KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 22, ONNITTELUT SEPOLLE!

911. SK 22, onnittelut Sepolle!

Juha Neitola29.5.2004 klo 20:25
Onneksi olkoon, Seppo Rosenberg, tuosta SK 22:n maksimipituisten sanojen piilosanasta. 14 kpkl 13-kirjaimisia sanoja, eikä mitään muuta! En uskonut, että tällaisen pystyy laatimaan (ainakaan ilman erillisiksi sanoiksi jakautuvia ilmauksia tai pahan maun jättäviä yhdyssanoja). Vai olisiko joku nykyisistä piilosanavelhoista jo julkaissut samanlaisen, minun silmieni näkemättä? Jos ei, niin tämä helmi kuuluu ennätysten kirjoihin ja päätyy ehkä aikanaan ilmestyvään "Uusi piilosanahistoria" -teokseen ansaitulle kunniapaikalle.

Jokaisessa äärimmilleen kurottavassa laadinnassa on ainakin yksi tuskan hiellä puserrettu sana, ja jos se tässä on 11 vaakaan, niin eipä Sinulla ole ratkojilta paljon anteeksi pyydettävää. Tällä tavalla muodostettuja sanoja emme tosin ole piilosanoissa tottuneet näkemään, mutta visaisissa sanaristikoissa sitäkin enemmän, ilman ratkojakunnan marinoita. Ja merkityksensä puolesta ei tässäkään vastaussanassa ole mitään kyseenalaista. Se on kuin suoraan repäisty uutistekstistä eräästä Hesarin osiosta.

Muutkin sanat/yhdyssanat ovat oikein kunnollisia: niiden tarkoittamien asioiden voi sanoa olevan olemassa ilman mitään kyseenalaistusta. Pystyyn 1 ei tosin liene koskaan esiintynyt sanaristikossa aiemmin, mutta entäs sitten - kysehän on vain siitä, ettei kenenkään laatijan mieleen ole juolahtanut, mitä kaikkia huolia ja askareita menestyvän keskustapoliitikonkin arkielämään voi kuulua... Ja vaikka tämä sana on ihan asiallinen, niin ainakin minussa se herätti samanlaista hilpeätä hyrinää kuin vaikkapa MM:n piirrokset tai visaisten sanaristikoiden "kieli poskella" tehdyt harhautukset. Hauska on myös sana 5 pystyyn.

Säikeessä 899 Tapsa hiukan marmatti anagrammien runsasta määrää: 9/14. Itseänikin riepoo, jos paljon lyhyitä sanoja sisältävissä piilosanoissa on mielikuvituksettomasti paljon anagrammeja. Tässä kuitenkin ristikon pohja on sellainen, ettei anagrammeilta kerta kaikkiaan voi välttyä. Ja siitä kyllä täytyy kehuja antaa, että vaikeasta pohjasta huolimatta mukaan on saatu peräti 4 jaotelmaa, ynnä 1 sanaleikki, joka on eräällä tavalla jaotelma sekin.

Saa nähdä, mitä tulee seuraavaksi Laukkipääntieltä... :)
2. Matti30.5.2004 klo 19:28
Muistan aika kaukaa menneisyydestä, että SK:ssa oli 13 kirjaimisten sanojen piilosana. Yksi ratkaisuista (10,3) oli ANANASMAAN PUU. Ensin en meinannut millään uskoa, että ratkaisu oli oikein, mutta hyväksyin sen sitten.

Että ihan kaikki sanat olivat täyspitkiä, siitä en nyt päätäni pölkylle pane.

Vieläkö joku pystyy kaivamaan esiin ananasmaan puun?

Sepon uusimman jo tuossa kehuin aiemmin.
3. Maiju31.5.2004 klo 15:39
Tosi hyvä piilosana! Kehujakehujakehuja!
4. lp31.5.2004 klo 16:46
Oli mukava pähkäiltävä, valmista tuli, kehuja myös1
5. Matti31.5.2004 klo 20:42
Joitakin vuosia sitten kehitin anagrammimurskaimen. Se toimii näin.

Jos pitkästä ratkaisusanasta tiedetään risteävien sanojen ansiosta 4 tai 5 kirjainta, kirjoitetaan lopuista vokaalit yhteen paikkaan ja konsonantit toiseen, molemmat ratkottavan sanan kanssa samaan näkökenttään. Sitten aletaan sovittelemaan. Mihin tulee luultavasti konsonantti, mikä näistä kävisi, mitä luontevia diftongeja saisi konsonanteista ja valmiista kirjaimista, jne. Piiskataan molemmat aivosolut hurjaan kiitolaukkaan. Eipä aikaakaan kun ratkaisu valkenee.

Sepon Superia ratkoessani anagrammimurskain oli suureksi avuksi.
6. Matti31.5.2004 klo 20:44
... diftongeja saisi vokaaleista ja ...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *