KESKUSTELUT > RISTIKOT > TIISTAINA 26.1. KLO 19 SE ALKAA

8720. Tiistaina 26.1. klo 19 se alkaa

Eki22.1.2016 klo 18:15
Uutinen sivustolta sanaris.fi.


Piilosana on nyt tuttavallisesti piilis

Ensitiedotus onnellisuudesta. Piilosanoja tulossa kohti! Varo törmäämästä niihin, et ehkä toivu koskaan! Piilisfiilis valtaa sinut kokonaisvaltaisesti.

Piilosana täytti viime vuonna 40 vuotta. Sen kunniaksi Sanaristikkoseura Sanasepot ja Suomen Kuvalehti järjestivät kaikkien aikojen suurimman ratkontakisan marraskuussa 2014. OtavaMedian tiloihin saapui yli sata huippuratkojaa.

Piilosanat ovat edelleen rajatun joukon hupia. Joukko kuitenkin kasvaa hitaasti ja piiliksellä on kyky kietoa pahaa-aavistamaton kokeilija pauloihinsa. Ongelmana on ollut korkea aloituskynnys. Piilosanavihjeet ovat päällisin puolin käsittämätöntä höpinää.

Nämä asiat mielessään saapui minulle ennalta tuntematon mieskaksikko, Jukka Savola ja Jussi Talvitie, tapaamaan minua ja Pertti Oskalaa 19.12. Keskustelu venyi liki viisituntiseksi. Pienestä jyvästä lähti kasvamaan rönsyilevä kasvi kohti taivasta ja päätettiin alkaa julistaa piilisten ilosanomaa koko Suomelle ja kenties jopa rajojen ulkopuolelle.

Ensimmäinen vaihe ovat Helkan Piilis -illat, aina kuukauden viimeisenä tiistaina klo 19 alkaen. Ensimmäinen pidetään siis 26.1. Hotelli Helkan baarissa Helsingissä osoitteessa Pohjoinen Rautatienkatu 23. Paikalla on laatijoita ja muita piilosanataitureita, joiden kanssa harjaantumattomammat saavat kimpparatkoa. Sen jälkeen tehtävä aina käydään läpi vihje vihjeeltä.

Niin pian kuin ehditään avataan piilis.fi ja some-kanavat. Tarjonta ei ole pelkkää tavallista piilosanatehtävää vaan uusia innovaatioita on lukuisia. Ratkonta tulee olemaan entistä mukavampaa, puhumattakaan siitä, että alkuunpääsy helpottuu. Lapset ja nuoret otetaan erityisesti huomioon, koska heille ei ole aiemmin ollut lainkaan itselleen kohdistettua piilistarjontaa.

Vanhojen piilosanafanien ei kannata huolestua. Kaikki tutut ja turvalliset lehtien piilosanat jatkavat ja tuovat viikkoon ryhtiä. Monille tarjonta ei kuitenkaan ole ollut riittävä. Myös vaihtelua on pyydetty. Nyt sitä on tiedossa.

Tällä hetkellä kohistaan koodauksesta ja sen opettamisesta lapsille ja kaikille. Sanankäyttö ja sanoilla leikittely piilisten tapaan voisi olla seuraava juttu, jonka tärkeys havaitaan jopa kansakunnan kaapin päällä. Mäntyniemestä löytyy korkein mahdollinen piilisfani.

Erkki Vuokila
2. Henry23.1.2016 klo 01:26
Kunhan ei vaan Peikaani-ristristikkoon tule vihjeeksi "eräs tuttavavallinen" ja vastaukseksi PIILIS.
3. tapio23.1.2016 klo 08:29
Eki kirjoitti, että yhtenä ongelmana on korkea aloituskynnys, mikä on totta. On hyvä tuoda tähän helpotusta.

Mutta sitten kun on päässyt sisälle, ongelmana on se, että vaikeustaso loppuu kesken - tosin vaikeustasoa voi tietyllä menetelmällä ratkottaessa helposti nostaa.

Yleisesti ottaen piilistä voi verrata noin kahden tähden ristikkoon ja vaikeusasteskaala SK:n ja PuPen tehtävissä jotain 1 1/2 - 2+ eli skaala mahtuu SK:ssa kahden tähden haarukkaan.

Ehdotin aiemmin pari kertaa - ja teen sen vielä kerran - nyt olisi aika miettiä tähditystä. Kyse EI olisi varsinaisesti vaikeusasteen täsmällisestä tähdittämisestä vaan laadintaperusteista.

Minulla oli siitä jossakin säikeessä konkreettinen ehdotus, jonka laitan nyt vielä kerran esille:
Jos ihan oikeasti halutaan vaikeutta, pitäisi piilosanatehtävätkin AINA tähdittää.
1:n tähden piilosanat: nykyinen käytäntö lukuun ottamatta seuraavia asioita:
* anagrammit pitää aina ilmoittaa
* ei ekimäisiä hämäriä vihjeitä

2:n tähden piilosanat - nykyinen käytäntö seuraavalla muutoksella
* jos anagrammi on osa jaotelmaa, anagrammiosion olemassa oloon aina vinkataan

3:n tähden piilosanoissa voitaisiin luopua tietyistä vinkeistä kokonaan:

* ei vinkkejä sanan väärin päin lukemiseen kuten nykyisin eivät anagrammitkaan vaadi ilmoittamista
* anagrammeja enemmän jaotelmista (sellaisia tullut vastaan vain kerran)
* edes silloin, kun anagrammi osa jaotelmaa, siitä ei ole vinkkiä
* enemmän epäsuoria ekimäiset "suorat" vihjeet tai muuten hämäriä vihjeitä, joissa suora vihje ei avaudu ennen yhden piilovihjeen selvittämistä

Siihen voisi lisätä, että yhden tähden tehtävissä anagrammattava sana pitää helpoissa tehtävissä olla sellaisenaan.
* ei lyhenteitä
* ei kirjainten poistoja
* ei perusmuotoon muuttamista:

Kohtasin kerran Pesulasta katoaa penni. > LAUSE; tuossa pääte 'sta' vinkkaa anagrammiin ja sana pitää muuntaa perusmuotoon PESULA ja sitten vielä poistaa kirjain P. Tämän tyyppiset vain vaikeimmissa.
4. Heljä-Maija23.1.2016 klo 15:40
Näillä näkymin piilosanojen ratkomisessa kisataan SM-kisa 12.11.2016. Pankaa jo päivämäärä allakkaanne ja sinne mukaan kaikki piilosanoista innostuneet!
Artikkeleista löytyy muistoja edellisestä kisasta.
5. Eki24.1.2016 klo 15:00
SM-kisan vastuuhenkilöt vetävät myös ylihuomisen show'n. Tulkaa ihmeessä tsekkailemaan!
6. Jukkis24.1.2016 klo 15:32
Ja toivottavasti nuo tapion tähdittämisjutut jätetään noteeraamatta. Jos tuollainen systeemi olisi käytössä, niin tänne tulisi jatkuvasti tapiolta valituksia, kun on väärä tähtimäärä laitettu piilosanaan.
7. Jaska24.1.2016 klo 17:09
Ei ekimäisiä hämäriä vihjeitä Egyptistä (4)
8. Calvados24.1.2016 klo 17:22
Eki !
Selvitä se Iltasanomien asia. Ainakin minun piti tehdä selvityset seuraavaan päivään mennessä. Ehkä Sanarisillä on toimitusaika varmaan useita viikkoja.
Tuleeko siihen selvitystä vai ei. Miten on asia Vuokkila.
9. tapio24.1.2016 klo 17:28
Kommentti tähän: Jukkis 24.1.2016 klo 15:32

No sitten jokin sanallinen viesti kohderyhmästä. Tällöin madallettaisiin kynnystä, kun tietää, että suunnattu eritoten aloittelijoille. Vastaavasti vaikeampia kaipaavat saisivat enemmän haasteita.

Tällöin olisi pienempi purnaustodennäköisyys kuin ristikoiden tähditysten suhteen on ilmennyt - enkä ole suinkaan kärjekkäin arvostelija.
10. Jukkis24.1.2016 klo 17:40
Jokaisen piilosanan kohderyhmä on sama: Nipottamattomat piilosanojen ystävät. Sitten on toinen ryhmä, jolle ei ole järkevää piilosanoja erityisesti kohdentaa: tapio.

Väitän, että aivan valtaosa piilosanojen ystävistä täyttää kaikki, mitä vastaan tulee. Kun aika vähän niitä julkaistaan.
11. Calvados24.1.2016 klo 17:45
Mitä onnellisuutta siinä on,kun et edes osaa selvittää iltasanomien kysymyksiä. Varmaan olen jo ruohoja syömässä ennenkuin kuin yksinketaiseen kysymykseen saisin vastauksen, EKI.
12. Eki24.1.2016 klo 17:50
Yritän kyllä hankkia vastaukset Ilta-Sanomilta. Omasta puolestani pahoittelen, että Turusen kirjan vuosiluvussa oli kahden vuoden virhe, ristikko oli kuitenkin tarkastettu, kuten jo kerroin. Muut asiat eivät ole minun vastuullani. Jospa hetkeksi rauhoitut, nyt sunnuntai-iltana ei vastauspuoli etene.
13. Eki26.1.2016 klo 07:59
Tänään nähdään?
14. Pena28.1.2016 klo 22:04
Näittekö?
15. Eki28.1.2016 klo 22:13
Kirjoitan siitä jahka ehdin.
16. Rampe29.1.2016 klo 14:56
Minulla on tainnut mennä ohi Calvadosin ongelma ja kysymys, joihin joka säikeessä vastausta perätään.
Ehkä annankin sen pysyä itselleni arvoituksena.
17. spa29.1.2016 klo 18:27
Rampe,
jos haluat Calvadosin ongelman pysyvän arvoituksena, varo visusti lukemasta ILTASANOMIEN RISTIKOT-säiettä.
18. Rampe30.1.2016 klo 05:44
Pitääpä varoa..
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *