KESKUSTELUT > RISTIKOT > HELPOTUSTA LAATIJOILLE, PÄÄNVAIVAA RATKOJILLE

91. Helpotusta laatijoille, päänvaivaa ratkojille

ile12.5.2003 klo 17:49
Kielikellossa 4/99 on artikkeli 'suomen kielen lautakunnan suosituksia'. Artikkeliin sisältyy kappale, josta on hyvä mainita tällä palstalla. Kyseisiä sanoja, jotka suomen kielen lautakunta on hyväksynyt, ja jotka tullaan lisäämään seuraavaan CD-perussanakirjaan, ei nykyisten sanakirjojen mukaan hyväksytä. Tässä faktat lainausten muodossa:

"Suomen kielen lautakunta hyväksyi muodon ETUMMAINEN aiemmin yksinomaisena pidetyn ETUMAISEN rinnalle."

"TAKIMMAISEN synonyyminä on tähän asti hyväksytty vain TAIMMAINEN, mutta nyt sen rinnalle nostettiin myös TAAIMMAINEN. Taaimmaisen ohella sanakirjaan lisätään seuraavat kaksi-a:lliset muodot tähänastisten yksinäis-a:llisten rinnalle: TAAEMMA, TAAEMPANA, TAAEMPAA, TAAEMMAKSI, TAAIMPANA, TAAIMPAA, TAAIMMAKSI, TAAIMMAS."

Huomatkaa, että tässä ovat kaikki uudet hyväksyttävät muodot. TAAIN ja TAAITSE ovat edelleen hylättyjä muotoja, joita ei tule käyttää.
2. E.M.12.5.2003 klo 22:18
Ai ettei TAAIN kelpaa ristikkosanaksi? - Missä se otsikon "helpotus" laatijoille sitten on?
3. Eki13.5.2003 klo 00:50
Muistelen kuulleeni, että TAAIN taas hyväksyttäisiin, mutta Perussanakirja ei sitä kyllä vahvista. Hyväksyminen on tainnut tulla sen painamisen jälkeen. Kuka muistaa?
4. J Takala13.5.2003 klo 08:08
Minäkin muistelen kuulleeni, että TAAIN on hyväksytty "kunnon" sanaksi. Tosin kuulin sen kylläkin ileltä, joten mene ja tiedä. :)
5. OSui13.5.2003 klo 09:01
Viimeisin minun kuulemani tieto on monta kuukautta vanha ja silloin TAAIN oli päätoimittajan paheksuma. Ileen tämä ei vaikuta, eihän Ile tunne alle 6-kirjaimisia sanoja!
6. ile13.5.2003 klo 15:02
Esille tuomani Kielikellon artikkelin innoittamana olin jo upottanut pariinkin laadintaani sanan TAAIN. Koska sana ei ollut mukana Kielikellon listalla, päätin kuitenkin varmistaa sen kelpoisuuden ja soitin kielitoimistoon. Langan (käytin lankapuhelinta; tämä ei ole sanonta) toisessa päässä ystävällinen naisääni kertoi minulle, että suomen kielen lautakunnan 'vapauttava' päätös koskee vain listalla olevia sanoja. Hänen kantansa oli, että niin TAAIN kuin TAAITSEkin ovat edelleenkin vältettäviä muotoja.

Hyvä E.M. Tarkoitan helpotuksella tietenkin niitä kymmentä sanaa, joita laatijat voivat suomen kielen lautakunnan päätöksen jälkeen viljellä ristikoissaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *