KESKUSTELUT > RISTIKOT > YLLÄTTÄVIÄ ONGELMIA

948. Yllättäviä ongelmia

iso S1.7.2004 klo 15:20
Alustukseksi siteeraan Ekiä lyhentäen (naps! pää poikki!) nimppariketjusta:

"Tähän päivään liittyy mielenkiintoinen ristikko-ongelma. Kun Jukolan veljeksille annetaan vihje, se on usein 1/7. Jos vastaus sitten on AAPO (ja vieläpä on käynyt niin, että P on piilossa), heinäkuun ensimmäisenä, jota vihje myös tarkoittaa, on nimipäiväsankarina AARO. Aikanaan tuli useinkin valituksia, että ei se vastaus ole Aapo vaan Aaro.

Samantapainen ongelma on, jos sanan kaksi kirjoitusasua ovat yhden kirjaimen päässä, vaikkana TANU-niminen päähine on myös TANO. Jos tanolle käyttää vihjettä päähine, monet pitävät vastausta virheenä."

Ongelma voi olla myös se, jos sanan synonyymi tarkoittaa tunnetummin jotain muuta. Olen törmännyt tähän sanojen ATRAIN, AHRAIN ja ARINA yhteydessä. Taisi olla niin että vihjeenä oli selvä atraimen kuva ja siihen tulikin arina, mikä oli minulle uutta. Tai saattoi olla peräti niin että vihjeenä oli 'uunissa' ja siihen tuli ATRAIN! Mahdollista, mutta ei kovin mielekästä. Eiväthän nämä sanat merkitse tuossa mielessä samaa asiaa.

Tänne voisi laittaa muita vastaavia tapauksia.
2. Eki1.7.2004 klo 15:31
uunissa > ATRAIN, eikös tämä ole sitä ratkojien käyttämää vihjeitystapaa, että vastauksen (ARINAT) saa vielä anagrammoida, ennen kuin se saadaan ruudukkoon oikein :)

Joo, ei suosit(ell)a liian kaukaa haettuja...

LANA ja LATA ovat myös ongelmallisia siksikin, että ovatko ne nyt oikeasti missään mielessä tarkkoja synonyymeja vai vain liki?

MUJE on Nykäsessä kansan kielen muikku, mutta muistan isän synnyinseudulla vieraillessa kuulleeni, että Kemijoessa olisi sellaista mujetta, joka ei ole sama kala kuin muikku, samantapainen kuitenkin.
3. Matti1.7.2004 klo 21:40
Take the A train - ota atrain.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *