KESKUSTELUT > RISTIKOT > VANHAT SANARIS-TEHTÄVÄT (SK, PELIKAANIRISTIKOT + MUUT) 1

8849. Vanhat Sanaris-tehtävät (SK, Pelikaaniristikot + muut) 1

tapio6.5.2016 klo 09:01
On toivottu, että jos aion kommentoida vanhoja tehtäviä, tekisin sen yhdessä säikeessä.

Pääosin tehtävät liittyvät pääosin Suomen Kuvalehdessä ja Punaisessa Pelikaanissa olleisiin tehtäviin, minkä vuosi nämä lehdet on mainittu otsikossa. Mukana saattaa olla muitakin Sanariksen laatimia tehtäviä.

HUOM. Tähän ei tule Suomen kuvalehden vanhimpia piilosanatehtäviä, jotka eivät ole Sanariksen laatimia! Niistä on omat säikeensä, joihon saattaa tulla aikanaan myös Sanariksen ensimmäisiä Suomen Kuvalehdelle laatimia piilosanatehtäviä.

Tämä säie laajentaa ja korvaa säikeen " 8845. Vanhojen PuPe-lehtien ongelmakohtia 1."

Varmasti muillakin kuin säikeen aloittaneella tulee silloin tällöin ratkaisu- tai ymmärtämisongelmia Sanaris-tehtävien kanssa. Siitä vaan heittämään kehiin omia ongelmiaan. Niitä varmasti on - mutta moni ei vain kehtaa tuoda esille.

Numero 1 on perässä siksi, että jos säikeen pituus lähestyy lukemaa 255 tai on siihen jo päässyt, jatkan uudella saman nimisellä säikeellä, mutta järjestysnumero muuttuu.
2. tapio6.5.2016 klo 09:13
Vanhoista pelikaaneista ja SK:sta on olemassa omat säikeensä, jotka olisi hyvä yrittää löytää ensin ja katsoa, löytyykö niistä ratkaisu ongelmiin. Mutta jos ei löydy, tähän voisi kuka tahansa laittaa esille omia ongelmiaan tarvitsematta uudestaan avata vanhaa säiettä. Jos säie on kovin vanha, sen löytäminenkin voi olla vaikeaa. Tässä säikeessä ei niin haittaa, vaikka joskus aiemmin käsitelty kohta tulisi uudelleen käsitellyksi.

Pahoittelen johdannon toisessa kappaleessa olevaa asiaepätarkkuutta.
Sen ensimmäinen lause olisi pitänyt olla

"Pääosin tehtävät liittyvät Suomen Kuvalehdessä ja Pelikaaniristikot-julkaisuissa olleisiin tehtäviin, minkä vuosi ne on mainittu otsikossa."

Otsikossa oli jossakin vaiheessa "PuPe", mutta muutin otsikon yleisemmäksi, mutta johdantotekstin muutos unohtui (lisäksi sana "pääosin" tuli vahingossa kahteen kertaan).
3. --6.5.2016 klo 09:34
Voi helvetti tapio, luuletko että edes tuota jaksaa lukea (hyvä jos otsikkoa ajatuksella loppuun) ja nyt on taas lisää säikeitä. OLISIT USKONUT, ETTÄ YKSI AINOA SÄIE, ENEMPÄÄ EI KUKAAN JAKSA!!! (Koskaan ei ole liian myöhäistä...)

Tähän taisi lopahtaa tapion "seuraaminen" meikäläiseltä.
4. iso S6.5.2016 klo 12:07
"Tehtävät liittyvät tehtäviin". Tuosta tulee mieleen muinainen Linnanmäen lippu-uudistus. Ennen jokaisella laitteella oli lipunmyyjä ja kullakin laitteella oli markkamääräinen hinta (muistaakseni uudistus tuli ennen euroihin siirtymistä). Uudistuksen jälkeen oli erikseen lipunmyyntipisteitä ja laitteiden yhteydessä kerrottiin, kuinka monta lippua kyseiseen laitteeseen pääseminen vaatii. Valitettavasti sanamuotoa ei ollut mietitty kunnolla. Jollakin laitteella kerrottiin esimerkiksi, että "lipun hinta on kaksi lippua". Siis lipun saadakseen pitää antaa kaksi lippua, mutta saadakseen kaksi lippua pitää antaa neljä lippua, joiden saaminen vaatii kahdeksan lippua, ja niiden saamiseksi...

Mahtoikohan tämä antaa aiheen Kaija Koon 2002 julkaistuun albumiin "Kun mikään ei riitä"?
5. tapio6.5.2016 klo 13:07
Tuli joo tautologiaa tekstiin ""Pääosin tehtävät liittyvät ..."
Mielestäni lause oli tautologiasta huolimatta ymmärrettävä (yhdestä kirjoitusvirheestä huolimatta "vuosi" tilalla po. "vuoksi") ja eri ilmaisun etsiminen olisi vain tehnyt tekstistä pidemmän (,koska tehtäviä on monenlaisia). Toivon hartaasti, että kirjoittamisessa puututaan vain sellaisiin asioihin, jotka ihan oikeasti ovat sellaisia, että vaativat tarkennusta, että ne voitaisiin ymmärtää oikein.

Yritettäisiin myös olla trollaamatta, että säiettä voisivat muutkin kuin minä hyödyntää.
6. iso S6.5.2016 klo 17:59
Juuri tuo "tehtävät liittyvät tehtäviin" vaatii tarkennusta, tai jos oikein saivarrellaan niin eihän se mitään vaadi, siinähän se olla möllöttää. Minä toivon siihen tarkennusta. Mitkä tehtävät siinä liittyvät mihin tehtäviin? Vai olisiko kuitenkin niin että ne tehtävät mitä aiot käsitellä ovat juuri niitä mainitsemissasi lehdissä olleita tehtäviä eivätkä jossain muualla olleita tehtäviä, jotka jollain selittämättömällä tavalla liittyvät niihin kyseisissä lehdissä olleisiin?

Jotenkin minulla on lisäksi sellainen aavistus että otsikko on harhaanjohtava. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, aiot käsitellä tässä säikeessä piilosanoja. Otsikko ei tuollaista rajausta tee. Onhan SK:ssa ja Pelikaaniristikoissa kai muitakin tehtäviä?
7. tapio6.5.2016 klo 19:05
Kyse on kaikista Sanariksen laatimista tehtävistä, joita löydän ja ratkon. Niitä tietenkin (ostamissani tai kopioimissani )SK:ssa ja ostamissani PuPeissa, mutta niitä löytyy pelikaaniristikot.fi- ja sanaris.fi -sivustoilta. Piilosanatehtäviä tarkoitus käsitellä vähiten.

Ihan tarkkaan ottaen kaikki eivät välttämättä ole vanhoja, sillä Sanaris tarjoaa sangen uusiakin maistiaisia PuPe:n tehtävistä. Ehkä niiden suhteen pitäisi tarkistaa, ettei käsittele ennen tehtävän ratkaisuajan päättymistä eli niitä pitäisi käsitellä vain vanhoina tehtävinä.

Ihan vapaasti joku voi käsitellä sellaisia Sanariksen laatimia tehtäviä, joita en itse ratko.

Nyt meneillään PuPe 6/2013 s. 29 Jari Keräsen ristikko.

Sain
KASILLA JOTKUT AINEET > VALINTAISET; tuo on mielestäni väärin, mutta pystysanaan en saanut sopimaan N-kirjainta. Minulla ei ole PuPe 1/2014 lehteä, josta voisin edes tarkistaa, onko oikein tai väärin.

Pystyyn sain vitsin:

RAKASTUNEILLA > SALALIITOT

On tuossa kohdassa vähän muutakin oudolta tuntunutta. Muistaneekohan kukaan enää tuota.
8. tapio6.5.2016 klo 23:12
Ongelma tuossa sanassa on se, että sitä ei käytetä YKSINÄÄN vaan osana yhdyssanaa, kuten VAPAAVALINTAINEN, jollaisena Kielonen sen tuntee, koska luettelee sen muodossa "-valintainen".

Tuntuu vähän oudolta, että Sanaris hyväksyy "sanoiksi" sanan osat, jotka eivät toimi itsenäisinä sanoina.

Sain sieni > KASV?S; laitoin KASVUS, vaikka en löytänyt sanaa Kielosesta enkä ylipäätänsä mistään; mielestäni KASVIS ei voi olla oikein, koska sieni ei ole kasvi - vai luokitellaanko sieni ruoanlaitossa "kasviksiin", vaikka se ei varsinaisesti ole mikään kasvi. Jos tällainen ruoanlaittotason epätarkka luokittelu on ok, silloin sieni on "kasvis".
9. Kielonen6.5.2016 klo 23:30
kasvis39 Kasvikset ihmisravintona käytettävät mehevät kasvit ja kasvinosat (juurekset ja vihannekset; laajemmin myös marjat, hedelmät, sienet ja viljatuotteet).
10. Kiikku7.5.2016 klo 03:37
En mitenkään älyä vihjeitä. Auttaisitko tapio ratkaisemaan, että missä laatija on tehnyt virheen. Saisin ratkontaongelmaani vastauksen. Nolottaa kovin, mutta kun tapio rohkaisit, loihen tiedustamaan. Olen ihan jumissa.
11. tapio7.5.2016 klo 08:00
No kyllähän sitä jonkin verran käytetään epäitsenäisiä sanan osia - minusta vaan eivät edusta hyvää laadintatapaa. Niitä kohtaa lähinnä täytesanoissa.

Mitä kasvikseen tulee, kasvisruokia käsitellessä sienet lasketaan mukaan, mutta puhutaan kuitenkin kasviksista JA sienistä. Sieniä ei ymmärtääkseni varsinaisessa mielessä luokitella kasviksiksi. Ne ovat kasvisruokien "ulkojäseniä". Jos kasvisruoissa hyväksytään sienten käyttö, se ei mielestäni tarkoita, että sieni on kasvis. Pidän SIENI > KASVIS vihje-ratkaisusanaparia hieman epäasiallisena.
12. tapio7.5.2016 klo 08:06
Kielonen 6.5.2016 klo 23:30

Näemmä olisi pitänyt tarkistaa sanan käyttö, sillä itse mielsin asian hieman toisin eli hieman kapea-alaisemmin kuin mitä kielosessa kerrottu.
13. Eki7.5.2016 klo 08:09
Laatijan ja yrityksen ripittäminen jälkikäteen Kielosen hyväksymästä yhteydestä tuntuu... niin, enemmän kuin "hieman epäasialliselta". Sellaista en kyllä kauan jaksa katsella.

Hyväksyisit ratkaisuun mieluummin sanan kasvus kuin auktoriteettikirjan kertoman yhteyden? Minusta kasvoskin olisi parempi, jos ei kasvista hyväksy. Kasvus tuskin on mitään. Olen hämmentynyt.
14. tapio7.5.2016 klo 08:18
Näemmä aina kun sana käyttö ei istu omaan sanakäyttöön, aina jos mahdollista, pitää näemmä tarkistaa Kielosesta, jos sen mukaan sana käyttö on erilainen. Oli typerää yrittää tilalle omaa epäsanaa.

Mutta epäitsenäisten sanaosien käyttö ristikoissa on asia, josta en pidä. Muistan joskus niistä ennenkin huomautetun.
15. tapio7.5.2016 klo 08:21
Ristikkorengistä löytyy itsenäinen VALINNAINEN mutta ei epäitsenäinen VALINTAINEN. Et ole tainnut itsekään laittanut Ristikkorenkiin epäitsenäisiä sanan osia?
16. Eki7.5.2016 klo 08:28
Et pidä, asia selvä. Jos löydät sellaisen myöhemmin, ei kannata samaa mielipidettä enää kertoa.

On joitakin epäitsenäisiä sanoja, jotka ovat aikojen kuluessa muuttuneet oikeiksi tai on käynyt ilmi, että sana on olemassa. Esim. sanaa alsike vältin aina (enkä edelleenkään juuri käytä), mutta sain kuulla, että Alsike on kaupunki Ruotsissa.

Monet olemassaolevat sanat selitetään etenkin helpoissa ristikoissa yhdyssanan osana, mutta ne ovat myös sanoja muuten. esim. Tasa ja taka. Sana nais, jota joskus näkee muissa lehdissä, tuskin on mitään suurta, mutta on se vaikka National Association of Independent Schools. Vähän huonompi kuin Nato kuitenkin.

Olisiko Keräsen pitänyt pyytää laatimaan puolet uudestaan sanan valintainen takia? Tämä on ydinkysymys, kun lukee tapion epämieltymyksiä. Minusta Pelikaani korkea yleislaatu kestää tällaisen sanan, kun se löytyy hakusanana kaikista sanakirjoista, vain viiva edessään. Mukavampaa olisi keskittyä parhaisiin puoliin.
17. Eki7.5.2016 klo 08:32
Jos luulet, että minulla on ollut aikaa miettiä jokaista Ristikkorengin sanaa erikseen, et voisi olla enemmän väärässä. Siellä on jopa vääriä ja tosi huonoja sanoja, koska sen täydellinen perkaaminen olisi ollut hirveä urakka.

Tämäkin käy työstä, mutta lopetan nyt ja siirryn laatimaan uusia ristikoita.
18. 7.5.2016 klo 08:45
Kuinkahan monta kertaa tapio lyö päätään seinään ennen kuin tajuaa, ettei hänellä ole kompetenssia arvostella laatijoiden työtä. Edellisistä nimimerkki Ekin kirjoituksista olisi tapion syytä vetää johtopäätös kannattaako täällä esittää syytöksiä jos oma sanavarasto, kieliopin tuntemus ja yleistieto ovat - anteeksi nyt vaan - vaatimattomalla tasolla.
19. tapio7.5.2016 klo 09:21
Tuossa EI ollut kyse siitä, että olisi ollut puutteellinen kieliopin tuntemus. En vain pidä hyvänä laatimiskäytäntönsä epäitsenäisen sanan käyttöä. Esitin vain kritiikin laadintaperusteita kohtaan.

No pieni kapeus sanan ymmärtämisessä oli sanan KASVIS suhteen.
20. tapio7.5.2016 klo 09:23
Nimetön ja moni muu nyt vain heti ryhtyvät puolustuskannalle, jos minä esitän vähäisintäkin kritiikkiä - samalla tavalla ei suhtauduta jonkun muun kritiikkiin.
21. Jukkis7.5.2016 klo 09:30
Näemmä tänne ei tarvi enää mitään uutta keksiä, leikepöydän kautta voi hakeä vanhoja kirjoituksiaan. Näemmä löytyi taas sopiva toissapäivältä:

Tämä vaan jatkuu ja jatkuu ja jatkuu... Siis se, että tapio tulee tänne haukkumaan laatijaa virheellisestä vihjeestä. Ja sitten osoittautuu että mitään virhettä ole, on vain tapion ylimielinen luottamus omaan tietämykseen. Joka yhä uudestaan osoittautuu puutteelliseksi.
22. tapio8.5.2016 klo 11:40
5/2013 s. 29 Jari Keränen

Pyöritin vihjettä OKRO vaikka miten päin vaihdellen tavuja ja kirjainten järjestystä, mutta en keksinyt, mikä idea tässä on.

OKRO > ATNA

Myös

KOIVUSTA > SÄRÄ tuntuu oudolta, sillä särä on perinneruoka

En voinut kyllä tarkistaa, ovatko nuo oikein, mutten sain ihan järkeviä risteävistä.
23. ***8.5.2016 klo 11:45
OKRO(K) > ATNA(K) ja luet takaperin, jos osaat.
24. ***8.5.2016 klo 11:48
Ja särän kohdalla kannattaa käyttää esim. Wikipediaa, jos osaat etsiä.
25. tapio8.5.2016 klo 11:49
Luin takaperin alun alkaenkin (kuten kokeilin muitakin vaihtoehtoja), mutten tullut lisänneeksi kirjainta eteen väärin päin luettaessa. Näemmä näissä voi olla tuplajekkuja. Piilosanatehtävissäkin eniten inhoan väärin päin lukemisia, jotka takkuavat.
26. tapio8.5.2016 klo 11:53
Tiesin, että särä on lammasruoka, mutta nimen alkuperä uusi tieto, jota en osannut koivuun yhdistää, koska en tiennyt tätä - jonka tosiaan löytää Wikipediasta:

"Särä on lampaasta ja perunasta leivinuunissa paistamalla valmistettu itäsuomalainen perinneruoka. Sen nimi tulee valmistamisessa käytetystä koivupuisesta puukaukalosta, särästä."
27. tapio8.5.2016 klo 11:58
Piikittely nyt vähän ikävän tuntuista. Ratkaisinhan tehtävän loppuun asti, joten yhden kohdan takkuamisesta piikittely on kohtuuttoman ilkeää.
28. ***8.5.2016 klo 12:04
Tapio, se koira älähtää... Kohtuuttoman ilkeää on myös piikittelysi laatijoita kohtaan. Ristikot ja piilosanat ovat aina paskoja, kun SINÄ et saa niitä ratkaistuksi.
29. seurailija8.5.2016 klo 12:22
JOS osaat... onko se pahaa piikittelyä? Ystävällisiä neuvojahan nuo olivat.
30. tapio8.5.2016 klo 13:21
" kun SINÄ et saa niitä ratkaistuksi."

Tuo nyt on potaskaa. Itse asiassa minulla on ollut vaikeuksia saada tehtävät loppuun lähinnä vanhimmissa piiliksissä, jotka eivät noudata mitään sääntöjä. Kerran yhteen PuPe:n kolmoseen jäi sellainen aukko, jonka täyttämiseen tarvitsin apua (en tuntunut erästä sanaa ja tein ratkontavirheen, jota en osannut korjata). Muissa kyse vain ratkaistujen tehtävien hämäriksi jääneistä kohdista - kuten kaikkien tähän asti ratkaisemieni Jarin tehtävien kohdalla.

Tuntien *** jne. aiemmat kirjoittelut, piikittelyähän en olivat.
31. tapio11.5.2016 klo 10:23
*** tai joku muu kaltaisensa ryhtyy taatusti erittäin ilkeämielisesti pilkkaamaan, jotta saisin minut maksimaalisen pahalle mielelle - sehän joillakin on tavoitteena (Pike näillä palstoilla näemmä lopettanut moisen, mutta moni muu jatkaa).

Siitä huolimatta, että *** ja kaltaisiaan on pilvin pimein, haluan saada epäselviksi jääneisiin kohtiin vastauksen.

Olen sentään ratkonut suurimman osan kymmenen PuPe:n kolmoset, joten ihan huono ratkoja en ole, vaikka *** ym. piikitteleekin tosi ilkeästi.

Kuinka pahasti *** piikittelisi vain yhden tähden ristikoita ratkovia???

Sain ongelmitta ratkottua muutaman Jarin kolmosen, mutta 1/2015 tuotti ongelmia eikä minulla ole edes nroa 3/2015, josta voisin katsoa, mikä mättää.

Pääkuvassa kunnan IITTI kuntakyltti, jonka toiseen päätyyn on liitetty kyltistä taakse- ja eteenpäin vievien teiden nimet.

Ekaksi pääkuvan sanaksi sain VIITTAJA,minkä täytyy olla väärin, mutten keksi vikaa. Voin tarvittaessa ottaa skannauksen. Vähän osviittaa, jos joku muistaa ristikon.

Seuraavissa en ihan ymmärtänyt ajatuskulkua:

TEKEE AVASTA HAAN > TAIT

Jos sanaan AVASTA lisää TAIT tulee TAITAVASTA; onko HAAN tässä sanan HAKA taivutusmuoto eli tarkoittaa että TAIT lisättynä tekee mestarin?

KOOLLA MONET VENÄLÄISIÄ > ALINAT

Eikö GALINA ole pikemminkin venäläisnimi eikä KALINA?

NENIOLI > IÄTI

Vihje oikealta vasemmalle ILOINEN, mutta samalla tavoin ratkaisusana oikealta vasemmalle on ITÄI, joka ei tarkoita yhtään mitään.


5. VIIMEISELLE > YLLE

5. kirjain on E, mutta en saa tuota ajatusta sopimaan ratkaisusanan kanssa - viidennen päälle > ylle?


MAEA > ETANA

Tuossa varmaan jokin kirjainjekku, jota en nyt keksi.
tyyliin NS-lisättynä MANSEA > SMETANA - tuossa nyt vaan ei ole mitään tolkkua, joten siitä ei voi olla kyse
32. tapio11.5.2016 klo 10:37
Kai *** v*mainen kirjoittelu on vain minun savustamiseksi täältä kokonaan. Yritän kestää *** ja muiden v*lua.
33. tapio11.5.2016 klo 10:55
5. viimeiselle = 5. kirjain viimeiseen ruutuun?

ratkaisusanahan voisi olla myös ALLE
34. ake11.5.2016 klo 11:01
Se tarkoittaa viidenneksi viimeiselle eli y-kirjaimelle eli YLLE.
35. ake11.5.2016 klo 11:15
MAEA > ETANA, tässä kyse skytismistä: etana maea -> etana mataa, kun e on ta eli e on ta:na eli etana.
36. iso S11.5.2016 klo 11:17
Joo, jos joku on haka jossakin asiassa niin on tait-ava. Taivutusmuodot pitää tässä tapauksessa riisua pois.

Lada Kalina, a Russian car
Project Kalina, a Russian proposed fifth-generation submarine

Kalina on slaavilainen naisennimi, joka tarkoittaa jotain Viburnum-sukuun kuuluvaa kasvia.

Onko 5. viimeiselle varmasti noin vai 6. viimeiselle? Y on kuudenneksi viimeinen aakkosten kirjain, jolloin YLLE olisi järkevä.
37. Jukkis11.5.2016 klo 11:20
I-LOINEN = I-TÄI
38. Jukkis11.5.2016 klo 11:21
... RSTUVWXYZÅÄÖ

Iso S:llä aakkoset päässeet unohtumaan?
39. ake11.5.2016 klo 11:30
Pääkuvan eka sana ei ole VIITTAJA, kuten arvelit. Sen risteävä pystyyn KUIN KUKKIA on siis sulla väärin, eli se ei ole RISAT vaan R.SAT.
40. tapio11.5.2016 klo 12:06
Kiitoksia paljon - ihan oikeasti.

Muutama kommentti:

" ake 11.5.2016 klo 11:01
Se tarkoittaa viidenneksi viimeiselle eli y-kirjaimelle eli YLLE.
"

ymmärsin näemmä 5. väärin.

"
Lähettäjä: ake 11.5.2016 klo 11:15
MAEA > ETANA, tässä kyse skytismistä: etana maea -> etana mataa, kun e on ta eli e on ta:na eli etana.
"

Tämä oli minulle liian vaikea, koska olisi pitänyt ottaa mukaan ratkaisusana ikään kuin osana vihjettä.

No toisessa tehtävässä kaiketi tämäkin on skytismi (tämän hoksasin)

TRUTOILI > TRANA

"
Lähettäjä: Jukkis 11.5.2016 klo 11:20
I-LOINEN = I-TÄI
"

Olisihan pitänyt tajuta, että on tuplajekku, sillä eka jekku oli liian helppo ollakseen ainoa jekku kolmen tähden ristikossa.

" ake 11.5.2016 klo 11:30
Pääkuvan eka sana ei ole VIITTAJA, kuten arvelit. Sen risteävä pystyyn KUIN KUKKIA on siis sulla väärin, eli se ei ole RISAT vaan R.SAT.
"
Rosa on väri ja etunimi, mutta myös kukka, joten O lienee oikea kirjain.

VOITTAJA olisi oikeata suomea, mutta hitusen ratkaisu vielä tökkii

VOITTAJA TUKEE SIIVELLÄELÄJÄN
41. tapio11.5.2016 klo 12:08
Myös

VOITTAJA TEKEE SIIVELLÄELÄJÄN sopii risteäviin, mutta ei tunnu yhtään paremmalta.
42. ake11.5.2016 klo 12:18
Voittaja on paras, eikö niin...
43. tapio11.5.2016 klo 12:26
Kyllä, mutta miten "VOITTAJA" yhdistyy liikennemerkkeihin?

Yläpuolen liikennemerkit ovat vähän niin kuin siivellä eläjiä, mutta alapuolen liikennemerkki ei ole voittaja.

Suoraan alas menevä ratkaisu oli hauska vitsi.
44. ake11.5.2016 klo 12:37
Ei se "VOITTAJA" yhdisty liikennemerkkeihin, vaan pelkästään sanaan IITTI, mikä vaan nyt sattuu olemaan liikennemerkissä.
45. tapio11.5.2016 klo 13:46
Sitten samankaltainen mielleyhtymä kuin suoraan alas menevissä sanoissa - yritin koko ajan liittää liikennemerkkeihin, miksi yritin tienviittoihin liittyviä sanoja kuten esim. VIITTOJA.

Joskaan sanaa "IITTI" en osannut enkä oikein vieläkään osaa liittää voittamiseen.

Siinä skytismissä ongelmanani oli, etten hahmottanut taustalla ollutta sanaa "mataa" - vihjeen " trutoili" kohdalla hahmotin taustalla olevan sanan "autoili", joten sen kanssa ei ollut suurempia ongelmia.
46. ake11.5.2016 klo 14:14
Katsopa, mitä kirjoitin tuolla klo 12:18.
47. tapio11.5.2016 klo 14:48
Tällä kertaa ei sytytä. Jos laittaa isot kirjaimet ja pienet kirjaimet miten sattuu, saa LITTI, mutta se tuntuu liian sattumanvaraiselta ratkaisulta.
48. Tuomas L.11.5.2016 klo 14:52
Väännetään nyt rautalangasta:
Voittaja eli PARAS tekee sanasta IITTI sanan PARASIITTI, joka tarkoittaa siivelläeläjää.
49. ake11.5.2016 klo 14:53
PARAS+IITTI
50. tapio11.5.2016 klo 15:30
Enpä osannut ajatella, että pääkuvasta vedetään tuollainen tyypillisesti normaalina vihjeenä käytetty sanaleikki.

Tässä on käännetty asetelma väärin päin. Tavallisten vihjeiden seassa voisi olla vihje "Voittaja tekee siivelläeläjän" ja ratkaisusana on IITTI. Tuollaisiin olen tottunut. Väärinpäin käännöstä en osannut odottaa.

Tosin väärin päinen asetelma olisi pitänyt päätellä siitä, että asetelma on myös väärin päin toisessa lauseessa. TOISELLA RYTMIÄ voisi olla tavallinen vihje koviksessa.
51. tapio11.5.2016 klo 15:35
Myönnän jonkinasteista fakkiutumista tämän tehtävän ratkaisun kohdalla. Ihmettelivät tehtävää aikanaan muutkin - mutta tehtävästä ei kuitenkaan laajemmin keskusteltu säikeessä "Punainen Pelikaani 1/2015" (ja säikeestä piti päästä äkkiä pois, ettei lukisi liikaa).
52. iso S11.5.2016 klo 18:56
Minulta eivät aakkoset ole unohtuneet, mutta laskutaito on laskusuunnassa. Voisin tietysti yrittää väittää, että olin ylikorrekti:

"Kirjoitetun suomen kielen aakkosiksi ovat vakiintuneet seuraavat 29 (31) kirjainta aakkosjärjestyksessä: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, (Š), T, U, V, W, X, Y, Z, (Ž), Å, Ä, Ö"

31 aakkosen öökköstetyssä listassa Y on kuudes. En ole rehellinen Lapin mies, mutta pakko myöntää totuus että laskin jostain syystä hieman yli. Parempi sekin kuin jos olisin laskenut alleni.
53. tapio11.5.2016 klo 18:59
Onko muuten vihjeistystä "keksi tavalliselle ratkaisusanalle vihje" missään muualla käytetty?
54. Jy11.5.2016 klo 19:17
iso S, suhuversiot S:stä ja Z:sta kuuluvat suomeen, mutta en muista nähneeni niitä lueteltavan erillisinä aakkosjärjestyksessä (minun muistamiseni ja näkemiseni eivät tietysti ole todiste mistään). Suomen sanakirjoissakin ne näköjään aakkostetaan samanarvoisina tavallisen S:n ja Z:n sekaan, kuitenkin niin, että jos muutoin samoin kirjoitettava sana esiintyy sekä tavallisen että suhullisen kirjaimen kanssa (esim. sakki ja šakki), niin tavallinen on ensin. Mutta se on ikään kuin saman kirjaimen eri versioiden keskinäinen järjestys ilman että suhullisilla versioilla alkavat sanat olisivat sanakirjassa omana lukunaan. Lienee sama käytäntö kuin saksassa ei-umlautillisten ja umlautillisten vokaalien rinnastaminen sanakirjassa (a ja ä, o ja ö, u ja ü) kuitenkin niin, että umlautilliset versiot tulevat ei-umlautillisten jälkeen.

Olen siis ainakin itse oppinut jo koulussa muutama kymmenen vuotta sitten asian niin, että suomen aakkosjärjestys sisältää 29 kirjainta, mutta kieli nuo pari kirjainta enemmän - ja äänteitä on sitäkin enemmän.
55. Jy11.5.2016 klo 19:42
Tarkentaa täytynee, että en kyllä ole laskenut enkä muista äänteiden määrää, joka sisältäneekin tulkinnanvaraisuuksia eri kirjainten äännearvoista eri kirjainyhdistelmissä (esim. vokaali saattaa diftongissa ääntyä tarkkaan ottaen hiukan erilaisena kuin yksittäin esiintyessään). Lisäksi tietysti c, q, w, x, z ja å eivät suomessa ole (normaalisti) erillisiä äänteitä, joten äänteiden lukumäärästä ne jäänevät pois.

Mielenkiinnosta kirjoittelen, en oikomismielessä.
56. Tiio11.5.2016 klo 21:27
Jy:n oikomismielettömyydestä tulivat mieleen oikomishoidot ja muutkin hammashoidot. Niiden ansiostahan suhuässä ja muutkin hampaattomain äänteet ovat katoamassa suomen kielestä ja sitä tehden myös aakkosista. Ja joutaa mennäkin.
57. tapio12.5.2016 klo 10:58
Palataan asiaan:

1/2015 oli tähänastisista Jarin (kolmen tähden) tehtävistä minulle pahin (tehtäviä on yhteensä kahdeksan) tuottaen parin kirjaimen verran ratkontavirheitä. Aiemmissa kuudessa pari kertaa on tullut vihjeen ymmärtämisessä muutamia ongelmia, vaikka sain tehtävät loppuun asti ilman virheitä ratkottua.

6/2014 jäi viimeiseksi ja tuntuu pahimmalta., sillä meinaa jäädä kesken. Tähän minulla on ratkaisu, sillä minulla on numero 2/2015, mutten haluaisi sitä käyttää, koska tulee katsoneeksi helposti liikaa kun pitäisi tarkistaa vain yksi sana. Spoilausvaara on suuri. Oikeanpuoleinen ylänurkka kesken ja siitä en tarkistanut mitään.

Ydinsanoja HYLLYSSÄ > LAINA......; laitoin LAINAKIRJAT - onko oikein?

Ennen PuPe:ja tuli tämän vaikeustason tehtäviä ratkottua nettitehtävinä, joissa F8 apuna. Voisin ottaa skannauksen, johon voisi heittää kommentteja, missä olen ratkonut väärin ja missä oikein.

Sitä ennen jo ratkomallani alueella

”HERRAN PUKU” > HASU; yritin ensin TUTU (”Desmondin puku”), mutta ei sopinut ja tuo ei tunnu järkevältä, mutta kaiketi esittämäni kaltainen vitsi tuossa on, mutten keksi mikä.
58. ake12.5.2016 klo 11:16
Hyllyssä on se kirja, mitä ei ole lainattu.
59. tapio12.5.2016 klo 11:32
Ok. Ydinsana siis väärin. Kiitti tiedosta. Pitää kokeilla tuohon ajatukseen sopivia sanoja.

HASU - H + ASU?; mutta herra lyhennetään yleensä HRA eli HRA+ASU vai etunimestä H ja loppu ASU?
60. Jukkis12.5.2016 klo 13:18
No eikös se nyt ole ihan selvää, että se H tulee jostain. Sitä kyllä käytetään myös herran lyhenteenä. Tai sitten se herra voi olla vaikka Henry, sen lyhenne on H.
61. tapio12.5.2016 klo 17:30
Niinpä varmaan. Usein näissä viittaus tiettyyn henkilöön - mutta voihan se olla tässä juuri Hasu.

Laitoin

HYLLYSSÄ > LAINAAMATON

Suurin osa ratkaisusanoista toimi, mutta en saanut järkeviä

Yläpuolella:

LUUTA > ...LLA

Risteävät:

LISÄÄ VÄRIKKYYTTÄ > I.AT

VERKOSTAKIN > .MUT

LOSKAN VIKA > L.ANA

Vaikka siis loput tuntuvat järkeviltä, kulma ei toimi, enkä keksi, missä mättää.
62. Jukkis12.5.2016 klo 17:31
VERKOSTAKIN > IMUT olisi ainakin looginen
63. Jukkis12.5.2016 klo 17:33
Ja IKAT on tuttu fakkisana:
_http://www.sanaristikot.net/faksanat/index.php?p1 =ikat.php&p2=info.php
64. tapio12.5.2016 klo 17:37

LISÄÄ VÄRIKKYYTTÄ > IKAT

mutta edelleen kulma ei toimi
65. Jukkis12.5.2016 klo 17:37
Ja LOSKA:n vika on A, joten LIANA.

Olisko sulla tuon LUUTA > ...LLA viimeinen kirjain väärin?
66. tapio12.5.2016 klo 17:45
Keksin itseasiassa IKAT sillä välin kuin vastasit.

Jukkis 12.5.2016 klo 17:31
VERKOSTAKIN > IMUT olisi ainakin looginen

kokeilin, kuten sanaa EMUT (merkityksessä Euroopan rahaliitto)

Niistä seuraa

LUULLA > KI.LLA / KE.LLA - KOOLLA, KUOLLA ja KUULLA ovat suomea, mutta eivät toimi eikä kummassakaan ole I tai E-kirjainta.

Muut kulman sanat mielestäni ok:

SÄILYTTÄVÄT M-----? > ALTIT
BUSSIPYSÄKKI > ELOKUVA
SUOJAAVIA > TANAT
TEKSTIILI > TUNIKA
NAISIA IDÄSTÄ > TATUT
67. tapio12.5.2016 klo 17:50
Jukkis 12.5.2016 klo 17:37
Ja LOSKA:n vika on A, joten LIANA.

Sitäkin kokeilin, mutta en kyllä löytänyt googlaamalla liittymäkohtaa.

Vihje viittaisi siihen, että Loska olisi joku elokuvaohjaaja tms. ja ratkaisusana viimeaikainen teos, mutta tuollaista yhtymäkohtaa en löytänyt.

Olisko sulla tuon LUUTA > ...LLA viimeinen kirjain väärin?

Joo - virhe on siinä ja sanahan alkoi K-kirjaimella. Äh pieni ratkontavirhe ja yhdessä sanassa teki kulman hankalaksi.
68. tapio12.5.2016 klo 17:51
Loskan vika - harhauduin väärille urille - olikin vain kirjainleikittely.
69. Jukkis12.5.2016 klo 17:55
No mikä siitä LUUTA nyt tuli? Ja mistä sen viimeinen kirjain tulee?
70. Jukkis12.5.2016 klo 17:56
Ja varmaankin SUOJAAVIA > TENAT
71. tapio12.5.2016 klo 17:59
Joo. Kuten kerroin kun tuo sana väärin, koko kulman ratkonta tökki. Siinä välillä oli mulla TANUT - ei suojaa erityisemin mutta on kuitenkin päähine ja TANA suojaa tavallaan myös, mutta loogisin on kyllä tuo TENAT.
72. Jukkis12.5.2016 klo 18:04
Ettäkö nyt sitten kun tuli TENAT, niin tuli KIILLE?
73. tapio12.5.2016 klo 18:14
Joo.
74. tapio12.5.2016 klo 18:23
Jarin tehtävät osoittautuivat minulle Heikki Luukkalan tehtäviä haastavammiksi. Saa nähdä miten Harto Hakonen tuntuu.
75. 12.5.2016 klo 21:41
tapion yksityinen opetuskanava. Onhan se hyvä että haluatte opettaa tapiolle piilosananratkaisun ihan alkeet.
76. X12.5.2016 klo 21:51
Tapiolla flunssa ei hellitä.
77. TU13.5.2016 klo 00:11
Tapio on ratkaissut valtavan määrän piilosanoja, joissa ratkaisut ovat katsottavissa, ymmärrys ratkaisuista takkuaa. Kaikki pähkäily ja ajattelu kirjoitetaan tänne. Missä välissä ihminen ehtii miettiä, kun kuumeisesti kirjoittaa ajatuksiaan ja mielteitään palstalle?
78. tapio13.5.2016 klo 09:17
En ole katsonut piilosanojen ratkaisuja muuten kuin tarkistusmielessä lukuun ottamatta ihan ekoja piilosanoja, jotka olivat ERITTÄIN puutteellisia, minkä vuoksi 2-3 kertaa tuli katsottua ratkaisua ennen kuin jokainen vihje oli ratkottu. Missään nykytehtävässä ei samaan tilanteeseen olisi ajautunut.

TU on oikeassa - mukana myös turhaa hätäilyä ja turhaan laitettua pähkäilyjä. Olisin varmaan huomannut Jarin tehtävässä tekemäni mokan kun olisin enemmän miettinyt, mikä ratkaisusana on oikein ja mikä väärin. Lisäksi pitäisi uskaltaa kumittaa enemmän - ylävasemmalla jouduin kumittamaan paljon ja samaa olisi pitänyt harjoittaa enemmän yläoikean suhteen. Kuten jokainen ratkoja tietää, yksi virhe pilaa monta muuta ratkaisua.

Mitä flunssaan tulee, olen ihan oikeasti ollut sangen flunssainen ja nukkunut huonosti, joten en ole ollut skarpeimmilani.
79. aloittelijatar13.5.2016 klo 10:18
tapio,
Minulla ei ole aikaa käydä kaikkia ketjua läpi, löytääkseni minua kiinnostavan seikan. Siispä, mistä nämä vanhat lehdet ovat peräisin? Oletko ostanut vuosikertoja jostain divarista, vai oletko löytänyt niitä mummon ullakolta? Ajattelin vaan kiinnostuksesta kysyä, mistä palava innostuksesi vanhoja tehtäviä kohtaan kumpuaa?
80. tapio13.5.2016 klo 12:06
Vanhoja PuPe:jaa saa tilattu vaikka s-postilla Sanarikselta (sanaris@sanaris.fi). Normaali paketti 10 kpl, mutta voi sopia myös muun kokoisista lehtipaketeista. Sanarikset sivustoilta (http://sanaris.fi/;http://pelikaaniristikot.fi/) löytyy ilmaisia Sanaris-tehtäviä.

Minulle täysin toisarvoista onko ristikko palkintoristikko vai ei. 2013-2015 aiheetkin vielä aika tuttuja. Kovin vanhoissa tehtävissä satunnaisesti ongelmina aikaansa sidotut vihje-ratkaisusana parit.
81. tapio13.5.2016 klo 12:17
Halvalla Sanaris-tehtäviä (ja vanhemmissa lehdissä muidenkin firmojen laatimia) saa tilaamalla Suomen Kuvalehden digilehden kolmeksi kuukaudeksi ja kopioimalla tehtävät itselleen.

Tämän sivuston arkiston (http://www.sanaristikot.net/ristikot/) tehtäviä en käsittele, koska olen vanhemmat arkiston visaiset tehtävät (kahta lukuun ottamatta) ratkonut ja Eki ottaa kuukauden yllätyksissä aina muutamia esille.
82. tapio14.5.2016 klo 14:55
Siirryin pariin vanhaan Ilmo j. Liljeroosin -tiimin laadintaan, koska viimeisin SK:ssa tuon porukan tekemä.

Pahasti kesken ja viimeisintä SK:n tehtävää paljon haastavampi on 5/2014 s. 29

Tässä saattaisi olla skytismi, mutta toimii mielestäni väärin, mikäli NAAPURISSA SYRJÄÄN 1957 > SHAPILOV


GIUSEPPE VERA > mielestäni po. ADINA (A DI:NA) tai AONDI (A ON DI), mutta ehkä tulee DIANA

vrt. TRUTOILI > TRANA (TR A:NA)

Tämä tehtävä saattaa jäädä pahasti kesken.
83. TU14.5.2016 klo 15:01
Di a:na on Diana.
84. tapio14.5.2016 klo 16:11
Tiedän, mutta jos ratkaisusana on DIANA, niin menee väärin päin jos vertaa vihjeeseen TRUTOILI > TRANA (TR A:NA). Tosin ratkaisusana voi olla väärin ja kyse ihan muusta. Onpas paljon pahempi tehtävä kuin SK:n tehtävät samalta porukalta. SK:n tehtävät olen tältä porukalta ratkonut loppuun asti, joskin joitakin yksittäisiä vihjeitä jäänyt hämäräksi.
85. Jukkis14.5.2016 klo 16:26
Sulleko ei tule mieleen, että toisessa korvaaminen menee toisin päin kuin toisessa? Että olisi niinkuin kaksi eri periaatetta, joita kumpaakin voi käyttää. Sen sijaan että olisi vain yksi periaate.
86. tapio14.5.2016 klo 17:07
No taitaa tulla ihan eri sana. Pahoittelen, että toin liian aikaisin pohdintoja tälle sivustolle.

Tuossa henkilöinä vaihtoehtoina Malenkov ja Shepilov. Edellinen taitaa sittenkin olla etsitty, vaikka Malenkov syrjäytettiin oikeastaan jo 1955 "Malenkov pakotettiin eroamaan pääministerin tehtävästä helmikuussa 1955"). Tosin toisessa artikkelissa mainittu 1957 ja Shepilovin kohdalla mainittu aina vuosi 1957, joten Shepilov tuntui Wikipedian pohjalta oikeammalta vaihtoehdolta.

Ratkaisusana alkaa siis kirjaimilla "AN" ja kolmas on erittäin suurella todennäköisyydellä "O" ja kunnon sana olisi ANODI, mutta
AONDI (A ON DI) -logiikka ei sitten käy.
87. tapio14.5.2016 klo 17:23
Vaikuttaa, että ANODI tulee, mutta minusta vihjeessä on virhe, koska skytistisesti pitäisi mennä A ON DI.

Mielestäni skytismit ADINA ja AONDI ovat skytismeinä ainoat loogiset.
88. Jukkis14.5.2016 klo 17:40
Ettäkö taas tämä "...minusta vihjeessä on virhe". Että mielestäsi olet maailman ainoa ihminen, joka tämän virheen on havainnut? Ei huomattu lehteä käsitelleessä sanaristikot.net -säikeessä, ei ole huomatu virhepalveluun laittaa.
89. tuttu14.5.2016 klo 17:44
Että tällaisia pohdintoja!!! Eikö ihmisillä ole muuta tekemistä!?
90. Jukkis14.5.2016 klo 17:50
Näköjään ihmisillä on muutakin tekemistä, kuten taivastella sanaristikkoaiheisella keskustelupalstalla sitä, että joku ratkoo sanaristikkoa.
91. tuttu14.5.2016 klo 18:13
Jukkikselle, minunkin mieluisana harrastuksena on ratkoa ristisanatehtäviä, tälläkin hetkellä on meneillään vaikeahko SK19/2016. En kuitenkaan jaksa saivarrella vihje- ja ratkaisusanojen mahdollisilla virheillä ja muilla käänteillä. Laitan ruutuihin ne sanat, jotka mielestäni ovat sopivat. Paljon täytyy googlettaa ja jos sieltä löytyy sopiva, tyydyn siihen.
92. pelaaja14.5.2016 klo 18:34
Minä taas jaksan saivarrella. Tottahan se ärsyttää tavattomasti, jos vihjeessä on virhe tai jos ei tajua, miksi ratkaisuksi tulee "sopiva" sana. Tosin saivartelen lähinnä itsekseni. Näistä tapion jutuista tällainen 'tietyn tason' ratkoja oppii sitä sun tätä.
Jossain "tapion säikeessä" joku kehotti häntä hankkimaan elämän. Jos joku vielä tuon vastenmielisen lausahduksen heittää, nakkaan tämän läppärini seinään. Se se on elämää! Kylläkin siitä hyödyn tai kärsin vain minä.
93. tapio14.5.2016 klo 19:48
Siinä 19/2016 oli minulle sen verran outoja faktoja, että piti googlettaa kolmoseen turhankin paljon.

Samoin tässä vanhemmassa, mutta sekään ei auta tämän vanhemman kanssa.

Diddleyn tallissa? > BERRY?

"Hän oli blues-kitaristi Chuck Berryn ikä- ja ”tallitoveri”, sillä molemmat levyttivät chicagolaiselle Chess Recordsille.[1]"

Berry ei kyllä tunnut sopivan

No vielä enemmän ihan pihalla

Garnerille viisivuotinen (2014)

Googlasin
"18.8.2014 - Garner ja Diddley aivan ufoja. Onko pystyyn jokin seuraavista ... GARNERILLE VIISIVUOTINEN on puhdas tietovihje. Kannattaa myös muistaa ..."

Ihan samaa mieltä - todella ikävää ratkojan kiusaamista laittaa tuollaisia faktavihjeitä.
94. tapio14.5.2016 klo 20:00
Ihan kamala tämäkin

Hopealle Soulissa (6).

Suomalainen hopeamitalisti ei sovi ja ulkomaisia piisaa ihan tolkuttomasti
95. Jukkis14.5.2016 klo 20:04
Diddleyn tallissa? -> Boori
96. tapio14.5.2016 klo 20:16
Mistä ihmeestä tuo tulee?
97. tapio14.5.2016 klo 20:17
Joo -hoksasin.
98. Jukkis14.5.2016 klo 20:47
Ja jos 1957 syrjäytetty on Shepilov, niin miten ihmeessä siitä Giuseppe Verasta voisi tulla ANODI? Kun Shepilovin i-kirjain on sen Giuseppen toka kirjain.
99. tapio14.5.2016 klo 21:37
14.5.2016 klo 17:07 kerron, että oli sittenkin Malenkov, jota haettiin eikä Shepilov.

No kyllä tässä myös 1957 tulee esille

"Malenkov pakotettiin eroamaan pääministerin tehtävästä helmikuussa 1955. ... Malenkov kannatti Molotovia teollisuuden keskittämiskysymyksessä vuonna 1957. Keskuskomitea kutsuttiin koolle. Keskuskomitea ryhmittyi Hruštšovin puolelle. Molotov, Malenkov ja Lazar Kaganovitš leimattiin puolueen vastaisiksi henkilöiksi. Heidät erotettiin presidiumista ja keskuskomiteasta."

Shepilovista löysin

"Shepilov was ousted from the Central Committee on 29 June 1957 "

Hopealle Soulissa sopisi "ANTILA" (sain ANTI.A, jossa piste on piilokirjain) - en löytänyt googlamalla "antila soul" ainakaan alkusivuilla.

Boorin suhteen olisi ollut kiva, jos olisit vinkannut, mikä virheeni, etkä suoraan antanut vastausta. Kysymysmerkki lopussa pitäisi tietenkin hälyttää, että jotain outoa kohtaan liittyy eli faktaa oli vain BO.

Harmittaa kyllä, etten tuota hoksanut, sillä risteävässä rantalintu, joka voi olla LIRO tai SIPI, eikä BERRY sovi yhteen kummankaan linnun kanssa.

No melkein ratkottu, mutta se piip Garner kiusaa.
100. tapio14.5.2016 klo 21:50
No sekin selvisi - Jukkis saattanut seurata sarjaa, jossa on Garner.
101. tapio14.5.2016 klo 21:58
Katsoin vastausta osittain.

Hopealle Soulissa > ANTIBO - IHAN PERSEESTÄ! Kuka piip tommosia voi muistaa. Otettu ihan randomina joku henkilö
102. tapio14.5.2016 klo 22:02
tuli pari mokaa, mutta minusta tämä tehtävä oli ihan ....:stä!

Ihan liian paljon hankalia hlönimiä.
103. tapio14.5.2016 klo 22:16
Mikä idea muuten pääkuvissa - muistaako joku? Ratkaisusanat viittaisivat ammatti- ja amatöörinyrkkeilyyn, mutta toista henkilöistä en tunnista (toinen näyttää Hannes Häyriseltä).
104. Jukkis14.5.2016 klo 22:46
Ai että kun laatija on todennut, että näyttäis tulevan tuohon piilokirjaimellinen ANTI_O, niin on sitten ihan randomina jonkun vaan ottanut. Sullako on siihen joku parempi ehdotus?

Ja olisko niin, että ei näin nykyaikana ole tarvis tuollaisia "muistaa".

Ja tuliko se ANODI siitä Giuseppesta?
105. Jukkis14.5.2016 klo 23:18
No niin, taas sorruin uskomaan tapion kirjoittelua. Nyt kun älysin katsoa niin se vihjehän on GUISEPPE VERA, jolloin tietysti ANODi on ihan OK.
106. Jaska15.5.2016 klo 00:07
Rauhoitu tapio, äläkä nimittele ihmistä piipiksi. Pidä parin viikon loma tutkimuksistasi, niin on helpompi palata alkuperäiselle asialinjallesi.
107. tapio15.5.2016 klo 08:06
Ärsytti vaan se, että on mielestäni vähän liikaa nippelitietoa. Hopeaa Soulissa - no suomalainen kyllä etsii ensin yleisurheilijoita, mutta vihje kyllä turhan avara, sillä hopeamitalisteja kyllä riittää.

"
ANODI siitä Giuseppesta?

Lähettäjä: Jukkis 14.5.2016 klo 23:18
No niin, taas sorruin uskomaan tapion kirjoittelua. Nyt kun älysin katsoa niin se vihjehän on GUISEPPE VERA, jolloin tietysti ANODi on ihan OK.
"

Itse asiassa luin koko ajan GIUSEPPE VERA eli lopulle skytismi, jonka mukaan ratkaisusana on AONDI. Jos U ja I väärin päin on kai sitten vinkkinä kääntää pari kirjainta ratkaisusanassa, mutta en tuota hoksannut ollenkaan, sillä aivot ei noteeraaneet lainkaan U ja I-kirjainten paikan vaihdosta. Vasta kun kirjoitit äsken, huomasin sen. Pitää näemmä olla tarkempi - ja muistaa, että aivot tekevät toisinaan automaattikorjauksia.

Tämän logiikkaa en ymmärtänyt ollenkaan:

ULER > AMOR
108. tapio15.5.2016 klo 08:24
Hiluta vauhtiin > Kinuta

jäi myös hämäräksi.
109. Jy15.5.2016 klo 09:55
UL(I)ER > AM(I)OR (takaperin luettuina).

(Kylläkin tuon vihjetyypin sääntöjen mukainen, mutta ei omasta mielestäni kovin onnistunut. Itseltänikin ratkeaisi varmaan vasta ratkomalla ensin kaikki risteävät ja sitten miettimällä melko pitkään, mikä logiikka tuossa voi olla. Nytkin meni kymmenisen minuuttia.)
110. Jy15.5.2016 klo 10:01
Ja samantapainen tuo toinenkin:

H(e)iluta vauhtiin > K(e)inuta
111. Jy15.5.2016 klo 10:39
[Täsmennyksenä vielä ULER > AMOR kommenttiini onnistuneisuudesta: parempi ilmaus olisi ollut, ettei ollut omasta mielestäni kovin sykähdyttävä. Ehkä tämäkin vihje-ratkaisutyyppi on jo sen verran nähty, että harva tapaus enää innostaa. Elämyksen saa sellaisesta, jossa myös vihje on jokin oikea sana ja vaikkapa harhauttaa ensin muuhun, tai sitten on onnistuttu sisällyttämään jokin muu mukava jekku. Kaikissa tapauksissa tuo ei varmasti ole mahdollistakaan, vaan on käytettävä tällaista ULER > AMOR -tyyppistä teknisesti oikeaa, mutta vailla muuta oivallusta olevaa tapaa.]
112. Jy15.5.2016 klo 11:08
Muuten, tapio, onko tuon Hiluta vauhtiin -vihjeen lopussa huutomerkki? Minusta kuuluisi olla.
113. XXX15.5.2016 klo 11:27
Tapio tuomitsee nippelitiedoksi kaiken sen mistä ei itse tiedä tai ole kiinnostunt. Salvatore Antibo sattuu olemaan viimeisin eurooppalaissyntyinen mitalisti 10000 m:n juoksussa olympialaisissa. Hänen jälkeensä kaikki mitalistit ovat olleet afrikkalaisia tai Afrikassa syntyneitä (Mo Farah). Kyllä hyvään yleistietoon kuuluu myös urheilun suurten linjojen ymmärtäminen. Näin ollen Antibo on oivallisesti ristikkoon sopiva fakta.
114. tapio15.5.2016 klo 11:54
15.5.2016 klo 09:55
15.5.2016 klo 10:01

Äh. Noi poistot ei aina aukea - varsinkin väärinpäiset. Niiden suhteen pitäisi skarpata.

PuPe:n Ilmot vaikuttavat jonkin verran vaativimmilta kuin SK:ssa olleet. Seuraava aloittamani tuntuu oikeasti mahdottomalta. No SK 19/2016 oli porukalta poikkeuksellisen helppo. PuPe:ssa kävisi korkeintaan 2 1/2 -vaikeustason ristikosta.

PS. Onko Jy:lle käynyt sitä, että aivot kääntävät tahallaan väärin laitetun vihjeen ikään kuin vihjeessä ei olisi tahallista muutosta? Tuo ei nyt ole eka kerta kun näin on käynyt.
115. Jy15.5.2016 klo 12:11
Tapio, en tiedä miksi minulta tuota kysyt, mutta eiköhän tuo liene aika tavallinen ilmiö ihmisillä, että luetaan siten kuin oletetaan kirjoituksessa lukevan. Tunti psitten luin aivan sujuvasti Hesarin otsikon "Saksalaisyritykset pelkäävät Britannian EU-eroa
116. Jy15.5.2016 klo 12:16
Jaahas, jokin virhepainallus sai lähtemään keskeneräisen viestin. Täydennetäänpä se:

Tapio, en tiedä miksi minulta tuota kysyt, mutta eiköhän tuo liene aika tavallinen ilmiö ihmisillä, että luetaan siten kuin oletetaan kirjoituksessa lukevan. Tunti sitten luin aivan sujuvasti Hesarin otsikon "Saksalaisyritykset pelkäävät Britannian EU-euroa" kuin siinä lukisi "EU-eroa". Yleisökommenteista sitten huomasin jonkun huomauttaneen, että otsikossa on ensin lukenut "Saksalaisyritykset pelkäävät Britannian euroeroa", jossa ei ollut järkeä, kun Britanniassa ei ole euro käytössä. Otsikko oli muutettu sitten tuohon muotoon "EU-euroa", jossa edelleen on virhe, ja jälleen joku oli huomauttanut siitäkin. Silloin vasta itsekin sen huomasin. Nyt otsikko näkyy Hesarin sivulla jo muutetun muotoon "EU-eroa".
117. Juha N15.5.2016 klo 12:56
tapio:

Et ilmeisesti seuraa urheilua ollenkaan. Mahdatko kuitenkin tietää vastauksen seuraavaan tietokilpailukysymykseen?

Kuka miesjuoksija voitti yleisurheilun arvokisoissa sekä 10000 että 5000 metrin matkan, vaikka niistä toisessa antoi muille tasoitusta kaatumalla sinisessä paidassaan ja valkoisissa sortseissaan hieman alle 5000 metriä ennen maalia?

Sikäli tähän kysymykseen ei ole koiraa haudattuna, että oikeita vastauksia on tietääkseni vain yksi. Muutkin saavat yrittää, kunhan tapion on ensin vastannut.
118. Juha N15.5.2016 klo 12:57
--- kunhan tapio on ensin vastannut.
119. 15.5.2016 klo 13:24
Juha N kyselee mahdottomia.
120. Jy15.5.2016 klo 13:26
Vähän sunnuntaipohdintaa yleistiedosta.

Minäkään en ole urheilusta kiinnostunut. Epämääräisyydessään termi yleistieto on sellainen, johon on usein helppo vedota puolustaessaan omaa näkemystään siitä, mitä "kaikkien kuuluisi kyllä tietää". Kukaan ei pystyne määrittelemään, missä yleistiedon rajat kulkevat. Juha N:n edellä oleva kysymys varmaankin on yleistiedoksi luettavaa (jos vastaus nyt on se, minkä luulen tietäväni sen olevan), samoin kuin esim. Miedon kultamitalin jääminen vain sadasosasekunnin päähän. Mutta itse en muista koskaan kuulleenikaan Salvatore Antibosta, johon liittyvän tiedon nimimerkki XXX katsoo olevan yleistietoon kuuluvaa urheilun suurten linjojen ymmärtämistä. Minulle tuo kuitenkin tuntuu olevan kilometrien päässä yleistiedon rajoista.

Mikä ei kuulu joukkoon -ketjussa laitoin jokunen viikko sitten tehtävän, jossa kyse oli arkkitehtuurista, ja piti oivaltaa kyse olevan euroseteleistä. Omasta mielestäni sen luulisi olevan yleistietoa monestakin syystä, mutta kokemukseni mukaan hyvin harva on edes huomannut seteleissä olevan arkkitehtuuria. Kun uusi versio kaksikymppisestä tuli viime vuonna, jotkut lehtien yleisönosastoissa kirjoittivat mielensä pahoittaneina: "Miksi setelissä on islamilaista arkkitehtuuria, kun kyse on Euroopan rahasta?" (Setelissä on goottilaista arkkitehtuuria, joka syntyi lähinnä Ranskassa, levisi sieltä muualle Eurooppaan ja on Euroopan keskiaikaisen rakennustaiteen ydintä.)

Haluatko miljonääriksi -tyyppisissä tietokilpailuissahan muuten onkin perusolettamuksena, että juuri kenenkään yleistiedon määrä ei kata niin laajaa kirjoa, kuin kysymyksissä on aihepiireinä. Varmaan kaikille ohjelmaa kotikatsomossa seuranneille on tuttu tunne: "Miten tuo kilpailija ei nyt tuota tiedä, sehän on ihan yleistietoa." Samoin tuttua on itseä kiinnostamattomaan aiheeseen liittyvän kysymyksen kohdalla vähättelevä närkästys: "Miksi tuollaista nippelitietoa kysytään, eikä koko aihepiiri edes ole mitään yleissivistykseen kuuluvaa." Yleistiedon rajojen arviointi on kovin subjektiivista.
121. joskus15.5.2016 klo 13:27
Sanokaapa puolestanne, milloin ja miksi on käynyt olympiakisoissa niin, että voittaja sai kultamitalin, mutta hänelle ajassa hävinnyt ja toiseksi tullut sai tuloksellaan nimiinsä ko. lajin maailmanennätyksen.
122. 15.5.2016 klo 13:34
Hooeamitalistin jonkin pikajuoksun alku- tai välierissä juostu ME varmaan?
123. joskus15.5.2016 klo 13:51
Täsmennys: Samassa erässä juostu tulos. Olet kuitenkin jyvällä.
124. Jukkis15.5.2016 klo 14:32
Kymmenottelu?
125. joskus15.5.2016 klo 15:20
Ehkä annan vastauksen tässä. Kyseessä oli 110 m aidat. Silloisten sääntöjen mukaan ME:ksi hyväksyttiin tulos vain, jos yhtään aitaa ei kaatunut. Voittaja kaatoi aidan/aitoja (en tiedä montako), mutta hopeamitalisti ei, ja hän alitti entisen ME:n.
126. irvileuka15.5.2016 klo 15:24
Onpa tapion säikeiden mielenkiintoisuus noussut hetkessä potenssiin.
127. iso S15.5.2016 klo 16:32
Jyn pohdiskelussa on epäilemättä totuuden siemen. Ehkä yleistieto pitäisi määritellä tilastollisesti: jos kysyy kymmeneltä satunnaiselta vastaantulijalta ja saa useammin oikean vastauksen kuin mojovan tällin nyrkistä, kysymys on yleistiedosta.

Kun nyt yleistiedon rajoja arvuutellaan, heitän minäkin olympia-aiheisen kysymyksen. Oman arvioni mukaan tämä on ehdottomasti jotain muuta kuin yleistietoa.

Mihin lajiin P. Nurmi osallistui Münchenin olympiakisoissa 1972?
128. XXX15.5.2016 klo 16:51
Tämä taas on ehdottomasti yleistietoa:

Missä lajissa olympiavoittaja tulee aina maaliin selkä edellä?
129. Tiio15.5.2016 klo 16:53
P. Nurmihan oli tuolloin riittävän iäkäs osallistuakseen, lajissahan harjoitetaan ikärasismia.
130. Jaska15.5.2016 klo 17:00
Entä minin lajiin Nurmi osallistui Berliinin kisoissa 1936?
131. joskus15.5.2016 klo 17:01
XXX: niitä on kaksikin; selkäuinti ja soutu. Jos köydenveto olisi olympialaji, niin siinäkin voittaja liikkuu selkä edellä.
132. iso S15.5.2016 klo 19:37
Tiion arvaus on hyvä, joskin väärä. Paavo Nurmi oli kisojen aikaan 75-vuotias, siis riittävän iäkäs toisin kuin Alisa Vainio Rion kisoja ajatellen. Lisäksi hän oli vielä elossa, kuoli vasta seuraavana vuonna. Kuolleitakaan tuskin päästetään maratonin lähtöviivalle vaikka asetettu tulosraja olisi säädettynä aikana saavutettu. Maaliviivalle voi ainakin hoiperrella puolikuoliaana, kuten joissakin kisoissa on nähty.

P. Nurmi (saksalainen hevonen) osallistui ratsastukseen, muistaakseni kenttäratsastukseen. Silloisesta lähteestä ei käynyt ilmi oliko heppa täyskaima vai oliko etunimi jätetty kunnioittavasti pelkäksi peeksi.

Onhan noissa urheilun suurjuhlissa sellainenkin laji että voi maata mahallaan ja toinen silmä kiinni. Liikunnaksi riittää etusormen liike ja muu liike on varsinaisella suoritushetkellä suorastaan haitaksi.
133. Tiio15.5.2016 klo 20:50
IsoS:n selitys on hyvä, mutta alkuosaltaan väärä. Ensinnäkään Tiio ei arvannut mitään ja toiseksi Tiion esittämä tieto on oikea. Urheiluratsuja kohtaan nimittäin harjoitetaan ikärasismia.
134. iso S16.5.2016 klo 16:43
Näin sitä joutuu (jälleen) huomaamaan että ilmeiseltä totuudelta näyttävä onkin kiveen osunut kirves. Tiio on asiantuntijoista suurin ja kaunein, tiesi vastauksen ja senkin mitä en puutteellisten tietojeni pohjalta osannut edes kysyä. Euroviisujen hengessä: 12 pistettä.
135. Tiio16.5.2016 klo 17:35
Kovinpa isoS nyt korostaa osaamistani ylisanoin. Malttia, pyydän. Satunnaisten tiedonjyvien muistaminen ei liene peruste suurimmaksi asiantuntijaksi. Kauneuteen taas ei ole ollut koskaan taipumuksia minkäänsorttisella mittapuulla mitaten. Pisteet jos otan, niin laitan ne kiertoon naapurisäikeessä, siellä kysymystäni pohtivat parhaillaan. Palautetaan tämä säie vanhojen sanaristehtävien pohdintaan, kuin avaussanoissa määrätty on.
136. tapio16.5.2016 klo 18:37
Pienet harhapolut eivät haittaa, joskin kiva olisi palata aiheeseenkin.

1/2015 Ilmoilta tosi paha ja saattaa jäädä kesken, mutta en ole tottunut siihen, että ristikko jää kesken - tosin en haluasi erään ikävän RR:n laatiman ristikon aiheuttamaa väkisin vääntöä.

Minusta vihje

KOOLLAKIN ELÄIMIÄ > ANAT

ei oikein toimi, sillä ANAT eivät ole eläimiä; mielestäni vihje kertoo, että sekä K-kirjaimen kanssa että ilman sitä/toisella alkukirjaimella ratkaisusana on elämiä, mutta näinhän ei ole asian laita.
137. -16.5.2016 klo 19:00
Ja n lienee piilokirjain?
138. taito oppia16.5.2016 klo 19:03
tapio, ainakin seuraavia mahdollisia:
pyyt -> kyyt
majava -> kajava
sotka -> kotka
139. Jaska16.5.2016 klo 22:38
KOOLLAKIN ELÄIMIÄ ARAT -> KARAT.
140. tapio16.5.2016 klo 22:47
N ei ole piilokirjain, mutta voi muuten kyllä ehkä olla väärin, sillä en ole tarkastanut ratkaisua, mutta N tuntui luontevalta miehen nimeltä (JUA. > JUAN).

KARA - koskikara - no jaa. Mielestäni vähän kyseenalaisia ylipäätänsä vajaitten lajinimien käyttö, mitä kyllä harrastetaan paljon. Jaskan ehdotus olisi ihan menettelevä, jos viimeinen kirjain olisi R.
141. Jy16.5.2016 klo 23:41
Vaikuttaa arvoitukselliselta tuo KOOLLAKIN ELÄIMIÄ. Siinä siis varmasti on KOOLLAKIN eikä KOOLLA?
142. seurailija17.5.2016 klo 00:15
Kanat ja ankat?
143. Jy17.5.2016 klo 00:48
Kanat ja ankat käyvät kyllä kookkaiksi eläimiksi, mutta jos vastaussana on anat, niin vihje ei edelleenkään täsmäisi: "koollaKIN" edellyttäisi, että anat ovat eläimiä koottakin.

No, vaikea tietää, mikä on pielessä, kun ei koko tehtävää näe.
144. Keila17.5.2016 klo 02:17
Tapio ratkaisee kaikki vaikeat ristikot, vaikka ei ymmärrä vihjeistä puoliakaan. Täällä opastetaan ja kohtapa tapsa kehuskelee ratkaisseensa kaikki visaiset ristikot suvereenisti. Pääasia onkin, jotta "ratkonnasta" jää hyvä mieli.
145. Keila17.5.2016 klo 02:21
Luulenpa, että tapion kärsivällisyys ei pitkälle riitä, kun pitää jo vilkaista ratkaisua. Mikäli sittenkään ei älyä, on se laatijan logiikkavirhe. Hohhelihoijaa.
146. tapio17.5.2016 klo 08:42
Tuosta eläinten nimistä vielä Jaskalle (Jaska 16.5.2016 klo 22:38). Linnuista voidaan kyllä käyttää lintusukutasoisia nimiä, mutta koskikara on lintusuku:

Koskikarat (Cinclus) on varpuslintusuku (https://fi.wikipedia.org/wiki/Koskikarat)

Osa "kara" ei siten mielestäni käy yksinään - ei, vaikka Eki ristikkorengissä niin väittää.

Vähän samaan tapaan on käytetty ristikoissa "sipi", joka mielestäni sekään ei yksinään käy, sillä lajinimi on "rantasipi", suku "rantasipit" ja heimo "kurpat".

Rantasipit (Actitis) ovat kurppien heimoon kuuluva lintusuku (https://fi.wikipedia.org/wiki/Rantasipit)

En oikein pidä tällaisesta epätäsmällisestä eläinnimien käytöstä, vaikka lyhyet nimet osat ristikoissa käyttökelpoisempia kuin asiallisemmat täydelliset nimet.

Keila saattaa olla oikeassa, että tämän tehtävän suhteen kärsivällisyys ei riitä.
147. Nykänen17.5.2016 klo 08:47
Minä väitän.

Kara = Koskikara

Terveisin
Nykysuomen sanakirja
148. Nykänen17.5.2016 klo 08:49
Minä väitän.

Sipi = Rantasipi

Terveisin taas
Nykysuomen sanakirja
149. Eki17.5.2016 klo 09:01
No minä pengoin sen lehden.

Ei siihen tule anat. Siihen tulee nimenomaan sitä, mitä vihjeessä lukee. Muuttuvat kirjain ei ole N.

Ristikossa on superjuju, jota tapio ei liene vielä huomannut. Siksi hän epäilee virhettä keskeneräisen ratkomuksen perusteella. Silloin saadaan aina joutavaa vaivaa ihmisille.

Karaa ei siis ole siinä käytetty eikä karaa koskikaraksi väitetty. Sipistä marmattaminen on vielä joutavampaa kuin karasta, kuten Nykänen tuossa jo kertoi.
150. tapio17.5.2016 klo 09:35
Voi olla että tehtävä muutenkin supervaikea sisältäen muitakin superjujuja - ainakin tähänastisista Ilmo Juhani Liljeroos -salanimellä laadituista tehtävistä ehdottomasti vaikein, mikä koskaan tullut vastaan. Tähän verrattuna SK 19/2016 on lapsellisen helppo, joskin 2 1/2 -tasoisesta sekin kai PuPe:ssa kävisi - tai tämä nostaisi asteikkoa niin, että SK 19/2016 olisi vain kahden tähden vaikeusastetta.

PEDOLION MIES > .UA. mielestäni nuo ainakin oikein + melko todenn. alussa J.

Tuo kohta ollut aikoinaan melkoinen päänsärky (googalaamalla esille noussut kohta):

". Entä Ilmo Juhani Liljeroosin ristikko? En saa vihjeestä PEDOLION ON MIES millään syntymään oikeaa ratkaisusanaa.".
151. tapio17.5.2016 klo 09:39
Anteeksi pieni virhe "PEDOLION MIES " po "PEDOLION ON MIES "
152. ***17.5.2016 klo 10:19
No ei tuossa(kaan) ole mitään epäselvää; PE(N)DOLINON = JU(N)AN.
153. seurailija17.5.2016 klo 10:41
Vihjeen mukaan kaikki junan n:t poistetaan. Loogista on.
154. Jaska17.5.2016 klo 10:58
Vinkki tapiolle. PuPella on jo vuosikausia ollut oma ketjunsa numero/vuosi. Kaikki vaikeimmat kommat on selitetty niissä. Pitää vain viitsiä/osata hakea. Ei vaikeaa.
155. tapio17.5.2016 klo 11:05
" *** 17.5.2016 klo 10:19
No ei tuossa(kaan) ole mitään epäselvää; PE(N)DOLINON = JU(N)AN.
"

No ei sitä aikoinaan moni muukaan noin osannut lukea ts. että laittaa sanat "PEDOLION ON" yhteen vaikka on kirjoitettu erikseen.

"seurailija 17.5.2016 klo 10:41
Vihjeen mukaan kaikki junan n:t poistetaan. Loogista on.
"

Tuota N:n poistamisvinkkiä en löytänyt.

*** ja seurailija lienevät minua taitavampia ratkojia, mutta toivon, että tietty ylimielisyys voisi väistyä. Olen sentään ratkonut aika paljon koviksia eikä näin pahaa tehtävää ole aiemmin tullut vastaan (tosin arkistossa oleviin on voinut käyttää F8:a, joten on vaikea sanoa, onko jokin niistä yhtä vaikea tai vaikeampi).

JUAN tuohon olin laittanut, mutta Eki kirjoittaa:

" Eki 17.5.2016 klo 09:01
No minä pengoin sen lehden.

Ei siihen tule anat. Siihen tulee nimenomaan sitä, mitä vihjeessä lukee. Muuttuvat kirjain ei ole N."

Tosin tuosta ei nyt ota oikein selkoa, mitä tarkoitetaan - tarkoittanee sitä, että N ei ole se olennainen kirjain eli alku AN voi olla oikein, mutta loppu ei ole AT, koska ANAT ei ole oikea ratkaisusana.

Tässä on ELÄIMIÄ KOOLLA > LIUTA (vastaavalla logiikalla voisi olla myös LAUMA), mutta tämäntapaista ratkaisua en tuohon saanut sovitettua.
156. tapio17.5.2016 klo 11:18
Jaska 17.5.2016 klo 10:58
Vinkki tapiolle. PuPella on jo vuosikausia ollut oma ketjunsa numero/vuosi. Kaikki vaikeimmat kommat on selitetty niissä. Pitää vain viitsiä/osata hakea. Ei vaikeaa.

Tiedän kyllä tuon, mutta en haluaisi avata jokaista vanhaa säiettä uudestaan ja niistä saa joskus liikaa vinkkejä.

Katsoin äsken tätä samaa kohtaa tuota vanhastakin säikeestä ja siellä kummeksuttu - myös Jaska itse.

"
M-A 5.3.2015 klo 17:22
Itse ainakin päättelin PEDOLIONista tulevan JUAN (junan - N). Tosin muuten en saanut ristikkoa kokonaan tehtyä.
"

En millään haluaisi kompata M-A:ta, mutta taitaa lopputulos olla sama - 3-4:ään vuoteen näin ei ole käynyt ainakaan tässä laajuudessa.
157. Eki17.5.2016 klo 12:20
Yritä nyt ihmeessä löytää se tehtävä juju, se on hauska!

Tuo yksi vastaus on ANIT. Ani on lintu. Siinä on minusta vaikeahko ratkaisusana saatu kivasti kierrettyä.
158. Jaska17.5.2016 klo 12:44
Kyllä ensin kummeksuin, sitten hoksasin JUANin jujun. Kokikohan tapio kummeksumiseni jonkinmoisena sensaationa, heh. En minä todellakaan niin etevä ole:)
159. tapio17.5.2016 klo 14:06
ANI linnun nimenä - en olisi ikinä tullut ajatelleeksi. No Wikipediasta tuo olisi löytänyt, jos olisi tajunnut etsiä. Tai kai Ekillä ja kumppaneilla niin paljon parempi yleistieto kuin itselläni.

_https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4et (Käet)


Alaheimo Crotophaginae

Suku anit, Crotophaga
Isoani, Crotophaga major
Ani, Crotophaga ani
Uurrenokka-ani, Crotophaga sulcirostris

Juanissa minulle vaikeutena tuplajekku - sanat ensin yhteen ja sitten vielä poisto - yhdellä jekulla olisin voinut keksiäkin.
160. tapio17.5.2016 klo 14:13
Kokeilin äsken "ani eläin" - ei onnistu. Mielestäni Eki ja kumppanit pisti kyllä ylivaikean tietoknopin, sillä tuollaista ei yksinkertaisesti osaa etsiä.
161. Jukkis17.5.2016 klo 14:29
"Juanissa minulle vaikeutena tuplajekku - sanat ensin yhteen ja sitten vielä poisto - yhdellä jekulla olisin voinut keksiäkin."

Mitä ihme sekoilua tämä nyt taas on? Ei siinä mitään sanoja yhteen tarvi laittaa.
162. tapio17.5.2016 klo 14:36
Sori, luin tämän vähän huonosti
"
*** 17.5.2016 klo 10:19
No ei tuossa(kaan) ole mitään epäselvää; PE(N)DOLINON = JU(N)AN.

Mutta ehkä näin olisi ollut tarkempi`?

PE(N)DOLI(N)ON = JU(N)AN.
163. tapio17.5.2016 klo 16:54
Eki 17.5.2016 klo 12:20
Yritä nyt ihmeessä löytää se tehtävä juju, se on hauska!

Jos tarkoitat pääkuvasta lähtevää kaksiosaista ratkaisua, ei enää tunnut hauskalta.

Jos nyt vaakaan ROUTE66, olipa erikoisuus.

Sain mikrofoniksi MAIKKI - slangisanastosta ei tuolla nimellä mikrofonia tunneta.

Joskin NÄKYÄ? > KAIUNTA ei tunnu oikealta parilta - joskin näyssä voi olla myös ääni.

EVOLLA SYKSYLLÄ sain AAMOS, mutta Kevolla ei vielä syksyllä ole kaamos, sillä se alkaa siellä vasta marras-joulukuun vaihteen paikkeilla, jolloin on jo talvi.
164. Jaska17.5.2016 klo 17:22
Utsjoki - Kevo, säätiedotuksista ja luonnonpuistosta monille lantalaisillekin tuttu.

NÄKYÄ näkyy myös partitiivina, ja KAIUNTA on siten kai unta.
165. Jukkis17.5.2016 klo 17:23
Kielitoimiston sanakirja tuntee maikin.
166. tapio17.5.2016 klo 17:28
Enpä osannut etsiä slangisanaa sieltä.

"
Jaska 17.5.2016 klo 17:22
Utsjoki - Kevo, säätiedotuksista ja luonnonpuistosta monille lantalaisillekin tuttu.
"

juu juu, mutta SYKSYLLÄ ei vielä ala kaamos. Mielestäni vihje olisi ollut ok
EVOLLA TALVELLA.
167. Jaska17.5.2016 klo 17:28
Sori, vilkaisin vain alkua, ja luulin ettei tapio kässännyt evoknoppia. Joo ,olihan se laatijalta täysin edesvastuuntonta vihjata Helsingin horisontin mukaan.
168. Jukkis17.5.2016 klo 17:33
Kielonen: syksy: kesän ja talven välinen vuodenaika, Suomessa vars. syys-, loka- ja marraskuu.

Kevolla kaamos alkaa marraskuun lopussa.
169. Jukkis17.5.2016 klo 17:34
Kielonen: kaamos: sydäntalven auringoton aika pohjoisessa, kaamosaika.
Laajemmin yl. synkästä syksy- ja talviajasta.
170. 17.5.2016 klo 17:50
"Tai kai Ekillä ja kumppaneilla niin paljon parempi yleistieto kuin itselläni."
Tuopa oli hauskasti sanottu;-)
171. iso S17.5.2016 klo 17:51
Huomaa kysymysmerkki. Jos tuntuu että jokin on kai unta, se lienee silloin näkyä.
172. 17.5.2016 klo 18:05
tapio vasta harjoittelee kovisvihjeiden ratkomista, tuokaan helppo ei ole auennut hänelle. Ristikkoakatemia järjestäisi tapiollekin sopivia ratkontakursseja mutta en suin surminkaan haluaisi tapiota Antin riesaksi;-(
173. tapio17.5.2016 klo 19:17
Myönnetään, että en toisinaan en huomaa kovisten jekkuja, mutta pääsääntöisesti ne huomaan.

Yleensä NÄKYÄ? > KAIUNTA -tapaisissa järjestys toisin päin ts. vihjeen paloista muodostetaan yksi sana vähän samaan tapaan kuin piilosanatehtävissä, joissa piilovihje on tyyppiä "jaotelma".

Myönnän, etten huomannut jakaa ratkaisusanaa "KAI+UNTA" -tyyliin vaan ajattelin vain, että ehkä näyssäkin voisi kaiketi olla kyse kuulohavainnosta.

Sain tämän melkein ratkottua. Vasen alareuna kesken. Ei tule mieleen laulua, jossa JÄ... (12) tai VÄ... (12) muuta kuin Simo Salmisen laulamana "jäätäsärkemään" ja toisen laulamana "jäätelökesä", mutta ne eivät sovi. Vaakasuuntaan tuli maantieteellinen paikka, mutta pystyyn en sellaista JÄ/VÄ-alkuisena keksinyt.
174. tapio17.5.2016 klo 19:55
Tämä ristikko on kyllä poikkeuksellisen vaikea.

Oikeassa alareunassa kirjainjippoja, joista osan keksin, mutta osaa en.

OMT
TAI
MUTEAN
> OMISTAA

vähän "korjattuna" vihje voisi olla OMAT TAI MUITTEN", mutten keksi, millä logiikalla muutetaan ratkaisusanan muotoon (M piilokirjain).

KALEISSA > PILAT
yritin KA(H)LEISSA > PI(H)LAT, mutta ei toimi enkä jaksanut kokeilla enempää. Varmaan voisi kokeilla erilaisia poistoja/lisäyksiä/korvauksia
175. Jukkis17.5.2016 klo 20:12
Tässä JÄ-alkuisessa on 12 kirjainta:
_https://www.youtube.com/watch?v=v7WufEzdlMc
176. Rampe17.5.2016 klo 20:17
OM(a)T = OMISTA a
177. Eki17.5.2016 klo 20:19
Sama paikka kuin Juicella mainitaan kappaleessa Route 66, suomenkielisessä versiossa.
178. Rampe17.5.2016 klo 20:23
LAKEISSA >LIPAT
179. tapio17.5.2016 klo 20:59
"
Eki 17.5.2016 klo 20:19
Sama paikka kuin Juicella mainitaan kappaleessa Route 66, suomenkielisessä versiossa.
"

Huomasin tuon - mutta en enää jaksanut innostua.

"
Rampe 17.5.2016 klo 20:17
OM(a)T = OMISTA a
"

Miten tähän liittyy "MUTEAN"

"
Jukkis 17.5.2016 klo 20:12
Tässä JÄ-alkuisessa on 12 kirjainta:
_https://www.youtube.com/watch?v=v7WufEzdlMc
"

Joo - en muista koko laulua, mutta siitä kyse - minulle ihan totaalisesti liian vaikea tietovihje. Se toinen lauluviittaus perinteisempää musiikkia.
180. Jaska17.5.2016 klo 23:08
Eikö se mutean selitetty ko. säikeessä? MU-TEA-N = OM-ISTA-A
181. tapio18.5.2016 klo 08:31
Olipa aika mutkikas - molemmat tavallaan typistettyjä piilisvihjeitä (piilisvihjeissä asia olisi jotenkin selitetty).

Vaikka Ekin ja kumppanien ROUTE66 ja sen suomennos sinänsä ihan hauska ja oivalta ratkaisupari, ristikko teetti liikaakin pohtimista. Kuten PuPe 1/2015 käy ilmi, tehtävä jäi monelta myös kesken, enkä yhtään ihmettele.

Jäi hieman sama tunne kuin nimimerkille "kaart" SK 19/2016 suhteen
" kaart 16.5.2016 klo 23:02
...Menee liikaa aikaa muilta töiltä. Eikä nuo "ahaa" elämyksetkään olleet niin vaikuttavia. Kiitos kuitenkin laatijoille.
"

Minulla tosin aikaa tällä hetkellä riittää.

" Jy 17.5.2016 klo 00:48
Kanat ja ankat käyvät kyllä kookkaiksi eläimiksi, mutta jos vastaussana on anat, niin vihje ei edelleenkään täsmäisi: "koollaKIN" edellyttäisi, että anat ovat eläimiä koottakin."

Jos Jy olisi tiennyt, että ratkaisusana on ANIT, epäilen, että lopputulos olisi varmaan ollut ihan sama. Jos laatija laittaa niin tuntemattoman eläimen nimen, ettei sitä eläimen nimeksi tunnista, lopputulos on tuon kaltainen ihmettely - onko siinä mitään järkeä? Laatijoista on varmaan kiva huijata ratkojaa, mutta minä en tuollaisesta huijauksesta pitänyt ja tuskin moni muukaan. Ihmettelivät vaan, mutta eivät välttämättä edes kehdanneet tunnustaa ihmetelleensä.

Vasen alakulma hieman kesken ja yhteen en netistä löytänyt vastausta.
RIEFENSTAHLILLA OMA > INJI
Tuossa N on epävarmin kirjain ja viimeinen I-kirjain puolestaan varmin.
182. tapio18.5.2016 klo 09:28
Sain alareunaan jotain, mutta ei tunnu järkevältä, mutta aiemman keskustelun pohjalta (,jonka siis luin) ratkaisu on oikein. Muutama asia aiemman keskustelun pohjaltakin jäi epäselväksi enkä halua säiettä erikseen avata (siinä ei myöskään käsitelty RIEFENSTAHL-vihjettä, jossa siis voi olla myös suoranainen virhe).

LAUKOT > ISOSUUT

Tuosta ei keskusteltu enkä ymmärrä, mistä kyse


JOULE VOISI OLLA KUUKAUSI > TUIJU

Aiemmassa keskustelussa

": Debiili 11.3.2015 klo 16:08

... TUIJU, sama juttu eli en ole koskaan kuullut tuota sanaa mutta käsittääkseni vihje kertoo vain vaihdoksen joulen J-KK eli vihje ei sisällä muuta yhteyttä vastaussanaan. Jos näin on, laatija vaati vastauksen syntyvän itsestään pystyjen kautta ja tajuamaan sitten mitä tapahtui? Tästä en pidä."

Minulle jäi tuonkin jälkeen epäselvyyttä, mistä vaihdoksesta tarkkaan ottaen on kyse

TUIKKU > TUIJU - tässä KK > J, mutta jos samat kirjaimet vaihtaa vihjeessä tulee KKOULE, siinä ei ole mitään järkeä.

Tulipa tämänkin nyt rämmittyä lävitse joten kuten, mutta nautinto tämä ei kaiken rämpisen jälkeen enää ollut.
183. Tuomas L.18.5.2016 klo 10:31
L = ISO, AUKOT = SUUT.

Riefenstahl-vihjeen ratkaisussasi alku- ja loppu-i ovat oikein.
184. iso S18.5.2016 klo 10:49
Miksi ne kirjaimet pitäisi vaihtaa vihjeessä? Joulen lyhenne on J ja kuukauden kk kuten tiedät. Ratkaisijan tehtäväksi jää keksiä sana jossa on J ja sanan täytyy olla sellainen että sen synonyymissä on J:n tilalla KK. Mitään muuta yhteyttä ratkaisusanan ja vihjeen välillä ei ole eikä koviksissa tarvitsekaan olla.

Tuollaisen vihjeen hyvyyttä lisää jos ratkaisuksi tuleva sana ja sen synonyymi ovat ainoa mahdollinen ehdot täyttävä pari. Löytyykö tuohon kyseiseen vaihdokseen ja sanapituuteen muita?
185. tapio18.5.2016 klo 11:07
iso S:lle - eipä kai. Kuten nimimerkille "Debiili" minullekin ratkaisusana oli outo. Lintu "TUI" on aiemmin tullut kyllä vastaan.

"
Tuomas L. 18.5.2016 klo 10:31
L = ISO, AUKOT = SUUT.
"

Tuo olisi pitänyt piilosanatehtäviä tehneenä ratkoa, mutta piilosanatyyppistä ratkaisua ei vain tullut ajatelleeksi tässä kohdin - yritin keksiä jotain suoraa vihjettä, mutta näemmä jos suora vihje ei toimi pitää muistaa ristikoissakin kokeilla piilovihjetyyppistä ratkaisua. Piilosanatehtävissähän on itsestään selvyys etsiä piilovihjettä, mutta koviksissakin sitä tulisi näemmä pitää itsestäänselvyytenä.

"
Riefenstahl-vihjeen ratkaisussasi alku- ja loppu-i ovat oikein.

Siis N ja J väärin.

Pystyyn
DO RE
MI

> YL..; oli YLIN, mutta väärin, jos YLÄE,

Riefenstahliin IE.I

Laitoin veitsi kädessä toisen ihmisen edessä olevalle henkilölle ratkaisusanaksi JACK, ajatellen parturia "Viiltäjä Jack", mutta hänestä ei sitten kyse. En nyt muitakaan keksi.

VÄLILLÄ KAKSIKIN VIERIVÄÄ > MICK - eikö Rolling Stonesin Mick Jagger?

Näin veitsi kädessä joku ?ACK.


Jaskalle
" Jaska 17.5.2016 klo 23:08
Eikö se mutean selitetty ko. säikeessä? MU-TEA-N = OM-ISTA-A"

ei selitetty - vain OMT selitettiin.
"
186. tapio18.5.2016 klo 11:19
Tietenkin ihan turha tässä säikeessä oli OMT:n selitys, sillä se löytyy vanhasta säikeestä. Yritän parantaa tapojani ja tuoda esille vain sellaisia kohtia, joita ei vanhassa säikeessä käsitelty. Anteeksi.
187. tapio18.5.2016 klo 11:27
Riefenstahliin voisi sopia ISMI - olihan hän vannoutunut natsi,
DO RE MI > YLÖS (PÄIN)

Mutta tällöin mies ja veitsi olisi MACK - mutta mitä ihmeen tekemistä vihjekuvan kanssa???

googlasin "Mack the Knife-Bobby Darin " - huh huh, jos noin!
188. 18.5.2016 klo 11:42
Puukko mackie on siis outo asia tapiolle. Mitäpä täällä aikaisemmin onkaan puhuttu tapion yleistiedon tasosta.
189. Tuomas L.18.5.2016 klo 11:57
ISMI on kyllä oikein, mutta selitys on sanaseppomaisempi.
190. tapio18.5.2016 klo 11:58
Kolmesta lauluviittauksesta vain "Längelmävesi" tuttu. Olen varmaan joskus kuullut Jäminkipohjaan liittyvän laulun ja "Mack the knife" -biisin (https://www.google.com/search?q=Mack+the+Knife-Bo bby+Darin&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab),
mutta ne eivät jääneet millään lailla mieleen. PuPe 1/2015 säikeessä kukaan ei niitä ihmetellyt - eikä ihmeekseni ottanut esille ANIT-vihjettäkään.
191. tapio18.5.2016 klo 12:04
Toki siis "Valtatie kuuskytkuus" oli tuttu ja Route 66 kuultu monta kertaa. Musiikkiviite myös GEORG JA HECTORIN POIKA, josta kyllä sanan AKE selvitin googlaamalla. Puolet siis ilman avuja.
192. tapio18.5.2016 klo 12:09
"
Tuomas L. 18.5.2016 klo 11:57
ISMI on kyllä oikein, mutta selitys on sanaseppomaisempi.
"
eli mikä?
193. Jaska18.5.2016 klo 12:16
Välilyöjä voisi puolestaan kiinnittää huomiota oikein- eli tässä tapauksessa väärinkirjoitukseensa.
194. Tuomas L.18.5.2016 klo 12:18
Lenin ismi = leninismi.
195. Jaska18.5.2016 klo 12:19
Riefenstahlilla on ismi = Riefenstahlin ismi.
196. iso S18.5.2016 klo 12:41
Uteliaisuuttani kurkistin n. 130000 sanan sanastosta, löytyisikö paria tuiju/tuikku vastaavaa. Ei löytynyt. Lähimmäksi pääsi Veijo/veikko, joka on "paikallisesti tosi" henkilölle jonka veljen nimi on Veijo. Toinen lähietäisyyden tuntumaan pääsevä on ujous/ukkous. Voihan joku itsevarma nuori mies muuttua vanhemmiten kainommaksi.

Vastakkaisten todisteiden puutteessa pidän kyseistä vihjettä teknisesti nappisuorituksena. On sillä ainakin se meriitti että ratkaisu on kohtalaisen yksikäsitteinen, toisin kuin vihjeissä joissa vaikeus haetaan sillä että mahdollisia ratkaisuja on pilvin pimein ja oikea löytyy vain sovittelemalla poikittaisiin. Siitä huolimatta itse kukin saa tykätä tai olla tykkäämättä tuollaisista vihjeistä.
197. Tuomas L.18.5.2016 klo 13:16
Vanhassa karjalaisessa kielenkäytössä veijo (kirjoitetaan joskus myös "veio") tarkoittaa veljeä; sana esiintyy tässä merkityksessä esimerkiksi Kantelettaren runossa Neien hanhi sekä Värttinän kappaleessa Kylä vuotti uutta kuuta. Kyseessä on ilmeinen rinnakkaismuoto sanasta "veikko". Ehkä Karjalan suunnalla voitaisiin vieläkin hyödyntää ristikossa iso S:n löytöä?
198. Jukkis18.5.2016 klo 13:32
Kun tapio viittaa laatijoihinkin aina pelkällä etunimellä, niin olisi luullut, että tuo Riefenstahl-juttu olisi auennut tosta vaan. "Riefenstahlilla oma? Aaa, Leni, vanha natsi. Tietysti Lenillä on Lenin oma ismi, leninismi."
199. 18.5.2016 klo 16:22
Lähettäjä: Jaska15.5.2016 klo 17:00
Entä minin lajiin Nurmi osallistui Berliinin kisoissa 1936?
200. iso S18.5.2016 klo 18:29
Kenttäratsastus sielläkin, mutta silloin ei jäänyt pelkkään osallistumiseen, vaan Nurmi voitti. Ohjastajana oli Ludwig Stubbendorf, Saksa.

Paavo Nurmi osallistui tai "osallistui" Berliinin kisoihin valmentajana. Hänen valmentamansa juoksijat saavuttivat kolme kultaa, yhden kylkiäisenä kolmoisvoitto.
201. tapio19.5.2016 klo 14:33
Kylläpä näiden Ilmo J... laadintojen vaikeustaso heittelee.

2/2015 ei sitten ollut mielestäni kuin korkeintaan 2 1/2, sillä ratkaisin vaivattomasti ja tehtävä oli minulle helpompi kuin SK 19/2016. Itse asiassa aikaa ei mennyt kahden tähden ristikon ratkomista enemmän. Edellisen lehden tehtävään verrattuna tämä oli oikeastaan kakkonen.

Vaikka mitään vaikeuksia ei ratkomisessa ollut, silti muutama vihje meni yli hilseen - kuten varmaan monelle muullekin tätä tehtävää ratkoneelle.

Nimimerkki "Debiili" (2.5.2015 klo 13:49) kysyi Punainen Pelikaani 2/2015 säikeessä

KIMPPE > OSKU

saamatta vastausta. Minulle jäi lisäksi ymmärtämättä

RIMO > SILAS

ANTOI MEILLE ARVON! > AKAA
202. Jukkis19.5.2016 klo 14:42
Raimo Sailas
Arvo Ylppö
203. Jukkis19.5.2016 klo 14:42
Ja Usko Kemppi
204. ***19.5.2016 klo 14:43
R(A)IMO S(A)ILAS ja arkkiatri Arvo Ylppö syntyi Akaassa.
205. tapio19.5.2016 klo 15:11
Raimo Sailas olisi varmaan pienellä kokeilulla selvinnyt, mutta tuli yritettyä lisästä kirjain ensin alkuun (A)RIMO (A)SILAS, joka ei toiminut. Näissä poistoissa pitäisi kyllä petrata.

Usko Kemppi on päässyt jo vähän unohtumaan, sillä nimi ei enää tule samalla lailla esille kuin menneinä vuosikymmeninä. Sitä, että Arvo Ylppö on syntynyt Akaassa, en tiennyt.
206. Jy19.5.2016 klo 18:35
Onko se muuten Akaassa vai Akaalla? Itse sanoisin Akaalla, mutta voi mennä metsään, kun en tiedä. Samalla tavoin joskus meni metsään Ylitorniossa, kun siellä sanotaankin Ylitorniolla. Tornion tapauksessa sen sijaan ilmeisesti sanotaan Torniossa eikä Torniolla, jollen ihan olen kuutamolla. Kuutamossa en ainakaan juuri nyt ole, en myöskään auringossa.
207. ++juh19.5.2016 klo 18:46
Akaassa

 http://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/ paikannimijulkaisut/kuntien_nimet_ja_niiden_taivut us
208. tapio19.5.2016 klo 20:02
Hävetti hirvesti toi Sailas - ARIMO on jopa anagrammi sanasta RAIMO. Pahoittelen itseasiassa tuon kysymistä, sillä olisi vaatinut vain vähän enemmän aikaa, niin olisi selvinnyt.

Kokeilin toisen tiimin tehtävää, jossa vasen reuna ratkottu, mutta en saanut järkevää piilokirjainta.


VASAT- > .IRAT

tässä anagrammi

KAUNIISTA HELKUNKI > SIKUNA; sanan KAUNIS anagrammi on SIKUNA (sana piti etsiä ristikkorengistä, sillä ihan tuntematon ennestään).

HELKUNKI on varmaan jollakin logiikalla samaan tapaan muutettu sana. Enkä joku keksii millä loogikalla muunnoksilla
KAUNIS > SIKUNA on sama logiikka kuin * > HELKUNKI. Tällaiset ovat toisinaan rasittavia.
209. ***19.5.2016 klo 20:11
Nuokin ratkeavat, kun mietit itse tarpeeksi.
210. Jy19.5.2016 klo 20:31
KAUNIISTA HELKUNKI > SIKUNA on kivasti laadittu, ei minusta ainakaan rasittava, vaan ihan vastoinpäin.

Samoin tuo VASAT- > .IRAT, jota täytyi hetki miettiä. Omanlaistaan taidokkuutta tiivistää kaikki olennainen vihjeen ja ratkaisun yhteyden kertomiseksi.
211. Jukkis19.5.2016 klo 21:12
Onhan nämä joskus hankalia, mutta tuo HELKUNKI -> SIKUNA -ymmärtämättömyys alkaa olla jo aika noloa.
212. Rampe19.5.2016 klo 22:54
Tapiolle pari uutta:
UUKUKAARLEPYY>SIKUNA
UUKUKAUPUNKI>SIKUNA
Toimii myös päinvastoin:
SIOPIO>SIKUNA
213. tapio19.5.2016 klo 23:09
VASAT- keksin kun vähän mietin. Jos olisin vastaavan ajan käyttänyt joskus aiemminkin, osa vihjeistä olisi aeunnut, mutta ei ihan kaikki. Joissakin tilanteissa vain pitäisi kokeilla tarpeeksi vaihtoehtoja, jos tajuaa, että jekku kyseessä ja joku testatuista jekuista ei toimi.
214. ***19.5.2016 klo 23:15
Mikäs se tapion vastaus on VASAT- kohtaan ja tuohon toiseen?
215. tapio19.5.2016 klo 23:27
Tuota Rampen juttua en tarvinnut.
Viitannee korvaukseen, jotta
HEL + KU+NKI saadaan HEL + SI + KI.

No ongelma minulle tässä oli että KAUNIS > SIKUNA ja yritin jotain vastaavaa HELKUNKI-osiolle, mutta näemmä onkin kaksi erityyppistä vihjeosioita.
216. ***19.5.2016 klo 23:33
Rampen vihjettä nimenomaan tarvitsit, älä muuta väitä! Mikä on vastaus VASAT- kohtaan, kun sanoit sen ratkaisseesi?
217. tapio20.5.2016 klo 08:08
Itse asiassa en tarvinnut Rampen vihjettä - keksin sitä ennen, mistä oli kyse. Tulipa mieleen aiempi vastaava tapaus. Se, että muodostui myös KAUNIS > SIKUNA -näkökulma vei harhaan. Tuo taisi kuitenkin olla laatijan kannalta vahinko, sillä aiemmassa vastaavan tapaisessa tämäntapaista liittymäkohtaa ei ollut.

VASAT- - A ja T pitää vaihtaa keskenään.
218. Jukkis20.5.2016 klo 08:33
"Se, että muodostui myös KAUNIS > SIKUNA -näkökulma vei harhaan. Tuo taisi kuitenkin olla laatijan kannalta vahinko, sillä aiemmassa vastaavan tapaisessa tämäntapaista liittymäkohtaa ei ollut."

Ymmärtääkö joku, mitä tuo tarkoittaa? En minä ainakaan.
219. tapio20.5.2016 klo 08:33
Tuollaisissa ongelmana satunnaisuus - aivan yllättäen pitää vaihdellakin kirjainten järjestyksiä, mihin ei aina tule ryhtyneeksi. Tässä tämä kirjainten paikan vaihtelu mennyt kyllä jo vähän överiksi - piti apuparilla tarkistaa, miten kirjainten paikka vaihtuu:
AKPAE > ISLAM
220. tapio20.5.2016 klo 08:39
HEL + KU+NKI - HEL + SI + KI > SIKUNA on kaiketi ns. skytismi. Ne useimmiten ihan sellaisenaan kuten esim. TRUTOILI > TRANA.

Mutta tuossa mukana myös sana "Kauniista", jossa voi nähdä anagrammivihjeen ja siten saada KAUNIS > SIKUNA.

Kaunis > SIKUNA pohjalta voi miettiä
a) anagrammia toisesta sanasta - ei toimi
b) yrittää muuttaa kirjainten järjestystä samalla logiikalla kuin KAUNIS > SIKUNA, mutta sekään ei toimi

Laatija tuskin ajatellut a) ja b) -tulkintamalleja lainkaan, vaan ihan puhtaasti vahingossa vihjeestä on löydettävissä KAUNIS > SIKUNA.
221. tapio20.5.2016 klo 09:00
Ajattelu meni siis liian monimutkaiseksi, jollaiseksi minulla satunnaisesti menee.

Kenestähän kyse

SYLVILLÄ VIKANA > ESTERI

Tunnetuimmat Sylvit ovat Sylvi Salome Kekkonen ja Sylvi Inkeri Salonen. Sylvi Esteri -nimisiä en tunnettuina henkilöinä tiedä.
222. tapio20.5.2016 klo 09:05
Tietenkin noissa voi nähdä aina myös kirjainleikin, mutta

SYLV+ESTERI ei oikein tarkoita muuta kuin nimen SYLVESTER suomalaistamista.
223. tapio20.5.2016 klo 09:14
*** 19.5.2016 klo 23:33
Rampen vihjettä nimenomaan tarvitsit, älä muuta väitä!

Keksin ihan oikeasti jujun ennen tuota Rampen vihjettä.
224. tapio20.5.2016 klo 09:18
Aloin miettiä sitä enemmän tämän kommentin jälkeen

"Jukkis 19.5.2016 klo 21:12
Onhan nämä joskus hankalia, mutta tuo HELKUNKI -> SIKUNA -ymmärtämättömyys alkaa olla jo aika noloa.
"

Ja halusin ratkaista sen ihan itse - kuten teinkin.
225. seurailija20.5.2016 klo 10:13
Ehkä olisit vakuuttavampi, jos kyselisit vähemmän.
226. Jaska20.5.2016 klo 10:16
"Ajattelu meni siis liian monimutkaiseksi, jollaiseksi minulla satunnaisesti menee."

Minulla menee ajattelu säännöllisesti monimutkaiseksi aina täyskolmosia ratkoessani. En osaa sanoa, meneekö se liian paljon vai liian vähän monimutkaiseksi. Ratkeaako kovis siis helpommin, jos ajatteluni menee liian vähän monimutkaiseksi vai ratkeaako se vaikeammin, jos ajatteluni menee liian paljon monimutkaiseksi. Kyllä monimutkaisuus on varsin monimutkainen asia.
227. Tuomas L.20.5.2016 klo 11:22
Sylvesteri viettää nimipäiväänsä 31.12. eli kalenterin "vikana".
228. tapio20.5.2016 klo 11:29
Seurailija on jossakin määrin oikeassa, kuten tuli todistettua.

Silti joskus menee ihan metsään eikä jaksa/osaa etsiä oikeata tietä tai olen epävarma, olenko ymmärtänyt oikein.

"EULO" > LAHNA - ärrävikaisen RAHNA eli "HYNÄ" eli raha?

KUNINKAANAKIN > OINAS

MAAN PARHAINTA SUKUA > SETÄ; SUKUA > SETÄÄ > SETÄ toimii. Mutta jos SUKUA > SETÄÄ > SETÄ toimii noin, miksi ihmeessä vihjeessä on sanat "MAAN PARHAINTA"? Sukunimiin liittyen SETÄLÄÄ saisi alusta SETÄ, mutta eihän tämäntapaisissa oteta noin paljon pois sanasta.
229. Jukkis20.5.2016 klo 11:41
Teuvo Oinas, tangokuningas.
230. tapio20.5.2016 klo 11:43
Tuomas L. 20.5.2016 klo 11:22
Sylvesteri viettää nimipäiväänsä 31.12. eli kalenterin "vikana".

Ok. Eipä tullut mieleen katsoa kalenterista - ihmettelin vain, missä *piip* mielessä Sylvesteri voisi olla vikana. Oli näemmä kirjainleikki sittenkin - näistä ei aina tiedä, onko kyse suorasta vihjeestä vai piilosanamaisesta kirjainleikistä. Tällä kertaa otin molemmat huomioon, mutta kumpikaan ei tuottanut tulosta.

LAUKOT kohdalla sana tuntui oikealta, mutta sellaiselta jota en tuntenut.

AKPAE oli puolestaan ilmiselvä jekku - joutuikohan kukaan muu tarkistamaan kirjainten siirtoja apupaperilla (minun oli pakko vetää nuolet kirjainsiirtoihin, että pystyin tarkistamaan, oliko muunnos oikein)?
231. iso S20.5.2016 klo 11:52
Teuvo Oinas, tangokuningas 1986.

SE = Suomen ennätys, SE:tä = maan parasta tasoa. Tuplavihje.
232. tapio20.5.2016 klo 12:17
Vanhoista tangokuninkaista harvoja enää muistaa nimeltä - joskin niihin aina silloin tällöin viitataan ja edellisessä vastaavassa viittauksessa muistin jonkun tangokuninkaan nimen (en tosin enää muista, kenet muistin).

Näemmä jos vihjeessä tuntuu olevan jotain liikaa, siinä saattaa olla lisävihje - kuten piilosanatehtävissäkin vastaavissa tilanteissa.

Tämä on Team Katalin -ryhmän tehtävä (3/2013). Lieneekö Ilmo Juhani Liljeroos -ryhmä täysin syrjäyttänyt tämän ja onko näissä osittain samoja henkilöitä).
233. tapio20.5.2016 klo 12:43
Tämä meni muutaman kirjaimen verran väärin - mutta oli kyllä *piip* lapsellisia vitsejä!

SAKALI > OLAMO - en nyt odottanut lapsellista R-vikaisuutta toistamiseen (se "EULO" vaikuttaa tämän valossa lapselliselta R-vikaisuus vihjeeltä). Sitä paitsi en ennestään tuntenut, kuka voisi olla OLAMO, joten tuo vitsi meni kyllä ihan ohitse ja oli itselleni ihan mahdoton.

HYVEELLINEN? > OMENA meni väärin, koska OVELA voisi ajatella olevan omalla tavallaan hyveellinen; hyveellisyys on IHMISEN ominaisuus - miten sen nyt voi liittää hedelmään - jos nyt ei tarkoiteta Rtun alkukertomuksen hyvän ja pahan tiedon puuta. En nyt vain odottanut näin kaukaa haettua vihjettä.
234. Jukkis20.5.2016 klo 12:46
Etkö tosiaan tiedä, mitä on omenahyve?
235. 20.5.2016 klo 13:04
Huoh! Jaska jaksaa vielä ihmetellä.
236. tapio20.5.2016 klo 13:21
"
Jukkis 20.5.2016 klo 12:46
Etkö tosiaan tiedä, mitä on omenahyve?
"

On sitä joskus tullut syötyä, mutta ei tuota kirjoittaessa tullut mieleen vaan ajatukset "omenasta" meni vähän muualle (Rtun alussa ei kyllä sanota, että kyse omenasta, mutta usein maalauksissa hyvän ja pahan tiedon puuta kuvataan jostakin ihmeen syystä omenapuuna).
237. tapio20.5.2016 klo 13:31
Mitä sukunimiin tulee, näemmä mitä tahansa voi odottaa, kuten OLAMO, jonka ei suoralta kädeltä voi olettaa olevan oikea ratkaisusana.
238. Rampe20.5.2016 klo 13:36
Takavuosina oli tv-mainos ,missä savolaisperhe autoili Helsingissä. "Minulla halakiaa kohta PIÄ sinun kanssas!" ,totesi mainoksen rouva höpöttävälle ukolleen.
En tiedä ,mistä tämä tuli mieleeni yhtäkkiä.
239. Jy20.5.2016 klo 18:09
[Itse olen ihmetellyt, mistä syystä on melko yleistä nykyisin, että pilkkua käytettäessä kirjoitetaan välilyönti pilkku eikä pilkku välilyönti. Eli näin ,että ...

Tämä ei nyt ole mitään piikittelyä ja pahalla, vaan tällaisen käyttökielen ilmiöistä jatkuvasti kiinnostuneen havainto, joka tuli mieleen Rampen kirjoituksesta.]
240. tapio20.5.2016 klo 18:16
[kyllä tekstinkäsittelyohjelmat pitävä väärää pilkutusta virheenä eli kyllä ensin pilkku ja sitten tyhjä tila eikä päinvastoin]
241. iso S20.5.2016 klo 18:36
Miksei voi suoralta kädeltä olettaa että Olamo voisi olla oikea ratkaisusana? Siis suoralta kädeltä voi olettaa että ristikossa on virhe - joko ratkojan tai peräti laatijan jäljiltä? Sanan rakenteessa ei minusta ainakaan ole mitään sellaista, mikä ei suomalaiseen suuhun istuisi, joten suoralta kädeltä hylkäämisen sijaan voisi hieman tutkia. Netistä löytyy usein valaisevaa tietoa silloin kun liikutaan itselle tuntemattomilla alueilla.

Petra Olamo ei ole saavutuksiltaan mikään Tanja Poutiainen, mutta on hänellä kuitenkin laskettelussa 9 Suomen mestaruutta.

"Koko 1990-luvun alppimaajoukkueessa laskenut Petra Olamo lopetti uransa keväällä 2001 ja jatkoi lajin parissa saman tien selostajan, kommentaattorin, urheilutoimittajan ja tiedottajan eri rooleissa. Vuosina 1997 ja 1999 MM-kisoissa laskeneen Petran paras arvokisatulos oli Sestrieren pujottelun 20. sija. Eurooppa-cupin puolella hän nappasi useita palkintopallisijoituksia."

Nimi on kyllä harvinainen, Nimipalvelun mukaan heitä on 26. Petra petraa nimen ristikkokelpoisuutta huomattavasti.
242. Jy20.5.2016 klo 18:57
[Tapio, minähän en ihmetellyt, kumpi on oikein ja kumpi väärin, vaan miksi väärä tapa on näyttänyt yleistyvän. Kommenttisi vaikuttaa vastaukselta kysymykseen, jota en kysynyt.]
243. Rampe20.5.2016 klo 19:16
[Jy, yritän muistaa välilyönnin paikan. Oikeammalta se sillä tavalla näyttääkin.
Sinänsä harvinaista, että MINÄ teen jotain, joka on yleistä nykyään!]
244. Jy20.5.2016 klo 19:31
[Rampe, ei se yleistä ole, vain jonkin verran yleistynyttä. Vähän kuin saimaannorppa: jos kanta kaksinkertaistuu, niin se ei silti ole yleinen eläin, mutta voi kuitenkin tulla nähdyksi aiempaa useammin. :)

Ja tosiaan, en millään piikittelymielellä maininnut, vaan tällaisena kielijuttuihin liittyvälle sivustolle ehkä sopivana mietteenä vain.]
245. Juha N21.5.2016 klo 08:17
tapio ei vastannut tähän hänelle suuntaamaani kysymykseen, joka testaa yleisurheilutietämystä. No, muutkin saavat nyt vastata.

Kuka miesjuoksija voitti yleisurheilun arvokisoissa sekä 10000 että 5000 metrin matkan, vaikka niistä toisessa antoi muille tasoitusta kaatumalla sinisessä paidassaan ja valkoisissa sortseissaan hieman alle 5000 metriä ennen maalia?
246. 21.5.2016 klo 08:35
Hämärä muistikuva on, että juoksija olisi vastikään kaatunut myös etelän lomalla?
247. Juha N21.5.2016 klo 09:42
Sellaisesta en ole kuullut, ja myös käsite "etelän loma" on vähän liian epämääräinen, jotta hakukoneista olisi apua tämän asian tsekkaamisessa.
248. 21.5.2016 klo 09:48
Ok, sukunimi ei sitten liene skandeja?
249. joskus21.5.2016 klo 09:48
Juha N: tuo on niin helppo kysymys, etten viitsi(nyt) siihen edes vastata.
250. Juha N21.5.2016 klo 10:50
nimimerkitön: Juoksijan nimessä ei ole skandeja.

joskus: Ei tähän kysymykseen ole helppo vastata, jos ei ole pitänyt tapanaan seurata yleisurheilun arvokisoja. tapiokin näköjään omaa yleistietoa kaikilta muilta aloilta paitsi ei urheilusta.
251. tiipii21.5.2016 klo 11:51
Epäilisin tämän tutun juoksijan edustaneen erästä välimeren maata.
252. iso S21.5.2016 klo 11:55
Kompastuikohan nimetön tähän 7.2.2014 julkaistuun uutiseen: Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Väätäinen kaatui pahasti lomalla Espanjan Malagassa.

Väätäinen on yksinkertainen kaksinkertainen arvokisavoittaja (EM 1971), mutta Juha N:n tarkoittama lienee kaksinkertainen kaksinkertainen arvokisavoittaja. Nimi ei nyt tule mieleen, mutta siellä kummittelee Malmin hautausmaalta löytyvä Elvi Rehn.

Vuoden 1972 olympiakisat menivät Väätäiseltä pieleen iskiaksen vuoksi, mutta jotenkin minulla on sellainen muistikuva että hän olisi sen lisäksi lyönyt ennen juoksua päänsä vaatenaulakkoon. Sen seurauksena olisi saattanut tulla kaatuminenkin, mutta muuten tuntomerkit eivät täsmää: Väätäinen juoksi vain vitosen ja loppukilpailussa lönkytteli maaliin viimeisenä. Ei siis voittanut ja mahdollinen kaatuminenkin tapahtui yli 5000 metriä ennen maaliviivaa.
253. iso S21.5.2016 klo 12:48
tiipii, tarkoitatko kenties tunisialaista Mohammed Gammoudia? Tavallaan hän on lähellä tuntomerkkejä, jos arvokisoiksi hyväksytään Välimeren kisat. Mohammed voitti niissä vitosen ja kympin Napolissa 1963 ja uudelleen Tunisiassa 1967, mutta ei tietääkseni kompuroinut niissä. Vuonna 1972 Münchenin kympillä hän sen sijaan kaatui, mutta ei voittanut. Jos arvokisoiksi lasketaan vain olympiakisat, MM-kisat (niitähän ei Gammoudin uran aikana vielä ollut) ja maanosien mestaruuskisat niin Gammoudin ainoa arvokisavoitto tuli Méxicon olympialaisissa vuonna 1968 vitosella.

Juha N:llä voi olla ketunhäntä kainalossa, mutta ei niin syvällä että Münchenin kaatumisella olisi voinut antaa tasoitusta aiemmin saavutettuihin voittoihin. Lisäksi puvun väri ei täsmää: kaadutussa juoksussa asu oli kokovalkoinen, kuten voi todeta tältä videolta 33 sekunnin kohdalta:

https://www.youtube.com/watch?v=3UL6qzSiBT0

Kaikkiin nettitietoihin ei ole luottamista: (sinivalkoisissa juossut voittaja) "ei antanut periksi huolimatta kaatumisestaan Münchenin kesäolympialaisten 10 000 metrin matkalla 3. syyskuuta 1972 törmättyään Mohammed Gammoudin kanssa" on puppua, kuten videolta näkyy. Sinivalkoisen ja Gammoudin välissä on kaksi juoksijaa. Sinivalkoisen ja hänen takanaan juoksevan jalat ottavat kontaktia, jolloin sinivalkoinen alkaa kaatua. Takana oleva onnistuu väistämään. Samaan aikaan Gammoudi ohittaa toisena välissä olevan sisäkautta, huomaa kaatuneen sinivalkoisen viime hetkessä, loikkaa tämän yli ja kaatuu itse. Gammoudi ei ollut millään tavalla osallinen sinivalkoisen kaatumiseen, vaan täysin syyttömänä kärsimään joutunut. Päinvastoin, jos hän olisi kylmästi jyrännyt yli, olisi tulos voinut olla molempien kannalta toinen ja legenda olisi ehkä jäänyt syntymättä.
254. 21.5.2016 klo 12:58
Luulisin että kyseessä on juoksija joka on komuroinut 5000 lähdössä?
255. tiipii21.5.2016 klo 13:05
Aatoksissa oli kyllä välimeren pohjoispuolen valtio ja jo nimettömän mainitsema kompurointi tapahtui tällä lyhyemmällä matkalla. Tosin arvokisat taisivat olla iso S:n toteamia karkeloita pienemmät.
256. tapio21.5.2016 klo 14:14
En aio osallistua tähän urheilukeskusteluun. Yritän ratkoa Harto Hakosen tehtävää, jotka ainakin alkuun vaikuttavat vaikeammilta kuin toisten laatijoiden laadinnat.

Ihan kysyn apua TUONEN JOKI > SARA...

En löytänyt netistä vastausta tuohon, mutta ehkä joku tietää.
257. Juha N21.5.2016 klo 14:39
Joillakin on selvästi tietoa. Tarkoittamani sinipaitainen valkohoisuinen juoksija ei ollut vuoden -72 kymppitonnilla kaatunut Lasse Viren, koska Viren kaatui noin 5500 metriä ennen maalia, ei hieman alle 5000 metriä ennen.
258. Juha N21.5.2016 klo 14:40
-- valkohousuinen --
259. 21.5.2016 klo 14:45
Tuonen joki on yleistietoa.
260. joskus21.5.2016 klo 15:11
No Elmohan se oli. Hän kaatui myös sadan metrin juoksussa ja voitti silti!
261. Juha N21.5.2016 klo 15:16
Arvuuttelin tätä kaksi kultaa saanutta pitkänmatkanjuoksijaa, koska:

Lähettäjä: tapio 14.5.2016 klo 21:58
"Hopealle Soulissa > ANTIBO - IHAN PERSEESTÄ! Kuka piip tommosia voi muistaa. Otettu ihan randomina joku henkilö."

Mielestäni ihan perseestä mitätöidä tällainen suurjuoksija kuin Italian SALVATORE ANTIBO, joka mm. teki Virenit voittamalla yleisurheilun arvokisoissa sekä kympin että vitosen, vaikka kaatui vitosen lähdössä ja jäi yli pitkän raon päähän muun porukan taakse, yli 30 metriä kärjestä - otti pokkana muut kiinni ja voitti. Ja tämä tapahtui niinkin äskettäin kuin -90. Kyseessä olivat toki "vain" EM-kisat eivätkä olympialaiset, kuten Virenillä, mutta silti. Jos tapio ei Antiboa muistanut tai välittänyt tietää, niin googlaamalla olisi ratkaisun selvittyä kyllä paljastunut, ettei puheena ole mikään random heppu.

Muotoilin muuten tuon kysymykseni juuri noin kuin sen muotoilin sen vuoksi, ettei Antibo juossut sinivalkoisissa kuin kaatumassa vitosen. Kympillä hänellä oli kokovalkea asu. Vitosen löytää italiaksi selostettuna YouTubesta, paitsi että pätkä alkaa vasta 13 sekunnin kohdalta eli kaatumisen jo tapahduttua.

Minusta on kummallista, kuinka tapio syyllistät laatijoita kaikesta mitä itse et satu tietämään. Etkä sitten edes välitä oppia uutta.
262. Juha N21.5.2016 klo 15:18
-- kaatumansa vitosen --

Nyppii tämä iPhonen automaattinen oikoluku.
263. tapio21.5.2016 klo 16:04
" 21.5.2016 klo 14:45
Tuonen joki on yleistietoa.
"

Mutta kun tiedä/muista - varmaan opetettu joskus koulussa, mutten muista. Ja kun yrittää etsiä netistä tulee vain Kalevalaa yms.

Jos nyt nimetön tietää SARA... kolme viimeistä kirjainta, hän voisi kertoa.
264. ***21.5.2016 klo 16:16
tapio, tuo löytyy ratkojat.fi:n kautta.
265. tapio21.5.2016 klo 17:05
No siitä löytyi "sarajas" - "kalevalan meri ", mutta katsoin vielä Wikipediasta

"Sarajas... myyttistä vesialuetta; milloin Pohjolan seudun merta, milloin Tuonelan jokea. "

joten siitä kyse.
266. tiipii21.5.2016 klo 19:11
Kyllä Antibo oli melkoinen menijä aikoinaan... Uskaltaakohan sitä Ulmalaa tämän jälkeen enää ristikkoon laittaa, jos Antibo ei täytä ristikkokriteereitä?
267. Jukkis21.5.2016 klo 19:13
No onhan se ihan persiasta, jos joku random-ulmala ristikosta löytyy.
268. 21.5.2016 klo 19:20
Tai Viren...
269. tapio21.5.2016 klo 22:48
Eiköhän tuo jo riitä tuosta. Muistaakohan kukaan Harto Hakosen egypti-kuvituksellista ristikkoa. En meinaa saada risteäviä toimimaan keskenään ja olisi hyvä edes tietää, mikä mennyt oikein.

Ristikon keskelle voisi tulla PYRAMIDIHUIPUTUS

VALMENTAJILLA luontevin olisi SUORITUSTAVAT
270. Matti22.5.2016 klo 01:00
Naulakkoon päänsä löi Mikko Ala-Leppilampi. Ja kuulemma yritti lähteä kolmen tonnin esteisiin myötäpäivään, kun kuuppa oli dopingista sekaisin. Mutta tällaset valheet torjumme.
271. tapio22.5.2016 klo 08:28
Tuon 21.5.2016 klo 22:48 saa unohtaa. Alempi sana väärin ja sain lopulta sanat sopimaan keskenään. Ihan hyvä "vanhan ajan" ristikko (ei kirjainleikittelyjä), jossa aluksi kuvitus ihmetytti.
272. tapio23.5.2016 klo 15:32
Voisiko joku auttaa hieman tässä faktavihjeessä:

NOBELISTI TAI ARIZONAA (8)
273. Jukkis23.5.2016 klo 15:37
Eikö kannattais ratkoa ensin muita sanoja, että sais risteävistä edes muutaman kirjaimen?
274. tapio23.5.2016 klo 17:19
Yritin vaan saada oikaisuapua - no selvisi lähes täysin risteävillä ja Google mapsilla loput kirjaimet.

No pari muutakin itselle hankalaa faktatietoa, mm. "O.K. Corralissa" ja "Villin luoja" - jälkimmäinen kyllä selvisi risteävilläkin, mutta piti tarkistaa.
275. Jukkis23.5.2016 klo 17:26
Ihan älyttömiä nämä sun kyselyt.
276. tapio23.5.2016 klo 17:40
Tällä kertaa olet täysin oikeassa. Vaatisi aikamoista tietämystä heittää joku paikkakunta ja henkilö vain 23.5.2016 klo 15:32 annetuilla tiedoilla - ja ihan tyhmää oli yrittää oikastakin.
277. tapio24.5.2016 klo 12:56
Tehtävä melkein ratkottu. Faktavihje "JOHTI ITALIAA" selvittämättä ja Wikipedia-artikkeli turhan yleisluonteinen

JOHTI ITALIAA > ...A.SI
tai 5-kirjaiminen muu nimi

Ihan ehdotuksia keitä 5 tai 7 kirjaimisia johtajia voisi tulla kyseeseen.
Wikipediasta löysin vain Prodin.


Harto Hakosella ei juuri ole kirjainleikittelyjä vaan Mirja Pihlajamäen tyyliin todella hyviä oivallusta kysyviä vihjeitä.

Vain vähän kirjainjuttua ja tästä en ole ihan varma.


PANKIN SISÄLLÄ MÄRKÄÄ! > ISAR; ehkä kätkö, mutten nyt keksi pankkia, josta voisi löytää kätkönä ISAR; jos ei nyt pidä lukea PA eli P+ISAR+A

Minusta tämä ei ollut ihan looginen

TASE! > ARRAT; Esa, jonka sukunimi olisi Arra tuskin useita, joten monikollisuus vähän tökkii jos ei mennä ihan teennäiseksi ja lueta T+ASE!

Nuo vasemmasta alakulmasta - voivat olla väärinkin, sillä minulla ei ole lehteä, josta voisin tarkistaa.
278. Tuomas L.24.5.2016 klo 13:29
Kuten jo arvelitkin, ISAR-vihje selkiintyy kaksoispisteen lisäyksellä: PA:NKIN SISÄLLÄ MÄRKÄÄ. KIN-liite on vihjeessä varsin olennainen, koska sekä ISAR että PISARA ovat märkiä.

Tuo TASE! > ARRAT ei liene ristikossa ihan noin; joko oikea ratkaisusana on TARRA tai sitten vihjeessä on jokin merkki taaksepäin lukemisesta.
279. Eki24.5.2016 klo 13:38
Onhan se oikein. Ensin on T ja sitten Esa väärin päin eli Arra (on kyllä Esa oikein päinkin, mutta siitä huutomerkki).
280. Tuomas L.24.5.2016 klo 13:53
Onko minulla nyt jokin hahmotushäiriö?

Vihje on siis TASE!, eli se koostuu kahdesta osasta: T + ASE!, joista jälkimmäinen pitää lukea ARRA. Eikö ratkaisuksi silloin tule TARRA?
281. Eki24.5.2016 klo 14:02
Juu, tietysti TARRA, sori.
282. tapio24.5.2016 klo 14:03
Pahoittelen- laitoin vahingossa väärin päin ARRAT, koska sana piti lukea noinkin päin. Vähän ihmetytti vain, että pitää jakaa T+ASE, koska ESAT > ARRAT ei oikein toimi, koska useita Esa Arra -nimisiä tuskin olemassa.

Pitäisi näemmä olla tarkemmin. No tuo kulma on sitten ihan oikein - ja täysin ymmärsinkin sen.

Oikea yläkulma vielä kesken ja siinä faktatietoon olisi hyvä saada muutama ehdotus.
Ainakaan Italian historia -sivusta ei apua(https://fi.wikipedia.org/wiki/Italian_histori a)

Tässä kuten monissa muissakin ristikoissa yläosan vihjeet ovat ärsyttävästi limittäin, eikä oikein tiedä, mikä menee millekin pystyriville. Eräs toinen joskus huomautti asiasta Ekin ja P. Mannisen ristikoissa.
283. Tuomas L.24.5.2016 klo 14:13
Yksittäisen henkilön nimeen ei ristikossa voi viitata monikollisesti; sääntöön jää kuitenkin eräänlainen porsaanreikä, jos vihje tulkitaan niin, että t ei ole monikon tunnus, vaan vain vihjeen ja ratkaisusanan perään lisätty kirjain. (Tietenkin tämä käy vain silloin, jos nimet eivät muutu taivutettaessa; ESAT = ARRAT käy, mutta KEKKOSET = URHOT ei.) Tuollaista vihjeitystä ei kai yleisesti ottaen pidetä oikein hyvänä, mutta ei se kiellettyäkään ole.
284. tapio24.5.2016 klo 14:15
Toisessa artikkelissa Mario Monti mainittu. Ehkä toimii tässä. Prodi ja Monti nyt vain löysin.
285. tapio24.5.2016 klo 14:37
Taitaa se Monti olla. Mutta nämä jäi vähän epäselviksi

IHAN PÄÄTÖN JUTTU, MATTO NOUSEE! > MAKAT;

jos ajatellaan yksi kirjain poistetun (päätön juttu) yhdistelmästä TAKAA + OTTAA + M? > TAKA + M > MAKAT; tuntuu liian monimutkaiselta ollakseen näin

Meditoivan miehen päällä lukee "Pääkuva on vihjeenä kaikille väritetyille riveille" + nuoli oikealle > SINKUT - "sinkkurivit"?
286. tapio24.5.2016 klo 14:38
RAJATIETOA VAATIVAKIN > LAITA; L + AITA? - mitä L tuossa tekisi?
287. tapio24.5.2016 klo 14:47
Ratkaisusanan oikealla puolella on ufo - viitannee sivun laitaan.
288. iso S24.5.2016 klo 14:54
Vanha virsi: kysy Googlelta. Haku pääministerit italia kilautti heti ensimmäisenä: Matteo Renzi on Italian pääministeri 22. helmikuuta 2014 lähtien.

Tuo ei sovi antamaasi malliin, jos annetut kirjaimet ovat oikein. Eivät tosin sovi mainitsemasikaan herrat, Prodi ja Monti.

Seuraava linkki on
_https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Italian_p% C3%A4%C3%A4ministereist%C3%A4

Sieltä viisikirjaimisia ovat Francesco Saverio Nitti, Luigi Facta, Ferruccio Parri, Giuseppe Pella, Antonio Segni, Giovanni Leone, Mariano Rumor, Bettino Craxi, Giovanni Goria, Giuliano Amato, Romano Prodi, Mario Monti, Enrico Letta ja Matteo Renzi.

Jätän harjoitustehtäväksi, miten löydät Italian presidentit. Sen voin paljastaa että nimilistasta löytyy kaksi viisikirjaimista: Antonio Segni ja Giovanni Leone.

Yhtään si-loppuista sukunimeä ei ole ollut Italian johdossa, ei minkään pituisena nimenä. Hieman hämmästyttääkin, miksi kaksi eripituista nimeä kelpaisi. Onko epäselvää, tuleeko sana vaakaan vai pystyyn?

Si-aiheinen loppukevennys: ilkeän huhun mukaan Frank Sinatran alkuperäinen sukunimi oli Natra. Hän vastasi kaikkiin mafiamiesten ehdotuksiin "si" ja siksi häntä alettiin kutsua Si-Natraksi.
289. 24.5.2016 klo 14:57
Ihan päättömiä juttuja kyselet. Ratko oikein niin ei tarvitse kysellä. Edelleen suosittelen ratkonnan alkeiskurssia.
290. tapio24.5.2016 klo 15:18
Päämieskysely oli turha, mutta muita kyselin siksi, että olin epävarma, mikä on oikea selitys. Olen ratkonut varmaan sata kovista, mutta joissakin ristikoissa jää joku vihje ymmärtämättä tai en ole varma, ymmärsinkö oikein.

"
Seuraava linkki on
_https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Italian_p%
C3%A4%C3%A4ministereist%C3%A4

Sieltä viisikirjaimisia ovat Francesco Saverio Nitti, Luigi Facta, Ferruccio Parri, Giuseppe Pella, Antonio Segni, Giovanni Leone, Mariano Rumor, Bettino Craxi, Giovanni Goria, Giuliano Amato, Romano Prodi, Mario Monti, Enrico Letta ja Matteo Renzi.
"

En osannut löytää tuota listaa - tarvitsemani henkilö on tuossa listassa, mutta onneksi löytyi yhdeltä muultakin sivulta. Aikajaksona piti olla ennen vuoden 2013 puoliväliä, johon Monti sopi, mutta "Letta" ja "Renzi" olivat liian tuoreita.

Seitsenkirjaiminen sana kuului toiselle vihjeelle - aina ei tiedä, mikä ratkaisusana menee minnekin.

Juuri "Tuomas L. 24.5.2016 klo 14:13" esittämä tunne vihjeestä jäi.
291. Jukkis24.5.2016 klo 16:07
Olisko mitenkään mahdollista aina kertoa, mikä lehti ja mikä ristikko on kyseessä?

No, vastaushan aiempia vastaavia pyyntöjä muistellen on: Ei taida olla mahdollista.
292. tapio24.5.2016 klo 16:22
PuPe 4/2013 s. 42 Harto Hakonen - ajattelin vaan, että lehti todenn. monella roskiksessa.


Katsoin säiettä:

Meditoivan miehen päällä lukee "Pääkuva on vihjeenä kaikille väritetyille riveille" - tuo ei kuulu asiaan; tuo on virhepalvelussakin mainittu.

muusta ei keskusteltu.

No sitten

IHAN PÄÄTÖN JUTTU, MATTO NOUSEE! > MAKAT

voi olla väärin kirjaimen K kohdalta, mutta nuolen kohdalle ei sovi muu kuin SIN.UT ja K ainoa kirjain, mikä oikein sopii.
293. Jukkis24.5.2016 klo 16:30
Eiköhän se ole MATAT. Nouseva matto on tatami.
294. tapio24.5.2016 klo 16:43
Joo. Olin laittanut väärin kohtaan HESAA, mikä johti väärään sanaan vaakasuunnassa. HESAA > PAKILA eikä PASILA.

Vakaan tuli siis KINTUT eikä SINKUT.

Nyt pitäisi olla oikein. Olin tossa päätön juttu oikeilla jäljillä, mutta toisen sanan virheratkaisu sotki. No sotki minua myös tehtävän ylimääräinen teksti, joka alun alkaen johti väärään vaakasanaan.
295. 24.5.2016 klo 16:50
Huoh...
296. TU24.5.2016 klo 22:27
En ymmärrä, että miksi tehtävä pitää sillä siunaamalla saada täyteen, kun ei heti älyä, niin täältä pyydetään suoria vastauksia. Antaa hautua aivoissa, kyllä se ratkaisu selkenee, yleensä. Malttia. Tapio kyselee ihan simppeleitä, eli ajattelee ääneen täällä. Toisaalta ääneen pähkäily kummasti selkiyttää ajatuksia.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *