KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK ->45/2014 PIILOSANAT

8330. SK ->45/2014 piilosanat

tapio17.2.2015 klo 12:30
Laitan tähän vanhojen Suomen Kuvalehdessä olleiden piilosanojen kommentteja ja selityspyyntöjä.

SK 1/2014 eräässä vihjeessä oli ratkaisusana KENT, joka oli kahdesti kätkö-tyyppisenä piilovihjeenä.

Kenties ... Taskentiin. - tähän asti huonoin muodollisesti piilosanan kriteerit täyttävä vihje. Toivottavasti ei ihan näin huonoja enää tule vastaan. Aivan liian ilmeinen ratkaisusana. Jonkun pitää kyllä hylätä tämän tason vihjeet.
2. tapio17.2.2015 klo 12:51
Varsinainen ongelma minulle vihje:

Suvaitaanko täyskäännös kilpa-autoradalla > A?U?; en saanut tuohon järkevää ratkaisusanaa; eka kirjain sanasta 'AVOPAKKA' ja kolmas 'KOEKAKKU'; eka 100% oikein (käänteinen kätkö); kolmas voisi ehkä olla monikkomuoto, mutta tällöin jonkinlainen ratkaisusana voisi olla 'AITA', muttei tunnu luontevalta

2/2014:

Korston kotipaikka on Rovaniemi, Kummola tuskin on tuttu hänelle. > ROIKALE; 'Kale' on kaiketi Kalervon lempinimi, mutta mistä 'ROI'-osio tulee?
3. tapio17.2.2015 klo 12:56
Ekan huomauksen vihjeessä suora vihjekin liian helppo:

Kenties Edwardin kreivikunta siirtyy Taskentiin.

Kohtasin ihan viimeisimmissä piilosanoissa kyllä melkein yhtä huonon vihjeen.
4. Jaska17.2.2015 klo 13:22
Avus on entinen kilparata Berliinissä. Siellä tehtiin täyskäännös radan molemmissa päissä, siis suva.

ROI on Rovaniemen postilyhenne. Niin kuin HKI Helsingin.

Kent liittyy Taskentiin sen keskellä, tosin tässä pienellä koolla:)
5. tapio18.2.2015 klo 14:22
Kiitti

Avus oli minulle totaalisen outo - löytyy näemmä ratkojat.fi

ROI tuntui jotenkin viittaavaan Rovaniemeen, mutten tiennyt sen olevan postilyhenne.

KENTin vihje oli vaan niin tolkuttoman lälly, ettei lällympää voi kuvitella - siksi pidin huonona. Sitäpaitsi rikkoo Juha Neitolan esittämää pelisääntöä:

kätkössä oleva sana ei saa sisällöllisesti liipata läheltä kätköä ympäröivää sanaa tai sanoja

Juha N:

Annan esimerkin. Kun ratkaisusana on OHITUSKAISTA, ja piilovihjeenä käytetään jaotelmaa OHI TUSKAISTA, Eki ei koskaan voisi vihjeittää tätä jaotelmaa näin: EDELLE (=ohi) AHDISTUNUTTA (= tuskaista). Miksi ei? Siksi, että EDELLE merkityksessä ohi liippaa liian läheltä ratkaisusanan OHITUSKAISTA suoraa vihjettä, jossa saatetaan mainita tienpuolisko, jota pitkin nopeammat huristavat hitaampien edelle. ,
6. tapio18.2.2015 klo 14:23
Yleisohje:

piilovihje ei saisi sisältää samamerkityksistä asiaa kuin suora vihje.
7. --18.2.2015 klo 14:34
Miten Kent tuon rikkoo?
8. tapio18.2.2015 klo 14:46
Kent ja Taskent paikannimiä, mikisi liippaavat läheltä. No ehkä ei suoranaisesti riko tuota, mutta luokattoman lälly joka tapauksessa - lopputulos sama kuin edellä esitettyä sääntöä rikottaisiin räikeästi.
9. --18.2.2015 klo 15:03
Tuo on oma käsityksesi asiasta. Ei ole vaahtoamisen arvoinen.
10. ---18.2.2015 klo 16:26
Nimimerkki tapio saa minunkin puolestani pitää omat mielipiteensä, en viitsi lähteä niistä jankkaamaan. Joskus jää sellainen maku, että hakemalla haet jotakin sanaa tai vihjettä, josta haluat periaatteessa olla eri mieltä laatijan kanssa. Myös yleistiedon hankinta kannattaisi, esimerkiksi tuo ROI ei pitäisi olla outo ristikkoharrastajalle.
11. tapio19.2.2015 klo 14:11
Kerroin vain mielipiteeni tuosta vihjeestä. Tarkoitus on vain se, että laatijat pitäisivät laadun korkeana eikä floppeja tulisi.

Suorastaan loistava Aulkilta oli 5/2014. Itse asiassa kyseessä on kategoriaan 'muut erikoistehtävä' luokiteltava tehtävä. Sitä voi verrata avoristikkoon. LIMIPIILOSANA olisi oikea nimitys. Kaikki sanat limittyvät. Keskellä olevassa ristikuviossa viiden kirjaimen verran. Yleensä kahden kirjaimen verran. 1. vaakaan hämäsi, sillä limitys on siinä neljän kirjaimen mittainen.

En pitänyt:

Tuo lemu on peräisin pedosta. (6) > HAISTA; lemu on substantiivi, mutta ratkaisusana verbi, joka assosiatiivisella tavalla liittyyy ratkaisusanaan. Muistaakseni Juha N. oli erään Aulikin vanhan piilosanan kanssa samaa mieltä, että tämäntapaisissa tilanteissa voisi olla.

Tehdään puheen korjaus? > PARSIA;

PARSIA-sanalle on tarkoittu kahta vihjettä: verbisynonyymiä ja substantiivihomonyymiä. Viimeksi mainittua ei laatijan antamassa vihjelausekkeessa kuitenkaan ole, vaan siihen tyydytään vain etäisesti viittaamaan. Piilosanan vihjevaatimukset eivät täyty.

Mielestäni tässä tapauksessa kyse on vähän samasta asiasta. Vain Juha N(eitola) voisi antaa tästä puoluettoman lausuman.
12. Matti19.2.2015 klo 20:25
tapio, haluat siis valvoa, "että laatijat pitäisivät laadun korkealla eikä floppeja tulisi". Niin, onhan sinulla siinä savottaa.
13. Eki20.2.2015 klo 09:11
Kent-vihje voi olla tapion mielestä huono, mutta mitään sääntöä se ei riko. Samankaltaisuus liittyy sanan täsmälliseen merkitykseen, ei aihepiiriin. Muutenhan tämäkin mainio vihje olisi laiton:

Tšekkoslovakian pääkaupunki. (4)

Haista-vihje on minusta hyvä, parsia-sanan vihje on aika vaikea, siksi sitä voisi täsmentää. Oliko se täsmälleen noin? Aloitussanana "Tehdä" sanan "Tehdään" tilalla parantaisi, koska "(sanan)parsia on aika väljästi viitattu. Piilosanoissa väljyys on kuitenkin enemmän hyve, sillä liian hyvillä suorilla vihjeillä tehtävä ratkeaa liian nopeasti. Jos vastaus on verbi, sen suoran vihjeen ei tarvitse olla verbi perusmuodossaan, muuten laatijoita kahlittaisiin liikaa.

Laatua yritetään pitää korkealla ja floppeja yritetään poistaa myös tsekkausvaiheessa, tapio voi olla huoleti.
14. tapio21.2.2015 klo 21:58
Ekikö haluaisi, ettei olisi lainkaan rakentavaa kritiikkiä? Olen arvostellut kyllä turhan usein Ekiä suotta, mutta tässä säikeessä pyrin rakentavaan ja analyyttiseen kritiikkiin.

Haluan täsmentää hieman, miten minun mielestäni tulee helposti floppeja kätkö-tyyppisiin piilosanoihin:

1) Juha N:n esittämän yleisperiaatteen rikkominen: "piilovihje ei saisi sisältää samamerkityksistä asiaa kuin suora vihje". En ole havainnut Ekin eikä P. Oskala ole koskaan syyllistyneen tähän, mutta kylläkin Aulikin ja Jari Keräsen.

2) Kätkö on aivan vihjeen lopussa ilman, että sitä on edes jaettu useamman sanan kesken. Tälläinen lälly floppi Ekiltä (ainoa tosi huono kätkö, jonka Ekin piilosanoissa tullut vastaan; pääsääntöisesti Eki luo kätköt tosi hyvin jakaen ratkaisusanan usean sanan kesken; laitoin ratkaisusanan kirjaimet paikoilleen aivan lopuksi, sillä en ollut uskoa, että Ekillä olisi näin lälly kätkö):

8/2014:
... raivostumiset ... kauhistuttavimmat. > VIMMAT (mukana vain suora vihje ja piilovihje). Lällyys tulee siitä, että vihje aukeaa läpilukemalla ilman, että juurikaan täytyy käyttää aivojaan (sama ongelma SK 1/2014).

Noi molemmat ongelmat samalla kertaa Aulikilla 9/2014

...kiillottamatta. > MATTA (tämä piilosana on melkein puhdas limipiilosana, mutta keskellä on neliö - ei yllä ihan samalle tasolle kuin aiempi saman tapainen puhdas limipiilosana - se oli oikea helm, ja Eki voisi joskus nostaa sen kuukauden yllätykseksi!)

Muuta:

Ekin kommenttii "Haista-vihje on minusta hyvä..."; et tainnut ymmärtää pointtiani; en edellytä, että verbi olisi suorassa vihjeessä perusmuodossaan, mutta substantiivi > verbi -pari tuntuu oudolta. Juha N kritisoi samantapaisesta asiasta. No Eki, anna kommenttisi sekä minun että Juhan kritiikistä.

Haluan sinulta myös kommentin tähän:

Hiihtoreittiä ei saada tiptopkuntoon, jos duo lintsausta vain harrastaa. > LADUNTASOITUS; en pitänyt siitä, että vihjeessä jäi ambivalenssi siitä, pitääkö etsiä ratkaisunaa, joka kertoo, että ladut eivät ole tiptop tai ovat tiptop; yritin ensin ekaa vaihtoehtoa. Minusta olisi reilua, että vihje etenisi ratkaisun kannalta loogisesti eteenpäin koostevihjeissä. Jos vihje olisi ollut muodossa

Hiihtoreittiä tiptopkuntoon ei saada... ei edellä esitetty ambivalenssia olisi ja ratkaisu etenisi johdonmukaisesti (Ekillä pääsääntöisesti näin, joten tälläinen tilanne on poikkeus).

HUOM. Kunnoitan suuresti Ekin kekseliäisyyttä piilosanojen laadinnassa.

Esim. 'autiodisko' '(Tyhjä tanssipaikka nousee') on toisin päin 'oksidoitua' - uskomatonta kekseliäisyyttä. Koska piilosanoissa vaaditaan uskomatonta kekseliäisyyttä, lälly vihje on paljon suurempi pettymys piilosanoissa kuin tavallisissa ristikoissa.

Onkos Eki koskaan kokeillut limipiilosanoja? (voi kommentoida myös käyttämääni nimitystä)
15. Eki22.2.2015 klo 10:21
Lälly floppi kuului siis näin: Puolisoiden raivostumiset lienevät lopulta kauhistuttavimmat.

Käytän silloin tällöin vihjettä, jossa kätkö on lopussa. Siihen viittaa tässä sana lopulta, joka myös tekee lauseesta sisällökkäämmän. Muuten kyllä kätken sanan aina niin, että ympärillä on kirjaimia. Ehkä tämä onkin oma vihjetyyppinsä, olisiko nimi ”häntä”. Samantapainen vihje on tässä:

Luostolta tulimme takaisinkin, mutta päädyimme toisen maan pääkaupunkiin. (4)

Ei tämä vihjetyyppi mikään lällyn helppo kaikille ole, tapion aivoissa tämä näköjään loksahtaa kohdalleen ikävän helposti. Tässä sana "päädyimme" viittaa siihen, että kätkö on lopussa, tai siis häntä.

Kätkössä ei todellakaan ole pakko kätkeä sanaa kahden tai useamman sanan sekaan, kyllä se voi yhtä hyvin olla yhdessä sanassa, tästä hyvänä esimerkkinä antamani vihje:

Tšekkoslovakian pääkaupunki. (4)

”Ekikö haluaisi, ettei olisi lainkaan rakentavaa kritiikkiä? Olen arvostellut kyllä turhan usein Ekiä suotta, mutta tässä säikeessä pyrin rakentavaan ja analyyttiseen kritiikkiin.”

Luen mielelläni rakentavaa kritiikkiä, kunhan kirjoittaja ymmärtää olla yleistämättä kaikkia omia kokemuksiaan piilosanojen heikkoudeksi ja ala ahdistella jatkuvaan selittelyyn ja muutokseen. Edellinen viesti sisältää kauheasti pyyntöjä ja asiaa on vähän liikaa yhdellä kertaa.

”Ekin kommenttii "Haista-vihje on minusta hyvä..."; et tainnut ymmärtää pointiani ” Pointti ymmärretty, minusta siinä ei ollut rikettä, suora vihje voi olla noin viitteellinenkin. Ei kahlita piilosanoja liikaa!

”Onkos Eki koskaan kokeillut limipiilosanoja? (voi kommentoida myös käyttämääni nimitystä).” Olen tainnut joskus kauan sitten tehdä. Tuo nimitys on kyllä ollut käytössä tälle tehtävälle.

”Haluan sinulta myös kommentin tähän: Hiihtoreittiä ei saada tiptopkuntoon, jos duo lintsausta vain harrastaa. > LADUNTASOITUS; en pitänyt siitä, että vihjeessä jäi ambivalenssi siitä, pitääkö etsiä ratkaisunaa, joka kertoo, että ladut eivät ole tiptop tai ovat tiptop; yritin ensin ekaa vaihtoehtoa. Minusta olisi reilua, että vihje etenisi ratkaisun kannalta loogisesti eteenpäin koostevihjeissä. Jos vihje olisi ollut muodossa…” Lällystä flopista epäreilun vaikeaan, kumpikin sanajärjestys käy, on ihan hyvä, jos ratkoja ei heti tiedä, kumpaan viitataan, koko lause kuitenkin viittaa, että tehtävänä on laduntasoitus, mutta lintsaus vaarantaa työn suorituksen.
16. tapio22.2.2015 klo 11:24
"Häntä" on mielestäni kätkön alamuoto ja ymmärtänet, miksi se minusta on lälly. Ratkaisusana nousee kui koho pintaan tai on kuin neontussilla maalattu. Näin käy erityisesti silloin, kun vihjeen viimeinenkin kirjain on osa kätköä, esim. 'Taskent' ja 'kauhistuttavimmat'.

"Luostossa..." ei ole läpiluettava (jollaisessa vihje oikeastaan kertoo suoraan ratkaisusanan). En itseasiassa löytänyt sanasta 'pääkaupunkiin' kätköä.

"Tsekkoss...". kätkö ei ole lopussa (vaikka onkin kokonaan toisen sanan sisällä), joten se ei välttämättä aukene vain lukemalla vihje lävitse.

Viimeisimmästä. Olet oikeassa siinä, että vihje kokonaisuudessaan kyllä viittaa tiptop-puoleen, mutta tällöin pitää ottaa apua piilovihjeosiosta. No näemmä ne limittyvät tässä, mikä ihan ok.
17. tapio22.2.2015 klo 11:31
Pieni kirjoitusvirhe äsken.

po. "Luostolta...". Sana 'takaisin yleensä viittaa käänteiseen kätköön (tosin joskus tuplahämäys eli sana 'takaisin' ei tarkoitakaan väärin päin lukemista), mutta en löytänyt kumminkaan päin järkevää sanaa. Jos lopussa on on käänteinen kätkö jo käänteisyys vaikeuttaa eikä vihje ole tällöin läpiluettava tähän tapaan

Puolisoiden raivostumiset lienevät lopulta kauhistutta = vimmat.
Kenties Edwardin kreivikunta siirtyy Tas = kentiin.

Ainakin läpiluettavia vihjeitä kannattaa välttää - onhan vihjeiden laatimisessa paljon enemmän työtä, kuin piirtä esim. simppeli kuva kahdesta tiistä.
18. Eki22.2.2015 klo 11:35
tapio, jos Luostolta... on häntä, katso lauseen hännät!

Toistan: yhdelle lälly, toiselle ei, älä yleistä!
19. tapio22.2.2015 klo 12:15
Luostolta... selvisi - näemmä lopussa kun koko vihje luetaan väärin päin (yritin aiemmin tutkia vain konkreettista viimeistä sanaa). Kuten kerroin, TÄMÄ ei ole läpiluettava, koska kukaan ei lue vihjettä eka kerralla väärin päin! Ihan hyvä vihje.

Pahin floppi on Aulikin '...kiillottamatta. > MATTA'. Ainakin luulisi sen olevan kelle tahansa lälly. Olen kyllä yrittänyt asettua muidenkin asemaan arvioidessani lällyyllä ja yleistin siksi, että tämmöiset tuntuivat mutulla yleistettävissä olevilta. Tietenkin mutu on mutu, vaikka kuinka yrittää ajatella muidenkin kannalta.
20. Eki22.2.2015 klo 12:35
En pidä tuota Aulikin vihjettä minkäänasteisena floppina, päinvastoin, kiillottoman merkitys lomittuu hienosti samanmerkityksisen sanan taivutukseen. Jos se on monille helppo, se ei ole ongelma, Aulikin tehtävät olivat helpoimmasta päästä. Olen aivan saletti, että tuo vihje on hämännyt monet niin, ettei vihje ole ollut suoraan luettu. Eikä visaisessa tehtävässäkään tarvitse jokikisen vihjeen olla vaikeista vaikein, jostain on hyvä päästä alkuun, varsinkin jos puhutaan kaupallisista lehdistä, joiden tarkoitus ei ole masentaa ihmisiä.
21. tapio22.2.2015 klo 12:47
Toi MATTA vaan rikkoo Juhan esittämäämään (18.2.2015 klo 14:23) yleisperiaatteeseen liittyvää toivetta. Kyse on tosin vain toive - olet armollisempi kuin Juha!

Toki kun kyse on limipiilosanasta, toisen limittyvän ratkaisusanan on hyä olla helppo.

Olet täysin oikeassa siinä, että on hyvä olla helppojakin, että pääsee alkuun (joskus olen poiminut helpoimmat ensiksi, jotta pääsisin alkuun).
22. Jukkis22.2.2015 klo 13:06
Jos on tapion mielestä helppo vihje, niin tulee rakentavaa palautetta: lälly floppi. Jos on vaikea, niin useimmiten rikkoo jotain tapion kehittelemää päähänpinttymänomaista sääntöä.

Kun piilosanan Somen mestari on yhdessä asiassa ollut jonkin verran samaa mieltä kuin tapio, niin sen jälkeen tapio on alkanut pitää itseään guruna, jolta tulee liukuhihnalla tuomioita epäonnistuneille vihjeille.

Toivottavasti kukaan laatija ei näitä tapion päähänpinttymiä ota vakavasti.
23. tapio22.2.2015 klo 14:10
Esitin kyllä analysoinnin, mikä teki vihjeestä lällyn. Tein toki mutulla oletuksen, että vihje olisi yleiselläkin tasolla lälly esittämästäni syystä. Jukkis pyrkii vaan joka ainoa kerta - päähänpinttymä häneltä - torpedoimaan kritiikkini. Toivon, että Jukkis ei osallistuisi enää tähän säikeeseen.
24. Eki22.2.2015 klo 14:15
Jos Aulikki Nenonen olisi elossa, en soisi hänen tätä lukevan, hän oli herkkä sielu, eikä tämä ole missään suhteessa hänen tuotantonsa uraauurtavuuteen. Tämä tapion lällyttämä asia oli sellainen, jota hän - toiveesta huolimatta - piti itse täysin sääntöjenmukaisena, mitä se onkin, eli sana floppi on täysi floppi tapiolta, samoin kuin Jukkiksen kirjoituskielto.
25. tapio22.2.2015 klo 14:37
Sana 'floppi' oli huono, myönnän, 'tarpeettoman helppo' olisi ollut oikea arvio. Mutta Jukkiksessa ärsyttää se, että hän ikäänkuin kieltää minulta kaiken kritikiin esittämisen.

Huomautan, että pääosin tässä on käsitelty piilovihjetyypin 'kätkö' liittyviä ongelmia , joissa Juha on ollut eräässä suhteessa samoilla linjoilla. Tässä suhteessa Aulikinkin kritiikki koski vain tätä piilovihjetyyppiä. Vain tämän tyypin vihjeiden suhteen olen esittänyt tässä säikeessä kovaa kritiikkiä.

'Hiihtoreittiä...' oli vain ja ainoastaan pienen pieni makukysymys, kuten myös 'HAISTA'-ratkaisusanaan liittyvän näkökulma (LEMU > HAISTA - assosiaatio on suht. helppo, vaikka sanaluokka vaihtuukin).
26. Jukkis22.2.2015 klo 14:55
En minä mitään ikäänkuin kiellä. Mutta kun tulee sellaisia typeryyksiä kuin tuohon LADUNTASOITUS-ratkaisun tuottavaan vihjeeseen liittyvä, niin eihän näitä jaksa. Kun välillä haukut sitä että on liian helppo ja sitten heti perään ettei ole riittävän helppo, niin eihän näissä ole mitään järkeä. Saa vaikutelman että laatijoiden nyt pitää laittaa kriisikokous pystyyn, jossa päätetään, että jatkossa kaikkien vihjeiden pitää olla vaikeusasteeltaan tismalleen tapiolle räätälöityjä ja hänen väärinymmärtämiensä piilosanasääntöjen mukaisia.
27. tapio22.2.2015 klo 15:12
No tuo LADUN... suhteen olet oikeassa. Mutta kuten kirjoitin, se vain pienen pieni makukysymys - koska ratkaisin sen, en pitänyt sitä liian vaikeana.

Tämän limipiilosanan loppua en ymmärtänyt. Koska vihje tosi pitkä, jätän välistä 1. ja 2. osion

... Assia Esko Ollila patisti opintielle. > LYSEO (osa 'LYS' limittyy edellisen vihjeen ratkaisusanaan 'VETELYS' kanssa); opintie tietenkin LYSEO,; piilovihje kaiketi kooste, jossa EO tulee henkilön nimestä, mutten hahmota, miten LY
28. tapio22.2.2015 klo 15:13
liittyy asiaan (pahoittelen liian aikaista painikkeen painamista).
29. --22.2.2015 klo 15:24
Lys Assia tunnetaan erityisesti kaikkien aikojen ensimmäisen Eurovision laulukilpailun voittajana.
30. JUkkis22.2.2015 klo 15:26
Voisit kyllä aina kertoa, missä numerossa a.o. ristikko on.
31. Eki22.2.2015 klo 15:29
Kai sinä tapio huomaat, että rakentava kritiikkisi yleensä murenee - hieman turhauttavan "taistelun" seurauksena.

Nämä kritiikkisi kohteet ovat kuitenkin yleensä sellaisia, joista kukaan ei aikoinaan ole kritiikkiä antanut. Kaikki SK:n palstalle tulevat kommentit luetaan ja pohditaan.

En halua sinua lytätä, mutta tyylisi on yleensä ensin tiukka ja vakuuttelun jälkeen myöntyvä. Kannattaa pohtia tuo vielä uusiksi.
32. Jaska22.2.2015 klo 16:01
Kahden viivan muistutti minua siitä, että muistini on murentumassa, ja sille ei mahda mitään. En muistanut Assian voittokappaleen nimeä sävelmästä puhumattakaan. Osasyy, että ei siitä mitään hittiä tullut. Sitä vastoin Oh mein Papa Assian levyttämänä on soinut Suomenkin radiossa lukemattomia kertoja. Sävelmän tunnistanee enemmistö keski-iän ylittäneistä suomalaisista.

Tapio lienee sen verran nuori mies, että Lys Assian tuntemattomuus ei ole mikään kovin ihmeteltävä asia. Sisäistäpä tapio vanhan neuvo: jos piilosana ja ristikkosana tuntuu mahdottomalta ratkaista, syy voi olla sen edellyttämässä ja sinulta puuttuvassa asiatiedossa.
33. tapio22.2.2015 klo 16:01
Tyyli varmaan - mutta mitä tulee joihinkin kätkö-tyypin vihjeiden kritiikkiin (tuskin Juhakaan niistä luopuu), en joiltakin näkökulmilta niistä peräänny, joskin suhtaudun hieman lempeämmin, koska tehtävissä on syytä olla jokunen tosi helppokin vihje.

'Assia' kohdalla ajattelin nimen 'Assi' taivutusmuotoa, joten etsin vastausta 'Assi' perusteella, joten en tietenkään sitä löytänyt. Nimimerkin '--' mainitsema henkilö on itselleni tyystin tuntematon (olen kyllä hieman seurannut euroviisujen historiaa, mutten kattavasti).
34. Jaska22.2.2015 klo 16:02
Kahden viivan nikki siis.
35. Eki22.2.2015 klo 16:15
Monet piilosanaharrastajat päätyvät laatimaan omiakin tehtäviä ja usein lähettävät sitten minulle nähtäväksi. Taso heittelee tietenkin paljon, mutta aika usein tarjotaan tehtävää, jonka jokainen vihje on hyvä tai ok tai ainakin sääntöjen mukainen.

Ongelma näissä tehtävissä onkin usein kokonaisuus. Huippuvihjeet puuttuvat tai niitä on liian vähän. Usein ote on turhan samanlainen läpi tehtävän. No tämä on aika lyhyesti sanottu, mutta ehkä tuo ongelma tulee selväksi.

Toisin päin tämä menee niin, että kyllä huipputekijän huipputehtävästäkin voi aina sanoa, että joku vihje voisi olla parempi. Jos sellaiseen tartutaan, ei siinä suomalaisia piilosanoja olla pelastamassa. Siinä keskustellaan makuasioista.

Tuo tapion Juhaan takertuminen alkaa väsyttää, kun se tuntuu viimeiseltä oljenkorrelta. Juhaa aika paljon tuntevana sanoisin, että hänen kritiikkinsä ei ole ankaraa, hän enemmänkin asiantuntevasti kertoi eroista, joita laatijoiden tyylien ja rajanvetojen välillä voi olla. Erothan ovat elämän suola. Tasapäistämiseen pyrkiminen se vasta tylsää olisi.
36. tapio22.2.2015 klo 16:39
Tuo oli ilkeästi sanottu (viimeinen oljenkorsi nimittäin). Juhan kohdalla kyseessä oli kuitenkin selkeä kritiikkii eikä vain erojen esille tuominen:

"Uudemmista laatijoista esim Jari Keränen, niin ansiokkaita piilosanoja hän muuten laatiikin, ei aina noudata tätä sääntöä. Vihje näyttää pliisulta, jos piilovihje ja suora vihje sisältävät samamerkityksisiä osia."

Tuosta on juuri koko ajan kyse. Toin tähän pliisuuteen vielä yhden uuden näkökulman.

Minua väsyttää se, että Eki jaksaa puolustaa selvää ongelmaa yrittämällä liuottaa sen olemattomiin. Nostin kyllä Juhan tuekseni, jotten saisi Ekiltä tällaista kohtelua - eipä auttanut. Suututtaa ja turhauttaa, kun rakentavaksi kritiiksi tarkoitetut näkökulmat vaan lakaistaan maton alle.
37. tapio22.2.2015 klo 16:46
Muuten tuo 9/2014 oli kokonaisuutena ihan hyvä limipiilosana. Tuskit keskustaa vielä tarkemmin ja löysin kuvavihjeen (vaikea saada tolkkua mustavalkokopiosta, kun keskus niin epäselvä).

No eihän esittämiäni pliisuuksia ole paljon - mutta niitä on uusimmissakin piilosanoissa, joten kätkö-tyyppisten vihjeiden pliisuusongelma ei ole mihinkään kadonnut. Toki jos on yksi tämänkaltainen huono vihje kerran neljässä viikossa, ei kyse mistään suuresta ongelmasta.
38. Eki22.2.2015 klo 16:47
Mutta nyt ei ole ollut yhtään esimerkkiä tuosta, mistä Juha puhuu. Ohi ja ohituskaista on eri asia kuin Kent ja Taskent, tämä on niin selkeä asia kuin vain voi olla, siitä tuo Oslo-esimerkkinikin kertoo. Nyt takerrut vain tähän Kent-vihjeeseen.
39. --22.2.2015 klo 16:51
Tapio, eikö lälly floppi ole ilkeästi sanottu...
40. tapio22.2.2015 klo 17:11
Taitaa olla joo kyse ihan eri asioista. Minulla kyse siitä, että jos kätkö on sanassa, jonka sisältö on lähellä ratkaisusanaa, vihje on pliisu.

'...kiillottamatta. > MATTA' ; kätkö ja ratkaisusana ova sisällöllisesti niin lähellä toisiaan kuin voi ikinä kuvitella.


Kent ja Taskent sekä sinulla siinä 'VIMMAT' kohdalla kyse on toisenlaisesta pliisuudesta (sama pliisuusongelma edelläkin).


Summataan vielä yhteen:

1) Juhan näkökulma: piilovihje ei saisi sisältää samamerkityksistä asiaa kuin suora vihje (minun esittämäni ongelmat eivät taitaneet liittyä tähän)

2) jos kätkö on sanassa, jonka sisältö on lähellä ratkaisusanaa, vihje on useimmiten pliisu (tietenkin riippuu siitä, miten helposti huomaa suoran vihjeen, mutta jos suora vihje ensin ja sitten kätkö, pliisuusvaara lisääntyy)

3) jos vihje loppuu kätköön, piilovihje on erittäin helposti pliisu, koska vihje voi mennä läpilukemiseksi.

Koska erään piilosanan ratkaisun lähettämisaika ei ole umpeutunut, en voi tässä yhteydessä vielä esittää erästä vihjettä esimerkkinä ongelmallisesta vihjeistyksestä.

Miksi takerruin tällaiseen - siksi, että vihjetyypistä 'kätkö', pliisuusvaara on suurin.
41. pelaaja22.2.2015 klo 17:12
Luulen, että tapion "rakentavilla kritiikeillä" on täällä moniakin seuraajia, sekä huvittuneita että siinä sivussa eräitten kommenteista oppia saaneita. Mutta nyt kun päästiin tuolle tasolle, että tapio alkaa ilman pätevyyttä, tavallisena vierailevana ratkojana 'väsyä, suuttua ja turhautua kohtelustaan' sekä jakaa yleisölle kirjoituskieltoa (!!!) niin ohhoh. Meni kyllä reippaasti ainakin minun pyöreän pääni yli.
42. Eki22.2.2015 klo 17:19
tapio: "'...kiillottamatta. > MATTA' ; kätkö ja ratkaisusana ova sisällöllisesti niin lähellä toisiaan kuin voi ikinä kuvitella."

Ei ei ei, tässä olet niin väärässä kuin voi olla. Kiillottamatta-sanan matta-osalla ei ole mitään tekemistä matan kanssa, siksi se on hyvä, peräti nerokas.

tapio: "Miksi takerruin tällaiseen - siksi, että vihjetyypistä 'kätkö', pliisuusvaara on suurin."

Juu juu juu, tässä olet oikeassa, mutta kätkö on eräillä laatijoilla jopa päävihjetyyppi. Lyhyille sanoille saa sujuvat lauseet. Kätköä voi arvostella, mutta se monipuolistaa vihjevalikoimaa hyvin käytettynä, vaikka JOKU vihje olisi JOILLEKUILLE ratkojille helppo, pllisu, miten sen haluaa nähdä.
43. tapio22.2.2015 klo 17:20
Ärsyynyn (liian) helposti.

Pahoittelut tästä: -- 22.2.2015 klo 16:51.

Mutta jos näkökulmiani ihan totaalisesti ignorataan, suututtaa.
44. tapio22.2.2015 klo 17:28
"Ei ei ei, tässä olet niin väärässä kuin voi olla. Kiillottamatta-sanan matta-osalla ei ole mitään tekemistä matan kanssa, siksi se on hyvä, peräti nerokas."

No tässä ehkä kävi niin, että minulle tuli vain mielikuva, että sisällöllisesti lähellä toisiaan.

Kerron nyt miksi:

Kiiltävä - kiillotettu

ja noiden vastakohtana

Kiillottamaton - matta(pintaiseksi jätetty);

Matta tosin on useimmiten tarkoituksella mataksi tehty, joten tuo mielikuva taisi olla väärä tai ainakin epätavallinen. Näin ajatellen, olet ihan oikeassa.

Minulla olisi kyllä esittää kohtaan 2) yksi vihje, mutten juuri nyt voi sitä tehdä.
45. tapio22.2.2015 klo 17:40
Se ehkä täyttää Juhankin esittämän kritiikin näkökulman.
46. Eki22.2.2015 klo 17:43
Tuosta en kauheasti ymmärtänyt. Jos ymmärsin, niin tuosta ei ollut matan vihjeessä kyse.

Huomaathan tapio, että tärkeintä on, että sinua ei tässä ole ignoroitu, korkeintaan väittämiäsi.
47. tapio22.2.2015 klo 17:46
Eki kirjoitti:

"Kiillottamatta-sanan matta-osalla ei ole mitään tekemistä matan kanssa"

Eki ehkä tarkoittaa sitä, että lauseyhteydessä 'valvoessaan kiillottamatta' sana 'kiillottamatta' merkitsee jotain muuta kuin esim. auton pellin kiillottomista - tällöihn matta-osalla ei olisi mitään tekemistä matan kanssa. Mutta kun en ymmärrä, mitä tuollainen muunlainen kiillottaminen edes on, otin konkreettisemman näkökulman.
48. tapio22.2.2015 klo 17:49
Sori, kirjoitusvirheet ja pieni asiavirhe po.: "...auton pellin kiillottamiseen/kiillottamatta jättämiseen liittyvää..."
49. tapio22.2.2015 klo 18:16
MATTA-sanaan liittyvä vihje kokonaisuudessaan

Kaatavatko huoltamot tenua öisin valvoessaan kiillottamatta. (2) (kaksi sanaa)

Ymmärsin näin

Kaatavatko huoltamot tenua öisin valvoessaan > UNETTOMAT

kiillottamatta > MATTA; näin tulkittuna kätkö on suoran vihjeen sisällä ja merkitys täytyy olla sama eli kiillottamatta = MATTA

En ymmärrä, miten Eki on ymmärtänyt vihjeen jotenkin toisin.
50. Eki22.2.2015 klo 18:27
Matta on matta, sanassa kiillottamatta ei ole adjektiivia matta vaan sijapääte, joka päättyy matta.
51. tapio22.2.2015 klo 18:51
Mutta eikö MERKITYS ole jokseenkin identtinen? Kiillottamatta esine on matta eli kiillottamaton tai kiiltämätön. Eikö tässä

1) piilovihje sisältää samaMERKITYKSISTÄ asiaa kuin suora vihje

2) kätkö on sanassa, jonka MERKITYS on lähellä ratkaisusanaa

3) vihje loppuu kätköön
52. Eki22.2.2015 klo 18:56
Ajatteletko nyt tosiaan löytäneesi jotain, mikä on kaikille muille kelvannut?

En minä osaa eri sanankääntein enää tätä paremmin selittää, perusteesi nyt eivät vain ole oikeaan osuneita.

Mites vihje: Seppeleitä. (4)
53. huhu22.2.2015 klo 19:32
Minä katson piilosanavihjeitä varmaan ihan toisesta suunnasta kuin tapio. Minulle ei helppoja tai pliisuja tai floppivihjeitä ole olemassakaan. Ei myöskään liian vaikeita vihjeitä.

Jos nimittäin jonkin vihjeen tajuan heti, ajattelen: "Olenpas fiksu kun tuon heti hokasin." Jos en taas jotain tajua, ajatus on: "Olenpas aika tyhmä/idiootti kun totakaan tajua."

Minussahan vika on, jos en jotain tajua.

tapio ulkoistaa ongelman. Jos tapio tajuaa, niin vihje on helppo ja vika on laatijan kun tekee lällyvihjeitä. Jos taas tapio ei tajua, niin taas vika on laatijan kun tekee liian vaikeita vihjeitä. Ongelma ulkoistettu.

jukkis epäili, että tapio olisi kovin nuori. Minä taas epäilen, että tapio on eläkkeellä oleva vanhahko valtion virkamies. Ollut ikänsä postissa tai tullissa töissä. Mitään ei voi soveltaa, kaikkien on mentävä sääntöjen ja paragraafien mukaan. Oliskohan ollut vielä tietohallinnossa töissä 1960-luvulta lähtien.
54. ++juh22.2.2015 klo 19:50
tapio (22.2.2015 klo 18:51)

1) Piilovihje ei sisällä samanmerkityksistä asiaa kuin suora vihje. Sanan loppu "matta" merkitsee verbin MA-infinitiivin abessiivia, joka siis ei todellakaan tarkoita samaa kuin suora vihje "kiillottamatta".

2) Kätkö on sanassa "kiillottamatta", jonka merkitys on lähellä ratkaisusanaa "matta" kuten suoran vihjeen pitääkin olla.

3) Vihje loppuu kätköön, mikä on täysin sallittua.
55. tapio22.2.2015 klo 19:58
Jos vihje on yksi sana, josta pitää löytää suora vihje ja piilovihje, ei vaihtoehtoja ole kuin kätkö, joka on pakosti ainakin esittämäni kohdat 1) ja 2).

Seppeleitä. (4) - kaikki samat ongelmat kuin 'kiillottamatta' kohdalla.

Yksisanaisissa vihjeissä kätkötyyppistä piilovihjettä ei voi kätkeä niin, ettei se pakostakin sisällä samamerkityksellistä asiaa kuin suora vihje ja kätkö on pakostakin sanassa, jonka mekitys on lähellä ratkaisusanaa (ja tässä melkein lopussakin).

Lopputulos on äärimmäisen helppo tavallisen ristikon vihjettä muistuttava vihje, josta saa hakemalla hakea piilosanamaisuutta.

Muita näkökulmia:

Tavallisissa ristikoissa MATTA tarkoittaa usein MA:TTA, mutta tällaista en ole toistaiseksi piilosanoissa havainnut. Jos joku muistaa, antakoon esimerkin.

Huhulle:

En ulkoista ongelmaa vaan yritän löytää yleispäteviä sääntöjä, joiden perusteella vihjeestä voi tulla lälly. Kun tiedostetaan tällaiset yleispätevät säännöt, voidaan välttää liian helppoja vihjeitä. Ongelma on tietenkin siinä, että se, mitä minä pidä yleispätevänä yleisenä periaattena on luotu mutupohjalta, enkä tietenkään voi tietää, päteekö se yleisesti.

Tosin edellisten esimerkkien kaltainen helppo vihje voi toimia silloin, kun vaikea vihje on tosi vaikea ja helpolla vihjeellä halutaan helpottaa vaikean vihjeen ratkaisua tarjoamalla yksi vihje ikään kuin ilmaisena.
56. ---22.2.2015 klo 20:00
Vaikuttaa siltä, että tapiolle on tullut jonkin sortin pakkomielle noista piilosanoista jankuttamisesta. Useimmiten en viitsi edes niitä kaikkia kokonaan lukea, koska jo suurin piirtein arvaan, mitä on tulossa ja on olemassa näitä tärkeämpiäkin asioita.
Ainakin minusta tuntuu, että Ekillä on näistä jutuista paljon enemmän tietoa ja kokemusta kuin meillä molemmilla yhteensä ja siksipä mielelläni soisin hänelle työrauhaa, jonka tuloksia olemme vuosien mittaan melko runsaasti nautinneet.
57. Eki22.2.2015 klo 20:01
Onnestaa. (8)
Johtaa. (6)
Lunnit. (6)
A. (5)
58. tapio22.2.2015 klo 20:08
++juh 22.2.2015 klo 19:50
tapio (22.2.2015 klo 18:51)

1) Piilovihje ei sisällä samanmerkityksistä asiaa kuin suora vihje. Sanan loppu "matta" merkitsee verbin MA-infinitiivin abessiivia, joka siis ei todellakaan tarkoita samaa kuin suora vihje "kiillottamatta".


tuli tuokin näkökulma kyllä tavallaan mieleen

Tavallisissa ristikoissa MATTA tarkoittaa usein MA:TTA, mutta tällaista en ole toistaiseksi piilosanoissa havainnut. Jos joku muistaa, antakoon esimerkin.

Mutta tällöin sana taivuttamatta on MA - runolline MINÄ kaiketi. Sana 'kiillottamatta' pitää tällöin kyllä lukea ikään kuin se olisi 'kiillotta matta'.

Ehkä Eki tarkoitti juuri tuota eli saahan siihen jollakin lailla eri merkityksen, mutta se on kyllä melkoisen keinotekoisella tavalla luotu.

2) ja 3) ++juh tietenkin noin, jos ihan ok, että vihje on todella helppo. Mutta pointti 1)-3) olikin siinä, miten välttää liian helppoja vihjeitä.
59. tapio22.2.2015 klo 20:18
Onnestaa. (8)
Johtaa. (6)

Noissa vaihtoehdoksi jää anagrammi (en nyt ehdi pohtimaan enempää, mutta kun en välittömästi osannut muuntaa, lyhyiksi anagrammeiksi hyviä). Tietenkin kun tietää, että mahdollisia piilovihjeistystapoja ei ole kuin yksi, mitään todella hankalia vaikea luoda. Täytteenä ihan hyviä.

Lunnit. (6) - helppo anagrammi, mutta ei aivan niin helppo kuin helppo kätkö ja menettelee siis mielestäni täytteenä helppoa kätköä paremmin.

A. (5) - en keksi ratkaisua välittömästi, joten ihan ok.
60. Eki22.2.2015 klo 20:26
Nämä eivät ole täytteitä vaan helmiä. Meillä on ihan eri kriteerit piilosanojen laadulle. Helppous tai vaikeus saa nyt kovin suuren osan, se on hyvin pieni tekijä tässä.

Olen kuunnellut palautetta piilosanoista kohta 40 vuotta, minulla pitäisi olla käsitys laajalla perspektiivillä.

"A. (5) - en keksi ratkaisua välittömästi, joten ihan ok." Tuskin on mielestäsi ok, älä arvota liian nopeasti!
61. ++juh22.2.2015 klo 20:42
MA-infinitiivi ei tarkoita runollista ma-sanaa vaan verbin tunnusta -ma-. MA-infinitiivin perinteinen nimitys on 3. infinitiivi.

Kiillottaa-verbin MA-infinitiivi on "kiillottama", jonka abessiivi on "kiillottamatta".
62. huhu22.2.2015 klo 20:44
tapio: "En ulkoista ongelmaa vaan yritän löytää yleispäteviä sääntöjä, joiden perusteella vihjeestä voi tulla lälly. Kun tiedostetaan tällaiset yleispätevät säännöt, voidaan välttää liian helppoja vihjeitä. Ongelma on tietenkin siinä, että se, mitä minä pidä yleispätevänä yleisenä periaattena on luotu mutupohjalta, enkä tietenkään voi tietää, päteekö se yleisesti."

Kuten sanoin. Virkamiehen munkkilatinaa.
63. huhu22.2.2015 klo 20:50
Olen minäkin pari yritelmää tehnyt.

Erääseen sain vihjeeksi:

Houkuttavat mehiläisiä ulkona, saattaa huumata miehiäkin, mutta TV-studiossa. (13)

Minusta tuo on vastauksineen hyvä. Mitäs Eki ja tapio on mieltä?
64. Eki22.2.2015 klo 20:59
Ei leikkaa vielä.
65. Juha N22.2.2015 klo 21:30
Huvittuneena huomaan tapion vedonneen sanomisiini sellaisissa tapauksissa, jotka eivät sanomisiini liity.

Olen siis edellä todennut, ettei piilovihje saisi sisältää samamerkityksistä asiaa kuin suora vihje. Valitettavasti tapio ei ole ymmärtänyt, mitä tällä olen tarkoittanut - ja mitä en.

Tätä olen tarkoittanut: JAOTELMAVIHJE EI SAA TOISTAA RATKAISUSANAN MERKITYSTÄ.

Hatusta vedetty uusi esimerkki: Jos ratkaisusana SINISYYS jaotellaan SINI + SYYS, niin VÄRIVUODENAIKA LUO TAIVAAN SÄVYN olisi kökkö vihje, koska sama värijuttu olisi sekä piilovihjeessä että ratkaisusanan merkityksessä, mutta vihje FUNKTIOVUODENAIKA LUO TAIVAAN SÄVYN olisi sitä vastoin OK.

Vihje KIILLOTTAMATTA > MATTA on minunkin mielestäni nerokas - suorastaan helmi. Mitä merkityksen toistoa tapio tämän vihjeen ja sen ratkaisusanan välillä näkee? Ratkaisusana on nominatiivimuotoinen adjektiivi, mutta vihjeessä sama viiden kirjaimen jono onkin verbin III infinitiivin abessiivin taivutuspääte. Mitään vääränlaista toistoa vihjeessä ei ole, ja erityisen nerokkaaksi tämän kokonaisuuden tekee se, että vihjeeksi riittää yksi ainoa sana. Se toimii niin suorana kuin piilosanamaisenakin vihjeenä!

Sama juttu: SEPPELEITÄ -> LEIT. Ei mitään vääränlaista toistoa, vaan puhdas helmi vihje-ratkaisusanaparien joukossa.

Vielä siitä, että tapio kritisoi vihjettä huonoksi, jos kätkö nousee vihjetekstistä liian helposti näkyviin. Ei helppous ole sama kuin huonous! Saa joukossa myös helppoja vihjeitä olla, ja helppokin vihje voi olla nerokkaasti laadittu.
66. Juha N22.2.2015 klo 21:39
Onnestaa. (8) > TEONSANA
Johtaa. (6) > OHJATA

Samaa sarjaa ovat vielä
Heilua. (6) > LIEHUA

ja ratkaisusanansa osalta kököhkö
"PAVIAANI!" (8) > APINAIVA

Tuo Ekin viimeinen
A. (5)
jäi itseltäni keksimättä.
67. Eki22.2.2015 klo 21:45
Parempi:
Apina, vai? > Paviaani

Juha, etsi ratkaisun avain vihjeestä!
68. ässä22.2.2015 klo 21:59
A.(5) olisko niinkin looginen kuin AVAIN?
69. Juha N22.2.2015 klo 22:18
AVAIN? Ei, koska suora vihje puuttuu.
70. Maikki22.2.2015 klo 22:22
Sopisiko AINOA?
71. Jukkis22.2.2015 klo 22:27
Voihan tuo A olla jonkun koodin avain. On sovittu että salakirjoitetun viestin eka merkki kertoo, mikä monesta mahdollisesta purkukoodista pitää kaivaa esille.
72. Jaska22.2.2015 klo 22:38
Ilma muuta se olisi AVAIN (siis A vain voidaan kaiket lirjoittaa piilosanassakin yhteen). Mutta kun siinä on myös piste, eikä vain A?
73. Jaska22.2.2015 klo 23:11
Muuten olen sitä mieltä, että on ihan OK, jos tapio käyttää adjektiivia lälly omasta mielestään erittäin helpon synonyymina. Sitä vastoin se on huono synonyymi huonolle. Itse käytän tauotta läpikirjoitettavasta pehmiksestä nimitystä lällis, enkä tarkoita sillä ristikon huonoutta enkä itseni hyvyyttä. Enkä tietenkään loukata laatijaa.

KIILLOTTAMATTA -> MATTA ei ole minusta lällis, kolmen tähden skaalalla kuitenkin selvä ykkönen. Laatijalle pojot siitä, että on kekannut sen ainoan ideaan, eli yksisanaiseen vihjeeseen sopivan verbin. Muistakaan III infinitiivin muodoista sellaista ei löydy. Monisanaisia vihjeitä löytyy, esimerkiksi:

VALTAVA ISHMISJOUKKO OLI TUNGEKSIMASSA STADIONILLE (5)

TUNTURIN HUIPULLE PÄÄSEE TALVELLA MYÖS SUKSIMALLA (5)
74. Jaska22.2.2015 klo 23:18
Voi pahimmat pannukakut, olin kyllä edellisen oikaisulukevinani:(
75. Eki22.2.2015 klo 23:25
Voin lopulta vain kuvitella tapion tämänhetkistä tuntemusta. (5)

Musta tuntuu tosiaan, että se on (5), koska rakentava säie on muuttunut sanaleikittelyn temmellyskentäksi.

Eikös matta voisi olla myös esim. hohtamatta.
76. Jaska22.2.2015 klo 23:35
Anteeksi, sekoilin. Hohtamatta, heijastamatta, mutta ei häikäisemättä. Mikähän mulla tänään mättää. Väitän kuitenkin, että synonyymien lisäksi ei löydy eritarkoitteisia verbejä matta -lopulla.
77. Jaska22.2.2015 klo 23:49
Väitin väärin. Esim. TYTTÖ HOITI LAKKAAMATTA KYNSIÄÄN, MUTTA NE EIVÄT SILTI KIILTÄNEET.

Sehän on mun paras piilosanani ikinä! Kaksimerkityksinen verbi lakata!
78. Jaska23.2.2015 klo 00:07
Paitsi että tuo litania ei ollut yksisanainen. Menisikö läpi pelkkä LAKKAAMATTA. Ainakin sanaristikkoon olisi mielestäni laillinen eikä siinä ainakaan liialla helppoudella pilattu. Ilman risteäviä siihen tökättäisiin automaattisesti ALATI.
79. tapio23.2.2015 klo 17:48
++juh 22.2.2015 klo 20:42

MATTA siis piilovihjeenä irrotetaan sanan taivutusmuotona ikäänkuin irti sanasta - tuntuu kyllä oudolta näkökulmalta.

En oikein usko Aulikin ajatelleen tuollaista enkä myöskään keskiverto ratkojan - mutulla sanoisin, että Ekin ym. tosi kovan tehväasiantuntijan näkökulmat menevät keskivertotäyttäjän hilseen yli ja tuntuvat "hifistelyltä". Ajattelevatko sitten tavallani yksinkertaisemmin, en osaa toisten puolesta sanoa.

A > Avain tuntuisi loogiselta; ratkaisusanan voi toki ymmärtää monella tulevan monin erti tavoin, mutta ei se mielestäni tarkoita, että sama sana voi olla sekä piilovihje että suora vihje - korteintaan voi kuvitella suoralle vihjeelle myös loogisen piilovihjeen (tai päinvastoin). Piste kaiketi vain lauseen piste.

No säie meni vähän sekoiluksi.

Myönnän, että ymmärsin Juhan näkökulman väärin. Taitaa olla sovellettavissa vain kun kätkö jaetaan useamman sanan kesken. Voisin yhden esimerkin joskus esittää, voisiko soveltaa tilanteeseen, jossa kätköä ei jaeta sanojen kesken.
80. Jukkis23.2.2015 klo 17:56
Sinä tapio olet luultavasti maan ainoa piilosanaratkoja, jolle tuo MATTA-asia on minkäänlainen ongelma. Jos joku näiden kanssa hifistelee, niin sinä. Aika usein tuntuu siltä, että sinulta on jäänyt jotenkin piilosanojen idea aika lailla ymmärtämättä.
81. joskus23.2.2015 klo 17:56
Olisikohan Tapion jo aika ryhtyä kommentoimaan piilotekstinä.
82. tapio23.2.2015 klo 18:49
No jos leikitellään sijamuodoilla, en ole niiden tulkisemisessa parhaimmillani (koskee kaikkia tehtävätyyppejä) ja yritän usein ratkoa niitä suoraviivaisemmin. Tässä tapauksessa MATTA-sanan tulkitsin vain helppona kätkönä ja lähes samansisältöisenä sanan kanssa, jossa se oli.


Huhulle (ja osin myös Jukkikselle):

Jos taas tapio ei tajua, niin taas vika on laatijan kun tekee liian vaikeita vihjeitä. (Jukkis väitti samankaltaista)

En ole yhtään vihjettä pitänyt liian vaikeana - ratkaisinhan kaikki tätä kommenttia laatiessani piilosanat 1-8/2014. Muutama kommentti oli vain detaljeja koskevaa kommentointia siitä, olivatko vihjeet yleisellä tasolla ihan hyviä vai ei.
83. tapio23.2.2015 klo 18:58
Muutaman vihjeen kohdalla ymmärtämättömyyteni johtui puutteellisesta yleistiedosta. Vain tuon 'MATTA' ratkaisusanan suhteen tuli merkittävä tulkintaeronäkökulma muiden tähän säikeeseen osallistujien kanssa.

Koska Juha N kritisoi tietynlaista lällyyttä, olisin olettanut ymmärrystä muunlaisellekin helppoudelle. Toki jos pitää saada tehtävään tosi vaikea vihje, helppoja apuvihjeitä tarvitaan.
84. tapio23.2.2015 klo 19:02
Sori se MATTA oli SK 9/2014 eli tuo tätä kirjoittaessani viimeisin tähän säikeeseen liittyvä ratkottu piilosana.
85. Eki23.2.2015 klo 21:01
Meitä piilosanalaatijoita on moneksi, tehtävämme syntyvät erilaisilla tavoilla.

Itselläni on aika intensiivinen tapa tehdä vihjeet. Otan eteeni aiemmin laatimani pohjan ja alan tehdä vihjeitä. Osa vihjeistä syntyy helposti, osaa pitää pinnistää. Kun kaikkiin sanoihin on vihjeet, tehtävä lähtee tarkastettavaksi.

Toiset laatijat saattavat pitää yhtä tehtävää pitkäänkin työn alla ja hiovat vihjeitä hiljakseen. Itseni kohdalla olen ajatellut sen turhaksi, tarkastuksessa hoidetaan virheet ja heikkoudet pois.

Pitkällä kokemuksella uskon, että vihjeiden monipuolisuus tulee selkärangasta. Vaikeusasteen kanssa on samoin. Helpossa piilosanassa annan suorempia suoria vihjeitä ja visaisemmassa tulee viitteellisempää, helppoon voi kuitenkin tulla joku visaisempi eikä visaisessa tarvitse väkisin pinnistää jotain vaikeaksi, jos ei ole tullakseen.

Spontaaniin tekotapaani nähden tämän yksi matan hionta on kohta vienyt usean piilosanan vihjeiden tekoajan. Ja kun se kuitenkin on vihje, jota itse pidän erinomaisena, niin alkaa väsyttää koko juttu. Ja sen kehittäjäkin on jo manan majoilla.
86. tapio24.2.2015 klo 17:05
Eräs uudehkon piilosanan vihje, jota en voinut paljastaa olisi verrattavissa tähän

Kaipaatko lämpöön ja seppeleitä, joita vartaloosi ripustaa. > LEIT.

Ajattelin vain, että piilosanoissa jokaisessa vihjeessä pitäisi olla jotain pohdittavaa, eikä ihan noin helppoja olisi. Minussa tässä siis kritiikin aihe olisi se, että itse asiassa koko vihje suora vihje ja kätkö laitettu saman sisältöiseen sanaan, kuin mikä on ratkaisusana. Tuo 'Seppeleitä' esimerkin pohjalta voisit laatia muuta tehvää helpottamaan tuonkaltaisenkin erään toisen laatian tyyliä mukailevan vihjeen.

Mitä siihen 'A' tulee, mielestäni ulkoistin osan vihjeestä ratkojan tehtäväksi!
87. Jaska24.2.2015 klo 18:10
No tässä tapiolle toivottavsti ei liian helppo:

Mitä nyt, p tarkoittaa hiljaa eikä saman sävelen toistamista loppumattomiin.
88. tapio25.2.2015 klo 21:24
Vaikeita vihjeitä ei ole mielekästä yrittää ratkoa ilman koko tehtävää, sillä siihen ei saa apuja risteävistä sanoista (sitäpaitsi kirjainten määrä puuttuu).
89. tapio5.3.2015 klo 09:50
Sen verran tuosta MATTA-ratkaisusta vielä, että olisi hyvä puolin sun toisin ymmärtää ja kunnioittaa toisten näkökulmia eikä teilata toisen näkökulmia kokonaan.

Mielestäni tuossa oli kaksi erilaista lähestymiskulmaa. Jos minulle tuli tietty mielikuva, se tuli, ei se muutu muuksi, vaikka kuka tahansa sanoo sitä vääräksi.

No suhtauduin toiseen näkökulmaan myös hieman nihkeästi, vaikka sekin ihan ok.

Myönnän, että yksittäisten piilosanojen ymmärtäminen on minulla puutteellista ja niistä syntyy toisinaan erilainen mielikuva kuin mitä laatija on tarkoittanut. Pääsääntöisesti ymmärrän piilosanavihjeet kohtalaisen hyvin (eihän yksikään vihje ole jäänyt ratkaisematta, vaikka logiikkaa en olekaan aina ymmärtänyt).

Ihan suoranaisen väärinymmärryksen ohella joskus yksittäisen vihjeen kohdalla mietityttää, missä määrin ns. suora vihje ja piilovihje limittyvät toisiinsa nähden.
90. tapio5.3.2015 klo 10:15
Joskus ns. suorat vihjeet eivät kunnolla aukene ilman piilovihjeen osittaista purkamista. Tällöin suora vihje jää sisällöllisesti hieman vajaaksi, sillä mielestäni suora vihje pitäisi löytyä ilman piilovihjeen täydellistä tai osittaista purkua. Tällaista olen havainnut joskus Ekin vihjeissä.

Se, että ns. suoran vihjeen ymmärtämiseksi tarvitaan lause, joka sisältää piilovihjeen on ihan ok, jos virke kokonaisuudessaan on ymmärrettävä.
91. tapio5.3.2015 klo 16:24
11/2015

Abrahamin kotikomennot... > UR+KURIT - itselle ei vaikea, mutta onkohan nuoremmille (tosin helppo suora vihje).
92. tapio5.3.2015 klo 16:55
On tässä toinenkin (lähes) eläkeläisille suunnattuja tietovihje:

viittaus tähän henkilöön (piti googlata):

Ottorino Respighi (9. heinäkuuta 1879 Bologna – 18. huhtikuuta 1936 Rooma) oli italialainen säveltäjä.

Tässäkään tapauksessa ei tarvitse tuntea faktoja, sillä vihje ratkeaa muutenkin. Vähän turhana tällaisen henkilönimen käyttöä pidän (tarpeetonta googlausta).
93. --5.3.2015 klo 17:01
11/2015?
94. tapio5.3.2015 klo 17:28
Anteeksi, väärä vuosi - 2014 tietenkin. Tekijä jäänyt valokopiosta pois. Arvaan Ekiä, sillä hän pistää joskus harvojen tuntemia tiede- tai kulttuuri-ihmisiä ristikoihin. No ehkä ne ovat tavallaan piristeinäkin (ei niitä usein ole), mutta ihan tarpeettomia vihjeen luomisen kannalta.
95. Eki5.3.2015 klo 17:31
Laatija on Pertti Oskala.

Grönlannissa esitteli Nanuuk-eskimo Ottorino Respighille veneensä voimanlähdettä. (13)

Abrahamin kotikomennot koskivat myös kirkkomuusikoita. (7)
96. tapio5.3.2015 klo 18:15
Sitten Eki ja Pertin tyyli aika lailla sama (Pertti hyvä oppilas).

Vaakaan 22 kätkö Ekin kätköjen tapaan erittäin laadukas, suorastaan herkullisen hyvin laadittu!

...jauhoi maustetta pihvilleen. > PIPPURIMYLLY; tässä vähän kiusaa se, että loogisesti pitäisi tulla verbi mutta tuleekin substantiivi, jolloin aika väljä assosiaatio (anagrammi tässä laadukkaasti kätketty vihjeen sisään).

No minulla yksi näkökulma piilosanoihin on analysointi.
97. pelaaja5.3.2015 klo 18:36
Voi hyvä tavaton tuota tapion muka eläkeläisille suunnattua tietovihjettä! (5.3.2015 klo 16:55) Ei sitten ollut ihan kuvailemansa..
Auttakoon armias. Pitänee lopettaa 'seuraaminen'. Mutta noin muuten, kiitos vaan. Eräitten juttujen takia kiinnostuin kovasti piilosanoista ja hyviltä osin tapion monissa säikeissä saamien evästysten ansiosta olen piilosanoissa jo "aika poika" tai ainakin muhevan kasvun alun saanut.
98. tapio5.3.2015 klo 18:57
No kuka nuoremman polven ihminen tuntee Ottorino Respighin.

"Al Malikin..." Tuo uutistietoa. Tosin pitäisi kyllä olla "Al-Malikin". Jos henkilönimessä on väliviiva (tässä al-Maliki) ei mielestäni henkilönimestä saisi poistaa siihen kuuluvaa väliviivaa!
99. Eki5.3.2015 klo 19:27
Sitten tämäkin vihje on susi, jos Ottorino on:

Tapio Marjamaa syleilee kalifia. (4)

Muutin sukunimeä intimiteettisyistä, mutta ei tätä vihjettä tee huonoksi se, että Tapio Marjamaa on tuntematon muille kuin Tapion lähipiirille.
100. tapio5.3.2015 klo 19:52
En ajattele henkilönimiä omalta kannaltani, vaan aina pyrin miettimään niiden tunnettavuutta yleisellä tasolla. Koska teen tämän mutulla, huteja tulee väkisin.

Ymmärrän pointin. En minäkään väittänyt, että tuntematon henkilönimi haittaisi ratkaisua. En oikein silti ymmärrä, miksi sinä tai Pentti laitatte melko tuntemattoman henkilönimen, vaikka se ei ole laadinnallisesti välttämätöntä.

"Grönlannissa esitteli Nanuuk-eskimo Otto riehakkaan veneensä voimanlähdettä."

olisi toiminut ihan yhtä hyvin

Otin hiihtolomalle mukaan piilosanoja, koska niissä ei juuri koskaan tarvitse googlata. Tämä olisi jo sitä kaivannut ihan vaan sen tarkistamiseksi kuka Ottorino on/oli. Ehkä se on teidän satunnainen hupinne. Ei se minua isommin haittaa, ihmettelenpä vaan. Yleensä henkilönimet ovat sen verran tuttuja, ettei niitä tarvitse googlailla.
101. tapio5.3.2015 klo 19:58
Tosin esittämässäni versiossa joku saattaisi jäädä miettimään kuka 'Otto', vaikka sillä ei ole mitään merkitystä.
102. Juha N5.3.2015 klo 20:08
Mitähän ihmettä tapio tällä "analyysillaan" mahtaakaan taas tarkoittaa:

Joskus ns. suorat vihjeet eivät kunnolla aukene ilman piilovihjeen osittaista purkamista. Tällöin suora vihje jää sisällöllisesti hieman vajaaksi, sillä mielestäni suora vihje pitäisi löytyä ilman piilovihjeen täydellistä tai osittaista purkua. Tällaista olen havainnut joskus Ekin vihjeissä.

Esimerkkejä kehiin!
103. Jukkis5.3.2015 klo 20:15
Mikä sua tapio vaivaa? On tuo aika tökeröä tulla tänne valehtelemaan, että piilosanassa on "tietovihje", jossa pitäisi muka tietää kuka on Ottorino Respighi.

Ja tuo sinun ehdotus "Nanuuk-eskimo Otto" nyt on sitten ihan naurettava, jollaista varmana kukaan itseään kunnioittava laatija ei kehtaisi vihjeeseen laittaa.
104. zzz5.3.2015 klo 20:43
Hatunnosto tapiolle, kun hän ehtii vielä ratkomisen lisäksi kirjoittaa kaikki havaintonsa tänne sivustolle. Omalla kaksisormijärjestelmälläni en ehdi enkä viitsikään joka huomiotani naputella tänne, mutta jos joku näin haluaa tehdä niin OK, mutta ethän välttämättä odota mitään palautetulvaa meiltä perusratkojilta ja epäilenpä Ekinkin olevan melkoisesti työllistetty.
105. tapio6.3.2015 klo 17:06
No itse asiassa kun tänään mietin tämän säikeen sisältöä omalta osalta, tämä on suurimmalta osalta bloki-tason mutuilua tai mutustelu, miten nyt haluaa asian ilmaista - vähän verrattavissa naisten huulipuna-arvostelublokeihin tms. Olen ottanut itseni liian vakavasti. No yritän jatkaa selvemmin mutuilemalla blokityyliin.


Jukkis 5.3.2015 klo 20:15
Mikä sua tapio vaivaa? On tuo aika tökeröä tulla tänne valehtelemaan, että piilosanassa on "tietovihje", jossa pitäisi muka tietää kuka on Ottorino Respighi.

En minä oikeastaan niin ole väittänytkään, vaikka saatoin antaa sellaisen vaikutelman. Tiedän tasan tarkkaan, että tuon henkilön tietämisestä ei ole kyse, mutta tuollaiset tuntemattomat henkilöt vaan vähän kiusaavat, koska niitä pitää googlailla, onko tuollainen henkilö olemassa vai ei ja liittyykö se edes teemallisesti vihjeeseen. Joku eläkeläinen saattaisi oikeasti tietään tuon henkilön. Jos tuollaisia laittaa, mielestäni niissä pitäisi olla jokin ratkaisusanaan tai vihjeeseen liittyvä idea eikä olla vaan täytesanoina kätkön tai anagrammin sujauttamiseksi mukaan.

Ja tuo sinun ehdotus "Nanuuk-eskimo Otto" nyt on sitten ihan naurettava

No sellaiseksi se on tarkoitettukin, koska jatkuu "riehakkaan..."

Kai Pertti sittenkin pisti tuollaisen oudon nimen ihan huumorimielessä ja vähän kiusatakseen jonkun googlen käyttöön. Antaa vähän sivistyneemmän vaikutelman, muuta on se nyt ainakin melkein yhtä naurettava kuin minunkin ehdotelmani.

En minä mitään palautetulvaa odota. Täytyy yrittää entistä harkitummin pyytää Ekin kommenttia eli vain todella poikkeustapauksiin.

Mennään yksi aiempi mutuilemaan. 10/2015. Riku Rosenvallin erään ristikon kanssa meni piip paljon aikaa (minulla on päähänpinttymä, että aloitettu ristikko pitää aina ratkoa kokonaan). Ajattelin, että piilosanakin olisi paha - mutta olikin yllättävän helppo, itse asiassa helpoimpia koskaan eteen tulleista piilosanoista. Ristikoihin verraten enkä 11/2-tasoa (minulle piilosanat ovat olleet tähän asti 2- -> 21/2). Varmaankin ollut kolmitähtisen parina ja puolustanut paikkansa eikä siinä ollut mitään heikkoutta sinänsä.
106. --6.3.2015 klo 17:23
Eki, älä tee noin! Pertti, olisit tehnyt näin! Viitsi, vitsi...
107. tapio6.3.2015 klo 17:58
Ekillä oli joskus ihan oikea tietoa edellyttävä henkilötietovihje eikä piilovihjettä voinut ratkaista ilman tietoa (japanilaiskirjailija Kenzaburō Ōe). Suora vihje oli muistaakseni aika väljä eikä sen pohjalta olisi suoraan pystynyt laittamaan vastausta ja muiden sanojen perusteella ratkaisuun jäi kaksi piilokirjainta. ?B?E (muistaakseni näin) tai O?OE pohjalta kyllä pystyy arvaamaan, että kyse on soittimesta OBOE. Siitä pidin vielä vähemmän kuin tästä Pertin vihjeestä, jossa tietoa ei tarvittu ollenkaan.

Minusta parasta olisi, jos on tämäntapainen henkilönimi, se ei ole välttämätön suoran tai piilovihjeen ratkaisun kannalta, mutta kun sitten menee googlaamaan, googlen avulla tulisi ahaa-elämys - Ai jaa, tällainen liittymäkohta henkilöllä oli vihjeeseen/ratkaisusanaan. Tämäntapainen elämys jäi puuttumaan. Jos ei ole aikaa luoda tällaista elämystä, outo henkilö jää latteaksi vitsiksi.
108. tapio6.3.2015 klo 20:23
12/2015

'Virus XS:llä ja XL:llä aiheuttaa erityistä eritystä.' > HIKOILLA;

Hieman epätarkka piilovihje H1 + KOILLA. H1-viruksilla aina jokin tarkenne esim. H1N1; H1 on VIRUSTYYPPI, jolloin vihje po. tarkasti ottaen

'Virustyyppi... '

Tiedän - nipotusta, mutta nipotan silti.

Haastava piilosana.
109. --6.3.2015 klo 20:32
HIV.
110. tapio6.3.2015 klo 20:34
Kun nyt arvostelin tietynlaista nimen käyttöä, tässä on hyvä harhautus nimen käyttämisessä:

Kritiikkiä kaipaa raadilta ohjaamon Ijäs. Enin ennakkonäytöksen... > MONIJÄSENINEN; Eki harhauttaa erinomaisesti kokonaisen lauseen avulla miettimään elokuvaohjaaja Matti Ijästä, vaikka Ijäs on vain osa ovelaa kätköä eikä ratkaisusana liity mitenkään häneen.
111. tapio6.3.2015 klo 20:44
-- 6.3.2015 klo 20:32
HIV.

Tietenkin toi tuli mieleen, mutta kun siinä on 'V', joka ei kuulu ratkaisusanaan. Ehkä Eki hakee sitä, että H1-viruksen normaali loppuosa korvataan sanalla 'KOILLA'.
112. Jukkis6.3.2015 klo 20:45
Ei tuo 6.3.2015 klo 20:23 mitään nipotusta ole, vaan sinulle tyypillistä kuvittelua, että tiedät jonkin asian, vaikka oikeasti et sitä tiedä.
113. Jukkis6.3.2015 klo 20:47
... ja näköjään vaikka asia sinulle kerrotaan, edelleen kuvittelet tietäväsi paremmin.
114. tapio6.3.2015 klo 20:49
No vaikea joskus asettua laatijan asemaan. Jos 6.3.2015 klo 20:44 oikea tulkinta, Ekillä oli kyse vitsistä, mutta yritin ratkoa piilosanaa tosikkomaisesti.
115. --6.3.2015 klo 21:00
HI-vitsi?
116. tapio6.3.2015 klo 21:00
Miten voi olla HIV, jos 'V' ei kuulu ratkaisusanaan?
117. --6.3.2015 klo 21:03
Katso tapio HIV Wikipediasta!
118. tapio6.3.2015 klo 21:03
-- 6.3.2015 klo 21:00
HI-vitsi?

H1 on viruksen nimen alku, esim. H1N1, jos N1 korvataan sanalla 'KOILLA' on virusvitsi H1KOILLA.

No saattaa olla että Ekin vitsi meni minulta yli hilseen ja keksin omat selitykset.
119. Matias-Myyrä6.3.2015 klo 21:06
"HIV eli HI-virus on retrovirus, joka tarttuu ihmisen immuunijärjestelmän tärkeisiin osiin..."

Siis HI on virus. Pitääkö se vielä paremmin rautalangasta vääntää ennen kuin se menee perille?
120. Jaska6.3.2015 klo 21:14
Toivomuksestaan tapiolle guuglattava ahaa, liene ei se liian pahaa:)

UI, KILJAHTI BRECHTIN GANGSTERI PARTUROITUAAN HAAVAN POSKEENSA (6)
121. tapio6.3.2015 klo 21:21
No kun aina yleensä puhutaan H1N1 (tai H1N2 tai H1N3) tai HIV-viruksista. HI harvemmin käytetty rinnakkaismuoto. Meni itsellä liian vaikeaksi.
122. Matias-Myyrä6.3.2015 klo 21:27
HIV-virus on väärä muoto, kun se v-kirjain tulee just siitä virus-sanasta. Pitää olla HI-virus tai lyhennettynä HIV.
123. matts6.3.2015 klo 21:27
Kuka puhuu HIV-viruksista (siis HIvirus-viruksista) en ole kuullut?
124. Lars6.3.2015 klo 21:31
No jankkaan minäkin, puhutaan HIV:stä ja HI viruksesta. Ei HIV viruksesta. Tarkastitko Wikistä ja jos niin ymmärsitkö. Tässä ei ole kyse mistään H1:stä.
125. Lars6.3.2015 klo 21:32
huoh....
126. tapio6.3.2015 klo 21:46
Joo, mokasin tuon yhden kirjaimen vuoksi. Helpoimpia vihjeitä tässä tehtävässä.

Minusta tässä ns. suora vihje on sekin piilovihjemäinen.

"Sarastuspunta hylätty tuplaeläimen tapauksessa!", hoki Aira! > KOIRAHAI; mielestäni 'tuplaeläin' on sanaleikki ja sellaisena luonteeltaan piilovihje, jolloin tuossa kolme piilovihjettä (kooste, sanaleikki ja anagrammi) eikä yhtään suoraa vihjettä. Minusta tuon olisi pitänyt olla

"Sarastuspunta hylätty tupla eläinten tapauksessa!", hoki Aira!; näin suora vihje ei ole sanaleikki eli piilovihje.
127. tapio6.3.2015 klo 21:47
Sori, yksikkämuoto 'tupla eläimen'.
128. --6.3.2015 klo 21:48
Ei jaksa enää. Huhhuh.
129. tapio6.3.2015 klo 21:54
No on minun mielipiteeni, etten pidä tuota vihjettä kelvollisena piilosanavihjeenä. Tietenkin tuota hieman lieventää loppu 'tapauksessa' eli 'tuplaeläimen tapauksessa'. Joka tapauksessa tuo kyllä kolkuttelee ns. suoran vihjeen äärilaitoja ja menee harmaalle vyöhykkeelle.
130. tapio6.3.2015 klo 22:01
Tuplaeläin, esim. tuo koirahai, on sana-arvoitus.
131. tapio6.3.2015 klo 22:09
No minulla on sitten tässä tapauksessa tiukempi linja siinä, mitä on piilovihje ja mikä suora vihje, sillä minulla 'tuplaeläin' menee piilovihjeen puolelle.
132. -6.3.2015 klo 22:12
Koirahait on luomihaikaloihin kuuluva kalaheimo. Wikipedia
133. tapio6.3.2015 klo 22:16
Googlasin tuon ja tiedän sen eikä siitä olekaan kysymys - ks. edellisestä kommentista, mikä on pointtini.
134. Jukkis6.3.2015 klo 22:29
On varsin ainutlaatuinen etuoikeus saada lukea näitä piilosanavihjeanalyysejä. Tässä siis ihan vaan meille näitä kirjoittelee tapio, joka ihan varmana on Suomessa, mahdollisesti koko maailmassa, ainoa ihminen, jolle nämä esilletulleet vihjeet on yhtään minkäänlainen ongelma. Niin kuin nyt tämä koirahain "piilovihje vai suora vihje, äärilaita vai harmaa alue" -problematiikka.
135. tapio6.3.2015 klo 22:40
No tuo on minun mielipide enkä sitä muuta. Minun mielestäni Eki yli hyvänä pidetyn suoran vihjeen rajan - ei paljon, mutta kuitenkin.

Ekin anagrammit ovat pahoja. Inhoan ruoka-anagrammeja, koska en tunne ruokalajien nimiä - oli tuskaa keksiä 'OMENAKANAPEET'. Tosin tuolle oli toinenkin piilovihje (tyylilajista en tosin ihan pitänyt). Tässä piilosanatehtävässä saattaa jokaisessa vihjeessä olla kaksi piilovihjettä, sillä muutamista olen löytänyt kaksi piilovihjettä.
136. --6.3.2015 klo 22:41
tapion bloki, kuten itse totesi...
137. --6.3.2015 klo 22:45
En oikein hyväksy, että blogia ei sanota blogiksi vaan piilomerkityksellä blokiksi.
138. tapio6.3.2015 klo 22:53
Just. Itseäni harmittaa vain omat selvät tulkintamokat, kuten, toi virusjuttu eli mistä se 'HI' siihen alkuun tulee. Mutta toisaalta en yhtään välitä siitä, jos joku arvostelee tuntemuksiani.
139. tapio6.3.2015 klo 23:14
No taisi tulla väännettyä väärään muotoon, blogistahan kyse. Sori. Empä saanut tätä yhden illan aikana valmiiksi (pari vihjettä ratkaisematta). En usko, että jokaisessa vihjeessä on kahta piilovihjettä, mutta lopuksi pitää kuitenkin käydä vihjeet läpi siinä mielessä, että monessakohan vihjeessä on kaksi piilovihjettä (enimmillään olen piilosanoissa löytänyt kuusi piilovihjettä samassa vihjeessä).
140. tapio7.3.2015 klo 02:42
Äh, en saanut nukuttua kun ajatukset pyöri päässä. P... kun kokee olevansa kuin ampumahiihtäjä, joka puuskuttaa ladulla ja ampuu jonkun maaliin, mutta myös paljon huteja (ja on todella vihainen itselleen). Hieman hitaammalla vauhdilla huteja olisi tullut vähemmän.

No toi KOIRAHAI ei ollut huti.

Ihan aluksi tuli mieleen; Eki, et ole tosissasi - ei tommosia ole olemassa, mutta kun vihjettä jatkoi tuli samassa vihjeessä eteen pari muutakin vihjettä. Pakko käydä googlella, mutta onkohan Eki käynyt googlepurkilla, kun tommosen laittoi? (entä Pertti Ottorino R.:n kanssa).

Periaatteessa piilosanojen laadinnassa googlepurkkia ei tarvita ja vähän sitä käytetäänkin enkä arvosta purkilla käyntiä.

Tosin huvitti itseäni, kun piti 11/2015 ratkoessani
viestintäministeriä kuukkeloida - salkkuja on heitelty kaverilta toiselle sen verran paljon, ettei perässä oikein meinaa pysyä.

Kun mietin ihan pilkkuja viilaten, olisin hyväksynyt vihjeen muodossa "... tuplatun eläimen... " - adjektiivin käytöllä Eki olisi välttänyt kolmen piilovihjeen luomisen.

Mietin myös, miten paljon harhautuksia piilosanoissa oikeasti on. Ottorino R. saattoi olla ansa, jolla ratkoja saatiin kuuklettamaan. 6.3.2015 klo 20:34 mainitsemani vihje vaikuttaa harhautukselta. Yleensä vaikeahkoissa/keskivaikeissa piilosanavihjeissä on enemmän kyse siitä, että sanasopasta pitää yrittää löytää oleelliset sanat tai sanojen osat.
141. tapio7.3.2015 klo 08:59
No sain ratkottua - oli minulle pahempi kuin Oskalan 11/2015. Vertailuksi oma laadintani, joka rakenteeltaan muistuttaa kritisoimaani vihjettä (ratkaisusanasta ei voinut vääntää anagrammia):

Kai aika parantaa haavat tuplakipueläimen tapauksessa kun puissa liikkuva raapaisee. (4)

Kokonaisuudessaan pidin kovasti tehtävästä, vaikka yhdestä vihjeestä jäi kuvainnollisesti ja toisesta lähes konkreettisesti paha maku suuhun (ainakin pahan maun mielikuva, josta en pitänyt, ennejätepaskasta nimittäin. En nyt vaan voi hyvin tuollaisen vihjeen luettuani.
142. sananlasku7.3.2015 klo 09:11
Miten se vanha sananlasku nyt menikään, oliko jotenkin silleen, että yksi kyselee ja kinaa hetkittäin jopa omien mielipiteidensä kanssa?
143. tapio7.3.2015 klo 09:20
Nämä piilosanat ovat usein mielikuvaleikkiä ja tulee mentyä niihin välillä täysillä kuten edellä kritisoimaani, joka kuuluu kokonaisuudessaan:

Syötävää kuten emoankan patee tai ennejätepaskat.

Eki tarjoilee ensin herkkuruokaa (ankkapatee/OMENAKANAPEE), mutta kehottaa lopuksi syömään syntyneet jätöksetkin. Vaikka on sinänsä äärimmäisen riemastuttavaa löytää kaksi piilovihjettä, olisin silti ollut lukematta jälkimmäisen ja olisin mieluummin tyytynyt yhteen piilovihjeeseen (löysin yhteensä kolmesta vihjeestä tuplapiilovihjeistyksen).
144. --7.3.2015 klo 09:31
Kuinka moni voi nyt pahoin luettuaan tuon? Minä en. Nuo ovat vain sanoja.
145. tapio7.3.2015 klo 09:54
Hyvä niin. Minua nyt kiusaa tyylitajuseikatkin (tämä Ekin laatimista piilosanoista toinen minusta huonoa tyylitajua oleva Ekin vihje). En vain osaa suhtautua sanoihin vain sanaleikittelyinä vaan mietin sisältöjäkin, mikä saattaa kiusata itseänikin. Vaikka pidän suuresti (erityisesti Ekin ja Pertin) piilosanatehtävistä, olen tahtomattanikin vähän tosikko. Siksi toivon Ekiltä hitusen parempaa tyylitajua.
146. Eki7.3.2015 klo 10:01
Haluaisit siis, että piilosanani olisivat täydellisiä? Olen vain oppinut elämässä, että täydellisyys on pahasta ja kaikessa pitää olla jotain, joka sen rikkoo, siis joka särähtää korvaan tai käy silmään tai tuntuu vatsanpohjassa, kuten tapiolla ennejätepaskat.

Sitä paitsi vaikka pyrkisi täydellisyyteen, aina sieltä joku vikoja löytää.
147. Eki7.3.2015 klo 10:32
Muutaman kerran on Pertti etukäteen kysynyt, kehtaisiko panna semmoista ja semmoista ja yleensä on päädytty siihen, että kokeillaan, mitä siitä sanotaan. Joskus tällaiset on huomattu runsain kommentein (hyvin harvoin jos koskaan negatiivisin) ja joskus ei kukaan ole maininnut asiasta.

Jos tuosta koirahaista vielä, niin ei, en googlannut sitä ja minusta tuplaeläin ja tuplattu eläin ovat sama asia, tupla eläin outo erikseen. Voimme pitää asiasta omat mielipiteemme.
148. Juha N7.3.2015 klo 10:43
Tässä HI-asiassa (vihjeenä VIRUS, ratkaisuna HI) olen itsekin kritisoinut Ekiä, mutta en ole saanut vastakaikua, eli hän on jatkanut omasta mielestäni vääränlaista käytäntöä.

HIV = human immunodeficiency virus = ihmisen immuunikatovirus, kuten lähisukulaisensa SIV = simian immunodeficiency virus = apinan immuunikatovirus.

Ihmisen immuunikatoviruksen lyhenne on siis HIV, mutta siitä voidaan käyttää myös informatiivisempaa osalyhennemuotoa HI-virus, jossa sana 'virus' jätetään lyhentämättä V-kirjaimella. Nyt huomio: tässä osalyhenteessä sana 'virus' on osa viruksen nimeä. Tynkämuoto HI, josta sana 'virus' tai loppukirjain 'V' puuttuu, ei enää viittaakaan virukseen, vaan tautiin: ihmisen immuunikatoon.

Ihan samalla tavalla Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous -nimisestä tapahtumasta voidaan käyttää joko lyhennettä ETYK tai osalyhennettä ETY-kokous. Onneksi tynkärimpsu ETY ei ole pesiytynyt piilosanoihin, ainakaan vielä! Sen sijaan ehkäisypilleri, jonka osalyhenne on e-pilleri, rehottaa niissä HI-tyyppisesti: ratkaisulle E laitetaan vihjeeksi PILLERI, mikä ei ole loogisesti perusteltua. Muoto -PILLERI toki kävisi, mutta se ei taida olla piilosanoissa kovin käyttökelpoinen.
149. Eki7.3.2015 klo 10:48
Juha, mielestäni en itse ole käyttänyt HI- ja e-vihjeitä kritiikkisi jälkeen.
150. Jaska7.3.2015 klo 11:04
Sinun tapio kannattaisi yrittää mukautua ajatukseen, että joku tietää koirahain kuukkeloimatta, vaikka sinä et tiennyt. Joku toinen tietää Ottorino Respighin, vaikka sinä et tiennyt. Joku tietää jopa nuo molemmat. Maailmassa monta on ihmeellistä jne.
151. Juha N7.3.2015 klo 11:41
Eki, anteeksi, olen sitten varmaan törmännyt tähän HI-juttuun uudelleen joissakin vanhoissa piilosanoissa, kun niitä täyttelen. Minulla on yhä nippu takavuosien piilosanojasi, jotka olen irrottanut roskiin vietävistä Suomen Kuvalehdistä, kun aina välillä on sattunut kausia, että SK:n ristikot ovat jääneet ratkomatta.
152. tapio7.3.2015 klo 12:02
No nyt oli hyvää analysointia ja kritiikin huomioon ottamista. Kiitti Juha N ja Eki.
153. tapio7.3.2015 klo 12:07
Toivon Juhalta kommentin tähän

'Virustyyppi XS:llä ja XL:llä aiheuttaa erityistä eritystä.'; tässähän vitsinä on lukea H1 HI

vai pitäisikö olla


'Virusnimen osa XS:llä ja XL:llä aiheuttaa erityistä eritystä.';

Tässä virusnimen osa voi olla joko H1 tai HI; ainoa vika tuossa on vain se, että 'virusnimen osa' tuntuu vähän kankealta vihjeen osalta.

Vastaavalla tavalla E-pilleri -sanaa voisi käyttää.
154. Eki7.3.2015 klo 12:29
Toisaalta ainakaan itse en lähde jotain toisen piilosanaa moittimaan siitä, jos laatija siinä käyttää HI-osaa viruksena. Juhan analyysi menee hyvin tiukkaan kategoriaan ja pahempiakin virhekommentteja laatijat katsovat ehkä todeten, että "ei koske minua, turhan pikkumaista, onkohan se edes noin, ainahan tämä on hyväksytty, miksi minä sitä välttäisin".
155. Jukkis7.3.2015 klo 13:01
Tapiolla tuntuu olevan missiona ehdottaa löytämiensä piilosanavihjeden korvaamista alkuperäistä huonommilla vihjeillä. Hyvin tässä kyllä onnistuu.
156. tapio7.3.2015 klo 13:09
Jos luit huolellisesti 7.3.2015 klo 12:07, en pitänyt itsekään vihjettä kovin onnistuneena, mutta siinä oli vain yritetty korjata Juha N:n mainitsema ongelma. Turha piikittely tässä yhteydessä.
157. tapio7.3.2015 klo 21:50
13/2014

Tämän olisi pitänyt olla periaatteessa suht. helppo, mutta ei ollut itselleni. Johtuu kyllä osin siitä, että suurin osa piilovihjeistä anagrammeja enkä ole nopea niiden purkamisessa (yhdessä vihjeessä oli kaksi anagrammia: 'Veitsen Ivar' + 'Vasen virite').

Pitkästä aikaa en löydä jotain vihjetyyppiä:

Yllin Kyllin Anitta koki näkyjä ollessaan unessa koulutiellä. > KOSKENNIEMI; piilovihje on kooste kahdesta sukunimestä Kyllin > KOSKEN + Anitta > NIEMI; mutta missä on suora vihje? Oliko koulussa joskus joku Koskenniemen kirjoittama koulukirja vai luettiinko Aulikin aikana koulussa paljon Koskenniemen runoja?
158. Jukkis7.3.2015 klo 21:58
_http://oulu.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/koskenni emi/koulutie.htm
159. Jukkis7.3.2015 klo 21:59
... ja sitten alkaa taas hirvee valitus.
160. -7.3.2015 klo 21:59
Olen unessa useasti
sinun kaduillas, koulutie.

Yksi Koskenniemen tunnetuimmista runoista, Sibelius säveltänyt.
161. tapio8.3.2015 klo 08:36
Huvittavaa, että nyt itse asiassa Jukkis valittaa siitä, että kysyn ilman valittamista jostakin ja olettaa jo etukäteen, että valitan. Voisit lopettaa tuollaisen valittamisen.

Kiitti --; minun kirjallisuustuntemukseni on huono enkä osannut googlaamallakaan löytämään järkevää vastausta. Yksinkertaisesti vain päättelin että V. A. Koskenniemi tai joku muu saman sukunimen omaava saattaisi jollakin tavalla liittyä sanaan 'koulutie', koska en mitään muutakaan sanaa osannut yhdistää suoraksi vihjeeksi. Jos olisin kysynyt vaimoltani, olisin saanut oikean vastauksen.
162. tapio8.3.2015 klo 08:39
Kai tässä kyse sitä, että olen unohtanut kouluajoilta lähes kaiken, mutta vaimo muistaa - tai hänen koulussaan luettiin enemmän runoja. Itseni ikäpolven tämä pitäisi tietää, mutta nuorille aikuisille voisi olla tuntematon.
163. huhu10.3.2015 klo 23:36
tapio, millä perusteella tämä sinun ehdottamasi vihje olisi toiminut yhtä hyvin (kuten kirjoitat 5.3.2015 klo 19:52):

"Grönlannissa esitteli Nanuuk-eskimo Otto riehakkaan veneensä voimanlähdettä."

Kuin alkuperäinen:

"Grönlannissa esitteli Nanuuk-eskimo Ottorino Respighille veneensä voimanlähdettä. (13)"?

Onko siinä henkilö Otto Nanuuk vai
henkilö Nanuuk Otto (Etunimi Sukunimi) ja sitten tuo eskimo-selite olisi laitettu niiden väliin vai mitä ihmettä tarkoitat?


PS. MInä olisin kyllä kirjoittanut Nanook.
164. rautalanka11.3.2015 klo 06:45
Jos on niin Tapio, että vaimosi olisi viisannut sinua "Koskenniemessä "ja ehkä muissakin ongelmakohdissa niin mitäpä jos pohditte ensin yhdessä piilosanojen saloja ja sitten tulet vasta tälle stagelle ihan suoraan kysymään miksi tästä piilosanasta tulee se ja se vastaus, etkä lähtisi teilaamaan laatimusta rajoittuneella yleistiedollasi!
165. joskus11.3.2015 klo 07:44
Ehkä Tapio ei ole vaimonsa kanssa puheväleissä?
166. tapio12.3.2015 klo 09:36
Vaimoni ei arvosta yhtään piilosanoja - pitää niitä lähes järjestään mauttomina (ei hän myöskään ratko ristikoita). Mutta kysyn kyllä toisinaan kirjallisuusaiheissa ensin häneltä, mutta tällä kertaa jäi vain kysymättä.

En millään lailla teilannut laatimusta, sillä olin jossakin määrin hajulla asiasta, mutta en riittävästi. Yritetään erottaa toisistaan esittämäni kritiikki sekä pyytämäni apu tilanteissa, joissa en ymmärrä piilosanassa jotain asiaa. Tässä yhteydessä kyse 100% jälkimmäisestä. Pitäisköhän tämä erikseen aina mainita, ettei minua ymmärretä väärin.

huhu 10.3.2015 klo 23:36
tapio, millä perusteella tämä sinun ehdottamasi vihje olisi toiminut yhtä hyvin (kuten kirjoitat 5.3.2015 klo 19:52):

Kätkö löytyy yhtä helposti, mutta ei tarvitse pohtia tuntematonta henkilönimeä. Yritin luoda hauskuutta siihen sanalla "riehakkaan". Mutta näemmä esittämässänikin muodossa tulee jonkin verran turhaa henkilön pohdintaa, mutta niinhän harhautuksissa aina on ja se kuuluu asiaan. Minun harhautuksessani ei vain tarvitse googlata.

Huomaan, että olin väsynyt erääseen jankkaamiseeni. 14/2014 tuntui toissapäivänä vaikealta, vaikka helpohko piilosana joka eilen virkeänä alkoi avautua ihan normaalisti. Aavistuksen verran tässä jäi epäselväksi pieni detalji:

Luo, kulta, puuttuva tavara takaisin ennen kuin olet ihan naatti. > UUPUA;

sanassa 'UUPUA' kyse käänteisestä lyhenteen sisältävästä kätköstä liittyen sanoihin 'KULTA, PUUttuu' - tätä voisi kutsua nimeltä "käänteismuunnoskätkö"
jossa käänteismuunnoskätkön osat ovat vaihtaneet paikkaa; ymmärtääkseni 'ennen kuin' tarkoittaa sanan osien paikan vaihtamista, mutta tässä sanan osien vaihto liittyy sanojen 'olet ihan naatti' synonyymiin; 'olet ihan naatti' ei nyt ole käännettävä sanan osa 'UUP', sillä 'UUP' on vain sanan osa. Jos ymmärsin tuon vihjeen logiikan oikein, vihje ei ihan mennyt kohdalleen vaan se nilkuttaa. Kun sana sijoitetaan toisen eteen, sen mielestäni pitäisi olla KOKONAINEN sana eikä vain sen osa.

Sinänsä piilosana ihan kiva - ei lällyyksiä eikä tyylimoitteita. Kyllä Jarinkin piilosanat ihan kivoja ovat. Vähän helpompia kuin Ekin, mutta Jari ei ala koettelemaan hyvän maun rajoja, kuten Eki satunnaisesti tekee (tekee ihan tahallaan - Eki on itse niin kertonut tässä säikeessä). Kai minun sitäkin pitäisi oppia ymmärtämään.
167. tapio12.3.2015 klo 09:45
Tiedoksi, että väsyi SK 8/2015 keskusteluun itsekin. Viimeisen kommenttini pointti olisi se, että kun kyse on Ekin piilosanoista, tuntuu olevan asenne se, että Ekin piilosanoja ei saa analysoida kriittisesti vaan kriittisesti analysoiva on aina lähtökohtaisesti väärässä. Minun mielestäni yksi vihje oli monessa suhteessa huono, mutta sain vain ämpäri kaupalla roinaa niskaani. Täytyy jatkossa yrittää kohdella Ekiä silkkihansikkain, että tule kuumaa pikeä niskaan.
168. Pertin puolesta12.3.2015 klo 09:46
"Minun harhautuksessani ei vain tarvitse googlata." Ei tarvitse alkuperäisessäkään! Ei se ole edes mikään merkittävä harhautus. Kätkössä kaikki harhauttava on positiivista. Ne ovat muuten LÄLLYJÄ.
169. tapio12.3.2015 klo 09:53
Myönnän kyllä pien niskaan heittäjiä siksi, että olen turhan monta kertaa aivan syyttä arvostellut Ekiä. Olen aidosti pahoillani kaikesta aiheettomista kritiikistä ja itseäni nolottaa osa kirjoittelu ihan sietämättömästi.

Ehkä syynä on nimenomaisesti se, että ärsyttää, jos joku nostetaan jalustalle. No yritän ymmärtää jatkossa eri henkilöitä paremmin. Iästään huolimatta Ekillä on poikamaista/teinimäistä halua koetella hyvän maun rajoja. SK 8/2015 tapauksessa se vain johti kohtuuttoman pitkään ja kiivaaseen sanasotaan.
170. tapio12.3.2015 klo 09:58
Pertin puolesta 12.3.2015 klo 09:46

Eihän Pertin alkuperäisessä tarvitse googlata vastauksen löytämiseksi eikä pointti ole siinä. Pointti on siinä, että (ainakin minun) on UTELIAISUUDESTA vain pakko niin tehdä, jotta henkilönimi ei jää vaivaamaan. Sinänsä olen sinun kanssasi samaa mieltä, että kätköissä kaikki harhautus on positiivista. Lälly kätkö on kun joisi hirveän laihaa kahvia. Kyllä Pertin vihje ihan kunnon kahvista kävi.
171. Pertin puolesta12.3.2015 klo 10:10
Elikkä nostetaan Perttikin jalustalle!
172. Eki12.3.2015 klo 10:26
Olen jo kertonut sinulle, tapio, että Jukkis on läksyttänyt minua tiukastikin, jos olen tehnyt tai kirjoittanut jotain typerää. Kyse ei ole jalustalle asettamisesta tai asenteesta sinua kohtaan vaan yksinkertaisesti siitä, että kriittiset analyysisi eivät ole menneet putkeen. On kyllä ymmärretty, mitä yrität sanoa, mutta ei ole pidetty pointtejasi olennaisina, usein ne ovat olleet vääriäkin. Meillä on siis joistakin piilosanoihin liittyvistä seikoista eri mielipide, se ei lisäselityksillä muutu.
173. tapio12.3.2015 klo 10:26
Sitten kai minun täytyy yrittää löytää patsaasta särö - Pertin kohdalla kunnon halkeamia ei vain ole löytynyt.
174. --12.3.2015 klo 10:46
Sinä tiputtaisit Ekin ja asettaisit Pertin jalustalle?
175. tapio12.3.2015 klo 11:02
En mielelläni kumpaakaan. Haluaisin vain, ettei ketään nosteta sillä tavoin jalustalle, että vihjeitä ei voisi kriittisen analyyttisesti tarkastella ilman, että pienimmästäkin kritiikistä nousee hirveä haloo. SK 8/2014 on äärimmäisin esimerkki pieleen menneestä keskustelusta eikä mielestäni siitä selviä kukaan ihan puhtain jaloin.

Minulle analysointi on osa piilosanojen ratkomiseen liittyvää hupia. Analysoin vihjettä, kun siinä jokin erityisellä tavalla herättää aihetta. Tavallisessa ristikoissa vastaavaa analysointia ei juuri tule harrastettua.
176. tapio12.3.2015 klo 11:07
Lähettäjä: tapio 12.3.2015 klo 11:02

No selvisi kuivin jaloin se, joka ei osallistunut varsinaiseen väittelyyn. Juha N jätti osallistumatta. No mielestäni Jaskan kommentti paikkasi hyvin asian ja pidän Jaskan yhtä kommenttia neutraalin analyyttisenä ja sangen puolueettomana.
177. Eki12.3.2015 klo 11:08
Huomasitko tapio vastaukseni, joka tuli samaan aikaan omasi kanssa 10:26? Tällainen kommentointi "pienimmästäkin kritiikistä nousee hirveä haloo" on turhauttavaa.
178. Jukkis12.3.2015 klo 11:09
Tuo sinun UUPUA-sanan analyysi on taas kerran ihan älytön. Sulla on tuollainen itse keksitty kummallinen "Kun sana sijoitetaan toisen eteen, sen mielestäni pitäisi olla KOKONAINEN sana eikä vain sen osa" -sääntö. Mikä järki?

Nämä on piilosanoja. PIILO. Sanoja piilotellaan. Sulta tulee jatkuvasti näitä "väärin piilotettu" -analyysejä. Koitas joskus kokeeksi ajatella että "ahaa, se oli näin piilotettu, löysinpäs, ihan kiva".
179. tapio12.3.2015 klo 11:27
Myönnän, että korostin omaa osaamistani liikaa. Varmaan siinä on paljonkin petrattavaa, mutta kyllä minä nykyisin melko hyvin näitä piilosanojen kommervenkkeja ymmärrän. Oikeastaan näissä eniten mietityttää se, missä kulkee raja, jossa piilovihje hyvällä tavalla tukee suoraa vihjettä ja missä suoran vihjeen ymmärtäminen on liikaa riippuvainen piilosanasta.

Minusta eräs vihje 8/2014 meni rajan väärälle puolelle - toki joku voi olla eri mieltä ja Jaskakin lievensi näkökulmaansa siten, että hän antoi ymmärtää, että raja ei ylittynyt.

En enää viitsi osallistua 8/2014 keskusteluun, mutta laitan nyt tähän esimerkin sangen onnistuneesta suoran vihjeen ja piilovihjeen keskinäisestä vuorovaikutuksesta:


Pöntöstä löytyi tänään vai yksi klöntti, kylläkin kaunis... > PÄIVÄNKAKKARA; suora vihje 'kaunis' on ratkaisusanalle erittäin väljä, mutta piilovihje mainiolla tavalla tukee suoraa vihjettä. Sanoja 'klöntti, kylläkin kaunis' voi oikeastaan pitää omana piilovihjeenään tyyppiä 'arvoitus'. Oikeastaan tuosta kokonaisuudesta voi löytää kolme piilovihjettä!

Tein 8/2014 analyysin, jota voisi hieman jopa tarkentaa

8. Suora vihje: 'kaunis' > PÄIVÄNKAKKARA; 1. piilovihje: sanaleikki sanoista 'tänään vain yksi klöntti'; 2.piilosana: arvoitus liittyen sanoihin 'klöntti, kylläkin kaunis'; 3. piilosana: anagrammi sanoista 'vänkä akkapari'.

Tuo vihje itseasiassa oikeasti nauratti! En yleensä tykkää kakkapissahuumorista tms. Se on kaiketi tullut tässä säikeessä jo esille ('ennejätepaska'' kohdalla), mutta koska vihje oli laadittu niin hyvin, se vaan huvitti.

En silti toivo, että Eki hirveästi viljelisi tuon tyylin vihjeitä.
180. Eki12.3.2015 klo 11:36
Siis VAIN yksi klöntti. Ja olisihan se ollut hyvä kirjata loppuun asti, kun siellä se vänkä akkaparikin on. Mistä tehtävästä tuo on?

Etkö ole huomannut, etten hirveästi viljelekään tuon tyylin vihjeitä? Mikä on siis toiveen pointti?
181. tapio12.3.2015 klo 12:05
Tehtävähän on tuossa mainittu - ai niin laitoin vuosiluvun vahingossa väärin, koska tämän säikeen tarkoitus oli käsitellä vanhoja piilosanoja.

En vain enää uskaltanut mennä säikeessä SK 8/2015 esittämään 12.3.2015 klo 11:27 esittämiäni pointteja, etten saisi enempää kuumaa pikeä niskaani Jukkikselta.

Saithan koko purunkin SK 8/2015. Kyllä minä noi kolme näkökulmaa havainnoin, mutta laitoin purun varman päälle.

"Etkö ole huomannut, etten hirveästi" - en kaipaa senkään vertaa, mitä on ollut. En ole huomannut kenenkään muunkaan sitä käyttävän. No omapa on asiasi ja täytyy yrittää ymmärtää erilaisia persoonia.
182. Eki12.3.2015 klo 12:16
Pöntöstä löytyi tänään vain yksi klöntti, kylläkin kaunis vaikka vänkä akkapari.

Tämä nauratti mutta ei olisi saanut silti tehdä tätä vihjettä. Kuulostaa tekopyhältä.
183. --12.3.2015 klo 12:23
Vänkä akkapari niityllä. (13)

Hohhoijaa!
184. Ylen hyvä12.3.2015 klo 12:35
_http://areena.yle.fi/radio/2704893

kohdassa 16.30
185. tapio12.3.2015 klo 12:36
Ihan hyvä, mutta 8/2015 piti jokaisessa vihjeessä olla kaksi piilovihjettä.
186. Jaska12.3.2015 klo 12:42
Minä en toivo, että sinä tapio jatkat väärien päätelmien tekemisen minun näkemyksistäni. Minä toivon, että saat pikaisesti tarpeeksesi tästä sinulle fiksaatioksi kehkeytyneestä nakuilusta.

Vielä kerran. Valotin tulkintaani vihjeen suorasta ja piilo-osasta. Se todettiin virallisten termien vastaisiksi. En väittänyt vastaan, seköhän lie ollut mielestäsi myönnytys. Jos rajoja on ylitetty, niin nehän ovat sinun itsesi pystyttämiä.

Tapaus oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun ylipäänsä pohdin piilosanatermien saloja. Ratkoessani en pysähdy koskaan miettimään, mikä nyt mahtaa olla suora ja mikä piilo-osuus. Miksi sillä pitäisi vaivata päätään. Oivallus syntyy kokonaisuuden pohjalta assosiaationa, johon pitkien sanojen osalta tarvitsen lähes aina risteävien apuja. Onko se kenties väärin oivallettu:)
187. tapio12.3.2015 klo 13:23
Yritän päästä siitä eroon.

Jos rajoja on ylitetty, niin nehän ovat sinun itsesi pystyttämiä. - vihjeen loppuosan "avaa..." suhteen saatat olla oikeassa. Ehkä tässä samantapaisesta asiasta kuin "tuplaeläimen tapauksessa"

"Tuplaeläin" on arvoitus/arvoituksenomainen ("Mikä on tuplaeläin vedessä"). "tuplaeläimen tapauksessa". Sana 'tapauksessa' lieventää arvoituksenomaisesti. Korkeushyppyyn verraten, hipaistaan rimaa ja rima jää heilumaan telineillään - kun kyse on sanoista, on makukysymys kenen mielestä rima putoaa alas tai pysyy kannattimillaan. Mielestäni tuo suoraksi vihjeeksi tarkoitettu vihje jää rajatapaukseksi.

Kuten olen tuonut esille tässä säikeessä tuonut esillä, minulle analysointi on osa piilosanojen ratkontaa ja aion harrastaa sitä edelleenkin. Pitää vain yrittää löytää sopiva sävy.

Mitä pitkiin sanoihin tulee, tarvitsen minäkin usein niihin muiden sanojen apua ja siltikin joku sana jää reikäjuustoksi, jossa on pakko ottaa avuksi jokin nettiapuneuvo. Joskus apuneuvon käyttö on ihan ehdoton välttämättömyys (itselle outo sana, kuten esim. 'vorschmack'). Tosin joskus tulee otettua turhaankin, mikä jälkeenpäin harmittaa, kun tajuaa, että olisi selvittänyt vihjeen ilman apujakin.
188. tapio12.3.2015 klo 13:44
Mitä tulee hoksaamiseen, kyllä minä usein Jaskan tavoin hoksaan näitä. Paras esimerkki oli PÄIVÄNKAKKARA vihje, jonka hoksasin aika intuitiivisesti ja vasta jälkikäteen pohdin, mikä vihjeessä oli mitäkin tyyppiä. Analyysifiksaatiostani oli kuitenkin 8/2015 kohdalla se hyöty, että hyvin nopeasti keksin, mikä oli tehtävän erikoisuus.

12.3.2015 klo 11:09 suhteen halusin itse asiassa vain testata sitä, mitä mieltä joku muu on asiasta. Myönnän sen, että nämä pitäisi ottaa rennommalla otteella.
189. matts12.3.2015 klo 13:49
Tapio, jos ja kun jatkat näitä Sk-piilosanojen pohdintojasi voisitko perustaa niille esim SK 1?/2015 tapio-säikeen niin me muut voidaan pohta niitä SK 1?/2015-säikeessa.
190. tapio12.3.2015 klo 15:53
Itse asiassa meinasin itse kysyä tuon tarpeellisuutta. Näemmä minun blogimaiset kommentoinnit ärsyttävät ja vaikka en olisi kirjoittanut yhtään mitään ärsyttävää, esim. SK 10/2015. - tuossa on ennakko-odotus, että esitän ärsyttävän kommentin. En varta vasten pyri ärsyttämään, vaan pyrin vain olemaan niin analyyttinen kun voin.

Vielä kerran tämän säikeen. Tämän säikeen olemus on olla blogimainen kirjoittelu SK:n piilosanoista. Katkaisen säikeen, kun alkaa olla turhan pitkä ja laitan enintään vuoden 2014 piilosanojan tähän säikeeseen.

Perusideat:

Luon yleisarvion tehtävästä ja jos "haravaan" tarttuu joitakin "isoja roskia", nostan ne lähempään tarkasteluun. Lähemmän tarkastelun tavoitteet ovat:

1) Jos en ymmärtänyt jotain vihjettä, kysyn muilta neuvoa.

2) Tarkistan, olenko ymmärtänyt vihjeen oikein, jos olen jäänyt epävarmaksi.

3) Arvioin kriittisesti vihjeessä olevia osavihjeitä lähinnä siltä kannalta, miten hyvin ne noudattavat piilosanojen yleisiä pelisääntöjä tai sen perusteella, ovatko vihjeet tyylillisesti hyviä.

Mitä kohtaan 1) tulee suurin osa tässä säikeessä esille tulleista omista ongelmistani ovat liittyneet siihen, että minulla on ollut riittämätön yleistieto - löytyyköhän tästä säikeestä yhtään sellaista ongelmaa, joka liittyisi siihen, etten ymmärtänyt jonkin vihjeen ideaa (SK-säikeiden kommenteissani sellaisia on ollut silloin tällöin ja saattaa tästäkin säikeestä löytyä).

2)-3) Otetaan esimerkiksi sanan 'UUPUA' analyysi ja Jukkiksen vastaus Jukkis 12.3.2015 klo 11:09

Jos tulkitsin oikein, ymmärsin ihan oikein ja Jukkisen mielestä vihje oli ihan ok.

Minulle näiden SK-säikeiden ratkaisemisessa intuitiivinen oivaltaminen vain ei riitä. Itse asiassa teen joka vihjeestä pika-analyysin. Ratkon tähän tapaan.

Yritän ratkoa helpot alta pois intuition avulla. Analysoin vihjeestä suoran vihjeen ja piilovihjeen, jos ne eivät välittömästi auenneet.

Yritän sitten ratkoa vihjeitä järjestelmällisesti, mutta en takerru yksittäiseen vihjeeseen vaan yritän löytää seuraavaksi helpoiten avautuvan vihjeen. Etsin siitä suoran vihjeen ja piilovihjeen/piilovihjeet.

Jos sittenkään ei meinaa löytyä vastauksia, pitää analysointia tarkentaa ja aloitan hankalien kätköjen ja anagrammien järjestelmällisen etsinnän.

Tehtävä ei ole ratkaistu, jos jokaisesta vihjeestä ei löydy vähintään yhtä suoraa vihjettä ja yhtä piilovihjettä. Koska piilovihjeitä on joskus useampikin, yritän olla vihjeiden selvittämisessä huolellinen.

Huomasin muuten sen tosiasian, miten ristiriitainen olen. Toisaalta edellytän Ekiltä lähes täydellisyyttä, mutta sitten kun vastaan tulee tehtävä, jossa haravaan ei tartu yhtään mitään, lopputulos on vähän lässähtänyt.

Yritän suhtautua itseeni vielä kriittisemmin kuin suhtaudun laatijoihin. Minua todella paljon suututtaa ja nolottaa oma itseni tässä säikeessä. Harmittaa niin ... kaikki skeida, mitä on tullut kirjoitettua. Jukkiksen kohdalla oli ihan kiva, että hän antoi viimeksi suht. asiallisen vastineen kommentilleni. Toivottavasti Jukkis arvostaa kuitenkin sitä, että minulla on ollut rohkeutta altistua loanheitolle.

Toivon myös, että piilosanoista kiinnostuneet voisivat löytää joitakin vinkkejä omiin ratkomisiinsa. Ainakin joissakin muissa säikeissä on tullut esille, että joku on kirjoitteluni vuoksi innostunut piilosanoista ja saanut vihjeitä niiden ratkomiseen.

Tämä blogi ei kuitenkaan pyri olemaan mikään piilosana-akatemia. Nosta ylös vain ja ainoastaan sellaisia vihjeitä, jotka itsellä tarttuvat haravaan.

Nostan harvoin esille helminä pitämiäni vihjeitä - haluaisiko joku niitä enemmän esille?
191. tapio12.3.2015 klo 16:14
Huomasin, että Matts ei tykännyt minun kommentistani SK 7/2015 ristikkoonkaan. Pyrin vain arvioimaan, minkä ikäinen voisi jonkin vihjeen ymmärtää. Ehkä sellaisista pitää luopua.
192. tapio12.3.2015 klo 16:19
Pertin puolesta 12.3.2015 klo 10:10
Elikkä nostetaan Perttikin jalustalle!

Juha N on sen tehnyt jo aikaisemmin!
193. joskus12.3.2015 klo 16:21
" -haluaisiko joku niitä enemmän esille?". Voi herran jestas. Arvaa kahdesti.
194. pelaaja12.3.2015 klo 16:56
Tuon ikäkulun ikäluokittelun todellakin voisit lopettaa tykkänään. Tunnut nääs rajaavan yleissivistyksen ikäluokkiin. "Minun ikäiseni tietää tämän, eläkeikäinen tietää tuon." Sen perusteellahan kukaan ei mitenkään voi tietää mitään esim. Mozartista. Ja Clint Eastwood on varmaan sen ikäinen, että tämän ikäinen ei voi tunnistaa nimeään.
Hmm, aika erikoisesti otit aamulla kantaa ikään muutenkin - "iästään huolimatta..." Sinulla varmaan on jokin taulukko, josta lasket mitä missäkin iässä passaa tehdä. Tuhoa se.
195. Aino-Maija12.3.2015 klo 17:08
Kai tapio olet huomannut, että sinun kirjoituksiisi on kyllästynyt yksi jos toinenkin. Kommentointisi on inttämistä ja jaakaamista, ja on siten kaukana todellisesta analysoinnista. Käytöksesi aikuiseksi ihmiseksi on tavattoman lapsellista ja ala-arvoista. Laatimusten ja laatijoiden teilaamisesi on asiatonta, sillä onhan poikkeuksetta ratkontavaikeuksiisi syyksi paljastanut yleistietojesi puute, luki- ja kirjoitusvirheet ja kyvyttömyys tai haluttomuus pohtia ratkeamattomia vihjeitä enemmän, ja etsiä lisätietoa ja omaa oivallusta. Harrastuksen kun pitäisi harrastajalleen tuottaa iloa ja tyydytystä, mutta sinulle se tuntuu aiheuttavan aikamoista tuskaa, kiukkua ja mieliharmia ja jopa unettomia öitä. Asennettasi ja käytöstäsi moni ihmettelee, eikä syyttä. Liian tosikkomaisella luonteella elämästä jää paljon nauttimatta.
196. tapio12.3.2015 klo 17:53
Yritän oppia virheistäni. No jätän uusissa SK-säikeissä kaiken muun paitsi ihan yleisen tason tavanomaisen kommentoinnin sekä

1) Jos en ymmärtänyt jotain vihjettä, kysyn muilta neuvoa.

Myönnän, että toisinaan menee jankkaukseksi. Mutta nyt sinä teilaat myös mahdollisen aiheellisen kritiikin. Tämän säikeen alussa on liian kärkevää kirjoittelua, mutta olen pyrkinyt kirjoittamaan neutraalimmin.

poikkeuksetta - ylikärjistys

* ratkontavaikeuksiisi syyksi paljastanut yleistietojesi puute

moniin ratkaisuvaikeuksiin syy on ollut tässä - varsinkin tässä säikeessä; ihan puhtaiden tiedonpuutteisiin liittyvien ymmärtämisongelmien suhteen olet oikeassa kirjoittaessasi "ja etsiä lisätietoa". Olen kyllä usein sitä yrittänyt etsiä, mutta en varmaankaan riittävästi, koska en ole löytänyt

* luki- ja kirjoitusvirheet - vihjeiden ymmärtämisen suhteen ei tässä säikeessä, mutta niitäkin on ollut muissa säikeissä

* ja kyvyttömyys tai haluttomuus pohtia ratkeamattomia vihjeitä enemmän, ja etsiä lisätietoa ja omaa oivallusta - myönnän etten ole aina hämäräksi jääneiden vihjeiden kohdalla riittävästi ensin itse pohtinut vihjeen logiikkaa

Muistutan, että minulla ei ole ollut tässä säikeessä tähän mennessä mainittujen piilosanatehtävien suhteen tullut vastaan ainoatakaan vihjettä, jota en ole ratkaissut, mutta joitakin asioita on jäänyt hämäriksi.
197. tapio12.3.2015 klo 18:45
SK 15/2014

Vaikuttaa ihan kivalta tehtävältä. Mutta kukahan on laatija (nimi jäänyt pois valokopiosta). Ainakin vaakaan 16. piilovihjeitä on kaksi. Eki ei voi olla laatija, sillä hän on laatinut SK 16-17/2014. Pertti laittaa joskus useita piilovihjeitä samaan vihjeeseen, mutta kai niin voivat tehdä muutkin.
198. tapio12.3.2015 klo 20:19
Joistakin vihjeistä päätellen voisi olla Pertin, mutta yleensä Pertti tekee vaikeampia piilosanatehtäviä.

En löytänyt tästä piilovihjettä (eka kerta tässä säikeessä):

Tavallinen markiisi suojaa, mutta tämä kastelee ja vielä nauttii siitä. > SADE;
199. Tuomas L.12.3.2015 klo 20:24
Tuo on kai taas niitä, joissa ei ole varsinaista piilovihjettä, vaan vihje viittaa ratkaisusanan kahteen merkitykseen (vesisade / markiisi de Sade). Tämäntyyppisistä vihjeistähän täällä on käyty pitkät keskustelut.
200. huhu12.3.2015 klo 23:04
"Grönlannissa esitteli Nanuuk-eskimo Otto riehakkaan veneensä voimanlähdettä."

tapio:
"Kätkö löytyy yhtä helposti, mutta ei tarvitse pohtia tuntematonta henkilönimeä. Yritin luoda hauskuutta siihen sanalla "riehakkaan". Mutta näemmä esittämässänikin muodossa tulee jonkin verran turhaa henkilön pohdintaa, mutta niinhän harhautuksissa aina on ja se kuuluu asiaan. Minun harhautuksessani ei vain tarvitse googlata."

Katsos, tapio, kun sinun vihjeessäsi ei ole päätä eikä häntää!

Nanuuk (tai Nanook) on eskimoetunimi. Alkuperäisessä vihjeessä voisi lukea "Nanuuk-niminen eskimo", mutta kun se ei toimi, niin siitä on jätetty 'niminen'-sana pois ja kirjoitettu vain "Nanuuk-eskimo". Sinä lisäsit tähän loppuun toisen etunimen "Otto" ja sitten mukahauskan "riemukkaan". Samalla koko vihjeestä häipyi järki ja logiikka.

Idea taisi sulla hukkua siinä, kun tulkitsit Nanuukin ilmeisesti joksikin eskimoheimoksi, mitä se ei todellakaan ole!

Googlaapa Nanuuk tai vielä paremmin Nanook.
201. tapio13.3.2015 klo 05:00
Tuomas L. 12.3.2015 klo 20:24

Yritin googlata sanoilla 'markiisi sade', mutten löytänyt ao. henkilöä ja olin todella ihmeissäni, sillä ilman sitä en saanut vihjeeseen logiikkaa.
Näemmä kyse oli juuri siitä, mitä arvelinkin. Vihje on mielestäni ihan ok, ei mitään moitittavaa. Ongelma minulla oli tässä säikeessä tyypillisesti vain siinä, etten löydä netistä, mitä etsin.

Huhu on täysin oikeassa.
202. matts13.3.2015 klo 06:03
Ja kerrotko miksi markiisi (de) Sade olisi pitänytkään googlata? Sitä paitsi kirjailija kyllä löytyy noilla sanoilla kuuklatessa.
203. iso S13.3.2015 klo 09:29
Sanoilla markiisi sade googlatessa kolme ensimmäistä linkkiä ovat mainoksia ja ensimmäinen "asialinkki on tämä:

Markiisi de Sade – Wikipedia
_fi.wikipedia.org/wiki/Markiisi_de_Sade
Donatien-Alphonse-François de Sade (2. kesäkuuta 1740 – 2. joulukuuta 1814), joka tunnetaan paremmin nimellä markiisi de Sade, oli ranskalainen...

Kyllä matts on oikeassa, tämä kuuluu yleissivistykseen. Hyvä tapio, lienet kuullut puhuttavan sadismista?

Huom: tässä tapauksessa hakusanoja ei kannata laittaa sitaatteihin, koska silloin sanojen pitää olla sivulla peräkkäin. Korrekti muoto on markiisi de Sade (löytyy jos ei käytä sitaattimerkkejä), ei markiisi Sade (löytyy erinäisiltä keskustelupalstoilta, joissa tyyli on vapaa, joskus jopa älyvapaa.)
204. tapio13.3.2015 klo 17:46
Nolottaa kehno nettihakuosaamiseni ja huono yleistieto. Enkunkielinen Wikipedia olisi auttanut kyllä (ei ainakaan mene sadetta käsittelevälle sivulle). Oli jonkinlainen hämyinen aavistus, että jonkun Sade-nimisen henkilön nimen olen joskus ehkä kuullut mutta nolottaa, kun en osannut edes lisätä hakuun 'de' - kai jonkinlainen 'von' vastine ranskassa. Yleistiedon huonoudelle ei voi mitään, mutta nettihaussa voi parantaa.

Tuomas L. 12.3.2015 klo 20:24
Tuo on kai taas niitä, joissa ei ole varsinaista piilovihjettä, vaan vihje viittaa ratkaisusanan kahteen merkitykseen (vesisade / markiisi de Sade).

Tuon tyypin piilovihjeen nimi on "kerto" - tuli esille eräässä toisessa säikeessä ja ihmettelin tommosia itsekin. Eki laittoi tommosia kahteen vihjeeseen 8/2015 - jos joku ei löytänyt tuon piilosanan kaikkia 60 suoraa ja piilovihjettä, tässä purkuni
_http://www.sanaristikot.net/anatomia/index.php?p1 =SK1508/SK1508.php
205. tapio13.3.2015 klo 17:55
Huom. Purussa ei ole tehtävää mukana eikä se pura rautalangasta vääntäen vaan sen tarkoitus on tehtävän ratkaisseille auttamaan löytämään kaikki tehtävässä olleet osavihjeet.
206. tapio13.3.2015 klo 18:09
Vielä huhulle - täydet 10 pistettä tarkasta analysoinnista
huhu 12.3.2015 klo 23:04

Huhu löysi vihjeen pienen ongelman, joka johti minut harhateille. Kun tarkkaan mietin, outojen nimien käyttö harhauttamistarkoituksessa on kyllä ihan hauskakin juttu. On ratkojan tyhmyyttä, jos menee harhautukseen ja jos menee, pitää nauraa itselleen. En mennyt harhautukseen, mutta rutisin silti - olin ihan naurettava, jos rehellinen ollaan. Jos tietää, että kyse on harhautus ei ole pakko kuukkeloida itselle outoa henkilönimeä. Pertti varmaan naureskelisi, jos lukisi tämän ja varmaan naureskelee kaikille kuukkeloijille mielessään!
207. matts13.3.2015 klo 20:01
Tapio, meillä kaikilla on puutteita "yleistiedoissa", kenellä milläkin "alalla" mutta mm. ristikot ja piilosanat mm. ovat oikein hyvä oppimisympäristö, varsinkin jos eteen tuleva outo asia saa innostumaan ottamaan asiasta tarkemminkin selvää. Ei muuta kuin kannustusta sinulle, olet selvästi innostunut piilosanoista ja sehän on mitä mainioin asia. -;)
208. Tarjau13.3.2015 klo 20:58
Olen ihmetellen seurannut tätä piilosanakeskustelua. Itse muistan, kun aikoinaan hoksasin ensimmäisen kerran piilosanavihjeen ratkaisun, taisi olla mökin huussissa, jossa vanhoja kuviksia ja ikkunasta näkymä järvelle. Siitä innostuin piilosanafaniksi. Mielestäni piilosanoja ei pidä analysoida puhki, silloin katoaa ilo ja oivalluksen riemu! Mielestäni nimimerkki tapion outoina esittämät asiat kuuluvat aivan perusyleissivistykseen, mutta vaikka ei kaikkea tietäisikään, niin näissähän oppii lisää ja mikä sen mukavampaa. Tsemppiä vaan Tapiolle, että hänkin saisi piilosanoista sellaista "sumean logiikan iloa"!
209. tapio13.3.2015 klo 21:09
Kyllä tuo varmaan hyvään yleistietoon kuuluu - kysyin vaimolta de Sade:sta - ei muistanut. Vähän joskus nipotan tietovihjeistä, koska piilosanojen idea on oivaltaminen eikä tieto ja nimet ovat yleensä joko ihan tuttuja tai jos ovat outoja, liittyvät harhautuksiin eikä niitä tarvitse tietää, jos ei halua.
210. Tarjau13.3.2015 klo 21:27
Yleistiedolla hoksaa jotkut vihjeet heti, tai ratkaisu paremminkin assosioituu sellaisena sumeana näkymänä pääkopassa. Itse tykkään kovasti pähkäillä, olen joskus täältä kysynyt apua SK:n kovikseen, kun 3 vuoden miettimisen jälkeen ei ole auennut. Minulla on ollut onnea, että muiden kera olen saanut aina välillä pähkiä, ystävien kera ja kotona. Kun miettii ääneen mitä vain assosiaatioita, niin toinen hoksaa siitä vaikka mitä. Hauskaa.
211. tapio13.3.2015 klo 21:44
Ristikoiden ja piilosanojen luonne on vähän eri. Äskön ratkon Ekin Avun nettiristikon, jossa aika paljon tietovihjeitä, joita tarkistin/etsin netistä. Osa tuli kyllä risteävistä sanoista. Ekin piilosanoissa varsinaisia tietovihjeitä ei ole tehtävää kohden aina ollenkaan tai yksi. Koska piilosanoissa tulee vihjeistä helposti "reikäjuustoa", niissä tarvitaankin tarkempaa vihjeistystä kuin tavallisissa ristikoissa.
212. tapio13.3.2015 klo 21:52
Tarjau

" Mielestäni piilosanoja ei pidä analysoida puhki, "

Mutta tällöin saattaa missata vihjeeseen liittyvät tuplapiilovihjeet!

SK 15/2014 oli muutamia tuplavihjeistettyjä vihjeitä, mutten ruvennut kyllä käymään uutta kierrosta, jos mahdollisesti tuplia olisi enemmän kuin löysin ja en hoksannut kaikkia. Jokin aika sitten ratkomassani Ekin piilosanatehtävässä oli kolme tuplavihjeistettyä vihjettä (kävin tehtävän systemaattisesti läpi, enkä usko, että enempää olisi löytynyt). Suurin vihjemäärä vihjettä kohden on ollut ns. suora vihje + kuusi piilovihjettä.
213. tapio14.3.2015 klo 14:27
Kävin kirjastossa tarkistin laatijan - Oskalan se. Hän ja Eki useita piilovihjeitä harrastavat. Yhden tähden ristikon rinnalla olevaksi tehtäväksi oli vähän pehmeä (laadukas silti) eli ei niin haastava kuin Pertiltä yleensä.
214. tapio14.3.2015 klo 16:11
Haluan nimimerkille Tarjau 13.3.2015 klo 20:58

Mielestäni piilosanoja ei pidä analysoida puhki, silloin katoaa ilo ja oivalluksen riemu!

Ei se minnekään katoa. Otetaan vielä kerran käsittelyyn vihje.

Pöntöstä löytyi tänään vain yksi klöntti, kylläkin kaunis vaikka vänkä akkapari. > PÄIVÄNKAKKARA

Ton voi ratkaista pohtimatta lainkaan, mikä tuossa ns. suora vihje ja mikä piilovihje - mutta jos tyydyt siihen, että hoksaat, mikä on ratkaisusana, jäät paitsi paljolta. Varsinkaan Ekin ja Pertin laatimia vihjeitä ei useinkaan kannata ohittaa kiireellä vaan kannattaa hetki pysähtyä, ettei jotain jää oivaltamatta. Piilosanat nyt vaan on laadittu niin, että ilman pikku analyysejä tehtävät voivat jäädä osittain ratkaisematta.

Kun luit tuon ymmärtänet varmaan tämän säikeen ydin filosofiaa - minulla on fiksaatio siitä, että minun pitää huomata ja ymmärtää kaikki vihjeet (vain harvoin ohitan vihjeen pohtimatta, ymmärsinkö kaiken).
215. tapio16.3.2015 klo 18:45
Ihan pikku detalji tuli mieleen tästä:

Eki 12.3.2015 klo 11:36
Siis VAIN yksi klöntti.

Oikeastaan tuo ei ihan täsmää toiseen piilovihjeeseen 'vänkä akkapari'. Vihje olisi sen kanssa toiminut paremmin monikkomuotoisena, joskin sitten pitää lisätä vihjeeseen vähän huuhaata, että saadaan puuttuva t-kirjain anagrammiin. Monikkomuotoa ei ehkä olisi saanut sovitettua tehtävään

Pöntöstä löytyi tänään kaksi klönttiä, kylläkin kauniita kuin vänkä akkapari tai ... (jotain sopivaa tähän) > PÄIVÄNKAKKARAT.

Sanojen sovittelu tuo väkisin pikkuisia ongelmia.
216. matts16.3.2015 klo 18:54
Olisko T sitten piilokirjain erillisessä ulkonevassa patissa 13x13 ruudukossa ???, jos ehdotat näin fiksua parannusta yhteen vihjeeseen tee se sitten kaikkiin vihjeisiin, että saat 14x14 ruudukon!
217. tapio16.3.2015 klo 18:58
Pointti oikeastaan on, että sanojen sovittelu on vähän ongelmallista ja mainitsinkin jo, että ei taitaisi onnistua "Monikkomuotoa ei ehkä olisi saanut sovitettua tehtävään".
218. Eki16.3.2015 klo 20:51
Vetää mykäksi. Hih ja huh.
219. tapio17.3.2015 klo 16:56
Toi äskeinen oli spontaani ajatuksenjuoksu enkä nyt miettinyt sopivuutta tehtävään.

No itsepä toit esille, että jotain pikku ongelmia on ollut:

" Se saattaa kuitenkin aiheuttaa hieman kummastusta joidenkin vihjeiden kohdalla". Tuosta kyllä mielestäni huomaa, että lopun piilosana on hieman väkisin lisätty.

Tulipa viimeksi aloittamastani Ekin laatimasta piilosanasta SK 16-17/2014 esille toinen yksikkö/monikko juttu:

Tuure Kilpeläinen ja Markus Grönholm, kummallakin on rima startille ilman teetä (tai joten muuten hieman anagrammia tai tehtävää muulla tavoin muutellen). > RALLIMESTARI ; toi ei nyt olisi päinvastaisesta syystä sopinut tehtävään, mutta tuossa muodossa kaksi piilovihjettä samaan vihjeeseen - Eki on tässä samaan tyyliin rinnastanut musiikin ja urheilun kuin SK 8/2015. Tässä tapauksen "Tuure Kilpeläinen" olisi tulkittava piilovihjeeksi, sillä ei kukaan tosissaan kutsu häntä rallimestariksi - ihan hauska vitsinpoikanen.
220. Jukkis17.3.2015 klo 18:09
Siis voi että tätä sun ajatuksenjuoksua taas, ja vihjeiden huonontamisharrastusta. "Tässä tapauksen "Tuure Kilpeläinen" olisi tulkittava piilovihjeeksi". Siis mitä ihmettä, millä tavalla se voisi olla piilovihje?

"ei kukaan tosissaan kutsu häntä rallimestariksi" Totta kai kutsuu, esim. minä, ja Eki, ja vaikka kuinka moni muu.
221. sattuipa silmääni17.3.2015 klo 18:13
Miksei Tuure olisi "rallimestari", onhan hän sentään melko paljon ralleja eli siis musiikkia tehnyt? Liian tiukasta piposta voi olla ratkoessakin haittaa vai mitä olet tapio mieltä?
222. sattuipa silmääni17.3.2015 klo 18:14
Ahas, Jukkis ehti tekemään saman havainnon, kiitos!
223. tapio17.3.2015 klo 19:26
Voihan leikkimielisesti sanoa/kirjoittaa vaikka mitä, mutta vakavamielisessä puheessa/kirjoituksessa on toinen tyyli. En ole tässä tiukkapipoinen - tuollainen leikkimielinen ilmaisu on piilosanatehtävässä ihan hauska.

Ihan pikku moka tehtävässä:

'Kultahedelmää...' > AU+TOMAATTI... - eikö tomaatti ole vihannes (hedelmä on esim. ananas jne.)
224. tapio17.3.2015 klo 19:31
Vähän jäi hämäräksi tuossa myös suora vihje - olisin kyllä kaivannut vastaussanalle jotain konkretiaa vihjeessä:

Kultahedelmää tuo käytti, koska käsivoimat olivat heikot. > AUTOMAATTIASE - mielestäni olisi pitänyt jotenkin ilmasta MIHIN käytti. Jälleen ongelmana se, että ns. suorassa vihjeessä ei ole päätä eikä häntää ilman, että ensin ratkaisee, mikä on ns. piilovihje. Ihan sama ongelma kuin 'Avaa näkymän kaluuni' ja jonka Jaska ansiokkaasti toi esille. En sitten tykkää tällaisista puolittaisista suorista vihjeistä sitten pätkääkään.
225. matts17.3.2015 klo 19:33
No jospa nyt olisit konsultoinut sitä vaimoa, ennen kuin nimität tomaatti nimisen kasvin hedelmää (tai marjaa) vihannekseksi!
226. matts17.3.2015 klo 19:35
Et viittis....
227. tapio17.3.2015 klo 19:36
No vaimo luokitteli tomaatin vihannekseksi.
228. tapio17.3.2015 klo 19:39
No onhan marja teknisessä mielessä hedelmä, joten se siitä. Enemmän on ongelmana laadinnallinen ns. suoran vihjeen ongelma - suora vihje ei ole varsinaisesti suora ja Jukkis, Jaska ja Eki tietävät sen kyllä.
229. matts17.3.2015 klo 19:40
Tutki sitten kasvikirjaa tai wikipediaa!
230. tapio17.3.2015 klo 19:40
Ei tämäntapaisia ole tullut vastaan kuin kaksi, joten ongelma ei ole suuri.
231. tapio17.3.2015 klo 19:51
Mitä Wikipediaan tulee, yritin katsoa siitä ja siinä "nykyään tomaatti on maailman eniten viljelty vihanneksen tavoin käytetty kasvi." Vaimoni taisi kategorisoida tuohon tapaan. No aika epäolennainen detalji.
232. tapio17.3.2015 klo 19:54
Jos Eki edelleen jatkaa puolisuorien vihjeiden laadintaa, huomautan kyllä niistä jatkossakin - en ehkä uskalla huonojen kokemusten perusteella huomauttaa niistä SK-säkeissä, sillä siellä tulee vaan pikeä niskaan, mutta itse aloitetuissa säikeissä voin niin tehdä.
233. sattuipa silmääni17.3.2015 klo 20:30
Ontuvista selityksistä huolimatta olen edelleenkin tuon nimimerkki tapion päähineen säätelyn kannalla. Toisaalta jos tuo pipo on liian suuri voi näkyvyys rajoittua eikä sekään ole avuksi tässä touhussa.
234. tapio18.3.2015 klo 21:36
Kielitoimisto sanalle 'tomaatti'

" koisokasveihin kuuluva hedelmäkasvi; sen vihanneksena käytettävä monilokeroinen mehukas (punainen) hedelmä. "

Ei kategorisointi tuossakaan kovin selvä, joten voi tulkita hedelmäksi tai vihannekseksi. Tuntui vain kovin oudolta tulkita hedelmäksi. Se siitä.

Mutta pidän totaalisen huonona itse vihjettä.

Ns. suorassa vihjeessä ei ole yksinään oikein mitään tolkkua ja siihen saa hieman tolkkua korvaamalla piilovihjeen ratkaisusanalla.

Jos olisin jalkapallossa erotuomari, antaisin Ekille keltaisen kortin tämäntapaisesta pelisääntörikkomuksesta - vihjeessä pitää olla tolkullinen suora vihje.

Mutta vaikka korvaa piilovihjeen ratkaisusanalle, ei tule oikein tolkullista sittenkään. Automaattiasetta ei käytetä siksi, että on heikot käsivoimat vaan ihan muista syistä. Ratkaisusanalle ei ole järkevää suoraa vihjettä.

Mielestäni Ekillä n. 1 % vihjeistä on sellaisia, joiden suorat vihjeet ovat huonoja.
Saman verran tyylillisesti arveluttavia vihjeitä.

N 1% prosentti vihjeistä joutaisi siis roskakoriin.

Vastaavaa en Pertti Oskalan suhteen ole tavannut. Jarilla joskus liiankin helppoja vihjeitä - vaikean ristikon rinnalla helppo piilosana sinällään ihan ok, mutta helppous menee toisinaan yksittäisen vihjeen suhteen liian helpoiksi vihjeiksi.
235. tapio18.3.2015 klo 21:37
Pyysin Juha N:ltä kommenttia 8/2014 enkä saanut - en kaipaa huonojen vihjeen analysointiin enää Juhan mielipidettä - jos pidän vihjettä luokattoman huonona, niin pidän.
236. tapio18.3.2015 klo 21:51
sattuipa silmääni 17.3.2015 klo 18:13
Miksei Tuure olisi "rallimestari", onhan hän sentään melko paljon ralleja eli siis musiikkia tehnyt? Liian tiukasta piposta voi olla ratkoessakin haittaa vai mitä olet tapio mieltä?

Ette tainneet ymmärtää pointtiani. Pidin tuosta ajatuksesta PIILOSANATEHTÄVÄSSÄ erittäin paljon ja se hymyilytti. Vihje oli minusta tehtävän hauskin!

Pointti oli vain se, että tuo kielenkäyttö ei toimi asiatekstissä - huumorimielessä laaditussa pakinassa voisi kyllä ehkä toimiakin. Koska se ei kuulu mielestäni asiatekstiin, se on vähän piilosanamainen.

Jukkis 17.3.2015 klo 18:09
Siis voi että tätä sun ajatuksenjuoksua taas, ja vihjeiden huonontamisharrastusta. "Tässä tapauksen "Tuure Kilpeläinen" olisi tulkittava piilovihjeeksi". Siis mitä ihmettä, millä tavalla se voisi olla piilovihje?

En osannut muokata vihjettä toimivaksi yksikkömuotoisena joten siinä mielessä olet oikeassa. Pointti ei ollut siinä, vaan pointti oli siinä, että yksikkömuodossa olisi pikku muokkauksella saanut kaksi piilovihjettä. Jos piilovihjetyypissä "kerto" halutaan jompaakumpaa merkitystä pitää enemmän piilovihjeenä, tässä tapauksessa se liittyisi Tuure Kilpeläiseen.

Vähän kuin Matiaksen KOI-RAPORTTI/ KOIRA-PORTTI. Monikin rakentaa koiraportin, mutta koiperhosista tuskin raportteja nykyisin tehdään.

No joskus tuon vihjetyypin vihjeissä merkitykset ovat täysin tasaveroiset, joten tuo on nyt hiusten halkomista.
237. tapio19.3.2015 klo 08:40
Mitä tulee vielä ajatukseen RALLIMESTARI, tuohon muuton muuttaminen olisi edellyttänyt paljon enemmän muutoksia. Olisi pitänyt luoda kaksi erillistä lausetta, joilla ei ole mitään yhteistä.

Olisi kiva, jos itse oppisi näitä rakentelemaan - en voisi koskaan ajatellakaan osaavani laatia kuvaristikoita, mutta näitä noin periaatetasolla kyllä, mutta epäilen vahvasti, että mielikuvitus ei riittäisi.

Mitä vielä laatijoihin tulee, pidin kovasti Aulikin limipiilosanoista. Aulikille oli kyllä joskus visuaalinen ulkonäkö pakkomielle - 18/2014 on hänelle ollut tärkeää luoda visuaalisesti tietyn näköinen tehtävä. Ottaen huomioon, että tehtävien olisi yleisellä tasolla pitänyt olla helppoja, muutama turhan helppo vihje.

Piilosanoista 1-17 Pertille 10, muille 9. Koska tästä säikeestä tullut näin pitkä, aloitan uuden (kommentoin tähän säikeeseen vain mikäli tähän kommenttiin joku haluaa kirjoittaa jotain).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *