KESKUSTELUT > RISTIKOT > SARAKKEENTUA

7609. Sarakkeentua

Olavi Kivalo5.9.2013 klo 09:48
Uusimmassa ristikossani esiintyy tällainen verbi. Kököhkö on, mutta onko kelvoton?

Tarkoittaa, että johonkin, jossa alunperin ei ollut saraketta, muodostuu sarake/sarakkeita.
2. Jaska5.9.2013 klo 11:11
Ei ole julkaisua ajatellen kelvoton, jos julkaisija/kustantaja olet sinä itse. Sinä päätät kelvollisuudesta. Jos se on joku muu, niin tuskin menee läpi. Jos menee, tulee olemaan monien rakojien mielestä kelvoton.

Omaan korvaan kuulostaa huonolta. Luontevampi olisi sarakkeistua. Yrittäisin siis entrata en -> is. Senkin moni tuomitsisi, koska se ei esiinny sanakirjoissa.
3. Jaska5.9.2013 klo 11:12
.. ja ratkojienkin mielestä.
4. tonimikael5.9.2013 klo 11:13
Täällä saadut vastaukset ovat vain arvailua, hyvää tahi huonoa. Kysy kielitoimistolta.
5. Pekka Harne5.9.2013 klo 13:19
Ei tunne Kielitoimiston sanakirja tuollaista verbiä!
6. Olavi Kivalo5.9.2013 klo 14:48
Kunhan kysyin. Hyväksyn sen taiteilijan vapauden nimissä, jolla on hyväksytty ja tullaan vastakin hyväksymään melkein mitä tahansa.

En kuitenkaan niellyt pureksimatta. Käytin analogioita tietäen hyvin, ettei sanaa ole missään. On tiettyjä verbejä, joilla rinnakkaismuodot, kuten kulkeutua/kulkeentua, ovat kumpikin käytössä, ja toisia, joista toinen ei ole, kuten poikkeutua/poikkeentua.

Lähellä verbiä sarakkeutua/sarakkeentua, joista kumpikaan muoto ei ole käytössä, voisi olla vastikkeutua/vastikkeentua, jolla viitattaisiin tilanteeseen, missä aiemmin vastikkeeton on tullut vastikkeelliseksi. Tätäkään ei löydy mistään.

Tai hakkeutua/hakkeentua/hakkeistua, jota myöskään ei löydy, mutta ei löydy myöskään hakettua/hakeistua. Verbin hakettua puuttuminen ainakin minun nykäsestäni alkaa jo rohkaista siihen, että jotain "taiteilijan vapautta" on syytä harrastaa.

Kiitos kommenteista.
7. Funny5.9.2013 klo 15:25
Jos keksit, miten sarakkeita voisi muodostua itsestään, tuollaisella verbillä olisi jokin merkitys. Normaalisti sarakkeita joku tekee, silloin ei sarakkeentua/sarakkeutua -verbiä tarvita missään, eikä se tunnu hyväksyttävältä. Minun mielestäni.
8. Matias-Myyrä5.9.2013 klo 16:20
jono -> jonoutua
rivi -> rivittyä
sarake -> sarakkeentua

Autot voivat jonoontua ruuhkassa.
Tämä nyt kirjoittamani teksti rivittyy automaattisesti, joten minun ei tarvitse suorittaa rivinvaihtoa rivin lopussa.
Automaattista sarakkeentumista voisin kuvitella tapahtuvan esimerkiksi Excel-ohjelman taulukossa jossakin tilanteessa.
9. Tiio5.9.2013 klo 17:23
Kopioitaessa tekstitiedosto taulukkolaskentaohjelmaan on usein tarve saada tiedot sarakkeisiin. Aikoinaan taulukkolaskentaohjelmissa voi kopioinnin yhteydessä valita, mikä erotinmerkki merkitsee sarakkeen vaihtoa. Oli valittavana sarkain, puolipiste, välilyönti ja mitä niitä olikaan. Usein muutin tekstinkäsittelijän etsi-korvaa-toiminnolla erotinimerkit sopiviksi, jotta sain tiedot sarakkeentumaan, kun kopioin ne taulukkolaskentaohjelmaan.
(Nykyisin ei ole excelissä tätä valintaa, lieneekö muu temppu vastaavaan. Ei ole ollut viime aikoina tarvetta mokomaa kokeilla.)
10. iso S5.9.2013 klo 18:51
Onhan se siellä edelleen, valikosta Tiedot löytyy Teksti sarakkeisiin. Sillä voi jakaa sarakkeessa olevat tekstit erottimen perusteella eri sarakkeille (hyvä) ja jos määritys unohtuu päälle, sarakkeelle kopioitava teksti jakautuu määritetyn erottimen mukaisesti (paha, jos ei ollut tarkoitus). Onneksi on Undo.

Erotinvaihtoehdot ovat sarkain, pilkku, puolipiste väli ja muu (käyttäjän määrittelemä). Joskus olisi kiva jos erottimeksi voisi määritellä useamman kuin yhden merkin (niin että mikä tahansa niistä toimisi erottimena) tai useamman merkin (niin että niiden muodostama merkkijono toimisi erottimena. Näitä mahdollisuuksia ei ole, joten silloin pitää tehdä Tiion mainitsemaa korvaamista. Sen voi tehdä Excelissäkin, ei tarvitse tehdä ennaokkoon teksturissa.

Näin suomenkielisessä Excelissä. Englanninkielisen käyttäjät osannevat soveltaa.
11. Funny5.9.2013 klo 19:59
No niin, ensin keksittiin sana, ja sitten sille käyttötarkoitus. Yleensä kai asiat mietitään toisessa järjestyksessä, mutta mitä väliä.

Mainio juttu tuo sarakkeennus Excelissä, en ole siihen ennen tutustunutkaan. Toisinaan kopioin netistä jotakin taulukon tapaisia, mutten ole osannut sarakkeentaa niitä Exceliin. Nyt osaan, hyvin sarakkeentuvat. Kiitos teille!
12. cv5.9.2013 klo 20:20
Nyt Funny sarkastettaa koko porukkaa. Ja hyvä niin.
13. cv5.9.2013 klo 20:21
sarkastetuttaa siis
14. Olavi Kivalo19.9.2013 klo 10:44
Nyt kun ministeri Risikko on keksinyt ehdottaa, että puhuttaisiin osallistavasta eikä vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, ei vastikkeentaminen ole enää yhtä ajankohtainen. Verbihirviö sarakkeentua tarvitsee muuta tukea.

Miten olisi tuke, josta tulee käypä verbi tukkeentua/tukkeutua (=mennä tukkeeseen). Esim. trombosyyttien vaikutuksesta suoni muuttui aluksi tukkeiseksi (tukkeistui?) ja tukkeentui lopulta kokonaan.

Tai saareke. Alueelle ilmaantui ensin pieniä pisteitä, jotka sitten alkoivat laajeta ja lähestyä toisiaan. Lopulta ne saarekkeentuivat joukoksi isompia laikkuja.
15. Katainen19.9.2013 klo 11:28
Kököhkö ei ole oikea sana. Ei semmoisia voi olla ristikoissa :+)
16. hah19.9.2013 klo 18:50
Kököhkö voi olla Risikkoa, muttei ristikkoa.
Silloin kun omaankin korvaan kuulostaa sana hyvin keinotekoiselta, kannattaa ottaa itsestään niskasta kiinni ja muuttaa suosiolla ristikon rakennetta.
17. jouko kosti19.9.2013 klo 23:55
sarake -> sarakoitua
jono -> jonoutua
rivi -> rivittyä
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *