KESKUSTELUT > RISTIKOT > KESÄN KOVIKSET

996. Kesän kovikset

Esko Kalervo1.8.2004 klo 20:46
Heinä-elokuun vaihteen IS-koviksen ratkonnan aiheuttaneen hyvän mielen innoittamana haluan raportoida Ilolan raadin kokemuksista kesän lomakovisten kanssa. Tähän koen pientä velvollisuuspainettakin, koska lyttäsin hiihtolomakoviksen - "sanopa nyt kesälomakoviksistakin jotain".
Otetaan neljä viimeisintä:
10.7. oli vähän No-joo -fiilis - ei mitään kamalaa, sen enempää kuin suitsutustakaan - RAANI, Rantamaa-VATIT ja SÄEN eivät oikein sykähdyttäneet, lisäksi tuli mieleen, onko TUOSTA suomenkielen perusmuodossa oleva sana.
Tässä kohtaa palautettakoon mieleen, että kyse on kriteereistä: laatijoilla "on oikeus" hyväksyä itseltään sanakirjoista löytyvät ratkaisusanat, minun kriteerieni "raja" kulkee jossain siellä, katsoisiko sanomalehden toimittaja tarpeelliseksi selittää käyttämänsä sanan merkityksen.

OK, sitten tuli Antti S:n kovis 17.7. Laskin 13 vihreää ihanan oivalluksen merkintää - siis nautittiin. Siinä hurmassa eivät kovin paljon painaneet TULENTO ja ANNIN, joita ei varmaan kovin moni suomalainen käytä - vaikka kokonainen vuosi kuunneltaisiin. Mutta pääasia, että saldo oli: 13/2 - wau.

No sitten ilmestyi 24.7. Erkin taattu ja varman tasainen ammattitaito tuotti myös suht tasaisen ratkontaelämyksen, ei tarvinnut hiuksia raastaa, ei seinille hyppiä eikä shampanjavarastoja verottaa. Meidän ahdasmielisissä kriteereissämme selvisi YHDELLÄ punaisella: Unkarin TATA. Muistakaa taas: omat nipokriteerit!

No sitten tämä kirjoittamisen yllyke, Teemu P:n 31.7 -Kovis. Kumppani oli maailmalla, joten tällä kertaa täytin yksin ja yhdeltä istumalta, joten kokemus jäi ehjänä mieleen. Se, että osui täysin meikä-pojan tämänhetkiseen osaamistasoon, on vain onnellinen sattuma, mutta silti vaikuttaa subjektiiviseen suhtautumiseen (suhtautuminenhan on aina subjektiivista).
Toisin sanoen hyvä olo tuli osittain siitä, että keikkuminen turhautumisen ja oivaltamisen ilon rajamailla oli kohdallani optimaalista.
Tulos: ei yhtään kiukuttelupunaista, useita oivallusvinkaisuja, esim. Maksaa, Ankoista kuulu, Kuvallinen, Yksihampainen suu, Juovin. Yksi pienen pieni virhe ehkä on: ensimmäisen Jää-tavun perässä oleva tavuviiva taitaa olla liikaa.

Päätelmäni: IS-Kovis-laatijat ovat onnistuneet tuottamaan meille oivallusratkojille tältä osin hyvän kesälomamielen (vain eräin keittiö- ja matkakriteerein arvioiden - jokaisella on omansa, tiedämme sen).
KIITOS.
2. IiKoo2.8.2004 klo 09:30
Sen siitä saa, kun välillä matkustaa, heti jää Skyttä tekemättä... ;-(. Pallosen tein sunnuntaiaamuna tunnissa, joten se ei minusta täyttänyt koviksen kriteereitä. Lähinnä se oli minusta löysis taikka harjoittelukovis. Taikka sitten olen oppinut Pallosen laadintatavan niin hyvin, etteivät koukut pure. Ei sen puoleen, hyviä vihjeitä siinä oli, kuten nyt vaikkapa "juovin". Toisaalta noissa erilaisissa sanavääntelyissä on se vaara aina olemassa, että niistä tulee itsetarkoitus, jos ei ole tarkkana. Ei niitä montaa samaan ristikkoon sovi.

Mietin juuri, että onkohan koko uuden konseptin ainoa todella kolmepalloinen kovis ollut se juhannusnumeron alkuvuoden "vaikein"? Koittakaa nyt hyvät ihmiset edes kerran kuussa saada koviksen sykliin ihan oikeasti vaikea ristikko!

No, onneksi on Punainen Pelikaani. Siinä minulla on pöydällä aukeaman Pallonen esillä ollut jo pidempään. Kahta aukkoa säännöllisesti siinä tuijottelen. Kyllä ne vielä aukeavat.
3. IiKoo2.8.2004 klo 09:32
Ai niin, jäi äskeisestä pois: minusta se jää- vihjeen ensimmäinen tavuviiva ei ole liikaa. Sen vihjeen voi minusta nähdä lauseena, jota ratkaisusana täydentää. Itsekin nimittäin hetken mietin, että onkos tässä nyt jotain liikaa, mutta tulin siihen tulokseen, ettei ole.
4. Eki2.8.2004 klo 09:51
Ensi viikon Skyttä-laatimuksen pitäisi olla se "kuukauden paha".

Kaikkia yritetään miellyttää, uskokaa pois!
5. Matti2.8.2004 klo 18:38
Oli se ME-vihjekin ihan hauska. Odotan ensi viikon kovista kauhunsekaisin tuntein.
6. Urpo10.8.2004 klo 08:20
Kieltämättä viimeisin kovis oli "kuukauden paha", jos ei koko "vuoden pahin"? Ainakin yllekirjoittaneelle.

Pupujussien numeroiden ja vastauskirjainten järjestykselle en löytänyt selitystä?
7. Jouni10.8.2004 klo 08:25
En löydä minäkään selitystä pupujussien numeroille. Minulla on vielä oikea alanurkka kesken. Ensimmäinen ristikko vuosiin, joka näyttää olevan hankala saada täyteen.
8. Eki10.8.2004 klo 08:26
Juttelin ristikosta laatijansa Antti Skytän kanssa Kuuskajaskarissa ja hän ei pitänyt tätä niin pahana - ei siis meinannut uskoa kun kerroin ensimmäiset kommentit.

Laatija ei aina voi olla varma, kun liikutaan näin vaikeissa ristikoissa, miten vaikeutus on onnistunut tai epäonnistunut. Kyse on pienistä vivahteista.

Odotan mielenkiinnolla, että joku sanoo tätä "melkein yksipalloiseksi".
9. Urpo10.8.2004 klo 08:38
Keskiosa ratkesikin suht sujuvasti, mutta nurkissa joutu puristamaan tosissaan.

Oli kolmen pallon tehtävä, vähän ylikin.
10. Eki10.8.2004 klo 08:42
Kun useimmat ovat palailleet lomilta, panemme tämän kuukauden kiertoon vielä yhden simbergin. Veikkaisin, että mittayksikkönä 1 simberg = ●●●
11. Esko Kalervo10.8.2004 klo 09:13
Pupujussinumerot voi ajatella ainakin kahdella eri tavalla -kokeile myös sitä toista.
Olen kirjoittaneiden kanssa samaa mieltä siitä, että 7.8. on vuoden tähän saakka vaikein, täydet kolme palloa.
Monista mukavista oivalluksista (9 vihreää) parhaat täräykset tuotti "Suonen monikossa".
Sieltä punaiselta puolelta: tuli jälleen kerran mieleen, että olisipa turhautumisia (ai jaa, pöh, tämähän on mulle outo sana, ei tämä olisi selvinnyt, vaikka kuinka olisi vääntänyt) olennaisesti vähentänyt, jos seuraavien vihjeiden ratkaisusanat olisivat olleet tummenetulla pohjalla ilmaisemassa, että ratkaisusana ei ole yleistä arkikieltä (=ratkoja ei välttämättä tunne):
• Samanlainen ilman kahta ekaa
• Liiton ex-kiho
• Tavut vaihtaen sellainen, johon tätä ei laiteta
• Tulvia
• Tuskin Juhanin sukua.
Tummennuskoodi kertoisi, että ne valkopohjaiset kyllä ratkeavat, kun ajattelutapa osuu kohdalleen. Tuloksena on joko ahaa-elämys tai tervettä nöyryyttä rakentava eipä-hoksottimet-riittäneet -opetus. Ei kuitenkaan turhautuminen siitä, että "turhaan pähkin, ei olisi auennut pohtimalla koskaan".
12. Jouni10.8.2004 klo 09:31
Tämä Esko Kalervon konsti tuntuu ensiajattelemalla erinomaiselta. Tosin sitten heti vastakommentti: vihje 'Tavut vaihtaen sellainen, johon tätä ei laiteta' oli ristikon parhaasta päästä ja ratkaisusana minulle tuttu.
13. mats11.8.2004 klo 09:56
pikku hiljaa alkaa tosikolmepallonenskyttä aueta mutta outoja on vihjeet kun ei meinaa saada ideaa kiinni millään. Kohuttu kauppatavara on kyllä jo niillä rajoilla? että saapas nähdä mitä vielä näemmekään ristikoissa. Kari ja Aulis oli kyllä ovela vastaus vihjeeseensä.
14. Maiju11.8.2004 klo 11:01
Eipä ole minullakaan valittamista, että Kovis olisi ollut liian helppo. Valmista tuli, mutta tiukan vääntämisen jälkeen. Pari sanaa oli sellaisia, etten taitaisi itse niitä laatimukseen laittaa, mutta kokonaisuutena tämä oli kyllä herkkupala ristikoksi.
15. IiKoo11.8.2004 klo 23:16
AS:n kovis oli hieno, juuri tällaisen pitää koviksen olla: Ensin pitkä ihmettely ja sitten alkavat kierot vihjeet aueta ja kun saa johonkin kohtaan varman sanan, saa myös sen ympäristön.

Ja mitä tulee hankaliin sanoihin (== ei yleistä arkikieltä), minusta sellaisia pitää sallia vaikeaan ristikkoon. Jos pitää olla pelkkää yleistä arkikieltä, meillä on äkkiä kasassa fakkisanaristikko pelkillä väkisin väännetyillä mukamas vaikeilla vihjeillä.

Vielä kerran kiitos. Näitä lisää! Nyt menen ratkomaan ristikon loppuun....
16. HooTee11.8.2004 klo 23:47
Ei todellakaan ollut helppo...eipä se ollut helpoksi tarkoittettukaan......kiaro miäs toi Skyttä.....kai noi loputkin tosta ratkeaa...
17. mats12.8.2004 klo 08:55
taitaa jäädä tällä kertaa koviksen numeroidut kirjaimet lähettämättä kun ristikko ei vaan tunnu valmistuvan ajoissa.
alalaita niin ahistaa.
kesäristikoissa ratkon vain numeroidut 9 kirjainta ja lähetän ne (koska muu täyttö on mekaanista kirjoittamista) mutta koviksessa ei luonto anna periksi lähettää niitä jos ristikko ei ole kokonaan ratkaistuna.
18. lp12.8.2004 klo 10:41
Ähinää, puhinaa ja lopulta IHANAA, sain loppuun Koviksen. Eipä ole aiemmin tarvinnut viittä iltaa(olen makuuhuoneratkoja) kovikseen, mutta ei voinut luovuttaakaan. Oli siinä herkullista vääntöä. KIITOS!
19. HooTee12.8.2004 klo 11:03
lopultakin valmiiksi....olen HH:n hengenheimolainen..eli aamupaskallaratkoja...oli kovaa vääntämistä :)
20. Jouni12.8.2004 klo 12:17
Onnistui minultakin. Numeroiduista ruuduista tuli vielä järkevänoloinen sana.

Hieman epäselvää minulle on, pitääkö kovisten kännykkävastauksiin panna ristikon järjestysnumero (36?). Vastausohjeita tarkasti lukemalla ei tarvitsisi.
21. Urpo12.8.2004 klo 12:41
Vallitsee harvinainen yksimielisyys koviksen vaikeudesta. Olisi mielenkiintoista tietää mikä tai miksi se on koettu niin vaikeaksi.

Itselläni vaikeuksia tuotti:
oikea alanurkka,
ratkesi kun hokasin "tuskin palmun sukua"
vasen ylänurkka,
avautui kun hokasin "adamista mieleen" ja
kuvan alapuolinen nurkka,
avautui kun hokasin "suonen monikossa".

Eli homma ratkesi kun sain niin sanotun "varman" oivallettua.
Vieraita sanoja oli mielestäni tosi vähän, "tulvia" ja "samanlainen ilman kahta ekaa" -vastaukset oli itselleni täysin tuntemattomia.
22. mats12.8.2004 klo 14:41
oliko tuo "tuskin palmun sukua" vihje vastaukseksi kun mun ristossa lukee "tuskin juhanin sukua"
Kun mainitsit samanlainen ilman 2 ekaa niin tulin tarkistaneeksi googlella ja vaikka vastaus oli oikein niin oma perustelu oli ontuva no sekin ratkesi nyt.
23. Urpo12.8.2004 klo 15:18
Ei ollut vihjeeksi tarkoitettu, juhani mullakin lukee - ei ollut lehti mukana, lipesi :)
24. mats13.8.2004 klo 07:53
Urpo: ei se juhani (palmu) silti ratkenut vaikka musisoijan loppuosa löytyikin espoosta.
muuten:
Koska siirrytään jonkin muun kaupungin kaupunginosiin?
Tosi hyvä on kyllä tästäkin käyttämättä vinkkinä - en ainakaan ole törmännyt.
"dior ei siellä asunut vaikka olisi sopinut" (8).
25. Maiju13.8.2004 klo 08:54
mats: tieeedetäään!
26. mats13.8.2004 klo 10:31
liittykö "monessa seinässä" ja "virransaannille tärkeitä" asiasisältönsä puolesta toisiinsa? epävarma mats
27. IiKoo13.8.2004 klo 10:47
Hyvässä ristikossa tekijöiden yleissivistyskin lisääntyy: enpä aiemmin tiennyt, miksi ko. henkilö oli "liiton ex-kiho".

Ja mitä kaupunginsosiin tulee, niin minusta Tamperetta (Ikuri, Amuri, Atala) on paljon useammin ristikoissa kuin Espoota (Olari)
28. Jouni13.8.2004 klo 10:48
Purista purista, mats! Tänään on viimeinen palautuspäivä.

Sen voinee paljastaa, etteivät ne tosiaankaan liity.
29. mats13.8.2004 klo 12:24
onko 5 otusta perusta vai pöksyistä, olen yrittänyt kumpaakin eikä lähde ympäristö aukeamaan, varsinkaan jos pääkuvan 1. alavaakasana on sukunimi ???
30. Jouni13.8.2004 klo 12:27
Joo, ennen niillä kannateltiin pöksyjä.

Eipä esiinny sukunimiä pääkuvan teksteissä.
31. mats17.8.2004 klo 08:46
kyllä se sitten ratkesi viime tipassa.
32. Tuomas L.30.8.2004 klo 09:57
Kun tuon tehtävän ratkaisu nyt on jo ilmestynyt, niin voisiko joku nyt kertoa, millä toisella tavalla ne pupujussien numerot voi ymmärtää?
33. IiKoo30.8.2004 klo 13:35
Kirjoittamalla kanit niiden alle ja kopioimalla kanien osoittamassa järjestyksessä ne ristikkoon. Saadaan inkat.
34. Esko Kalervo15.9.2004 klo 21:58
Jotenkin tuntuu tilan tuhlaukselta avata uusi säie, jos asian saa ympättyä johonkin vanhaan, niinpä:
kirjoittelin tässä kesällä, että Alku-Vuoden Vaikein ei Ilolan raadin mukaan ollut se alkuvuoden vaikein vaan Antti Skytän keskikesän Kovis.
Kun tarkastellaan koko kulunutta vuotta, vuoden vaikein toistaiseksi Ilolan raadille on Suomen Kuvalehden 36 - ei ole vieläkään meillä täynnä - häpeällistä vai ei - riippuu ehkä muiden ratkontanopeudesta ja -taajuudestakin.
Teemu selätti siis ainakin meikäläiset - kiitos!
(tahroja ei ole vielä löytynyt kuin se B-nurkka, voi olla hyvinkin puhdas, ei vielä tiedä).
35. Jukkis15.9.2004 klo 22:29
Joopa. Aika pitkästä aikaa SK:n ristikko, joka jää täyttämättä. Ei mitään toivoa.
36. mats16.9.2004 klo 09:40
olihan se kinkkinen mutta ratkesi kyllä runttaamalla.
kun oikein ahistaa joku ristikko alan runtata sitä - se tarkoittaa sitä, että kirjoitan aavistuksia ja ounasteluita sitten muutan ja muutan sitä mukaa kun alkaa aueta.
normaali tapa on se että mielessäni ratkon jonkin osan valmiiksi ja sitten vasta kirjoitan sen.
37. Eki16.9.2004 klo 09:59
Se oli just sitä, mitä Teemulta oli tähän tilattu. Kun muutama aiempi oli ollut enimmäkseen vähän alle kolme tähteä. Sais tuon Joutsinkin joskus oikein ilkeälle päälle, kun se ei yleensä henno...
38. IiKoo16.9.2004 klo 10:13
Joskus tuntuu siltä, että ristikko pari päivää koskemattomana pöydällä ja hyvin nukuttu yö on paras ratkaisukeino pahalle ristikolle. On tullut ristikko jos toinenkin viimeisteltyä aamulla viisi minuuttia ennen töihinlähtöä...
39. Eki16.9.2004 klo 10:18
Sama juttu, kun mietittiin autossa, että kuka lauloikaan radiossa juuri soivan 70-luvun hitin Rose garden? Kymmenen minuuttia tiukkaa miettimistä eikä mitään oikeaan viittaavaa nimeä mielessä.

Nykykanavillahan harvoin kerrotaan esittäjää tai laulun nimeä lainkaan. Pitäis kattoa netistä...

Seuraavana päivänä, kun kuulen kysymyksen "kukas sen Rose gardenin sitten lauloi?", pulpahtaa suoraan mieleen Lynn Anderson, vaikken tietoisesti ollut miettinyt asiaa tuon päivän aikana.

Krypto Pelikaania tässä vielä viimeistelen, sitten kyllä lähden...
40. Maiju16.9.2004 klo 12:33
Olipa vähällä jäädä Pallonen ratkomatta! Ei siksi, että olisi ollut vaikea, vaan etten ollut vilkaissut koko lehteä. Kiva, että otitte puheeksi.

Ei se kyllä NIIIIN kauhean vaikea ollut. Sopiva. Lounastunnilla ratkesi.
41. JuhaK16.9.2004 klo 15:03

Ei se Teemun ristikko niin paha ollut. Muutama harmaa hius sen tiimoilta meinasi tulla. Ratkesi Pendolinossa Hki-Tre-välillä eikä tarvinnut kiirettä pitää sai kahviakin kaikessa rauhassa juoda samalla.
42. Jukkis16.9.2004 klo 21:00
Maiju: "Lounastunnilla ratkesi".

Juupa, itsellä tuossa pari viikkoa yrittänyt täyttyä. Tulos: kuusi kirjainta numeroiduista 15:stä. Lounastunnilla hyvä kun ehtii syödä.

Mutta tällaistähän elämä on.

- Vaimon kanssa oltiin kesällä viikko Mallorcalla. Oli hienoa.
- Me oltiin perheen kanssa neljä kuukautta Etelä-Amerikassa. Ajettiin Amazonia pitkin Atlantilta Andeille ja käytiin kaikki yli 5000-metriset huiput. Ihan kivaa oli.

- Meidän Ville jakeli mainoksia ja osti polkupyörän, eikö olekin upeaa?
- Meidän Janipetteri realisoi vähän osakesalkkuaan ja osti uuden punaisen Lamborghinin. Iskän kanssa sitten ajelevat, kun ei vieläkään 13-vuotiaalle anneta ajokorttia, törkeää.
43. Matti16.9.2004 klo 21:05
No on se kyllä NIIIIIIIN kauhean vaikea. Kolmasosa täynnä, ja täysin jumissa. Ei liiku milliäkän mihinkään suuntaan. Mutta ei se mitään. Senhän oli määräkin olla vaikea. Terveiset vaan Teemulle.
44. Esko Kalervo16.9.2004 klo 23:23
Juha K, Maiju ja muut fiksut, voisittekohan te mahdollisesti auttaa. Se SK-36, joka on minulla yhä kesken, jos vaikka faksaisin teille sen missä jumissa olen, osaisittekohan loksahuttaa auki sellaisen portin, joka auttaa myös tulevien uusien ristikoiden ratkonnassa. Toisin sanoen, jos vaikka ajattelutavasta puuttuisi joku elementti - ei siis välttämätä kyky, joka sekin on ihan todennäköinen ratkaisemattomuuden syy.
Sehän vaatii tietenkin e-mail-osoitteen, johon voisin tämän jumitilanteen lähettää. Siis ajattelutapa-yksityisopetusta, ei pelkästään tämä-se-on - jos käy!
Hakuammuntaahan tämä tietenkin on, mutta jos tulis joskus vielä uusi vinkki sen lisäksi, mitä Antti Skyttä aikoinaan minulle opetti: ajattele, mitä kaikkea muuta vihje voi tarkoittaa kuin se ensimmäinen mieleen tuleva.
45. Maiju16.9.2004 klo 23:29
Esko Kalervo:

Tule käymään chatissa niin annan sinulle privaatisti faxin numeron tai e-mailosoitteen.
46. Jukkis24.9.2004 klo 11:42
No nyt tuon SK-36:n ristikon ratkaisu oli uudessa lehdessä.

"Olishan tuon pitänyt älytä" -tyyppisiä kohtia paljon, tietysti.

Mutta tämä:
"- MONONEN" -> OMAT
ei avaudu vieläkään. Mikä juju tuossa on?
47. JuhaK24.9.2004 klo 11:50

Omat(unto)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *