KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 51-52 / 2015

8680. SK 51-52 / 2015

O18.12.2015 klo 18:57
Tämä kaksitähtinen ristikko oli oiken mukava täyttää. Ajankohtaisuuttakin oli sopivasti mukana.
Kiitos Pekka Joutsi!
2. tapio19.12.2015 klo 17:24
Joo ihan kiva. Ristikossa itselleni yksi entuudestaan tuntematon sivistyssana - jopa hyödyllinen, joten joskus ristikoista oppii ihan hyödyllisiäkin asioita.
3. tapio19.12.2015 klo 19:29
Piilosanatehtäväkin ihan kiva, joten kiitokset Oskalallekin.
4. Olavi Kivalo20.12.2015 klo 15:22
Ristikko on ihan kiva. Mutta vaikuttaa aika helpolta. Minulla on tosin vasta yksi sana valmiina. Päätin nimittän kokeilla ratkontaa ilman risteävien tukea. Aloitin helpoimmasta kohdasta eli keskellä olevasta vihjeestä KANSA. Koska kaikki tuntevat tämän koko kansan laulajan Tapio Kansan, niin se ei auta ketään, että ratkaisu tuli tässä julki jo ennen aikojaan.

Tämä ratkonta ilman risteäviä on tosi haastavaa. En voi nimittäin ratkaista tuota kynttilänjalkaa, koska tiedän, että se päättyy kirjaimeen A. Täytyy keskittyä pystysuoriin. Huhhuh.
5. tapio20.12.2015 klo 19:16
Ei ristikoita ole mitään järkeä yrittää ratkoa ilman risteäviä.

Kuten joskus totesin, kertaan vielä. Piilosanatehtävissä useat osavihjeet tarkentavat vihjeitä ja toimivat usein tarkistimina risteävien sanojen tapaan.

Ristikossa vihjeet ovat yleisesti ottaen liian väljiä, että ristikoissa olisi mitään mieltä yrittää ratkoa ilman risteäviä kuin ihan jokusen vihjeen, jotta pääsee alkuun - vaikka sitten eri kohdista.
6. ***20.12.2015 klo 19:25
Selittelyä ja vänkäilyä. Kyllä ne sanaristikotkin ratkeavat ilman risteäviä, olet vaan niin tapio ettet osaa.
7. tapio20.12.2015 klo 19:28
Nyt *** vänkää - hän tietää itsekin, miten väljiä vihjeet usein ovat ja miten niissä on monta vaihtoehtoista ratkaisusanaa, joista voi valita oikean vain ja ainoastaan risteävien avulla.
8. Tuttu21.12.2015 klo 01:17
Muka kaksitähtinen!!! Vasen yläkulma niin tapiota, umpisolmussa, en pyydä vihjeitä, totean vain!!
9. joskus21.12.2015 klo 08:44
Tapiolle vihje: vaikeuta ratkaisua niin, että valitse ensiksi yksi ratkaisusana ja sen jälkeen saat ratkaista vain sellaisen sanan, jolla on yksi yhteinen kirjain ensiksi ratkaisemasi sanan, siis risteävän, kanssa. Tehtävän vaikeusastetta voit mitata vaikka sillä, kuinka vähillä irrallisilla aloitussanoilla saat koko ristikon täyteen. Aikoinaan tein näin, mutta nykyisenä googlausaikana se onnistuu vain aniharvoin.

Muuten olen sitä mieltä, että henkilö, joka käyttää kielessään sanaa "haastava" tai "haasteellinen" on täysi urpo -. tai sitten piruilee Olavi Kivalon tyyliin.
10. tapio21.12.2015 klo 17:51
No tuossa on jonkin verran ideaa - tosin voi mennä aika lailla kokeiluksi ja ratkoja voi harhailla eri vihjetyyppien välillä.

Ristikossa kun et voi edes tunnistaa vihjetyyppiä - onko kyseessä suora vihje, piilosanatehtävien piilovihjetyyppinen vihje tai jekkuvihje

esim. HELSINGISSÄ (4) voi olla suora vihje tai piilovihje

suoran vihjeen ratkaisusana esim. EIRA
piilovihjeen ratkaisusana ELSI (kätkö)

Huom. 'Tyttö Helsingissä' kävisi (huonosta) piilosanatehtävän vihjeestä ja ristikossakin tuo olisi tod. näk. piilosanatehtävä, sillä vihje olisi muuten liian väljä.

En osaa antaa esimerkkiä tilanteesta, jossa ratkoja ei varmuudella tiedä, onko kyse suorasta vihjeestä vai jekkuvihjeestä, joka näyttää suoralta vihjeeltä, mutta onkin tosiasiassa kirjainleikittely.
11. Lars21.12.2015 klo 18:20
Tapio, alkaa jotenkin sakentua nää sun kommentit ;)
12. Malakias22.12.2015 klo 22:11
Ristikonlaatijan itsensä luvalla käytän nyt kirosanoja tehostamaan ilmaisua:
Iskipä taas ratkaisun jälkeen vitutus paskasta ristikosta: ei helvetti mitä sanoja!
Älyttömyyden huipentuma oli sivusaatava: Pekka Joutsi perkele häpeä!
Ja muutenkin suomalaisessa ristikossa pitäisi harrastaa suomenkieltä. Savusumu vie näkyvyyttä eikä siihen tarvita englantia. Saatana pistäkää sitten saman tien puolet brittiläistä joka ristikkoon kun kerran aletaan korviketta käyttämään!
Ja sitten sanat jotka selviää oikeaksi vain ratkaisemisen jälkeen googlettamalla (vai kuka muka tietää mitä heravalmistetta Valio vie Kiinaan...) ovat kyllä vaikeuttamisen rimanalitus.
Olin pitänyt pitkään taukoa näistä ristikoista juuri siitä syystä että vaikeiden ristikoiden ratkaisusta ei suinkaan tullut tyytyväinen olo vaan kaikenlaisten paskasanojen ja -vihjeiden takia aina vaan vitutti jälkeenpäin että oli mennyt tuhlaamaan aikaa oletettuun älylliseen haasteeseen joka osoittautuikin vaikeaksi vain siksi että jotkut vihjeet tai sanat on vaan niin helvetin huonoja ettei niitä voi tietää ennen kuin sana on melkein valmis.
Nyt erehdyin taas kokeilemaan pitkästä aikaa että onko ristikoiden saralla tapahtunut mitään kehitystä järkevämpään suuntaan, mutta eipä näköjään.
Ja selitänpä sitten taas niille jotka kuvittelevat että kitisen siksi kun ristikko oli liian vaikea: EI OLLUT LIIAN VAIKEA VAAN ÄRSYTTÄVÄN HUONO!
On kokonaan eri asia tehdä ristikko vaikeaksi siten että vihjeet ovat vaikeita ratkaista kuin että laitetaan vaan vitun huonoja vihjeitä ja paskoja sanoja. Eikö se voi mennä teille Sanariksen väelle ikinä perille?
13. --22.12.2015 klo 22:29
Missä laatija antaa luvan kiroiluun? Jos hieman rumasti ilmaisisi, niin aika paska kritiikki, varmasti paskempi kuin mestari Joutsin ristikko.
14. Malakias22.12.2015 klo 23:05
Ja pistetäänpä vielä lisää tulemaan kun kerran aloin sauhuamaan:
Ihan varmasti ristikoista tulee hyvää palautetta - AINA NIILTA SAMOILTA PYLLYNNUOLESKELIJOILTA jotka haluaa osoittaa osaavuuttaan ja kuulua tähän hienoon ratkaisijoiden piiriin.
Kysynpä Sanariksen väeltä: kuinka paljon tulee ratkaisuja vaikeampiin ristikoihin? Luuletteko että niiden vähyys ja Punaisen pelikaanin pieni menekki suhteessa muihin johtuu pelkästään vaikeudesta?
Jos vaikeus perustuisi oikeasti älylliseen vaikeuteen eikä siihen että vihjeet ovat huonoja, vaikeat ristikot voisivat kiinnostaa muitakin kuin pieniä fiksaantuneita piirejä ja fanikuntaanne. Siihen asti pitäkää tunkkinne jälleen kerran.

Tämä ei ollut paskaa kritiikkiä, tämä oli paskan kritiikkiä arvoiseensa sävyyn. Edellisen kommentoijan mielestä hyvää kritiikkiä ilmeisesti edustavat nuo alituiset "olipa taas ihanan kiva ristikko" -kommentit.
Ja jos joku ei ilmiselvästä vihjeestäni huolimatta tajua mihin perustelin luvan kiroiluun niin en voi sitä valitettavasti kertoakaan.
Enempää en ala kenellenkään henkilökohtaisesti vastailemaan. Tälle fiksaantuneelle porukalle näiden fiksaantuneiden käsitysten kritisoiminen on yhtä tyhjän kanssa kuin yrittäisi selittää "Hirvisaarelaisille" mikä ero on sananvapaudella ja laittomalla vihanlietsonnalla.
15. Jaska22.12.2015 klo 23:16
Onhan Malakiaan kiroilussa se hyvä puoli, että olo ehkä vähän helpottui. Toivottavasti ainakin sen verran, ettei tarvitse purkaa kiukkua muijaan ja kakaroihin näin joulun alla...

SIVUSAATAVA on siis täysin kelvollinen, jopa erinomainen ristikkosana. Varauksin myös sen synonyymi SPORTTELI. Varaus koskee ristikon vaikeustasoa. Kaikkein helpoimpiin se ei ole mielestäni ihan passeli, koska se ei ole tavallisimpia sivistyssanoja. Kaikkihan eivät pidä kuukkeloinnista. Ainakin Ilta-Sanomien pehmiksessä mahdollinen pakkosana-sportteli on hyvä jättää ilman tekstarinumeroa...
16. Jaska22.12.2015 klo 23:26
P.S. En siis ole nähnyt ko. ristikkoa, jonka nyt vasta älyän olevan vielä ratkonta-ajallinen. Olin törkeän varomaton. Jos niin köpelösti kävi, että olen paljastanut ratkaisusanan, pyydän pahoitellen ylläpitoa poistamaan edellisen kommenttini.
17. Eki22.12.2015 klo 23:29
On han se kieltämättä vaihtelua, että Joutsia haukutaan paskaksi.

Sitä minä en ymmärrä, miksi joku täällä kehuisi vain kehumisen vuoksi, vaikkei tykkää ristikosta. Tähän kuitenkin usein vedotaan.
18. selma22.12.2015 klo 23:34
Malakiakselle oikein rauhallista Joulua. Kun tuon kiukun sai purettua niin varmaan helpotti.
19. --22.12.2015 klo 23:47
Ekille tiedoksi: kateelliset ja vainoharhaiset löytävät kaikki mielistelijät, tosin siinä sivussa tulee paljon pummeja.
20. Olavi Kivalo23.12.2015 klo 00:07
Älä Jaska turhaan pahoittele. Nyt on vasta kaksi ratkaisua paljastettu. Ja kolmaskin melkein tämän Malakiaan toimesta. Ja minulla jo kolme sanaa oikein. Malakias muuten vaikuttaa ihan tolkulta jätkältä. Hanki Jaska SK. Ristikko on ihan kiva.
21. Juha N23.12.2015 klo 14:18
Hyvänen aika, malakias, kyllähän laatijoita täällä kiitetään, jos ristikot antavat kiitokseen aihetta, ja myös sen mukaan moititaan kuin moitteen sijaa löytyy.

22+19 rivin purkauksesi oli kyllä suhteettoman pitkä sisältämäänsä asiaan nähden. Jos sinulla ei muuta harmituksen aihetta ollut kuin sivusaatavan harvinaisuus, savusumun vieraskielisyys ja Sanaris-laatijoiden nauttima (liian?) yksimielinen arvonanto, niin olipa tuossa tyhjähköjen tynnyrien kolinaa sonnan lemun seassa. Taisi alkoholi auttaa asiaa.

Ihan tyhjiä ne tynnyrisi eivät olleet, ilmaisithan karsastavasi arkielämälle vieraita sanakirjasanoja ja vieraskielisiä sitaattilainoja. Tottakai sinulla on mielipiteeseesi oikeus, ja se varmasti myös noteerataan. Mutta jos ja kun kovin monet muut ratkojat eivät ole kanssasi samaa mieltä, nähtäneen Suomen Kuvalehden ristikoissa yksittäisiä sanakirjasanaharvinaisuuksia ja vieraskielisiä sitaattilainoja vastakin.

Itse olen sitä mieltä, että järkevä määrä sitaattilainoja istuu luontevasti niin sanaristikoihin kuin kieleemme yleisemminkin. Toisaalta en pidä pahana tulla opetetuksi tai muistutetuksi, että KOOLINKI on lattian alainen tukirakenne, KAPLAS on reen jalaksen ja pohjan välinen kannatinpalkki, TULKKA on esim kärryn pyörästä löytyvä putkimainen metallirengas - tai että on olemassa käsite SIVUSAATAVA ja sille sanakirjasta löytyvä vielä vieraampi synonyymitermi. Nytpä tuonkin tiedän!

Pekka Joutsille on kautta hänen laadintauransa ollut luonteenomaista ajankohtaisten ja historiallisten pääkuva-aiheiden käyttö, monipuolisen sanaston ja kirjaimiston suosiminen sekä huonojen ristikkofakkisanojen välttely sillä vähäisellä myönnytyksellä, että mukaan tulee satunnainen KOTKATA-verbin tapainen kenties sanakirjaselausta vaativa omakielinen termiharvinaisuus. Tuollainen hinta on hienosta ristikkokokonaisuudesta mielestäni järkevä maksaa.

Kun tämän ristikon lauantaina ratkoin, mieleeni tuli itse asiassa ajatus, ettei Pekka Joutsin tuotanto ole missään vaiheessa huonontunut siltä korkealta tasolta, johon ratkojat ovat pitkältä ajalta tottuneet. Tälläkin kertaa oli esimerkiksi mukana Pekan bravuuri: tavanomaisia reunasanavalintoja kaihtava 6x6 ruudun aukio oikeassa alakulmassa. Jo arviolta 70-luvun lopulta muistan Pekalta vastaavanlaisen aukion, johon hänelle ei ollut tuottanut mitään vaikeuksia sijoittaa alimmaiseksi eli reunimmaiseksi vaakasanaksi PEKING.

Tällä kertaa Pekka oli vielä itselleen suht poikkeuksellisesti nähnyt ylimääräistä vaivaa alkupiilottomuuden suhteen.
22. Jaska23.12.2015 klo 18:24
Olavi, otin kirjastossa kopion lehdestä (40 senttiä), koska en halua maksaa törkyhintaa koko lehdestä. Kaikki kiiltopaperijulkaisut pitäisi kieltää.

Kiva kuvaa kyllä hyvin ratkontaprosessia. Sopivasti pikku tuumailutaukoja tähdityksen oikeellisuutta vahvistaen. Ratkonta-aikani ½h on hieman alle IS-keskiskeskiarvon.

Tekniikka, sanasto ja vihjeet - ei moitteen sijaa. Kympin keskis.
23. tapio23.12.2015 klo 21:04
Kyllä minäkin hieman vierasti sitä savusumuvihjettä, mutta ei kyllä ansainnut näin tulista kommenttia.

SPORTTELI oli kyllä itselle ihan outo - kuka sitä oikein käyttää?
24. Olavi Kivalo24.12.2015 klo 00:34
Päätin luopua yrityksestä ratkaista ilman risteävien apua. Löysin kolmihaaraiselle kynttelikölle ratkaisun, neljä kirjainta ja päättyy a:han: AADA (Airamilta). Ihan kiva vihje. Nyt minulla on neljä sanaa oikein.
25. tapio24.12.2015 klo 14:41
Tämä säie on kyllä pilattu, mitä tulee siihen, että mitään ratkaisusanaa ei kerrota ennen ratkaisun lähetysaikaa. Nyt taitaa olla ainakin kolme paljastettu.

Mutta siihen SPORTTELIin - kuka on ikinä käyttänyt tai kuullut jonkun käyttävän sitä?
26. tapio24.12.2015 klo 14:44
Poikani toimii kirjanpitäjänä eikä hän tunne ao. sanaa, vaikka se liittyy hänen ammattiinsa.
27. joskus24.12.2015 klo 15:16
Minä tunnen ko. käsitteen käytännössä. Vielä 60-luvulla se oli elävää palkkaussysteemiä ainakin nimismiesten suhteen.
28. tapio24.12.2015 klo 19:13
Moni tuskin tuntee - ehkä syytä vähän jo luopua tämänkaltaisten sanojen käytöstä.

Vanhassa PuPessa itselleni tuotti ongelmaa nykysanastossa
CURLING-VANHEMMAT
REIVI (tanssina)
MOPPI (tukkatyylinä)
29. ?24.12.2015 klo 19:59
En edes muista nimimerkkiäni, kun kerran tulin palstalle ja sain niin suut ja silmät täyteen, että lupasin väistyä. HS- ristikkopalstaa jaksatte aina mollata ja valittaa täälläkin heti "paljastuksista". Tiukkapipoista sakkia.
30. Patiolla24.12.2015 klo 21:24
Olis tosiaan hyvä että se joka saa ristikon/piilosanan ensimmäisenä ratkaistua kirjoittaisi oikean vastauksen heti tänne, ettei turhaan tarvitsisi miettiä hankalia sanoja ja vaikeita vihjeitä. Olisi paljon nopeampaa se täyttö ja ennen kaikkea pääsisi osallistumaan palkintojen arvontaan kun harvoin itse saa tehtäviä valmiiksi.
31. Patiolla25.12.2015 klo 20:21
Niin että voisko joku - vaikka tapio, laittaa tänne vuodenvaihteen SK:n piilosanan oikeat vaaka ja pystysanat, että voisin osallistua palkintojen arvontaan (en viitsi yrittää itse ratkaista)
32. tietopankki25.12.2015 klo 20:27
Ennen vuodenvaihdetta tulee sk 53.
33. MP25.12.2015 klo 22:32
Toivottavasti tulee 31.12.15 n:o 1/2016
34. tietopankki25.12.2015 klo 22:54
Tulee 53!!!
35. Tuttu26.12.2015 klo 00:19
Eikö kukaan sano mitään SK 51-52 B:stä!! Harvinaisen hankala, kolme iltaa tuijottelin, ennen kuin tärppäsi oikea sana ja sain sanajonon valmiiksi.
36. Tuttu26.12.2015 klo 00:54
Siis kirjainjonon...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *