KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 47/2015

8661. SK 47/2015

tapio27.11.2015 klo 20:49
Pertiltä keskimääräistä haastavampi piilosana - tässä oli muutama vihje, joita en pystynyt ilman risteäviä ratkomaan, vaikka olisin pidempäänkin miettinyt.
2. Jukkis27.11.2015 klo 21:26
"Ilman risteäviä". Aaaaaaaaaaaarghhhhhh! "Ilman risteäviä". AAAAAAAAAARRRRRGGGGGGHHHHHHH! Ostan tykin ja ammun! "Ilman risteäviä". Kohta lätty lätisee. "Ilman risteäviä".
3. Eki27.11.2015 klo 22:42
Niin, kyllä kaikki ristikot on laadittu siten, että risteävien apu on sallittua ja suotavaa. Se on ristikoiden idea. Tietokilpailut ovat eri asia. Kyllä minullakin alkaa keittää yli tuo jatkuva epäkorrektiuden korostaminen.

En myöskään ole tapion pyynnöistä huolimatta vaikeuttamassa piilosanojani tai pyytämässä muita laatijoita vaikeuttamaan omiaan. Asiakaspiiri tuntuu aika tyytyväiseltä. Nyt on helpoistakin tullut hyvää palautetta, kun ne ovat suht harvassa.
4. tapio27.11.2015 klo 23:21
Kuten toisessa säikeessä kerroin, piilosanojen luonne on vähän eri kuin tavallisten ristikoiden. Kun on samassa vihjeessä on useampi osavihje, niillä voi sisäisesti tarkistaa, tuliko ratkaisu oikein. Tästä syystä risteävien apuun ei useimmiten tarvitse turvautua.

Toki esim. tyypin jaotelma suhteen tulee aina silloin tällöin ongelma, mistä se alkaa ja mihin päättyy. Silloin on vaikea hahmottaa vihjettä yksinään.

Piilosanojen rakenteesta toisaalta joskus tulee tilanne, että todella kaipaisi enemmän risteäviä. Kun yli puolet kirjaimista on piilokirjaimia ja piilovihje on pitkä anagrammi, silloin on pulassa, jollaiseen ei koskaan joudu ristikoiden kanssa.

Piilosanat ovat olleet minullekin ihan sopivia - kun olen ottanut eri asenteen kuin alussa. Piilosanatehtävästä ei ole suurta iloa, jos sen ratkoo liian nopeasti.
5. Jaska28.11.2015 klo 00:23
Mikä on SK-piilosanoissa minuuttimääräsi, jonka alitus on liian nopeaa ratkontaa?
6. TU28.11.2015 klo 01:53
Tapio patsastelee termeillä ja asioilla, jotka on parin vuoden aikana opetellut. Kaikki on synteesi lainauksista muilta. Tutkikaapa. Tapio on tietysti myös kehittynyt.
7. tapio28.11.2015 klo 10:05
Termien suhteen pitää noudattaa yleistä käytäntöä - sain joskus huomautuksen omien termien käytöstä, kun en tiennyt virallista käytäntöä.

"
Jaska 28.11.2015 klo 00:23
Mikä on SK-piilosanoissa minuuttimääräsi, jonka alitus on liian nopeaa ratkontaa?
"

Alle puoli tuntia. En ole koskaan ottanut aikaa, mutta jos tehtävä on mennyt läpi alle vartissa, tunnelma on lässähtänyt. Viimeksi ratkoin helpon ristikon - todella lässähtänyt tunnelma ja sai olla viimeinen yhden tähden SK, jonka ratkoo.
8. tapio28.11.2015 klo 10:11
En siis todellakaan ole katsonut kelloa ja tuo vartti on vain arvio - joku tehtävä on saattanut mennä tuossa ajassa (tuskin kuitenkaan). Idea on nyt kuitenkin se, että tehtävään pitää mennä ainakin tunti, jotta koen sen mielekkääksi.

Ainoa pikatehtävämuoto, jota ratkon, on sudokut.
9. Jukkis28.11.2015 klo 12:33
On sulla kyllä naurettava suhtautuminen piilosanoihin. Piilosanojen idea on suomen kielellä leikittely. Mahtavia kielellisiä jippoja esiintyy yhtä hyvin helpoissa kuin vaikeissakin piilosanoissa. Kieleen liittyvän oivalluksen hienous ei riipu siitä, kuinka kauan sen keksimiseen menee aikaa, vaan siitä, kuinka hieno se kieleen liittyvä oivallus on.

Mutta kukin tabuloi tyylillään.
10. tapio28.11.2015 klo 14:28
"On sulla kyllä naurettava suhtautuminen piilosanoihin. Piilosanojen idea on suomen kielellä leikittely."

Totta tuokin. Arvostan kyllä kielellisiä juttuja, mutta ensisijaisesti piilosanatehtävät ovat minulle aivojumppaa. Itselleni asettama minimi (väh. 75% pitää ratkoa ilman risteävien apuja) toi tällä kertaa tuskaa - saatan jopa turhaan stressata itseäni moisella minimitavoitteella.

Kuten aiemmin kerroin, en tästä tehtävästä olisi selvinnyt ilman risteäviä. Viidessä vihjeessä käytin apuna risteäviä. Jälkikäteen tarkasteltuna kolme oli sellaisia, että tehtävä olisi jäänyt kesken ilman risteävien kanssa sovittelua.

Olen yrittänyt kaupata Pikelle ja muille tehtäviä helppoina pitäville omaa lähestymiskulmaani. Mutta siinä olennaista on tuntea omat rajansa ja antaa sopivasti periksi.

Myös tilanne vaikuttaa. Jukkis ratkonee tehtäviä työmatkalla - siinä ei ole aikaa turhaan hidasteluun.
11. Virpi28.11.2015 klo 14:35
Vai on tapion raja vain 75%. Kyllä se pitää olla 100 %. Ei ole mitään järkeä ratkoa piilosanoja käyttämällä hyväkseen risteävien apuja. Olen pettynyt tapion kykyihin.
12. tapio28.11.2015 klo 15:56
Ymmärrän Virpin sarkasmin. Olen sitä paitsi kerran päässyt 100%, mutta parissa vihjeessä käytin Arrakia.
13. Juha N28.11.2015 klo 16:48
Hienot - ja juuri hienoutensa vuoksi ratkojalle niin antoisat - vihjeet voivat olla yhtä lailla helppoja kuin vaikeitakin. Sen ei pitäisi niin paljon merkitä, onko vihje helppo tai vaikea, vaan sen, millaisen elämyksen ratkoja saa.

Hieno vihje voi olla yhtä hyvin anagrammi, kätkö, jaotelma, kerto, käännelmä tai mikä tahansa muukin monista mahdollisista vihjetyypeistä. Olennaista on, että laatija löytää kuhunkin tapaukseen sopivimman vihjeen: sellaisen, joka tilanteessaan tuntuu luontevalta, nokkelalta ja kenties leikittelevältä, mutta ei pakotetulta.

Anagrammeista toki usein tulee epäluontevia. Ne ovat monesti pakkoratkaisuja tilanteissa, joissa ristikkoon on päätynyt pitkä sana, jolle ei pysty kehittämään vihjeeksi kuin anagrammin - ja vain kökkömäisen anagrammin. Mutta toisaalta tulee onneksi vastaan antoisiakin anagrammeja: esim sillä tavalla nokkelia, että anagrammi on joko merkitykseltään lähellä ratkaisusanaansa tai ainakin helposti otettavissa mukaan ratkaisusanaa kuvailevaan lauseeseen.

Seuraavassa annan kaksi esimerkkiä mielestäni poikkeuksellisenkin hyvistä anagrammivihjeistä, joista toinen on hyvin helppo ja toinen hyvin vaikea.

Esimerkki 1: Liehua. (6) > HEILUA. Tässä anagrammi on ratkaisusanansa täyssynonyymi. Vihjeen ensiesiintymä lienee ollut jossakin Ekin piilosanassa. Vaikka vihje on helppo, se antaa ainakin itselleni paljon kiksejä.

Esimerkki 2: Sisältänee myös ninjasisarien kikkoja. (10+10) > JOKANAISEN NIKSIKIRJA. Tämä anagrammi on Matias-Myyrän keksintö. Kun hän sen tehtävänä taannoin esitti (ei tosin edellä mainitussa itse muokkaamassani muodossa), ratkaisuun pääsy vaati ison ponnistuksen, mutta palkintoksi sain mahdottoman hyvät tyytyväisyyden hyrinät. Hieno anagrammi. Lukeutuvathan ninjasisaretkin jokanaisiin, ja jos niksikirjasta ei löydy kikkoja, niin mistäs sitten!

Minusta on kuitenkin käsittämätöntä, miten tapio latelee näitä piilosanavihjekritiikkejään. Risut koskevat milloin liiallista helppoutta ("Eki voisi vähitellen opetella kehittämään vaikeampia vihjeitä"), milloin vaikeutta ("Vihjeet on hyvin laadittu, jos ne voi ratkaista ilman risteävistä sanoista saatavia apuja"), milloin vihjeiden oletettuja virheellisyyksiä (joita loppujen lopuksi vain aniharvassa tapauksessa on). Kokemiaan elämyksiä tapio ei meille erittele, koska ilmeisesti on kyvytön näkemään, milloin vihje on oikeasti hyvä ja milloin ei.
14. tapio29.11.2015 klo 08:36
Juha N on oikeassa siinä, että kehuja tulee liian vähän. Pitäisi opetella antamaan niitä enemmän.

Mitä anagrammeihin tulee, olen Juhan kanssa 100% samaa mieltä ja muutenkin Juhan kommentti oli täyttä asiaa, johon voi monessa suhteessa yhtyä. Minulle vain tehtävässä tulee SOPIVA määrä haastetta. Itselleni mieluisin vaikeustaso on 2 1/2.
15. tapio29.11.2015 klo 09:19
Yritän olla jatkossa ärsyttämästä Jukkista

Jukkis 27.11.2015 klo 21:26
"Ilman risteäviä". Aaaaaaaaaaaarghhhhhh! "Ilman risteäviä".

esitetyllä tavalla.

Tämä nyt johtui osittain nimimerkistä "Pike" - ao. hlö ei ole muuten viime aikoihin esittänyt kritiikkiä vaikeustasoista. Mutta kyse on minulle nimen omaisesti tuosta itselleni ideaalisesta vaikeustasosta, johon piilosanatehtäviä ratkoessani pääsen vain esittämälläni tavalla - ja haluan siihen varta vasten päästä, jotta koen tehtävien ratkonnan itselleni mieluisaksi (minulle ei riitä tehtävän kielellinen hauskuus sinänsä).

Yritin nyt kaupata sitä Jukkikselle ja muillekin, mutta ei mennyt kaupaksi. Minua saa "potkia" jos vielä yritän näkökulmaani kaupata - yritän jatkossa esittää sitä muita ärsyttämättä eri muodoissa.
16. Jaska29.11.2015 klo 10:45
Älä missään nimessä ryhdy lälläröimään, tapio. Älä petä piiliskansaa, joka odottaa sinun jatkavan elähdyttävällä ärsyttämislinjallasi. Älä tuomitse kansaa elämään sen hapset ennenaikaisesti jarmaannuttavassa, ilottomassa tyhjiössä.
17. Jaska29.11.2015 klo 10:49
Anteeksi, siis japset jarmaannuttavassa.
18. --29.11.2015 klo 11:17
Näin sanoo Jaska, joka on useastikin ollut varma, että tapio on trollaaja. Siis trollauskin on jaskan mielestä ok.
19. tapio29.11.2015 klo 11:31
Jaskasta ei nyt aina tiedä, onko hän tosissaan vai harrastaa ironiaa (, jopa sarkasmia). Oikolukuohjelmaa hän selaimeensa ainakin kaipaa - tai Jaska haluaa vain hauskuttaa kirjoitusvirheillä - ota nyt siitäkin selvää.
20. Jaska29.11.2015 klo 12:08
Morse-M päättelee aivan oikein. Trollaus on hyväksyttävää silloin, kun ei voida olla varmoja sen aitoudesta. tapion jutustelu on siis hyväksyttävää, joten se jatkukoon.

Uskon kyllä tällä haavaa tapion vilpittömyyteen. Jos uusia, entisiä todennäköisempiä indisioita ilmenee, käännän kauhtuneen ja saumoistaan repsottavan takkini taas kerran.
21. TU30.11.2015 klo 03:49
Tapio on aivan parasta, suotakoon englismi anteeksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *