KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIILOSANA SM 2019 - AJOLOKA

10136. Piilosana SM 2019 - AJOLOKA

Sana-Helinä-Keiju13.5.2022 klo 10:10
Tämä tapaus oli joskus aiemmin keskusteluissa esillä:

Piilosana SM 2019:n loppukilpailutehtävästä:

VIHJE: 7. Kun pystykolmonen kuljettaa hapekasta juomaa pitkin määrättyä väylää,
liukenee kura ja loska sen kyljistä. (7)

VASTAUS: AJOLOKA

Muistaakseni "tuomio" oli, että vastausta ei hyväksytty. "Tuomion" perusteluja en enää muista,
enkä sitä, millaisilla eri sanaleikeillä vihjeestä oli yritetty saada vastaus.

***

Oman käsitykseni mukaan sanaleikki kannattaa tai pikemminkin pitää tehdä näin:
(0) hapekasta juomaa
--> (1) jonkin happimäärän ja jonkin juoman sekoitus
--> (2) kahden O:n ja kaljan sekoitus
--> (3) ajoloka

Sanaleikki perustuu näihin ideoihin:
1. "hapekasta juomaa" on sellaisenaan sekoittamiseen viittaava ilmaus (kuten vaikkapa sekoitus tai keitos)
2. kahden O:n ja kaljan sekoitus on hapekkaan juoman alalaji (ei alalajeista ilmeisin, mutta alalaji silti)
3. ajoloka on kahden O:n ja kaljan sekoitus

Nyt tulee vielä huomata, että sanaleikki on hyvin karkealla tasolla samaa "parvea" kuin tämä:

Komediailta oli pelkkää Salmisen ja Hirviniemen sekoilua, roastattavanaan näyttelijätärpolo Hellén. (9)

Sanaleikillä saadaan:
(0) Salmisen ja Hirviniemen sekoilua
--> (1) Aku & Krisse sekaisin
--> (2) essirukka

Nimenomaan tällä konstillahan joku laatija voisi rakennella melkoisen vekkuleita vihjeitä tai tai jonkin tosi mehukkaan källin.

***

Noteerataan nämä faktat:
1. Vastaus on oikeanmittainen (7).
2. Vastaus on todellinen sana (ei vain kirjainrykelmä).
3. Ajoloka vastaa vihjeeseen aivan suoraan. Siinä mainitaan "kura ja loska", "pystykolmonen" eli tavara-alus ja "sen kyljistä". Vihje antaa vastaussanalle käyttökontekstin ja siitä saadaan jopa määritelmäntapainen ajoloalle (vaikkapa näin: ajoloka = kuraa ja loskaa, jota tarttuu tavara-aluksen kylkiin, kun sitä kuljetetaan).

...ja lisäksi noteerataan se seikka, että piilosanan säännöt eivät ota kovin vahvasti kantaa siihen, millainen vihjeen ja vastauksen välinen sanaleikkiyhteys ei saa/pidä olla (esim. sanaleikin ei ole pakko olla ennalta tunnettu).

***

Eikö "ajoloka" ole selvääkin selvemmin oikea vastaus?
2. Jukkis13.5.2022 klo 10:40
Niin että mikä se hyväksytty vastaus sitten oli?
3. Jaska13.5.2022 klo 12:47
AJOUOMA. Pystykolmosen ratkaisusana oli TAVARAALUS.
4. Muuan13.5.2022 klo 18:01
AJOUOMA on tavallisemmin muodostettu piilovihje ollen anagrammi kirjaimista o + juomaa.
AJOLOKA olisi epäsuora anagrammi kijaimista oo + kalja. Ei mielestäni ihan mahdoton ajatuskulku, mutta epämääräisempi kuin oikeana pidetty ratkaisusana. Ehkä useampikin ratkaisusana olisi hyväksyttävissä.
Kumpikaan sana ei tunnu kontekstissaa täysin luontevalta. Laivoille on kulku-uoma. Ajouoma löytyi kerran käytettynä autoiluun.
Sanaa "ajoloka" en Googlella löytänyt kertaakaan käytetyn suomalaisessa kontekstissa. Autoihin liitetään yleensä pelkkä loka.
5. peter17.5.2022 klo 09:37
AJOLOKA sana niin teennäinen juin voi olla. -Varmaan Ekin oma?
6. Ylläpito17.5.2022 klo 09:42
Ajoloka ei ollut vastaussana vaan sitä Sana-Helinä-Keiju pyytää hyväksymään.
7. Jiikoo17.5.2022 klo 10:30
peter olisi voinut lukaista keskustelun ennen kuin lähti osoittelemaan Ekiä sormellaan.

Hapekasta/happi (O) + JUOMAA sisältää kirjaimet, joista hyväksytyksi tullut, Jaskan mainitsema (3.) ratkaisusana AJOUOMA saadaan anagrammina.
8. Jiikoo17.5.2022 klo 10:42
Kura ja loska saattavat hyvinkin olla vihjeessä laatijateamin sinne tahallaan ymppäämänä vaikeutuksena. En jaksa muistaa kolmen vuoden takaisia juttuja kunnolla, mutta hyvinkin luultavasti tuo AJOLOKA ehti käväistä minunkin mielessäni ennen kuin keksin, mitä vihjeellä hapekkuuksineen ajetaan takaa. Koko ratkaisuni ainakin oli tuomariston mielestä oikea, joskin verkkainen ratkaisutahtini jätti minut varsin kauas kärkisijojen tuntumasta ja finalistiporukasta.
9. iso S17.5.2022 klo 12:21
Ajolokaa käsiteltiin säikeessä
9946. Piilosana SM 2019
joka kuuluu suuressa katastrofissa kadonneiden joukkoon. Numerointia jatkettiin viimeisestä säilyneestä, joten nykyään tuolla numerolla löytyy
9946. HS kuukausiliite joulukuu
joka ei liity ajolokaan millään tavalla.

Tässä muistinvaraisia (älkää uskoko kaikkea mitä luette) otteita kadonneesta:

Vihje oli
Kun pystykolmonen kuljettaa hapekasta juomaa pitkin määrättyä väylää, liukenee kura ja loska sen kyljistä. (7)

ja siinä viitattiin vihjeeseen
Kun lotja liikkuu vastavirtaan, jää pehmenee, kurat huuhtoutuvat pois. (10)

Ajolokaa puolusteltiin mm. näin:

Vihjeellä ja ratkaisusanaehdokkaalla on myös sana- ja/ tai kirjainleikillinen yhteys. Se liittyy vihjeen ilmaisuun /
osaan "sekavaa hapekasta juomaa". Sille saadaan vastaavuus "O+KALJA+O sekaisin" tai esim. "sekainen O+O+KALJA". Panemalla kirjaimet A, A, J, K, L, O ja O uuteen järjestykseen voidaan muodostaa sana AJOLOKA.
Näin ollen "piilosanamaisuuden" ulottuvuus löytyy.
...
Kysyin AJOLOKA-asiasta piilosanojen ehdottomalta erikoismieheltä ja sanavirtuoosilta, Hannes Tiiralta.
Hän ei tyrmännyt em. ideaa, itse asiassa hän piti sitä aivan mielekkäänä. Vihjeen ja AJOLOAN kombinaatio
ei ole kaikkein kauneimmaista päästä, mutta tolkkunsa siinä on... näin rupateltiin.

Hylkääminen perusteltiin näin:

Tämä asia setvittiin Onnelassa ja se kerrottiin valituksen tekijälle. Oikea vastaus tulee siis sanan JUOMAA ja hapen merkin O anagrammina ja suora selitys on MÄÄRÄTTY VÄYLÄ. Valittajalle selvitettiin kyllä tämä sama asia silloin toisin kuin naisleijonille MM-finaalissa, jossa maali hylättiin kiistanalaisesti. Vaikeita juttujahan nämä ovat, mutta päätös tehtiin tuolloin.

Hyvässä piilosanassa ei anagrammia voi mitenkään muodostaa siten, että "hapekasta" merkitsee kahta O-kirjainta ja "juomaa"-osasta pitää ennen anagrammia keksiä "kalja" (juomia on satoja) ja sitten vielä muodostaa kökkö sana "ojaloka". Se olisi aivan järjetön vihje SM-tasolla. Peräkkäin olevat anagrammoitavat osat O ja JUOMAA piti pystyä huomaamaan tai sitten ei ratkaissut tehtävää täysin oikein.

[Tuo hylkäämiseen liittyvä sitaatti ei ole aivan tarkka. Korjasin naisleijonissa olleen kirjoitusvirheen, koska en halunnut jatkaa vahingossa syntyneen epäsanan käyttöä.]
10. Jaska17.5.2022 klo 13:20
Asia on nyt selvitetty juurta jaksain toivottavasti myös säikeen aloittajan tyydytykseksi. Tuomariston kököttämä AJOLOKA ei siis ole hyväksyttävä sana SM-tasolla. Muutoin ehkä kyllä. Kurakelillä auton lokasuojiin kertyvä rapa voi olla ajolokaa ns. pakkosanana alemman tason ristikossa. Antaisin siitä toki miinuksen. Samaan kastiin kuuluu myös iso S:n mainitsema ilmeinen vahinkosana ojaloka.
11. Tume24.5.2022 klo 15:37
Muistan tämän tapauksen. Kirjoitin aiheeseen liittyneeseen kommenttiketjuun useita viestejä ja pari kysymystä. Kysymykset jäivät vaille vastausta.

Sanaleikkiä tapailin. Olin jäljillä, mutta vain jäljillä. En asian ytimessä, toisin kuin Sana-Helinä-Keiju.

Eipä ollut asian ytimessä Ekikään. Tämä ansaitsee kritiikkiä: ”Hyvässä piilosanassa…” (Iso S:n kommentti). Eki (ja kumppanit) ei ollut saanut kiinni siitä, miten sanaleikki pitää muodostaa. Siinä on tehty aika perinteinen virhe eli lähdetty rakentamaan sanaleikkiä samansuuntaisesti kuin laatijoiden ko. kohtaan alun perin tarkoittaman sanan eli AJOUOMAN kanssa eli tapailtu epäsuoran anagrammin tavallista pidemmälle vietyä versiota. Tarkastajan / tuomarin olisi pitänyt saada sanaleikki kiinni, koska ollaan SM-tasolla, kilpailija pyysi käymään paikan uudestaan läpi ja koska ”ihan loppupeleissä” vain paras mahd. vihjeen tulkinta on merkitsevä (näin siitä huolimatta, että kilpailija ei ollut muistanut vihjettä oikein ja tulkinta on poikkeuksellinen).

Lisäksi ”Hyvässä piilosanassa...” ei perustu oikein mihinkään (faktaan, sääntöön tai havaintoon). Se on pelkkää arvovaltaisen ristikkovaikuttajan mielipidettä (tai kenties bluffia, koska sanaleikkiähän ei pidä tehdä nimenomaan sillä tavalla kuin Eki esitti...tuota tekstiä voi pitää melko hämäävänä...en kuitenkaan spekuloi enempää).

Kaiken kaikkiaan tuo perustelu on tuomarointi/tarkastussuorituksena heikkotasoinen. Vahvin seikka AJOLOKAA vastaan siinä on lyhyen lauseen hätävara (kökkö sana). Ehkä tätä olisi pitänyt osata odottaa: sattuihan Ristikko SM 2018:ssa paha toimitsijavirhe, case PANNOSTAA = SATTSATA. Isommissa ympyröissä, suuremmassa lajissa moisesta tyräyksestä olisi automaattisesti seurannut lorun loppu, vastuuhenkilöiden vaihto tuleviin kisatapahtumiin ja negatiivisen palautteen vyöry (lue: infernaalinen paskamyrsky).
12. Tume24.5.2022 klo 15:50
Pidin aiemmin ja pidän yhä ”kökkö sana” -perustelua kökkönä. Lähinnä siksi, että isossa kuvassa piilosanan tyypillisessä ratkaisusanastossa on esiintynyt ja käytetty kaikenlaisia moniosaisia yhdyssanoja, yhteen kirjoitettuja genetiivillisiä ilmaisuja ja yhteen pötköön tulevia sanontoja ja sananparsia. Näiden sekaan mahtuu ties mitä teennäisyyksiä.

Ko. perustelusta tekee herkän ja kiikkerän erityisesti seuraava: jos kisakerralla vuonna 2019 tai aiemmin (varsinkin Ekin ja Pertti Oskalan tekemistä tehtävistä) löytyy yksikin tai useampi teennäinen tai teennäisen oloinen sana, ollaan ongelmissa – olisi linjatonta ja tekopyhää, että eräitä noista sanoista saa käyttää ja toisia ei.

Ja kas kummaa, niitä löytyy:

* Piilosana SM 2016:n välierässä RANTAILO
(Vihje: 19. Esimerkiksi La Gomeran tai Los Pacosin juttu. (8)

* Piilosana SM 2014:n finaalissa EILISENAAVEET
(Vihje: 2. Tästä se lähtee, vaan esiliekityksen kääntyminen pelottavaksi tuo menneen muistot mieleen. (7,6)

(Ei huonoa sanastoa, ei valtavan teennäistä, eikä tosi teennäistä, mutta teennäistä kuitenkin.)

=> ”Kökkö sana” -perustelu lahoaa tässä paikassa.

---

Kyllä tässä casessa hyväksyttävän vastauksen elementit ovat koossa. Niinpä vastaus Sana-Helinä-Keijun viestin lopun kysymykseen on: ”Kyllä, AJOLOKA on aivan selvästi oikein.” Ekille ja kumppaneille on tarjota tasan yksi ryhdikäs toimintamalli: katsoa peiliin, kantaa vastuu, korjata tulokset ilman temputteluja (vaikka on hassua, koska kilpailusta on kulunut jo tosi kauan), laittaa pytyt ja pöntöt menemään itäiseen Suomeen sekä jättäytyä ristikko-kisojen järjestämisestä syrjään.
13. iso S25.5.2022 klo 10:56
Reijo Kallio ei osallistunut kisaan, mutta kommentoi postuumisti:

En ole katkera mutta kuitenkin
Joskus tuntuu että liikaa menetin

Väärinkäsitysten välttämiseksi korostan, että viestini (9) 17.5.2022 klo 12:21 varsinainen asiasisältö ei ole minun päästäni, suustani eikä näppäimistöstäni kotoisin, vaan leikkaa/liimaa -kopio muiden alkuperäiseen säikeeseen kirjoittamista teksteistä.

Oma mielipiteeni, ottamatta kantaa tähän yksittäistapaukseen on se, että kukaan ei ole erehtymätön, mutta vastuuhenkilöt ovat onnistuneet yleisesti ottaen työssään niin hyvin että porukan vaihtaminen olisi suurella todennäköisyydellä huono juttu. Reilusti vajaan sadan vuoden sisällä vaihtuvuus on väistämättömyys, mutta sen täytyy tapahtua asteittain. Kertaheitolla tapahtuva vaihto on riski, joka tietysti on kiinalaisen logiikan mukaan sekä uhka että mahdollisuus.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *