KESKUSTELUT > RISTIKOT > ALKUVUODEN VAIKEIN

939. Alkuvuoden vaikein

Esko Kalervo25.6.2004 klo 11:56
Vaikein ja vaikein
No jaa. Ovatkohan vastaussanat vihjeisiin Hervotonta, Blair, Naapurin puolella, Lemmikki, Pakenevat länteen ja Tyhjää täynnä kovinkaan lähellä arkisuomea, mielestäni eivät?
Vihjeiden Yksi paskoista, "Kanataulu", Taittaa terän, Väritön mies (olmi on väritön, mutta onko ...) ja Ivat ratkaisuista on vielä paha mennä mitään sanomaan mitään lopullista, koska eivät ole loksahtaneet, mutta oudoilta tuntuvat. Tähti-viivan ja vastauksen yhteyskään ei meikäpöljälle auennut.
Muilta osin ei vaikuta ihan kolmen tähden ristikolta, ehkä kaks ja puoli.
2. iso S26.6.2004 klo 18:12
Tuntien äherryksen jälkeen alkuvuoden vaikein täyttyi. Muutaman sanan yhteys vihjeisiin jäi ja jää auki. En viitsi pähkiä, kun ongelmakohdissa tuli ihan selkosuomea. Ivat-vihje jäi vaille ymmärrystä, samoin Esko Kalervon mainitsema tähti-viiva. Vaurio pinnassa ihmetyttää hiukan. saatan olla tekohäillä ei kun hakoteillä.

Arkisuomi-aiheiset kommentit ovat aiheellisia, mutta koviksessa sallittakoon tällaiset hajasijoitetut erikoissanat. Yksi paskoista (sen lisäksi että on niin maan perusteellisen fakkitietoa vaativa) koettelee vihjeenä hyvän maun rajoja, samoin yksi ratkaisusana. Näitä ei yleensä pidetä ristikoissa suotavina. Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä, vaika toisaalta kaikkien yhtä tunnettujen sanojen pitäisi olla samanarvoisia.

Laadinnan osalta en mene moittimaan. Vihjeytys on makuasia. Meikätollon horisonttiin ei tarvitse nousta enempää tähtiä. Tämä oli jo visaisen ja visvaisen (mahdottoman) rajalla, mihin osuminen on taito sinänsä. Erityiskiitos siitä, että ei oltu syyllistytty naurettaviin venkoiluihin. Vihjeen ja sanan välillä oli yleensä asiayhteys (joskus kaukaa haettu) ja tästä poikkeamiset tapahtuivat hyväksyttävällä tavalla ja määrältään kohtuullisesti viljeltynä.
3. Esko Kalervo27.6.2004 klo 10:00
Kokeilepa verbauttaa Ivat-vihjettä. Tähti-viiva niminen kasvi on kuulema olemassa.
4. iso S27.6.2004 klo 12:01
Verbaalisuus ei laskeudu päälleni. Ilmeisesti minulla on jotain mätää niillä seutuvilla (ristikossa & päässä). Lykkäämäni sanat ovat täyshyväkelpoja, yhteys ei vain kirkastu.

Kasvi kuulostaa uskottavalta, mutta ei kasva takapihallamme. On siis niitä kaukaa haettuja! Google vahvistaa että sellainen on olemassa ja kasvupaikalla silmien asento ei ole sama kuin Härmässä, mihin sitä kyllä tuodaan. Tuohon olisin siis jopa itsekin löytänyt uskolleni vahvistusta, jos en olisi toiminut junaratkontaperiaatteella.
5. iso S27.6.2004 klo 12:12
Korjaus edelliseen. Ymmärrys tuli sittenkin kun katsoin silmällä enkä muistikuvalla. Sekin oli tavallista kauempaa haettu.
6. Maiju27.6.2004 klo 14:19
Olipa helppo. Juhannusaamuna perheen vielä nukkuessa ilman aputeoksia se ratkesi.
7. iso S27.6.2004 klo 17:22
Yitän hillitä uteliaisuuteni, mutta en pysty kykemään... Maiju, olisiko ratkaisu ollut vaikeampi jos perheesi olisi nukkunut aputeosten kanssa?
8. mats28.6.2004 klo 09:20
jatketaan sitten isoS; kykemään??
maijun lause on looginen, koska perhe nukkui ilman aputeoksia ne olivat maijun käytössä.
9. Jouni28.6.2004 klo 09:32
Taas kävi niin, että ratkojasta tuli laatija. Vihjeiden yhteys ratkaisusanoihin oli niin kaukana, että sanat löytyivät helpommin ilman vihjeitä.
10. iso S28.6.2004 klo 09:59
Nakkisormet nielivät taas tavun. Aina pitäisi lukea mitä kirjoittaa, mutta sehän vaatisi kahden konstin osaamista.

Maijun lause oli ehdottoman looginen ja ymmärsin sen aivan oikein, eli aputeokset olivat Maijun käytettävissä. Halusin tietää olivatko ne myös käytössä vai pelkästään henkisenä tukena. Olisiko tehtävä ollut helppo myös junassa tai rannalla? Minulle se oli kinkkinen. Google-dopingiin turvauduin vasta EK:n kommenttien jälkeen, kun hain vahvistusta syntyneelle ratkaisulle. Kirjallisista lähteistä en juonut eikä niistä varmaan olisi paljon lohtua löytynyt ratkaisun hakemiseen (mikä on hyvä asia).
11. Urpo28.6.2004 klo 15:24
Samoilla linjoilla Maijun kanssa, ilman aputeoksia ratkesi, eikä tosiaan ollut alkuvuoden vaikein. Jounin mielipide menee myös yhteen yllekirjoittaneen kanssa.

Kaikki hyvä menee, ensin IS Kovikset muuttui pienemmiksi ja nyt vuoden toinen vaikeakin oli pettymys...

Muuten, eikö vuoden vaikeimman jälkeen tullut tietoa, ettei vaikeiden vastausta voi tulevaisuudessa lähettää tekstiviestillä??

Ai niin, eihän se ollut vaikea:)
12. Jouni28.6.2004 klo 16:09
Kyllä se minun mielestäni oli vaikea. Oikea yläkulma oli erityisen visainen. Siinä meni Juhannus pähkäillessä. Ihan kiva!

Nyt on vielä Viitamäen vasen yläkulma Punaisessa kesken. RIPEILLÄ NUORILLA on tietysti selvä, mutta kun se ei auta eteenpäin.
13. Eki28.6.2004 klo 21:12
Kiitoksia kommenteista. Kyllähän se oli aavistettavissa, että tämä teidän hakojen mielestä ei ole niin vaikea. Ehkä se olisi tuntunut vaikeammalta, jos nimenä ei olisi ollut alkuvuoden vaikein??? Tilanne oli sellainen, että Alfin hyväsananienn ristikko oli käytettävissä ja sitä terästettiin melko lailla. Alfiksi se oli siis alun perin ilmeisesti tosi helppo. Oli se nyt kumminkin vaikea ristikko ja

Puhelinvastauksiin palattiin sen takia, että IS:n ristikkoasetelma on nyt erilainen ja ristikko oli samalla kovis. Sanaa ei ollut tarkoitus syödä.

Nyt kaikki haat kärsimään helppojen isojen kesäristikoiden parissa, voihan kärsimyksen palkkana olla 500 euron matka!
14. Esko Kalervo3.7.2004 klo 10:12
Hyväsanainen ristikko- tottakai olen voinut ratkoa väärin, mutta oman käsitykseni pohjalta:
1. Varsikko ei löydy Perussuomen sanakirjasta, 2. Miten Atso on väritön mies, 3. miten Ohennus Taittaa terän, 4. Lävistin - läpipaskosta menee kyllä tavara nopeasti läpi, mutta en pitäis ilmaisuja synonyymeina, 5. Onsi, Atonia, Tara, Ritt ja Imikkä eivät kyllä mielestäni kuulu Hyväsanaiseen ristikkoon.
15. iso S3.7.2004 klo 12:58
1. Sanakirjasta löytyminen ei ole tae sanan hyvyydestä ja toisaalta kaikkikia johdos- ja yhdyssanoja ei loydy, vaikka niitä käytetään sanomalehdessä selittämättä. Tätä sanaa en tahdo kiittää enkä moittia.

2. Atsovärit ovat jotain voimakkaita väriaineita. Väri pois, jää väritön Atso.

3. Ihmettelin samaa. Ei kai pelkkä ohennus, mutta kaipa terälle on suunniteltu tietty paksuus että se kestäisi käytössä. Ohentaminen siis todennäköisesti aiheuttaa katkeamisen.

4. Taitaa tuollaisen vehkeen ruotsinkielisestä nimestä väännettu suomalaisvastike olla nimeltään 'nahkapaska'.
Tällainen alunperin nahan reijitykseen tarkoitettu pihtityökalu, millä saa noin kuutta eri kokoa reikiä tehtyä.
Löytyy melkein mistä tahansa rautakaupasta, tai rihkamakaupasta. Hinta 5,90 eurova, about.

Mm. tällainen selitys löytyi Googlella joltain keskustelupalstalta. Osoitetta en kerro, koska hukkasin sen siivoustouhuissa. Pitäkää hyvät ihmiset (ja ile...) virustorjunta kunnossa!

5. Melko lailla samaa mieltä. Minusta pahimmat ovat onsi ja Ritt, atonia menee lääketieteellisenä sivistyssanana visaisessa, jos ympäristö ei tee sitä mahdottomaksi, ja imikän huolisin vähemmänkin visaiseen. Ei ehkä tollohelppoon sentään.
16. Eki3.7.2004 klo 16:24
Perussuomen sanakirja, oikeammin = Suomen kielen perussanakirja = Pesonen. Varsikko-sanan löytöpaikka Nykysuomen sanakirja = Nykänen. Ei se hyvä sana ole, mutta sehän oli vihjattu kuva-arvoituksella.
17. Esko Kalervo3.7.2004 klo 17:09
Jatkanpa tässä säikeessä:
3.7 IS-Koviksessa Erkki "osti" yhdellä osavaltion kaupunkinimellä muuten kelporistikon. Mielestäni tämä on OK, kun sitä vertaa vaihtoehtoon keittiöpuuhastelijalle oudohkon sanan poistamiseen esim. kahden tunnin lisälaadintatyöllä. Ja kun se sana vielä muotoutuu itsestään muiden kautta - siis ei piilokirjaimia - se edesauttaa iloista ratkontamieltä.
18. Eki3.7.2004 klo 17:38
Tarkoitatko tuota mljoonakaupunkia??? Hyvä, jos risteävät sanat saavat auttaa huonompia sanoja, sitähän tässä on yritetty selittää. Muuten voisimmekin tehdä nokkeluutta vaativia tietokilpailuja, niitä olisi paljon helpompi laatia kuin ristikoita.
19. Matti3.7.2004 klo 17:40
Joo, ihan kelpo ristikko. Kaupunkinimi oli niin tunnettu, että kelpaa kaksi-ja-puolikkaaseen tuosta vaan.

Taas jäi pari vihjettä tajuamatta, N-VERBI 7. -> 1. sekä ARVON ANTAJA. Mutta ei se mitään, kysellään taas kun aika on kypsä. Niin, ja oliko siellä yksi yksikkö/monikko sekaannus.

SK:n kaksi-ja-puolikkaan (Teemu) koin paljon visaisempana. Olisi se kolmas tähti voinut olla enemmän esillä. Vaati monta sessiota. Ja sieltä vihje /- on täyttä hepreaa.

Onko toimituksen vai sanarisin linjanveto, että IS:n 500 euron matkalahjakorttiristikot ovat yksitähtisiä? Vähän puisevaa on niitä täyttää, mutta onhan palkinto kunnollinen. Kun vain osuisi joskus kohdalle.
20. Eki3.7.2004 klo 18:56
Toisessa säikeessä kerron kesäristikoiden olevan helppoja. Kaupallisuuden kirous!
21. sopuli3.7.2004 klo 21:24
Miten ohennus taittaa terän?

Miellän ohennuksen myös synonyymiksi laimentamiselle. Kun jotakin vahvaa ainetta laimennetaan, se "ohenee", ja väristä/mausta/pitoisuudesta tms. taittuu terä(vyys).
22. jupejus3.7.2004 klo 21:55
Miten ohennus taittaa terän?

Tuossa voi olla taas niitä sanakäänteitä, mitä useinkin on tapauksissa, kun ei löydy "järkevää" selitystä.

Mutta... Tuohon voisi kokeilla vastaamalla, että lantraamalla.

Jos on juotava neste ehtaa tavaraa, niin sitä juotuaan sanotaan, että se teki terää.
Lantraamalla nautittava neste, se laimenee, ja ei tee enää terää.
23. rias3.7.2004 klo 22:21
Juuripa noin. Itselleni mieltyi myös ko. ristikkoa tehdessäni, että myös lyijykynän ohennus taittaa (helposti) terän. Ei aina, mutta taittaapa kuitenkin. Joten vihje oli minusta jopa kahdella tapaa helppo ja ymmärrettävä.
24. Matti3.7.2004 klo 23:51
Sopuli, juuri noinhan se on, nyt kun sen sanoit.
25. Jani Enilä4.7.2004 klo 03:27
Voe tokkiisa... Härkösen Esko, Maiju, Urpo ja ketä muita nimeltä nyt jäi mainitsemattakakaan... hyvä ihme tulkaa mukaan seuraaviin SM-ristikkokilpailuihin mukaan, kun tommoista väitette, että Alkuvuoden vaikein oli Teistä 2,5 tähtinen ja kevyttä kesäkeittoa. Huh! Itseltäni täyttöön meni n. 10 tuntia. Siitä lasketaan 1 h tiettyä aukiota, johon en TOD. uskonut tulevan tiettyä virtsaukseen liittyvää saa ... pyyhekumi kävi kerta toisensa jälkeen. No, sana siihen sitten tuli - pakko uskoa, mutta siltikin... 9 h... jos tämmöinen tumpelo siis viime SM-kisassa oli sijallla 26, mihin Te mahdatte yltääkään...
26. IiKoo4.7.2004 klo 15:54
Helppo se alkuvuoden "vaikein" olikin. Odotin, että Team Katalin tms. olisi vääntänyt jotain ihan oikeasti umpikieroa kuten viime juhannuksena. Nyt ristikossa oli ainoastaan pari kieroa vihjettä. Oikeaa ylänurkkaa tuli pohdittua syystä tai toisesta aika pitkään. Aikaisemminhan lehdessä oli samantasoisia kolmepalloisia. Surkeaksi menee, jos tämä on IS:n linja. Vai loppuiko tekijöiltä kantti tehdä oikeasti paha ristikko?

En minä itseäni minään huippuratkojana pidä, sillä Punaisen Pelikaanin pahimmat ristikot sekä Sana-Sepon pahat ovat minulle aikamoista hepreaa, hyvä jos jotain saa niihin. Niihin verrattuna tuo alkuvuoden "vaikein" ei ollut mikään ihmeellinen.
27. Jani Enilä4.7.2004 klo 17:14
Tjuu-u. Kylläpä näköjään kantsii "muutaman" oluen jälkeen yöllä laittaa kommenttia... kirjoitusvirheiden juhlaa...

Muuten näköjään kommentit (jota en muista kirjoittaneeni)ihan ok ja puhdasta faktaa.
28. Pena4.7.2004 klo 17:33
Aivan oikein, Jani Enilä, ihan ok ja puhdasta faktaa! :-)

Alkuvuoden vaikeimpaan sain noin 5 sanaa, eilisen 2,5 -tähtisen täyteen noin 4 tunnissa.

Tulinpahan sohimaan tätäkin ammattilaisten säiettä! :-p
29. iso S4.7.2004 klo 18:28
Joo, tavatkaa Katalinin orsilla, te kovikset! :)

Minäkin olen valmis myöntämään että ristikko ei ollut nimensä veroinen - mutta oli huomattavasti lähempänä sitä jos puhutaan ratkeavista ristikoista! Uusimmassa Sanasepossakin oli taas yksi minkä hyppään pienen yrittämisen jälkeen suosiolla yli.

Nostan kissan häntää Jania korkeammalle: viimeisimmässä kisassa en ollut, mutta sitä ennen olen ollut sijoilla 7, 9 ja 10. Kovin monta suurten puhujaa ei noina vuosina ollut edelläni. Katson siis puhuvani jonkintasoisten näyttöjen pohjalta vaikka sanon että en voisi nauttia yhtään tuon vaikeammasta. Minun tasoni on toki laskenut noista ajoista, mutta onko muiden taso todella noussut noin paljon, ettei tuo vaikeus riitä muuhun kuin pilkan kohteeksi?
30. Eki4.7.2004 klo 18:39
Tää on nin tätä. Kyllä minullekin tuo vaikeusaste edustaa sellaista korkeinta, jota huvittaa yksin ratkoa, kimppakiva voi sitten olla vaikka kuinka hankalaa. Kuten ylempänä totesin, Alfin ristikko vaikutti parhaalta vaihtoehdolta olosuhteissa, joissa uuden tekeminen olisi ehkä karahtanut kiveen, ehkä onnistunut loistavasti. Ainahan tarkoitus on hyvä mutta - ainakin täydellinen - onnistuminen (kuka sen onnistumisen sitten päättääkään) epävarmaa.

Team Katalin kokoontunee seuraavan kerran syksyllä, kun aletaan juonia SM 2005 -kisaa. Jospa niistä sessioista syntyisi vuoden vaikein?
31. JiiTee4.7.2004 klo 18:48
Mikähän lie ratkaisu vihjeelle VAURIO PINNASSA. Ei meikäläisen logiikka oikein taivu yhteyttä selittämään, jos vastaus on HERMOVIKA.
32. Eki4.7.2004 klo 18:58
Meneekö pinna, kun et tajua?
33. JiiTee4.7.2004 klo 19:01
No nyt meinas hermot mennä!
34. Maiju4.7.2004 klo 23:50
Iso S, senkin koiranleuka! :)
35. iso S5.7.2004 klo 08:14
Kissan häntä, koiran leuka, välissä aasi, mikä se on? Toivottavasti kirjoitusvirhe.

En tosissani epäile etteikö sellaisia ihmevirtuooseja ole kenelle tuo vuodenalkuvaikein on läpihuutojuttu mutta sitä ihmettelen miksi heillä ei ole sen vertaa reipasta urheilumieltä että kävisivät näyttämässä amatööreille kaapin paikan. Mielestäni kohtalaisen kova on ns. rustaritasokin, mitä olen käynyt turhaan tavoittelemassa.

Älköön siis kukaan liiallisesta helppoudesta valittanut jääkö pois ensi vuoden kisasta sillä verukkeella ettei ole pyydetty eikä haluttu. Minä pyydän ja haluan: yrittäkööt kaikki itseään hyvinä pitävät parhaansa mukaan niin nähdään kerrankin mikä on Suomen todellisen kärjen ihmeellinen taso! Seuraan tuloksia ihailevalla katseella.

Väärinkäsitysten välttämiseksi korostan, että en haasta itseäni, koska olen lakannut elättelemästä harhakuvitelmia. Pääsin kisakoukusta edellisellä kierroksella ja seuraavalla olen todennäköisesti ja toivon mukaan estynyt saapumasta työn, lomamatkan tai sairauden vuoksi. Heikoilla kilpailuhermoilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa (noh, nenä, pysy mitoissasi!). Niiden osalta viittaan kintaalla pakinaosaston ensimmäiseen juttuun.
36. mats5.7.2004 klo 09:02
alkuvuoden vaikein oli sellainen meikäläiselle vielä jotenkin järkeävässä ajassa ratkottavaksi sopiva ( ehkä 4-5 tehotuntia?+alitajuntatyö päälle n. kolmen päivän aikana). eipä sillä ajalla sm:ssä paljon pärjäillä. viime vuoden 3. välieräristikko oli varmaankin samaa vaikeusastetta. kyllä sm-kisoissa sitten huomaa kuka mitäkin osaa. siellä on nopea oivallus valttia, jos tällaisen alkuvuoden vaikeimman selvittää em. tuntimäärällä niin sopii muistella montako sanaa siihen tuli kirjoitettua ensimmäisten 45 min aikana. siinä on vertailua sm-kiskojen 3. välierän kanssa.
myönnän kyllä että jotkin 3-palloiset kovikset ovat olleet hankalampia, mutta on se kyllä niinkin että joskus vaan ne vihjeet natsaavat juuri minun (=sinun) ajatusmaailmaan tai yleistietoon paremmin kuin jonkin muun ristikon.
pidin ristikon sanoista ja niiden vihjeytyksestä ja kovasti ihmettelin lävistin-sanan arvosteua, kas kun se oli niitä ainoita helppoja sanoja minulle! tässä juuri ilmenee se meidän ratkojien oman tietopohjan erilaisuus.
tackar o pockar - mats
37. J Takala5.7.2004 klo 09:41
SM-välierissähän ristikot eivät ole älyttömän vaikeita (paitsi se 3.) ja ratkaisevinta on nopeus. Mutta jos on selvittänyt alkuvuoden vaikeimman muutamassa tunnissa, niin on ainakin vahvoilla 3. SM-alkuerässä, jossa välieriin päsijät ratkotaan.
38. mats5.7.2004 klo 09:52
Päsin edellisiin sm:miin ja sain todeta olevani todellinen harrastelija.
39. Eki5.7.2004 klo 09:57
kuka päsii alkuerissa? No, sitähän eivät tuomarit näe!

Ensi vuonna ei kolmas alku- eikä välierä ole vuoden 2003 tasoa. Ilmeisesti Team Katalinia ei saa päästää samaan tilaan ainakaan kehittelemään vihjeitä. Mieleen on jäänyt erityisesti se vaikeassa paikassa ollut vihje "hyytävää" ja vastaus MOITE. Mitähän hyviä vihjeitä siitä kehittelyketjusta jäikään väliin, kun tuohon päädyttiin? Edelleen mielestäni lähes kaikki vihjeet olivat hyvin valittuja, vain väärässä paikassa... ei, ei siinä ristikossa väärässä paikassa vaan niiden olisi pitänyt olla rauhallisen kotiratkonnan ahaa-elämyksinä jossa koviksessa tai muussa tahallaan tosi vaikeassa ristikossa.
40. mats5.7.2004 klo 10:50
Täällä tulee noita uudissanoja viljalti (kieltääkö kukaan oikolukemasta ennen lähtetä PAINIKETTA (tack maiju):-)Päsijän lainasin jiitakalalta. Ihan hauskojakin näkee joskus eikä liialti haittaa lukemista.
Tässä ylimääräinen kin ekille tulevia viestejä varten (sen saa siitä kun sen maalaa ja painaa ctrl C ja sitten sijoittaa ctrl V).
41. Urpo5.7.2004 klo 12:24
Vaikka alkuvuden vaikein ei mielestäni ollut nimensä veroinen, ei se minusta mitään huippua tee, Enilä! On ollut vaikeampiakin tänä vuonna, MIELESTÄNI!! On se kumma kun ei mielipidettä saa sanoa.
Olen ollut SM-finaaleissa ja todennut etten huipuille pärjää, silti seison sanojeni takana. Eihän sitä kukaan miksikään pehmikseksikään ole väittänyt!!!
42. mats5.7.2004 klo 12:51
kun vihje on esim.

Kari E. ei varmaankaan siellä tutki sitä (6).

niin se on jollekin täysin selvä, koska yleistiedon tämä lohko on hallussa mutta saattaa olla että tätä vihjettä

>Bisquit nähtiin juovuksissa Liverpoolissa, no mikä hänen pään oli sekoittanut. (5)

ei sitten millään ymmärrä ja taas toinen ratkaisee sen heti.

jos aioit kertoa täällä vastaukset, kerro vaan että selvisi, että jää muillekin pohdittavaa.
43. mats6.7.2004 klo 10:51
kiinnostaisi tietää olivatko edellä mainitut vihjeet helposti ratkaistavissa?
44. Eki6.7.2004 klo 11:40
Tällä sekunnilla toinen ratkesi, ekasta puuttunee tietoa, jos idea on samantapainen.

Jatketaan tietoa vaativilla mutta yhtenevillä linjoilla:

H. Sundell otteli ihan hevosena. (6)

E. Saarnio siis näytteli, muttako ettäkö lauloikin hyvin?! (5)
45. iso S6.7.2004 klo 12:28
No joo, Luulen Bisquitin ratkenneen. Kari E. ei aukea, vaikka luulen arvaavani henkilön. Vissiin väärin.

Ekin ratkaisut ovat henkimaailman hommia? Luulen hokanneeni. E.Saarnio olisi ollut muussa yhteydessä vaikeampi, mutta yhtenevät linjat helpotti. Sundell oli tiukempi, vaatii kahdenlaista tietoa plus oivaltamista. Siinäkin tuli linjoista ratkaiseva apu. Molemmissa piti tarkistaa arvailua Googlella, kun muisti on mitä on.
46. mats6.7.2004 klo 12:31
ensin mietin onko toisen vihjeen sukunimi oikein kirjoitettu mutta sitten muistin vaihtaa sukupuolta ja olihan se se Armonlaaksonmaan asukki.
eka ei heti näemmä aukea. Trevor se ei kuitenkaan ole.
47. mats6.7.2004 klo 12:49
Kari E. ei ole yhtenevässä linjassa myöhempien (aikojen pyhien) kanssa. Kari ei myöskään kirjoíta sellaisella kynällä.
48. MM6.7.2004 klo 12:53
Taitaapi Eki hakea ensimmäisellään hiljan kuollutta näyttelijää...
Toinenhan kuolikin jo kauan sitten.
49. mats6.7.2004 klo 13:00
E. tuli mieleen mutta tietoa puuttuu yhdistää hänet (jos on hän) hevoseen/hevosena.
50. mats6.7.2004 klo 13:08
No nyt tajusin Sundellin tuon MM avulla.
nimimerkki
Navarone
51. iso S6.7.2004 klo 13:15
Ah, niin lienee värinä mielessäni, että arvasin nimen oikein ja henkilön väärin. Kynä ratkaisi eikä se ollut Parker. Henkimaailmaan meni tämäkin, vai saako sellaisia kyniä jostain?

Tosi vaativa, jos ei tiedä tai saa apua Kuukkelilta, mutta täytyy myöntää että hyvä, jälkipuolikkaaltaan samanlainen helmi kuin Ekin Sundell kokonaan. Siihenpä onkin kiteytynyt se vähäinen viisaus mitä piilosanoissa voi olla (tahallisen provosoivasti sanottu, kun en niistä tyhmänä tykkää). Mitään ei tarvitse lisätä, mitään ei voi poistaa. Loistavasti yhdistetty asioita millä ei ole mitään tekemistä keskenään. Se on siinä. Ei haittaa vaikka tekee kipeää. Riippumaton raati (minä) antaa 8001 pistettä.

Pienenä miinuksena muistutan että Suomesta ei voi lähteä Eurooppaan, koska olemme jo siellä. Yhteneväisin linjoin Kari E. ei voine mennä sinne tutkimaan sitä vaikka olisi sellainen kynä kourassaan.
52. mats6.7.2004 klo 13:23
tuo eurooppaan meno meni jo yli hilseen, mihin se viittaa?
53. iso S6.7.2004 klo 13:28
Ekihän heittelee niin pahoja että ehdotan hänen päänupilleen kunnianimeä Tylypahka.

Mats, jos sinulla on ehdokas nimeksi, hae elokuvatietokannasta (www.imdb.com) henkilön nimellä ja katso missä elokuvissa on esiintynyt. Paitsi tietenkin jos koet tämän dopingiksi. Ettei turhaan tarvitse kahlata 72 titteliä niin annetaan vielä vuosiluku 1970 (alkuperäinen, 2 jatko-osaa 6 vuoden välein).
54. Eki6.7.2004 klo 13:29
Regina oli aikanaan ministeri. (11)
55. iso S6.7.2004 klo 13:33
Eurooppaan meno ei viittaa tähän asiaan muuten kuin analogiana. Siitä vain oli juuri muutama päivä sitten purnausta yleisönosastossa tai ties missä kritiikissä, kun joku oli mukamas lähtenyt Suomesta Eurooppaan tekemään sitä tai tätä.

Toisin sanoen, jos ymmärrän 'sen' oikein, Kari E. on jo 'siellä'.
56. mats6.7.2004 klo 13:38
olen mielestäni ratkaissut niin e.saarnion kuin h. Sundellinkin, mutten ymmärtänyt lausettasi "Pienenä miinuksena muistutan että Suomesta ei voi lähteä Eurooppaan, koska olemme jo siellä. " viittasiko se Kari E. vihjeeseen?
57. Matti_L6.7.2004 klo 13:39
Aikanaan ministeri: H---- L----
58. MM6.7.2004 klo 13:46
Ei tainnut olla Väinölle sukua...
59. mats6.7.2004 klo 13:47
iso S: jaa ehdit ennen minia kommentoimaan mutta edelleen tuskailen tiedätkö kari e. vastausta - ainakin tuo viimeinen kommentti hieman "sen" "siellä". koska en usko että kari e on siellä pienellä kirjoitetussa paikassa. jos suurella kirjoitetussa on en pääse täältä maaseudulta sinne Kalevankadulle sitä tarkistamaan.
60. Eki6.7.2004 klo 14:00
Mikä seuraavista on sanomalehti: a) luku b) tauti c) riesa d) teho?

Mikä seuraavista on neton ja taaran summa: a) luku b) tauti c) riesa d) teho?

Mikä seuraavista on vetovoima: a) luku b) tauti c) riesa d) teho?

Mikä seuraavista on puute: a) luku b) tauti c) riesa d) teho?
61. Matti_L6.7.2004 klo 14:39
Suluttomasti mieleen tuli vastaukset:
Ensimmäinen a) luku
Toinen b) tauti
Jatkoa seurannee muilta.
62. Eki6.7.2004 klo 14:42
Kapiaiset vetoavat aina sulkeisiin eivätkä halua luopua niistä :)
63. mats6.7.2004 klo 15:07
yhdyn Matti_L:ään kahdessa ensimmäisessä.
kolmas taitaa olla c) riesa, neljäs vielä kaihertaa.
64. iso S6.7.2004 klo 15:23
mats, kyllä meillä sama paikka on mielessä. Meillä tuntuu olevan vain erilainen käsitys paikan määritelmästä. Minun mielestäni Kari E. on mahdollisesti Suomessa, luultavasti Suomessa tai muualla Euroopassa ja varmasti siellä pienellä kirjoitetussa. Sen tarkemmin ei voi sanoa paljastamatta liikaa. Mutisen silti toisesta suupielestä, että mielessäni on jostain syystä toinen säie missä kyseltiin kreikkalaisia ristikkosanoja.
65. MM6.7.2004 klo 22:01
Tuohon Ekin vaihtoehtojututtujen viimeiseen toi helpotusta, kun silmäni osuivat lattiallani olevaan kitaran fuzzpedaaliin. Kolme ensimmäistä olivatkin simppelimpiä.
66. Esko Kalervo6.7.2004 klo 22:10
Luonnehdin alkuvuoden vaikeimman 2,5-tähden ristikoksi, ja kun ehkä tämän pohjalta meikäläistäkin ihan nimellä haastettiin SM-kisoihin: itsetuntoa haaste hivelee, ja onhan niiden alkueriin osallistuttukin, mutta sinne alkuun se on hiipinut.
Kun olen Oulun Rotuaarilla yrittänyt selvitä Seppo Rosenbergin kanssa samaan finaaliin, olen Sanaseppopäivillä saanut pyynnöstä katsella Mariannan ja Riitta Rustarin suvereeniä ratkontatyöskentelyä ja aikoinaan hakeutunut saamaan radion Sanaseppojen kesäkisoissa toistuvasti turpiini sekä Sepolta että Eerolan Tapiolta, voin hyvillä mielillä sanoa, ettei haasteenottouskallusta ole puuttunut, mutta jotenkin on tuo realismikin takoutunut päähän ja mahdolliset omnipotentit käsitykset omasta kyvykkyydestä jo karisseet. Se vaan tuo aivorustinki on eri ihmisillä eri tavalla rakentunut ja eri asioihin harjaantunut.
Noita puolen vuoden vaikeinpia 6/04 ja 12/03 ei ehkä ole tullut luokiteltua kovin vaikeiksi ehkä siksikään kun Ritva-kumppanin kanssa ne kimpassa ratkeavat ihan eri tavalla kuin yksikseen.
Tottakai taas SM-ristikoiden alkueriä yritellään - niitä kunnonsanastoisia, ammattilaisten taidon näytteitä, tasokkaita tyylipuhtaita oivalluksen iloa pulputtavia alansa valioita.
67. iso S7.7.2004 klo 08:36
Todellakin aivorustinki on eri ihmisillä eri tavalla rakentunut. Eräs entinen työkaverini väitti ettei ole tyhmä, on vain hidas ajattelija. Kokemuksen valossa asiassa tuntui olevan perää.

SM-välierissä silloin nykyaikaisten kisojen alkuaikoina oli ainakin kahteen otteeseen yksi veijari, joka oli myös diesel-tyyppinen eli ei mitenkään kierrosherkkä. Ensimmäinen lapsellisen helppo tehtävä jäi puolitiehen kun aikaa oli vain 15 minuuttia. 30 minuutin pikkunäppärä tuli melkein täyteen. 45 minuutin visainen ratkesi puhtaasti. Olin jo ehtinyt väliaikatietojen valossa ihmetellä että millähän lihaksella tuokin on tänne päässyt, mutta äijällä ajatus vain kulki kuin höyryjyrä. Sileällä tiellä tai möykkyisessä maastossa sama tasaisen tappava vauhti.

Sellainen virtuoosi voisi hyvinkin pitää alkuvuoden vaikeinta helpohkona. Näille raskaan sarjan ajattelijoille pitäisikin olla oma sarjansa missä olisi vain visaisia tehtäviä. Nykyisen muotoisessa kisassa tulee kevyissä tehtävissä niin paljon turpiin että sitä ei kurota yhdellä tehtävällä kiinni, kun mainitsemani rustari-luokkakaan ei siinä yleensä hyydy.
68. Urpo7.7.2004 klo 11:29
Puhut asiaa iso S. Pärjäsin itsekin aikoinaan parhaiten siinä vaikeimmassa, vaikken siinäkään mikään huippu ollut. En pysty helppoa täyttämään nopeiden tahdissa vaikka olisi sanat valmiina.
Olen ilmeisesti poikkeava alan harrastaja, kun en ratko vuodessa kuin IS Kovikset ja Sanasepon ja siitäkin vaikeimmat. Joskus saan myös Pelikaanin vaikemmat tutulta ratkottavaksi. Ei taida määrä olla montaa prosenttia ahkerimpien ratkontamäärästä.
69. mats7.7.2004 klo 12:54
tässä vastaukset
Kari E. ei varmaankaan siellä tutki sitä (6).

KOSMOS
Kari Enqvist (kosmoloigan professori, suosittelen hänen kirjojaan mm. Kosmoksen hahmo) ei varmaankaan tutki Kosmoksessa (ravintola) kosmosta.

Bisquit nähtiin juovuksissa Liverpoolissa, no mikä hänen pään oli sekoittanut. (5)

SAHTI
S. Ahti (liverpool oli silkkaa hämäystä)
70. Eki7.7.2004 klo 13:02
No joo, tuo Kari E. ei olisi ratkennut koskaan, sahdin siis sain aikoinaan.
71. iso S7.7.2004 klo 14:05
No niin, nyt voi puhua asiasta peittelemättä. Arvasin näköjään väärin sekä nimen että henkilön. Luulin että kysymyksessä oli dosentti, matemaatikko Kari Eloranta. Hänen voisi kuvitella kosmoloiganneen. Moniaita viitteitä häneen löytyy enkä yhtäkään tutkinut, esimerkiksi

The bounded eight-vertex model
... Author, Kari Eloranta, Institute of Mathematics, Helsinki University of Technology,portal.acm.org/...

Sitten tämä tinka siitä onko Kari E kosmoksessa. Tässä pari sitaattia:

Maailmankaikkeus (kreik. kosmos, lat. universum) tarkoittaa kaikkea sitä, mitä voidaan tutkia tieteellisin, lähinnä fysiikan menetelmin.

Maailmankaikkeus koostuu tähdistä ja tähtienvälisestä aineesta, jotka muodostavat suurempia kokonaisuuksia, galakseja. Tähdet syntyvät tähtienvälisestä aineesta. Lisäksi on tähtiä pienempiä kappaleita, kuten ruskeita kääpiöitä ja planeettoja.

Mielestäni on oikeutettua väittää että maapallo on osa kosmosta ja nykyisen teknologian avulla Kari E:n on vaikea siirtyä kosmoksen ulkopuolelle. Tietenkin kun puhutaan kosmoksen tutkimisesta niin silloin ajatellaan jotakin kaukaisempaa hommaa kuin vaikkapa maaperän happamuuden mittaamista. Mutta, tutkipa Kari E kosmosta miten tahansa, hänen täytyy tyytyä tekemään tutkimuksensa kosmoksessa ollen.

Näihin määritelmiin ja päätelmiin perustan kritiikkini siitä että käytännössä hieno vihje on teoriassa hieman harhainen, toisin kuin Ekin hevosena (huom: Ekin hevonen olisi väärin!), mistä ainakaan minä en löydä mitään nipottamista.
72. mats7.7.2004 klo 14:38
siellä = ravintola Kosmos ja sitä = tämä maailmankaikkeuskosmos. mielestäni vinkissä ei ole siinä suhteessa harhaa. Sen sijaa Lähettäjä: iso S 6.7.2004 klo 15:23 viestissä olit kyllä ihan oikeassa - tietenkin asia on niin, että kari, olleessaan maapallolla, on kosmoksessa.
73. iso S7.7.2004 klo 15:55
mats, nyt olemme uskomattoman lähellä samaa mieltä, kun täsmentyi että tarkoitit olopaikalla nimenomaan ison kirjaimen Kosmosta. Saanko ehdottaa ihan pientä muutosta:

Kari E. ei varmaankaan Siellä tutki sitä (6)
tai
Kari E. ei varmaankaan tutki sitä Siellä (6).
niin Kosmoksen ja kosmoksen välinen ero tulisi huomioiduksi?
74. MM7.7.2004 klo 16:17
Matkien Ekiä;

Automalli on; a) sukulainen, b) tauti, c) pohja, d) mitta
Kumppani on; a) sukulainen, b) tauti, c) pohja, d) mitta
Maastonkohta on; a) sukulainen, b) tauti, c) pohja, d) mitta
Musiikkia on; a) sukulainen, b) tauti, c) pohja, d) mitta
75. Eki7.7.2004 klo 16:40
Kaksi löytyi lonkalta ja kumpikin kauheita fakkeja! Fakki? Juu!
76. Henry Haapalainen7.7.2004 klo 16:49
Eihän noista ollut kuin kaksi hiukan fakkia.
77. MM7.7.2004 klo 16:50
Olemattomasta sanavarastostani oikein pomppasi esille nuo ristikkoväelle sopivimmat, oikein erinomaiset arkipäivän käyttösanat!
78. Matti_L7.7.2004 klo 17:07
Vastaus MM:n kysymykseen:
1. Ota, jos et muuta saa.
2. Kyllä Aspelund.
3. Ryhdynkö?
4. Kaikessa soi.
79. MM7.7.2004 klo 17:17
Juu. Tehtävä ei vaan oikein istu tämän jutusteluketjun otsikon alle...
80. Eki7.7.2004 klo 18:00
c) pohjaa piti hakea tosissaan, kun Cantura ei istunut, mutta se vähän vanhempi malli sentään löytyi.

tauti ja mitta ovat pahimman sortin fakkisanoja, jotka toki on kierrettävissä oveluuksilla, mutta silloin jää helposti epäselväksi, mitä sanat tarkoittavat, tuo pohjakin on fakahtava, kaikki kolme taitavat olla itsellänikin ristikoista opittuja.

"hiukan fakkia" oli siis huumoria, olihan...
81. Henry Haapalainen7.7.2004 klo 18:17
Ehkä varsinainen pointti olikin se, että joku päätoimittaja sentään sai ne kaikki ratkottua. Enkä edelleenkään laita hymiötä perään!
82. Eki7.7.2004 klo 18:19
huumori muuttumassa tuumoriksi...
83. MM7.7.2004 klo 19:24
Eki, onko tuo "pohja" sulle todellakin fuck`ahtavampi kuin esim. oma "sanomalehtesi"...?
84. Eki7.7.2004 klo 19:27
Ei todellakaan, lehti on fuckahtavampi. En verrannut meidän sanojamme. Kieli poskellahan tämä koko homma oli tehty.
85. MM7.7.2004 klo 20:43
Kieli poskella lisää höyhenenkevyttä veikkailua:

Ressulle tuttu; 1) katuva, x) liittävä, 2) aste
Erakolle tuttua; 1) katuva, x) liittävä, 2) aste
Lääkärille tuttu; 1) katuva, x) liittävä, 2) aste
86. Eki8.7.2004 klo 20:46
Alkuvuoden vaikeimman pääpotti 200 euroa siirtyy kartuttamaan erään ahkeran kesätapaamisparin Kuuskajaskarin matkakassaa. Käsittääkseni voittajalle on jo ilmoitettu, joten älkää herätelkö turhia toiveita.
87. Tapsa8.7.2004 klo 21:51
Siitä huolimatta rissaan sitä vastaan, että vaikeimpien
ratkaisuksi riittää 9 arvottua kirjainta!
88. Tapsa8.7.2004 klo 21:51
Siitä huolimatta rissaan sitä vastaan, että vaikeimpien
ratkaisuksi riittää 9 arvottua kirjainta!
89. Matti_L9.7.2004 klo 11:39
Vastaus MM:n viimeisimpään veikkaustehtävään:

Ressulle tuttu 2) aste (Koiran mielikuvitusta).
Erakolle tuttua 1) katuva (Fredikin laulaa tästä).
Lääkärille tuttu x) liittävä (Löytyy pojasta paranevasta).
90. sopuli10.7.2004 klo 12:11
Urpo,

täällä toinen "poikkeava". Ratkon samoja ristikoita kuin sinä - koviksia, Seppojen ja Punaisen Pelikaanin vaikeimpia. Enkä muuta.

Joskus saan täyteen, usein en. Hesareita täytin ennen, mutta enää en viitsi, koska ne aika paljon toistavat itseään ja koska en kaipaa määrää vaan päänvaivaa.

Alkuvuoden vaikeinta tutkiskelen yritän ratkoa vieläkin, vaikka tässä joitain ratkaisusanoja jo on paljastettu.

En ikinä olisi keksinyt että Blairista tulee Ritt. Minuthan on totutettu siihen, että ratkaisusanaa haetaan poistamalla kirjaimia samassa järjestyksessä kuin vihjesanan kirjaimia on ruksattu. Eikä niin kuin tässä: että poistetaan samat kirjaimet järjestyksestä piittaamatta.

Vai muistanko nyt käytännön väärin?

Näin sitä ajattelu urautuu. Harrastuksen alussa tulistuin epäloogisuuksista, peräkylien nimistä, muinaisista sanoista, joiden merkityksiä ei ymmärtänyt ilman sanakirjoja...

Sitten ne oppii muistamaan ja hyväksymään, että tämmöisiä ristikoissa nyt vain on eikä sille mitään mahda. Verenpaine kai siinä nousisi, jos jatkuvasti pitäisi kiihtyä. Mutta ikävä tulee joskus alkuaikoja, kun keksimisen iloa sai useammin ja isompina annoksina ja oppi ja kehittyi hurjaa vauhtia.
91. Matti10.7.2004 klo 18:23
Jännää, Ritt oli ensimmäinen sana jonka keksin, ja melkein heti. Sitten keksin vielä kaksi muuta sanaa, ja sitten tyssäsi.
92. Juhani Heino20.7.2004 klo 16:04
Viimein uskalsin tulla tähän aiheeseen kun sain "vaikeimman" käsiini. Näköjään täällä on ehditty sen jälkeen käsitellä vaikka mitä.

Muistaakseni mullakin RITT oli eka. Alku meni yllättävän nopeasti, sitten alkoi hyytyä. En viitsi käyttää hakuteoksia / -koneita ratkoessani joten olisin surutta jättänyt auki "yhden paskoista" (sana näytti kyllä ihan varmalta mutta en keksinyt mitään yhteyttä) ja oikean yläkulman jos niitä ei täällä olisi vinkattu.

Liityn Urpon ja sopulin seuraan - mäkin olen selvästi koviin suuntautunut ja diesel-mieltymykseni ulottuu ratkontatyyliin asti. Siksi olenkin SM-kisoissa mieluummin siellä sadistien, eiku toimitsijoiden puolella.

Tähän vielä kiero (ottakaa tämä tosissanne) muunnelma Ekin tehtävästä.

a) x b) Forrester c) uintiin d) tulisija e) lintu f) haukkuva Aalto-Setälä g) tyhjä
on vihjerivinä näille kaikille:

Työ:
Maria:
Kahvi:
Ilta-asu:
Korttipeli:
Ujostellen:
Hapan:
93. MM21.7.2004 klo 18:34
D,C,( kierosti G),F,B,A,E
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *