KESKUSTELUT > RISTIKOT > JENKKIRISTIKOISTA...

937. Jenkkiristikoista...

tjn23.6.2004 klo 12:53
Sattui silmiin mukava linkki http://www.maa.org/editorial/mathgames/mathgames_0 5_10_04.html

Eräs versio sikäläisten ristikoiden säännöistä. Kiinnitti huomiota mm. symmetriavaatimus sekä piilokirjainkielto.Vaaditaan myös, että ristikoiden vastaussanojen on oltava "elävää ja ilmeikästä, jokapäiväistä puhe- tai kirjoituskieltä". Hyväksytään taputusten kera :-) Lisää voi kukin lukea omaksi ilokseen linkistä.

Sivutaan siellä myös erästä näilläkin sivuilla esiintynyttä laadintaan tarkoitettua tietokoneohjelmaa!

Linkin hännillä on lisää kiinnostavia linkkejä. Eräässä paljastui mm. se, että eräs hankalimpia vihjeitä ao. kielellä on "set". Sillä kuuluu olevan n. 430 eri merkitystä. "run" -vihjeellä vastaavasti 165 erilaista merkitystä. Mikähän lienee moniselitteisin vihje rakkaassa äidinkielessämme?

Joku ekspertti oli pitänyt tilastoa NYT:n ristikoiden ratkonnastaan eri viikonpäiviltä. Keskiarvo pyöri siinä vajaassa 10 minuutissa. Kun en ole itse edes yrittänyt täyttää ensimmäistäkään, en osaa luokitella tietoa. Menetelmä kuitenkin kuulostaa mielenkiintoiselta. Lienee Ekin ja muiden laadintakorporaatioilla oma "standardiratkojansa", jonka käyttämästä ratkonta-ajasta määritellään tähdet ao. ristikkoihin? Uskaltaisiko joku kotimainen "pikaratkoja" kertoa omia tilastojaan?

Paljon löytyy mukavaa ristikkofaktaa ihan detaljitasollakin muualla maailmassa. Ja niin löytyy täältä Ekin sivuiltakin. Mielenkiintoisia lisäkysymyksiä kotomaan ristikkoasioista kuitenkin herää em. linkistä.
2. tero23.6.2004 klo 14:59
SYmmetriiin ristikoihin vain harvemmin saa mahtumaan vihjeitä itse ristikkoon vaan ne pitää olla erikseen. Toki silloin pystyy antamaan parempia vihjeitä kuin mitä pieneen tilaan mahtuu kirjoittamaan. Ovatko nämä niitä ammattilaisten halveeraavasti "höyryristikoiksi" nimittämiä?

Piilokirjaimettomuus ja jokapäiväinen kieli kuulostavat erinomaiselta. Loppuu ne sorsien suvut.
3. Pena23.6.2004 klo 17:58
Ei kai se halveeraava nimitys ole?


"Sanaristikon ensimmäisiä versioita muistuttavia mustavalkoruutuisia ristikoita kutsutaan laatijoiden slangissa usein höyryristikoiksi. Nimityksen taustalla on ajatus siitä, että tällaiset ristikot kuuluvat menneisiin aikoihin kuten höyrylaivat ja höyryveturit. Aivan näin antiikkisiahan nämä ristikot eivät sentään ole, mutta nimityksessä on oma logiikkansa. Sen tuleminen yleisempäänkin käyttöön voisi helpottaa eron tekemistä kuvaristikoihin myös tavallisessa kielenkäytössä."

Ilona Kemppainen: SUOMALAISEN SANARISTIKON HISTORIA.
FINN LECTURA
Saarijärven Offset Oy, Saarijärvi 2002.
4. Kravattimies24.6.2004 klo 03:19
Höyryllä on maailmalla edelleen vetovoimansa!

Sanasto ei tosin aina ole vaatimusten mukaista
>elävää ja ilmeikästä, jokapäiväistä puhe- tai kirjoituskieltä.

>Joku ekspertti oli pitänyt tilastoa NYT:n ristikoiden ratkonnastaan eri viikonpäiviltä. Keskiarvo pyöri siinä vajaassa 10 minuutissa.

Kilpailtaessa aikaraja näyttäisi olevan 15 minuuttia 15x15, 25 min. 17x17, 30 min. 19x19 ja 45 min. 21x21 -ristikoille.

Pisteitä lasketaan seuraavasti.

10 pistettä jokaisesta oikeasta sanasta vaakasuoraan ja pystysuoraan.

25 bonuspistettä jokaisesta täydestä minuutista alle aikarajan.

Bonuksesta vähennetään 25 pistettä jokaisesta puuttuvasta tai väärästä kirjaimesta, mutta vain siihen asti, kun bonus on pudonnut nollaan.

150 bonuspistettä, jos ristikko on ratkaistu täysin oikein loppuun asti.

Otetaan esimerkiksi 15x15-ristikko, jossa on 76 sanaa. Jos ratkaiset kaikki oikein 12 minuutissa, saat 760 pistettä 76 oikeasta sanasta, plus 75 bonuspistettä, koska lopetit 3 min. alle aikarajan, plus 150 pistettä, koska ristikko oli ratkaistu täydellisesti oikein loppuun saakka. Yhteensä saat siis 985 pistettä.

Jos kuitenkin yksi ruutu on väärin tai tyhjä samassa 12 minuutin ajassa saat 740 pistettä plus 50 bonuspistettä, siis yhteensä 790 pistettä.

Tuota itse kukin voi soveltaa omiin ristikoihin.

Tässä muuan sovellutus:

Kelaa sivua alas sarjakuvaan asti (calvin solves a crossword)
http://www.primate.wisc.edu/people/hamel/cp.html
5. IiKoo24.6.2004 klo 09:29
Jaaha. Liekö tuosta sarjiksesta saanut kevät-Sepon pari laatijaa inspiraationsa...?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *