KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 9/15

8341. SK 9/15

Matti27.2.2015 klo 23:36
Pertti Oskalan piilosanassa oli yksi aika erikoinen juttu. OK, kyllä minä sen hyväksyn. Piilosana ei ole ristikko.
2. tapio28.2.2015 klo 08:18
Piilosana ei ole vielä käsissäni, mutta kyllä niitä kritisoidakin voi ratkaisun lähettemisajan jälkeen. Ns. suorat vihjeet ovat joskus vähän kyseenalaisia. Toivon Matin kertovan joskus, mistä viheestä on kyse.

Varsinaisiksi virheiksi ne muodostuvat, mikäli ns. suoran vihjeen ratkaisusanaa ei voi pitää ristikkokelpoisena, mihin en usko.
3. Heljä-Maija28.2.2015 klo 09:19
>tapio. Matti kirjoitti, että piilosanassa oli erikoinen juttu. Ei virhe.
4. Juha N28.2.2015 klo 09:41
Juu, ei virhe, vaan ihan tahallinen kuje, koska mitään laadinnallista pakkoa siihen ei olisi ollut. Hauska spatiaalis-graafinen yllätys.
5. Eki28.2.2015 klo 09:46
Pertti halusi nimenomaan kokeilla tällaista juttua. Arvasin kyllä, että se herättää kummastelua.
6. tapio28.2.2015 klo 12:37
Sori, kirjoitin väärin 'virheestä' - oikea ilmaisu olisi ollut 'outoudesta'. Tyyliseikoistakin voi keskustella. Mainitsen esimerkiksi Ekin edellisen piilosanan
"avaa näkymän kaluuni" - tuo tyylillisesti arveluttava - kuvaa itsensäpaljastajaa, joka palttoo päällä availee itseään naisten edessä. Pikkuisen pitää spontaanin vihjeiden luonnissa miettiä tyyliseikkojakin. Tuossa sitäpaitsi ratkaisusana ei ihan vastaa siitä mistä ns. suora vihje kertoo - vastaus ei nimittäin ole 'ITSENSÄPALJASTELIJA'.
7. Eki28.2.2015 klo 12:43
Hyi tapio, tämä on koko perheen palsta, sinä kerrot mielleyhtymäsi tosi suoraan. Voisi tuollaiset pitää ominaan, jokainen voisi sitten itse miettiä, mitä tapio vihjeessä näki.
8. tapio28.2.2015 klo 12:58
Tuossa pointti oli se, että laatijan tulee vähän miettiä, mitä mielikuvia voi syntyä. Oikeammin tuossa kuvataan ehkä tirkistelijää, joka esim. takaikkunassa verhon tms. takaa katselee naapuriaan.
9. Jukkis28.2.2015 klo 13:12
Minäkin mieluummin kyllä näitä tapion fantasioita olisin täällä lukematta.
10. tapio28.2.2015 klo 14:11
Ja minussa aina vika eikä kritiikkini ole koskaan oikeutettu? Ei oikein reilu asenne tuokaan.
11. tapio28.2.2015 klo 16:05
Minusta Ekin vihje oli lähtökohtaisesti huonoa makua osoittava enkä tästä mielipiteestä Jukkiksen takia luovu.
12. tapio28.2.2015 klo 17:28
Pertin piilosanassa yhdessä vihjeessä suora vihje oli sellainen, että sitä ensin ajatteli tyylin puolesta piilovihjeeksi, mutta käy aivan hyvin suoraksi vihjeeksi. Hauska.

Löytyi toinenkin, jossa ns. suora vihje muistutti piilovihjettä. Ratkaisusana sellainen, että siinä ratkaisusanaa ei normaalisti käytetä siinä merkityksessä, kuin se tehtävässä ilmenee, mutta sanaa voidaan kyllä käyttää Pertinkin tarkoittamassa mielessä. Nokkelaa tai suoran vihjeen rajoja hipovaa. Hauska silti.

Seuraavista vihjeistä en löytänyt ns. suoraa vihjettä (ainakaan riittävän selkeää ja tarkkaa (= ei liian väljää) tai minulla on vihjeisiin liittyen aukkoja sivistyksessä):

Vokaalini on jo tällä kulmalla. (4)
Kotkottajasta pelin suomalainen muoto. (7)

Katso tarkasti energiavarpuun: vaihtoehtoisesti yksi niistä tai näistä voi sojottaa sinne, kun taas toiset osoittavat tänne. (13) - mielestäni löysin suoran vihjeen, mutten piilovihjettä.

Näitä täytyy selvitellä tarkemmin 17.3. lähtien.
En hahmottanut, miten vaakaan 21 piilovihje kastaan.
13. Kielonen28.2.2015 klo 18:13
kalu1
1. vars. yhdyssanojen jälkiosana: esine, väline, kapine. Huonekalut. Tarve-, työ-, leikkikalu.
2. Kilut ja kalut kimpsut ja kampsut, kamat. Ei siitä enää tule kalua, se on mennyttä kalua ei sitä enää saa kuntoon, toimivaksi tms. Hän on mennyttä kalua hukassa, mennyttä miestä, tuhon oma.
3. ark. siitin.
14. tapio28.2.2015 klo 19:49
Tiedän kyllä tuon, mutta Ekin vihjeeseen liittyy muutakin, joka johtaa esittämiini tulkintoihin. Koska tehtävän ratkaisun lähetysaika ei ole päättynyt, en tässä yhteydessä käsittele asiaa enempää.

Mitä Pertin piilosanaan tulee, vaakaan 21 piilovihje löytyi.
15. Jaska28.2.2015 klo 21:18
Nähdään Akin luusta? (7)
16. tapio1.3.2015 klo 08:30
Yritin ekaksi katsoa, olisko kätkö, mutten saanut järkevää. Jos 'Akin' lyhennetään 'A' voisi yrittää anagrammia kirjaimista 'ALUUSTA'. En ole hyvä purkamaan anagrammeja. Jos en suoran vihjeen perusteella löydä paremmin vastausta, yritän useimmiten ensin etsiä risteäviä sanoja. Sen jälkeen kirjoitan sanan paperille ja poistan esille tulleita kirjaimia. Tosin yleensä kyllä noin lyhyet anagrammit puran suoraan, mutta en juuri nyt onnistunut enkä enempää yritä purkaa tehtävästään irrotettuna.
17. tapio1.3.2015 klo 08:41
Taisin keksiä, mikä on tämän piilosanan jekku. Sanaristikoissa tätä ei todellakaan voisi hyväksyä vaan olisi niissä selvä virhe. En meinannut millään uskoa, että sellaisen voisi piilosanoihinkin laittaa.

Hauan 17.3. lähtien lähtien aiemmin mainittujen lisäksi purettavaksi:
Lomasaari uhkapeli: ryystän hiljaa älykkään suunnittelun energiaa ja pelkään, että joku iskee takaisin kahta kovemmin. (15)

Sain tuon kyllä googlea avuksi käyttäen purettua, mutta haluaisin hieman keskustella juuri siitä, tuo saattaa tarvita googlaamista.
18. tapio1.3.2015 klo 08:52
Näistä

Vokaalini on jo tällä kulmalla. (4) ratkaistu - saa unhotaa tässä keskustelussa

Kotkottajasta pelin suomalainen muoto. (7) - ns. suora vihje ei avautunut vieläkään, joten minulle "suora" on kiero eli ainakin minulle piilovihje sekin

Katso tarkasti energiavarpuun: vaihtoehtoisesti yksi niistä tai näistä voi sojottaa sinne, kun taas toiset osoittavat tänne. (13) - luulen keksineeni piilovihjeen, joka on kyllä haastavimmasta päästä
19. tapio1.3.2015 klo 08:56
Puuttuu sana 1.3.2015 klo 08:41 " juuri siitä, tuo" po. " juuri siitä, että tuo".

Jos tulee tällaisia mokia, kannattaako korjata vai osaako lukia autom. lisätä puuttuvan sanan? Pahoittelen, että niitä tulee aina silloin tällöin.
20. joskus1.3.2015 klo 09:50
Eipä ihme, että Tapiolla on vaikeuksia piilosanojen kanssa. "Lukia"
21. iso S1.3.2015 klo 10:24
Kotkottajasta pelin suomalainen muoto. (7)

Enpä tiedä, onko tuo suomalainen muoto virallisesti hyväksytty. Nykänen ja Kielonen eivät ainakaan hyväksy hakusanaksi. Pelin tsekkiläinen muoto tai pelin puolalainen muoto voisivat olla virallisesti oikein, mutta huonompia vihjeitä. Siitähän tässä kuitenkin on kysymys että suomea lausutaan kuten kirjoitetaan, joten esimerkiksi keskustelupalstoilla itselle oudompia sanoja helposti kirjoitetaan kuten lausutaan ja kansan käsityksessä näistä suometetuista muodoista tulee puolivirallisia.

_http://en.wiktionary.org/wiki/Index:Finnish
tuntee tuon ratkaisusanan.
22. tapio1.3.2015 klo 10:55
Ihan muuten ok, mutta iso S olisi voinut kertoa tuon vasta ratkaisun lähettämisajan jälkeen. Olin kyllä siinä mielessä jäljillä, että pelistä voisi olla kyse, mutta peli on itselle tuntematon. Ristikkorengistä sana löytyy, mutta ilman selitystä (,jota todella olisin kaivannut).

Mitä 'joskus' kommenttiin tulee, minulla on sanasokeutta (varsinkin omiin kirjoitusvirheisiini nähden), mutta se ei ole piilosanojen ratkontaa oleellisesti haitannut. Enemmänkin ristikoiden: jos tekstaus on vähänkin epäselvää eka assosiaatio nousee helposti pinnalle ja luen vihjeen väärin.
23. tapio1.3.2015 klo 10:59
Tavallaan toi suora vihje jäi iso S -nimimerkin selityksen pohjalta lopullisesti osittain piilovihjeen tapaiseksi, hieman kyseenalaiseksi vihjeeksi. Piilosana oli kokonaisuudessaan kuitenkin mainio.
24. Ylläpito1.3.2015 klo 11:37
Pari sanaa ristikoista

Tasan 40 vuotta sitten Suomen Kuvalehti julkaisi ensimmäisen suomalaisen piilosanan. Lehti 9/75 sisälsi myös tehtävän laatijan Risto Pitkäsen tekemät yksityiskohtaiset ohjeet. Uusi tehtävätyyppi keräsi heti uskollisen ystäväpiirin, joka tuntuu lisääntyvän jatkuvasti. Tätä juhlapäivää ei nyt enää korosteta kovin paljon, koska juhlavuoden suuri tapahtuma oli marraskuussa pidetty Piilosana SM 2014. Tulokset ja selostuksen voi lukea esim. osoitteesta sanaristikot.net, jonka artikkeleista löytyy myös Risto Pitkäsen haastattelu vuodelta 2005 sekä piilosanaohjeet.

Vuonna 2014 sekä juhlittiin että muistettiin SK:n pitkäaikaisia piilosanan tekijöitä, sillä sekä Aulikki Nenonen että Ilpo I. Ansa alias Matti Hako menehtyivät vuoden aikana.

Nykyisessä piilosanalaatijaringissä ovat noin neljän viikon kierrossa Jari Keränen, Pertti Oskala, Antti Parkkinen ja Erkki Vuokila. Koko joukko vakuuttaa, että piilosanojen vihjeiden teko on aina hauskaa ja antoisaa työtä. Ehkäpä siksi palautekin on usein erittäin positiivista.

Helpon kuvaristikon rinnalla on toisen SM-laatija Pertti Oskalan uusin hengentuotos.
25. iso S1.3.2015 klo 21:51
Sehän on selvää että mikä tahansa aiheen seutuvilta kirjoitettu ympäripyöreä kommentti voi sysätä päätään seinään hakkaavan ratkojan oikeaan suuntaan. Huomattakoon, että minä en sanonut että kyseessä on peli. Sellaista voi tietysti uumoilla, jos vihjeessä sanotaan (tapion mukaan, en ole itse nähnyt) "pelin suomalainen muoto".

Sanan ratkaisseelle ja sen oikeellisuutta epäilleelle annoin osoitteen josta voi lähteä uskonvahvistusta hakemaan. Linkillä pääsee vasta hakemistoon, josta pitää osata valita oikea jatkopolku ja sieltä oikea alkukirjain. Sen jälkeen sana löytyy jos on ratkaissut oikein eli tavalla, joka minusta näyttää aika ilmeiseltä vihjeen perusteella.

Jos sanan alkuosaa ei ole ratkaissut, saa hakemistoa selata hartaasti. Eiköhän siellä ole noin 100000 sanaa joista valita. Väärän jatkohaaran valinnut haukkaa tyhjää ja joutuu ottamaan urakan uusiksi.

Tässä asiassa en mielestäni kovin paljon paljastanut.
26. tapio17.3.2015 klo 17:03
Säikeen alussa mainitussa asiassa kaiketi kyse siitä, että ratkaisusana UUNI on kahteen kertaan ja jälkimmäinen viittaa edelliseen.
On tässä toinenkin hauskuus - Pertti on irrotellut laittamalla alimmaiselle sanalle kuusi piilovihjettä (anagrammeja).
27. Juha N17.3.2015 klo 19:01
Maalaispirtissä saattaa jokin esine lojua "uunin kulmalla". Sen mukaan kuin rakenteet ovat otolliset, voi kissakin asettua "uunin kulmalle" nauttimaan viilenevän tulisijan viimeisistä lämpösäteistä.

Käsitettä "uunin kulma" ei kaupungistuneessa maailmassa kuitenkaan välttämättä enää tunneta. Onneksi Pertti sen tähän piilosanaan rakensi! Määritelmä vain poikkeaa totutusta. Tässä ristikkopohjassa "uunin kulma" on oikea ylänurkka: rajaahan sitä sana UUNI niin viidennellä pystyrivillä oikealta laskettuna kuin viidennellä vaakarivillä ylhäältä laskettunakin...
28. tapio18.3.2015 klo 22:14
Meniköhän ylitulkinnaksi, Juha? Tarkoitan sitä, että juuri tietyllä rivillä. Oikea yläkulma riittäisi tulkinnaksi.
29. tapio19.3.2015 klo 08:42
Pertin yhteen vihjeeseen kuusi piilovihjettä taitaa olla uusi ennätys?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *