KESKUSTELUT > RISTIKOT > PP 3/2004

843. PP 3/2004

Jouni20.4.2004 klo 11:41
Antti Viitamäen aukeamaristikko uudessa Punaisessa Pelikaanissa on tosi hieno.
Hyvä Antti!
2. Jussi22.4.2004 klo 13:55
Olen täysin samaa mieltä, paras kohtaamani ristikko vähään aikaan! Uskon jopa ratkaisseeni sen, pari kohtaa jää tosin ilman täyttä varmuutta mutta uskoisin että pääsin niissäkin suunnilleen Antin ajatuksenjuoksuun mukaan. Yksi sana voisi herättää suomenkielisyyskeskustelua mutta palataan siihen sitten kun palautusaika on päättynyt jos enää muistetaan koko asiaa.
3. Marianna15.5.2004 klo 09:19
Mirja Pihlajamäen ristikkossa s. 12 on aika monta alkupiiloa. Yhteen niistä käy kuusi eri kirjainta, toiseen neljä. Kaikki sopivat teemaan ja ovat olemassa. Hyväksytäänkö kaikki?
4. Timppa15.5.2004 klo 09:42
Hidas kun olen, niin sain Antin aukeaman ratkotuksi vasta pari päivää sitten. Enimmäkseen vihjeet olivat mukavan kieroja, mutta jotkut vähän kyseenalaisia ymmärrettävyydeltään. Jouduin lisäksi käyttämään kuukkelia löytääkseni jonkun vastaussanan. Kokonaisuudessa varsin positiivinen tehtävä!:)
5. Eki15.5.2004 klo 09:45
Yleensä pyrimme poistamaan useimmat sellaiset useamman ratkaisun vaihtoehdot, jotka on mahdollista välttää. Kysehän on tavallisesti kahdesta vaihtoehdosta, esim. antaja/antava. Viimeksi mainitun saa yhdeksi vaikkapa vihjeellä TYÖN-.

Tässä teemaristikossa tuo muuttaminen ei tuntunut fiksulta, koska sana liittyy teemaan. Onhan se aika huvittavaa, että siihen tosiaan sopii noin monta eri kirjainta. Ja kaikki hyväksytään, tietysti.

Mirjalla on omanlaisensa laadintatapa, jossa alkupiiloja löytyy, mutta esim. Suomen Kuvalehden palautteista käy ilmi, että hänen tyylinsä puree moniin niin kybällä, että muut laatijat eivät ole mitään hänen rinnallaan.
6. Eki15.5.2004 klo 09:47
Timpan termi "kyseenalaisia ymmärrettävyydeltään" on aika kyseenalainen ymmärrettävyydeltään :)
7. Timppa15.5.2004 klo 10:21
Ekille rautalangasta: vihjeen ja vastaussanan yhteys kadoksissa...:)
8. Eki15.5.2004 klo 10:31
Jaa että Yyterin twist soimaan? Mutta asiaan: mitäpä kyseenalaista siinä noin yleisellä tasolla on, jos Timpalla on yhteys kadoksissa? :)

Vielä enemmän asiaan. Kyseenalaisia ymmärrettävyydeltään ovat minusta semmoiset vihjeet, joissa on keksinyt aika jonkun perustelun vihjeen ja vastauksen yhteydelle, mutta se on omasta mielestä (ainakin hieman) huono. Jos se on virallinen selityskin sille, silloin voi sanoa, että vihje on kyseenalainen ymmärrettävyydeltään.

Kuten olen ennenkin kertonut, tarkastaja-Liisan kanssa usein pohdimme päämme puhki nimenomaan Viitamäen vihjeiden kanssa, että mistä ihmeestä on kyse. Jos emme keksi, mutta Antin selityksen jälkeen tulee olo "onpa hyvä ja olisihan se pitänyt keksiä", olisi aika tyhmää vaihtaa se vihje. Joskus sitä hieman helpotetaan, jos se on mahdollista hyvyyttä pilaamatta. Joskus se on just siinä tai sitten se on vaihdettava kokonaan.

Loppuyhteenveto: aika usein Viitamäen tapauksessa, jos vihje tuntuu kyseenalaiselta ymmärrettävyydeltään, ollaan vielä ihan hakoteillä vihjeen todellisesta ideasta.
9. Timppa15.5.2004 klo 10:35
Antin laadintoja ratkoessa olen usein ihan hakoteillä, mutta runsaan harhailun jälkeen saatan löytää perillekin...:)
10. Antti Viitamäki15.5.2004 klo 11:31
Asiaan on aina mahdollista palata sitten kun palautusaika on ummessa, mutta sitä ennenkin voin käsittääkseni auttaa yksittäisissä sanoissa silloin, kun ratkaisu on oikein ja vain yhteys vihjeeseen on epäselvä.

Eli voit Timppa kyllä meilata vihje-ratkaisusana -parin minulle
- kerron mielihyvin, mistä on kysymys. Myönnän toki, että silloin tällöin vihjeeni ovat vähän hämäriä, mutta kyllä niissä aina JOKIN punainen lanka pitäisi olla.

Jos ratkaisusanasi on oikein, selitän sen verran kuin on tarpeen. Varoituksena, että jos sana kuitenkin sattuu olemaan väärin, vastannen jotenkin oudosti. :-)

antti.viitamaki@sanaris.fi
11. Marianna16.5.2004 klo 12:01
Lukeudun minäkin Mirja Pihlajamäen faneihin, sekä teemoihin että kuvitukseen ja aivan erityisesti tyylikkääseen tapaa käyttää värejä. Kunhan nyt kysyin;-)
12. Kravattimies31.5.2004 klo 08:15
Keskiaukeaman vihje "kevyt-vaihtoehto löytyy myöskin". En kerro vastausta, mutta joissakin maissa kevyt-mainonta on kielletty harhauttavana. Esimerkiksi Virossa on asia niin päätetty.

Tänään 31.5.2004 on ... vastausaikaa vielä jäljellä:

http://www.cdc.gov/tobacco/global/WNTD/WNTD_2004.h tm
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *