KESKUSTELUT > RISTIKOT > HESARIN RISTIKOT

87. Hesarin ristikot

Antsu10.5.2003 klo 12:21
"STOA"-otsikon alla oleva kaskustelu lienee taas yksi esimerkki seuraavasta:

Jos esim. Suomen Kuvalehden ***-ristikossa tulee ratkaisuksi sana, joka tuntuu aivan käsittämättömältä, sille lähes aina löytyy selitys (itse miettimällä tai muilta kyselemällä tai SK:n seuraavien numeroiden "Pari sanaa ristikoista" -palstalta). Ja usein selitys antaa aivan loistavan ahaa-elämys -tyyppisen tunteen, että "olipas ovelaa" tms.

Sen sijaan jos Hesarin ristikossa on käsittämätön ratkaisu, sen selitys näyttää yleensä olevan laatijan virhe, joka johtaa jo ratkaisuvaiheessa lähinnä suunnattomaan ärtymykseen.

Eiköhän se STOA pidä olla STOP. Paitsi että en kyllä
käsitä, miten tehtävän laatija on voinut olla huomaamatta, että STOP johtaa pystysanaan (jonka vihjeenä on pilven kuva) HATTA*P (* on piilokirjain).

Virheitä tietysti sattuu itse kullekin, mutta jos Hesarissa vaivauduttaisiin edes jotenkin kommentoimaan (ja jopa valittelemaan) noita, niin ratkoja tuntisi ehkä olonsa vähemmän ärtyneeksi.
2. Antti Viitamäki10.5.2003 klo 13:18
Hesari on maailman suurin lehti ja maailman pää-äänenkannattaja. Sen ei tarvitse selitellä eikä valitella.
Eläköön Hesari.
3. Maiju10.5.2003 klo 13:28
Laitoin juuri HS-vapaa-ajan toimitukselle sähköpostia, jossa kehotin lukemaan näitä sivuja. Ehkäpä sieltä tulee palautetta.
4. Eki10.5.2003 klo 13:45
Taitavat ajatella näpertelyksi ja saivarteluksi. Aika vaikea on näiden perusteella luoda kuvaa Hesarin ristikoista. Ainahan napisijoita riittää.
'Kilpailevien' laatijoiden pitäisi tietysti varoa, mitä täällä kirjoittavat, mutta tässähän ei varsinaisesta kilpailusta ole kyse, vaan ristikoiden arvostuksesta ja laaduntarkkailusta. Ei kai kukaan tosissaan ole yrittämässä Aulista pois Hesarista. Henkilökohtaisesti ovat useatkin henkilöt hyvässä hengessä yrittäneet vaikuttaa Aulikseen ja hänen ristikoittensa eri yksityiskohtiin. Aika huonolla menestyksellä. Olisikin siis suotavaa, että Aulis Espanjassa tai missä liekään tällä hetkellä päivää paistattamassa (työn lomassa) löytäisi nämä sivut ja lukisi palautetta. Olisiko sillä vaikutusta, sen aika voisi näyttää.
Auliksen asemaa ristikkokentässä kuvaa myös se, että Iisakissa "Kuukauden vaikea" ei ole pitkään aikaan tullut Aulikselta vaan hänen ristikkonsa on nykyisin "Kuukauden Aulis". Fiksu veto toimitukselta, koska näin voi vedota missä tahansa tilanteessa, että 'se on sitä Aulista'. Virheetkin ovat Aulista! Tämän palstan perusteella niitä ei vaan ihan niin auliisti hyväksytä. Eikä pidäkään.
5. OSui11.5.2003 klo 13:44
Jos Aulis tekisi Hesarin ristikoita kuin Eki Uutisristikkoa, niin voisi suorastaan (taas tuo outolintu!) epäillä, että hän lukee tätä palstaa. Tuoreimmassa eli numerossa 2222 (palindromi!) on teemalauseissa näitä eri tavalla jaettavissa olevia sanoja. Käytännössä tuskin tästä on kysymys, ja onhan Aulis riimitellyt vastaavalla tavalla jo ammottavina aikoina eli ennen tämän palstan syntyä.

Olen samaa mieltä Ekin kanssa: antaa Auliksen jatkaa, mutta virheiden poistaminen ei voi olla kenellekään haitaksi.

Kuin myös: kollegojen arvostelemisessa täytyy pysyä tiukasti asialinjalla. Kukaan ei ole synnitön, joten pallo voi pompata takaisin, ja se kirvelee...

Siitä huolimatta nostan yhden nimen esille näistä suurien ristikoiden tekijöistä: Seuran Jokikokko. Pariin vuoteen en ole ratkonut niitä, mutta tuskinpa tilanne on muuttunut. Seurassakaan ei ilmeisesti tunneta sitä sääntöä, ettei sana saisi esiintyä samassa ristikossa kahdesti - tai sitten tästä ei vain välitetä. Sanapareja (täsmälleen samassa muodossa, ei siis yhdyssanan osita tai vastaavaa) voi olla kuusikin samassa aukeamassa.

Toisaalta, Jokikokossa tuntuu olevan miestä myöntämään erehdyksensä. Joskus viime hetken viilaukset jäävät huomioimatta vihjeissä. Ilmeisesti tästä oli kysymys silloin, kun vihjeenä oli "kuningaskunta" ja ratkaisuksi tuli RANSKA". Nähtävästi sana oli ollut TANSKA. Parin viikon kuluttua ratkaisu oli taas RANSKA, mutta vihje tällä kertaa "ei ole kuningaskunta". Vain jälkimmäisen ratkaisseille tämä oli ehkä hiukan kummastuttavaa, mutta molemmat ratkaisseille selvää huumoria. Pisteet siitä.
6. J Takala11.5.2003 klo 15:03
6 samaa sanaa aukeamalla on jo aikamoinen saavutus. Yleensä nuo samat sanat huomaa viimeistään, kun on saanut ristikon toteutettua valmiiksi ja tekee viimeistä tarkastusta. Siinä vaiheessa onkin mukava ruveta korjailemaan.

Jokikokko oli muuten useita vuosia sitten tv:ssä jossain ohjelmassa. Näytettiin kun hän laati ristikkoa.
7. OSui11.5.2003 klo 22:30
Muistan sen ohjelman. Jokikokko viimeisteli ristikkoa sängyssä: tuosta pitäisi päästä vielä läpi...noin...ja sitten pitää vielä tarkistaa, ettei ole samoja sanoja...ratkojat eivät tykkää...

Kynä seurasi ylimalkaisesti vaakasanoja ja se oli siinä. Vähän huvitti, kun oli tuloksia seurannut!

Sinänsä konsanaan, tuo sääntöhän ei ole mikään lain kirjain, eikä Seuran aukeaman kokoisen ristikon laatiminen ilman toistoa ole helppoa. Jos tilaaja haluaa laatua, niin sitten pitää olla valmis maksamaan sen verran, että löytyy tarpeeksi pätevä tekijä ja tämä voi käyttää tehtävään riittävästi aikaa. Muuten Jokikokon ristikot ovat mielestäni ihan kelvollisia kansan kärttyisiin käsiin, ja jotkut hänen tyyliinsä tottuneet eivät muita ratkokaan. Kotonakin oli tällainen, joka kuitenkin on nykyään täysin hurahtanut japanilaisiin ristikoihin (toisen firman ja ilmeisesti Sanaseppojenkin kannan mukaan siluettiristikoihin).
8. Pena4.12.2004 klo 17:51
Kuukausiliitteessä marraskuun voittajissa:

"Pekola, Pori"

Eikö Pekola halua etunimeään julki? Onhan se ennenkin ollut. Taitaa olla virhe, vai oliko koko perheen voimin ratkottu ristikko?

:-)

Onnittelut voitosta!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *