KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKOIDEN TASO SUOMESSA

921. Ristikoiden taso Suomessa

Henry Haapalainen8.6.2004 klo 02:16
Väitän että kovatasoisimmat ristikot löytyvät tällä hetkellä Lasten Kirppu Ristikot -lehdestä. Eivät lehden ristikot yleensä ottaen, vaan ehkä pari kolme ristikkoa per lehti, ne jotka onnistuvat ihan nappiin. Niissä on kaikki kohdallaan viimeisen päälle.
Olisiko tässä provokaatiota räiskyvälle keskustelulle.
2. AS8.6.2004 klo 08:56
Hohhoijaa: Ketä kiinnostaa ken on maassa suurin ja kaunein? Siitä ristikoiden taso paranee? Eihän tämän
pitänyt olla mainontapalsta, eihän?
Ristikot ristikoina. Lehdet lehtinä. Ihmiset ihmisinä.
3. Antti Viitamäki8.6.2004 klo 10:05
Viime vuonna säikeessä 506:

"Kävin näitä sivustoja tänään läpi, ja valitettavasti näistä ei puhtaita papereita voi antaa. Ilokseni täällä on omista lehdistäni kirjoituksia aika vähän..." -HH

On huono homma, KUN provosoidaan - on huono homma, kun EI provosoida.

Yhdyn AS:n kommenttiin "Hohhoijaa."

Kiitos riittää.
4. Eki8.6.2004 klo 10:41
Onhan HH viimeaikaisilla kirjoituksillaan ja suorillakin viittauksella ilmaissut, ettei ole enää tuota mieltä, mitä Antti sanoo.

Mieltä räiskyvän keskustelun aloitukseen tuosta tuskin on. Olen kyllä Lasten Kirppu Ristikoita ratkonut ja lastenristikkolehdistä se on toki paras. Ristikollisesti niiden parhaat tai omat Mustassa ja Paksussa Pelikaanissa olevat lastenristikkonikaan eivät minusta (henk.koht. mielipide) yllä suomalaisten ristikoiden kärkeen.

Jos lähtee hakemaan jotain asiakastyytyväisyyttä ja antaa sille erittäin korostetun suuren painon, sitten voidaan olla lähempänä otsikon ajatusta. Tällä palstalla, jossa tuntuu olevan enemmän (ainakin äänekkäitä) visaisten ristikoiden ystäviä, tämä aihe on joten tuuliajolla. Eihän täällä monikaan ole ratkonut noita ristikoita eivätkä ne heille sovikaan.

Lasten Kirppu Ristikoita ratkoneet, kertokaa ihmeessä mielipiteitänne! Varsinkin, jos olette ratkoneet muitakin lehtiä, että on vertailukohtia.
5. Titta8.6.2004 klo 11:31
Nämä sivut alkavat olla yhtä Kirppua, hohhoijaa minultakin.
6. Matti8.6.2004 klo 12:08
Olisiko Tekniikan Maailmalle meriittiä se, että sieltä löytyisi maan parhaat polkuautotestit?

Kuunnelkaa Tittaa!
7. Kaitsu8.6.2004 klo 14:55
HH kaipasi räiskyvää keskustelua ja eräs keino sellaisen herättelyyn on heittää jokin voimakas väite "kaluttavaksi"

AS vastasi, ettei tämän pitänyt olla mainontapalsta. On kai täällä muutkin joskus mainontaan "syyllistyneitä", mutta kyllä tämä HH:n teesikin päasiassa mainokselta vaikuttaa.

Kun ainakin useimpia tämän palstan vieraita nämä mainossäikeet tympivät, ehdotankin avatavaksi oman mainossäikeen.

Tällä sivulla voisivat kaikki mainostajat sitten mainostaa ihan sydämensä kyllyydestä ja jättää muut sivut mainoksettomiksi, muun keskustelun käyttöön.

Matti
Kyllä minusta Tekniikan Maailman sopisi tehdä myös polkuautotesti, mikäli testattavaa vain löytyy. Samoin olen sitä mieltä, että lastenristikot ovat ihan hyvä keskustelunaihe näillä sivuilla.

Muuten yhdyn edellisiin "haukottelijoihin"
8. tero8.6.2004 klo 16:29
Lasten Kirpusta joskus kommentin kirjoitinkin kun ostin sellaisen. Oli muuten hankala löytää kun ei ollut ristikkohyllyssä ollenkaan vaan tietenkin lastenhyllyssä.

Omaansahan saa aina kehua, parempi niin kuin toisin eikä lehti huono olekaan. Mitkä sitten on kriteerit millä mitataan paremmuutta vaikean ristikon ja helpon ristikon välillä?

Säikeen otsikossakin puhutaan ristikoiden tasosta Suomessa, eli yleisemmin kuin vain joku tietty ristikko. Haukottelun lomassa arvoisa ristikkoammattilaiskaarti voisi minusta yrittää vastata siihen.

Onko järjestetty laadintakilpailuja ristikoiden paremmuuden mittaamiseksi? Jos ei niin miksi ei ja millainen tuon kilpailun pitäisi olla? Jos on niin missä ja milloin ja millä tuloksilla?

Kun otsikossa puhutaan Suomen ristikoiden tasosta niin millä tavoin asioita tehdään eri tavalla ulkomailla? Suomen kieli pitkine yhdyssanoineen luonnollisesti houkuttelee tekemään pitkäsanaisia ristikoita. Tekeekö se Suomen ristikot paremmiksi tai huonommiksi? Ei varmaankaan? Onko muita eroja?

Älkää tappako tätä hyvää säiettä vaikka se provolla alkaakin.
9. Eki8.6.2004 klo 16:44
Aivan, tero, ja olisi todella todella mukava saada kommentteja uusilta ihmisiltä, sekä visaisten että helppojen ystäviltä.
10. Antti Viitamäki8.6.2004 klo 17:23
Minun mielestäni tällä saitilla on koko sen olemassaolon ajan käyty keskusteluja siitä, millainen on hyvä ristikko - hyvä vaikea, hyvä helppo, hyvä mikä tahansa.

Moneen kertaan muistan, että on penätty hyvän ristikon kriteereitä ja yleensäkin tapoja ristikoiden tason tutkimiseksi ja parantamiseksi Suomessa. Ja moneen kertaan muistan ei-edes-niin-haukottelevan ammattilaiskaartin näihin kysymyksiin vastanneenkin - novellitolkulla.

Provokaatiota tai ei, otsikko ja aihe on hyvä - muttei missään tapauksessa missään määrin uutta näillä sivuilla. Eikä tuo keskustelu liene täältä missään määrin häviämässä.

Keskustelua voi jatkaa tässä ja muissa säikeissä varmasti ihan yhtä lailla kuin ennenkin. Sori, jos omalta kohdaltani annoin toisin ymmärtää.
11. Pena8.6.2004 klo 17:27
Pilaan päiväsi, Eki, koska olen vanha!

Minun mielestäni Iisakin Visaiset ristikot on



helevetin hyvä ristikkolehti!

d;)

Tarkemmin perustelematta! :-p
12. Eki8.6.2004 klo 17:44
Aina tuo sama (kieli poskella-)pottuilu, kun kaipaa uusia. :)Pena, sinä et ole liikaa ristikkoasiaa tänne kirjoittanut eikä kukaan muukaan. Lisää ristikkoasiaa kaipaan itsekin, mutten halua sitä väkisin väännättää.

Ristikoiden tason pohdintaan yksi asbesti... ei kun aspekti, joka ehkä oli HH:llakin mielessä. Ristikon tasoon liittyy läheisesti se, miten hyvin se sopii paikkaan, jossa se on. Vaikka laadin paljon ristikoita, pyrin vilpittömästi aina hyvään lopputulokseen. Eri syistä joku asia voi olla olematta 100 % nappiin siinä ristikossa itsessään tai sen sopivuudessa paikkaansa. On ihan toinen asia tehdä hyvä ristikko esim. firman henkilökuntalehteen kuin ristikkolehteen, vaikka perusasiat ovat samat.

Tätä heittäytymistä tilanteeseen ei aina laatijalla huomaa. Kyseessä on joko ammattitaidon puute tai ajattelemattomuus (osin sama asia). Joiltakin tulee sitä samaa, oli paikka mitä tahansa. Se toimii harvoin, vaikka laatijan peruslaatutaso olisi kohtuullisen korkea.

Tuttuja ovat jutut (ainakin takavuosilta), jossa laatija lähtee maaseudulta Hesaan kuukauden laatimukset salkussa, menee moneen toimitukseen ja kysyy aina, montako teille tällä kertaa pannaan.
13. Madame8.6.2004 klo 17:52
HH:lle, etkö tosiaan tajua, että mainontasi karkoittaa nekin,
jotka joskus ovat sortuneet erilaisten syöpäläisten tutkimuk-
seen. Ratkonnan tuloksena vain suuri pettymys ja jo yllämai-
nittu "hohoijaa". Surullista.
14. jupejus8.6.2004 klo 17:59
Mainoksia (hyviä) on vaan hauska katsella ja lukea, niitä voisi olla vain täälläkin, mutta kun muuta keksi kuin sen vanhan;
Osta hyvä vene, se kannattaa.

Kehuminen ja kehutuksi tuleminen, onkin taas monitahoisempi juttu. Vanhastaan jo itsestä kehumisesta tai omista töistä kehumisesta ei yleisesti ottaen oikein pidetty. Sanottiin, että omakehu haisee. Toisaalta sanottiin, että toiset puhuvat ja toiset tekevät työn.

Oli niin tai näin, niin kehumisessa on aina riski, jopa silloinkin, kun sitä otetaan vastaan. Nimittäin liiallisesta kehumisesta (vaikkakin aiheesta) - ihmismieli voi herkästi 'ylpistyä', ja ihminen voi alkaa tuntea olevansa parempi kuin mitä todellisuudessa onkaan. Se voi johtaa suurempiinkin ongelmiin kuin itsensäkehuminen.

Itsensäkehumisessa ollaan vielä oman minän sisäisessä rakenteessa, mutta ulkopuolinen kehu voi muuttaa ihmisen omaa sisäistä minää ja sen ei vuorostaan tarvitse kestää toisenlaista, muuttuvaa, todellisuutta.

Mutta itse kehuttavaan kohteeseen, kehumisen aiheeseen, mitattuna, niin muulta tullut kehu antaa selkeämmän kuvan, kuin omakehu. Omasta kehusta puuttuu muiden hyväksyntä, se on vailla vertailua, vaikka siitä huolimattakin, että omakehuja voisi kuinka oikeassa ollakin.

Hyvistä ristikoista täällä on puhuttu kyllä moneen otteeseen ja paljon on jaettu vinkkejä hyvien ristikoiden kriitereihin. Mutta miksikäs niistä ei voisi puhua liisäkin, voi tokkiinsa, jopa syystäkin.
15. Eetu8.6.2004 klo 18:24
Nytpäs rupes meikäpoikaa kiinnostamaan, että mistäpä otti Haapalainen tuon kolme onnistunutta. Onko oma mutu-tuntuma vai tuleeko aina palautetta joistakin, jotka suosituimpia.
16. Jouni8.6.2004 klo 18:32
Otan mielihyvin vastaan HH:n itsekehun. Se on merkki siitä, että hyvään pyritään ja parhaimman paikasta kilvoitellaan.

Ekiltäkin odotan itsekehua ja mielipidettä siitä, mikä on parasta hänen lehdissään.
17. Eki8.6.2004 klo 18:40
Kirjoitin kerran toisaalla hyvin filosofisessa mielentilassa, että huippulaatijan pitäisi aina saada sellainen tunne, että nyt syntyi parempi ristikko kuin muilla yleensä syntyy. Jos laatijan itsekritiikki ja taidot ovat paikallaan, silloin syntyykin hyvää jälkeä. Alas voidaan tulla yhdellä sivalluksella, kun joku kohta ei miellytäkään ratkojaa ja hän kertoo sen.

Siellä täällä julkaistaan hyviä ristikoita. En haluaisikaan Pelikaanien asiakkaiksi sellaisia, jotka eivät niistä pidä. Katsokaa kiittämätöntä Penaakin. Sai aikanaan Pelikaani-paketin, muttei ole tainnut edes ratkoa, vouhottaa vaan Iisakista. Se harmittää, mutta sen kanssa pitää elää ja ystävällisesti moikataan ja Kuuskajaskarissa kohotetaan tuoppia hymyssä suin. Tietysti pidän Penan makua ja arvostelukykyä kyseenalaisena :)

Haluaisin, että kaikki, jotka pitävät Pelikaaneista, löytäisivät ne. Siksi kehotan kovasti kokeilemaan. Jos ihminen sanoo, ettei ole koskaan ratkonut, Musta Pelikaani on usein ollut harrasteen alku. Helppo Kirppu toimii joillekin samala tavalla, joillekin paremmin, joillekin huonommin. Sellainen tämä maailma on.
18. HooTee8.6.2004 klo 19:40
Iisakin tilaaja täälläkin.Tullut jo niin kauan ettei henno lopattaakkaan..siinä on sopivan helppoja ratkottavaksi aamupaskalla istuessa..ja sopivan vaikeita mm. Heikin , Alfin ja ++juhin....mutta sitten ,kun lähden mökille ja haluan naattia niin ostan Punasen Pelikaanin...siitä ,kun oivaltaa Antin ja Ekin kiemurat niin Avot...menee viikko rattoisasti..lisäksi ratkon Sanaseppoa,mutta siitä jää aina pahimmat tai ulkoasultaan suttuiset ratkomatta...ei riitä aikaa enempään....ja vaikka en Iltiksestä pidäkkään lehtenä,niin viikonlopun koviksen takia se tulee melkein aina hankittua...Penalle sanon ,jotta jos et oo Pelikaania ratkonu,niin kokheileppa pirruuttas...
19. Henry Haapalainen8.6.2004 klo 20:13
Kirjoitin provokaation pilke silmäkulmassa, en taaskaan liian totisesti otettavaksi. Mutta on siinä totta toinen puoli. Jos kovatasoisuudella tarkoitetaan ristikoita, joissa laatijan taidot ovat kovimmalla koetuksella, ensin tulevat mieleen erikoistehtävät kuten Anagrammierikoinen, Tavuerikoinen, ja tietysti Janne Uusitalon keksimät, joissa kirjaimia muutetaan poistetaan tai lisätään. Taidot joutuvat koville siksi, että käytettävissä on vain murto-osa sanoista joita "tavallisia" laativa voi käyttää. Sama tilanne on hyvässä lasten ristikossa.
Olen laatinut tuhansia ristikoita, ja joskus olen miettinyt mikä niistä olisi paras. Ja todellakin, omat suosikkini omiksi parhaiksi löytyvät Lasten Kirppu Ristikoista. Yksi suosikeistani on Muistia murusina -aukeamaristikko lehdessä 5/2003. Mutta kyllä myös nyt myynnissä olevan lehden 3-4/2004 Yksin torilla on sellainen, joka onnistui ihan nappiin.
20. iso S8.6.2004 klo 23:21
Laadintakilpailuja on ollut. Eräät laatijat ovat täälläkin kerrotulla tavalla kilpailleet leikinpäin keskenään ja mm. Sanasepossa oli julkinen laadintakilpailu vuoden verran ennen oman urani H-hetkeä, eli vuonna 1995. Muistaakseni arvovaltainen raati valitsi neljä finalistia ja lukijat äänestivät voittajan. Raadin asiantuntemus oli ilmeisen puutteellinen, koska en päässyt finalistien joukkoon...
21. Henry Haapalainen9.6.2004 klo 01:12
Mikähän olisi kriteeri, jolla laatijoita voitaisiin asettaa paremmuusjärjestykseen. Jotkut suoriutuvat sanoituksesta nopeammin kuin toiset, jotkut ovat vihjeityksessä kekseliäämpiä kuin toiset, Joillakin on hyvä käsiala ja piirustustaito jne. Entä sitten tuotannon monipuolisuus tai kyky kehittää uusia toimivia tehtäviä. Eri kriteereitä on paljon, ja paljon on myös erinomaisia laatijoita.
22. hjk9.6.2004 klo 02:22
en halua, että ketään kruunataan. ei järkee. hyviä on, totta puhuu hh
23. V-R11.6.2004 klo 18:27
Hyvä Henry
Lähetä viesti aina kun uusi lehti ilmestyy.
Muutan jäisi ostamatta.
Eki. älä ole myrtsi.
Sivujen kustantajana voit tehdä saman.
24. Pena11.6.2004 klo 18:49
Eki:

Punainen Pelikaanihan on ihan älyttömän hyvä lehti, joka vaatii älyllisyyttä! Moni tuttavani pitää erityisesti Antti Viitamäen laatimuksista. Itse ratkoin uusimmasta(?) jotain Vuokila/Manninen ristikkoa, ja sainkin monia sanoja siihen. Vaan en tiiä ovatko oikein! :D

Että kyl mie Pelikaaneja satunnaisesti ratkon, vaikka siihen Porvooseen lentäneeseen pelikaaniparveen en ole koskenutkaan, vaan säilytän ne arkistossani niin pitkään kuin minulla "peukalo heiluu". Onpahan "varavarastona" jos tulee muuten ristikottomia päiviä.

En ole kiittämätön: kiitos, Eki! d:)
25. Henry Haapalainen12.6.2004 klo 02:55
V-R:lle, ja muillekin
Uudet Kirppu Ristikot 1/2004 tuli kauppoihin eilen perjantaina.
26. tero12.6.2004 klo 11:13
Ostin Kirpun heti tuoreeltaan kun sattui silmiin osumaan. Yleisilme erinomainen ja siisti. Yöllä kun Kuopion bridgekisoista tulin niin yhden alkupään tehtävän jo ratkaisin, tosin vain osittain sillä yksi sana jäi piilokirjainta vajaaksi. Sinänsä kummallista että muuten helpossa ristikossa outo sana jätetty piilokirjaimelliseksi.
Perheen nuoriso-osasto kehui niitä loppupään erikoisempia tehtäviä, en vielä ehtinyt itse tutustua.
27. Titta12.6.2004 klo 18:59
Tero:

HH on itse sanonut, että Kirpussa ei haittaa vaikka olisi piilokirjain väärin. Laita siihen vaikka A tai B tai C tai Ü...eikö ole mukava kun on valinnanvaraa...? :D
28. Henry Haapalainen12.6.2004 klo 20:05
Olen myös sanonut, että yksittäiset ratkaisusanat (tai ratkeamattomat) saa täällä kertoa. Tuo kuulostaa laadintavirheeltä, mutta itse en ole sitä huomannut.
29. Titta12.6.2004 klo 20:28
HH:

Miten monta kertaa vuodessa Kirppu nykyään ilmestyy? Siis se "tavallinen".
30. Henry Haapalainen12.6.2004 klo 21:12
Kaksi kertaa.
31. Henry Haapalainen16.6.2004 klo 01:00
Ratkoin juuri Teemu Pallosen (ja Reima Mäkisen) aukeamaristikon uudesta PuP:sta. Vähän turhan vaikea minun makuuni mutta ratkesi ilman dopingia. Ristikon eteen oli selvästi tehty töitä, ja siksi jätän pikkuasioista nurisematta. Hyvä vaikea ristikko.
32. jani16.6.2004 klo 02:31
http://www.stubbgallery.tk/
33. Jukkis29.6.2004 klo 15:00
Tulinpa ostaneeksi Kirpun, jolloin voin tarkentaa tuota Teron 12.6. mainitsemaa piilokirjainta.

Kyseessä lienee Kirpun 1/2004 ristikko "Porvoon mitalla", jonka oikeassa alakulmassa oleva pääkuvasta tuleva ainakin minulle ennestään tyystin tuntematon 6-kirjaiminen pystysana sisältää käytännössä noin puolitoista piilokirjainta. Toka kirjain on aito piilokirjain, viides on yhteinen risteävän vihjeen"nainen" kanssa, mutta kun tuohon kohtaan voi laittaa ainakin neljä eri naista, niin kyseisen pystysanan ratkaiseminen vaatii kirjahyllyn kaivelua.

Aika outo kohta helpohkoksi tarkoitetussa ristikossa.
34. J Takala29.6.2004 klo 17:18
Siihen näyttää tulevan ristikoista hyvinkin tuttu sana.
35. Henry Haapalainen29.6.2004 klo 18:38
Ristikon teema on pituusmitat, ja Jukkiksen ihmettelemä sana on ARSINA. Kyllä se kulma on hankala jos kyseinen mitta ei ole tuttu.
36. Pena29.6.2004 klo 18:51
Voevoe!

Meinasin jo mennä ostamaan kyseisen lehden kun siinä Porvoon mitta mainittiin.

Arsina on tuttu sana kyllä, mutta ehkäpä se liian aikaisin täällä paljastettiin. Enää ei kiinnostakaan. Voevoe!

:-(
37. Henry Haapalainen29.6.2004 klo 23:26
Hyvä että rahat säästyi. Mitä kaikkea hyödyllisempää saakaan 4,20 eurolla.
38. V-R29.6.2004 klo 23:40
HH:lle
Samassa Kirpussa Sääasemia-ristikossa on
vastaussana vähän kökkö.

Liettuassa on käytössä yksi ydinvoimalaitos, Ignalina..
Tätä kai vihje tarkoitti?
39. Henry Haapalainen30.6.2004 klo 00:32
Juu V-R, löysit ihan todellisen virheen. Googlen haustakin löytyy monta sataa osumaa ingalinalla, eli se taitaa mennä aika usein väärin. Minä huomasin virheen silloin kun painokoneet jo rullasivat.
Sääasemia-ristikossa on siis virheellisesti -lina vihjeenä Inga-nimelle.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *