KESKUSTELUT > RISTIKOT > APUJA ALOITTELIJALLE

9872. Apuja aloittelijalle

Mummo 9113.11.2018 klo 07:48
Teen tavuristikkoa (mantan mainiot 4/18 sivu 26) ja olen muuten saanut sen täytettyä mutta vihje "Liiton päättävä määräys" ei aukea ja ärsyttää :) Kiitos jos joku kehtaa vastata!
2. Jaska13.11.2018 klo 10:14
Melko varmasti LÄHDE. Onko palkintoristikko? Osallistumisesi arvontaan näin autettuna ei ole suotavaa:)
3. Ritu13.11.2018 klo 10:44
Kyseinen ristikko on lehden keskiaukeaman palkintoristikko ja ratkaisuaikaa on 4.1.2019 saakka.
Mummo 91 kirjoittaa, että on muuten saanut ristikon ratkottua. Silloin sinulla ei pitäisi olla kuin nelitavuisen sanan yksi piilotavu ratkomatta.
Jos olet ratkonut pääkuvasta lähtevän vaakasanan oikein, niin pitäisi tuo vihje kyllä ratketa.
Sanan loppuosa on vihjeen viimeisen sanan synonyymi.
4. iso S13.11.2018 klo 11:13
Melko varmasti Jaskan arvaus on hyvä, joskin väärä. Sanassa on nimittäin neljä tavua. Kyllä, kyseessä on palkintoristikko ja viimeinen postituspäivä on 4.1.2019, joten miettimisaikaa on runsaasti jäljellä.

Jaskan arvaus on sellainen, että se voisi olla visaisemmassa ristikossa oleva tahallinen harhautus. Suoraan tulkittuna se on verbin käskymuoto, joka istuu kyllä vihjeeseen, mutta taivutettuna muotona ei kelpaisi kelpaisi ristikkoon. Kuin ihmeen kaupalla se on myös substantiivi, joten sana on ristikkokelpoinen, vaikka lähteeksi tulkittuna ei kovin hyvin vastaakaan vihjettä (toki liitto loppuu, jos toinen osapuoli hukuttautuu lähteeseen). Tälläinen ajatuksen nyrjähdys on ristikoissa salittua ja voi tuottaa hoksattuna ahaa-elämyksen.

Mummolle tiedoksi: kimpparatkonta on kivaa ja apua, saa pyytää, mutta ei näin julkisesti, kun apu tulee vapaasti kaikkien nähtäville. Sehän on melkein sama kuin jos ratkaisu olisi samassa lehdessä kuin itse ristikkokin. Näinhän joissakin lehdissä onkin, mutta siloin ristikot eivät ole palkintotehtäviä.Jotkut haluavat miettiä itse viimeiseen palautuspäivään asti kokeillakseen kynsiensä terävyyttä. Siksi tämän sivuston periaate on, että suoraa apua ei ole soveliasta antaa kun kisa on vielä kesken. Vain Hesarin ristikot ovat poikkeus, niissä sallitaan jonkin verran vapaampi linja. Palautuspäivän jälkeen sana on kaikkien ristikoiden osalta vapaa ja avoin keskustelu tarjoaa oppia ja mielenrauhaa niitä kaipaaville.

Pientä avitusta rohkenen antaa. Pääkuvassa on pullo ja sen vasemmalla puolella isohko valkoinen "laatta", joka markkeeraa tavuviivaa. Hieman hämäävästi toteutettu, sanoisin. Sinisiin sanoihin etsitään siis sanoja, jotka muodostavat yhdyssanan pullon kanssa. Näillä sanoilla ei välttämättä ole muuten mitään tekemistä toistensa kanssa. Etsittyjä sanoja voisivat olla esimerkiksi samppanja, virvoitusjuoma ja palauts. Eivät ole, mutta olisivat voineet olla.

Koska haettavassa sanassa on neljä tavua, on kohtuullisen turvallista olettaa, että kyseessä on yhdyssana. Mieti, mitä nimitystä käytetään (avio)liiton loppumisesta ja mikä sana on enemmän tai vähemmän synonyymi määräykselle. Tällainen ongelman palasteleminen johtaa joskus oikeaan arvaukseen, joka sitten saa toivottavasti vahvistuksen paikalleen loksahtavista poikittaisista sanoista.
5. mummo 9116.11.2018 klo 15:36
Kiitän vastauksista ja ei näin aloitelijana tule mietittyä vielä kaikkea joten anteeksi! :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *