KESKUSTELUT > RISTIKOT > HÄTÄ!

876. Hätä!

Eki6.5.2004 klo 13:43
Miksiköhän iso S on sijoittanut tänään tulleeseen Me Naisten ristikkoon yleisen hätänumeron keskelle ristikkoa??? Peittääkin pari ruutua, muttei onneksi yhtään vihjettä.

Kaikkeahan painossa sattuu. Yleisin juttu taitaa ola, että valokuva puuttuu tai se yltää isommalle alueelle kuin tarkoitus, siis peittää ruutuja. Kerran oli todella onni matkassa, kun IS-juhannusristikossa oli yksi kuva peittänyt altaan koko vihjeistön. Satuin juuri silloin tsekkaamaan sen paikan päällä eikä se mennyt lehteen asti.
2. Jouni6.5.2004 klo 13:48
Minunkin lyhyen laatijanurani kohdalle sattui aika iso painomoka. Pääkuva oli peittänyt koko ristikon!

Oli siinä ratkojilla ihmettelemistä.
3. iso S6.5.2004 klo 14:06
Jännityksellä odotan että pääsen ihmettä hämmästelemään. Kunnon poliitikon tavoin kiistän kaiken. En minä, mutta ne muut.
4. Eetu7.5.2004 klo 00:16
Kun noita virheitä on, niin ovatko ne enemmän julkaisijoiden kuin laatijoiden syytä?
5. iso S7.5.2004 klo 08:23
En ole vielä nähnyt tätä tapausta, mutta uskallan vakuuttaa, että laatijaparka on syytön, ellei suorastaan syyntakeeton. Tietyssä mielessä voisi jopa väittää, että laatija on AINA syytön, jos ratkaisijan silmien eteen pääsee virhe.

Painatusvaiheessa tapahtuvat virheet eivät ole laatijan kontrolloitavissa. Se on lehden toimituksen ja painotalon välinen asia.

Jos tuotantoketjun alkupää on laatija - kuvittaja/toteuttaja - tarkastaja, ei laatijaa voi pitää vastuullisena kuvittajan tai toteuttajan tekemistä virheistä.

Omista virheistään laatija on tietysti vastuussa, mutta periaatteessa ei siitä, että ne pääsevät ratkojalle asti. Tarkastajan pitäisi huomata ja palauttaa korjattavaksi. Tätä tarkoitin sanoessani että laatija on aina syytön.

Käytännössä tarkastajakin on vain ihminen, tavallista parempi toki, joten joku virhe voi jäädä huomaamatta tai asiatieto tarkastamatta. Esimerkiksi jos vaikkapa ile laittaisi pääkuvaan puhekuplan 'ostin täpläpyrstöisen huntusilmän' ja siitä tulisi ratkaisulause 'eksoottisen kalan hankkiminen', tarkastaja saattaisi luottaa akvaarioharrastuksestaan tunnetun laatijan sanaan eikä tarkistaisi ja huomaisi, että ilelle on tullut sananmuunnosmoka ja kalan nimen kuuluisikin olla 'huntupyrstöinen täpläsilmä' (kalan nimi keksitty). Siis laatijankin olisi syytä tehdä tarkkaa ja huolellista työtä.
6. MM7.5.2004 klo 10:17
Niin kuin on jo todettu, Laatija-Piirtäjä-Tarkastaja-ketjun loppupäässä myös Taittaja lisää virheitten mahdollisuutta. Joskus huolimattomuuttaan, mutta usein myös "hyvää hyvyyttään" poistamalla vihjeruuduista kaikki roskat ja karvat, eli vihjeet sanoille esim. LIKA ja OHUUS.

Onpa kerran erääseen pääsiäisaiheiseen ristikkooni vekkuli taittaja lisännyt söpöjä piirrostipuja tepastelemaan kaikkiin mahdollisiin rakoihin vihjereunaan ja pääkuvaan. Lisääntyipä siten ristikon vaikeustaso ihan toisiin fääreihin...
7. Matti7.5.2004 klo 14:48
Tuoreimman SK:n ristikossa muuan vihje oli pudonnut yhtä ruutua liian alas. Ei juuri haitannut ratkontaa, koska ristikko oli viritetty yksitähtiseksi.
8. Eki7.5.2004 klo 15:09
Lisätään ketjuun KORJAAJA, joka on saattanut munia. Tutkitaan.
9. ile7.5.2004 klo 20:01
Tarkastajakaan ei aina ole syyllinen, mikäli julkaistavaan ristikkoon jää lapsus. Ainakaan ensimmäinen tarkastaja.

Tällainen ykkösvaiheen tarkastaja tarkastaa ristikon raakileena ennen kuin se lähtee kuvittajalle kautta toteuttajalle. Itsekin tarkastan erään ???-laatijamme työt tässä vaiheessa enkä tiedä, kuka tarkastaa painovalmiin version.

isoa äSsää informoin sen verran, että huntupyrstöisen täpläsilmän nimellä ei akvaariokaloja tietääkseni ole vielä ollut kaupan (niinhän sinä tiesitkin) mutta huntupyrstöisiä teleskooppi- ja kuplasilmiä on tarjolla kylläkin.

Kyse on kultakalan jalostetuista muunnoksista, joita voinee verrata tohtori Frankesteinin tuotoksiin. Esimerkiksi taivaantähystäjänä tunnettu kultakala - paitsi että se komean mutta uintiin huonosti soveltuvan huntupyrstönsä vuoksi etenee vedessä vaivalloisesti - on myös käytännössä 'sokea', sillä sen silmät on saatu kääntymään kohti taivaan lakipistettä. Se näkee akvaarion peitinlasit mainiosti, ehkä akvaarion ylle kumartuneen akvaarioharrastajan hahmon, mutta ei juuri muuta.

Ihme että tällaisia muotopuolia kaloja saa laillisesti pitää lemmikkeinä. Ja kuka perkele näitä kummajaisia ostaa?
10. iso S7.5.2004 klo 21:03
Jep, kaikkea se piru tenkillänsä teettää.

Nyt olen saanut näköhavainnon 112-virhestä. Luulin että kyseessä olisi suurempikin hätä. Tuskin tuo (näyttää olevan harhautunut sivunumeron kopio) ketään hämää. Kiusallista silti.
11. ile7.5.2004 klo 21:20
Olisiko tuo yleinen hätänumero painettu ristikkoon, jotta ratkojat voivat pattitilanteessa soittaa siihen?

-Aa puu va!

-Rauhoittukaa! Ja kertokaa rauhallisesti mikä on hätänä???

-Ookkona Oulusta??? Mikä on isokulle???
12. Pena7.5.2004 klo 21:29
Kulle ainakin lienee jonkunlainen kalaverkko? Onko isokulle suuri semmoinen?

http://www.lohijokitiimi.fi/kuva_vene.htm
13. ile7.5.2004 klo 21:59
Nykäsen mukaan näin on.


Tästä tulikin mieleeni Nykäsvitsi, jonka männä viikolla kuulin.


Matti Nykäsellä on sekä hyviä että huonoja uutisia.
Hyvä uutinen on se, että Matti on jättänyt viinakset. Huono uutinen puolestaan on se, että Matti ei muista minne viinakset jätti.
14. jupejus8.5.2004 klo 00:05
Kulle on lohenpyynnissä (myös siian) käytettty (poveton) nuotta. Heittoverkko.
15. Pena8.5.2004 klo 00:19
jupejus: Mitä tuo poveton tarkoittaa? Il mantissejä? :-D
16. jupejus8.5.2004 klo 12:00
En ole nyt aivan varma ja käsitykset ja nimitykset nuottien ja verkkojen mallitkin voivat muuttua pyyntitavoista ja -alueista johtuen, mutta eikös povi ole nuotassa ennen perää. Perähän on silmiltään tihein osa ja siitä harvempi, ja samalla kuristava (hartiota muistuttava) osa on povi. Sitten on nuotan alkuosa vielä harvasilmäisempi (mikähän sen nimi on nuotassa).
On voitu myös käyttää vanhoja harvoja verkkoja siulaverkkoina (ohjeaitoina) ja peräverkot sitten.
17. ile8.5.2004 klo 12:18
Ehdotus kysymykseksi Visamestari -pelin visaiseen osioon:

Mitkä ulokkeet löytyvät sekä naisesta että heittoverkosta?

a) tissit ja hanuri

b) bosat ja peppu

c) daisarit ja takapuoli

d) tisut ja pylly

e) povi ja perä

Taitaisi olla liian helppo???
18. Timppa8.5.2004 klo 12:32
Hyvä ile! :D

Tuon tyylisiä kysymyksiähän siellä on...:):):)
19. Pena8.5.2004 klo 14:19
Otinpa kirjastossa kopion (toisen kerran elämässäni, ja tämän sivuston ansiosta) kyseisestä Me Naiset -lehden "hätä-ristikosta". Eihän tuo virhe haitannut yhtään ratkontaa, en tiedä sitten haittaako vähemmän harrastajia. Onpahan vain hyvä muistutus yleisestä hätänumerosta! Ratkontaan meni 8 minuuttia, jos se nyt ketään kiinnostaa. Kiva ja huumoripitoinen ristikko, kiitos.

Vaan en ilikiä lähettää sitä arvontaan, sehän on mimmeille!
;-)
20. Timppa8.5.2004 klo 16:27
Pena> Lähetä vaan, olen minäkin joskus lähettänyt terveysalan lehden ristikoita, vaikka se ala ei mulle kuulukaan. En tosin ole koskaan voittanut... Hei! Ja voihan sähköviestin ristikoita ratkoa jossain maan korvessa, josta on matkaa lähimpiin johoihin usseempi kilometri...
21. Timppa8.5.2004 klo 16:30
Sähköviestin isolla kirjaimella + johtoihin...
22. Timppa8.5.2004 klo 17:16
Eihän asia tänne kuulu, mutta ensimmäistä kertaa kuulin Jope Ruonansuun version Uuno/Matti -mukaelmasta. Toivoja kuitenkin kertoi kappaleen kuulostaneen hauskalle, itse sanoisin hauskalta. Kumpi lienee oikein... (Apua Anj... eikun Antti...)
23. iso S8.5.2004 klo 17:25
Pena, kiitos kiitoksista. Pääkuvaan ja siitä lähteviin lauseisiin olin nimenomaan yrittänyt uittaa minulle tyypillistä sairasta verbaalivirhehuumoria. Ajattelin aiheen sopivan lehteen ihan hyvin, kun naiset ovat yleensä fiksumpaa ja kultturellimpia väkeä. Ns. miestenlehtiin pitäisi varmaan tehdä ihan toisenlaisia.

Ilmainen vihje: voithan palauttaa toisella lähettäjänimellä, vaikka Benita. Hyö toimituksess ei tiijä mittää. Vai pitääkö siihen laittaa sotu? Siitä paljastuu sukupuoli, mutta sekin hoituu. Väitä olevasi yksi niistä harvoista poikkeuksista, kenen tunnarissa on tällainen sukupuolivirhe!
24. HooTee8.5.2004 klo 17:35
Älä Pena yhden ristikon takia suostu sukupuolenvaihtoon...lähetellään vaan Iisakeita
25. ile8.5.2004 klo 18:45
Onneksi olkoon, Penita!

Onnetar on suosinut Teitä Me naiset -lehden ristikkokisan arvonnassa.

Carmen -lämpörullat ovat jo tulossa postissa.
26. Kravattimies9.5.2004 klo 00:57
Timppa, olet oikeassa:
>kuulostaa hauskalle, itse sanoisin hauskalta

Odotellessamme asiantuntijoiden painavaa sanaa...

Usein itse sanon virheellisesti kuulostaa hauskalle, maistuu hyvälle, mutta jos joku valittaa siitä, niin korjaan muotoihin hauskalta, hyvältä. Minulle kelpaavat molemmat muodot, mutta kirjanoppineiden mukaan on vain yksi oikea tapa:

Aistihavainnot

Kun suomeksi kerrotaan miltä jokin maistuu, tuntuu, näyttää, kuulostaa, tuoksuu tai haisee, käytetään ablatiivia, eli päätettä -lta, -ltä.

Tuntuu hyvältä.
Näyttää hyvältä.
Maistuu suolaiselta.
Kuulostaa paremmalta.

Verbi "vaikuttaa" edellyttää samaa muotoa.
Hyvältä vaikuttaa.

Henkilö, joka ilmaisee aistihavainnon, on elatiivissa, eli -sta/stä -muodossa.

Minusta tuntuu hyvältä.
Meistä se kuulostaa sopivalta.
Minusta se maistuu suolaiselta.
Minusta täällä tuoksuu valkosipulilta.
Minusta se näyttää kauniilta.

Lähde:
http://veta.yle.fi/finska/aisti.php
27. Timppa9.5.2004 klo 11:42
Kravattimies> mitäpä sitä enää muiden asiantuntijoiden lausuntoja odottelee, kun löysit noin selkeän sivun. Tyhmempikin ymmärtää... :) Kiitos!
28. iso S9.5.2004 klo 12:49
Joskus sukan ja kengän yhteistyö ei suju toivotulla tavalla ja sukka päätyy makkaralle jalan alle. Vaimon mielestä siinä on jotain huvittavaa, kun sanon sukan olevan pahanmakuinen. Maistaisi niin muistaisi!
29. Matti9.5.2004 klo 15:01
Nuoret välillä diggaavat jostakin. Useimmat sentään jotakin. Kumpi lienee oikein, vai onko molemmat. Vai onko tällaisille slangi-ilmaisuille sääntöjä?
30. iso S9.5.2004 klo 17:20
Minun kielikorvani haluaisi digata jotakin, jos digata pitää. Alkuperäiskielestä ei tietysti aina voi vetää mallia, mutta minun muistikuvani mukaan jotakin-muotoisena se alunperin puhekieleen pesiytyi.

Olisiko ero diggaamisen määrässä? Jotakin rakastetaan, mutta jostakin tykätään.
31. Aikku9.5.2004 klo 18:48
Pena, olisit vaan rohkeasti palauttanut sen ristikon. Nyt menivät Carmen -lämpörullat sivu suun!! ;-)
32. iso S9.5.2004 klo 19:18
Aikku, ettet vaan olisi sotkenut lämpörullia ja kiinalaisia kevätrullia keskenään!

Menköön hätä-palstalle tämäkin: jollakin oli hätä töyhtöhyyppien katoamisesta. Klaukkalan pelloilla näin juuri kaksi.
33. Aikku9.5.2004 klo 19:27
iso S, ei taida kiinalaiset kevätrullat kestää postin kuljetusta, vaikka sitä nopeaksi mainostetaankin.
34. Timppa9.5.2004 klo 19:29
Diggaamisessa lienee kaksi koulukuntaa; jostakin/jotakin. Jotkut itseään tärkeinä pitävät sudeettistadilaiset ovat ehdottomasti "jostakin" -kannalla, mutta lieneekö siinä jotain kapinaa kielikorvaa vastaan. Vaikka kuinka maalaiseksi minua ajateltaisiin, niin kyllä minä diggaan esim. Bob Dylania, Steppenwolfia, Pete Seegeriä, Creamia jne.
35. Timppa9.5.2004 klo 19:34
Aikku> Pizzat kestää kuljetusta...:)
36. Aikku9.5.2004 klo 19:37
Timppa: Pizza kestää postin kuljetuksen? Kokeillaanko?
Montakohan päivää se kestää Klaukkalasta Kouvolaan?
37. Timppa9.5.2004 klo 19:43
Aikku> Ei nyt sekään sentään postin kuljetusta taida kestää...
38. Minna21.5.2011 klo 14:41
Miksei teitin ristikkoa voi tehdä netissä??
39. m21.5.2011 klo 15:15
Kuva mahtuu sille halutulle paikalle, kun niitä ei erikseen lähetetä, vaan pdf paketissa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *