KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANARIKSEN LAATIJATIIMIEN NIMEÄMINEN

8142. Sanariksen laatijatiimien nimeäminen

tapio14.9.2014 klo 20:01
Moni varmaankin ihmetelly tiimien nimeämistä. Joskus ollut 'Team Katalin'. Nyt Fiktionaalinen 'Ilmo Juhani Liljeroos'. Mikähän idea jälkimmäisessä?
2. Juha N14.9.2014 klo 20:32
Ratkojalle entuudestaan tuttu laatija - tai tuttujen laatijoiden kimppa - voi salanimellä laatiessaan kokeilla ihan uutta tyyliä ja saada ratkojilta tästä uudesta tyylistä aidompaa palautetta (= palautetta, joita ennakkokäsitykset eivät pääse värittämään) kuin jos laatijan tai laatijoiden todellinen henkilöllisyys olisi heti ratkojien tiedossa.

Nimimerkin takana oleva laatija tai laatijaryhmä voi toki sitten jälkeenpäin paljastaa itsensä, mutta laatinee ja vihjeittää jatkossakin tämän nimimerkin alla olevia ristikoita aina sillä tietyllä tyylillä, josta alunperin on tullut tunnetuksi. Esim nimerkillä Tapani N. Vainio Eki vihjeittää IS-koviksensa eri tavalla (niissä vaikeusaste 3-) kuin omalla nimellään (niissä vaikeusaste 2 1/2), eli Tapani N. Vainion tyyli poikkeaa Erkki Vuokilan normaalista IS-kovistyylistä.

Entä miksi nimimerkiksi tuli juuri Ilmo Juhani Liljeroos? Luulen, että kehitettiin tälläinen harvinaisen etunimiparin ja harvinaisen sukunimen yhdistelmä sen vuoksi, ettei Suomesta taatusti löytyisi ketään oikeaa juuri tämän nimistä henkilöä, jolle rupeaisi satelemaan ihmettelyjä tutuilta ja vaihtelevan asteista palautetta ratkojilta.
3. Juha N14.9.2014 klo 20:33
[korjaus: --- palautetta, jota]
4. tapio18.9.2014 klo 15:55
Eihän nimi 'Team Katalin' paljasta yhtään sen enempää kuin henkilönimikään, mistä syystä ihmettelin, miksi ylipäätänsä henkilönimi, koska Sanariksen sivuilta käy kyllä ilmi, että kyseessä on kolmen hengen tiimi.
5. tapio18.9.2014 klo 15:57
Onko muuten tietoa, ketkä olivat Team Katalin -ryhmän takana vai jäikö sekin arvoitukseksi.
6. Eki18.9.2014 klo 16:01
IS:n toimittaja Hese Hyvärinen käytti SM-laatijatiimistä tätä nimeä lehdessä ja se jäi päälle jossain vaiheessa. Alkuperäisjäsenet 1993 Erkki Vuokila, Pekka Joutsi ja Heikki Lavonius, ennen vuosituhannen vaihdetta tuli mukaan Juha Hyvönen ja viimeisenä Teemu Pallonen. Olemme jo teroittamassa kyniä ja availemassa päätteitä vuoden 2015 tehtävien takia.
7. Tuomas L.18.9.2014 klo 19:06
Sanaseppoon laati joskus myös "Tea Mutala", jonka ristikot olivat aika lailla samanoloisia kuin Team Katalinin / Katalimman. En tiedä, oliko taustalla ihan sama kokoonpano.
8. Eki18.9.2014 klo 19:12
Tea Mutala oli ja on "kilpaileva" kokoonpano, ei samoja jäseniä.
9. tapio18.9.2014 klo 19:37
Näemmä tiimin nimeäminen henkilönimellä ei ole ainutlaatuista vaan harrastettu ennenkin.
10. Eki18.9.2014 klo 20:34
Huomaatko tapio tuon "kilvoittelun" nimimerkkiä myöten?
11. iso S19.9.2014 klo 19:53
Niinpä saattaa jäädä huomaamatta. Minäkin lienen nielaissut sen aikoinaan sellaisenaan, etu- ja sukunimenä. Ehkä jotain anagrammia mielessäni vilautin, vaikka oikea tulkinta on vielä yksinkertaisempi kuin minä.
12. tapio19.9.2014 klo 20:15
Joo - tuosthan ilmenee, että kyseessä on tiimi (ja kerrotaan myös millainen tiimi eli sama sisältö kuin 'Team Katalin' -nimellä), eli kyse ei oikeastaan ole henkilönimestä vaan sanoilla leikittelystä. Ilmo... ei ole mitään sanaleikittelyä löydettävissä.
13. Kimmo13.10.2014 klo 18:27
Sain vinkkiä, että täällä joristaan Tea Mutalasta. Salat julki siis.

Tea Mutalan muodostivat yllekirjoittanut, Jani, Kai ja Tapio. Koskaan ei nähty toisiamme kimpassa silmätysten ristikkoa tehdessä.

Homma meni jotenkin näin: muistaakseni itse laadin ensin alaosan tai oikean puolikkaan sivusta, sitten nakkasin teelmän Janille. Mukana oli luettelo sanoista jotka olin käyttänyt.

Taisi olla niin, että paluupostissa J oli iskenyt sanalliset vihjeet kaikille ratkaisusanoille. Aivan ässätavaraa Pohjois-Savosta tuli. Itsellä oli tietysti oman puoliskon sanoille vihjeet valmiina. Tapio oli takapiru.

Sitten valkkasin sopivimmat meiltä kummaltakin, yritin saada vihjeistä tasaisen paketin. Ja nyt siirrytään parhaaseen vaiheeseen.

Kun ristikko oli valmis, visualisti pääsi hommiin. Kai muutteli ihan omavaltaisesti sanavihjeen kuvalliseksi. Erityisesti Tea Mutalan yhdestä ristikosta on jäänyt mieleen Keith Richardsin karikatyyri -> stara. Aluksi oli joku tylsä sanaleikki. Tämä oli totta kai (!) parempi.

Janilta en kerran valinnut yhtä helmivihjettä mukaan, koska vasempi reuna huusi kuvaa. Tämä harmittaa kovasti. Kai oli piirtänyt sekametsää, täten reuna oli visuaalisesti parempi.

Janin legendaarinen vihje sanalle ´sekametsä´ oli ´siellä voit nähdä koivun lehtisen´. Toki isolla kirjoitettuna, ja minusta sangen mahtava hämäys änärin suuntaan.

Tea Mutalan viulu on vaiennut, mutta kiva kun muisto elää.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *