895. Konsta

Pena21.5.2004 klo 15:46
Näin Konstan päivänä hyviä uutisia Kainuun Sanomista:


> Konsta - erinomaisen elävä ja kainuulaiseen korpiympäristöön alusta asti hyvin sopiva...

Konstalla Veikko Huovinen nousee heti Kiven, Sillanpään, Lehtosen ja Kiannon riveihin, ennakoi Jussi Kukkonen marraskuussa vuonna 1952 Havukka-ahon ajattelijan ilmestyttyä

Eero Marttinen
-------------------

Havukka-ahon ajattelija on kiertänyt myös teatterinäyttämöitä, sitä on esitetty sisällä ja ulkona, kirjana sitä on kuvitettu, se on nähty televisiossa jopa useana eri versiona ja sitä on luettu radiossa. Joskus kirjailija itse sanoi melkein tympeytyneensä koko äijään. 1950-luvulla ja vielä 1960-luvullakin odotettiin jokaista kirjasyksyä sillä mielellä, että tulisiko Sotkamosta jatkoa havukkalaiselle. Yhtenä syksynä tuli Pylkkäs-Konsta mehtäämässä, mutta vasta nyt - yli 50 vuoden odotuksen jälkeen - tapahtuu Havukan paluu. Tuskinpa kukaan osasi sitä enää tosissaan odottaakaan...

On sitä odotettukin, on odotettu jo 52 vuotta!

Pitkään sitä saatiin odottaa, välillä heitettiin jo kaikki toivo: ei se enää Konstasta kirjoita.

Mutta elokuun puolivälissä se nyt tulee! Konstalle jatko-osa nimeltään Konsta Pylkkänen etsii kortteeria.

Siinä kerrotaan Konstan vaiheet ja kulkemiset ja mietteet siitä lähtien kun hän saatteli maisterit ja lisenssit Kontiomäen asemalle Helsingin junaan.

Kustantamon väki, joka on jo työnsä vuoksi saanut lukea uutta kirjaa, kiittelee teosta. Sama kuuluu Konsta olevan, ajatus kulkee kuin hiirihaukka, on yhtä eläväinen kuin ennenkin puolivuosisataa sitten, hieman vain on vanhentunut, hopeata on tullut viiksiin ja päälaelle kaljun alkua, mutta vain hieman.

Kukapa ei olisi yli 50 vuodessa hieman vanhentunut!

*****
Ennen syksyistä tutustumista uuteen teokseen, lie paikallaan muistella millaisen vastaanoton sittemmin klassikoksi noussut romaani sai kotikonnuillaan Kainuussa 1950-luvun alussa.

Kainuun Sanomien päätoimittaja Jussi Kukkonen, kirjailija itsekin, luki syksyllä 1952 Havukka-ahon ajattelijan kohta sen ilmestyttyä - eikä löytänyt kirjasta rikkeen sijaa.

Päinvastoin: ennusteli Konstalle eläväisiä vuosia ja kirjailijalle huomattavaa asemaa maamme etevimpien kansanelämän ja luonnon kuvaajien joukossa.

Näinhän siinä on käynytkin. Arvostelu on julkaistu Kainuun Sanomissa 15.11.1952.


(jatkuu)
2. Pena21.5.2004 klo 15:47
Tällä tavalla päätoimittaja Kukkonen kirjoitti yli puolivuosisataa sitten:


(Ainut kauneuspilkku Kukkosen arvostelussa oli virhe kustantajan nimessä. Jostain syystä Kukkonen oli vahingossa laittanut kustantajaksi Otavan, vaikka havukkalaisen kustantaja on tietenkin WSOY. Liekö teos ollut niin järisyttävän mukava lukuelämys, että kriitikollakin meni kustantaja väärin?)

Havukka-ahon ajattelija
luetuimpia kirjojamme

Vuonna 1952 ilmestynyt Havukka-ahon ajattelija on Suomen luetuimpia ja pidetyimpiä kirjoja.

Se on tekijänsä toinen teos.

Vuonna 1950 ilmestyi Veikko Huoviselta esikoisteos, se on novellikokoelma Hirri, jonka muutamassa tarinassa myös Konsta Pylkkänen -niminen metsätyömies esiintyy.

Havukka-ahon ajattelijasta on vuoteen 2002 mennessä otettu 26 painosta ja sitä on painettu reilusti yli 200 000 kappaleta.

Kirja on käännetty usealle kielelle mm. ruotsiksi nimellä Konsta vuonna 1953, saksaksi nimellä Konsta vuonna 1960, viroksi nimellä Havukka-aho mötleja vuonna 1959, puolaksi nimellä Mysliciel z Jastrzebiej Polany vuonna 1968, tsekiksi nimellä Mudrc Z Havukka-aho vuonna 1972, liettuaksi Laukymes Ismincius vuonna 1972 ja venäjäksi vuonna 1970 teoksessa Suomalaisia novelleja.

*****
Havukka-ahon ajattelijasta äskettäin sanottua:

”Oikein kun alkaa stressi painaa työssä, kotona, vapaa-ajalla, kaivan Havukka-ahon Ajattelijan, istun mukavasti nojatuoliin, avaan suklaalevyn ja suljen kaiken ulkopuolisen maailman pois ympäriltäni. Palautuu asiat oikeisiin mittasuhteisiin, elimistö alkaa kehrätä ja olo on lukusession jälkeen kuin rentoutus- tai joogatunnin jälkeen.. ja tämä rentoutuminen on paljon helpompi toteuttaa, ei tarvitse lähteä kotoa minnekään!”

Näin kirjoitti 5.4. 2004 nimimerkki Juppi suuresta lukuelämyksestään Suuren Suomalaisen Kirjakerhon sivuilla.>
3. YLIVIESKA7.11.2010 klo 15:27
YLIVIESKA YLIVIESKA
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *