KESKUSTELUT > RISTIKOT > TIETOKONEOHJELMAT JA SANARISTIKOT

861. Tietokoneohjelmat ja sanaristikot

tero25.4.2004 klo 10:14
Imuttelin netistä ristikoidenteko-ohjelman kokeeksi. Crossword Weaver nimeltään. Tuntui toimivan sähäkästi ja jos oikeesti opettelisi niin varmaan sillä saisi helposti hienoja yksinkertaisia ristikoita. Hiukan vain ihmetytti se että suurin osa sen tekemistä sanoista oli kolmikirjaimisia. Erikseen rastittamalla erään ruudun sitä voi kieltää keksimästä kaksikirjaimisia sanoja.
Ruudukon muokkaus toimi todella helposti.
Tuo oli vain yksi pistokoe, noita ohjelmia tuntui olevan paljonkin markkinoilla, eikä tämä varmastikaan ollut paras.
Mitenkähän tällaisia ohjelmia saisi suomalaisella sanastolla? Varmasti niitä sanastoja löytyy kun näitä ristikkorenkejä ym. tehdään. Onko kellään suunnitelmissa suomentaa joku ohjelma ja miksei ole? Ilmoittaudun tilaajaksi heti kun hyvä löytyy.
2. Eki25.4.2004 klo 12:14
Onhan noita ohjelmia olemassa ja käytössäkin varmasti, mutta kyllä tämänkin palstan keskusteluista luulisi käyvän ilmi, että laatijat ovat ammattiväkeä, jotka tekevät mieluummin - ja syystäkin - käsin. Ristikkorengin tapainen apuväline ei vielä ole 'huijausta', mutta kokonaan koneellinen laadinta olisi, ainakin tietyssä mielessä. Kone tietysti laatisi laatijan nukkuessa vaikka miljoona uutta ristikkoa. Siinähän kävisi helposti niin, että ristikoita taitamaton ihminen tekisi koneella huonot laatimukset ja siihen huonot vihjeet ja alkaisi julkaista niitä valtavina opuksina.

Vaikka ihminen on hitaampi, hänellä on aina sellaisia takaportteja ja erikoissanoja, joita kone ei tiedä. Laadintaohjelmia voi käyttää tietyssä määrin apuna, mutta hyvää laatijaa ne eivät korvaa.
3. tero25.4.2004 klo 13:13
En tarkoitakaan että laatija pitäisi korvata. Vaan harrastuksen kannalta asiaa kyselen. Kiinnostaisi kokeilla mitä niillä saisi aikaan kun itsellä kärsivällisyys ei tahdo riittää käsin nykertämiseen. Ei kai laatijat sitä itselleen uhkana pidä? Tuskin Picassokaan olisi pelännyt että tietokoneet piirtävät paremmin ...
Ristikkorenki sinänsä on mainio ja sen avulla olen omaksi huvikseni pari piilosanaa väsännyt joskus, nopeuttaa sanojen löytämistä huomattavasti. Vaan kun noihin amerikanohjelmiinkin pystyy oman sanaston liittämään niin arvelen ettei ohjelman kansallistaminen tältä pohjalta vaadi kuin tuon sanaston saamista.

Eki: "Siinähän kävisi helposti niin, että ristikoita taitamaton ihminen tekisi koneella huonot laatimukset ja siihen huonot vihjeet ja alkaisi julkaista niitä valtavina opuksina."

Onko tämä pelko nyt ihan todellinen? Lyö korvalle sitä lausetta ettei kone hyvää laatijaa kuitenkaan korvaa. Voihan huono laatija jo nyt tehdä valtavia opuksia huonoja ristikoitaan.
Onhan aiheesta aiemminkin keskusteltu ja ymmärrän sen että ne huonotkin tekijät voivat sotkea markkinoita jos asiaa ymmärtämäöttömät niitä huonoja tekeleitä lahjoiksi ym. ostelevat mutta eiköhän tämä ole vain ajan kysymys milloin joku keksii noille ohjelmille alkaa suomen sanoja syöttää. Senkin kun voi tehdä hyvin tai huonosti.
4. Titta25.4.2004 klo 13:13
No mutta Eki... Kuka olisi niin hölmö, että rupeaisi julkaisemaan huonoja laatimuksia valtavina opuksina...
5. Eki25.4.2004 klo 13:38
Kyse on vain siitä, millä tavalla lehtiin saadaan mahdollisimman hyviä ristikoita. Koneiden ja ohjelmien hyväksikäyttö siinä ei ole pahasta. Ristikkorengin avulla voi sanan tosiaan löytää nopeammin tai mikä parasta, löytää mahdollisimman hyvän sanan tiettyyn paikkaan.

Koneella kokonaan laaditusta ristikosta voi saada ihan hyvän lopputuloksen lopullisena versiona. Kun tarpeeksi hyvä vihjeittäjä ja piirtäjä tekevät työnsä, se mennee aivan täydestä.

Pelko on todellinen ja ollut keskuudessamme jo kauan, tähän Tittakin viitannee.
6. Eki25.4.2004 klo 14:37
Vaikka esitinkin aika painokkaita mielipiteitä, kertokaa ihmeessä omia, vaikka vastakkaisiakin, opinioitanne!
7. J Takala25.4.2004 klo 14:46
Joskus on tullut vastaan niin huonoja ristikoita, että on ollut pakko epäillä niitä koneellisesti laadituiksi.

Ei kai kukaan sellaisia opuksia ostaisi? Vai?
8. Titta25.4.2004 klo 14:47
Mistä niitä sitten riittää kauppojen hyllyillä?
9. Marianna25.4.2004 klo 15:39
Niistä kuulemma saa hyviä pannunalusia.
10. Titta25.4.2004 klo 15:50
On ne ainakin tarpeeksi paksuja.
11. tero25.4.2004 klo 20:42
Jos koneella laaditut ovat huonoja niin silloinhan pelko siitä että ne syrjäyttäisivät laatijat on täysin turha ja tuulesta temmattu. Jos taas kone tekee yhtä hyviä sata samassa ajassa kuin laatija yhden niin voimme vain todeta että taas on yksi käsityöammatti vähemmän maailmassa. Niin on käynyt monelle muullekin ja kyse on vain ajasta. Tietokonealan ammattilaiset yrittivät pitkään puhua jargonia saadakseen lisää sädekehää ympärilleen ja tietämättömät pysymään nöyrinä, onneksi kuitenkin koneet ja ohjelmat ovat kehittyneet niin että tumpelotkin osaavat näillä tehdä yhtä ja toista kivaa. Annetaan koneen tehdä sellaiset asiat joissa kone on hyvä ja ihmiset voivat keskittyä muihin juttuihin. Siilipuolustus ei kestä ajan hammasta.
12. Eki25.4.2004 klo 21:49
Kyllä koneet tekevät ristikoille paljon hyvää, mm. ulkoasuun ja laadinnan apuna.

Koneella laativa säästää laadinta-aikaa ainakin tunnin, usein moniakin tunteja YHTÄ ristikkoa kohti. Hän voi myydä halvemmalla. Kaikki eivät osaa katsoa laatua ja verrata hintoja siihen nähden. Huonot ristikot valtaavat alaa. Ristikonlaatiminen muuttuu enterin painamiseksi.
13. Esko Kalervo25.4.2004 klo 22:08
Entäpä tämmöinen näkökulma: kun laatijalla on tulossa ristikkoon vinku-Intian sivujoen entinen nimi, voisikohan koneellinen apulainen kertoa, miten paljon laatimusta pitää pyyhkiä, että on mahdollista saavuttaa laillinen, puhdas lopputulos.
14. Eki25.4.2004 klo 22:15
Jos ihminen ensin koneelle/ohjelmalle kertoo, mikä sana on kuinkakin huono.

Tuollainen vaatii kyllä paljon enemmän ohjelmointia kuin pelkän laadintaohjelman teko.

Luotan tuossakin asiassa enemmän ihmislaatijaan.
15. Tero26.4.2004 klo 08:58
Jos se on ainoa huoli koneellisissa ristikoissa että tulee huonoja sanoja, niin kyllä niitä tuntuu tulevan nykyisinkin... Toisaalta, jos tuollaista ohjelmaa alkaisi tehdä niin olisi hyvin pieni askel tehdä sanastoon arvio vaikkapa 1-10 sanojen hyvyyden suhteen, ja vaatia koneen tekemään ristikko jonka sanojen keskiarvo ylittää sovitun rajan. Ja että ykkösen ja kakkosen sanoja saisi käyttää vain äärimmäisessä hädässä. Samoin jos pidemmälle vietäisiin niin sanat voisivat olla vaikeusasteittain rajattuja, painat vain napista haluatko yhde kahden tai kolmen tähden ristikon. Tai sen paljon puhutun fakkisanattoman vaihtoehdon. No tämä on pelkkää puhetta niin kauan kun kukaan ei tuollaista ohjelmaa tee, mutta tekniikka antaa siihen täyden valmiuden. Vielän jäisi vihjeytys joka kuitenkin antaa lopullisen muodon ja on ratkaisijalle minusta tärkeämpää kuin laadinta. Tosin mikäänhän ei estäisi myös vihjeytyksen tekemistä koneelliseksi....pitäisi vain etukäteen keksiä riittäväti vihjeitä kaikille ratkaisusanoille niin kone arpoisi niistä, edelleen valitun vaikeusasteen mukaisesti. Sitten vain inhimilllinen loppusilaus ja joidenkin vihjeiden mahdollinen muuttaminen niin ristiko olisi siinä.
16. iso S26.4.2004 klo 10:11
Joo, pelkkänä puheena kuulostaa hyvältä. Jos se olisi ohjelman vääntämisenäkin pieni askel niin varmasti joku olisi sen pienen askeleen ottanut.

Ohjelman käytettävissä olevan sanaston pitäisi olla huomattavan laaja. Oletetaan, että jostakin on saatu sanasto ja joku on nähnyt sen vaivan että on antanut joka ainoalle sanaalle arvosanan ja että arvosanojen oikeellisuudesta ei tule kinaa.

Jo pelkkä sanojen kombinoiminen raakaa voimaa käyttäen menee mahdottomaksi nykyisilläkin konetehoilla. Sanat täytyy pystyä tallettamaan tehokkaasti ohjelmaa tukevalla tavalla ja ohjelma koodaamaan niin, ettei se sovita turhaan kaikkia sanoja tiettyyn paikkaan. Tämä vaihe on nähtävästi jollakin tavalla pystytty saavuttamaan niin että jonkinlaisia ristikoita pystytään tuottamaan koneellisesti.

Missään ohjelmointikielessä ei liene käskyä, mikä toteutettaisiin 'äärimmäisessä hädässä'. Siinä mennään sumean logiikan puolelle ja taas vaikeusaste kasvaa. Tämä on esimerkki ongelmasta, mikä on helppo esittää ja ratkaisu vaikea toteuttaa.

Joskus varmaan joku neropatti ratkaisee tämän ongelman ja yksi käsityöammatti kuolee. Ihan tämän olympiadin aikana en usko näin tapahtuvan.
17. Hui hai26.4.2004 klo 10:25
Crossword Weaveria kokeillena voin sanoa, että kyllä sillä ihan kelvollisia piilosanoja rustaa.
Kunhan vain laatii koneelle ensin pohjan.
Ja sitten uudelleen teetättää huonot kohdat.
Ja vihjeyttää homman.
Aikaa tosin kuluu yhtä paljon kuin perinteiselläkin tyylillä.
Mutta se kuvaristikon teko...kokeilkaa itse miltä tulos näyttää, varsinkin koneen omilla vihjeytyksillä. Itse taidan kannattaa perinteistä käsityötä vielä kauan.

Kunniaa ja hatunnostoja oikeille tosi laatijoille vain minun puolestani.
18. Kaitsu26.4.2004 klo 10:41
Varmaankin tuollainen laadintaohjelma kyetään vielä kehittelemään ja sitten saamme määrättömästi ristikoita ratkottaviksi. Mutta eikös sitten pitäisi kehittää myös ristikon ratkontaohjelma, joka koneellisesti täyttäisi koneellisesti laaditut ristikot?

Siinä sitä sitten vain istutaisiin ja katseltaisiin kun koneet tekevät kaiken. Ei vaikuta kovinkaan hauskalta enää tuollainen ristikkoharrastus.
19. Eki26.4.2004 klo 10:57
Jos laadintakoneella on kaikki sanat ja niille kaikille vihje/vihjeitä, ratkontakone on pelkkä pala kakkua, se syntyy samalla vaivalla.

Kun 1000 laatijaa on kukin maksanut maltaita siitä alkuperäisestä laadintaohjelmasta, voidaan ratkontaohjelmaa alkaa myydä yleisölle suht halvalla.

Vaan entäpä jos joku kapinallinen konelaatija muuttaa vihjettä tai käyttää sanaa, jota ei koneella ole? Koneratkojan ratkomus jää kesken! On siinä koneratkojalla ihmettelemistä, kun omat aivot ovat vuosien varrella niin surkastuneet, ettei pysty enää itse miettimään, mikä sen vieraan vihjeen vastaus olisi. Tosin voihan olla, että kone on räjähtänyt sitä outoa vihjettä miettiessään.

No joo.

Kyllä niitä laadintaohjelmia jo on! Laatijoiksi haluaville en kuitenkaan vinkkejä anna, sen verran saatte itse nähdä vaivaa, lopusta pitää sitten kone huolen.
20. tero26.4.2004 klo 11:07
Kaitsulle: Ratkonnassa ei ole mieltä käyttää tietenkään tietokonetta. Minusta jo Ristikkorengin käyttö menee hiukan dopingin puolelle. Mutta se on vain minun käsitykseni, enhän halua käyttää tietokirjoja tai kuukkeleitakaan. Ristikoiden laadinta taas on enemmänkin työn tekoa kuin harrastelua joten siihen tietenkin haluaisin mahdollisimman tehokkaat työvälineet. Vai mitä sanotte siitä suomnalaismetsurista joka ameriikassa sahasi moottorisahalla vaaditut urakat. Käynnistämättä konetta lainkaan!! Koneista pitää ottaa kaikki irti, vaikka sitten makkaratehtaalla sanon minä. Silloin kun töitä kerran tehdään. Tietenkin ojia voi kaivaa kuokalla jussilla ja sisulla mutta itse käyttäisin kaivinkonetta jos se sattuisi työpöydälläni istumaan. Säästyneen ajan ja energian käyttäisin vaikkapa sen miettimiseen millaisen ojan ja mihin haluan että saan parhaan lopputuloksen.
21. Kaitsu26.4.2004 klo 11:27
Terolle

Tuo edellinen oli sellainen filosofinen tuumailu. Mutta kuitenkin mielestäni ristikoiden laadinta kuuluu käsityöammatteihin tai taiteisiin rinnastettaviin ammattialoihin, jolloin valmista tulosta voi katsella todeten "se on minun tekemä". Tuota tunneta ei varmaankaan ole jollain sellunkeittäjällä, jollaiseksi mielestäni konellinen ristikonlaadintakin menisi. Valitettavasti taidealojen ammattilaisilla tulot vain tuppaavat jäämään pieniksi, joten siltä kantilta ymmärrän kyllä ajatuksesi.
22. tero26.4.2004 klo 12:03
Sellunkeittokin on varmaan joskus maailmassa ollut käsityöammatti vaan jos kone tekee sen paremmin ja halvemmalla tai tehokkaammin niin turha on pyristellä vastaan. En kuitenkaan vertaisi ristikonlaatijaa sellunkeittäjään. Jos haluat rinnastaa ristikot taiteisiin niin tietokonehan toisi huikaisevia näkymiä laatijalle. Se vapauttaisi mekaanisesta sanojen asettelusta ja antaisi aikaa todelliselle taiteelliselle ilmaisulle. Kun elokuva (puhutaan nyt sitten taiteesta) oli nuori riitti yleisölle kun se näki kuvan liikkuvan. Tai äänielokuvissa kuuli kun valkokankaan hahmot puhuivat kutakuinkin samaan tahtiin kuin huulet liikkuivat. Enää se ei riitä vaan panostetaan sisältöön. (myönnän, ei aina...joillekin riittää edelleen se että poliisiautoja ajaa 10 samaan kasaan)
Laatijoiden ei tarvitse enää tavoitella suuria aukeita ja sanakokoja vaan he voivat panostaa nerokkaisiin vihjeisiin ja hyvään sanastoon. Ehkä sanaristikoista voisi tulla eräs kirjallisuuden laji? Novellien ja runojen rinnalla voisi olla kantaaottavia ja taiteellisesti koskettavia sanaristikoita. Voittaisiko suomalainen laatija sanaristikollaan nobelin kirjallisuuspalkinnon?
23. AD II26.4.2004 klo 14:19
Kyllä onnistuu tietokoneella! Antakaa vain tavoitteet: Suomen parhaat, maailman parhaat? Sanaristikot, kryptot, kuvaristikot, mobiiliristikot?
Pieni yksityiskohta, itse määrään budjetin miljoonissa vai miljardeissa euroissa, taaloissa vai punnissa.
Vrt. atomipommin kehittelyyn perustettu Manhattan-projekti.
Organisoinnin yksityiskohdat pidän ammattisalaisuuksina, paitsi että eri alan ammattilaisille riittäisi projektin ajaksi hyväpalkkaista työtä.

Uhkakuvana näen heti maailman laajuisten markkinoiden jälkeen tapahtuvan ratkontaohjelmien laajamittaisen kehittymisen. Jopa ristikkosodan! Tietokone vastaan tietokone.

Muuten, ristikkorenki ja hakukoneet ovat minulle "dopingia". Illalla kun panee oman henk.koht. kompuutterin päälle, niin kyllä se yöllä n. klo 3 antaa tuloksen, jos on antaakseen. Toki jokainen ratkoo tyylillään.
24. Pazi30.4.2004 klo 04:08
Ohjelmia on nähty lehdissä ja netissä, joiltakin saattais saada suomenkielisen sanastonkin. Ostappa se, niin opit hauskaa suomen kieltä!
25. tero1.5.2004 klo 11:15
Sen verran nihkeästi sain tämän kautta tietoa ohjelmista että itse piti kääriä hihat ja etsiä.
Suomalaisen sanaston sai Crossword Expressin mukana. Reilu 10 000 sanaa, joista osa kolmikirjaimisia joita amerikkalaiset tuntuvat käyttävän ristikoissaan erittäin runsaasti mutta jostain minulle hämäräksi jääneestä syystä suomessa niitä vierastetaan.
Sitten vain kokeilemaan. Valmiit pohjat ovat suurin osa jo päällepäin amerikkalaisen näköisiä lyuhyine sanoineen, mutta kone kyllä väänteli suomalaisiakin sanoja paikoilleen kiitettävästi.
Standardin piilosanapohjan sitten väänsin eräästä mallista ja kokeilin sitä. Koneelta meni n. puoli sekuntia tehdä 100 kappaletta laadintoja. Ja sen mitä viitsin niitä lukea niin selvää suomea kaikki.
Tässä satunnaisotannalla yksi niistä kuvana:
http://kotisivu.mtv3.fi/bridge/piilosana.gif

Ohjelmaan kuuluu tietysti myös käsin tekeminen. Silloinkin koneelta voi kysyä neuvoa ja se antaa kaikki sanastossaan olevat sopivat sanat valittaviksi. Vihjeiden kirjoitusta se helpottaa antamalla sanasta anagrammeja runsaasti.

Sitten vappuaamun lastenohjelmat loppuivat ja piti keksiä jotain lapsille. Poika on juuri oppinut lukemaan ja sille tekaisin sanojenhakuristikon, tai millä nimellä niitä nyt kutsutaankaan. Sanaston pystyi hienolla ohjelmalla kirjoittamaan hetkessä ja sen jälkeen vain nappia painamalla Word Search oli valmis. Voi tulostaa paperille tai ratkaista koneella. Tässä kuva koneella tehtävästä ratkaisusta:

http://kotisivu.mtv3.fi/bridge/puuhapete.gif

Tietokoneohjelmista on paljon iloa vaikkei (tai ehkä juuri siksi!!!) olekaan ristikkoalan ammattilainen. Saa helpolla paljon näyttävää aikaan ja tekemisen iloa itselleen. Puuhaillaan!
26. tjn1.5.2004 klo 14:28
Klara vappen åt alla håll bara!

Taitaa olla vuosi sitten, kun tutkiskelin ja kokeilin näitä laadintasoftia.Weaveriakin. Kaikki olivat sen laatuisia, että niihin piti ensiksi laatia valmis pohja sekä rakennella sanastot etukäteen valmiiksi. Kyllä niistä joku tekikin sähäkkään valmiin ristikon.

Usein tuli laadittua sellainen pohja, että ristikkoa ei syntynyt ollenkaan. Toisaalta ei ollut resursseja panostaa niin isoon sanastoon, että tästä ongelmasta olisin päässyt.

Ohjelman tuotosta ei huvittanut alkaa käsin korjailemaan,vaan mieluummin tökkäsi enteriä uudelleen. Joskus sai naputella ns. loputtomiin, ellei sitten alkanut pohjaa muuttelemaan.

Koen saavani laadukkaamman ristikon valmiiksi helpommin manuaalisesti. Eli pohjaa tarpeen mukaan muovaten ja risrengillä ja vastaavilla hyviä sanoja etsien, ellei oma lanttu leikkaa.

Tällainen ohjelma olisi mielestäni kuin kamera, millä jokainen voi näpsiä kuvia. Ei se pelkkä kamera kuitenkaan tee kestään valokuvaajaa.

Sanoisin kuitenkin samaa, mitä edelläkin on jo todettu, että kyllä näitä ohjelmia joku käyttää.Kyllä sen haistaa ristikkoa täytellessä.
27. tero1.5.2004 klo 19:16
Tjn:"Toisaalta ei ollut resursseja panostaa niin isoon sanastoon, että tästä ongelmasta olisin päässyt.
.
Sanoisin kuitenkin samaa, mitä edelläkin on jo todettu, että kyllä näitä ohjelmia joku käyttää.Kyllä sen haistaa ristikkoa täytellessä."


Sehän se ongelma on eikä mikään muu: sanoja on vähän. Tuo CWE:n kymmenen tuhatta on jo kohtalainen äärä aloittaa mutta enemmän aina parempi.
Mutta onhan tämä ongelma ennenkin ratkaistu, jo Väinämöinen aikanaan lähti sanoja hakemaan kun omat loppuivat kesken ja Antero Vipusen vatsasta niitä löytyi lisää!

Mitä sanoit käsin korjailemisesta niin se on totta että helpommin painaa nappia ja antaa koneen tehdä kokonaan uuden kuin keksii muutoksia. Onhan se helpopaa! Mutta toisinpäin se toimii mainiosti...laitat valmiiseen pohjaan juuri ne sanat jotka haluat ja annat koneen täyttää loput.
Ja jos käytössä on hyvä sanasto niin sielun vihollinenkaan ei voi sanoa millä ristikko on laadittu. Ja onko sillä sitten väliä.

Vertasit ohjelmaa kameraan jolla kuka tahansa voi näpsiä kuvia ja minusta se vertaus osui juuri oikeaan. Näin juuri on. Suurin osa ei haluakaan ammattilaiseksi valokuvaajaksi mutta voihan näillä leluilla harrastelijatkin leikkiä.
28. Kravattimies2.5.2004 klo 04:42
Tero: "Tuo CWE:n kymmenen tuhatta on jo kohtalainen äärä aloittaa mutta enemmän aina parempi."

Ollaanko samaa mieltä, että enemmän on aina parempi? Vai, mikä määrä olisi paras?
29. tjn2.5.2004 klo 08:52
Mielestäni ylärajaa sanaston koolle ei ole olemassakaan. Kun tietokone alkaa hyytyä, ollaan ylärajoilla.

Kymmenen tuhatta sanaa ei minulle ainakaan riitä kuin pienimuotoiseen kokeiluun.

Haluan rohkaista Teroa laajempiin kokeiluihin,niin itsekin havaitset, mistä kenkä puristaa.
30. tero2.5.2004 klo 09:25
Rajallinen määrähän suomen arkikielen sanoja on. Henkilölaatija voi aina "laajentaa" sanavarastoaan kaivamalla laatikon perältä jonkun murresanan tai ukomaisen joen ym, mutta jos halutaan hyviä ristikoita (minun mielestäni hyviä) niin sanaston pitäisi olla normaalia. Silloin on tavallaan parempi jos sanoja on vähemmän. Ja voihan tietokoneelle opettaa sen Atikin, jos sitä kaipaa ;)

Kokeilut jatkuvat pienimuotoisina toistaiseksi.
31. Eki2.5.2004 klo 11:45
Kymmentätuhatta hyvää sanaa enempää ehkä ei olekaan, varsinkin jos helppojen ristikoiden laatimista ajatellaan. Mutta ovatko nuo teron (tai CWE;n) kymmenentuhatta juuri ne sanat? Tuskin. Se joka kasaa ne sanat ja omaa hyvän ohjelman, on pitkällä.

Jos ainoa k:hon päättyvä sana on esim. Irak, se tulee toistumaan huomattavan usein, jotta reunaan edes joskus tulee sanoja, joissa ei konsonantteina ole vain t-, s- ja n-kirjaimia.

Eivät ne ihmisen kaivamat sanat, joista puhuin, ole välttämättä murretta tai karttapaikkoja. Yllättävän hyviä yhdyssanojakin puuttuu kaikista kirjoista ja varsinkin tietokonesanastoista.
32. tero2.5.2004 klo 16:24
Totta puhut Eki, monia hyviä sanoja tuosta puuttuu ja varmasti juuri niitä joista puhut. Ohjelmassa on kuitenkin ominaisuus että sanoja voi kirjoittaa lisää, tai vaikkapa lukea tekstitiedostosta. Ainakin sen käsityksen asiasta sain. Ja nettihän on pullollaan tekstiä.

Tämän päivän saldo on kaksi ristikkoa. Ensin piti tehdä lapsille sanahaluatehtävä. Tällä kertaa Muumilaakson sanoista. Aikaa meni n. 5 minuuttia.

Sitten kokeilin tehdä piilosanan mahdollisimman paljon konevoimalla. Laadintaan meni n. minuutti kun hiukan muokkasin pohjaa. Vihjeissä käytin mahdollisimman paljon koneen ehdottamia anagrammeja. Siksi niitä onkin suurin osa tehtävistä. Aikaa tähän meni ehkä tunnin verran. Ja siinä se sitten olikin.

Laitoin yhden mallitulosteen näkymään nettiin, tulostusvaihtoehtoja on paljon, mukaan luettuna koneelinen ratkominen vaikkapa netissä, se tosin vaatisi ohjelman rekisteröimisen, enkä ihan vielä ole varma onko juuri tämä se ohjelma johon haluan 80 euroani sijoittaa. Tässä kuitenkin mainitsemani "koneen tekemä" piilosana.
Vihjeitä ei edelleenkään ole hiottu vaan kyseessä on raakile.

http://kotisivu.mtv3.fi/bridge/konepiilo.gif
33. Jukkis2.5.2004 klo 18:31
Aika paha. Etenkin nuo vaaka 11 ja 19 sekä pysty 5 ja 17 -vihjeet sai aikaan aikamoista päänraapimista.
34. Pena2.5.2004 klo 18:42
No joo, kyllä nuo vihjeet raavituttaa! Eikä kysymys ole kaislaveneestä! ;-)
35. EJlo2.5.2004 klo 20:28
Olen lukenut näitä laatija-kommentteja suurella mielenkiinnolla. Firmassamme ilmestyi aikanaan henkilökuntalehti, johon "innokkaana", vaikka aloittelevana ratkojana sain päähäni yrittää ristikon tekoa. Pitkä sairasloma tylsänä makaamisena oli vauhdittamassa tätä yritystä. Lukuisten yritysten, kumailujen ja useiden päivien jälkeen sain kasaan jonkinlaisen tekeleen. Varsinaisista ristikoista se laadullisesti oli valovuosien päässä, enkä kuullut yhtään kommenttia sen ratkomisyrityksistä. Kuitenkin lähinnä laadintaan saatavien vinkkien ja erikoisesti siihen liityvien kysymysten esittäminen, oli yksi syy liittyessäni aikanaan Sanaseppoihin. Pitäisiköhän kuitenkin liittyä vielä lähimpään paikalliskerhoon. jossa voisi kysellä alustania vinkkejä esim "mikä on oikea kohta aloittaa laadinta, oikea alakulma nai vasen ylä"? Tarkoitus ei kuitenkaan ole ruveta kilpailemaan ns ammattilaatijoitten kanssa vaan pysyä lähinnä esim oman perheenjäsenten merkkipäiväksi tehdyissä lahjaristikoissa. Laadinnan haluaisin tehdä joka tapauksessa täysin manualisesti, ilman "dopingia". Miten tulisi toimia?
36. EJlo2.5.2004 klo 20:34
Jos joku vaivautuu vastaamaan niin korjaanpa vielä nuo pari kirjoitusvirhettä. - Pitää olla luonnollisesti "ALUSTAVIA vinkkejä" ja "oikea alakulma VAI vasen....."
37. EN2.5.2004 klo 21:40
Onkohan Teron piilosanassa vihjeessä across 13 LUKI-virhe
38. tero2.5.2004 klo 22:57
EN> Kyllä siinä on virhe.
39. Matti3.5.2004 klo 18:21
Please Register? Ovatko oikeita vihjeitä, vai kenkkuileeko ohjelma rekisteröitymättömälle käyttäjälle? Jos ovat vihjeitä, en tajua.

Muuten kyllä ratkesi, paitsi "Lumikin sulaa kesällä".
40. tero3.5.2004 klo 22:57
please register on kuten arvasitkin ainaostaan siitä syystä etten ole rekisteröinuyt ohjelmaa.
Tässä puuttuvat vihjeet.


vaakaan
11 Tiistai nääs on se päivä kun emännän mies saapuu
19 Leonid yritti taantumuksen kaudella parantaa Neuvostoliiton sotavarustusta

pystyyn
5 Ensin kissa ja jyrä, te tuolette viimeisenä
17 Missä yrittäjä siellä verottaja
41. tero4.5.2004 klo 01:35
Kokeilu jatkuu. Laitoin Crossword Expressin laatimaan 4x4, 5x5 ja 6x6 ristikoita. Nelonen irtosi helposti, viitonen muutamalla yrítyksellä ja kuutonen tuntui jäävän haaveeksi. Käytössä siis tämä aiemmin mainittu ohjelman mukaan ilmaiseksi saatava suomen sanasto.

5x5 ruudukkoon keksin muutaman vihjeen ja laitoin näkyviin.

http://kotisivu.mtv3.fi/bridge/5x5.gif
42. Matti4.5.2004 klo 15:05
No nyt ratkesivat ne rekisteröitymättömätkin sanat, mutta 15 pystyyn ei. "Lumikin sulaa kesällä???" Kun sanassa on kuusi kirjainta ja niistä kolme piilokirjaimia, siihen paikalle sopii vaikka mitä sanoja. En keksi kuitenkaan sellaista, jolla olisi jokin yhteys vihjeeseen. Tulen varmaan pian hulluksi.

Mistähän tulee tällainen pakkomielle löytää ratkaisu? Eikö olisi paljon helpompaa unohtaa koko juttu ja alkaa miettiä ihan muita asioita.
43. tero4.5.2004 klo 16:06
Varmasti on helpompaa elää ilman tuota pakkomiellettä. onneksi se ei ole tarttunut minuun vaan voin hyvillä mielin laittaa sivuun ristikon jota en osaa ratkaista.
Tällä kertaa tehtävä saattaa olla vaikea siksi etten keksinyt riittävän hyvää vihjettä joten jouduin kirjoittamaan tuollaisen hämärän. Pyydän sitä anteeksi.
En halua kuitenkaan ratkojani tulevan hulluksi joten hiukan ennen sitä pyydä lisävihje niin kirjoitan sen tänne.
44. Matti4.5.2004 klo 17:31
Lumikin sulaa kesällä? Vaipat? Viitat? Eeei!
Lumikki? Viisas? Eeei!

Anna tero pieni lisävihje, pliide. Kerro vaikkapa toinen, neljäs ja kuudes kirjain. :-)
45. tero4.5.2004 klo 17:43
Ilmeisesti vihjeeni on todella huono koska oikea vastaus on sinulla jo. Kertoisiko seitsemäs lentoyhtiö mitään?
46. Matti4.5.2004 klo 18:45
Joo, Gaero!!

Yhteyttä en vielä ymmärrä, mutta arvelenpa että vihjeesi on silti parempi kuin luulet.
47. tero6.5.2004 klo 16:45
Harjoitukset jatkuvat!

Kokeilin tehdä edes etäisesti suomalaista kuvaristikkoa muistuttavan ristikon, mutta koneesta tuntui loppuvan sanat tai taidot kesken. Muuntelin pohjaa helpommaksi ja lisäsin sanastoon almanakan etunimet ja muutaman kunnan joita muistin, ja ne pakolliset tampereen kaupunginosat.
Ja johan loksahti. Kone teki ristikkopohjan jota aloin vihjeyttää, mutta sitten huomasin että ei perhana, siellähän on orporuutu. Sain sen käsin korjattua kunnes huomasin toisenkin samanmoisen. Nyt en enää sitä jaksa hieroa, mutta jos kiinnostaa katsoa niin koneen tarjoama laatimus on seuraavassa:

http://kotisivu.mtv3.fi/sanaristikot/ristikko2.JPG

Ei se minusta pahalta näytä...pohja on minun, kone sovitti annettuun pohjaan sanat.

Samalla muutin tuon kotisivuni osoitetta, vanhan bridgen tilalle tuli sanaristikot, joten sieltä voi kaivella jos nuo aiemmat vielä kiinnostavat.

Löysin muuten aika mittavan sanasto...kaipaa vaan editointia, kuulette lisää joskus ...
48. Eki6.5.2004 klo 16:57
Lyhyt kommentti. Juuri tuollaiseen kone pystyy jo kohtuullisella sanastolla. Olennaista on, että alkupiiloja on hurja määrä, se helpottaa sanojen rakennetta todella paljon. Kun tekee ++juh-tyyppisen aukioisen ristikon, vaihtoehdot vähenevät huomattavasti, vaikka sinällään keskipituus ei. Mikä ristikoissa sitten on tärkeää? Tässäkin on kertoman mukaan tero tehnyt pohjan ja vaikka mitä korjauksia.

Tuosta olisi helppo parantaa esim. AATE/ONKI > VAATE/VANKI.

Oikein mukavaa, tero, kun demonstroit meille tämmöistä.
49. J Takala6.5.2004 klo 18:00
Suunnilleen tuon näköisiä ristikoita olen nähnyt joissain kaupoissa myytävänä kirjamuodossa. Tero, omaa ristikkokirjaa tekemään. :)
50. jupejus6.5.2004 klo 21:23
Eiköhän koneella laadittuja ole ollut jo hyvän aikaa, niin meillä kuin muuallakin maailmassa, ainakin siltä tuntuisi, ja miksikäs ei olisi.

Henkilö, joka haluaa laatia ristikon, mutta ei joko osaa tai ei viitsi, niin voi hyvinkin suorittaa laadinnan konetyönä - sen kun vain - mutta niin laadintaan kuin kaikkeen muuhunkin riittää niitä "hulluja" halukkaita, jotka nauttivat itse tekemisestään. Onneksi niitäkin vielä on.

Se onko ristikko laadittu koneella vai aivoilla, ei ratkojaan vaikuta mitenkään, tuskin edes huomaa moista eroa, koska sanathan ovat vain sanoja, ei niillä ole arvoa, eikä järjestystä. Rehellisempää voisi olla laatijan, joka käyttää konetta, merkitä laatijan kohdalle, koneen nimen ja ohjelman nimen, vaikka eipä noitakaan aina ratkojat niin noteeraa.

Siinä mielessä Tero osoittaa jo hyvää suuntaa, että ilmoittaa suoraan kokeilevansa laadintaa koneella. Mutta mihin koneet ainakin vielä huonosti pystyvät, niin on vihjeyttäminen. Vihjeytys on myös ratkonnan avain. Se on ainoa linkki vastaukseen ratkojalle, oli se vastaussana sitten mikä tahansa.

Onhan jo piirrettyjä hahmokuvia saatavilla ja kone voi hakea suoraan synonyymejä, mutta oikeaa persoonallista, juonellista, salakavalaa vihjettä, joko piirrettyä tai sanallista, kone tuskin pystyy vielä luomaan. Se enää luultavasti se ainoa aidon takuun tae.
51. tero7.5.2004 klo 09:16
Minusta Jupejus osuu ytimeen. Vihjeytys on sitä missä ihminen on varmasti parempi aina. Tai voi olla huonokin, mutta tarkoitin nyt hyvää vihjeyttäjää. Itse asiasa syy miksi kokeilen näitä tehdä on juuri se että olisi hauska kokeilla tehdä vihjeitä. Melkein jo pääsin sitä tekemään mutta sitten huomasin sen orporuudun ja lopetin siihen.
Nyt olen käymässä erittäin laajaa sanastoa läpi, karsin sellaiset sanat pois joista en tiedä mitä ne voivat olla jne. Kunhan se työ on tehty kokeilen laadituttaa ohjelmalla parempia pohjia ja sitten päästää pirullisen luonteeni irti. Siihen saakka nukkukaa yönne rauhassa.
52. Sanelma7.5.2004 klo 14:23
Teron koneristikko tyrmätään varmaan ammattilaatijoiden toimesta, koska aukiot eivät yllä Kauppatorin kokoon asti ja sanapituus (sekö se termi oli) on mitättömän pieni tai ristikossa on liikaa sitä tai tätä kirjainta tai/ja......

Tällainen keskivertoratkoja löytää siitä kyllä yhden hyvän puolen, joka hyvin harvoin toteutuu esim Koviksissa. Äkkiseltään katsottuna ei löytynyt mitään Jyväskylässä kesällä tanssinutta, Egyptissä entisaikoina elänyttä, puropahasta Pohjois-Amerikassa tai ex-rex jostain joskus ennen ajanlaskun alkua.

Nyt vielä hyvät vihjeet ja meille ratkottavaksi ja varmaan saat myös myönteistä palautetta laatijoiden herjojen vastapainoksi.
53. tero11.5.2004 klo 14:36
Väliaikatietoja kokeiluista: Viikonloppu meni paitsi sukuloimalla niin myöskin sanastoa laajentamalla. Alkuperäinen kymmenen tuhannen sanan sijaan kone pyörittää nyt yli kolminkertaista määrää sanoja. Mutta mikä on tulos? Helpommat ristikot tulevat entistä nopeammin ja 5x5 aukko sekunnissa. Aiemmin esittämäni pohja täyttyi parissa sekunnissa kun aiemmin piti odotella minuutteja ja aloittaa pari kertaa alusta.
Mutta kun laajensin pohjaa, lisäsin aukeiden kokoa ja pidensin sanoja, niin edelleenkään ei tahdo tulla valmista jälkeä. Sen huomasin että kone ei käy enää niin kuumana, ilmeisesti sanojen haku on kevyempä hommaa kuin niiden sijoittelu. Toisaalta nyt kone ei niin äkkiä heitä myöskään pyyhettä kehään vaan pyörittelee niitä kolmeakymmentäviittä tuhatta sanaansa urheasti. Olisinpa yhtä kärsivällinen odottaja, vaan kun en...taidan tehdä uuden hakumatkan sinne Antero Vipusen vatsaan ja hakea lisää purtavaa prosessorille...Tai sitten koekeilen toista ohjelmaa jos nuo sanat saisi sinne siirrettyä...ehkä kilpailijalla on parempi algoritmi.
54. tero12.5.2004 klo 09:40
Pikainen vilkaisu noihin toisiin ristikko-ohjelmiin ei auttanut. Crossword Compiler ei annan demversiossaan edes kokeilla omia sanastoja ja Weaver vaikutti muuten ankalalta...niin ja meni jumiin kun käskin sen nielaista 39 000 sanaa kerralla :)

Hyvä sanasto on kaiken perusta näemmä. Kun otin sanastoksi yhdistelmän jossa oli mukana englanninkieltäkin niin hiukan hankalammatkin laadinnat onnistuivat koneelta.

Tuo suomen sanasto vaatii vielä paljon paikkaamista, mm. monikkomuotoja puuttuu, paikkakuntia, jokia yms. Toisaalta mielelläni en niitä attaa ja attua näkisi mutta ilmeisesti niillä todellakin on tärkeä paikkansa suomen ristikkosanastossa. Näin tässä viisastuu kantapään kautta.

Tilastotietoa sanastosta seuraavassa:
http://kotisivu.mtv3.fi/sanaristikot/sanasto.GIF

Selvästikin noissa lyhyissä sanoissa 4, 5 ja 6 -kirjaimisissa on puutteita koska niitä on niin vähän ja tarve suuri. Vain 847 4-kirjaimista sanaa! Ei ihme että nikottelee.

Eilen kuitenkin pyöräytin koneella seuraavan ristikon, siitä vain ratkomaan, olkaa hyvät. Vihjeistä voi syyttää minua, samoin mahdollisista sanaston virheistä.

http://kotisivu.mtv3.fi/sanaristikot/4x5x4.GIF
55. Tero18.5.2004 klo 10:34
Onko avoristikko kaikkein helpoin laadittava??? Hämmästyin todella koska olen aina pitänyt niiden laatimista täydellisenä ihmeenä ja laatijoita vähintäänkin puolijumalina. Ihan piruuttani kokeilin miten surkeasti tietokoneohjelma epäonnistuisi sellaista yrittäessään mutta leuka jäi auki kun kone pyöräytti ristikon puolessa sekunnissa.

Tässä laatimus:
http://kotisivu.mtv3.fi/sanaristikot/avoristikko1. GIF

Työtapa oli sama kuin ennnekin näissä koneen laatimissa ristikoissa, eli annan ensin pohjan ja kone sovittaa sanat. Kuka haluaa 100 avoristikkolaadintaa? minulla olisi nyt minuutti joutoaikaa ja voisin ne tehdä ...
56. Eki18.5.2004 klo 12:04
Jos ratkotte esim. Pelikaanien avoristikoita, huomaatte, että niiden kirjaimisto on usein rikasta. Jos tekee tällä systeemillä, jossa sanoja on riveillä sama määrä, laatijalla on aika vapaat kädet muutella sanojen paikkoja ja tehdä jopa aika helppoja laadintakohtia, joihin voi sitten ujuttaa vaikka zetoja ja äksiä ja öökkösiä.

Teemu tekee Punaiseen sellaisia avoristikoita, joissa on eri määrä riveillä, joskus vain yksi pitkä. Ei sen laatiminen ole sinällään sen vaikeampaa, mutta jos tavoittelee paljon pitkiä sanoja, se ottaa ammattilaiseltakin aikansa.

Avoristikot ovat mukavia laatia vaihteluna enkä haluaisi sitä nautintoa koneelle antaa enkä julkaisemieni avoristikoiden tasoa sinne laskea.

On tuo ihan ok tuo teron, koneen tekemäksi, attoineen ja muineen.
57. tero18.5.2004 klo 12:50
No juuri nuo Teemun avorisikot ovatkin minun suosikkejani, ja yleensä kun punaisen ostan niin kiista tulee vaimon kanssa siitä kumpi sen saa ratkoa.
58. tero18.5.2004 klo 13:09
Tuli nyt sitten kokeiltua pidempisanaistakin avoristikkoa. Laitoin pohjaan kaksi läpi ristikon menevää sanaa ja muutaman muunkin pidemmän. Joissain on kaksi, joissain kolme tai neljä sanaa per rivi.
Töihin joutui jo konekin ja aikaa meni varmaan satakertainen määrä mutta kyllä se parissa minuutissa keksi sellaiset sanat jotka sopivat pohjaan.

Pisimmiksi sanoiksi tuli MIKRORAVINTOAINE, KAMERAKALLISTUMA ja AVANTOUIMARI. Aika pahoja ratkottavia nuo kaksi ensimmäistä, luulisin.

Näiden kokeiluiden jälkeen luulen saaneeni jonkinlaisen kuvan tietokoneen tämänhetkisistä mahdollisuuksista ja päätän tämän palstan tähän samalla kun kokeilunikin. Hauskaa oli, mutta välillä pitää tehdä muutakin ettei käy tylsäksi. En tee sinne joulumarkkinoille kovakantista täynnä huonoja ristikoita, mutta eiköhän senkin markkinaraon joku kauppamies täytä.
59. Eki18.5.2004 klo 13:51
Se on täytetty!

Se markkinarako.

Lehtihyllyissä on ihan liikaa ristikkolehtiä ja lisää tuntuu vain tulevan.

Jouluksikin aina omansa.
60. Henry Haapalainen18.5.2004 klo 14:50
Erittäin mielenkiintoista tietoa. Kiitos Terolle noista.
61. Zebraze22.5.2004 klo 12:51
Kauan meni että myönsitte koneen pystyvän johonkin.
Nuo laadintaohjelmat päihittävät 90% laatijoista ja
mahdollistavat entistä kunnianhimoisempien ristikoiden
laatimisen. Itse asiassa nuo ohjelmat osoittavat kuinka
alkeellisella tasolla "teemoitus" nykyään on. Tn:sti
nettiin pääsevien into ristikoita kohtaan lopahtaa, jos
ei jotain uutta alalla keksitä.

Laatijatkin voisivat keskittyä vihjeytykseen - muutkin
kuin Antti Viitamäki.
62. Eki22.5.2004 klo 13:37
En minä kyllä mielestäni alusta pitäenkään väittänyt, etteikö kone tuommoiseen pysty. Ei tuo millään tavalla vielä korvaa osaavimpia laatijoita. Kunnianhimo on tuosta kaukana.
63. Eki22.5.2004 klo 13:41
Pieni korjaus: kyllä tuossa kunnianHIMOA varmaan on. Tulos ei vain yllä siihen, mihin vaikka Viitamäen kunnianhimo pääsee, myös laadinnassa. Julkaisukelpoisia syntyy, mutta missä se kelpoisuuden kynnys menee ja kuinka ylös se kannattaisi hilata?

Kuten aiemminkin totesin, teron hyvin etenevä esitys asiasta oli tosi mielenkiintoinen.

Vihjeissä on laatijoilla aina parantamisen varaa, se myönnetään.
64. Zebraze22.5.2004 klo 14:33
Crossword Express on käyttömukavuudeltaan
kaukana "apuvälineestä".
65. tero23.5.2004 klo 19:14
Tietokoneohjelmien hyvyyttä ja käyttömukavuutta pitää arvostella sen mukaan mihin ne on tarkoitettu. Esimerkiksi Crossword Express auttaa tietyntyyppisten määrämuotoisten ristikoiden laatimisessa erinomaisesti. Se ettei se ole optimaalinen väline Suomessa suosittujen ristikoiden laadintaan (paitsi piilosanat ja avoristikot joissa se on hyvä) ei varmasti ole ollut sen Australialaisten tekijöiden päälimmäinen tarkoituskaan.
Ristikoiden teemoitukseen ohjelmat voivat antaa huomattavaa etua. Tulee mieleen kaksi mahdollista työtapaa:
Ensinnäkin voidaan kirjoittaa valmiiseen pohjaan teemanmukaisia sanoja niin paljon kuin huvittaa, ja antaa koneen tehdä tylsä vakiosanoilla täyttäminen.
Toiseksi voidaan sanasto pilkkoa useisiin erikoissanastoihin ja laadituttaa koneella ristikoita juuri haluttua sanastoa käyttäen. Näin voidaan tehdä junaratkojan ristikoita ja sivistyssanafriikin ristikoita erikseen. Ja tietenkin ne afrikan joet ja tuppukylät voidaan pitää omana sanastonaan. Sitten näitä erikoissanastoja sekoitetaan tiettyyn perussanastoon ja annetaan koneelle tehtäväksi laatia ristikko. Jos tulos ei miellytä niin pyydetään konetta tekemään vaikka sata ristikkoa ja valitaan niistä paras vihjeytettäväksi.
Sanaston ylläpito ja huolto vaatii paljon aikaa. Samoin pohjien teko. Lopputuloskin saattaa vaatia viilausta. Silti luulen että hyvästä tietokoneohjelmasta on apua laatijalle jos laatija sitä haluaa käyttää. Useinhan kyse on asenteesta ja tottumuksesta.

Eki: "Se on täytetty! Se markkinarako.
Lehtihyllyissä on ihan liikaa ristikkolehtiä ja lisää tuntuu vain tulevan. "

Elämme markkinataloudessa, kysynnän ja tarjonnan armoilla. Se ei aina ole reilua eikä paras voita. Voittaako se joka tekee eniten riittävän hyviä ristikoita halvimmalla (=tietokoneella)? Vai se jolla on laajin valikoima erilaisia tuotteita? Marketin lehtihyllyssä on todella hirmuinen määrä ristikoita, ehkä voittaja onkin se jolla on paras brändi? Kaunein ulkoasu ja mieleenjäävä nimi.
Sitä olen ainakin ihmetellyt miksei ristikkolehdissä ole monipuolisemmin tehtäviä. Muutakin kuin niitä ristikoita. Vertaa esim lasten puuhalehtiin: (niitähän nämä ovat, vain aikuisille suunnattuja) niissä sentään vielä vähän on muutakin.
Näilläkin sivuilla on käynyt ilmi että ihmisiä kiinnostavat monet monet muutkin asiat...tietovisailut, laulujen sanat, autojen rekisterikilvet (huoh...), pulmat ja laskutehtävät. Miksi sitten näiden samojen ihmisten lehdet ovat vain sitä ristikkoa?
Hiukan menee jo ohi otsikon nämä pohdinnat, ehkä osaatte vastata paremmin sopivan otsikon alla jos haluatte kommentoida.
66. Kravattimies24.5.2004 klo 04:02
>Marketin lehtihyllyssä on todella hirmuinen määrä ristikoita, ehkä voittaja onkin se jolla on paras brändi? Kaunein ulkoasu ja mieleenjäävä nimi.

Edelliseen haluaisin lisätä:

- halpa irtonumerohinta
- isot palkinnot (autoja, viikonloppu- tai pitempiäkin matkoja, erilaisia kodinkoneita ja muita tuotteita, rahaa)
- suurimmaksi osaksi idioottimaisen helpot tehtävät, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua
- värikkyyttä, mielenkiintoisia juttuja
- lukijoiden lähettämiä hauskoja valokuvia, kirjoituksia yms

Australiassa ilmestyy kaksi laajalevikkistä viikkolehteä, jotka kilpailevat kansan suosiosta juuri noilla asioilla.

Kumpikin lehti maksaa noin euron, viikkopalkintojen arvo on noin 60 000 euroa. Tehtävien yhteydessä kerrotaan tarkasti palkinnoista ja siten ko. sponsorit saavat mainostusta.
67. iso S24.5.2004 klo 08:23
Satunnaiselle ratkaisijalle tai erilaisista tehtävistä kiinnostuneelle pulmailijaperheelle voi hyvinkin istua tuollainen sekahedelmälehti. Vakavasti kuvaristikoitunutta yksisilmäistä vain ärsyttää jos maksettua tilaa käytetään muuhun (turhanaikaiseen) tarkoitukseen.

Asiat asioina. Kun menen huoltoasemalle (hah! polttoaineen jakeluasemalle!) niin haluan että hanasta tulee bensaa ja vain bensaa. En halua lisukkeena vettä, mansikkamehua, maitoa, colaa ja kossuvissyä, vaikka jotkut näistä saattaisivat muuten kiinnostaa.
68. tero24.5.2004 klo 10:01
Pakko heittää lyhyt kommentti:
Jos ostan television, haluan että siitä tulee muutakin kuin potkupalloa, vaikka sitä sieltä mielelläni katselenkin.
69. Henry Haapalainen24.5.2004 klo 19:29
Tietokone voittaa kai jo maailman parhaat sakinpelaajat, mutta ei itse peli ole kuollut tai siitä pahemmin kärsinyt. Enkä ole ainakaan kuullut järjestettävän turnauksia, joissa koneet pelaavat toisiaan vastaan.
Miksi näin kiinnostavasta asiasta ei synny parempaa ja vähemmän asenteellista keskustelua. Ei tietokoneita kannata pelätä.
70. tjn24.5.2004 klo 20:10
Mielestäni on vain virkistävää, kun näillä sivuilla hiukan "väitellään" ja katsotaan asioita luontevasti eri näkövinkkeleistä, rakentavassa hengessä.

Kukapa maailmanpyörää pystyisi pysäyttämään, saati suuntaa muuttamaan. Kehitys kehittyy vaikka hanttiin pantaisiin kuinka. Historiahan sen todistaa.

Tietokoneita yritetään ängetä kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaankin. Kyllähän jenkeissä kehitetään myös ristikoiden ratkaisua tietokoneiden avulla! Eli annetaan ruudukko ja vihjeet, mistä ohjelma pyrkii löytämään/sovittamaan ratkaisun.Varmaan monen täällä esiintyvän mielestä aivan turhaa rahan haaskuuta.

Ristikoiden laatiminen ei ole niin hyvä business, että siihen olisi jossakin päin maailmaa todella satsattu ohjelmointimielessä. Tehtävähän ei olisi kaikestaan edes vaikekakaan, mutta onneksi ristikon nautittavuus riippuu,ehkäpä enemmänkin, muista seikoista kuin pelkästään risteävistä sanoista.

Jos suhtautuu positiivisesti kehitykseen, voi kysyä, että voisivatko tietokoneet tuoda jotakin uutta ja haastavaa ristikkoista nauttivalle ihmiselle? No mikä ettei. Miltä kuulostaisi audioristikko? Tai videoristikko? Näistäkin sanoista meille kaikille syntyy aivan erilaiset mielikuvat, joten en paljasta omiani ettei tule johdateltua :-)
71. Eetu24.5.2004 klo 21:02
Kävinpäs kirjakaupassa ja näin uuden tekijän kirjan "100 jotain ristikkoa". Tekijä oli Heikki Haukka tai jotain. Sanottiin takasivulla, että on tunnettu ristikoiden tekijä. Kas kummaa, vieressä oli Veijo Vireenin kirja "100 kesäristikkoa" tms. Just samanlainen ulkoasu ja just samalla tavalla ladotut ratkaisut. Taso on niin matala, ettei voisi kuvitellakaan että ostaisi. Ehkä konevetoista, kun tuollaista tahtia tavaraa syntyy.
72. Eki24.5.2004 klo 21:02
Audioristikkoa ja videoristikkoa sun muuta on tulossa! Onhan jo tämä saitti satoine ristikoineen uutta. Kertokaa ihmeessä, jos muualta maailmasta löytyy vastaava, nimenomaan ristikollisesti.

Olemme satsanneet isoja summia erilaisten tietokonesovellusten kehitykseen. Yhteistyökumppaneiden löytäminen ei vain ole helppoa. Jostain saisi tulla euroja taloon päinkin. Aikaakin pitäisi jostain varastaa, että ehtisi niitä kumppaneita hakea ja neuvotella asioista.

Minusta tämä keskustelu on ollut erittäin hyvä. Luin sen uudestaan läpi ja useat ihmiset kertovat avoimesti tuntemuksistaan. Enempää en saitin vastaavana voisi toivoa. Paitsi että vielä useammat kertoisivat oman ja aidon mielipiteensä.
73. J Takala24.5.2004 klo 21:13
Herra x:n 100 sejaseristikkoa ovat tasoltaan sellaisia, että niitä tekee 10 päivässä.
74. J Takala24.5.2004 klo 21:13
Siis laatii.
75. iso S24.5.2004 klo 21:20
Tämä ei liity ristikoihin ja menee muutenkin ohi salaisten ja suhteellisten periaatteitteni, mutta kerronpa silti. Shakkitietokoneiden ja -ohjelmien välillä järjestetään kilpailuita, jopa MM-tasoisia.

Joskus 15 vuotta sitten kerrottiin Computer Weekly -lehdessä tähän liittyvä mielenkiintoinen tapaus. Moskovan yliopiston Caissa-ohjelma otteli muistaakseni Toronton ohjelmaa vastaan ja jossakin vaiheessa uhrasi käsittämättömästi kuningattaren. Kukaan paikalla olleista lukuisista shakkimestareista ei nähnyt siihen mitään järjellistä syytä. Ohjelmoijat etsivät kuumeisesti virhettä ohjelmasta koko yön eivätkä löytäneet. Sillä välin joku oli analysoinut tilannetta omalla shakkikoneellaan ja huomannut, että ilman kuningattaren uhraamista tuloksena olisi ollut matti kuudessa siirrossa. Tähän johtava siirtosarja alkoi niin yllättävällä siirrolla että kukaan 'järkevä' shakinpelaaja ei olisi uhrannut aikaansa sen jatkon selvittämiseen.
76. Eki24.5.2004 klo 21:22
Olen laatinut tuollaiseen pohjaan (oli toisen laatijan mutta vastaavaa tasoa) A4-ristikon kolmessa minuutissa ihan kohtuullisilla sanoilla. Häviää siinä paljonkin koneelle, mutta tietääpä, mitä siellä on. Jos on ehtinyt miettiä. Mieluummin teen omin kriteerein ja ambitioin, ajan kanssa.

Heh, kunnon ristikkosatoja... Haukkaako joku turhan ison suupalan?
77. Mimmi24.5.2004 klo 21:27
Tostapa tuli mieleen,että,kuinka kauan laatijalta menee kunnollisen koviksen tekemiseen?
78. Eki24.5.2004 klo 21:35
Sanotaan nyt - omalta osaltani - vaikka tunnista kymmeneen tuntiin. Joskus hyvät sanat loksahtavat kohdalleen hetkessä, joskus eivät millään. Usein alku menee sutjakasti, kun reunoista ei ole tietoa. Suurin osa ajasta voi mennä yhden paikan (viimeisen kulman) hieromiseen. Se voisi mennä läpi parilla huonohkolla sanalla, mutta ei tee mieli antaa helpolla periksi. Se on valmis sitten, kun siihen on tyytyväinen. Joskus deadline pakottaa päättämään jutun. Väärän tai toistuvan sanan vaihtamisessa on myös pakko joskus laskea kriteerejä.

Aika ei silti korreloi laatuun, nopeampi on usein rennompi ja parempi.

Vihjeisiin menee myös tunneissa laskettava aika.

Koviksen teko on aatteellista puuhaa, helpompia on helpompi ja nopeampi tehdä.
79. MM25.5.2004 klo 08:18
Monesti olen itsekin tänä tietokoneaikana pohtinut ristikkovihjeytyksissä äänen ja liikkuvan kuvan mahdollisuuksia. Nettiratkojalle sellainen toisi varmasti piristävän uutuuden ja aivan toisenlaisia "ahaa-elämyksiä" ennennäkemättömillä(kuulemilla) vihjeillä. Ongelmalliseksi moisessa tullee tekijänoikeuskysymykset ainakin musiikkivihjeissä ja esim. elokuvista ja TV:stä "kaapatuilla" videoleikkeillä.

Voihan digikameroilla itsekin kuvata lyhyitä videoclippejä vihjeiksi tai tietokoneella tehdä piirrosanimaatioita, mutta kovin työlästä puuhastelua se on. Musiikkiakin voi itse soittaa ja "säveltää" mutta tarkkana saa olla ettei astu Teoston tai Gramexin varpaille.

Yhtä suurella positiivisella innolla kuin lapsena joulupukkia, odottelen Ekin video/audio-ristikkoa.
80. Henry Haapalainen3.6.2004 klo 01:45
Juttelin Janne Uusitalon kanssa tietokoneista ja tulevaisuuden ristikoista. Janne oli sitä sitä mieltä, että hyvin pian tietokone laatii parempia ristikoita kuin ihminen. Tyydyttävää ohjelmaa ei vielä ole, mutta Janne on varautunut tulevaan jo vuosia sitten; hänellä on valmiina yli 40 000 suomalaisen ristikkosanan sanasto ohjelmaan siirrettäväksi.
Tietokoneen tekemä työ on eräiltä osin erilaista ihmisen. Laadinta edellyttää valmista ristikkopohjaa, mutta eri pohjavariaatioita voidaan antaa miten paljon hyvänsä.
Melko varmaa kuitenkin on, että hyvä laatija saa ohjelmasta enemmän irti kuin tottumaton. Paras tulos syntyneekin tulevaisuudessa kokeneen laatijan ja tietokoneen yhteistyönä.
81. Kravattimies3.6.2004 klo 02:37
Olen paljolti samaa mieltä Jannen/Henryn kanssa.

Jannen tavoin minullakin on tietokoneella laaja sanasto. Olen myös TaVutTaNut (tähän tyyliin) siinä olevat 315 000 perusmuodossa olevaa sanaa sekä tehnyt monenlaisia ohjelmia aina sen mukaan mitä olen tarvinnut. Minun kohdallani kyseessä on kuitenkin vain kiinnostus sanoihin eikä toimeentulo, joten teen näitä juttuja ihan vaan omaksi ajankuluksi enkä luovuta sanastoa muille mistään hinnasta.

Vaikean paikan tullen käyn lunttaamassa tietokoneelta, ellen muuten saa jotakin ristikkoa ratkaistuksi. Ellei sanaa ole sanastossani, lisään sen sinne oikean ratkaisun valjettua.

Pari vuotta sitten sain Suomesta ristikkolehtiä ja minulla oli vaikeuksia saada helppojakin tehtäviä valmiiksi ihan loppuun asti. Silloin päätin, että kirjoitanpa muistiin ne kohdat, ja siitä se alkoi.

Vähän ennen vappua viime vuonna huomasin tämän saitin olemassaolon ja ensimmäiseksi vastasin johonkin tehtävään muistaakseni vappuaattona. Kirjoitukseni sisälsi vain yhden sanan, jonka olin luntannut omalta tietokoneelta, ja se olikin se haettu sana. Tehtävässä oli annettu sanasta joitakin kirjaimia siten, että vain yksi oikea ratkaisu oli jäljellä. Se muistutti siis ristikon laadintaa, missä laatija yrittää keksiä sellaista sanaa, mikä sopii jo olemassa olevien sanojen kanssa ristiin.
82. Eki3.6.2004 klo 03:02
Hoi, olen ihmisrobotti ja kehityksen nykyinen huippu. En tarvitse unta, laadin vain 24 h/vrk, mitä nyt välillä kirjoittelen nettiin. Nyt senkin sitten paljastin.

Te muut, te voitte käyttää tietokoneitanne miten haluatte, mutta muistakaa ilmoittaa kaverinne myös laatijaksi. Nöin teki muuten Jouko Nyyssönen takavuosina Sanasepon pienen ristikon laadintakilpailussa. Laatija oli JN + WordSmith.

Ennen koneeksi muuttumistani tietokone teki minulle jotain alkeellisia räpellyksiä, joista pienimuotoisia käytin mm. Pelikaanien kansissa. Esim. tämä 9x4 sieltä putkahti. Ihan kohtuuliset sanathan se ohjelma sai kasaan, vaikka on siinä Aral, Atik, Teat ja Asta.

AKKAVALTA
RAATIMIES
ARTISOKAT
LIUKURATA

Ihmisen ja koneen yhdistelmä (ihmisrobotti Eki) on tosiaan paras, sen olette varmaan huomanneet ristikoistanikin. Suosittelen kaikkien parhaiden laatijoiden koneistamista. Ristikkorenkikin pyörii päässäni ihan itsestään.
83. Kravattimies3.6.2004 klo 03:47
Olen samaa mieltä Ekin kanssa: olet paras! Muut koneet eivät pärjää Sinulle alkuunkaan.
84. Eki3.6.2004 klo 03:57
Mitä minun robottiminäni on mennyt tekemään? Paljastanut kaiken! Minä olin rauhallisesti nukkumassa, kun täältä koneelta alkoi kuulua kauheaa hihkumista. Robottiminäni oli oppinut alkeellista ääntelyä! Toivottavasti se ei kuitenkaan haaskaa energiaa sellaiseen vaan laatii, laatii, laatii...
85. tjn3.6.2004 klo 08:25
Eki: Voisit ottaa käyttöön sanan hybridi ihmisrobotin sijaan:)

Itse asiassa, tämä hybridi lienee juuri paras toimintamalli sovellettaessa tietotekniikkaa ristikkomaailmaan,minun mielestäni.

Itse olen pitkän linjan "atk-mies". En pärjää ilman pc:tä juuri missään "toimistoaskareessa". Koko työelämäni olen ollut miettimässä perittyjen työtapojen siirtämistä digitaaliaikaan järkevästi ohjelmoiden.

Ristikot laadin kuitenkin 90%:sti käsipelillä, vaikka tekniikkaa on tarjolla. Käytän tietokonetta samalla tavalla kuin Kravattimies ja Eki, eli täsmätehtäviin. Yksittäisten sanojen hakemiseen Kravattimiehen tekniikalla tai sanaparin etsintään Rengillä. Siirrän siis tietokoneelle mekaanisen hakuvaiheen, kun tiedän, mitä haen.

Minulle kalpaisi vain sellainen ristikon laadintaohjelma, jota voisi ohjailla ja säätää mielensä mukaan. Nykyiset tuppaavat olemaan sellaisia, että laitetaan pc ja sanasto konklaaviin ja jäädään jännittämään lopputulosta. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että minulle kelpaavan laadintaohjelman joutuisin kirjoittamaan itse. Niin paljon ei vapaa-aikaa taida löytyä, eikä taloudellinen tuotos per panoskaan houkuttele.

Nopeimmin ja helpoimmin odottaisi laadintaohjelmien tuovan apua tähän "vakiosanaongelmaan". Luulisi, että atikin, istan ja atan voisi hiljalleen laittaa "jäähylle". Kuitenkin niitä vain tuppaa näkymään ja se tuo esille sanaston tärkeän merkityksen ristikon laadinnassa. Sanat yksin eivät riitä vaan niihin pitäisi pystyä liittämään ominaisuuksia laadintaa varten.

Ei ristikkomaailma nouse tai kaadu yhdessä yössä tietokoneisiin. Kaikkien etu, ilo ja nautinto kuitenkin olisi, jos niiden avulla voitaisiin rikastaa tätäkin alaa, elleivät perinteiset ristikot enää riitä. Niinpä toivoisi kaiken ristikkokansan voimakkaasti buuaavan näille "helpon rahan kökköristikoille", jotka ainakin näyttävät tulleen ulos pc-konklaavista.

Onhan se kiva jännätä, koska multimediaa ( audio/video ) alkaa näkyä näillä tantereilla. Onko kellään mitään hajua?
86. Eki3.6.2004 klo 10:37
tjn, minä toisaalla jo lupasin audio/video-ristikkoa/ristikoita.

tjn:n mainitsemissa osahommissa konetta voisin alkaa käyttää paljonkin. Jos ristikon laadinta juuttuu viimeiseen kulmaan, voi jättää sen koneen huoleksi ja voi valita parhaan koneen tarjoaman vaihtoehdon. Tosin niissä taisteluissa on hyvätkin puolensa. Ja se voi ratketa nopeammin kuin että siirtää tilanteen koneelle.

Osahomma on toki jo sekin, että tekee itse pohjan koneelle.

Kyllä niitä ohjelmia on jo nyt, mutta ei taida olla kaupallisessa myynnissä. Kuten olen sanonut, pääosan suomalaisista laatijoista (ihmisen tekemä) laadintaohjelma päihittää, mutta ei kaikkein parhaita, laadussa. Onko tarpeeksi moni kiinnostunut tuosta laadusta kuten sen näen, se on toinen kysymys.

Mitä enemmän koneelta jättää hyviä ristikkosanoja pois, sitä vaikeammaksi tulevat sen mahdollisuudet muuten loistavasanaisia ristikoita. Ne ovat tiukan paikan tullen kultaa arvokkaampia. Käytin vastikään sanaa ULAT piiiiitkästä aikaa. Kun ULA todettiin jo sinällään monikoksi, tuo monikko onkin kyseenalainen. Jättäisin sen pois omasta sanastostani tai panisin sen 5. luokkaan. Tällainen sanaluokitus on asia, joka omalle ohjelmalleni (sen sanastolle) on vielä tekemättä, vaikka olen sitä vuosia suunnitellut.

Ehkä se jo sen jälkeen tosiaan tekee niin hyviä ristikoita, että tuotantoni mullistuu määrällisesti ja laadullisesti. Iloitkaa siitä!
87. tjn3.6.2004 klo 12:14
Ok.Multimedia kiinnostaa.

Pohjan teko. Jos itse kirjoittaisin laadintaohjelman, se huolehtisi myös pohjan luonnista. Kertoisin vain äärimitat ja kielletyt alueet ( vihjekuvia etc. varten ) sekä antaisin vihjekuviin liittyvät sanat. Lisäksi laittaisin "piilokirjainhanikat" haluamaani asentoon ja kertoisin lyhimmän sallitun sanapituuden. Ohjelma saattaisi tulla tässä vaiheessa ehdottamaan, että täydennäpä sanastoa tai lievennä vaatimuksia.Mutta muuten saisi vapaat kädet.

Laatu. Lienee a ja o. Tosin itselleni on mysteeri kryptojen suuri suosio, koska siinähän jää vihjeitä pohtiva aivolohko täysin vapaalle.Vaikka onhan niidenkin ratkaisemiselle kehitetty omaperäisiä metodeja ( ilman kynää etc. ) Toivon, etteivät ristikot ajaudu tähän suuntaan, vaiko onko jo myöhäistä toivoa? Helpot ristikot valtaavat alaa, vai valtaavatko.

Kun olet Eki pitkään katsellut tätä ristikkomaailmaa, onko kukaan koskaan laatinut sellaista ristikkoa, johon kaikki sanat tulisivat takaperin? Eli vihje "Jalkapalloilija" antaisikin normaalisuuntaan ( vasemmalta oikealle) vastaussanan KITA.
Saattaisi hyvinkin tuulettaa naakat tapuleista kaikkeen tottuneelta ratkojalta :-)
88. Eki3.6.2004 klo 13:55
tjn, jos laadintakoneeni laatii ristikon (tai joku kirjoittaa vastaavalla tavalla laatimuksen rivi riviltä), pohjakin on samalla valmis. Kuten kerroin "kysykää ristikoiden toteutuksesta"-säikeessä, tästä eteenpäinkin loppuun asti pystyn tekemään ulkoasun samaan tiedostoon.

Nyt luin juttusi uudestaan ja puhuitkin laadintapohjan luonnista. Kyllä se tosiaan on mahdollista jättää koneen tehtäväksi, on tehty, tiedän! On hyvä, jos kone pystyy joustamaan, koska täysin valmiille pohjalle voi laatimus jäädä vaikka yhdestä kirjaimesta kiinni ja sen voisi helposti muuttaa. Kone voi kyllä antaa parhaan saamansa laadinnan, jonka kenties pystyy ihminen muuttamaan julkaisukelpoiiseksi.

Helpoissa ristikoissa on huomattavia laatueroja, mutta ymmärrän kyllä ratkojia, joiden ei huvita lainkaan ratkoa niitä. Vaikka helpot edelleen lisääntyisivät, toivottavasti yhä useammat uskaltavat julkaista vaikeampiakin.

Alimmassa kappaleessa mainittu ristikko olisi omiaan laadintaohjelmalle! Antaa sille vain sellaiset sanat, jotka ovat luettavissa kumminkin päin ja se hoitaa loput. Ihmiselle se olisi huomattavasti vaikeampaa. Ellei joku hullu ole kiinnostunut haasteista elämässään, kannattaa jättää se siis koneelle. Joku pieni tuollainen on mielestäni tehty.

Laadintaohjelman hyvyyden voisi mitata sillä, että laatii jonkun pitkäsanaisen ristikon, pitää huolen, että kaikki sen sanat ovat ohjelman sanastossa ja katsoo, löytääkö ohjelma sen (tosi mielenkiintoista on myös, löytäisikö se jonkuin selvästi poikkeavan laatimuksen, koska siinä on koko homman juju ja koneenkäytön mielekkyys). Ei ole ollenkaan selvää, että ohjelma osaa laatia kaikki vaihtoehdot. Se voi jossain kohdassa jäädä pyörimään ympyrää.

Lienee edelleen hyvä korostaa, että käytän tietokonetta melkein kaikissa työvaiheissa paitsi siinä, että antaisin sen päättää puolestani useampia peräkkäisiä sanoja laadintavaiheessa. Osaan itse paremmin päättää, koska on aika ottaa se Atik sittenkin mukaan, muta ohjelmalle se on ehkä pantu kielletyksi. Silloin nelikirjaiminen k-kirjaimeen päättyvä sana on melkein aina Irak, Isak tai Erik (vai kelvanneeko edes Isak ykkösluokkaan).
89. tero3.6.2004 klo 14:45
Eki: "Osaan itse paremmin päättää, koska on aika ottaa se Atik sittenkin mukaan, muta ohjelmalle se on ehkä pantu kielletyksi. Silloin nelikirjaiminen k-kirjaimeen päättyvä sana on melkein aina Irak, Isak tai Erik (vai kelvanneeko edes Isak ykkösluokkaan). "

Ristikkorenki tuntee reilusti yli 100 K-loppuista nelikirjaimista sanaa. Ilmeisesti niitä kaikkia on mös käytetty, koska ne sanastoon ovat päässeet? Vai mikä ko. ohjelman kriteeri on ollut sanoja valittaessa? Jos laadintaohjelmaan sanoja poimisin niin en noista kyllä puoliakaan kelpuuttaisi. Tai korkeintaan siihen kategoriaan 5.
90. Timppa3.6.2004 klo 14:51
Pahus vieköön, onko nettiRistikkorenki laajempi kuin oma versioni. En löytänyt kuin 85 nelikirjaimista k:hon päättyvää sanaa...
91. Eki3.6.2004 klo 14:54
Ristikkorenki ei ole sellainen, jonka perusteella laatija voi oikeuttaa tietyn sanan käytön. Kaikkia sen sanoja ei ole edes koskaan varmaan käytetty. Se on apuväline, jonka avulla ajatteleva laatija voi löytää parhaat sanat. Joa ja kun rengin k-alkuisen 4-kirjaimiset sanat lajitellaan laatuluokkiin, ykkösluokassa ovat ehkä Erik ja Irak. Esim. teak ja Noak ovat epämieluisia muotoja ja niitäkin köytän vain hädän tullen.
92. MM3.6.2004 klo 15:13
Monesti olen kuullut laatijoilta lausahduksen; "on se Erkin kirjassakin", kun olen jotain sanoja joskus laatimuksissa kyseenalaistanut.
93. Timppa3.6.2004 klo 15:16
Pitäisikö Noak köyttää tiikkiin, ettei vaan pääsisi enää huseeraamaan arkkinsa kanssa...:)
94. Henry Haapalainen3.6.2004 klo 17:32
Tietokone on uskomattoman tyhmä laatija. Se näkee kerrallaan vain yhden ruudun, kun ajatteleva laatija voi tutkia isompaa aluetta yhdellä silmäyksellä. Tietokoneen nopeus osaltaan korvaa tyhmyyden.
Mutta voisiko laadinnasta löytyä sellaisia lainalaisuuksia, jotka kone voisi "oppia"? Löytyisikö siltä suunnalta parhaiten toimiva ohjelma.
95. Eki3.6.2004 klo 17:38
Ohjelmani suunnittelija kyseli minulta näitä jujuja. Hän oli aikanaan aloittanut työn omaehtoisesti, vaikkei ristikoista hirveästi ymmärtänytkään. Uskoisin, että yhteistyössä saatiin aika toimiva kokonaisuus, vaikka parantamisen varaa toki on. Parempaa en kuitenkaan ole vielä nähnyt.
96. jupejus3.6.2004 klo 21:36
Koneet valtaavat aloja joka taholla, niinpä koneeton käsi/ajattelutyö alkaa olla kiven alla. Hyvä olisi ilmoittaa laadintaohjelma (ohj. pitäisi sen vaatia), jos sellaista käytetään (ja varmaankn. käyt. nyk.), vieläpä niin, että jos koko laadinta tehdään koneellisesti, niin ohjelman nimi ennen oletetun laatijan nimeä, mutta... tuohon ei monen laatijan kantti yllä.

Sen sijaan, missä menee raja. Jos satunnainen leipuri hankkii valmiita keskieuroopplaisia kakkupohjia ja tykötarpeiksi valmiit kermat ja koristeet - vain koristelu ja loppusilaus jää leipurille aamutyöksi, niin onko kakku leipurin tekemä?
Onko ristikko laatijan omatekemä, jos päälauseet ovat laatijan päästä ja loput sanat koneella täydennetty?

Olivat tai ei, taitavat olla tyyneen veteen vedettyjä viivoja, ja harva ratkoja ainakaan niitä osaa luokitella, eikä sillä niin suurta merkitystä ole, jos laatijan omatunto ei itsellä moisesta kolkuttele.
97. tero13.6.2004 klo 17:24
Sattui eilen sateisempi päivä ja muutama tunti aikaa niin pistin koneen töihin ja laadin kuvaristikon.
Pohjan heikkoudet yksin minun, samoin vihjeet. Koneen keksimiä sanoja hiukan muutin niin sain pari huonoa sanaa poistettua.
Ei tämä silti Suomen huonoin ristikko kuitenkaan?

http://kotisivu.mtv3.fi/sanaristikot/Kuvaristikko1 .pdf
98. Pena14.6.2004 klo 18:04
No ei tosiaankaan Suomen huonoin!

Oliko tarkoituksella piilokirjaimet laitettu valmiiksi kahteen kohtaan?

Mulle vaikeita vihjeitä:
"antihistamiinia"
"Keurusselällä"
"Teuvalla"
"meillä 4-10 astetta"

Mikä se "+ t" on vihjeen "kynsi-" alapuolella?

"Secale cereale" olisi voinut olla helpompi vihje. Onko "nahkurin työtä" oikeassa muodossa? Oikean yläkulman piirros näyttää seppeleeltä jossa on marjoja. Pääkuvan vieressä olevasta kuvasta ei ota selvää tämä Pentti, en tiiä ottaako Erkki. Sattumalta mulla on levy, joka tulee vihjeeseen "Ismolta". Ken ei sitä tiedä, voi olla vaikea piilokirjaimineen. Jossain toisessa ristikossa vihje "liekot" oli muodossa "lieot". En tiedä kumpi on oikein. "&Rähjä" -juttua en tajua.

Erityisen mukavia vihjeitä:
"tikan ja palokärjen risteymä?"
"suutari?"
"lampun välähdys"

teron omia lapsiako korttihuijarit? :-)
99. Tapsa14.6.2004 klo 19:42
Laatijana täysin impotenttina kysyisin arvon laatijoilta: jos
kone laatii ristikon, niin vihjeyttääkö se sen myös?
Oma laadintaosuuteni liittyy ainakin toistaiseksi puhtaasti
vihjeytykseen. Tosin muuan kaveri sanoi vähän aikaa sitten,
ettei hänkään minun iässäni ollut laatinut yhtään ristikkoa.
Toisaalta, jälkikasvu taitaa jyrätä yli!
100. tero14.6.2004 klo 22:57
Tapsalle vastaan ensin että kone vain asetteli sanoja annetun ruudukkoon, kaikki vihjeet ovat omaa käsialaani.

Penalle:
Omia ovat, ainakin vaimo sanoo niin. Jos sinne on jäänyt valmiita kirjaimia niin ne ovat vain huolimattomuutta, ei tarkoituksella.

se + t on vihje sanalle joka tulee alas.

En ole varma siitä nahkuristakaan. Se tuntui kuitenkin paremmalta kuin vihje "autonkin voi", vaikka sitäkin jotkut käyttävät.

Ne kuvat ovat epäselviä, tiedän sen ja pyydän anteeksi. Pitäisi vähän harjoitella kuvankäsittelyä lisää.

Luulisin että LIEKOT on oikea muoto, jostain sen tarkistin vaan en ole varma oliko lähde oikeassa.

&Rähjä on saman alan sana kuin Ismoltakin.
101. Henry Haapalainen15.6.2004 klo 00:52
Eikö tuo &Rähjä ole kohtuuttoman vaikea ja tuntematon, jos vastaus on se mitä ajattelen. Se nimittäin liittynee 70-luvulla toimineeseen äänilevy-yhtiööni. Ehkä sen tamperelaiset voisivat muistaa.
102. Kari Kämäräinen15.6.2004 klo 06:58
Itse muistan vielä erittäin hyvin kyseisen "Hämillinen" & Rähjän 70-luvulta...tosin yhtään kappaletta nimeltä en
enää muista.
103. MM15.6.2004 klo 07:22
Onhan tuo "Katuva" & Rähjä tämmöisille vanhoille rokpieruille tuttu, mutta melkoisen vaikea lienee silti "suurelle" ratkojakansalle...
104. iso S15.6.2004 klo 08:38
Nolona muistan sen tapauksen kun pääsin muutaman muun tunarin kanssa säälistä ratkonnan SM-kisojen välieriin. Sataa oikeaa vastausta ei tullut, joten yhdellä virheellisellä piilokirjaimellakin kelpuutettiin.

Vihje oli 'aina vihreitä' ja sanaksi muodostui LI_OT. Tartuin itsepäisesti limoon ja keskityin etsimään sille perusteluja (olisi pitänyt harkita muitakin vaihtoehtoja). Eikös limoviikunasta voisi käyttää tuttavallisesti nimeä limo? Jonkin kirjan mukaan ne säilyttävät suotuisissa oloissa lehtensä talvellakin. Ei siis ihan aina. Toisaalta nuori koivu, erityisesti juhannuskoivu on limo ja kuka nyt hakisi koristeeksi lehdetöntä koivua? Siis aina vihreä.

Haettu vastaus oli LIEOT. Jos unhoittaisin kaiken muun niin tämä ei mielestä haihdu konsaan pois. Eikä LOTA, mutta se on toinen juttu.
105. Eki15.6.2004 klo 09:30
Kuten taisin jo silloin selittää, tuo LIMOT henkisesti hyväksyttiin silloin parhaaksi hylätyksi vastaukseksi ja käytännössä jos-ei-ihan-niin-melkein-yhtä oikeaksi vastaukseksi. Olipa ratkaisusana lieot, limot tai lirot, kaikissa tapauksissa se on osalle ihmisistä hieman vieras. Vierain on silti limot. Jos tuntee irrotetun nuoren puun, etenkin juhannuskoivun, merkityksen, voi todella ajatella, että kuka hullu irrottaisi esim. koristeeksi keltaisen tai lehdettömän koivun. Tosin Nykäsen antama selitys on aika moni-ilmeinen. Limoviikunat (eli "limot") lienevät lehdiltään normaalisti vihreitä, sekin on totta.

Joka toisen vuoden liki vaikeimmassa ristikossa eli SM-kisan 3. alkuerässä on monentasoista vastuuta. Piilokirjaimet, joiden sanoille pitää olla visaiset vihjeet, ovat ongelmallisia. Vaikka kuinka pohditaan etukäteen, vaihtoehtoja tulee. Vaikka kunka jatketaan pohtimista, kun vastauksia käsitellään, virhearvioita tulee. Linja on kyllä ratkojamyönteinen.

Musaa ja/tai Soundia lukeneille -&Rähjä tuli tutuksi. Ehkä hauska nimi jäi mieleen. Bändin habituksenkin muistan, mutta kun ei silloin ollut edes Rockradioita, tulikohan radiosta edes niiden kappaleita. Yhtään levyä eksynyt hyllyyn edes alennuslaareista.
106. tero15.6.2004 klo 09:51
Nyt hämmästelen mitä se LIEOT sitten tarkoittaa? Onko kantasana LIEKO? Nuorena gelologian laiotoksella turvetta inventoidessani suon liekoisuus mitattiin tökkimällä kaksimetrisellä rautatangolla maahan ja laskettiin montako kertaa osuu puuhun eli LIEKOON. Ikivihreiksi niitä mustiksi maatuneita kantoja tuskin voi sanoa.

-&Rähjä on minullekin tuntematon suuruus muuten kuin nimensä perusteella. En ole alan harrastaja ja silti sen muistan joten kelpuutin mukaan. Vahvistuksen sain kun katsoin Googlella sitä alkuosan sanaa.

Vaikea antihistamiini tuli myös hyväksyttyä vastaavalla kriteerillä, kysyin vaimoltani tunteeko sellaista sanaa ja hän vastasi heti että siellähän se lukee hänen allergialääkepakkauksensa kyljessä.
107. Eki15.6.2004 klo 10:21
Lieko on aina vihreä kasvi, mm. katinlieko ja riidenlieko. On se vaikea, varmaan liroa vaikeampi. Kun vokaali tuossa kohdassa vielä yllättää. Mutta niinhän sen pitikin. SM-ristikossa. Mutta silti...
108. HooTee15.6.2004 klo 10:28
http://www.lapland.fi/Miekojarvi/Perinteita/Tuttuj a_sanoja/tuttuja_sanoja.html

Lapissa Lieko on uponnut,vettynyt puu
109. iso S15.6.2004 klo 11:04
Herkästi syttyvää itiöpölyä on käytetty kärpäsruudin nimellä
ilotulitusvälineissä. Myös mattoja on punottu lieoista...

tekninen.kokkola.fi/kaupunkiymparisto/ ymparisto/PDF/Kallisen%20metsän%20kasvillisuuskart oitus.pdf

On siinä ollut lappalaisilla punomista! Kärpäsruudista muistan puhutun lapsuudessani. Nykyiset ruudinkeksijät eivät sitä vissiin tunne, Googlekin löytää sanan perusmuodossa vain yhden osuman. Kärpäsruuti on ollut peräti vientituote.

SM-asia selvitettiin jo aikanaan eikä siitä ole tarkoitus mitenkään rähjätä. Pikemminkin päinvastoin, erinomainen hämäys ja mainio vihje; harmi vain että piilokirjaimen vuoksi jäi limon mentävä reikä. Toisaalta eihän se ilman piilokirjainta niin haastava olisi ollutkaan. Onneksi sentään lirot eivät ole vihreitä. Lieot ovat sentään täysvihreitä, kun taas limoissa vihreys rajoittuu lehtiin.

Tapauksen otin esille siksi että se oli itselleni erinomainen opetus. Joku toinenkin saattaa törmätä vastaavaan tilanteeseen. Opetus oli tämä: älä etsi härkäpäisesti puolusteluja kuvittelemallesi ratkaisulle, vaan tarkista, olisiko joku toinen ratkaisu mahdollinen. Jos olisin sovittanut piiloon kirjaimia järjestelmällisesti A:sta alkaen, niin ei olisi tarvinnut ämmään asti mennäkään.
110. MM15.6.2004 klo 11:30
Nuorena koltiaisena tuli metsistä noita LIEKOjen kukintoja kerättyä satamäärin kenkälaatikkoon. Muutamien päivien/viikkojen jälkeen olivat varistaneet siitepölynsä laatikon pohjalle. Tämä kerättiin talteen ja siitä sai monenlaista "tulennielijä"-hupia aikaan.
Laitettiin esim. kämmenen pohjalle n. ruokalusikallinen tätä pölyä ja palava tulitikku toisella kädellä sen yläpuolelle. Nyt nopealla heitolla ylöspäin leimahti valtava tulisoihtu kaikkien riemuksi! Varsinkin pimeään aikaan naapurien ikkunoiden ala/ulkopuolella, se herätti valtavaa ihastusta....
111. Timppa15.6.2004 klo 15:20
Kovasti menee myötäilyn puolelle, mutta kyllä Taitamaton (merkitys 2.a.) & Rähjä on minullekin tuttu vain nimenä, ilmeisesti Musa tai Soundi lehdistä. Olen kai jollain kaverilla joskus levynkin nähnyt, mutta tarkempia mielikuvia ei ole jäänyt.

Samalla virheellä kuin iso S aikoinaan minäkin menin välieriin, ja paikan päällä muistaakseni oli puheena limot/lieot useamman ihmisen kanssa...
112. Henry Haapalainen15.6.2004 klo 15:48
Tamperelaisyhtye Nolo & Rähjä teki 70-luvun loppupuolella kaksi LP-levyä. Jälkimmäisessä oli mukana myös Juice Leskinen tuottajan ominaisuudessa. Suurta myyntimenestystä ei tullut vaikka bändi oli hyvä.
113. Kari Kämäräinen15.6.2004 klo 16:10
Taisi joku Masi Luomakin olla jossain vaiheessa ko yhtyeessä...
114. Eki15.6.2004 klo 16:13
... ja nousi (?) siitä Mikko Alatalon joukkoihin ja nykyisin taitaa sovitella ja pitää studiota, muistelen.
115. Henry Haapalainen15.6.2004 klo 16:58
Sen on täytynyt olla ennen kuin minä bändiin tutustuin. Tai sitten paljon sen jälkeen.
116. tero15.6.2004 klo 17:06
Kun nyt minun vihjeestäni tämä on näin pitkälle mennyt niin kaivanpa lisää infoa.
Yhtye on edelleen hengissä webbisivun mukaan, ei suinkaan vain paria vuotta 70-luvulla.
http://www.saunalahti.fi/nurmiar1/

Edelleenkin pidän vihjettäni kohtuullisena, en liian vaikeana...itse asiassa arvelin sen liian helpoksi ja kaikkihan taisivat nimen tuntea...

Lainauksia historiikista:

"1974 rumpaliksi pestataan Martti Lydén. Nurminen on tuohon mennessä saanut aikaan nipun omia sävellyksiä ja sanoituksia. Lauluista tehdään koenauha ja lähetetään Fonovox Oy:lle ja Henry Haapalainen hyväksyy materiaalin samantien."

1975 tammikuussa mennään Microvox-studiolle Lahteen ja parissa päivässä purkitetaan Milarca-lp.
...
Alkukesästä Martti Lydén lopettaa soittamisen yhtyeessä, mutta rumpupallin ottaa välittömästi haltuunsa Timo Niskala. Samaan aikaan tulee Nolo et Rähjän soittajaksi Masi Luoma."

"2003 kokoonpano on seuraava

Ari Nurminen: kitara, laulu
Jarmo Humalamäki: koskettimet
Jukka Ojanen: basso, laulu
Espe Marjamäki: rummut
Veikko Lyttinen: laulu "
117. Henry Haapalainen15.6.2004 klo 18:28
Kiitos uusista tiedoista, Tero.
118. V-R15.6.2004 klo 19:31
Harvinaisen hyvä säie (säike jonkun mielestä?)
Jatka vain Tero kokeilujasi. Olen risikon jo täyttänyt puoleenväliin.
Kävin jo ristikko-ohjelman kotisivuilla. Pitäisiköhän imuroida.

Muuten, Masi Luoma on säestänyt haitarilla ainakin Mikko Alataloa.
119. tero24.6.2004 klo 15:40
No yleisön pyynnöstä vihjeytin vielä avoristikonkin. Varoituksena että saattaa olla turhan vaikea, minulle ainakin olisi, mutta voihan tuota kokeilla.
Ruudulla ei edelleekään voi tuota täyttää jos ei halua tussata monitoriaan, mutta vaaka-arkille voisi tulostua jos pienentää sivun asetuksista marginaalit puoleen senttiin.


http://kotisivu.mtv3.fi/sanaristikot/avoristikko2. html
120. Esko Kalervo24.6.2004 klo 18:49
Tero, miten sait:
Suomalaisen sanaston sai Crossword Expressin mukana. Reilu 10 000 sanaa.
Löysin siitä Macintosh-version, mutta en suomenkielistä sanastoa. Jos et halua "tuhlata" tätä forumia:
esko.harkonen@pp.inet.fi
121. tero24.6.2004 klo 19:50
Eikähän tämä säie ole ihan tätä varten:
Ohjelman kotisivuilla oli linkki lisäsanastoihin joista jotkut maksullisia muistaakseni. Niissä oli mukana sekalainen joukko eri kielisiä sanastoja mm. tuo suomalainen.
Täydensin itse sanaston yli kolminkertaiseksi kun löysin suomalaisia sanoja suurinpiirtein perusmuodossa olevan webbisivun. Muokkasin sitä muutaman päivän, vielä on jotain roskia jäänyt sekaan.

Tässä vielä valmis linkki expressin lisäsanastoihin:
http://www.crauswords.com/cwedics.html
122. Yks-nolla22.7.2004 klo 16:52
Pitkä säie on käsitellyt hienoja tietokoneohjelmia, joilla voidaan laatia ristikoita. Hienoja ovat.Simppelimpi kysymys tähän väliin: Kun minulla on "kumiallergia", eli en pidä pyyyhekumista tulevasta roskasta, olisin iloinen hyvin simppelistä mielellään ilmaisesta ohjelmasta, jolla voisin tehdä ristikkopohjan, napsutella hiirellä ruutuja mustiksi ja sitten taas valkoisiksi pohjaa varten ja sitten laatiessani kirjoittaa sanoja tähän ruudukkoon pysty- ja vaakasuoraan. Tuotos pitäisi sitten voida printata paperille (ja pöytälaatikkoon) tai tallentaa seuraavan illan istuntoa varten.

EN TARVITSE (ainakaan vielä) sanastoja, kone EI SAA valita ruudukkoon laitettavia sanoja, se pilaisi oivalluksen ilon.

Pidän piilosanoista, joten EXTRAPLUSSAA olisi, jos ruudukkopohjaan voisi laittaa numeroinnin, vihjeet tekisin sitten luetteloksi.

Onko moista ohjelmaa olemassa?
123. iso S22.7.2004 klo 21:29
Yks-nolla: voi olla että on ihan tarkoitukseen erikoistuneitakin ilmaisohjelmia, joiden käyttömukavuus on tietysti parempi kuin vippaskonstien.

Voisin kuvitella että kohtuulliseen käytettävyyteen pääsee Excelillä ja ehkäpä Wodin taulukkokäsittelyllä. Nämä ovat kaikkea muuta kuin ilmaisia. Koneen mukana on saattanut tulla Microsoftin kesympi toimistopaketti, mikä hänen nimensä nyt onkaan. Works? Siitäkin voisi löytyä apu.

Laitoin Googlelle hakuavaimeksi sanat ilmainen taulukkolaskentaohjelma ja löysin linkin
http://mikropc.net/tiedostot/alue.html?categoryId= w3&tab=2&orderBy=2

Siellä mainitaan ainakin seuraavat ilmaiset toimistopaketit:
EasyOffice, OpenOffice, StarOffice joissa on sekä taulukkolaskenta että tekstinkäsittely. Näitä voisi kokeilla. Ainakin osa näistä on jollain tavalla yhteensopiva Microsoftin Office-tiedostomuotojen kanssa. Se ei tässä tapauksessa liene oleellista mutta saattaa olla muuten hyödyllistä.

Kai jollakin on näistä ihan käyttökokemustakin, ei välttämättä tällaiseen tarpeeseen?
124. vvest22.12.2007 klo 14:56
Morjens...

Olen tässä viime vuosina vaihtelevalla intensiteetillä kehitellyt ristikonlaadintaohjelmaa. Nyt alkais ohjelma olemaan siinä pisteessä, että sillä saa jonkinlaisia ristikoita aikaan.

Sattumalta löysin tämän keskustelun ja ihan mielenkiintoista oli lukea teron 3 vuotta sitten tekemiä kokeiluja. Harmi vaan, että kokeilujen tuotokset eivät enää ole netissä. Olisi nähnyt minkälaisia ristikoita tero sai aikaan. Noh, linkin takaa löytyy meitsin aikaansaannoksia. Antakaa palautetta!

picasaweb.google.com/Ville.Vestman/Ristikkokone5
(Viestin lähetys epäonnistui linkin kanssa, joten jätin www-osan pois)

Sanastoni on melko pieni, mutta omasta mielestäni laadukas. 99% sanoista löytynee tavallisen ihmisen sanavarastosta. Ainakaan tässä vaiheessa sanastossa ei ole nimiä tai ns. ristikkosanoja. Paikannimistä olen hyväksynyt vain todella tunnetut, kuten maat ja suomalaiset kaupungit.

Sanastooni ei näillä kriteereillä tule juurikaan enempää 4 - 6 kirjaimen pituisia sanoja, mutta pitempien sanojen kohdalla työ on vielä pahasti kesken. Sanojen määrän kasvaessa ratkaisualgoritmin tehokkuus kasvaa.

Sanaston sanojen määrä pituuden mukaan:
4. 717
5. 2268
6. 3297
7. 3400
8. 2497
9. 1351
....
YHT. 15451
125. airisto22.12.2007 klo 16:05
Hieno ristikko! Teepä pari kolme lisää, niin niissä on todennäköisesti kutakuinkin samat sanat eri järjestyksessä. ;)
126. Olavi Kivalo22.12.2007 klo 16:12
Villellä on ihan hyvä projekti. Koneella laaditun ja käsin laaditun välistä kuilua voi kaventaa antamalla käyttäjälle mahdollisuus interaktiivisesti reunaehtojen antamiseen ohjelman edetessä (erään optimointiajattelun mukaisesti). Tällöin mm. tietyt, yleensä teeman mukaiset avainsanat tai -ilmaisut voidaan enemmän tai vähemmän lopullisesti valita ja sijoittaa ruudukkoon, jolloin ohjelmalle jäisi aukkojen täyttämisen tehtävä. Vähän tähän tapaanhan se menee oikeastikin.
127. airisto22.12.2007 klo 16:43
O.K. Niinhän se menee.
128. iso S22.12.2007 klo 17:10
Hyvältä näytti. Laatijat työttömiksi?

Jos hakemalla hakee nuuskittavia pilkkuja, niin lilan suositeltava muoto lienee liila ja loordin lordi.

Yleiseen käyttöön liila ei kuitenkaan ole tehnyt pesää ja onhan Lila etunimi, kuten täällä mainitaan:

_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=1&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=101&alku=0&t =k1

Kaino toivomus ylläpidolle: voisitteko tehdä uudenvuodenlupauksen että johonkin pysyvään paikkaan tulee maininta siitä että linkkien lähettäminen ei onnistu? Yksi jos toinenkin pahaa-aavistamaton joutuu kirjoittamaan sepustuksensa uudelleen kun se häviää bittiavaruuteen viestissä olevan nettiosoitteen vuoksi.

Tieto voisi olla etusivulla, voisi olla oma sivu jossa olisi tämä ja muita sivuston käyttöön liittyviä ohjeita, tai tämän voisi laittaa Yleisiä kysymykisä -listaan.
129. kudos22.12.2007 klo 18:05
Ei linkkivaroitus etusivulla tai FAQissa paljoakaan auta. Hyvä paikka sille olisi tuossa KOMMENTOI-tekstin alapuolella.
130. vvest22.12.2007 klo 19:16
Tein tutkimusta sanaston monipuolisuudesta. Nappasin ristikkopohjaksi paikallislehdessä olleen ristikon pohjan. Laaditutin ristikon 5 kertaa peräkkäin ja tutkin kuinka monessa eri ristikossa kukin sana esiintyi. Ristikon "tukkoisesta" rakenteesta johtuen ristikko oli koneelle melko helppo ratkaista.

Ja tässä tulokset:

5 ASIA <-- joka ristikossa!

4 kertaa esiintyneitä 4 kpl:
4 LAIT
4 MAAT
4 OSAT
4 STOP

3 kertaa esiintyneitä 12 kpl:
3 ALAT
3 ALATI
3 ANIS
3 ASIAT
3 ASUA
3 ESSUT
3 ESTO
3 OKSA
3 OSATA
3 OUTOUS
3 TAUS
3 UKKI

40 sanaa esiintyi 2 ristikossa.

alle 400 sanaa esiintyi vain kerran.

ristikossa sanoja on 103 kpl
--> 5 ristikossa 515 kpl

Testiristikon kuva lyötyy netistä samasta osoitteesta...
131. tonimikael23.12.2007 klo 05:24
Hyvää sanastoahan noissa oli! :)

Taidanpa alkaa itsekin väsäämään jotain ohjelmaa, jäis enempi aikaa perheelle, isompi palkka, ei pakkorakosanoja. :)

Historistikon tietty vois vielä laatia käsin.
132. tonimikael23.12.2007 klo 05:28
Juu, sitten tuosta linkkien laitosta, että lieköhän on monia muita sivustoja, joissa linkin laittaminen ei onnistu. Eipä kovin nykyaikaista ja kätevää tällainen. Ymmärrettävää kyllä, että roskan tähden tähän on tultu.

Oishan niitä valmiitakin keskustelupalstaohjelmia, joissa tätä ongelmaa ei tule. Niissä on tietty tuo reskisteröitymispakko. Mutta mitä se taas haittaa? Jos ristikkoihmiset on sen verran rekisteröitymishalutonta, niin pysykööt poissa. :)
133. JTak23.12.2007 klo 11:44
Hyviä ristikoitahan tuossa on syntynyt. Sanaston kasvaessa ja pitempienkin sanojen tullessa mukaan ohjelma olisi entistä käyttökelpoisempi. Tosin näyttäähän tuo nytkin tekevän jo hyvää jälkeä. Fakkisanoja ei muuten kannata sanastoon edes lisätä. :)
134. vvest23.12.2007 klo 11:57
En ajatellutkaan ;D Hajoan nimittäin niihin...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *