KESKUSTELUT > RISTIKOT > RATKONTAKO TERVEYSRISKI?

8200. Ratkontako terveysriski?

Emma6.11.2014 klo 21:03
Ilmeneekö ristikonratkonnassa jotain terveysriskejä?

Tunnen tapauksen, jossa ristikkokerhossa (ei kuitenkaan Sanaseppojen) eräs osanottaja mietti niin ankarasti ristikkosanaa, että hänellä alkoi kova päänsärky. Muutaman tunnin kuluttua hän joutui ambulanssilla sairaalaan, jossa hänen todettiin saaneen aivoinfarktin (onneksi lievähkön, mutta tietysti vaarallisen).

Hän oli toista viikkoa sairaalassa ja vielä kotiutettaessa hänellä oli, ja on edelleen ongelmia puheessa. Hän joutuu kovasti "hakemaan sanoja", mikä sinänsä on melkein ironinen seuraus ristikkoharrastajalle...

Tietääkö joku toinen, että ratkonnasta voisi olla vaaraa terveydelle? Riippuvuushan kai on aika yleistä, mutta siinä haitat ovat lähinnä sosiaalisia.

Ratkojien joukossa lienee paljon lääkäreitä - olisi kiintoisaa kuulla kommenttia?
2. 49er6.11.2014 klo 22:22
Vaikka en lääkäri olekaan, tiedän että aivoinfarktin aiheuttaa valtimon tukkiva, esimerkiksi sydämen eteisvärinän aiheuttama hyytymä veressä.
Jouduin tutustumaan aiheeseen puolisoni saatua aivoinfarktin kolme vuotta sitten. Hän toipui siitä lopulta täysin ennalleen.
Ristikon ratkonta tuskin hyytymiä aiheuttaa, mutta istuen ratkominen on nykytiedon mukaan tappavaa ;-)
Ratkokaamme siis seisoen!
3. tonimikael6.11.2014 klo 23:49
Pois se minusta, että pilailisin tai pilaisin vakava-aiheisia säikeitä, mutta mistä ratkonta alkaa? Jos ristikossa on vihje PAKASTEKALOJA, mulla alkaa SEISTÄ.
4. Emma7.11.2014 klo 00:10
Tonimikael,
ei se(i) ole sairauden oire... Tulepas nyt jo alas sieltä puusta! ;D
5. Jukkis7.11.2014 klo 08:48
Jos aivoinfarkti tulee, niin ainahan sillä hetkellä ihminen jotain on tekemässä. Eihän se sitä tarkoita, että juuri se sen hetkinen tekeminen on infarktin syy. Luultavammin sillä tekemisellä ei ole yhtään mitään vaikutusta asiaan.

Vai onko niin, että jos infarktin saanut kohtauksen alkamishetkellä söi seitä, tai ihan mitä tahansa muuta, niin se sei, tai ihan mikä tahansa muu ruoka, on infarktin syy?
6. Emma7.11.2014 klo 13:27
Kiitos, 49er ja Jukkis, kommenteista!

Ajattelin itsekin, ettei ristikonratkonta voisi aiheuttaa vahinkoa aivoille, päinvastoin - "use it, or lose it" - on tuttu sanonta aivoista puheenollen. Mieltäni vaivaa kuitenkin ajatus, voisiko voimallinen pinnistely välillisesti vaikuttaa johonkin kaulan alueen lihaksiin supistavasti niin, että verenkierto häiriintyy ja mahdolliset hyytymät lähtevät liikkeelle? Tai sydämen toiminnassa tapahtua jonkinlainen muutos, pulssin voimistuminen tms. Tämä tietysti merkitsisi sitä, että kysymys on vain ajasta, milloin näin tapahtuu, joku muu syy voi olla yhtä hyvin laukaisevana tekijänä - sikäli Jukkis on ihan oikeassa.

Olen kiinnostunut aiheesta sen takia, että ko.kerhon vetäjänä tunnen jotenkin olevani vastuussa tapahtuneesta. Olen tähän asti ehkä liikaa kannustanut kerholaisia kehittymään ratkojana, siis yrittämään koko ajan yhä vaativampien (toki asteittain) ristikoiden ratkomista. Ajattelin oman kokemani perusteella, että harrastus kiinnostaa koko ajan enemmän, kun se antaa näitä onnistumiselämyksiä. Nyt infarktin saanut henkilö oli itsekin hyvin innostunut haasteellisista tehtävistä, ja kehittynyt taitavaksi pähkäilijäksi.

Tuon "seisaallaan rakomisen" lisäksi ehkä pitäisi myös tyytyä jotenkin kohtuuteen suorituspaineissa. Tämä nyt ei itseltänikään tule toteutumaan varmaan ennen, kuin jotain vastaavaa sattuu omalle kohdalle. Joka tapauksessa positiivisia vaikutuksia toistaiseksi tuntuu olevan enemmän.
7. Emma7.11.2014 klo 14:05
- "seisaallaan ratkomisen " -
8. Junamies7.11.2014 klo 14:27
Itse mainitsisin myös hartianseutujen lihasten jännittymisen poissulkematta käsivarsien ja niskalihasten jännittymistä, mistä voi seurata nykimistä ja lihaskipua, joka johtaa päänsärkyyn pitkittyessään. Päänsärky voi aiheutua myös silmistä. Asentoa pitäisi välillä vaihtaa ja silmiä lepuuttaa varsinkin jos ratkoo pöytäkoneella.
Myös istuimella ja istuma-asennolla on merkitystä sekä näytön etäisyydellä jne. Ankara mietintä voi toki aiheuttaa muitakin oireita aina epileptisiin kohtauksiin, joista muistan jo kouluajoilta meidän luokasta esimerkin. Kohtaus näytti pahalta ja oppilas toimitettiin sairaalaan eikä hänellä todettu mitään vakavampaa. Saattoi jatkaa koulunkäyntiä jonkin ajan kuluttua. Rehtori kehoitti vain puhuttelussaan lepäämään ja nukkumaan kunnolla eikä vain pingottamaan. Oltiin sentään lukiossa silloin. Oppilas putosi pulpetista ja kouristeli kovasti ja vaahtoa tuli suusta jne.
9. Joutilas7.11.2014 klo 15:27
Tämä käppänä ei ihan hevillä usko,että ratkonta olisi mikään terveysriski. Sensijaan syntymän jälkeen olemme alituisessa kuoleman vaarassa. Siihen ei vaikuta edes se,että syömme tai olemme syömättä impotentin mieliruokaa.(Seisoppa) Jatketaan itse ja kannustetaan kavereitakin ratkomaan ristikoita. Kyllä vaikutukset varmasti menee plussan puolelle.
10. O7.11.2014 klo 20:36
Joutilas.
En usko minäkään.
Tuttavani alkoi täyttämään ristikoita aivoinfarktin jälkeen ja sairauslomasta tuli mielekkäämpi, koska hän innostui kovasti uudesta harrastuksestaan. Oikea käsi vetreytyi samalla ja kirjoitusjälki parani koko ajan.

Aloitettuaan helpoista hän on siirtynyt vaikeampiin, eli hänelle se oli varmaankin parantava tekijä.
Plussan puolelle meni!

(Seisoppaa ei ollut syönyt, kun on kala-allergia.)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *