KESKUSTELUT > RISTIKOT > NÄÄRÄNNÄPPY

864. Näärännäppy

Mervi26.4.2004 klo 11:23
Moi kaikille!
Mulle on junttaantunut silmäluomeen näärännäppy. Tietääkö kukaan sanailija mistä johtuu moinen nimi näppylälle. Tuleeko nimi näädästä, onko sillä ressukalla joku outo näppy? Lisäksi jos joku tietää keinon miten tästä näppylästä pääsee nopeammin eroon, otan neuvon kiitollisena vastaan.
Iloista kevättä :)
2. Pena26.4.2004 klo 12:02
Älä, Mervi, kokeile tätä kotona! :-)

"Näärännäppy eli naaraan nappi johtui kansan mukaan siitä, että katseli avaimenreiästä kuhertelijoita salaa, tirkisteli käymälän alla tarpeella käyvien takapuolia tai muuten katsoi toisen sukupuolen paljaita sukuelimiä. Parannuskeinoja olivat mm. kissan- tai koiranhännällä pyyhkäiseminen sekä silmän painaminen lehmän hännänaluksella tai kultasormuksella."

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/silmat4.html
3. iso S26.4.2004 klo 12:33
http://www.pyhajarvi.fi/tk/itsehopa/silmavai.htm

Tulehtunutta talirauhasta silmäluomessa kutsutaan näärännäpyksi. Se ilmenee paikallisena tai koko luomen alueelle leviävänä punoituksena, turvotuksena tai aristuksena.

Itsehoito

Märkäpesäke aukeaa tavallisesti kypsyttyään ja paranee muutamassa päivässä.

Näärännäppyä voi hoitaa kuivalla lämpöhoidolla aukeamisen jouduttamiseksi l. esim. laittamalla pulloon lämmintä vettä ja pitämällä näärännäpyn päällä. Kosteaa haudetta on vältettävä tulehduksen leviämisen vuoksi.

Jos Sinulle tulee kuumetta, hakeudu terveyskeskuksen vastaanotolle, tulehdus voi olla leviämässä.

www.lastenlaakari.com/7.htm

Silloin tällöin silmäluomen reunaan ilmaantuu pieni paise, joka on seurausta silmäluomen rauhasen tukkeutumisesta ja tulehtumisesta. Tällainen näärännäppy rauhoittuu usein itsestään, mutta jos näin ei käy, on syytä hakeutua lääkäriin. Näärännäpyn hoidoksi käytetään antibioottitippoja ja -voidetta. Harvoin näärännäppy kasvaa niin kookkaaksi, että se joudutaan avaamaan kuten muut paiseet.

Taudin uusiutumisen välttämiseksi kannattaa välttää tirkistelyä.
4. Kravattimies26.4.2004 klo 12:39
Äitini faksista.

Tietokirja, painatusvuosi 1927:

"Näärännäppy, naarannappi, silmäluomen reunaan siinä olevan rasvarauhasen tulehtumisesta nouseva märkänäppylä."

Mervi, lääkärin määräämällä silmävoiteella tulet kuntoon kahdessa viikossa. Ellet tule, lääkäri määrää eri nimistä voidetta, mikä toivottavasti auttaa.
5. iso S26.4.2004 klo 12:40
Hupsistakeikkaa! Lääketiede kehittyy silmissä. Silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo kumoaa pyhajarvi-ohjeen kuivahoidosta:

www.diacor.fi/tv_2003_4_4.cfm

Useampia meistä näärännäppy on joskus vaivannut. - Näärännäppy on luomen rauhasen tulehdus. Pienestä koostaan huolimatta se voi vaivata ikävästi. Yleensä näärännäppy häviää itsestään, mutta pitempään vaivaavaa näppyä voi hoitaa kotikonstein lämpimillä, kosteilla kääreillä pari kertaa päivässä, Leivo neuvoo.

Tulehtunut näppy hoidetaan antibioottikuurilla. Rauhasen kokonaan tukkeutuessa näppy voi jäädä pysyväksi. Mikäli näppy ei häviä kolmen kuukauden sisällä, se on aiheellista poistaa polikliinisesti, Tiina Leivo tähdentää.

Pintapuudutus tehdään ohuella neulalla (muistuttaa hyttysen pistoa), minkä jälkeen näpyn rakkulasta poistetaan sisältö ja sen kapselia rikotaan näpyn uusiutumisen estämiseksi. Toimenpiteen kesto on vain noin 15 minuuttia. - Samaan kohtaan uusivissa näärännäpyissä otan aina näytteen patologista tutkimusta varten. Näin poissuljetaan mahdollinen pahanlaatuinen kasvain. Toimenpiteen jälkeen potilas on seurannassa puolisen tuntia verenvuodon tyrehdyttämiseksi, sillä silmän alueella kuten kasvoissa yleensäkin verisuonitus on hyvä, Leivo selittää. Luomen reunoilla saattaa esiintyä myös pieniä, harmittomia kasvaimia, jotka yksinkertaisesti kuoritaan pois.
6. kummia26.4.2004 klo 15:30
No on se kummallista. Olin luullut tätä lähinnä ristikoihin liittyvien asioiden ja sanojen pohdiskelupalstaksi, mutta tämähän taitaa ollakin jo kotilääkäripalsta.
7. Hui_hai26.4.2004 klo 15:37
Meillä täällä ei nyt vain ole kertakaikkiaan muuta elämää, kuin auttaa suuria ihmisiä heidän pienissä pulmissaan

Niinkuin millä tahansa palstalla, jossa harrastetaan joviaalia keskustelua, niin täälläkin ihmiset tuppaavat kysymään ensin kavereiltaan/tutuiltaan josko jollain heistä olisi tietoa heitä askarruttavasta asiasta, ettei heidän tarvitsisi itse nähdä tiedon hakemisen vaivaa. Eikä siinä ole mitään pahaa. Niinhän minä teen itsekin, vaikka tulevana informaatikko/kirjastotätisetänä minun pitäisi olla se tiedonhaun spesialisti :)

Tämä sivustohan on minkä tahansa sanaongelman parissa painiville se yhteinen juttutupa, joten eikun kysymään jos et tiedä. Jos tiedät ja joku kysyy jaa tietoasi auliisti muillekin. :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *