KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIIRTÄJÄT VALOKEILASSA

970. Piirtäjät valokeilassa

Eki14.7.2004 klo 22:25
Ristikoiden toteuttajat ovat usein paljon vieraampia kuin laatijat. No jaa, eivät laatijatkan julkisuudessa liikaa ole. Minulle monet piirtäjsitä ovat tuttuja todellakin vain ristikoiden ulkoasun pohjalta.

Tänään Hesarissa mainitaan aika isosti P. A. Manninen ja Reima Mäkinen. Antakaa vinkkejä, jos muista piirtäjistä tai ristikontekijöistä on juttua.
2. Juhani Heino17.7.2004 klo 01:41
Ei ole vinkkiä, mutta jos keskustelijoissa on toimittajia, suosittelen aiheeksi Markku Mäkelää, todella hienoa ristikko- ja pilapiirtäjää.
3. V-R17.7.2004 klo 02:27
Oletko se oikea EKi. Miksi Hesarissa?
Se kun ei kuulu (toivottavasti) sinun alueeseen
Aulis hoitaa. Muuten kesälomalta palanneelta en ole ehtinyt hesaria lukea.
Voisit pysyä vain täällä Ekin palstalla
4. ccc17.7.2004 klo 11:35

miks pelikaani ei käytä MM: taitoja hyväkseen ,vai tuleeko kalliiksi.
5. Eki17.7.2004 klo 12:03
ccc:lle

MM ei ole käytettävissä Pelikaaneihin, koska hän on Apu-ristikoiden piirtäjä. Ristikkolehtien leirit ovat ja eivät ole tällä hetkellä kovin selkeät. On vaikea sanoa, kuka rajoittaa ja mitä ja miksi kukin sen tekee. Onhan toinen perusteltu syy toki se, että jos yksi lehti(perhe) työllistää piirtäjän/laatijan kokonaan ja hän on kertapalkkioon tyytyväinen, miksi tehdä toiselle lehtiperheelle, varsinkin jos tuo päätyönantaja ei sitä soisi.

Jos jotain omasta puolestani sanoisin, niin mitään ehdotonta kieltoa tehdä muihin ristikkolehtiin ei Pelikaani-laatijoilla ole. Jokaisen tapauksen haluaisin kuitenkin neuvotella erikseen ennen kuin "rajarikko" tapahtuu. Olisihan tuo lisätuotanto ehkä mahdollista käyttää Pelikaaneissakin. Olen jättänyt asiat näin väljiksi, koska laatijakunnan kanssa se on luontevasti sellaiseksi mennyt eikä mahdollisista pienistä "rikkomuksista" ole kukaan avustajista mitään huomauttanut tai tyytymättömyyttään osoittanut. Uusia laatijoita valitessa yleensä katson, että jos laatija selvästi haluaa tehdä paljon, mutta itse en pysty häntä siinä määrin käyttämään (tai hän ei ole NIIN hyvä, että hänestä kannattaa kilpailla ja käyttää häntä muihinkin lehtiin), jätän avustussuhteen aloittamatta kokonaan ja annan rehellisen mielipiteen, minne hänen kannattaisi ottaa yhteyttä. Usein paljastuu, että hän on ollutkin yhteydessä jo suunnilleen kaikkiin muihinkin.

Kuten näiden sivujen arkistoista näkyy, MM piirtää Sanarikselle Pro Toimihenkilöunionin ristikkoa ja lisäksi täältä löytymätöntä AKT:n ristikkoa, joskus Iltikseenkin. Kyse ei siis ole rahasta. Rajoissa on kyse nimenomaan ristikkolehdistä, ei muista julkaisuista.
6. ccc17.7.2004 klo 12:13
Kiitos eki se oli tyhjentävästi kerrottu.
7. MM19.7.2004 klo 12:16
Näillä sivuilla saamani arvostus on ihan imartelevaa mutta samalla hivenen kiusallistakin, kun niin monet todella taitavat kuvittajat/toteuttajat/piirtäjät jäävät tyystin vaille ansaitsemaansa huomiota. Johtunee osittain siitä että itse olen jatkuvasti "tyrkyllä" suunapäänä kommentoimassa milloin mitäkin jutuntynkää...

Erinomaisina tussiterän ja siveltimen käyttäjinä kehuisin ainakin Reima Mäkistä ja Erkki Kiiskeä.
Taidokkaasta nopeasta ja rennosta huopakynäjäljestä tulee ensimmäiseksi mieleen "sarjakuvaguru" P.A.Manninen.
Yksinkertaisen selkeistä viivapiirroskuvituksista pitää mainita ainakin Heikki Lavonius ja Pekka Joutsi.
Nämä noin äkkiseeltään omina suosikkeinani, mutta onhan vielä paljon muitakin persoonallisia taitavia "raapustelijoita", jotka ansaitsisivat enemmän huomiota tämänkin sivuston ristikkoväeltä.

Ymmärrettävistä syistä en "omalehmäojassa-syndrooman" vaivaamana, kovin korkealle arvosta noita netti/leikekuvakirjaston kuvilla tehtyjä ristikoita.
8. Titta19.7.2004 klo 12:38
MM:

Pois turha vaatimattomuus! Joskus on kaupassa ihan pakko selata Apu-ristikot pelkästään pääkuvien takia. :)
9. Juhani Heino19.7.2004 klo 14:40
Kehuin MM:ää siksi että niistä piirroksista löytyy elämyksiä. Tietenkin se on makuasia. Mutta jos verrataan nyt musiikkiin. Maailmassa tehdään paljon musaa täydellisen ammattitaitoisesti, mutta silti se ei kolahda kaikkiin. Samalla tavalla on paljon erittäin hyviä piirtäjiä joita MM luettelikin, mutta ei vain ole jäänyt mieleen.

Erkki Kiiski on hyvin taitava, olen nähnyt tositilanteessa miten nopeasti ja hienosti hän piirtää luonnoksen vaikkapa Istanbulin näkymistä. Mutta tehtävistä tulee lähinnä mieleen Iisakin erikoinen koska se poikkeaa ristikoista.

Kuvastakoon outoa makuani että pidin kovasti Sisko Pihlajamäen kummajaisristikosta Sanasepossa. Mirja Pihlajamäen ristikoista en ole vastaavaa löytänyt vaikka hän onkin Siskoaan taitavampi teknisesti.
10. PM19.7.2004 klo 14:46
Titta:

Eikös teidän kaupassa kehoteta lukemaan lehdet vasta kotona - ostamisen jälkeen. Panet vaikka Punaisen Pelikaanin väliin, niin tutut ei näe mihin olet sortunut.
11. Henry Haapalainen19.7.2004 klo 20:23
Jos ristikot maistuvat puisevilta, ei niitä taitava kuvittajakaan pelasta. Ja tätä en kohdista mihinkään ristikkolehteen erityisesti.
12. MM21.7.2004 klo 14:08
Ihan totta tuokin. Toisaalta taas tasapaksu aneemisen lattea ulkoasu ei ainakaan satunnaista ratkojaa hirveästi houkuttele, vaikka laadinta olisi kuinka nerokas. Vaikeitten ristikoiden ystäville näillä ulkoasujutuilla ei kuitenkaan liene niin kovin suurta merkitystä.
Ja tätä en kohdista mihinkään ristikkolehteen erityisesti ;-)
13. Titta21.7.2004 klo 19:41
PM:

Ei ne vielä ole pois lehtihyllyltä pois ajaneet... Sitä paitsi Punainen Pelikaani, samoin kuin Paksu Pelikaanikin tulee kotiin, ei niitä tule ostettua. Mihin minä sen sitten piilotan? :)
14. Henry Haapalainen22.7.2004 klo 02:25
Helppoja keinoja houkuttavalta näyttävien ristikoitten luomiseen ei ole olemassa.
Olisi mukava kuulla mielipiteitä, miten paljon on merkitystä sillä, että lehdessä sivulta toiseen siirryttäessä on jokin yhtenäinen linja. Kuinka monia häiritsee se, että kaikki ristikot on toteutettu eri käsialoin ja keinoin.
15. Urpo22.7.2004 klo 08:45
Ei häiritse lainkaan, päinvastoin, kunhan on selkeää kuvitusta.

Miksi ihmeessä on alkanut tulla enemmän ja enemmän valokuvilla vihjeytettyjä ristikoita. Eihän niistä pieniksi puristetuista otoksista saa edes selvää, mitä ne esittää.

Onko piirtäjät niin kalliita, että on pakko käyttää ilmaisten kuvapankkien kuvia? Maksullisia kuvia ne ei voi olla, hintahan tulisi hirveäksi per ristikko.

Toivottavasti tämä suuntaus on vain väliaikaista - piirtäjät kunniaan!
16. Henry Haapalainen22.7.2004 klo 10:46
Et Urpo ymmärtänyt kysymystä. Onko sinusta häiritsevää vai "päinvastoin", että esim. Apuristikoissa on yhtenäinen linja sivulta toiselle siirryttäessä.
Tämä on tärkeä kysymys ja pyrkii ennakoimaan tulevaa. Ollaanko menossa siihen suuntaan, että piirtäjät ja toteuttajat nostetaan kunniaan.
17. Antti Viitamäki22.7.2004 klo 11:18
Esim. Apuristikoissa ja - ja - ja... Hmm... Taisi olla jossain muussakin lehdessä...? :-)

Mikä Urpon vastauksessa viittaa siihen, että hän ei ymmärtänyt kysymystä?

HH: "Kuinka monia häiritsee se, että kaikki ristikot on toteutettu eri käsialoin ja keinoin?"

Urpo: "Ei häiritse lainkaan, päinvastoin, kunhan on selkeää kuvitusta."

(Sen jälkeen Urpo vaihtaa puheenaihetta.)

Minusta vastaus on aivan selkeä. Häntä ei häiritse epätasainen linja - kunhan kaikesta vain saa selvän.

Tässä tulee - mikäli mahdollista - vielä selkeämpi vastaus:

Mitä minä olen markkinoilla olevia lehtiä plarannut, Kirppu saattaa hyvinkin olla hillittyydessään tyylikkäin lehti - vaikkakin epäselvät ja liiat valokuvat eivät silmääni aina miellytäkään. Sivulta toiselle jatkuva yhtenäinen linja tuo ratkojalle tiettyä varmuutta ja rauhaa, ja lehti on hemmetin hyvännäköinen, avasipa sen miltä tahansa sivulta.

Toisaalta minua ei määrättömästi häiritse piirtäjien ja toteutuskeinojen vaihtelevuuskaan. Se tarjoaa oman rikkautensa ja yllätyksellisyytensä. Ratkoja saattaa pohtia tyyliin: "Ahaa, tällä hepulla saattaa olla ihan eri metkut mielessä... Onko? Otetaan selvää!" Selkeät tyylinvaihdot voivat siis tavallaan pitää mielenkiintoa yllä.

Pääpointtina on kuitenkin siisteys ja selkeys. Epämääräisesti tai epävarmasti piirretty/tekstattu ristikko ei tahdo olla ilo silmälle. Kyllästyinhän minä omaankin "käsialaani" ja vaihdoin kynän koneeseen. Ruusut ja risut menivät tasan, tai sitten risuja oli jopa enemmän. Antanee sekin jonkinlaisen vastauksen kysymykseesi, HH. (?) :-)
18. Henry Haapalainen22.7.2004 klo 13:35
Ok, mutta en tarkoita aina puhua Kirpuista kun jotain sanon.
19. Urpo22.7.2004 klo 15:47
Kiitos Antti kommenttini selvennyksestä - minustakin se oli ihan selkeä.
20. Henry Haapalainen22.7.2004 klo 19:26
Oli se ihan selkeä, ja ihan väärässä paikassa. Avaapa uusi keskustelu vaikka otsikolla PIIRROSVIHJEET VAI VALOKUVAT. Se aihe on kiinnostava, ajankohtainen ja vähän käsitelty.
21. Tiedoton22.7.2004 klo 20:16
HH: Jos sinun kysymykseesi annettu vastaus on väärässä paikassa kun se on samassa säikeessä kysymyksesi kanssa, niin missäs sinun kysymyksesi silloin on - ihan noin lautamieslogiikalla?

Tämän säikeen otsikko on "Piirtäjät valokeilassa", ja alustuksessa peräänkuulutettiin piirtäjistä kertovia juttuja. Jos haluat toimia palstapoliisina ja vahtia aiheessa pysymistä, niin aloita itsestäsi ja avaa gallupillesi oma säie vaikka otsikolla "YHTENÄINEN VAI PERSOONALLINEN ULKOASU?". Se aihe on kiinnostava, ajankohtainen ja vähän käsitelty.
22. ++juh22.7.2004 klo 20:22
Pitääkö aloittaa uusi säie, vai saisiko valokuvakeskustelua ehkä jatkaa tuolla:

http://sanaristikot.net/keskustelut/?p1=vast.php&i d=505
23. Tiedoton22.7.2004 klo 20:29
Minun puolestani keskustelu rönsyilköön vapaasti - jäi korostamatta sana JOS (haluat toimia jne).
24. Iippo22.7.2004 klo 20:59
En tiedä onko MM MM, mutta SM hän ainakin on.
25. Urpo23.7.2004 klo 09:10
Hoh hoijaa...

Tämäkö on sitä ristikkoväen iloista ajatustenvaihtoa?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *