin
erityistä huomiota. Ei se aivan läpihuutojuttu ole laatia...

Juha N:n mainitsema "mitan nomin./part." vaati uskonvahvis-
tuspuhelinsoiton suomeen. Muuten, aivojumppaa parhaim-
millaan.

Muutaman ahaaelämyksen aiheuttama riemunkiljahdus aiheut-
ti muiden auringonottajien keskuudessa hämmennystä ja muu-
tama tuli kysymään mistä oli kyse ja koeta sitten suomenkielen
monimuotoisuutta selittää englanniksi ...
5. Jaska1.1.2012 klo 15:45
Ei tuottanut Pitkälä pettymystä, vaikka ei vuoden vaikeimmaksi IS-kovikseksi ihan riittänytkään. Silti pahiksen puolelle arviolta meni. Suurin osa täyttyi ilman tarkempaa ajanottoa telkkaria samalla katsoen/kuunnellen. Vähän olen kahden vaiheilla siitä, oliko ristikko vai Wienin konsertti parempaa viihdettä. Sovittaisko tasurista...

Vankasti eri mieltä Juha N:n kanssa huonoista sanoista ja muutosten tarpeesta. Ensin mainittu kuuluu vain tietää, samoin kuin tietysti -DOBLE. Vihjeen -IIKKA jokainen tottunut kovisratkoja taas tietää vakiintuneeksi knoppimuodoksi, jota Skyttäkin käyttää. Tosin edellyttää laatijalta jonkinmoista harkintakykyä. Tämän hyväksyn mutinoitta.

Onhan tässä pari vain välttävää ratkaisusanaa, eivätkä kaikki vihjeetkään läpäise armotonta loogisfaktiskomparoimissiivilääni. Etenkin pääkuvaidea ja sen muodollinen toteutus neutraloivat kuitenkin nuo pikku puutteet varmistaen arvosanan kirkkaasti kiitettäväksi.
6. Juha N1.1.2012 klo 20:36
Jaska:

En kritisoinut vihjetyyppiä -IIKKA, vaan tällä vihjeellä viitatun ratkaisusanan laatua.

Kyseisessä aukiossa on siis kaksi liki pakkopaikka-luonteista sanaa, joiden vihjeet ovat CLAIR DE - ja -IIKKA.

Ensin mainitun voi vihjeensä mukaisesti tulkita ranskankieliseksi sanaksi, mutta koska tällainen vieraskielinen sana, vaikka olisikin osa kuuluisan musiikkiteoksen nimeä, ei suomen kielessä tarkoita yhtään mitään, pidän sitä ristikkokäyttöön huonona.

Onneksi kyseinen sana on myös englantilainen ja saksalainen joennimi (itse asiassa useampikin joki löytyy: 71km pituinen, 43km pituinen ja kolmas jonka pituutta Wikipedia ei paljasta). Ristikkosanaksi tällainen hätätilassa kelpaa hyvin, vaikka kuuluukin kategoriaan Hinkulandian karttapaikat: onhan sillä selvä tarkoite, toisin kuin ensin mainitulla, joka on pelkkä ranskankielinen sana.

Tämän huononpuoleisen ristikkosanan "oikea" tarkoite on siis SAKSALAINEN TAI ENGLANTILAINEN JOKI. Kädenojennukseksi ratkojalle on vihjeeksi kuitenkin valittu musiikkiteoksen osanimi, joka on silkkaa ranskaa. Vihjevalinta on kaikesta huolimatta erinomainen: ratkoja pääsee uppo-outoon sanaan käsiksi helpommin kuin jos vihjeenä olisi SAKS. / ENGL. JOKI.

Vihjeen -IIKKA viittaama sana joko vieraskielinen yleisnimi tai vieraskielinen erisnimi. Selvimpänä tarkoitteena on erään tunnetun kirjailijan syntyhistoriaan liittyvä asia. Toinen vaihtoehto voisi olla henkilöhahmo TV-sarjasta Oz.

Kyllähän molemmat sanat, CLAIR DE - ja -IIKKA, soveltuvat ristikkokäyttöön, mutta jos tuon aukion olisi voinut laatia käyttäen pelkkiä suomen kielen sanoja, niin miksi vieraskieliset yleis/erisnimet? Tätä halusin kritisoida.
7. Jaska1.1.2012 klo 21:18
No joo, sitten olen vähemmän eri mieltä.
8. Ahti3.1.2012 klo 21:46
Kyllä tämäkin Tonin haaste lopulta taittui. KIRJOITETAAN ISOLLA ratkaisun piilokirjain jätti mielestäni kaksi mahdollista oikeaa ratkaisua riippuen siitä miten vihjeen mieltää, mutta palataan siihen palautusajan umpeuduttua.
Pääkuvasta lähteneen lauseen viimeisen sanan kaksi ensimmäistä "varmaa" ratkaisua sai oikean alakulman jumittumaan, mutta kolmas kerta toden sanoi ja jumi purkaantui kuin itsestään. Ensin jumi oli henkistä, sitten fyysistä ja lopulta päädyttiin henkiselle suusanalliselle puolelle onneksi kuitenkin, että selvittiin ilman fyysisiä vammoja. Ajan kanssa selvinnen Tonin aiheuttamista henkisistä avohaavoista tuon kyseisen kulman kanssa. Kyllä tämä menee tietyn masokismin puolelle, että antautuu kerta toisensa jälkeen Tonin henkisen kiusan uhriksi. Kiitokset kaikesta huolimatta. ;-)
9. HM4.1.2012 klo 18:46
Täytyy myöntää, etten ensivilkaisulla ratkaissut pääkuvasta lähteneitä lauseita!;) No en paljon muutakaan, ja nostin kädet pystyyn parinkymmenen sanan jälkeen. Eilen otin vielä ristikon käteen, ja sana toisensa jälkeen kirkastui. Näin on käynyt ennenkin Pitkäsen (ja Pallosen) ristikoissa, luovuttaa ei kannata! Ratkaisuaikaakin näyttää olevan tavallista enemmän.
10. Maikki4.1.2012 klo 19:14
Mikä siinä on se palautuspäivä. Mun lehdessä lukee 9.12.2011!
11. HM4.1.2012 klo 19:26
Niin munkin, mutta se on vasta maanantaina, eli useampi päivä aikaa jatkaa miettimistä.
12. Maikki4.1.2012 klo 19:27
Kiitti! Niin arvelinkin.
13. Jygge7.1.2012 klo 12:20
Palautuspäivä menneen vuoden "lumia"
14. HM7.1.2012 klo 12:32
Kappas vaan, niin onkin! ;)
15. Jussi vain17.1.2012 klo 19:58
Lieneekö palautuspäivän virheellisyys, vai mikä kun kaikki näyttävät ristikon ratkaisseen.

Mielelläni ottaisin vastaan tiedon pääkuvasta tulevat vihjeet, jotta pääsisi eteenpäin.

Mitä muuten tarkoittaa punaisella osana ratkaisusanan merkitys, minulle se ei oikein ole auennut.

Kiitokset etukäteen.
16. Jaska17.1.2012 klo 21:39
Jussi vain, sinulla lienevät käsitteiden "vihje" ja "ratkaisusana" merkitykset vaihtuneet? Ainakin kysymyksesi punaisesta osasta koskee selvästi vihjettä. Kirjaimet SE vihjeessä NAISEN ovat vihje ruudusta vaakasuoraan lähtevälle viisikirjaimiselle sanalle.

Varmuuden vuoksi kysyn, pyysitkö saada tietää pääkuvalauseet vai lisävihjeitä kuvan tulkitsemiseksi?
17. Jussi vain18.1.2012 klo 13:50
Pääkuvalauseen ratkaisusanoja tarkoitin.
18. Jaska18.1.2012 klo 14:13
KESKELTÄLKÖ KUULUU HIIALAHIIALAHEI
MAAN NIMI KEHOTTAA MOITTIMISEEN

Eka perustuu Piippolan "keskimmäisyyteen" Suomen kartalla. Jos kartta leikataan pahvista maarajoja pitkin, se pysyy tasapainossa asetettuna painopisteensä kohdalta pystysuoran teräväkärkisen esineen varaan. Painopiste sijaitsee siis Piippolassa.
19. vaari18.1.2012 klo 18:52
Ja Piippolan vaarilla oli talo HIIALAHIIALAHEI ! ! !
20. Jussi vain18.1.2012 klo 18:52
Vasemmassa yläreunassa on REFLEKTIIVISEN MERKKI, onko kreikkalainen kirjain psii vai ksii vaiko kumpikaan. Mikä?

Sain aika paljon sanoja ratkottua. Nyt taas on tullut pikkaisen pykimistä ja rykimistä.

Hienoja vihjeitä Seisake kalaruokana ja suomenmestari etana.

Alhaalla keskellä on HYVIN KASVATETTUJA?, mitähän haroja tarkoitetaan.

Mikä tauti on alapuolella vasemmassa kolmannesneljänneksessä tyyppiin. On todella pahan näköistä laatua! Näyttää vaikuttaneen mielialaankin negatiivisesti....:) Onko käynyt valelääkärin vastaanotolla?
21. Jaska18.1.2012 klo 19:00
Vihje on refleKSIIvisen merkki!
Veen tilalle ärrä hyvin kasvatettuihin.
Mikä tahansa tauti. Naaman arkinen synonyymi auttaa ratkonnassa.
22. Jussi vain18.1.2012 klo 19:33
Mitähän Jaska tarkoitat Veen tilalle ärrällä? Jos tiedät, niin annappa molemmat ratkaisusanat, minulla ei nyt tunnu sytyttävän...
23. RA18.1.2012 klo 19:47
Jaska varmaan tarkoitti, että kun "mitähän haroja" kyselit, niin se HYVIN KASVATETTUJA? -vihjeen loppu on, ei "harat" vaan HAVAT... siis ärrän tilalle vee...?: LIIKALIHAVAT.

+ LÄIKKÄPLÄSI
24. Jussi vain18.1.2012 klo 20:44
Keskiosasta oikealle 11 mekkiä pitkä sana, mikähän se onkaan. Alkaa LA, edellyttäen -DOBLE on PASO?
25. RA18.1.2012 klo 21:04
-DOBLE = PASO. Mutta SAVISEEN PUREVA (11) ei ala LA, vaan KA_ _ _ _ _ _ _ _ _
26. qwertsu18.1.2012 klo 21:45
Oletko Juha N oikeasti lääkäri? Pelottaa
27. Jussi vain19.1.2012 klo 18:58
Vasen "etukeski", jokin ei täsmää

Onko SÄHKÖMIEHEN LAATIKOSSA, RELEKASA?
MUSIA, ETNOT?
CLAIR DE - LUNE?
En ymmärrä At? vihjettä, on merkki risti vai t, vaikka eipä sekään asiaa valaise - kumpi ja kampi tappeli? Kumpi voitti...
-IIKKA vihjeeseen olen saanut POET, joka alkaa tuntua väärältä?

Pystyvihjeeseen HEROIINISTA, olen ratkaissut IRTIPÄÄSY?
28. Jaska19.1.2012 klo 19:37
Kaikki oikein. At = ATONNI, ristin muotoinen t lienee(tarpeeton) hämäys.
29. +19.1.2012 klo 20:10
Vihje oli:
<--
At
Vastaus: INNOTA
30. Johanna23.1.2012 klo 13:09
Vihjeeseen TÄMÄ+TÄMÄ=ELUKKA tuli SIIS. Valaisiskos joku !?
31. vaari23.1.2012 klo 14:11
Vaari on ymmärtänyt asian näin: TÄMÄ+`TÄMÄ`= SIIS + ELI = SIISELI = ELUKKA
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *