KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS HISTIS 25.7.

8936. IS Histis 25.7.

jykkem27.7.2016 klo 01:16
Mihin mahtaa perustua vihjeeseen RUOKIN SUKU tuleva vastaussana? Ainakin Wikipedia väittää vastaussanan olevan kiislan suku. Kiislat tosin kyllä kuuluvat ruokkien (ruokkilintujen) heimoon. Tätä samaa virheellistä sukutietoa näkyy jakavan myös ratkojat.fi, onko tästä tullut jonkilainen ristikonlaatijoiden oma de facto tieteellinen luokittelu?

Ristikossa oli myös toinen virheellinen vihje. Vihjeenä on WWF:N HARRASTAMAA. Kun olin saanut pystysanoiksi tulevat värilliset sanat ratkottua, mietin pääni puhki mitä sellaista Maailman luonnonsäätiö oikein harrastaa, joka sopisi vastaussanaksi.

Oikea vihje olisi kyllä pitänyt olla WWE:N HARRASTAMAA. Jälleen Wikipedian mukaan Maailman luonnonsäätiö kävi jopa oikeutta yksinoikeudestaan lyhenteeseensä ja voitti. Siispä kiistakumppani vaihtoi oman nimensä, joka lyhenteenä on WWE. Tämä oli jo vuonna 2000, joten luulisi, että tämän päivän ristikko olisi laadittu tämän päivän tietojen perusteella.
2. Eki27.7.2016 klo 07:23
Hyvin löydettyjä epätarkkuuksia. Yritän nimenomaan välttää kaikenlaisia ristikoihin pesiytyneitä fakkijuttuja, mutta tässä tosi harvoin käyttämässäni lintusuvussa se nyt petti. Silti väitän, että kun kiislat on ruokkien suku, ruokki on heimonimi, ei vihje väärä ole. En olisi noin kuitenkaan pannut tämän jälkeen, kuten myöskään vanhentunutta vihjettä jälkimmäisestä.
3. Klenkku27.7.2016 klo 12:06
Vihjeellä "Ruokkisuku" tai "Ruokkien heimo(a)" kelpuuttaisin vastaukseksi minkä tahansa lintusuvun, joka kuuluu ruokkien heimoon. Eli silloin kelpaisivat kiislatkin, koska ne ovat eräs ruokkisuku.

Mutta kun vihjeenä on "Ruokin suku", se kyllä taksonomisesti on ymmärrettävissä ainoastaan kysymykseksi "mihin lintusukuun kuuluu lintulaji nimeltä ruokki?" Silloin ei vastauksena voi olla lintusuku kiislat.
4. Eki27.7.2016 klo 12:20
Vihje on huonosti aseteltu, mutta olen silti eri mieltä, etteikö sitä helposti voi lukea virheettömäksikin.
5. taksonomiaa27.7.2016 klo 13:03
Lohikalojen heimoon kuuluu vain yksi heimo, lohet (Salmonidae). Näihin taas kuuluu mm. siika (Coregonus). Jos tämä C-nimi tulee ristikkoon, vihjeeksi ei oikein kannattaisi panna "lohen suku".

Eli pikkuisen kehno tämä ruokkivihje oli, kuten Ekikin näkyy myöntävän, mutta ei ehkä kumminkaan sataprosenttisen väärä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *