891. Siesta

Jouni19.5.2004 klo 10:06
Siestailevatko italialaiset? Erään tunnetun laatijan lastenristikossa (kyllä, minä ratkon nekin) on vihje 'italialainen lepohetki' ja ratkaisuksi tulee siesta.

Tietosanakirjan mukaan sana on espanjaa ja tulee latinan sanasta sexta, kuudes tunti. Olenkin aina yhdistänyt siestan espanjankielisiin maihin ja etenkin sombreron alla nuokkuviin meksikolaisiin.
2. Eki19.5.2004 klo 15:05
Tusinan kertaa Italiassa käyneenä tiedän, että kaupat ja ravintolat menevät usein kiinni keskellä päivää muutamaksi tunniksi siestan takia. Sitä ei kuvata samalla tavalla kuin Espanjassa, miestä makaamassa sombreron alla, Italialaiset vetäytyvät koteihinsa viettämään muutaman tunnin perheen kanssa ja palaavat iltapäiväksi ja illaksi töihin.
3. iso S19.5.2004 klo 15:32
Yhden lähteen mukaan 'siestalla' ei ole Italiassa nimeä, vaikka sitä vietetäänkin:

www.degeneratepress.com/travel/italy99.htm

Like Mexico's siesta, Italia takes off for lunch, around 1:30, and nobody goes back to work until 3:30 or later. They don't call it siesta, though they do nap and it serves the same purpose. In fact, it has no name at all, it's just afternoon.

Google löytää hakusanoilla siesta Italia runsaasti viitteitä, minkä mukaan ainakin turistit käyttävät Italian iltapäivälevosta nimitystä siesta.

SleepingItaly mainostaa Siesta-nimistä hotellia (halpa!):

Montepulciano - - Strada Statale 146, via dei Fiori 19

Hotel La Siesta is a peaceful place immersed in the luscious hills of Tuscany. It is ideal for a delightful and relaxing stay during your businness travel or is a perfect central starting point for excursions all over Tuscany.

Double room rate : Min EUR 46 / Max EUR 46
4. Kravattimies1.6.2004 klo 15:49
Kuten Eki jo mainitsikin, siesta tunnetaan Italiassa. Eilen katsomassani elokuvassa se tuli myös ilmi. Jack Lemmon ja Juliet Mills olivat pääosissa vuonna 1973 valmistuneessa elokuvassa Avanti!, joka tapahtuu Italiassa. Tässä humoristisessa filmissä siesta on esillä muutaman kerran, kuten esimerkiksi silloin, kun Pariisista tullutta helikopteria määrätään menemään pois ja laskeutumaan vasta sitten, kun siesta on loppunut! Elokuvassa siesta oli klo 13-16 ja sellainen pitkä ruokatunti selitettiin siten, että ruoasta voi nauttia rauhassa.

Myös eteläosissa Ranskaa on ollut siesta. Minulla on vanhoja muistoja Bordeaux'sta, mihin tulimme nälkäisinä juuri silloin, kun siesta oli alkanut. Oli vähän huonoa tuuria silloin, kun ei saanut mitään suuhunpantavaa moneen tuntiin, kun liikkeet olivat kiinni ja kadut tyhjillään. Siestan jälkeen tilanne korjaantui ja siitäkin matkasta jäi hyvä maku suuhun.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *