KESKUSTELUT > RISTIKOT > HS KUUKAUSILIITE TAMMIKUU 2016

8693. HS KUUKAUSILIITE TAMMIKUU 2016

MP31.12.2015 klo 21:27
Aluksi tuntui aivan helpolta, mutta keskialueille tullessa alkoi totinen vääntäminen. Luulen saaneeni oikean ratkaisun. Onneksi painojälki on kiitettävän selkeä.
2. MP31.12.2015 klo 21:45
Unohtui äskeisestä,hyvää ja onnellista uutta vuotta kaikille ristikoiden ystäville! Rakettien pauke on kuulunut ja monta tuntia.
3. Juho31.12.2015 klo 22:59
Taitaa tuo lehti ilmestyä 2.1.2016, joten ratkotaan sitten ensi vuonna.
4. MP31.12.2015 klo 23:50
Tänne Lapin raukoille rajoille se saatiin jo tänään. Siitä iso kiitos Hesarille! Paperilehteähän ei Lappiin enää viikonloppuisin jaeta.
5. Owlie2.1.2016 klo 13:22
Ainakin pääkaupunkiseudulle kk-liite jaettiin tänään. Iloista alkanutta vuotta itse kullekin!

Oli niin laatijansa näköinen ristikko. Karseasti netistä haettavaa, vanhoja ja uusia kotimaisia sekä ulkomaisia naamoja. Pääkuvan alimmasta lauseesta ainakin "Pähkis" riemastuu. Muutama hymyilyttävä kohtakin löytyi. Jätän yhteen piiloon duaalin, koska en saa kuvasta selvää.
6. Pähkinänsärkijä2.1.2016 klo 13:33
(Kas, en hiffannut näitä kirjoitellessani, että vitja olikin ehditty avata oikein isoin kirjaimin. Siirrän hengentuotteeni siis tänne.)

Hyvää jatkoa tällekin vuodelle, kuomaseni!

(On taas mm. Masa I:n onni, etten ole tätäkään ristikkoa laatinut.)

Haastan kaikki halukkaat huumorimiehet ja -naiset (etenkin ns. kuoliaaksinaurattajaksi ja humoristibongariksi viime vuoden viimeisessä [kommentissaan] osoittautuneen nimimerkki [O]:n) pohtimaan alkuaineita. Laatijamme ALKUAINEITA-vihjeeseen tuli väkisin erään alkuaineen monikko! Olen ymmärtänyt, että monikkomuoto alkuaineista puhuttaessa sopisi uvaamaan esimerkiksi jotakin alkuaineryhmää. Kutakin tietyn protonimäärän atominsa ytimessä omaavaa alkuainetta on tiettävästi vain yksi kutakin.

Muuten virkistävästi vaikeutettu ristikko tällä kertaa, etenkin itäinen vaaleansininen alue antoin pähkäilyn aihetta.

Vielä Owlien arveluun pääkuvan alimmasta "lauseesta": en pahastunut enkä riemastunut - sanapari oli ehkä luontevin aikista kolmesta.
7. p2.1.2016 klo 13:40
(Kas, en hiffannut näitä kirjoitellessani, että vitja olikin ehditty avata oikein isoin kirjaimin. Siirrän hengentuotteeni siis tänne.)

Hyvää jatkoa tällekin vuodelle, kuomaseni!

(On taas mm. Masa I:n onni, etten ole tätäkään ristikkoa laatinut.)

Haastan kaikki halukkaat huumorimiehet ja -naiset (etenkin ns. kuoliaaksinaurattajaksi ja humoristibongariksi viime vuoden viimeisessä [kommentissaan] osoittautuneen nimimerkki [O]:n) pohtimaan alkuaineita. Laatijamme ALKUAINEITA-vihjeeseen tuli väkisin erään alkuaineen monikko! Olen ymmärtänyt, että monikkomuoto alkuaineista puhuttaessa sopisi kuvaamaan esimerkiksi jotakin alkuaineryhmää. Kutakin tietyn protonimäärän atominsa ytimessä omaavaa alkuainetta on tiettävästi vain yksi.

Muuten virkistävästi vaikeutettu ristikko tällä kertaa, etenkin itäinen vaaleansininen alue antoi pähkäilyn aihetta.

Vielä Owlien arveluun pääkuvan alimmasta "lauseesta": en pahastunut enkä riemastunut - sanapari oli ehkä luontevin aikista kolmesta.
8. Pähkinänsärkijä2.1.2016 klo 13:46
(Johan on perhana, kun ei tämä tablettituherrus oikein luonnistu: kun yrittää korjata virheitään, lipsahtaakin keskeneräinen tuotos avaruuteen sellaisen napin painalluksesta, joka on edellisen kerran aiheuttanut vallan muuta. Pyydän anteeksi "palstaviljelyäni" - yritän harjoitella oikolukua ja muutenkin parantaa tapojani. Vai pitäisikö nauttia tabletti sisäisesti?)
9. kaplas2.1.2016 klo 14:17
Ristikko mielestäni helppo. Keskisinisten ulkopuolella jopa tosi helppo, siniset (varsinkin idässä) hidastivat. Googlea joutui käyttämään vain niissä..
10. Virkku2.1.2016 klo 16:52
Pitkälle ratkominen sujui sutjakkaasti, kunnes oikeiden sinisten alue tökkäsi eteen. Yläpuolella olevat vihjekuvat tuottivat ongelmia ja googlettamista. Kyllähän sitten selvisivät merkki, pyörä, vaakuna ja se miesten juttu. Valmis mikä valmis.
11. Jukkis2.1.2016 klo 17:27
Pähkinänsärkijä lopetti vuoden limbolla HS 2882 -säikeessä ja nyt sitten aloittaa vuoden seuraavalla limbolla. Aivan naurettavaa tuo valitus ALKUAINEITA-vihjeestä tulevasta monikollisesta sanasta. Hyvä tavaton, tottakai alkuaineen nimen voi laittaa monikoksi. Aikamoista kieligestapotoimintaa muun väittäminen.
12. pelaaja2.1.2016 klo 17:57
Pähkinänsärkijä kuomaseni,
minulla täällä on sitä alkuainetta ainakin yhdessä kasarissa ja yhdessä uunipadassa. Jos katkaisen molemmat konttini, saatan saada sitä myös luihini. Monikko monikon perään.
Yksi kysymysmerkki sinussa minulla on sen lisäksi, että käytit edellä sanaa 'bongari': sinähän et tykkää vanhasta kielestä (Nykänen = homeiset professorit) etkä uudesta (= kansantahdon alainen), joten niitten välissä lienee jokin totuus? Anna tulla.
13. Seitenvitonen2.1.2016 klo 18:01
Mietiskelin tuossa esimekkivihjettä PLANEETTOJA. Kelpaisiko vastaukseksi esim. MAAPALLOT?
14. Jukkis2.1.2016 klo 18:46
Jos tätä monikkoasiaa haluaa jatkaa, niin ensin kannattaa lukea tämä 10 vuotta ja yksi päivä sitten aloitettu keskustelu:

_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?p1=vast.php&id=2254
15. [O]2.1.2016 klo 19:09
[Pähkis.
Mistähän alkuaineesta mahtaa olla nyt kysymys. Harvoin kun täällä enää käyn? ]
16. Pähkinänsärkijä2.1.2016 klo 19:42
Riemuvoitto: sain hapannaamaksi aiheetta naamioituneen nimimerkin Jukkis nauramaan! En tohdi jatkaa dialogia riitaisissa merkeissä hänen kanssaan, joten jätän herran ansaitsemaansa arvoon.

Kohtalotoverini pelaajalla taitaa olla samaa ainetta tulossa kasarinsa lisäksi kontteihin, kuin minulla jo on molemmissa lonkissani - ei siis samoja alkuaineita, vaan samaa alkuainetta (sic!).

Hattu päästä Seitenvitoselle, joka näytti villakoiran ytimen kommentissaan 2.1.2016 klo 18:01!
17. Jukkis2.1.2016 klo 20:02
Mielikuvituksen puute tietysti on joko etu tai haitta ristikoita ratkoessa. Sitä vinttikoiran ydintä etsiessä voi katsella läpi vaikka nämä maapallot: _http://tinyurl.com/hcehu92
18. Pähkinänsärkijä2.1.2016 klo 20:12
pelaaja 2.1.2016 klo 17:57

Mahtaako olla huomaavaista virittää yleistä keskustelua vanhasta ja uudesta kielestä - ainakaan noin kevein perustein?

Sanonpa vain haasteeseesi, että tykkään vanhasta kielestä kuin hullu puurosta, vaikka en pidäkään Nykästä kielen auktoriteettina - onhan aivan viime aikoinakin täällä jutusteltu sen sisällöstä ja tarkoituksesta, joka lienee eri osissa maatamme puhutun kielen ilmauksien ja niiden (liiankin) monien merkitysten kokoaminen listaksi ikään kuin dokumenttina. Merkityksistä ja proffien korvien mahdollisesta homeisuudesta voimme tietenkin hauskuuttaa toisiamme (nimimerkki [O]:ta mahdollisesti lukuunottamatta loputtomiin.

Tykkään myös uudesta kielestämme, jos se kuulostaa suomelta, rakentuu kuin suomi, taipuu kuin suomi - ja kävelee kuin suomi. "Googlettaa" (googlaata), "bilettää" (bailata) ja muut hassut laina- ja slangisanojen johdannaiset eivät vain kuulosta omilta, vaan hatuttavat, oksettavat. Eihän laboratiosiotyöläinenkään kuseta (toivottavasti) tutkiessaan potilaan virtsanäytettä (jonka aikaansaamiseksi on potilasta tosin todennäköisesti kusettanut) ...
19. otv-a2.1.2016 klo 21:19
Tätä ristikkoa on ihan välttämätöntä kommentoida!
Ongelmia tuottivat jo edellä mainittu miesten juttu nuolien yllä sekä siitä vasemmalla oleva mies.
P-ä, kirjoita alkuaineita-vihjeiden paikalle toinen sana, voit olla tyytyväinen. Eikös se ole niin, että vastaussanan ei ristikoissa tarvitse olla juuri vihjeeseen vastaava, jos se ylipäätään hyväksyttävä(ssä muodossa oleva) sana.
20. mummo3.1.2016 klo 09:52
Lopusta en selvinnyt ilman googlea mutta valmista tuli.
21. joskus3.1.2016 klo 11:22
miehen pää keskisinisten yllä ei ratkea
22. joskus3.1.2016 klo 11:22
miehen pää keskisinisten yllä ei ratkea
23. kaplas3.1.2016 klo 11:35
joskus,älä tuhlaa aikaasi katso Ratkojista.. Laita piste tuntemattomien kirjainten kohdalle..
24. joskus3.1.2016 klo 11:41
Kiitos kaplas, eipä olisi ilman apuja löytynyt!
25. Virkku3.1.2016 klo 11:42
joskus, eipä ihme, ettei miehen pää keskisinisten yläpuolella meinaa ratketa. Onhan näissä ristikoissa etsitty Intian kyliäkin, nyt henkilöä. Itse sain selville laittamalla Ratkojiin saamani kirjaimet ja puuttuvat kirjaimet väliin pisteillä. Aika outo nimi siihen tuli, mutta oikea. Tosin yhtään piilokirjainta ei vastausnimessä ole.
26. iso S3.1.2016 klo 11:54
Kyllä kuitenkin lasken ristikolle eduksi ja laatijalle ansioksi sen, jos ratkaisusana on juuri vihjeeseen vastaava tai vihjettä vastaava.

Siinä otv-a on ihan oikeassa, että ns. kikkavihjeissä (joita akateemikko haluaa kutsuttavan rakennevihjeiksi) vihjeen merkitys (jos sellaista edes on) ei ole sama kuin ratkaisusanan merkitys. Esimerkkinä vaikkapa ISAR => ISKO. Isar on joki, Isko mm. miehen nimi, Oulun kaupunginosa ja rengasfirma, mutta ei tietääkseni joen nimi missään päin maailmaa eikä varsinkaan tuon ristikoista niin tutun joen nimen rinnakkaisversio. Silti vihje on oikeaoppinen typistevihje, molempien alusta on heitetty S pois. Oman nimimerkkini näkövinkkelistä ikävää syrjintää, mutta taiteen kaikkien sääntöjen mukaan tehty.

Mahdollisesti otv-a tarkoittaa ns. ristikkotarkkuutta, joka "oikeuttaa" laatijan vihjaamaan maallikon hyväksymällä, mutta asiantuntijan paheksumalla tavalla. Esimerkiksi laatija saattaa käyttää synonyymivihjeen tapaan sanoja jotka eivät oikeasti tarkoita samaa, esimerkiksi VIISAS => NERO ja MÄTÄ => LAHO. Noiden tyyppisissä tapauksissa voi vedota siihen että ristikot eivät ole absoluuttista tiedettä vaan assosiaatioleikki. Riittää että ratkojalle tulee vihjeestä mieleen laatijan tarkoittama sana. Lisäksi on suotavaa että puhekielessä yleisesti rinnastetaan asiat samalla tavalla löysästi.

Kuitenkin laatijan olisi hyvä välttää väärien käsitysten synnyttämistä ja/tai vahvistamista. Vitsikkäästi voi vihjata SUURI KALA => VALAS mutta joku saattaa saada uskolleen vahvistusta: valas on sittenkin kala.

Pähkinänsärkijä on siksi oikealla asialla, olkoonkin joidenkin mielestä turhasta nipottaja. ALKUAINEITA => RIKIT (tuo ei varmaankaan ole se kyseisessä ristikossa käytetty) on yhtä väärin kuin PITKÄAIKAISIMPIA PRESIDENTTEJÄMME => KEKKOSET. On vain yksi alkuaine jonka nimi on rikki ja on (ainakin toistaiseksi) vain yksi presidentti jonka nimi on KEKKONEN. Molemmat sanat voivat olla ratkaisuna monikkomuodossa, mutta niille on keksittävä joku muu vihje, ettei tule jupinoita. En usko että sellaisissa ristikkolehdissä joissa on laatua valvova tarkastaja moista päästettäisiin läpi. Hesarissahan "tarkastuksen" tekee luultavasti laatija itse.
27. RISUPARTA3.1.2016 klo 12:32
NYT RISTIKON "SINISET" KOHDAT TÖKKII. ONKOHAN KELTAPOHJAINEN KALA-KUVA MIKÄ...KILPI ? VAAKUNOISTA EI AINAKAAN LÖYTYNYT? MYÖS POLKUPYÖRÄN VIEREINEN KUVA HÄMMENTÄÄ. YLHÄÄLLÄ MOOTTORISAHAN LIEPEILLÄ KUNNALLINENKIN ON KENTIES ALUELIITOS , MUTTA VOIKO SÄRÖILLEET MUNAT OLLA RIKKOVAT ? hjelppi-vä.
28. tp3.1.2016 klo 12:36
RISUPARTA, miksi huudat, rauhoitu. Vaakunaa etsi Keski-Euroopasta ja toista epäselvää kuvaa taivaalta.
29. Virkku3.1.2016 klo 12:41
RISUPARTA. Ehdotan, että kokeilet kolmeen ensimmäiseen kysymääsi kohtaan sitä Ratkojien apua: saamasi kirjaimet ja puuttuvat kirjaimet pisteillä. Kaksi viimeistä mielestäni OK.
30. kaplas3.1.2016 klo 13:00
Iso S,hyvä!
31. Pähkinänsärkijä3.1.2016 klo 13:07
Jukkis 2.1.2016 klo 20:02

Huumorisi hersyy ja vain paranee vuoden vanhetessa: lätkäisit googlattavaksemme pitkän liudan planeettaamme maapalloa esittäviä erilaisia kuvia ja malleja. Tätä monin tavoin kuvattua maapalloksi tai Tellukseksi kutsuttua planeettaa on kuitenkin vain yksi - ellei toisin todisteta.

Yltiöpäinen tilastomatemaatikko saattaisi tosin vedota kaiken olevan äärettömyyteen ja todistella näitäkin olevan äärettömästi (jolloin niille kuitenkin järjestyksen vuoksi olisi keksittävä ääretön määrä yksilöllisiä nimiä). ;-)
32. Pähkinänsärkijä3.1.2016 klo 13:14
Tosiaankin, iso S, unohdin yhtyä ylistäjiisi. Asiallinen ja rakentava kommentti 3.1.2016 klo 11:54.
33. Jaksa3.1.2016 klo 13:20
Maapalloja on paljon. Niissä on oikea akselikin.
34. tp3.1.2016 klo 13:56
Täällä annetaan ohjeeksi, että katso Ratkojista, jos et muuten tiedä. Minä olen luullut, että tämä keskustelufoorumi on juuri sellaisia varten, jotka haluavat hienovaraisia vihjeitä, kun omin neuvoin ratkominen ei suju. Mielestäni on kiva lukea palstaa ja saada sekä antaa vihjeitä. Jos haluan katsoa Ratkojista, niin osaan tehdä sen ilman neuvojakin. Ja ratkojissa on tosi paljon virheitä.
35. kaplas3.1.2016 klo 14:18
tp,juuri näin! Mutta huomaa,että jos muutamat "älyttömät" sanat kannattaa luntata,jää aikaa miettiä fiksumpia.. Tuo naama mielestäni kuului niihin ensiksi mainittuihin
36. Jukkis3.1.2016 klo 14:39
Jos haluaa ristikkoon ratkaisusanaksi MAAPALLOT, niin vihjeeksi voi laittaa vaikka tämän kuvan:

_http://aijaa.com/a2trrn

Siinä on kaksi maapalloa. Toinen sellaisena kuin se oli 150 miljoonaa vuotta sitten, toinen sellaisena kuin se on nyt.

Tai sitten tällainen kuva:

_http://aijaa.com/4tAi1J.

Siinä ainakin on kaksi ihan eri maapalloa.

Pähkinänsärkijä ei tietenkään näitä hyväksy. Ihan sattumalta sain NSA-yhteyshenkilöltäni autenttista valvontavideomateriaalia, jossa P. kysyy kaveriltaan, millainen auto tällä on. Kaveri näyttää valokuvan. Tähän P.: "Mutta eihän tuo ole auto, vaan auton kuva."

Iso S tietysti on oikeassa kirjoittaessaan että "niille on keksittävä joku muu vihje, ettei tule jupinoita". Niinkuin nykyään kaikessa viestinnässä, mielikuvituksettomat mielensäpahoittajat löytävät jupinanaihetta milloin tahansa kun joku poikkeaa mistä tahansa kaanonista.
37. RISUPARTA3.1.2016 klo 15:26
En huutanut. Mutta nyt "huudan" ilosta, ristikko ratkesi ilman vinkkejännekin. Kiitos silti.
38. Pähkinänsärkijä3.1.2016 klo 15:47
Näetpä Jukkis nyt paljon vaivaa aidanseipään eteen, kun puhe on aidasta.

Maapalloammekin voi kuvata ja mallintaa monin tavoin - sen kuitenkaan "monistumatta" useiksi Telluksiksi, vaikka muoto kuinka muuttuu.

Samoin esimerkiksi hiuseliksiirihuijari voi ilmoituksessaan julkaista kaksi kuvaa herra Virtasesta, ennen ja jälkeen käsittelyn: näemme kaksi erilaista pärstää, kaljun ja pörröpään. Kuitenkaan kuvapari ei esitä kahta Virtasta, vaan yhtä ainoaa onnetonta, joka poseeraa kakkoskuvassa luultavasti peruukki päässään.

En näe järkeväksi täyttää tätä vitjaa enemmillä juupaseipäsviisasteluilla kuvan tai mallin ja sen kohteen erottamisesta. Ellei keskustelu luonnistu yhteisellä käsitteellisellä tasolla, se ei johda mihinkään. Mikäli kanssakeskustelijan nimittäminen limboajaksi, nipottajaksi tai mielikuvituksettomaksi mielensäpahoittajaksi ei sitten korvaa väittelyn synteesiä.
39. fedor3.1.2016 klo 16:12
Kun palstalla alettiin halkoa hiuksia, päätin minäkin puolittaa karvani. Yhdessä yössä kävi virtaset, turkki meni niin huonoon kuntoon, että nyt odottaa trimmi ja uuskasvu. Sattuipahan tämäkin riesa pahimpaan pakkasaikaan. Pääosin joudun lymyilemään sisällä. Ja mikäpä kämisintä: ulos mennessä on vedettävä ylle pulloveri. Mokomakin pujopaita hävettää vietävästi koirupuistossa. Uuden vuoden kunniaksi päätin myös laittaa ränttäliksi. Tuskin on enempää hävettävää, kun turkki jo veks, kieli poskessa, mieli solmussa. Ehkä joku osaa tämänkin sopan selittää:

nappi – napitus – napittaa – napittaminen
happi – hapitus – hapittaa – hapittaminen (alkuaine)
hattu – hatutus – hatuttaa – hatuttaminen
tellus – tellutus – telluttaa – telluttaminen (absoluuttinen tiede)
ittu – itutus – ituttaa – ituttaminen (ns. kikkavihje)
fani – fanitus – fanittaa – fanittaminen (näkövinkkeli)
google – googletus/googlaus – googlettaa/googlata – goolettaminen (rinnakkaisversio)
bile(et) – biletys – bilettää – bilettäminen
bailu(t) – bailutus/bailaus – bailuttaa/bailata – bailuttaminen (synonyymivihje)
some – sometus – somettaa – somettaminen (oikeaoppinen typistevihje)
kelju – keljutus – keljuttaa – keljuttaminen
ral-lal-laa – rallatus – rallattaa – rallattaminen (normisuomi)
Ja mitä meihin koiruihin tulee:
vainu – vainuu/vainutus – vainuta/vainuttaa – vainuaminen/vanuttaminen
juoksu – juoksutus/juoksetus – juoksuttaa/juoksettaa – juoksuttaminen/juoksettaminen
tuoksu – tuoksutus – tuoksuttaa – tuoksuttaminen
susi – susetus – susettaa – susettaminen (assosiaatioleikki)

Kyllä, kyllä, suomi on aivan huikea kieli ja tästäkin susesta aivan selvä johtosäännös löytyy, ai eikö? <(^.^)>
40. apua3.1.2016 klo 16:48
Onpahan merkilliseksi mennyt, hyi sentään.
41. mummo3.1.2016 klo 17:59
Täällä kokoontuu näköjään näsäviisasten kerho. Ennen täällä oli mukavia vihjeitä antavien klubi.
42. pelaaja3.1.2016 klo 18:21
Hah, milloinkahan se "ennen" mahtoi olla? Se, mikä nyt on "merkilliseksi mennyt"? Kun ainakin viimeiset 7-8 vuotta täällä on ollut kutakuinkin samanlaista eli epäsäännöllisen säännöllisesti täällä on syntynyt sekä keskustelua että kysymyksiin vastailua + ns. ylimääräisiä heittoja. Porukka pysynyt sitä myöten aika samanlaisena; mukana viisaita ja vähemmän viisaita sekä minä.
43. mummeli3.1.2016 klo 19:20
Nyt kun olen saanut Hesarin ristikot täytettyä, kysuisin tämän sivuston ylläpitäjiltä mihin on unohtunut Metsälehden jouluristikko.
44. Matti3.1.2016 klo 19:43
Esim uraania on useita isotooppeja (sama määrä protoneja mutta eri määrä neutroneja ytimessä), vaikkapa U235 ja U238. Nämä eivät ole samoja, siis monikko uraanit on ihan korrekti.
45. Juha N3.1.2016 klo 20:49
Jos Pähkinänsärkijä itse malttaisit käydä sanansäilälläsi vain asioiden etkä henkilöiden kimppuun, olisi tätäkin väittelyä mukavampi seurata. Jostain syystä kuitenkin mielelläsi halvennat ja mitätöit vastaanväittäjiäsi henkilöönkäyvillä myrkkypiikeillä - kuin pahainen työpaikkakiusaaja. Kaksi selvää esimerkkiä tästä säikeestä:

2.1.2016 klo 13:33 "Haastan kaikki halukkaat huumorimiehet ja -naiset (etenkin ns. kuoliaaksinaurattajaksi ja humoristibongariksi viime vuoden viimeisessä [kommentissaan] osoittautuneen nimimerkki [O]:n) pohtimaan alkuaineita."

2.1.2016 klo 19:42 "Riemuvoitto: sain hapannaamaksi aiheetta naamioituneen nimimerkin Jukkis nauramaan! En tohdi jatkaa dialogia riitaisissa merkeissä hänen kanssaan, joten jätän herran ansaitsemaansa arvoon."

Tuollaisia henkilöönkäyviä heittoja on ainakin itselleni hyvin vastenmielistä lukea. Tämä oli pakko sanoa, vaikka tiedänkin, että seuraavat piikit ovat nyt omiaan kohdistumaan minun persoonaani, tyyliin "Mikä jalo ritari ryntäsikään puolustamaan O:ta ja Jukkista pahalta lohkäärmeeltä" tai vastaavaa.

Jukkis ei tietenkään mitään selustatukea keneltäkään tarvitse, mutta O:n ainaisen nälvimisen voisit mielellään lopettaa. Halvennat sillä sitä paitsi eniten itseäsi.
46. Seitenvitonen3.1.2016 klo 20:56
Syntyihän sitä Pähkinänsärkijän (2.1. 13:33) toivomaa keskustelua, ja mukana pientä keljuiluakin. Mutta mukava on ollut lukea kummankin puolen vastaansanomattomia perusteluja. Eikä n.s. vyön alle iskuja ole tullut pahemmin.
Hyvä ystävämme pelaaja osaa sopivasti keventää huumorillaan, jos jollain pipo alkaa liikaa kiristää. Loppujen lopuksi tykkään porukasta, olette sen verran värikästä ja fiksua sakkia.
47. Seitenvitonen3.1.2016 klo 21:02
Anteeksi Juha.
48. Jukkis3.1.2016 klo 21:59
Niin vielä noista alkuaineiden monikoista. Matti jo sanoi sen, mitä mullakin kävi mielessä. Ja jos hiukka on mielikuvitusta, niin saattaa oivaltaa, missä yhteydessä joku voisi sanoa vaikka että "Kannetaas nuo kaasut varastoon, ota sä vaikka nuo hapet niin minä otan nää typet."
49. Matti3.1.2016 klo 23:31
Kemian tunnilla on pöydällä kaksi keltaista möhkälettä. Tunnin lopussa opettaja voi sanoa, että viekää nuo rikit takaisin kaappiin.

Tai: alkoholeissa hapet ovat hydroksyyliryhmissä -OH.
50. PIENI HARMI4.1.2016 klo 10:48
Minkä alan ihmisiä on oikeassa yläkulmassa kalojen yläpuolella oleva kasvo. Vastaus tulee pystysanoista, mutta olisi kiva tietää.
Onko nimi vain osittain?
51. Virkku4.1.2016 klo 12:14
PIENI HARMI. On sukunimi. Yhdysvaltalainen laulaja ja näyttelijä.
52. mumma4.1.2016 klo 14:00
Tulihan valmiiksi, vaikka pitikin googlettaa paljon (=käyttää kuukkelia).
53. Pähkinänsärkijä4.1.2016 klo 14:10
Juha N, kiitos aiheellisesta näpäytyksestä!

Olisitpa liittänyt huolella keräämiisi sitaatteihin myös niitä edeltäneet ao. nimimerkkien pistämät piikit, niin olisit voinut tyytyä moittimaan minua vain provosoitumisesta vastaamaan niihin - ja kehottanut minua Messiaan tavoin kenties kääntämään toisen poskeni aina litsarin saatuani ;-)

Nimimerkki Matin kommentti 3.1.2016 klo 19:43 on kiinnostava, jos alkuaine uraani onkin sen eri isotooppien ryhmä (no, niistä lienee vaikeaa pusertaa monikollista ristikkosanaa muulla tavoin kuin antamalla vihjeeksi vähintään kaksi U-tunnusta). Kello 23:31 kommentissa ei kuitenkaan taida olla kyse hapista, vaan happi- ja vetyatomeista jonkin molekyylin osana?

Alkuaine- ym. monikkoja koskeva keskustelu nimimerkki jukkiksen kanssa on edelleen hedelmätöntä mm. siksi, että argumenttimme liikkuvat eri käsitetasoilla tyyliin alkuaine / alkuaine-erät, planeetta / planeetan kuvat tai mallit ym.

En kykene laskemaan rimaani alemmas, joten tyydyn harjoittelemaan sen alitusta tasolla, johon oma ymmärrykseni riittää.
54. Jukkis4.1.2016 klo 15:18
Lienee kuitenkin aika selvää, että kysymykseen "Voiko monikollinen alkuaineen nimi olla ristikon ratkaisusanana?" on ihan selkeä "Tottakai voi olla". Siitä, minkälaisella vihjeellä se monikko sinne on asiallista saada, voitaisiin jatkaa keskustelua vaikka kuinka pitään.
55. pelaaja4.1.2016 klo 19:25
Todellakin, nimimerkit 'apua' ja 'mummo' olivat oikeassa - on tämä "merkilliseksi mennyt". Nimittäin "ennen" jo 7 samaa asiaa koskevan kommentin jälkeen (mikäli kommentit siis eivät olleet kysymyksiä yhdestä ja samasta vihjeestä) joku aina ehätti sanomaan "Lopettakaa! Olen aina luullut, että tämä palsta on sitä varten, että..." Ja nyt on jo 23 alkuainerepliikkiä päässyt ilmoille ilman uhkailuja.
Kas, minäkin ymmärrän Pähkinänsärkijän yhden alkuaineen periaatteen mutta ymmärrän myös sen, etten halua kaikkia hopeoitani sulattaa yhdeksi massaksi saadakseni ne sopimaan ristikon kysymyksiä herättäneen vihjeen ratkaisuksi. Pedanttisena ihmisenä sanon vaan, että laatija ei välttämättä ottanut huomioon pedanttisten tieteentuntijoiden tuskaa. Sellaista kamaluutta on 'tutkitusti' sattunut muillekin laatijoille. Esimerkkeinä vaikka voima, teho ja paino, o-ou, koska kilo siis ei oikeasti ole paino (=> muilta säikeiltä luntattua tietoa).
Pähkinänsärkijän ja O:n molemminpuolinen taistelu on jatkunut pitkään. Sekin on 'tutkittu' juttu mutta ei siitä sen enempää vaikkakin sen seuraamisessa on ollut oma viehätyksensä. Ihan kauheeta, jos se loppuu tähän :-) Pähkinänsärkijän kommenttejahan tituleerataan useimmiten vuodatuksiksi mutta aina niistä syntyy keskustelua, hyvää tai pahaa. Ja on hän itsekin tituleerannut eräitten kommentteja vuodatuksiksi. Niistä semmoisista huomaa, että jotain on luettu loppuun asti. Yleisön täys hiljaisuushan kommentin jälkeen voi olla noloa, ehkä.

Ja vielä, parhaat terveiset Seitenvitoselle! Enkä usko, että Juha N olisi kommenttisi vuoksi ryhtynyt mielensäpahoittajaksi :-)
56. jykä4.1.2016 klo 21:27
Tein valmiiksi ja kurkistin tänne. Mielestäni ristikko on helppo.Teepeetä komppaan, pähkinän jutut ohitan
57. PIENI HARMI4.1.2016 klo 22:39
VIRKKU, kiitos! Minä pöljähän olin laittanut väärän loppukirjaimen ylärivin rouvalle.
58. ------4.1.2016 klo 22:55
Lainaus pelaajalta:
"Pedanttisena ihmisenä sanon vaan, että laatija ei välttämättä ottanut huomioon pedanttisten tieteentuntijoiden tuskaa."

Jos olet pelaaja oikeasti pedanttinen ihminen, sanot "vain", et sano "vaan".
59. Jaska4.1.2016 klo 23:01
On ne monikot hyväksyttävä pelkästään hienostuneiden monimielisyyksien takia. Esim.

EI PITÄNYT KIINNI KULLISTAAN (8)
60. Jaska4.1.2016 klo 23:03
Korjaan, ei (8), vaan tietysti (7). Vihje sopii myös ratkaisusanalle (5).
61. Matti4.1.2016 klo 23:40
Vielä: eihän tämä keskustelu rajoitu alkuaineisiin, miksi rajoittuisi? Mietitään siis, onko VEDET kelvollinen sanaristikkosana.
62. pelaaja5.1.2016 klo 08:11
------ 4.1.2016 klo 22:55
Kielitoimiston sanakirjasta poimittua: Vaan 2. adv., ark. vain. Hän vaan seisoi ja katseli. Aina vaan hinnat nousevat. Mene vaan, jos on kiire. Anna tulla vaan! Ettei vaan kävisi hullusti. Tulen heti kun vaan ehdin. Tuollaisen nyt tekee kuka vaan. | ”Mistäs sen tiedät?” ”Tiedänpähän vaan.”

Tuonkin perusteella katson, että voin kaikessa rauhassa ja pedanttisuuteni säilyttäen käyttää sanontaa "sanon vaan". Tosin en ole ihan varma, olenko oikeasti pedanttinen. Taipumusta sinne päin minulla kuitenkin on.
63. ------5.1.2016 klo 09:04
"Vain" on kirjakieltä, "vaan" arkikieltä, löysää puhetta, joka ei sovi pedantille?
Käännä sanat englanniksi:
vain=only
vaan=but=mutta
64. mestari5.1.2016 klo 09:11
pedanttinen = turhantarkka, pikkumainen, saivarteleva

Taitaa pitää paikkansa?
65. Juho5.1.2016 klo 09:27
Olenpa vaan kuullut joskus vaan-sanan sijaan vain-sanankin, otti sekin vähän korvaan, vaan.
66. Tarja5.1.2016 klo 09:45
Mestari, pedanttinen voi olla myös positiivisessa mielessä, sanatarkka ja sääntöjä noudattava.
67. Jaska5.1.2016 klo 10:42
Pakkanen paukkuu, ja sixstroke trollailee lämpimikseen.
68. joskus5.1.2016 klo 10:43
Vrt kasvot, sakset. Kasvoni ovat punaiset, vai: kasvoni on punainen?
69. Seitenvitonen5.1.2016 klo 11:02
Voi jehna, kun se perjantai on vasta kolmen päivän päästä.
70. Tarja5.1.2016 klo 11:02
Jaskan vihjeeseen (4.1. klo 23:01) vastaukseni olisi Nykänen. Hänen kultamitalinsa lienevät nykyään Urheilumuseossa.
71. Jondalar5.1.2016 klo 11:13
Olinkin mietiskellyt samaa asiaa kuin Matti tuohon alkuainekeskusteluun liittyen. Vettä voisi pitää ainutkertaisena niin, että on olemassa vain yksi vesi. Mutta laulaako Kaija Koo väärin, kun sanoo "vedet virtailee, suuret vedet ne virtailee?" Arktiset vedet, vesien suojelu. Juomavesi, perunankeittovesi, jätevesi. Kuravesi, hulevesi, löylyvesi jne. Veden muut olomuodot voivat myös olla monikkoja, "päästää höyryt pihalle" tai "jäät lähtevät".

Yhdyssana tietenkin muuttaa merkitystä. On ihan oikein sanoa pöytähopeat, mutta arveluttavampaa on sanoa hopeat. Ristikkovihjeenä ALKUAINEITA parempi olisi voinut olla esimerkiksi GAIAN LAPSIA. Jälkiviisaasti ajatellen.
72. Jaana5.1.2016 klo 11:40
Se Aulis Lehdon ristikoissa juuri onkin haastavaa ja koukuttavaa, ettei näissä tunneta mitään sääntöjä eikä oikeaoppisuutta. Kun löytää sitten jotakin, jota ei luullut edes etsivänsä, on ilo suuri - vaikka joskus harminkin kautta.
73. kaplas5.1.2016 klo 11:49
Jaana, niinpä. Joskus vihjeen (yleensä vihjekuvan) älyää vasta, kun sanan on saanut paikalleen.
74. Jaska5.1.2016 klo 22:09
Nykänen ei pitanyt kiinni neljästä vaimokullastaankaan. Yhdestä vaimokullasta ja ainakin kolmesta avosellaisesta ei pitänyt kiinni eräs toinenkaan tunnettu Matti:)
75. jykä6.1.2016 klo 21:22
Tää äidinkielenopettajien snobbailu on tosi mukavaa luettavaa. Jatkakaa samaan malliin älkääkä ilkeile kellekään
76. jykä7.1.2016 klo 14:20
Siis ilkeilkö
77. kyselijä12.1.2016 klo 06:44
kaplas , 5.1.16 klo 11.49
"Joskus vihjeen (yleensä vihjekuvan) älyää vasta, kun sanan on saanut paikalleen"
Joko nyt voisi kysyä miksi oikealle alas, 5. alhaalta ja 6. oikealta alkavaan pystysanaan tulee se mikä siihen vaakasanoilla muodostuu. Kuvassa erotan kasvinjuuren alaosaa. Sana nimittäin tuli, muttei äly silti hoksaa.
78. Virkku12.1.2016 klo 08:16
kyselijä. Kysyt nimimerkiltä kaplas, mutta suonet Virkun vastaavan. Olet tulkinnut epäselvän vihjekuvan väärin, kyllä kuvassa on vastaussanan mukainen peltovehje. Varsinkin viime perjantain HS:n vihjekuvat olivat niin hailakoita, että ensin tuli vastaussana ja sitten näki kuvan.
79. kaplas12.1.2016 klo 09:52
Kyselijä,vihje olisi "ilja"
80. *12.1.2016 klo 11:27
Kyselijä, kyllä se on vaan selvä laite kahdella kahvalla.
81. kaplas12.1.2016 klo 11:38
kyselijä,entinen Hgin kaupunginjohtaja
82. kyselijä12.1.2016 klo 11:40
Kiitos Virkku. Katsoin kuvaa suurennuslasilla ja toden totta; erotan nyt siitä hyvin heikkona vantaan ja sen edessä on tietty leikkuuterä. "Juuren paksuin kohta" on selkeästi ohjausaisat. Olen joskus itsekin ollut noissa aisoissa kiinni.
Ikävä myöntää että jään vielä miettimään tuota kaplaan vihjettä "ilja". Se ei vielä auennut, mutta ansaitsee kyllä kiitoksen.
83. kaplas12.1.2016 klo 11:54
kyselijä, jippo:vilja-kaura ja ilja-xxxx!😉
84. mummo 80v.12.1.2016 klo 12:33
Auttakaa "vanhaa" mitä ihmettä kuvaa oikeanpuoleisten sinisten ylänuolen päällä oleva kuvio. Kuva on selvä niin kuin yleensä
näiden vihjekuvat, mutta ei aukee.
85. *12.1.2016 klo 12:41
mummo 80v., se on semmonen miesten juttu.
86. Virkku12.1.2016 klo 12:49
mummo 80v. Pikkusen lipsautin 2.1. klo16.52. Vihjekuvan juttua ei löydy naisten wessoista.
87. kaplas12.1.2016 klo 12:50
mummo 80v,Geller plus napakettu
88. *12.1.2016 klo 12:52
No nyt ainakin asia on selitetty oikein rautalangasta vääntäen.
89. kaplas12.1.2016 klo 12:57
:)
90. kaplas12.1.2016 klo 13:45
kyselijä,anteeksi. Luin tekstin huolimattomasti. Sinähän sanan jo tiesitkin! Hait vain kuvalle selitystä..
91. mummo 80v.12.1.2016 klo 15:19
Kiitos avustajat. Missäpä mummo tälllaisia olisi nähnytkään
92. Robert niemoeller4.11.2016 klo 23:04
Tervetuloa Robert Niemoeller lainan sijoituspalvelutoiminnan Tarjoamme laina 2% asiakkaille inneed minkäänlaista lainaa, on se henkilökohtainen laina, yritysten laina, opiskelija laina jne, jos kiinnostunut lainan, ota yhteyttä lisätietoja ... yhteyttä: robertniemoeller33@gmail.com
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *