KESKUSTELUT > RISTIKOT > OMAKOTI

10148. Omakoti

Mummonen18.5.2022 klo 12:18
Täällä kun on taitavia ja hoksaavia täyttäjiä, niin antaisitteko apua? Omakoti-lehden oikeaan reunaan alimmaksi pystysanaksi pitäisi tulla viisikirjaiminen sana, jonka vihjeenä on-iennit. En lainkaan tajua mihin tuo vihje liittyy, mikä sen tarkoitus on?
2. Jaska18.5.2022 klo 13:37
Se on ns. typistevihje, eli sanasta on poistettu jokin kirjain. Tässä tapauksessa v sanan viennit alusta. Ratkoessa ensin pitää keksiä sopiva synonyymi, josta poistetaan niin ikään ensimmöinen kirjain. Se voisi olla SAATOT, josta tiputetaan S pois. Jäljelle jää siten AATOT. Kokeilepa sitä. Yleensä vihjeen ja ratkaisusanan poistettu kirjain on sama, mutta eri kirjaimetkin hyväksytään.
3. Mummonen18.5.2022 klo 14:00
Suuret kiitokset avusta ja asian avaamisesta!
Jo alkoi ristikko täyttymään.
4. iso S18.5.2022 klo 14:09
Jaskan arvaus siis toimi, ratkojan kannalta onneksi mutta muuten voisi sanoa että valitettavasti! Jotkut laatijat ja julkaisijat hyväksyvät eri kirjaimen pudotuksen, puhdasoppiset paheksuvat. Tyylipuhtaassa toteutuksessa poistetaan sama kirjain samasta kohdasta sekä vihjeestä että ratkaisusanasta.

Omakoti-lehden ristikoista minulla ei ole kokemusta, mutta yleisesti ottaen paras asiantuntemus ei aina asu sellaisissa lehdissä joissa ristikot eivät liity varsinaiseen toimialaan. Ilahduttavia poikkeuksia varmaan on olemassa. Eräs öljy-yhtiökin vaihtoi parikymmentä vuotta sitten asiakaslehtensä ristikot toimittavaa tahoa kun minä (luultavasti monen muun ohella) valitin ristikoiden surkeasta laadusta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *