KESKUSTELUT > RISTIKOT > TOIVOMUS EKILLE TEHTÄVÄTYYPPIIN "KÄÄRME" LIITTYEN

8807. Toivomus Ekille tehtävätyyppiin "käärme" liittyen

tapio8.4.2016 klo 13:14
Kun Eki tai joku muu laatii tehtävätyyppiä "käärme", olisi kiva, jos keskelle tuleva apukirjain olisi ratkojalle maksimaalisen hyödyllinen.

Ainakin itselläni kävi useaan otteeseen niin, että tehtävä ratkesi parhaiten keskiväliltä. Ratkoin tehtävää pääosin apupaperilla enkä voinut siirtää ratkottuja sanoja tehtävään, koska tehtävän keskivaiheille laitettu kirjain oli jotensakin merkityksetön.

Apukirjain on hyödyksi tällaisissa tilanteissa ratkojalle vain ja ainoastaan silloin, kun kirjain on kontekstissaan sellainen, että samaa kirjainta ei ole lähialueella.

Esimerkkinä todella ärsyttävästi laaditusta tehtävästä on Pupe 3/2013 käärme. Siinä "apukirjaimena" on I. Keskialueella on kuitenkin useita I-kirjaimia, joten kirjaimesta ei ole mitään hyötyä.

Jos Juha Neitola olisi laittanut apukirjaimeksi S tai Ä-kirjaimen, olisin voinut siirtää ratkaistut sanat tehtävään.

Olenko ainoa, joka joutuu ratkomaan tehtävää tarpeettomassa määrin apupaperilla. Tuskin.

Toivon siis, että Eki kumppaneineen ottaisivat tämän näkökulman vakavasti ja miettisivät kunnolla, mikä apukirjain olisi kussakin tapauksessa järkevä.
2. Selma8.4.2016 klo 14:38
Kyllä se kirjain on varmasti harkittu. Jos lähellä on samoja kirjaimia niin tällä vaikeutetaan keskeltä aloittamista. Suosittelen että tapio ratkoo tehtäviä joihin taidot riittävät.
3. tapio8.4.2016 klo 14:45
Jos vaikeutetaan tuolla tavoin, on aivan sama, jos kirjainta ei ole lainkaan. Tuollainen laadinta vain yksinkertaisesti piip minua.
4. Jukkis8.4.2016 klo 14:58
Tämä on kyllä yksi naurettavimpia ruikuttamisen aiheita, mitä tapio on täällä saanut päähänsä. Ja piti vielä uusi aihe avata, jotta voisi jo aiemmin laittamansa valitukset toistaa.
5. Jukkis8.4.2016 klo 15:02
Redditistä löytyy tapiolle sopiva alue:
_https://www.reddit.com/r/firstworldproblems/
6. tapio8.4.2016 klo 16:22
No voihan sitä tehdä niinkin, että jatkaa käärmettä jompaankumpaan suuntaa poistaen alusta tai lopusta jatkoksen verran ruutuja. Tällöin ei tällaisessa tapauksessa tarvitse kumitella kirjaimia ja laittaa kaikkea uusiksi. Ärsyttävää silti, mutta ei niin hirveästi.
7. **8.4.2016 klo 16:25
yhä paranee Tapion käärme. ei päätä ei häntää. tuskin keskelläkään mitään.
8. tapio8.4.2016 klo 16:38
On ao. tehtävä keskeltä ratkaistu (kokonaisratkaisuaste 80-90%) ja lisäsin häntää kolme lisäruutua. Pää saattaa tarvita katkaista.

On ikävää, että jos yritän tehdä ihan rakentavan parannusehdotuksen Ekille:
* sitä pidetään naurettavana
* heitetään vitsiksi
* Ekikään ei kommentoi
9. Jukkis8.4.2016 klo 18:08
No kun se on naurettava. Ratkojan tehtävä on saada käärme täyteen, ihan siitä riippumatta, onko siinä joku kirjain valmiina vai ei. Jos ei osaa, niin sitten ei saa täyteen. Joku toteaa, että OK, näin kävi. Toinen suoltaa älyttömän määrän älyttömiä valituksia siitä, kuinka on huonoon paikkaan kirjain laitettu valmiiksi ja miksei Eki vastaa.
10. tapio8.4.2016 klo 22:28
Olet tässä kyllä oikeassa

"Ratkojan tehtävä on saada käärme täyteen, ihan siitä riippumatta, onko siinä joku kirjain valmiina vai ei."

Kritiikin aihe vain siinä, että jos kirjain laitetaan, se pitäisi laittaa ratkojan kannalta mahdollisimman merkityksellisesti. Mutta ei tuo seikka ole minkään tehtävän ratkaisemisen kannalta ollut kovinkaan merkittävä asia.
11. Jy9.4.2016 klo 14:14
Oma mieltymykseni on, että käärme on ihan hyvä sellaisenaan, eikä kaipaa mitään muutosta. Keskikirjain vain lisää uskoa siihen, että saatu ratkaisu lienee oikein, kun keskikirjain osui ratkaisussa kohdalleen. Se varmaan on keskikirjaimen alkuperäinen tarkoituskin, antaa varmistus ratkaisun oikeaan osumisesta, eikä niinkään helpottaa ratkaisemista. Käärme on PuPeissa ehdottomasti oma suosikkini piilosanojen ohella.

Saman sivun sokkokrypto sen sijaan on pohjalla suosituimmuuslistallani, mutta se ei johdu vihjeettömyydestä vaan siitä, etten välitä kryptoista muutenkaan. Ratkon sokkokrypton aina tekemälläni Excel-apuneuvolla, en viitsi paperilla alkaa kokeilla, ja ratkominen on pakkopullaa lehden saamiseksi täyteen.
12. Jukkis9.4.2016 klo 14:25
Jännä juttu, kun saa lukea kannanoton, jonka olisi voinut itse kirjoittaa täsmälleen samoilla samoilla.
13. Jaska9.4.2016 klo 15:19
Julistan itseni sokkokrypton ylimmäksi ystäväksi. Alamaisia on harmillisen vähän.
14. Eki9.4.2016 klo 15:22
Suru oli suuri ja laaja, kun SK:n kaksoisnumerossa 12-13 ylimääräinen tehtävä oli juhlaristikko, ei sokkokrypto kuten pari vuotta jokaisessa kaksoisnumerossa.
15. Jaska9.4.2016 klo 15:44
Hyvä. Siis että alamaisia on otaksumaani enemmän.
16. meester_Henk9.4.2016 klo 16:03
Käärme, krypto??? Vellit ja puurot?
17. Jy9.4.2016 klo 16:04
Ja jottei jäisi väärää mielikuvaa: sokkokryptosta sanomani oli vain mieltymysteni ja mieltymättömyyksieni kertomista ääneen, ei kritiikkiä tehtävätyyppiä kohtaan. Tehtävänä siinä ei toki ole mitään vikaa. Itselläni on ollut enemmän huvia Excel-apuneuvon laatimisesta ja parantelusta kuin itse kryptojen ratkaisemisessa. :)

Joillain tuntemillani mieltymys on juuri päinvastainen, kryptot kiinnostavat kovasti, mutta tavanomaiset kuvaristikot vähemmän. Pelikaaneissa hyvää onkin, että kryptoille on oma lehtensä, jolloin PuPessa ei tarvitse olla niitä tätä yhtä vakiomaistiaista enempää.
18. Jy9.4.2016 klo 16:08
meester_Henk: Tuli vain kryptoista sivuraide tähän säikeeseen, Yhteisenä nimittäjänä lähinnä se, että sokkokrypto sattuu olemaan PuPessa samalla sivulla käärmeen kanssa, ja se, että yleisesti ja tapion kirjoittamana oli puhe käärme-tehtävätyypin miellyttävyydestä ja nyt sokkokrypton.
19. tapio9.4.2016 klo 16:11
Ymmärrän kyllä nimimerkin "Jy" näkökulman keskikirjaimesta - toivoisin silti Ekin kommenttia asiaan.

Mutta jos keskikirjain ei ole ihan hyvin valittu, ei varmista täysin ratkaisun oikeellisuutta, esimerkkinä eräs Ekin käärme, jossa annettu kirjain oli P, mutta (muistaakseni päästä päin katsoen) sana oli SOPPATYKKI. Parempi kirjainvaihtoehto olisi ollut kirjain 0 tai Y.

Jos nyt tulee jatkossa tilattu PuPeja toivon vain, että Eki ja Juha miettisivät sen apukirjaimen ratkojan kannalta vähän paremmin.

Paperinen sokkokrypto saa minulta vielä kovemman kohtelun - kun olen käärmeen ratkonut ja toisella puolella olevan ristikon, repäisen sivun irti ja heitän roskiin. Muutenkin asenteeni kryptoihin aika lailla Jy:n kaltainen, mikä on moneen kertaan tullut esille. En osaa edes ymmärtää Jaskaa.
20. tapio9.4.2016 klo 16:20
Tuohon tehtävään, jossa oli SOPPATYKKI, siinäkin kävi niin, että en saanut päätä ja/tai häntää heti ratkottua vaan keskialue alkoi ratketa ensin. Piti arvata kummalle puolelle pistää toisen P-kirjaimen. V*i.
21. Jy9.4.2016 klo 16:21
Eikö keskikirjain ole sananmukaisesti käärmeen keskimmäinen kirjain eli se, mikä tehtävässä nyt sattuu keskimmäiseksi osumaan, eikä siten laatijoiden erikseen joka kerta valitsema?

En tosin ole koskaan keskimmäisyyttä alkanut laskemalla todentamaan. En myöskään sitä, onko käärmeessä kirjainten määrä vakio vai vaihteleeko se.
22. tapio9.4.2016 klo 16:39
Keskikirjain ei ole keskellä vaan sijainti vaihtelee paljonkin - se on siis laatijan valitsema. Tuo P oli esim. selkeästi tehtävän loppupuolella. Arvioisin, että sijainti voi heittää jopa 10% suuntaan tai toiseen keskimmäisestä kirjaimesta. Kirjain on keskimatkan krouvin tienoilla.
23. Jukkis9.4.2016 klo 16:44
Mitä ihmettä nyt taas tapio: "..Mutta jos keskikirjain ei ole ihan hyvin valittu, ei varmista täysin ratkaisun oikeellisuutta".

Ei sitä ratkaisun oikeellisuutta millään valmiiksiannetulla kirjaimella varmisteta, vaan sillä, että kaikista vihjeistä on molempiin suuntiin saatu vihjeitä vastaavat sanat.

Ihan tajutonta tämä jankkaaminen yhdestä kirjaimesta. Jos siitä on noin iso haitta ja päänsärky, niin peitä se kirjain vaikka tarralla ennen kuin alat ratkoa.
24. Jy9.4.2016 klo 16:53
Ok, no jos "keski"kirjaimeksi on valittu toinen sanan soppatykki p-kirjaimista, niin laatija on sitten halunnut vähän vaikeuttaa keskikirjaimen käyttöä ratkaisemisen apuna. Minusta pikemminkin plussaa kuin miinusta tehtävälle ja sen laatijalle.

Itse kyllä ratkon hännästä ja päästä alkaen, ja oma viehätyksensä onkin siinä, että sitten kun pääsen keskikirjaimen kohdalle ja se osuu ratkaisuuni kuin nyrkki silmään, niin saan jess-elämyksen siitä. :)

Ja apupaperia tarvitsen ja mielelläni käytän monien muidenkin tehtävien ratkaisujen hakemisessa. Se osoittaa, että tehtävässä on sen verran reilusti haastetta, ettei siitä selviä ilman sanojen pyörittelyä visuaalisesti apupaperilla. Esim. anagrammien hakemisessa ja tarkistamisessa tämä on toisinaan tarpeen. Ja tätäkin pidän siis positiivisena enkä negatiivisena asiana.
25. Eki9.4.2016 klo 17:00
Jep, ei ole keskellä ja se nyt vaan läntätään sinne, ei sillä ole syvällisempää tarkoitusta kuin olla siellä matkan varrella enemmän tai vähemmän varmistamassa.
26. Jy9.4.2016 klo 17:02
Ja täydennyksenä: joskus toki keksin myös keskiväliltä ratkaisun pätkän suuntaan ja toiseen, jonka sitten kirjoitan muistiin odottamaan sitä, että saan sen sidottua hännästä tai päästä eteneviin ketjuihin. Eli ratkaisu syntyy milloin missäkin järjestyksessä, ei aina samalla tavalla, ja se on mukavaa vaihtelua ja tämän tehtävätyypin yksi suola.
27. tapio9.4.2016 klo 17:05
Ihan tuollaiselta toiminnalta keskikirjaimen "valitseminen" näytti ja minua se vain harmitti. Täytyy sietää se, ettei siitä jatkossakaan ole juuri mitään hyötyä ratkonnassa ja että sen paikkaa ei mietitä esittämistäni näkökulmista käsin.

Yritän tietenkin ratkoa päästä tai hännästä käsin, mutta aina ei onnistu. Tällaisissa tapauksissa harkitusti laitetusta apukirjaimesta olisi hyötyä.
28. Jy9.4.2016 klo 17:06
Eki, kun aihe nyt on puheena, niin: ilmeisesti myös käärmeen kirjainmäärä vaihtelee jonkin verran? En ole laskenut, mutta tarkemmin ajatellen vaihtelu tuntuu todennäköiseltä, jottei vakiokirjainmäärä aiheuttaisi turhaa väkisin sovittamisen ongelmaa sanaketjun laatimisessa.
29. tapio9.4.2016 klo 17:21
Silmämääräisesti katsoen kirjainmäärä ei vaihtele. Tosin en ole laskenut, mutta ratkoin perä perää tehtäviä ja käärme näytti aina samalta.
30. Eki9.4.2016 klo 17:23
Käärmekuvio on aina sama.
31. Jupinaa10.4.2016 klo 02:13
Koeta kestää Tapio kun asiallinen palaute mollataan. Ne Elvikset joiden mielestä käärme pitää täyttää ilman apukirjainta, tehän voitte täyttää sen ilman vihjeitäkin, jätetäänkö ne pois myös? Ihan käsittämätöntä ylimielisyyttä. Keskikirjaimen väitetty funktio varmistajana on huuhaata, käärmeestä varmasti tietää muutenkin kun sen saa täyteen oikein. Ekihän lopulta vastasikin että kirjain on valittu sattumanvaraisesti. Kuten muutkin tehtävät, käärme voisi vaihdella 1.5-3 tähden välillä vihjeytyksen ja apukirjaimen avulla. Tuskin kukaan syntyessään on ollut huippuratkoja, te Elviksetkin Olette olleet aloittelevia mutta vissiin unohtunut ja tilalle tullut keltasilmäisyyttä.
32. Jy10.4.2016 klo 07:39
Jupinaa, hiukan hyökkäävää on myös niputtaa ehkä kaikki muut ylimielisiksi Elviksiksi. Jos luet viestini läpi, niin huomannet, etten ole kertaakaan mollannut tapiota enkä hänen ehdotustaan, vaan esittänyt ratkojana omia ajatuksiani, kokemuksiani tai oletuksiani kyseisestä tehtävätyypistä. Koska tämä on keskustelupalsta, palautteen laittaminen tänne tarkoittaa, että siitä voi syntyä keskustelua. Toinen mahdollisuushan on antaa palautetta privaatisti esim. sähköpostilla, jolloin sitä ei altista muiden mielipiteille.

Aloitusviestissään tapio mm. aprikoi ja epäili, onko ainoa, joka joutuu käyttämään ratkaisemisessa apupaperia. Oma vastaukseni oli, että minäkin käytän toisinaan apupaperia, mutta että ihan mielelläni käytän tätä apukeinoa.

Oletukseni keskikirjaimen varmistusfunktiosta oli oma kokemukseni kirjaimen merkityksestä tehtävän ratkonnassa. Nähdäkseni se ei ole ristiriidassa Ekin sanoman kanssa, eikä Ekin vastaus edes ollut tuo kirjoittamasi, vaan "ei sillä ole syvällisempää tarkoitusta kuin olla siellä matkan varrella enemmän tai vähemmän varmistamassa". Ymmärtääkseni tuo tarkoittaa, että varmistusfunktiota sillä on ainakin jossain määrin, vaikkei kovin painokkaasti olisikaan. Samalla tulit oikeastaan väittäneeksi Ekin vastaustakin huuhaaksi.

Sanon aivan suoraan, että tapio ja hänen viestinsä tässä ja muissa ketjuissa eivät ole missään välissä yhtään häirinneet tai ärsyttäneet minua. Toisessa ketjussa yhteen hänen kysymykseensä vastasinkin ilman mitään arvolatauksia. Siitä olen, Jupinaa, samaa mieltä, että itsekin olen vähän ihmetellyt (vaikkakaan en ärsyyntynyt niistäkään) joidenkin keskustelijoiden aika turhautunutta suhtautumista tapion viesteihin. Tämähän on kuitenkin "vain" harrastepalsta eikä esim. keskustelua maan hallituksen politiikasta.
33. Jy10.4.2016 klo 08:07
Pieni korjaus kirjoittamaani vielä: pitäisi lukea "...eikä Ekin vastaus edes ollut vain tuo kirjoittamasi,...", siis puuttui vain-sana. Ekin vastaus alkoi "Jep, ei ole keskellä ja se nyt vaan läntätään sinne", mihin viitannee tuo nimimerkin Jupinaa kirjoittama maininta sattumanvaraisesta valitsemisesta.
34. tapio10.4.2016 klo 09:07
Osittainen kiitos nimimerkille "Jupinaa" - sävy kuitenkin meni sellaiseksi, joka minulla itsellänikin on ollut ikävimmillään (olen yrittänyt nykyisin olla mahd. asiallinen, vaikka vieläkin tulee kirjoitettua liian kärjekkäästi).

Koska käärmeitä on lehdessä vain yksi, se saa olla suhteellisen visainen eli 2 1/2 on sille ihan oikean vaikeustasokategoria.

Jonkin verran harmitti Jukkiksen ja Ekin asennoituminen kysymykseen, mutta se nyt vain täytyy kestää. :(
35. iso S10.4.2016 klo 11:16
Kommentti tuohon, että (kyseessä olevaa) ratkojaa olisi auttanut, jos soppatykin kohdalla keskikirjaimeksi olisi valittu P:n sijaan O tai Y.

Ei välttämättä olisi auttanut, vaan olisi saattanut johtaa virheelliseen ratkaisuun ja vastakkaisen suunnan oudon sanan ihmettelyyn. Lisäksi sama ongelma olisi jäänyt kuin P:n kanssa: kumpi peräkkäisistä kirjaimista on se annettu?

O: soopatykki. Joo, ihan järkevä sana, tuotahan voisi leikillisesti käyttää ihmisestä joka suoltaa soopaa.

Y: soppatyyki. No kai noin voi sanoa kankaasta jonka päälle on läikkynyt soppaa, mutta tyyki on joku Nykässana eikä ollut minulle tuttu. Onneksi vaimo oli kuullut äitinsä käyttävän sitä.

Nii se on että kaikkia ei voi miellyttää ja jos tänne uskaltautuu kirjoittamaan niin yhtä sun toista täytyy kestää.
36. tapio10.4.2016 klo 11:21
Sanat tulevat myös toisesta suunnasta, jolloin iso S:n leikilliset sanat olisi sitä kautta tulleet diskatuiksi. Kyllä ne O ja Y olisivat ihan oikeasti auttaneen 100% varmasti sijoittamaan paperille olleen osion oikeaan paikkaan.
37. Tyyki10.4.2016 klo 12:08
Ei läikkynyt nyt edes teetä päälle.
38. TJV10.4.2016 klo 12:27
Sattuipa niin, että löysin nurkistani PuPen 3/2013 sekä 2/2013. Siinä ne sitten valitettavasti taitavat olla, eikä tarkistusmahdollisuutta näin löydy. Tuntuisi jälkikäteen siltä, että olen ostanut irtonumerot kenties matkaviihteeksi. Kun kolmosesta olen ratkonut Pitkälän s. 3:n ja Kämäräisen s. 9:n ja kakkosesta en ainoaakaan, ilmeisesti ollut muuta tekemistä ja sitten lehtien anti jäänyt hyödyntämattä.

Säikeen innoittamana tekisi mieli kokeilla käärmettä. Niiden mainitaan kuitenkin olevan mahdollisesti erittäin visaisia ja melko varmasti ovatkin kaltaiselleni ainuttakaan käärmettä ratkoneelle. Ekin Sanaristikot-kirjassa vuodelta 2006 ei (vielä?) lajityyppiä käsitellä.

Näkee näistä kumminkin ratkaisut kahteen aikaisempaan käärmeeseen ja sen, että hännästäpäin kirjoitetut ratkaisusanat ovat takaperin.
39. Jy10.4.2016 klo 12:44
TJV, kertomastasi päätellen et varmaankaan ole ratkaissut myöskään Sanakehikko-tehtäviä, joita myös on PuPeissa aina yksi. Käärme ja Sanakehikko ovat osittain sukua toisilleen siinä mielessä, että Sanakehikon keskiruudun alapuolella kehille tulevat sanat/sananosat ovat takaperin vaakariveille vasemmalta oikealle tuleviin sanoihin nähden.

Ensimmäiset ennalta kokemattoman tehtävätyypin ratkaisukerrat ovat tietysti hankalampia kuin myöhemmin, kun tyyppi on tuttu. Itsestäni olen huomannut, että kun en ratko eri tyyppisiä tehtäviä kuin silloin tällöin, niin kestää aina hetken päästä kulloiseenkin tehtävätyyppiin sisälle eli ratkaisemisen alkuun, vaikka tehtävätyyppi onkin ennestään aivan tuttu. Pätee erityisesti piilosanoihin: muutaman ensimmäisen ratkaisusanan aikaan saaminen on hetken työlästä. Tulee luettua kaikki vihjeet läpi, ja ehkä 3-5 ratkaisusanaa saa aikaan. Sitten vihjeet alkavat paremmin avautua. Kun samalla aukeamalla olevaa seuraavaa piilosanaa alkaa ratkaista ensimmäisen valmistuttua, niin se lähtee ihan toisenlaisella teholla alkuun.

Kun sanoin Käärmeen ja piilosanojen olevan suosikkejani, unohdin mainita Sanakehikon kolmanneksi samaan joukkoon. Olen aina ihaillen ihmetellyt, miten Sanakehikon tyyppisiä tehtäviä pystytään edes laatimaan.
40. Jaska10.4.2016 klo 12:48
Sain vaikutelman, että tapio on kovasti käärmeissään käärmeistä. Ainakin kyynärän pituudelta.
41. Jy10.4.2016 klo 12:56
Kyy-närä on jo ollutkin Selitä sana väärin -ketjussa. :)
42. tapio10.4.2016 klo 13:25
En ollut tehtävätyypistä "käärme" kovin käärmeissäni, vaikka apukirjaimen sattumanvaraisuus harmittikin (yritän olla harmistumatta jatkossa, jos tulee PuPe.ja tilattua - kymmenen satsissa vielä paljon ratkomattomia tehtäviä).

Huomasin, että itselleni oli vähän nihkeätä väärin päin lukeminen, joka vähän tökki (vähän nihkeää piilosanatehtävissäkin).

Sanakehikko myös minusta ihan kiva tehtävämuoto - ovat olleet käärmeitä hieman helpompia.

Piilosanojen suhteen samantapainen kokemus kuin Jy:llä. Kun niitä tuli ratkottua paljon peräperää, menivät nopeammin kuin nyt silloin tällöin ratkottuina. Tingin hieman minimitavoitteesta ratkoa vihjeitä erillisinä.
43. tapio10.4.2016 klo 13:50
Kiitoksia erityisesti nimimerkille "ky" asiallisesta ja kivasta keskustelusta, vaikka keskustelu ei nyt johtanutkaan mihinkään.
44. iso S10.4.2016 klo 15:54
Keskustelu ei ainakaan ole johtanut nimimerkkiä "ky" tähän säikeeseen.

Painovirheitä tietenkin sattuu, mutta nimien kanssa on kohteliasta olla erityisen tarkkana. Joskus jopa terveellistä. Esimerkiksi kauan sitten erään projektin yhteydessä meitä varoitettiin erään henkilön olevan kemiallisesti puhdas kaikesta huumorintajusta ja muutenkin kovin yksinuottinen. Työkaverillani oli tapana puhutella ihmisiä amerikkalaiseen tapaan nimeltä (ei suomalaiseen tapaan kohdistamalla puhe katsekontaktilla). Hän erehtyi nimittämään tuota tosikkoa Villeksi, kun oikea nimi oli Kalle (nimet muutettu) ja sai kiukkuisen mulkaisun. Vähän myöhemmin oltiin valmistautumassa saunomiseen ja työkaveri kutsui Kallea toisen kerran Villeksi. Tällä kertaa Ville-Kalle heitti kengällä eikä mitenkään helläkätisesti. Onneksi ohi.
45. Jy10.4.2016 klo 20:01
No voin ilmoittaa, että en ole herkkänahkainen tuon suhteen, ja ymmärsin kyllä painovirheestä huolimatta ilman mielipahan häivähdystäkään, kehen tapio viittasi. Itsellenikin pinovihreitä sattuu yhdessä jos toisessa viestissä huolimatta yrityksestä olla tarkkana. :)
46. Olavi Kivalo10.4.2016 klo 21:47
Julistan tapion neroksi. Mikä kansanvillitsijä. Hänen ei tarvitse kuin sanoa joku avainsana (risteävät, tähditys, …) niin ihmiset, jotka toisaalla vaikuttavat järkeviltä, menevät sekaisin. Mutta olkaa valppaana! Hän pyörittää täysin mielensä mukaan jo monta säiettä. Tavoitteena on kaapata koko sivusto. Myös Lukujonosäie (hirvittävää), odottakaas vain.
47. Funny10.4.2016 klo 22:33
Jokin aika sitten jo panin merkille, ettei täällä ristikkopuolella ole paljon muita kiinnostavia aktiivisia säikeitä. Ilman tapiota lähinnä vain nuo Hesarin ristikoiden pohdiskelut. Jos tapio ei antaisi aiheita, keskustelua ei paljon näyttäisi syntyvän.
48. TU11.4.2016 klo 01:05
Nimimerkki tapio herättää tunteita ja keskustelua.
49. Pr11.4.2016 klo 16:37
Hyvä että keskustellaan. Tätä palstaa tulee selatuksi ihan huvin vuoksi (ei kai näitä muuten kannata harrastaakaan). Otin vanhoista lehdistä nuo käärmeet syyniin, ja jo 3. ratkesi parissa tunnissa. Ihan kiva vaivata aivojaan noinkin välillä.
50. tapio211.4.2016 klo 18:52
Ärsyttää tehtävätyypissä kuvaristikko kun sinne on laitettu vihjeitä joita en saa ratkaistua. Pidän tällaista laatijoilta varsin kenkkumaisena temppuna.
51. tapio11.4.2016 klo 22:35
Taidat valittaa itsellesi - en ole juuri ratkaisemattomia vihjeitä kohdannut.
52. joskus12.4.2016 klo 07:25
tapion ja tapio1:n välillä on näköjään ratkaiseva ero
53. joskus12.4.2016 klo 07:25
Piti tietenkin olla tapion ja tapio2:n välillä
54. tapio12.4.2016 klo 09:33
Jotenkin ihmetyttää nämä nimeeni liitetyt trollit. Aloitin ihan asiallisen säikeen, mutta aina jonkun pitää pilata säiettä.
55. 12.4.2016 klo 11:39
Kun Nero-Tapio saa ristikon, piilosanan tai käärmeen ratkaistua, on po. tehtävä lälly tai sen tähditys on virheellinen.
Tähtiä on joko liikaa tai liian vähän. Jos niitä kuitenkin sattumalta on oikea määrä, ovat ne kuitenkin liian himmeitä.

Jos Nero-Tapio ei saa tehtävää ratkaistua, on tehtävä virheellinen. laatija on käyttänyt sanaa, jota Nero-Tapio ei tunne. Tämä sana on siis ristikkokelvoton.

Laatijat laittavat kiusallaan piilosanojen sanat ristikkäin, mikä vaikeuttaa ratkomista ilman risteävien apua. Nero-Tapio koutuu käyttämään apupaperia, mikä on epämiellyttävää.

Ja mikä pahinta, Eki (joka on Nero-Tapion rinnalla vain aloitteleva oppipoika) ei suostu seisomaan päällään, vaikka Nero-Tapio sitä vaatii.

Ja nyt vielä kehtaat miksi trolleja syntyy: Syvää halveksuntaa. Piste
56. Jaska12.4.2016 klo 11:53
... ja karavaani kulkee:)
57. iso S12.4.2016 klo 14:11
Jaska se vaan porskuttaa vaikka on jopa tapiota rankemman ilkeilyn kohteena. Simberg vihjaa Sanasepossa 1/2016 sivun 25 keskeisellä paikalla "Jaska on inha limanuljaska." Oikea asenne, siis Jaskalla, että vaikenee rakkikoirien louskutuksen kuoliaaksi!
58. tapio12.4.2016 klo 19:53
Itseeni kohdistetusta kritiikistä täytyy yrittää suodattaa se, mikä on oikeaa ja mikä väärää kuten 12.4.2016 klo 11:39

Tässä säikeessä oleva aloitusnäkökulma relevantti, sillä Eki itse totesi, ettei keskivälin kirjainta ole harkittu vaan se on satunnainen.

Tähditys on joskus pielessä - sen ovat monet muutkin todenneet arvostelleet tähdityksiä paljon minua kriittisemmin.

Myönnän sen sijaan, että nimetön on oikeassa siinä, että olen aiheettomasti syyttänyt laadintavirheistä.
59. täti12.4.2016 klo 19:57
Tapsa, unohtaisit jo tuon ruikutuksen, anna tähtien tuikkia. OIKEESTI !!!
60. TU12.4.2016 klo 21:25
Kukaan muu ei ole valittanut vihjekirjaimesta. Tähdityksiä ei minusta kukaan ole kritisoinut, turhaa se onkin. Mikäli joku on valittanut liian helpoista tehtävistä, ovat ne, ehkäpä hieman provokatiivisia kirjoituksia. Älä ota niitä taustatueksi.
61. Olavi Kivalo12.4.2016 klo 21:51
"Inha limanuljaska" on niin upea ilmaisu, että kenen tahansa tulisi olla vähintään ihastunut tullessaan luonnehdituksi sellaiseksi. Eikä sen käyttö kerro käyttäjästäkään juuri muuta kuin loistavaa tyylitajua.
62. tapio12.4.2016 klo 22:24
"Tähdityksiä ei minusta kukaan ole kritisoinut"

On paljon arvosteltu eivätkä kaikki arvostelut ole olleet provokatiivisia. Toiki niitäkin on, mutta provokatiivisissakin kommenteissa on usein totta toinen puoli ts. ne ovat kärjistyksiä.
63. tapio23.4.2016 klo 10:49
Jos haluaa ilmaiseksi tutustua tehtätyyppiin alustaloppuun (muotona esim. käärme) ja sanakehikko, SK 1992 arkisto kannattaa kaivaa esille. Erityisesti vuoden 1992 tehtävätarjonta monipuolinen! Suosittelen!
64. tapio23.4.2016 klo 10:51
Ai niin - ei ihan ilmaista. Edellyttää vähintään 3 kk digilehtitilausta eli 30 € panostusta.
65. tapio23.4.2016 klo 14:14
_http://suomenkuvalehti.fi/digilehti/181993-pdf/62 -1414

Tuo PuPe:n rakenteinen käärme SK:n tilaajille, jotka eivät PuPe:ja ole ostaneet
66. tapio23.4.2016 klo 14:16
_http://suomenkuvalehti.fi/digilehti/191993-pdf/62 -1412
67. tampio17.5.2016 klo 21:11
Nostetaanpa näitä tapion säikeitä lisää esille!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *