KESKUSTELUT > RISTIKOT > "KORVAT HÖRÖLLE JA TEFLONIA PINTAAN"

7796. "Korvat hörölle ja teflonia pintaan"

49er5.1.2014 klo 09:39
Hyvät ystävät, keskustelijat!
Lukekaapa Hesarin pääkirjoitussivulta Riikka Venäläisen kolumni "Korvat hörölle ja teflonia pintaan" (HS 5.1.2014). Mielestäni se on loistava kirjoitus, jonka kaikkien keskustelijoiden soisi lukevan.
2. Eki5.1.2014 klo 14:28
Kirjoituksessa kaikki ok, mutta asia jää kesken. Ei auta, jos 99,9 % toimii noin ja 0,1 % on trolleja tai vastaanottokyvyttömiä. Silloin 99,9 % voi vain vaieta, ellei halua joutua mukaan siihen, miltä haluaisi välttyä.
3. Emma5.1.2014 klo 16:42
49er, kiitos vinkistä! Kirjoitus antoi tosiaan ainakin minulle miettimisen aihetta. Olen taipuvainen liialliseen kärkevyyteen ja taistelen itseni kanssa asiasta - toisaalta elämä on näyttänyt, että muuten ei helposti tule huomioiduksi. Malttamattomuus kommunikaatiossa (kumpaankin suuntaan) vielä pahentaa asioita. Vähän päästä on anteeksipyydeltävää, joten sekin voi menettää uskottavuuttaan.

Kolumniin vielä; kannatettava ajatus tuo keskustelukulttuurin kehittäminen Suomessa. Selvää on, että jos siihen voitaisiin satsata jo kouluopetuksessa (ja miksei voitaisi?), siitä hyötyisi koko yhteiskunta.
4. guertsu5.1.2014 klo 16:50
Hyvin oli kirjoitettu. Mistä eki niitä trolleja löytää?
5. Olavi Kivalo7.1.2014 klo 11:32
Hesarin pääkirjoitussivu on tosiaan muuttunut edukseen. Nykyään käyn kaikki sivun kirjoitukset läpi ainakin otsikkotasolla samoin kuin kolumnit muualla lehdessä ja joukosta löytyy joskus helmiä.

Tämä kirjoitus ei tarttunut ensilukemalla haaviin, mutta tarkistin kun mainostettiin. Luin jutun pariin kertaan ja etsin jyviä. Jyvä tarkoittaa uutta näkökulmaa. En oikein löytänyt. Puhuttiin keskustelukulttuurista. Hyvä valinta. Siitä tulekin puhua. Mutta otsikko oli väärä, suorastaan torjuva. Tässä suhteessa se toimi kohdallani, mutta päätin siis tarkistaa.

Keskustelukulttuurin parantaminen on liian tärkeä aihe käsiteltäväksi itsestäänselvyyksien ja stereotypioiden kautta, eikä edes rempseyteen pyrkivä tyylilaji nosta kirjoitusta ylös kategoriasta, jossa toistetaan, että jotain pitäisi tehdä.

Toisaalta, kun tarpeeksi moni asiakas (joita me kaikki olemme) vaatii samaa, kukin omalla tyylillään, niin perustelu uuden tuotteen aikaansaamiseksi tarvetta tyydyttämään tulee ilmeiseksi. Tähän asiakaskuoroon kai kirjoittajakin halusi liittyä. Mutta ensiaskeleena eteenpäin tarvitaan uutta näkökulmaa, kykyä sijoittaa tarve laajempaan kokonaisuuteen ja sieltä käsin oivallusta tuottesta, jonka toiminnallisuus vastaisi sitä, mitä tarvitaan.

Haluaisin lukea kolumneja kokonaan uusista näkökulmista keskustelukulttuuriin. Tällaisia rohkeita oivaltajia toki on. Mutta edes oivallus keskustelukulttuurista, joka toimii niinkuin tarve on, ei vielä riitä. Tarvitaan innovatiivisuutta sen tuotteistamiseksi. Ja siihen ryhtyminen vaatii vielä enemmän rohkeutta ja sen toteutus aikaa, koska muutosvastarinta perinteisen käyttäytymismallin muuttamiseksi jatkunee ikäpolvien ajan.
6. Seitenvitonen7.1.2014 klo 14:54
Olavi Kivalo,

Viisas kannanotto sinulta. Ymmärsin ensimmäisen, toisen, ja jopa kolmannenkin kappaleen. Mutta voisitko kirjottaa nuo kaksi jälkimmäistä osiota selkokielisenä niin, että tällainen vähempiosainenkin sen ymmärtäisi.
7. Suomalainen7.1.2014 klo 15:20
Suomi on metsäläiskansa ja tietty moukkamaisuus tulee näkymään valitettavasti vielä sukupolvien ajan meidän kantasuomalaisten käytöksessä, ajatuksissa, sanoissa.
Suomessa on kyllä sivistyneistöäkin, mutta heidän juurensa taitavat juontaa muualta kuin meidän korpimaisemista.
Ei ole kovin kauaa siitä, kun vieraat vallat meitä hallitsivat ja riepottelivat miten tykkäsivät ja kesti pitkään ennenkuin edes jonkunlaista aapista alettiin kansan päähän takoa.

Yhtä kaikki; tänään meillä on korkealuokkainen koulutus ja itsensäkehittämismahdollisuudet ovat rajattomat.
Mutta; kun niin monelta meiltä sattuu puuttumaan tärkein eli sydämen sivistys, niin ilman tuota tärkeää lahjaa olemme juuri sellaisia kuin olemme. Sitä ei kaiketi opi kirjoista, näemmä.
8. Olavi Kivalo7.1.2014 klo 19:52
Joka ymmärtää Ekin kommentin aiemmin, ymmärtää kyllä minunkin.
9. Seitenvitonen7.1.2014 klo 20:23
Olavi Kivalo,
Arvaas mitä. Piti lukea tuo artikkeli uudelleen, ja huomasin itse syyllistyneeni arvosteluun. Anteeksi.
10. Olavi Kivalo7.1.2014 klo 21:06
Arvostelu, tai kritiikki (kuinka vaan), on sinänsä hyvin myönteinen asia. Kun arvostellaan, sen tulisi kohdistua henkilön tuotoksiin eikä henkilöön. Eli mikäli kirjoitan vaikeaselkoisesti, pidän arvokkaana, jos saan tuosta vaikeaselkoisuudesta palautetta. Jos taas arvostellaan henkilöä (jota ei usein lainkaan tunne) eikä hänen tuotostaan, voi pahimmassa tapauksessa loukata. Tämä kyvyttömyys kohdistaa ehkä hyvääkin tarkoittava arvostelunsa oikein onkin yksi huonon keskustelukulttuurin tunnusmerkki. Esim. Ekillä ei tulisi olla mitään syytä loukkaantua, vaikka käytin hänen kommenttiaan esimerkkinä mielestäni omaani vieläkin vaikeaselkoisemmasta kannanotosta.
11. Eki7.1.2014 klo 21:20
Jos olisin loukkaantuvainen, nyt vasta ymmärtäisin loukkaantua.
12. iso S7.1.2014 klo 21:20
Minä ainakin ymmärsin Ekin kommentin, sen sijaan Kivalon kommentti jäi jonkin verran hämäräksi. Voi olla, että Ekin ymmärtäminen on vaikeampaa, jos ei satu kuulumaan ns. kohderyhmään. Tämän jätän tarkoituksella hämäräksi.

Hyvää asiaa kannattaa mielestäni kannattaa vaikka latteuksilla, jos ei osaa keksiä uutta ruutia tai muuta tuotteistusta. Olihan jutussa mielestäni yksi selkeä idea (ei välttämättä uusi): keskustelutaitoa visi opettaa koulussa. Tämä on hidas tie, mutta milläpä vanhoja jääräpäitä saisi oppimaan. Nuorissa on vielä toivoa.
13. Olavi Kivalo8.1.2014 klo 09:37
Tuo Hesarin kolumni oli kirjoitettu yleisellä tasolla ja oma kommenttini luonnollisesti myös. En totta vieköön tullut ajatelleeksi, että sitä voisi (pitäisi?) kommentoida niinkin kapeasta vinkkelistä kuin mitä se merkitsee tämän keskustelupalstan kannalta.
14. pelaaja9.1.2014 klo 17:50
"Keskustelukulttuurin tuotteistaminen". En ymmärrä tahallani väärin, en vain ymmärrä oikeinkaan. Mielenkiintoinen "kolumni" Olavi Kivalolta kyllä. Pistää lukemaan useamman kerran. Kapea tai laaja vinkkeli mutta lainaisin tässä Mauno Koiviston repliikkiä pennosista, jos muistaisin sen sanatarkasti.
Epäselväksi jäi, saiko nimimerkki Seitenvitonen tässä nimenomaisessa keskustelutuotteessa anteeksi vai eikö saanut.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *