KESKUSTELUT > RISTIKOT > KUVA VÄLITTÄÄ SANOMAA!

3189. Kuva välittää sanomaa!

corona3.1.2007 klo 11:51
Paluu ristikkorintamalle IS Nettiristikon vuoden ensimmäisen tehtävän pariin oli tyrmäävä. Moneen kertaan olen sitä pääkuvaa ja siitä lähteviä sanoja punninnut puolesta sekä vastaan. Puoltavaan päätökseen en löytänyt tarpeeksi vihjeyttäviä osasia, joten tuomioni on vastaan. Mielestäni tekijöiden poliittinen tai henkilökohtainen kannanotto islamiin oli mauton ja se ei edusta sitä tasoa, mitä olen Vuokilalta tottunut odottamaan.

Jos ko. ristikon pääkuvan ulkoasu ja vihjeytys on Vuokilan ja Mäkelän tarkkaan harkitun yhteisen päätöksen tuote, niin toivottavasti he ovat ottaneet myös tietoisen vastuun valinnastaan.
2. iso S3.1.2007 klo 13:15
Onhan kuvassa kiistämättä aineksia moittimiseen. Oikeassa elämässä ja suunnitellussa kuolemassa, omassa ja satunnaisten kanssaihmisten, räjähteet pyritään kätkemään reppuun tai vaatteiden alle. Sytytinlaitteistokin on huomattavasti huomaamattomampi.

Vakavasti puhuen, olisihan tuon voinut jättää tekemättä koska on varsin selvää että jotkut siitä loukkaantuvat. Tekijät puhukoot puolestaan mutta väite herättää aina vastaväitteitä joten tässä minun mietteitäni, tarkoituksellisen yksipuolisesti.

On ylireagointia väittää että kyseessä on kannanotto islamiin, kun kuvassa on yksi islamilainen. Lisäksi on tosiasia (tai tiedotusvälineet ovat huijanneet tosi raskaasti) että tuollaista tapahtuu. Syyt ovat enimmäkseen poliittisia ja osittain uskonnollisia, mutta monessa tapauksessa pelinappulana käytetty tekijä höynäytetään itsemurhaiskuun nimenomaan uskonnollisin perustein. Paikka paratiisissa ja neitsyitä, näinhän se menee?. Totta kai kristitytkin heittelevät pommeja ja tekevät itsemurhaiskujakin mutta silloin on yleensä kyseessä joku yksittäinen sekopää, ei järjestäytynyt toiminta.

Tuon järjestäytyneen toiminnan syihin voi nähdä liittyvän ristikon toisen avainsanan. Ei tuollaista tehdä hilpein mielin pienenä käytännön pilana. Viha on todellista ja siihen on myös todellisia syitä, ei pelkästään ankea lapsuus ja ilkeä äitipuoli. Niiltä osin ristikossa on nähtävissä pieni piikki myös vastapuolen suuntaan jos hyvää poliittista tahtoa löytyy.

Noissa puuhissa oleva on usein islamin nimeen vannova, joten siinä mielessä ristikko ei vääristä totuutta. On myös fakta että useimmat islamilaiset eivät tuollaista tee ja ovat sitä mieltä että islam on rauhan uskonto. Se ei käy ristikosta ilmi ja se voidaan laskea tekijöille miinukseksi.

Veikkaan että coronakin on sen verran "aivopesty islaminvastaiseksi" ettei lähtenyt sovittamaan pystysanaksi esimerkiksi buddhalaista tai pasifistia?
3. corona3.1.2007 klo 14:35
Kiistattoman hyvin kirjoitettu, yksimiehinen, mielipide iso Ässältä. Totuudella on monet kasvot.

Omasta tekstistäni en muuta mitään, sillä olen edelleen sitä mieltä, että erilaisella kuvan valinnalla olisi voitu päästä "rauhanomaisempaan" ratkaisuun. Esimerkiksi kuvassa oleva henkilö olisi voinut katsella sitä kuuluisaa lehteä, mistä nousi valtava kohu viime vuonna. Pelkkä lehden nimi olisi riittänyt ilmaisemaan asiayhteyden islamilaisen miehen (ilman pommiviritelmiä) hänessä syntyneen vihan ja oman identiteetin välistä kytköstä.

Kaikesta huolimatta ja omasta tulkinnastani johtuen, tulee mieleeni uuden vuoden paukut keskiyön taivaalla ympäri mapalloa. Siinä missä niitä ammutaan taivaalle, räjäyttää vihainen islamilainen itsensä ja usein myös viattomia islamilaisia ja muiden maiden kansalaisia - tekijän näkökulmasta katsottuna - moraalisesti oikeutettuna tekona.

Ottaen huomioon ristikon ilmestymisen ajankohdan vertauskuvallinen yhteensattuma korostuu. Kannan tietysti vastuun omasta likaisesta ja sairaasta mielikuvastani, joten levätköön Vuokila ja Mäkelä sekä kaikki muutkin kuvan puolesta puhujat rauhassa.
4. Eki3.1.2007 klo 14:55
Ristikko on laadittu hieman toiseen kuvaan. MM oli kuitenkin valinnut tämän, joka itseäni hetken hätkähdytti tänä maailman aikana, mutta totesin, että kyllä kuva vastaa sanoja ja nimenomaan alaspäin tuleva sana ei onneksi pääty -uus, joka viittaisi yleisempään käyttäytymiseen uskonnon parissa. Nyt sana viittaa vain tähän ihmiseen.

Ristikon ajankohtaa ei oltu harkittu vuodenvaihteeseen tai Saddamin hirttohetkeen vaan se oli lähetetty toimitukseen jo marraskuussa.

MM:n kaltaista taiteilijaa ja persoonallisuutta sekä hänen laaja-alaista huumoriaan en haluaisi kahlita. Rajojen asettamiseen ryhtyminen kertoo enemmän meistä vastaanottajista kuin MM:stä.
5. iso S3.1.2007 klo 15:23
corona, rauhanomainen kommentti sinulta. Et ole varmasti ainoa kenen tuntemukset menivät laukalle eikä se silti tarkoita että mielikuvitus olisi pesun tarpeessa. Kaikki ovat oikeassa ja totuus riippuu näkökulmasta.

Kuvaideasi oli mielestäni hieno eikä vielä vanhentunut, vaikka sen kohun jälkeen on paavi ehtinyt pullauttaa tuoreemman vihanaiheen.

Toisaalta, jos tarkkoja ollaan, niin siinähän oltiin kaikkein syvimpien tuntojen kimpussa joten eikö olisi mahdollista että tuon asian esillenostaminen olisi saattanut kuumentaa käämit uudelleen, ehkä jopa pahemmin kuin tämä?

Ensimmäinen ajatukseni oli että pilakuvakohusta on jo sen verran aikaa että en enää muista lehden nimeä, mutta muisti olisi luultavasti palautunut jos olisin nähnyt ehdottomasi kaltaisen pääkuvan ja silloin olisi tullut oikea assosiaatio. Kuin ihmeen kaupalla nimi kuitenkin putkahti mieleen, mikä vahvistaa sitä käsitystä että ehdotuksesi on riittävän tuore.

Täällä on joskus siteerattu sitä juttua minkä mukaan 95% kaikesta on roskaa (sana oli vähän vahvempi). Jos MM:n töistä 5% on loukkaavaa, loput hyväksyttävää ja maun mukaan vaihteleva prosenttiosuus tuosta hyväksyttävästä riemastuttavaa niin saldohan on yleiseen tasoon verrattuna vahvasti plussalla!

Pitää luultavasti paikkansa sekin että jos yritetään laittaa rajoja pahan poistamiseksi niin samalla tukitaan tie vielä suuremmalta määrältä hyvää. Lapsi on terve kun se leikkii, ja valitettavasti leikin melu ajoittain häiritsee korvia :-(
6. Taata3.1.2007 klo 16:56
Kulttuurilehti Kaltiosta erotettiin Tiernakaupungissa päätoimittaja sarjakuvataiteilijan työn johdosta, mutta miten tässä jupakassa nyt mahtaakaan käydä, jos taikina alkaa kohota ja juttu levitä ja paisua? Seuraamme tilanteen kehittymistä suurella mielenkiinnolla. Ilta-Snomissa muistaakseni vaihtui vasta päätoimittaja ja nyt taas soppa kiehahtamassa. Mitä nyt tekee ministeri Saarela? Entinen kulttuuriministeri erotutti joukkoineen sarjakuvataiteilijan.
Voidaan perustellusti sanoa, että taiteilijat ja erityisesti pilapiirtäjät ovat vaaraksi hallitsevalle luokalle. Näin pitkälle on menty ja tultu. Olisiko syytä olla huolestunut?
7. Eki3.1.2007 klo 17:14
Tuo sama kuva on ollut ennenkin MM:n ristikoissa, että kyllä viimeinen kommentti ainakin jo menee yli äyräitten.
8. Taata3.1.2007 klo 17:35
Nyt tuli palautetta ko. ristikon toisesta kuvasta eli tuosta vasemman alareunan kuvasta, vaikka ollaan peiton suojaamina, niin kuulemma kyseenalainen vihje, kun pienet lapsetkin voivat ratkoa ko. ristikkoa junaratkojista nyt puhumattakaan. Kuohuu kuin kuohuviini nyt tämä ristikko näköjään. Tikittävä aikapommi vissiin!
9. Chippendale3.1.2007 klo 17:47
Minusta MM voisi käyttää enemmänkin niitä salaisia piirroksiaan pääkuvina. Se Kaappihomokuva on ihan hirveä. (hih).
10. Chippendale3.1.2007 klo 18:02
Kevennän lisää.
Taannoin noin 20 vuotta sitten protestantti poistui yöllä Belfastilaisesta kapakasta. Hän tunsi, kun joku takanakävelijä tarttui häneen kurkkuoteella.
Mikä uskonto? kähisi kiinnipitäjä.
Protestantti alkoi päättelemään.
Jos sanon, että olen katolilainen ja kiinnipitäjä onkin protestantti, minun käy huonosti.
Toisaalta jos ilmoitan, että olenkin protestantti ja takanaolija ilmoittaa, olevansa katolilainen.
Haa! keksi mies. Olen juutalainen!
Kiinnipitäjä riemuitsi: Allah, olen Pohjois-Irlannin onnellisin muslimi.
11. This is the end3.1.2007 klo 18:02
Pikkulapset kamerakännykällä junassa - kyllä!
12. RA3.1.2007 klo 18:04
Eikös Taatan suvussa tai tiernakaupungissa yleisimminkään ole tapana peuhata sängyssä vauvasta vaariin?
13. Chippendale3.1.2007 klo 18:15
Ei kai sentään hetekassa? Siitä saa pysyvän selkävamman.
Sitten ei pysty kykenemään.
14. Taata3.1.2007 klo 18:30
Hetekat ovat jo keräilyharvinaisuuksai eikä niissä saa enää pehenata, kun ovat museotavaraa eikä ainakaan ristikossa.
15. Chippendale3.1.2007 klo 18:35
Henry Saarikin joutui työkyvyttömyyseläkkeelle. Liika peuhaaminen on pahasta, jos ei kehitellä tuota työergonometriaa.
16. Taata3.1.2007 klo 18:51
Päivän kohu-uutisesta mitään tietämättä selasin Mustaa Pelikaania 2/94 ja tutkin Ekin itsensä kuvittamia ristikoita, joita muistan aikoinani muistakin lehdistä ratkoneeni. Minä tykkäsin niistä, kun olivat sopivan askeettisia ja siistejä. Ei tämä ole hymistelyä vaan kriittistä tutkimista.

Sitten vertasin IS-arkistooni, joka käsittää tosi paljon Ekin laatimia ristikoita, joissa on sitten kuvittajat erikseen. Poimin sieltä seuraavan kuvittajajoukon paperilappuselle: Päivi Vesanto, Heidi Heidi Heinola, P.A. Manninen, Terhi Liinalaakso ja Heli Kärkkäinen. Jostain kumman syystä unohdin sitten MM:n kokonaan, mutta hän ei taida kuvittaa Ilta-Sanomissa enkä toisaalta ehtinyt kuin raapaista kasasta kuin päällimmäisiä. Unohtuiko muitakin?

Olen ymmärtänyt asian niin, että Eki ei ehdi itse nykyisellä laatimisvauhdilla värkätä itse kuvituksen kanssa. Minun suosikkeja olivat Päivi Vesanto ja Heli Kärkkäinen. Terhi Liinalaakson akkujen moninapaisuus huvitti, kun lukuisista navoista tulivat vielä mieleen Sisu-pastillit, joita eilenkin ostin.

Näillä eväillä sitten tulin kotiin tultuani tänne sivustolle ja heti kohta törmäsin tähän topakkaan jupakkaan. Onkohan
Taatassa myrrysmiehen vikaa? Tuli vain mieleen tuo Kaltion kohukin vuoden takaa, joka sai aivan kohtuuttomat mittasuhteet Tanskan tapahtumien johdosta. Toisaalta kaltiohan tarkoittaakin lähdettä, jonka tuleekin pulputa, mutta ei silti olisi tarvinnut päätoimittajaa erottaa. Että sitä rataa tässä ovat asiat nyt rullaanneet.
17. RA3.1.2007 klo 18:55
Ja millähän perusteella tuo ei ole hymistelyä, vaan kriittistä tutkimista? Missä se ero on? Muussa kuin kirjoittajassa?
18. Taata3.1.2007 klo 19:23
Mietipä RA sitä, jos ehdit.
19. Chippendale3.1.2007 klo 19:24
RA se tihkuu seksiä joka huokosellaan
20. Ibn Warraq3.1.2007 klo 20:36
Islamista ei uskalleta edes puhua, saati arvostella sen perversioita vain siitä syystä, että muslimit jatkuvasti uhkaavat "loukkaajia" väkivallalla. Kaikki muut maailman opit ja ismit ovat vapaasti tutkittavissa ja kritisoitavissa, mutta totuuden etsiminen islamista on kiellettyä. Esitä mielipide, että islam lietsoo väkivaltaa, niin sinut uhataan tappaa.

Edes islamin omia pyhiä tekstejä ei saisi länsimaisten moraalinvartijoiden mielestä lainata, eikä niistä kertoa julkisuudessa. Ne kun sisältävät länsimaisella mittapuulla loukkaavaa kuvausta uskonnon perustajasta ja arvoperustasta. Ei saisi kertoa, että Muhammed oli äärimmäisen väkivaltainen seksihurjastelija, vaikka muslimien kunnioitetuimmat Bukharin ja Muslimin hadithit sen paljastavat. On kiellettyä mainita, että Muhammed 52-vuotiaana harrasti seksiä 9-vuotiaan Aisha-lapsivaimonsa kanssa. Että hän pakotti ottopoikansa eroamaan, jotta saisi itse tämän vaimon. Että hän piti yhtäaikaa kahtatoista vaimoa kymmenien seksiorjien lisäksi. Että hän murhautti häntä arvostelevia ihmisiä, jopa raskaana olevan naisen. Että hän hakkautti vastustajiltaan kädet ja jalat irti ja iski nauloja heidän silmiinsä. Että hän hakkautti päät poikki kokonaisilta heimoilta, jotta saisi näiden omaisuuden sekä naiset ja lapset orjiksi. Että hän rahoitti toimintaansa ryöstämällä karavaaneja. Että hän määräsi islamista luopujat tapettaviksi, mitä käytäntöä edelleen noudatetaan. Että hän määräsi islamia vastaan hyökkääviltä sormet ja kaulat katkaistavaksi. Että hän määräsi pakanat ja ateistit surmattaviksi ja juutalaisille ja kristityille korkean veron. Että hän nosti välillä Allahin rinnalle kolme naisjumalaa, mutta muutti mielensä ja syytti erehdyksestään Saatanaa (saatanalliset säkeet).

Tässä vielä Muhammedin outoja opetuksia:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=10 00000000000003&conference=1000000000000010&posting =22000000022375936&view_mode=flat_threaded
21. Libero3.1.2007 klo 22:12
Omalla hyväosaisen ihmisen paikallani voisin kuvitella, että ristikon pääkuvan ihmisen tilanteessa tuntisin epätoivoa, vihaa, tuskaa, pelkoa ja kostonhalua. Marttyyriuden auvo auttaisi ylittämään viimeisen rajan, kun eläisin siinä uskossa, ettei mitään menetettävää enää ole. MM:n piirros kuvaa järkyttävästi kaikkea tätä.

Piirros ottaa kantaa muttei mielestäni provosoi poliittisesti eikä uskonnollisesti. Se voi herättää myös inhimillistä myötätuntoa: viha, jonka tulisi kohdistua sen todelliseen nostattajaan, kohdistuukin ihmiseen itseensä ja satunnaisiin sivullisiin. Humoristi ja pilapiirtäjä on parhaimmillaan (tai pahimmillaan?) kuin hereillä oleva omatunto.

MM:n kuvat olivat tällä kertaa sillä tavoin tukalia, että ainakin itse käväisin sekä itkun että naurun partaalla. Vasen yläkulma johti ensimmäiseen reaktioon ja vasen alakulma NUOTTEINEEN jälkimmäiseen. Pilapiirtäjän työ on kaikkea muuta kuin pinnallista, joskus jopa piinallista.
22. Ritu3.1.2007 klo 23:00
Tuli tämän säikeen myötä havaittua jotain asian vierestä olevaa. Kun päivällä näin coronan kirjoituksen, niin käväisin ratkomassa tuon ko. ristikon.
Ja tuli huomattua, että miten eri lailla me kaikki saatamme nähdä asioita. Kaikilla sama kuva edessä ja silti jokainen näkee sen tavallaan.
Kun ensimmäisen kerran vilkaisin tuota pääkuvaa, niin tulkitsin MM:n piirtäneen siihen lähi-idästä kotoisin olevan miehen laulamaan ja soittamaan jotain kenttälapion tapaista kitaranaan. Vasta kun ratkoin ristikon ja sain pääkuvasta lähtevät sanat paikalleen, tajusin, ettei siihen laulavaa miestä oltu piirretykään. Samalla hahmotin kuvasta muunkin rekvisiitan.
Toinen vähän samantapainen oli tuo vuoden vaikeimmassa ollut kolmen kaunottaren ryhmä; osa näki siinä heti missitrion, osa jotain muuta.
23. Ibn Warraq4.1.2007 klo 00:21
>Omalla hyväosaisen ihmisen paikallani voisin kuvitella, että ristikon pääkuvan ihmisen tilanteessa tuntisin epätoivoa, vihaa, tuskaa, pelkoa ja kostonhalua. Marttyyriuden auvo auttaisi ylittämään viimeisen rajan, kun eläisin siinä uskossa, ettei mitään menetettävää enää ole.


Käsität väärin. Marttyyriksi tuleminen on iloinen asia. Lapsetkin oppivat, että shahada, kuoleminen Allahin puolesta, on kaikkein parasta:
http://www.youtube.com/watch?v=Em-MnAYiEWk&mode=re lated&search=

Ensin hyvän muslimin pitää tietysti oppia vihaamaan juutalaisia:
http://www.youtube.com/watch?v=nhbHVEGnYD8&mode=re lated&search=
24. JTak4.1.2007 klo 12:55
Eihän tästä ole kuin kuukausi-pari aikaa, kun paavi erehtyi jossain sivulauseessa vihjaamaan muslimien olevan väkivaltaisia. Äärimuslimit tästä vihjauksesta hirmustuneena uhkasivat tappaa paavin.
25. tonimikael4.1.2007 klo 13:19
Varo sanojasi Jtak! ;)
26. corona4.1.2007 klo 14:31
Lainaus Ekiltä: "MM:n kaltaista taiteilijaa ja persoonallisuutta sekä hänen laaja-alaista huumoriaan en haluaisi kahlita. Rajojen asettamiseen ryhtyminen kertoo enemmän meistä vastaanottajista kuin MM:stä."

Varsinainen pähkinä purtavaksi. Ottamalla kantaa ko. pääkuvaan, olen siten tullut kertoneeksi itsestäni enemmän kuin Mäkelä itsestään. Huolestuttavaa.

Jos tätä kuvaa oli tarkoitus katsoa humoristisella tavalla, niin sitten kärsin huumorintajun puutteesta. Jos tätä kuvaa oli tarkoitus katsella pilapiirroksena, niin siinä tapauksessa kuva on luettavissa poliittiseksi pilapiirrokseksi. Jos tätä kuvaa oli tarkoitus katsoa niistä lähtevien ratkaisusanojen kautta, niin siinä tapauksessa kuvattu kohde ja ratkaisusanojen yhteensulauttaminen ilmentää stereotyyppistä ajattelua.
27. Hui_hai4.1.2007 klo 17:08
Anteeksi maalaisuuteni, mutta eivätkö ristikkosäännöt ja hyvä laadintatapa nimenomaan edellytä, että vihje on stereotyyppinen? Muutenhan vihjeelle voisi laittaa minkätahansa kuvan ja selittää jälkeenpäin, että mitäs ajattelitte stereotyyppisesti? Teidän olisi pitänyt ajatella näin...

Tarkoitan siis, että jotta ristikko ylipäätään olisi ratkeava, on sen vihjeiden perustuttava joko yhteiseen sopimukseen tai yhteisesti tiedettyyn (tai luuloteltuun) ominaisuuteen. Laihialaiset ovat saitoja, hämäläiset hitaita jne.

Mitä tulee huumorintajuun, niin sanoisin ettei jonkin vitsin pitäminen typeränä tarkoita välttämättä huumorintajuttomuutta, vaan huumorintajun erilaisuutta.

Hauskaa alkanutta vuotta kaikille.
28. Masa5.1.2007 klo 15:29
Minua todella ihmetyttää tämä pilapiirroskohu- ei niinkään muslimimaalilman reaktiot vaan länsimaisten ihmisten ns. "poliittinen korrektius".
Muslimit kas vaativat meitäkin noudattamaan heidän sääntöjään meidän omalla maaperällämme.
Ei minulle tulisi mieleenikään matkustellessani muslimimaissa vaatia lopettamaan minareetista kuuluvaa rukouskutsua, vaikka se untani häiritsisikin. Ei pelkästään itsesuojelun takia, vaan pieteetin vuoksi.
29. Ari29.5.2008 klo 23:49
Sanotaan että yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa.

Kun vertaillaan tuota asiaa tietokoneen näkökulmasta eli asian esittämiseen tarvittavan tilavuuden pitämisen tasa-arvoisina niin 1000 sanaa on tähän säikeeseen laitettu 3.1.2007 klo 18:03 mennessä.

Tuo tekstimäärä tekstitiedostossa vie saman verran kuin 1/3 tämän sivun yläreunassa olevaa kuvaa, eli n.8 kilotavua.

Jos meillä olisi kuva jostain asiasta ja se olisi kokoa 1/3 tuosta kuvasta niin voisi miettiä kummalla tavalla jotain asiaa kannattaa mieluummin esittää.

Tosin sananlaskussa kuvan kokoa ei ole rajoitettu mutta sanojen määrä oli rajattu 1000 kappaleeseen, eli silloinhan sananlasku tietenkin pitää paikkaansa. Otetaan vaan tarpeeksi iso ja monipuolinen kuva!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *