KESKUSTELUT > RISTIKOT > KIMALAISEN LENTO

884. Kimalaisen lento

Jukkis12.5.2004 klo 13:08
Ajattelin tälle avata ihan oman aiheen, ettei tuo "Sanojen ja vihjeiden toistuminen" -aihe ihan ajaudu sivuraiteille.

Nimittäin Ison S:n lausahdus "ristikon laatiminen on kuin mehiläisen lento: teoriassa mahdotonta, mutta näyttääpä vaan käytännössä pörräävän" vaatii pari vakavamielistä huomautusta:

1. Ei mehiläisen vaan kimalaisen

2. Se, että kimalaisen lento olisi osoitettu teoreettiseksi mahdottomuudeksi, on kiusallisen usein esiintyvä myytti. Totuushan on, että joku aikoinaan yritti kimalaisen lentoa jollain teoreettisella mallilla tutkia, mutta kun kimalaisen siipien ominaisuudet oli siinä mallissa aivan väärin, niin tuloksena oli tuo mukamas teoreettinen mahdottomuus.

Lisätietoja esim. http://www.physicsweb.org/article/news/5/10/9
2. iso S12.5.2004 klo 16:18
Kimalainen tai humalainen, tässä vähemmän vakavamielinen muunnelma, kun lento ei näytä herättävän tunteenpurkauksia.

Joskus aikojen alussa Suomeen tuotiin ensimmäinen leikkuupuimuri ja sitä esiteltiin maatalousnäyttelyssä. Eräs vanhakantainen maanviljelijä oli sitä mieltä, ettei tuollainen värkki voi millään toimia. Sitten hän näki työnäytöksen, missä omilla silmillään totesi että aparaatti hoiti hommansa. Jääräpäisesti hän oli sitä mieltä, että saattahan tuo toimia käytännössä, mutta ei varmasti teoriassa.

Aiheesta on olemassa myös versio missä rekvisiittana on rajavartioston helikopteri ja Suomessa käynti, mutta jätettäköön se kertomatta, ettei loukata suhteita ystävällismieliseen hajonneeseen naapurivaltioon.
3. Matti12.5.2004 klo 17:54
Hyvä Jukkis! Minuakin tuo kimalaisen lennon "mahdottomuus" on aina jurppinut.

Jos insinöörit saavat helikopterit pysymään ilmassa, niin kyllä he osaavat (jos on tarvis) kimalaisenkin lennon mallintaa.

Väitehän on jo itsessään absurdi, kaikki mikä on totta on sitä myös teoriassa. Teoria rakennetaan kuvaamaan todellisuutta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *