KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 3.-4.2.2018

9533. IS Viikonloppu 3.-4.2.2018

Eki2.2.2018 klo 18:34
Koviksessa Brigitta Kalpa, kolmoseksi merkittiin. Piiliksessä Oskalan Pertti.
2. Pr3.2.2018 klo 13:13
Olipa taitavasti laadittu, hyvinkin haastava ristikko. Sanasto oli erinomaista, vihjeet ovelia, pääkuva ideoineen mainio, ulkoasu erittäin selkeä. Eli tolkuttomaksi kehumiseksihan tämä meni. Pääkuvan oikea laita tuntui hankalalta, mutta kovin haaste oli yllättäen alalaidan miniaukio. Siinä kyllä alkoi kummasti paperi tummua ennen kuin valkeni. Nyt onkin aika lähteä kauppareissulle. Vuolukermaa ja sopivaa särvintä... Kiitos Brigitta!
3. Joutilas3.2.2018 klo 14:38
Peesaan nikkiä Pr,paitsi en mene kauppaan,koska kävin jo ennen ratkontaa.Hassua kyllä,smetanaa ostin minäkin...muikuille. Aluksi tuntui,ettei tietoni yllä tähän ristikkoon ja yritin googletella yhtä jos kolmatta.Eipä sieltä juuri apuja löytynyt,joten piti alkaa ihan ite pähkäilemään. Suht mukavasti tämä sitten ratkesikin. Kiitoksia näistä pähkinöistä!
4. Pike3.2.2018 klo 16:30
Ostin ilokseni taas Iltiksen, kun huomasin, että kovis on BK:n laatima. Ratkoin kuitenkin ensin helpon Piiliksen ja kysäisenpä sen laatijalta Oskalalta, olisiko vaaka12:een pujahtanut virhe. Mielestäni vihjeen pitäisi olla "idästä päin Pyhäjärven rannalla" eikä "lännestä päin", vai mitä? Muuten Piilikset voisivat olla vaikeampiakin!
5. Juha N3.2.2018 klo 16:44
Oli tosi kiva. Brigitta onnistuu välttämään sanastoa, josta ratkojalle tulisi ärtynyt - tai laatijan puolesta nolo - olo. Lisäkiitokset sitä, ettei outoja erisnimiä - esim. sukunimi etunimelle tai 'sen ja sen bändin jäsen' - tarvitse arvata tai googlata.

Vihjepuoli on muutenkin hanskassa. Brigitta kehittää lyhyitä teemupallosmaisia arvoituksia, jotka vaativat ruotimista monelta kantilta ja antavat lopulta hienon ahaafiiliksen, kun ratkaisusanojen yhteydet vihjeisiin ovat lopulta pläkkiselviä ja loogisia. Kuten tässä vihjeet VIE METSÄÄN ja VESIONGELMIA. Mukavia ovat myös tuplavihjeet, kuten VIERAS MIES TAI KALA ja TUOHTA ILMAN TUHATTAKIN, joissa kahdelle asialle joutuu keksimään yhdistävän tekijän. Jokunen yliväljäkin vihje toisaalta oli: esim. LAVAN VERBI ja KYSYTTYJÄ.

Rakennevihjeiden käyttö on Brigittalla minusta kohtuuden rajoissa. Inhokkeihini kuuluvat vihjeet, joissa laatija on ehkä tilanpuutteen takia joutunut pelastautumaan kirjainten paikanvaihtokikalla: esim. ILPAK > ISAK (kilpa > kisa). Ne ovat latteita (esim. yhteys kilpa > kisa on koviksiin kammottavan banaali), ja kun vihjeen muodosta voi usein päätellä jonkin sortin muunnoskikkailua käytetyn, itselleni tulee fiilis, että laatja ei tässä näköjään kyennyt parempaan (en toki sano, ettei tällaisia saa olla, sillä eivät kaikki ratkojat niitä inhoa, vaikka itse inhoan). Brigittalla näitä vihjeitä ei ainakaan tässä ristikossa ole! Hänen käyttämänsä rakennevihjevalikoima (josta en voi toistaiseksi enempää paljastaa) tarjoaa minusta juuri sopivan tasoista mietittävää.

Ylempi ratkaisulause valmistui ennen kuin ymmärsin, mihin se viittaa. Asia selvisi vasta ratkonnan jälkeisellä salapoliisityöllä, jossa tarvittiin erinäinen määrä Google-hakuja.
6. Mie3.2.2018 klo 17:00
Äsh, olisipa 3- Täyskolmonen lienee minulle liian vaikea. Pitää tuumailla ostaako Iltis vaiko ei.
7. Tarja3.2.2018 klo 18:37
Vähän hämmästyin Antti Parkkisen tekstiä Ristikkoakatemian palstalla.
"...kukaan ei halua antaa minkäänlaista palautetta...ei koskaan kiitosta...oikeaa palautetta oikeilta ihmisiltä...oikeilta ratkojilta...miksei kukaan sano mitään?"
Me, jotka näihin säikeisiin kirjoitamme, emmekö me olekaan oikeita ratkojia? Eikö meidän kiitostamme noteerata?
8. O3.2.2018 klo 20:24
Juhan N 5.
Peesaan kaikkea, paitsi viimeisessä kappaleessa kirjoitettua. Todella upeasti laadittu ristikko, tosin vaikea minulle, mutta olikin vaikeusaste peräti 3.

Kiitos Brigitta Kalpa!
9. amia3.2.2018 klo 21:32
Hieno ristikko, peesaan kiitoksia, mutta toki peesaan myös Tarjan ihmettelyä Antti Parkkisen kummallisten kommenttien johdosta. Jos ja kun Ristikkoakatemian porukka lukee tätä palstaa, pieni selitys olisi paikallaan. Näillä sivuillahan sekä kiitollista että kriittistä (usein vieläpä varsin korkeatasoista) palautetta annetaan viikoittain runsaasti, mutta tuleeko se Parkkisen mielestä kenties vääriltä ihmisiltä? Keitä ne oikeat kansan syvät rivit mahtavat olla?
10. Jaska3.2.2018 klo 23:11
Parkkisen hyvin muotoillun provokatiivisen kirjoitutuksen jälkeen ilmoitetaan osoite, johon palautetta toivotaan lähetettävän. Siis Ristikkoakatemiaan. Päättelen, että sitä ei sinne ole tullut lainkaan. Minäkään en vaivaudu enää sinne kertomaan, että Parkkisen piilosanat ovat hyviä. Kun se nyt tuli paljastettua täällä.
11. Matti4.2.2018 klo 01:58
Minäkin Tarjan tavoin hämmästyin. Ikään kuin Antti Parkkinen ei olisi lainkaan tietoinen tästä meidän yhteisestä palstasta.
12. Saarivaari4.2.2018 klo 10:21
Kovis - huh huh! Luulen (uskon, toivon) ratkaisseeni... Oma pisteytykseni 3 - 3+. Kiitokseni, Birgitta Kalpa!
P.S. Muistakaa SM huomenna!
13. Antti Parkkinen4.2.2018 klo 11:36
Kiitos kaikille IS-kirjoitustani kommentoineille. Nyt sain kaipaamaani palautetta, en tosin kovinkaan paljon varsinaisesta aiheesta eli laatimistani ristikoista, mutta hyva nainkin!
Kiitos varsinkin Jaskalle, joka ymmarsi asian oikein: kirjoitukseni oli tarkoitettu provokatiiviseksi ja saada lukijat reagoimaan. Ja kuten Jaska mainitsi, niin olemme pyytaneet lahettamaan palautetta suoraan Ristikkoakatemiaan. Joka kirjoituksen alalaidassa on sahkopostiosoite sita varten. Tama sivusto on toki oikein mainio, mutta itsellani ei valitettavasti ole juurikaan aikaa seurata keskustelupalstoja verkossa.
14. Tarja4.2.2018 klo 12:00
Ymmärsin minäkin tekstin provokatiiviseksi, mutta se oli minusta silti melkoisen loukkaava tälle sivustolle kirjoittavia kohtaan. Minä en ainakaan aio yhtä ainutta sähköpostia kyseiseen akatemian osoitteeseen lähettää. Jos ei palaute näiltä sivuilta mene perille, niin olkoon menemättä. En kuitenkaan kuulune "oikeiden ihmisten" joukkoon.
15. anna h4.2.2018 klo 12:21
Olipa hieno ristikko. Eilen en saanut paljonkaan kasaan, mutta tänään lähti sitten pikkuhiljaa purkautumaan. Paljon jouduin kummailemaan kun ekaksi laittamani ei ollutkaan oikein, mutta lopussa kiitos seisoo. Eli kun sain kaiken kasaan uskon myös olevan oikein ratkottu koska kyssäreitä ei jäänyt. Brigittasta on tullut yksi suosikkilaatijoistani : )
Viimeiseksi minulle avauti keskinen yläosa.
16. iso S4.2.2018 klo 13:17
Kävin järjestyksessä läpi kaikki vaaka- ja pystyvihjeet. Sain kaksi sellaista sanaa jotka uskalsin kirjoittaa ristikkoon. Sen jälkeen sieltä täältä sorkkimalla homma ei edennyt minnekään, kunnes googlasin yhden vihjeen. Sain ratkaisusanan, joka oikeastaan olisi pitänyt löytää muistini pohjamudasta. Siitä se sitten lähti, harvinainen flow-tila: melko tasaiseen tahtiin pääsin vyöryttämään ristikon täyteen. Harmittava takaisku tämänvuotisen kirkkauden hetken ajoitukselle, sille olisi ollut tärkeämpää käyttöä maalis-huhtikuussa. Ei näitä selväjärkisyden puuskia turhan usein tule!

Pyyhekumiin ei tarvinnut tarttua kertaakaan ja turhaahan se olisi ollutkin, kun en käytä sellaista pyyhittävissä olevaa kuulakärkikynää. Tämä onkin tavallaan merkki hyvästä visaisesta: kun keksii vihjettä vastaavan ratkaisusanan (ja mielellään vähintään yhden sitä tukevan poikittaisen) niin se on siinä eikä muuksi muutu. Ristikossa oli muutama selvä törppöansa joihin olisi voinut tyrkätä ilmeisemmän vaihtoehdon. Onneksi en langennut niihin, väärille jäljille eksyminen olisi vaikeuttanut huomattavasti. Vertailun vuoksi: pehmiksessä ja Mantan valinnassa helppous/kohtuuvaikeus tuuditti huolimattomuuteen ja molemmissa meni kaksi sanaa uusiksi, mutta niissä moinen ei oleellisesti hidastanut.

Kullakin laatijalla on oma tyylinsä ja joidenkin ajatusmaailma sopii ratkojan mielenlaatuun paremmin kuin jonkun toisen. Minulle tuppaa Brigitan kanssa yleensä käymään kalpaten, osittain varmaan siksi että kokemusta hänen tuotannostaan on rutkasti vähemmän kuin vaikkapa eräästä Vuokilasta (nimi ei muutettu). Voisi sanoa että Kalpa on minulle eräänlainen kevytversio Simbergistä, ei ihan niin eri planeetalta sentään. Sellaisesta ajatuksesta en ole päässyt eroon että Simbergin osalta tämä vierauden tuntu johtuu eri äidinkielestä. Mikähän mahtaa olla Brigitan kielitausta? Etunimi viittaisi vähemmistöön, sukunimi enemmistöön. Sanaston rikkauden perusteella on kyllä selvää että molemmat hallitsevat suomen kielen vaikka silmät ummessa toinen käsi selän takana.

Muuten, pehmiksessä oli usein esiintyvä väärä tieto hyvin näkyvällä paikalla. Luultavasti laatija tietää totuuden, kunhan pysähtyy miettimään. Miten lie lipsauttanut, ehkä tilankäyttösyistä jopa tahallaan?
17. HHS4.2.2018 klo 13:26
Voi, alkaisipa minullakin vyöryä! Muutaman hajasanan olen saanut aikaiseksi, lauantai-iltana pääsin vasta ristikon kimppuun. Ostin lehden Brigitan vuoksi. Tänään olen lähdössä risteilylle ja oikein odotan, että siellä hytissä kaikessa rauhassa pääsen syventymään tähän ihanuuteen! Brigitan edellisen selätin, vaikka aluksi näytti toivottomalta!
18. Jaska4.2.2018 klo 16:54
Päättelen, että HHS:llä on hyttikaveri, vaikka hän ei sitä suoraan maininnut. Eihän siinä pitäisi ongelmaa olla, jos merenkäynti ei äidy liian voimakkaaksi, minkä seurauksena kaveri tulee kesken HHS:n ihanuuden hyttiin oksentelemaan. Jos näin ei käy, ratkontarauhaa riittänee normaaliin tapaan hyvinkin aamuyön tunneille. Varmuuden vuoksi korvatulppien on kyllä hyvä olla mukana.
19. Pirjo4.2.2018 klo 19:54
Hyvä, hoksottimia herättelevä ristikko - kiitos tekijälle! Kaiken "kruunasi" vielä kaunis pääkuva ja siitä lähteneet lauseet. Googlea en tarvinnut kuin yhden sanan varmistamiseen, tästäkin annan plussaa. Vaikeusaste kohdallaan.
20. Masa I4.2.2018 klo 21:02
Morjens !
Kovis pahuksen vaikea, mutta täyteen tulee.
Tosin vasta 3 viikon pästä, heh heh !!
21. HM4.2.2018 klo 21:34
Työtä teetti, mutta toisin kuin Skytän edellisen ristikon kanssa, tässä ei tullut luovutusfiilistä. Kiitos ratkontanautinnosta!
22. Masa I5.2.2018 klo 00:17
Morjens !
No joo,pari kohtaa jää odottamaan.
Kauniista birdiestä tuli kivat lauseet.
Kyllä tässä googlea tarvin ja aika paljonkin.
23. tuula x5.2.2018 klo 02:22
Vaikea ristikko oli ainakin minulle, mutta alempi pääkuvan lause ratkesi jo muutaman kirjaimen avustuksella. Siitä se ratkonta sitten lähtikin kulkemaan. Vasen yläkulma on mielestäni vaikein ja se onkin vielä hiukan hakusessa.

Myöskin vihjesana RUAKARI jäi hämäräksi, vaikka ratkaisusana siihen tulikin risteävistä. Kai sekin sitten viimeistään selviää, kun näihin kysymyksiin vastauksia saa antaa.

Usea tunti tähän kului eilen ja tänään, mutta aikansa voisi käyttää paljon huonomminkin. Ristikoiden ratkonta on sellaista älyllistä nautintoa, että aika kuluu aina kuin huomaamatta.

Kiitos laatijalle.
24. tuula x5.2.2018 klo 03:01
Lisäys edelliseen kirjoitukseeni. RUAKARI tuli jo selväksi, kun tajusin vihjeen idean ja googletin.

Sana oli minulle kyllä täysin outo, mutta nytpähän olen sitäkin sanaa ja tietoa rikkaampi.
25. Tarja5.2.2018 klo 08:21
Ristikkoakatemiaa edustava Parkkinen valittaa, ettei saa sähköpostia. Lisäksi hän sanoo, ettei lue tätä sivustoa.Tapio valittaa, ettei hänen palautettaan oteta huomioon. Minä keksin oivan ratkaisun, joka palvelee meitä kaikkia. Tapion viestit pitää siirtää suoraan Ristikkoakatemian sähköpostiosoitteeseen. Silloin akatemia saa runsaasti palautetta. Ja me muut säästymme siltä.
26. Tarja5.2.2018 klo 09:45
Kovis oli huippuhyvä. Usein koviksessa on niin, että ensimmäiseksi mieleen tulevaa vastaussanaa ei kannata laittaa. Mutta tässä minulle kävi muutamaan otteeseen niin, että ehdin jo kumittaa ensimmäisen ratkaisuni pois ajatellen, ettei se voi olla vastaus. Mutta sitten lopulta se olikin oikein. Lintu oli luontoihmiselle tuttu, vaikken ole sitä elävänä nähnytkään. Kaunis värikuva piristi muuten harmaata ulkoasua. Vaikeutta oli riittävästi eikä mistään vihjeestä jäänyt epäselvyyttä.
27. Clas5.2.2018 klo 15:11
Joo oli aikamoinen satsuma, että tunnistin tuon linnun.
28. O5.2.2018 klo 20:13
Tarja.
Loistoidea! ;)
29. Antti Parkkinen5.2.2018 klo 20:36
Hyva Tarja ja muut kommentoijat,

Tarkennan viela, etten tahdo loukata IS-kirjoituksillani ketaan, vaan ainoastaan herattaa asiallista keskustelua aiheena ristikot. Jokaisella on tietysti oikeus omaan mielipiteeseensa. Mitaan poliittisesti korrektia ainoaa "oikeaa" mielipidetta ei kai ristikoiden suhteen ole, ei myoskaan "vaaria" ihmisia, vaarinkasityksia sen sijaan voi tapahtua.

Itsellani taas on taysi oikeus olla seuraamatta tata palstaa saannollisesti. En sita paitsi edes paase sivulle yleensa kayttamallani koneella, koska viruksentorjuntaohjelma estaa sen. Niinpa nytkin joudun kirjoittamaan tata laitteella, josta puuttuvat skandimerkit.

Enempaa en aio tata aihetta kommentoida. Hyvaa jatkoa kaikille innokkaille ratkojille!
30. Tarja5.2.2018 klo 22:23
Onneksi kommentointi ja keskustelu jatkuu avoimena täällä Suomen parhaalla sanaristikkosivustolla. Ja osa laatijoista varmasti poimii täältä ne kiitoksetkin.
31. Tapio5.2.2018 klo 22:40
Täyskolmosista on useilta laatijoilta anatomiat, mutta ei vielä Brigitalta. Olisi kiva häneltäkin saada. Tosin on niitä vanhoja vielä ratkomatta aika monta (26 kpl).
32. Funny5.2.2018 klo 23:17
Aivan oikein, Tarja, osa laatijoista. Mutta osa laatijoista saa hyvin vähän taikka ei ollenkaan palautetta. Se saattaa heistä olla turhauttavaa. Siitähän tässä on kyse.
33. Tarja6.2.2018 klo 08:38
Okei. Annan tulla täyden laidallisen.
Minusta on perin outoa, että ristikkoakatemialainen valtakunnallisessa lehdessä kirjoittaa suorastaan valheellista tietoa, että ristikoista ei koskaan anneta palautetta tai kiitosta. kun täällä sitä annetaan päivittäin.
Outoa on, että ristikkoalan ihminen pyytää yleistä palautetta, mutta ei suostu lukemaan sivustoa, jossa sitä palautetta annetaan.
Kyllä minä sivuston ylläpitäjänäkin hämmästyisin sivuston täydellistä ohittamista ja siellä käytävän keskustelun täydellistä mitätöimistä.
Mitä Funnyn mainitsemiin palautetta vaille jääneisiin laatijoihin tulee, niin vaikea on antaa palautetta sellaisille, joiden ristikoita ei ratko.
Ja kuinka monella työpaikalla ylipäätään jatkuvasti kiitellään ja kehutaan. Useimmille riittää, että tekee työnsä.
Hämmästyttää sekin, että toivotaan keskustelua, mutta se pitäisi käydä yksityisesti salatuilla sähköposteilla. Eikö hedelmällisempää ole keskustelu, jota käydään avoimesti monen samaan aikaan osallistuvan voimin, mitä täälllä sivustolla tehdään. Kommentit ja vastaukset näkyvät kaikille.
Jokaisella on tottakai oikeus olla seuraamatta tätä sivustoa, mutta outoa on Ristikkoakatemian nimissä levittää väärää tietoa. Sen sijaan olisi voinut mainita tämän erinomaisen sivuston olemassaolosta sellaisillekin, jotka kenties eivät siitä tiedä, ja saada tänne vielä useampia palautteen antajia.
34. Pike6.2.2018 klo 11:45
Hyvä, hyvä, Tarja!

Ainakin Brigitta on saanut kiittävää suitsutusta tarpeeksi näillä palstoilla, mutta ehkä Antti Parkkinen ei! Hän on selvästikin turhautunut, vai mistä kiikastaa? Jos palautetta ei tule, ei ole mitään palautettavaa. Parkkisen ristikko oli silloin yhdentekevä, ei erityisen hyvä eikä myöskään erityisen huono. Teki työnsä!
35. happonen6.2.2018 klo 14:11
Brigitan ristikko oli erinomainen. Hyvin käytetty tietopohjaisia vihjeitä ja vältetty epämiellyttävät tavat vaikeuttaa kovista (kuten jo aiemmin tässä säikeessä kommentoitiin). Jouduin kyllä taas myöntämään pari aukkoa yleissivistyksessäni ja hakemaan muutamaa tiedonjyvästä apuvälineillä - mitä en siis itse koe mitenkään epämiellyttäväksi vaan ennemminkin antoisaksi puuhaksi. Ainakaan vielä en ole hoksannut toisen pääkuvalauseen jujua, sillä en tunnista kuvassa olevaa lintua. Pitänee napata kuva kännykällä ja tunkea otus googlen kuvahakuun, niin ehkä selviää...?

Parkkisen kirjoitus oli huono ja Tarja yllä puhuu asiaa - komppaan postausta #33 täysin. Vaikka tälläkin foorumilla loka lentää ja välillä puhutaan ihan pehmoisia, niin kyllä onneksi löytyy myös asiallista palautetta / keskustelua, joiden luulisi kiinnostavan myös laatijaa. Foorumilla kynnys palautteen antamiseen ja keskusteluun on ainakin itselleni juuri sopivan matala - toisin kuin sähköpostin lähettämisessä suoraan laatijalle / kustantajalle / jollekin muulle taholle.
36. Jiikoo6.2.2018 klo 16:00
Lainaus: 35. happonen 6.2.2018 klo 14:11
Ainakaan vielä en ole hoksannut toisen pääkuvalauseen jujua, sillä en tunnista kuvassa olevaa lintua. Pitänee napata kuva kännykällä ja tunkea otus googlen kuvahakuun, niin ehkä selviää...?

En tunnista itsessäni ornitologia, en vähän vertaa! Kun panin Google-kuvahakuun hakusanan ”sorsalinnut”, tuli heti ensimmäisenä esiin värikäs ilmestys, ei kuitenkaan aivan samanlainen kuin ristikon pääkuvassa. Kyseisen kuvaajan sivustoa selailemalla olin kuitenkin löytävinäni myös oikean lajin.

Lajin nimen tietäminen ei liene tässä niinkään oleellinen – tieto lajin kotiseudusta riittänee, eikä sittenkään puhuta suuresta maantieteellisestä tarkkuudesta.

Itselläni ovat vasta kaikki 9 avainkirjainta kasassa, niistäkin osa epävarmoja. Koillispuoli jokseenkin täynnä, lounaisessa puoliskossa aukkoja.

Mahtava ristikko, vaikka en täyteen saisikaan! Muistaakseni olen aikaisemmin onnistunut ratkaisemaan yhden B.K:n kolmosen kokonaan. Kolmosten maailmassa en sinänsä ole ainakaan vielä kotonani.

Saa nähdä, tuleeko minusta peräti Brigitta-fani!
37. Jiikoo6.2.2018 klo 17:42
Aukot lopultakin täynnä! Yksi avainkirjaimista muuttui sitten viime tilannekatsauksen. Vihjeestä RUAKARI (risteävien perusteella) saamani ratkaisusana on minulle yhtä hepreaa kuin vihjekin, mutta samapa tuo – näin kovan väännön jälkeen tohdin osallistua palkintokilpailuun hyvällä omallatunnolla, kunhan ristikkoni jokaisessa ruudussa vain on kirjain!

Kiitos lähes liian haasteellisesta tehtävästä, Brigitta Kalpa!
38. HM6.2.2018 klo 19:30
Onnittelut kaikille, jotka ottivat vastaan haasteen ratkoa tämäkin ristikko ihan ilman anatomian apua! (Vrt. #31 Tapiolta.)
39. Hannu6.2.2018 klo 21:19
tapiohan ratkoo ristikoita (tai yrittää) aina jälkijunassa siihen nähden, minä hän haluaa esiintyä . Älli ei riitä nykyhetkeen (eikä aina näköjään menneeseenkään). Anatomiaa mies vinkuu jatkuvasti. Jossakin säikeessä taidettiin mainita isän opettamisen epäsovinnaisuudesta. Ottasitko siitä vaarin vai muista neuvoista, tapio? Ja osallistu tapio ihmeessä RISTIKKO SM 2018 -kisaan, nähdään sinunkin todelliset ratkontakyvyt.
40. Antti Parkkinen6.2.2018 klo 21:33
Viela yksi lyhyt kommentti:

Ensimmaisessa vastauksessani taalla verkossa oli pieni virhe: itse asiassa en pyytanyt Iltiksessa kommentteja omista laatimuksistani, vaan yleensa ihmisten ristikkoharrastuksesta. Siihen kysymykseen en ole toistaiseksi saanut kuin yhden vastauksen. Jatkan lyhyesti aiheesta seuraavalla IS-palstalla, joka ilmestyy seuraavalla viikolla eli lauantaina 17.2.

Minun ristikoistani ja kirjoituksistani jokainen niita ratkova saa olla mita mielta tahansa. Palautetta otan mielellani vastaan, mieluiten suoraan, mutta sitakaan ei ole tietenkaan pakko tehda. En kuitenkaan voi kayda joka paiva kayda talla sivulla tarkistamassa, onko joku mahdollisesti sanonut tehtavistani jotakin. Aikani ei riita sellaiseen.

Ja kuten Iltiksessa totesin, Ristikkoakatemia (en mina itse, vaan eraat muut asian parissa puuhastelevat) haluaisi myos tehda vakavampaa aiheeseen liittyvaa tutkimusta. Mutta jos ei ole aineistoa, ei ole mitaan tutkittavaakaan.

Mutta tasta aiheesta en aio enaa talla palstalla jatkaa keskustelua. Taalta tahan, kiitos kommenteistanne.
41. Jukkis6.2.2018 klo 22:34
Pakko sanoa tästä jotain, koska on tämä lievästi sanoen kyllä tosi hämmentävää.

"Mutta jos ei ole aineistoa, ei ole mitaan tutkittavaakaan."

Iltasanomissa: "Yksi Ristikkoakatemian olemassaolon perusteista on myös saada selville kaikenlaista ristikkoharrastuksesta. Laatimisesta, ratkomisesta, kaikesta mahdollisesta. Mutta suloisessa Suomessamme on lievä ongelma: kukaan ei halua antaa minkäänlaista palautetta."

Eikö siellä akatemiassa tosiaan kukaan ole oivaltanut, että tälle saitille on kirjoitettu yli miljoona viestiä. Suurin osa tietysti hömppäsäikeiden sana- ja muiden leikkien jatkamisia, mutta varmana täällä on tuhansia, ellei kymmeniätuhansia viestejä, joissa käsitellään juuri niitä asioita, joista IS:n kolumnissa vaikeroidaan että "Miksi kukaan ei sano mitään?"

Aivot savuaa, kun tätä ihmettelee. Amerikkalainen sanois että "boggles the mind".
42. Jaska6.2.2018 klo 23:15
Varmasti ainakin Skyttä on oivaltanut. Häneltä toivoisikin vastausta keskeiseen kysymykseen Onko sivuston risikkokeskusteluissa ilmennyt koskaan mitään tutkittavaksi kelpaavaa. Esim. ratkojien erimielisyydet ja trollaaminen. Ovathan täällä olleet laatijatkin äänessä. Keskenäänkin kinastellen.
43. Matti7.2.2018 klo 01:15
Antti Parkkinen, toivot palautteita, mutta toteat että aika ei riitä tämän palstan päivittäiseen seuraamiseen. Onko siis jokin muu tapa, jolla palautetta voisi saada, vähemmän aikaa vievä? Ihan oikeasti, täällä kommentit singahtelevat ja palaute on päivittäistä. Seuraa meitä niin saat haluamaasi runsain mitoin!
44. Mie7.2.2018 klo 15:04
Jihuu tätä oivalluksen iloa! Aliarvioin itseni, muutamaa sanaa vaille täynnä! Ai että pidän paljon tämän laatijan ristikoista. Arvelin etteivät taitoni riitä kolmosiin mutta alkavat ne toisinaan riittää. Ilmeisesti kun on Koviksia ratkonut jo muutaman vuoden ajan se alkaa jossain näkyäkin.
45. happonen8.2.2018 klo 13:01
Bongasin linnun onnistuneesti (Googlen avustuksella) ja ainakin minulle vasta tämä ornitologinen harjoitus avasi toisen pääkuvalauseen jujun - ehkä tein saman tyyppiset haut kuin mitä Juha N:kin... Lause sinänsä oli varsin selvä tapaus risteävien sanojen kautta.

Vielä tämän säikeen toiseen haaraan: tämä foorumihan on mitä mainioin kanava, jos kaipaa tietoja "ihmisten ristikkoharrastuksesta". Mikään ei estä Akatemian väkeä luomasta omaa keskustelusäiettä tyyliin miksi / miten / milloin ratkot ja saahan näitä sekalaisia tarinoita lukemallakin ehkä jotain perspektiiviä aiheeseen...
46. Jiikoo8.2.2018 klo 13:27
Löysin toissapäiväisestä ratkaisustani virheitä kahdestakin kohdasta ja vasta nyt korjausten jälkeen voin katsoa ymmärtäväni jokaisen vihjeen (mm. RUAKARI) ja ratkaisusanan yhteyden; mitään ei jää hampaankoloon. Ratkaisuni olen merkkijonotekstarina jo lähettänyt, eikä siihen onneksi tarvittu muutoksia.

Ja koska kukaan ei ole tainnut vielä Oskalan piilistä kehaista, teen sen nyt. Ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaa!
47. Tapio8.2.2018 klo 15:04
Antti Parkkinen voisi hyödyntää hakutoimintoa. Jos laittaa Parkkisen tai Parkkinen löytää samoja hakutuloksia . Kun laittaa listauksen uusimman mukaan, näkee heti uudet maininnat. Jos edellinen kerta on laitettu päivämäärän suhteen muistiin, näkee heti, kannattaako lukea enemmälti. Haku näyttää hieman tekstiä ja siitä voi päätellä, kannattaako säie avata vai ei.
48. HHS9.2.2018 klo 19:39
On vaikea, jää minulta tämä Kalpa täyttämättä!
49. VL15.2.2018 klo 12:06
Mikä oli siis pääkuvasta oikealle lähtevän lauseen juoni? Itse arvelen linnun olevan mandariinisorsa ja sellaisia aika ajoin tavataan Suomessa, ehkä viime vuonnakin. Tätäkö tässä tarkoitettiin?
50. Pr15.2.2018 klo 12:57
Näin juuri. Se lienee peräisin eläntarhasta karanneista yksilöistä.
51. iso S16.2.2018 klo 11:01
Minulle kävi niin että jostain alitajunnan syövereistä putkahti lintulajin nimi. Lopullinen varmistus lauseelle löytyi helposti googlaamalla
mandariinisorsa Suomessa
Keväällä täällä nähtiin ainakin kuusi eri yksilöä ja syksyllä yksi viihtyi Savonlinnassa useita viikkoja.
52. VL17.2.2018 klo 10:04
Kiitos vahvistuksesta!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *