KESKUSTELUT > RISTIKOT > PERTTI OSKALAN PIILOSANAT

8403. Pertti Oskalan piilosanat

tapio23.4.2015 klo 09:29

Johdanto:

Lähettäjä: tapio 19.3.2015 klo 09:09



Tämä säie ei ole luonteeltaan Pertti Oskalan piilosanoihin liittyvä blogi. Saatan pitää varsinaista blogiakin, mutta tässä otan esille vain joitakin satunnaisia asioita samoin perustein kuin tein SK:n piilosanojen suhteen eli näillä perusteilla.

1) En ymmärtänyt piilosanan yksittäisen kokonaisen vihjeen piilovihjettä/osapiilovihjeitä tai suoraa vihjettä tai olen epävarma tulkinnastani. Tarkistan, olenko ymmärtänyt vihjeen oikein, jos olen jäänyt epävarmaksi omasta tulkinnastani.

2) Arvioin kriittisesti vihjeessä olevia osavihjeitä lähinnä siltä kannalta, miten hyvin ne noudattavat piilosanojen yleisiä pelisääntöjä tai sen perusteella, ovatko vihjeet tyylillisesti hyviä.

3) Jos jokin vihje on erityisen "herkullinen", tuntuu kivalta, huvittavalta. Saatan laittaa ajatuksia, miten vihjettä olisi voinut jopa kehittää.

Minulla on yleisten piilosanakriteerien lisäksi pari ihan omaa arviointiperustettani:

* Suora vihje ei saa olla niin hämärä, että "suoraan" vihjeeseen ei saada kunnon tolkkua muuten kuin muuttamalla piilovihje suorasanaiseksi tai sijoittamalla ratkaisusana vihjeen puolelle (Pertin suhteen en ole toistaiseksi tällaista ongelmaa havainnut, mutta Erkki Vuokilan piilosanoissa useaankin otteeseen; hänelle joskus ns. suora vihje myös arvoituksenomainen).

* Piilovihjeen ratkaisu ei saa perustua nippelitietoon, sillä piilosana on nokkeluustehtävä. Pääsääntöisesti piilosanoissa pyritään käyttämään erisnimiä, jotka tuttuja ihan keskiverto suomalaisille ikään riippumatta. Jos vihjeessä on tieto-osa joko piilovihje tai suora vihje täytyy pystyä ratkaisemaan ilman nippelitietoa. Jos siis piilosanan faktatieto ei ole hallussa ja siksi joutuu käyttämään nettiapuja, pidän vihjettä automaattisesti enemmän tai vähemmän epäonnistuneena. Esimerkki vihjeestä, jossa faktatietoa, mutta jos se ei ole hallusta, ratkaisu löytyy yhdistelemällä vihjeen piilovihjeen osia ja suoraa vihjettä:

Messupaidat yllään runoilija Matti ja sukulaisensa. Komeita lintuja näkyy. (11) (Antti Parkkinen Suomen Kuvalehti 43/2014)

Tuossa piilovihjeen jaotelman ensimmäisestä osasta tulee ”ALBAT”. Noilla kirjaimilla alkavia komeita lintuja ovat ”ALBATROSSIT” eli nyt suoran vihjeen avulla vihje ratkesi helposti. Suoran vihjeen avustuksella löydetystä ratkaisusanasta voi päätellä, että ” runoilija Matti ja sukulaisensa” on ”ROSSIT”, joka on siis piilovihjeen jaotelman toinen osa.

Viitatut piilosanat löytyvät Pertti Oskalan kotisivuilta (http://sanojensommittelua.net/)
2. tapio23.4.2015 klo 09:46
Nippelitiedon ohella vastaavalla tavalla arvioin kieliin liittyviä sanoja. Yleisesti tunnetut sanat, esim. "NO" käyvät mainiosti, mutta jos mukana on harvemmin käytettyjä vieraskielisiä sanoja, ratkaisu tulee löytyä kieltä tuntemattomalta ilman (netti)sanankirjojen apuja. Vähintäänkin niin, että tuntemattoman sanan osan pystyy muun vihjeen avulla suhteellisen helposti päättelemään samaan tapaan kuin johdannossa esimerkkinä käyttämässäni piilosanavihjeessä.
3. TU23.4.2015 klo 22:21
Tapio, miksi haluaisit latistaa piilosanoja ja ristikoita? Itselleni 70-luvulta asti on ollut ilo, kun olen oppinut uutta. Miten voidaan laatia kaikkien ehdoilla ja varsinkin, mikäli yleissivistys on hyvin kapea? Eikö ole kivaa, kun näkee asioita uudelta kantilta ja oppii uutta?
4. TU23.4.2015 klo 22:25
Itse rajaat asiat siihen, mitä itse oletat ihmisten tietävän. Sana NO voi olla täysin tuntematon monellekin. Olen joskus yrittänyt Irlannissa ajankulukseni ratkoa ristikkoa parturissa, ei tullut menestystä.
5. tapio24.4.2015 klo 17:48
"Itse rajaat asiat siihen, mitä itse oletat ihmisten tietävän." - no muuta en voi.

Piilosana periaatteessa siitä hyvä vapaa-ajanviettoväline, että sen voi ottaa mukaan paikkaan, jossa ei ole nettiyhteyttä (eikä tietokirjoja) - mutta tällöin vihjeiden kyllä tulee avautua esittämälläni tavalla.

Etkö kiinnittänyt huomiota siihen, etten KOKONAAN rajannut pois outoja asioita, vaan vain sen, että niillä olisi RATKAISEVA merkitys vihjeen selvittämisessä. Jos suora vihje on hieman hämärä ja outo sana ratkaisevassa merkityksessä, vihjettä on vaikea ratkaista ilman apuneuvoja. Pahinta on se, että sekä piilovihje, että suora vihje edellyttävät faktatietoa. Ilman tietoa ratkaisu menee ilman apuneuvoja arvaukseksi.

Ensimmäinen SK:ssa (https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/06/07.pdf) yllättävän haastava, vaikka pitkiä sanoja vähän.

Ah, suoralt' kädelt' valtaas' vaivun! > SULOTAR - suora vihje kaiketi koko vihje, mutta se ei ihan avaudu ja jää jotenkin hämäräksi - minulle ainakin liian hämäräksi, arvoituksenomaiseksi. En ymmärrä, mitä Pertti on tarkoittanut. Sulottaren kosinta? Muu lumoihin jääminen?
6. tapio24.4.2015 klo 17:59
Tiedoksi, että laitan piakkoin blogin, jossa käsittelen näitä:
_https://tapiojokunen.wordpress.com/

Tässä säikeessä en aio ollenkaan tai todella vähän kommentoida johdannossa kolmantena ollutta kohtaa. Tästä ei tule kuitenkaan tehdä mitään johtopäätöstä siitä, kuinka onnistuneina mitäkin piilosanatehtävää pidän. Tuon tässä säikeessä esille vain itselleni vaikeat tai omasta mielestäni muuten ongelmalliset vihjeet.

Koska olen ärsyttänyt turhan monia, en pidä blogia omalla nimelläni.
7. tapio24.4.2015 klo 22:28
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/06/154.pdf:

Liikemiespoolin pesäpaikka. > ESPOO; millä perusteella Espoo liikemiespoolin pesäpaikka - mielestäni liian hämärä vihje (tai sitten vuonna 2012 asia ajankohtainen).

Muista vihjeistä lisää blogissa. Yllättävän haastavia vihjeitä.
8. --24.4.2015 klo 23:03
Monella ihmisellä tai linnulla tms. on pesä Espoossa.
9. Jaska24.4.2015 klo 23:16
Vahvistan tuplaviivan huomion. Minäkin nuorempana olin usein liikkeellä Espoossa, kuten Haukilahden Haikaranpesässä. Ei sielläkään aikaa liikkumatta hiljaa vietetty.
10. tapio25.4.2015 klo 07:30
Pesäpaikka saattaa viitata - ihan arvaus - Nokian pääkonttoriin Keilaniemessä. Yhtä lailla arvelu, kuin jo esitetytkin arvelut.

Uudemmissa Pertin piilosanoissa en ole havainnut arvoituksellisia suoria vihjeitä, joista ei voi varmuudella tietää, mistä on kyse. Tässä mielessä laatu parantunut merkittävästi! Ei ole kiva, jos jää tunne, että mistä oikein on kyse. Näissä kahdessa esille tulleessa pitäisi laittaa kommentti Pertille itselleen, minkä taidan tehdäkin, koska turha näistä meidän on arvailla, mistä kyse.
11. Eki25.4.2015 klo 08:34
Tässä on nyt samaa kuin laulutekstien tulkinnassa. Jokainen kuulee lyriikassa omia juttujaan. Sanoittaja on usein halutonkin kertomaan tarkkaan, mitä on itse tarkoittanut. Tekstillä luodaan tunnelma, joka menee pilalle ylianalysoinnilla. Sanoittaja jättää väljyyttä ja saattaa panna mukaan juttuja, jotka vain hän tietää varmasti juuri siksi, mitä on tarkoittanut. Kun tämänkin voi lukea sekä yleiseksi pesäpaikaksi että Nokian pääkonttoriksi, on merkityksetöntä, mitä laatija ajatteli (voi se olla myös vaikka kuvitteellinen paikka Espoossa, jossa liikemiehet pitävät kokouksia, oikeassakin elämässä varmasti on sellaisia). Mainio kätkövihje. Tähän verrattavia on ollut ja on edelleen, Pertillä ja muilla.
12. 25.4.2015 klo 10:01
"Ei ole kiva, jos jää tunne, että mistä oikein on kyse."
Miksiköhän tapio ratkoo piilosanoja kun tällainen vaara on todella olemassa?
13. tapio25.4.2015 klo 11:09
Pääsääntöisesti vihjeet ovat kivoja - minua vaan ärsyttää tässä säikeessä mainittujen kaltaiset hämärät vihjeet. Antti Parkkisen ja Jari Keräsen piilosanoissa en ole tällä tavalla ärsyttäviä vihjeitä havainnut. Parkkisella ei koskaan ole ollut ylilällyjä vihjeitä (kuten Jarilla), joten mielestäni hänen piilosanansa olleet SK:n laadukkaimpia (ei välttämättä hauskimpia). Joskus vaikeusaste ei ole ollut parhaassa mahdollisessa suhteessa ristikon vaikeustasoon, mutta Eki kertoi joskus, että aina ei optimaalista paria ole käytettävissä.
14. --25.4.2015 klo 11:17
Kyllähän sinunkin joutava ärsytyksesi ärsyttäisi, jos sen ärsyttää antaisi.
15. 25.4.2015 klo 11:53

Lähettäjä: tapio 25.4.2015 klo 11:09
"Pääsääntöisesti vihjeet ovat kivoja - minua vaan ärsyttää tässä säikeessä mainittujen kaltaiset hämärät vihjeet."

Onko sinulla selitys miksi meidän muiden pitäisi tietää mikä sinua ärsyttää?
16. tapio25.4.2015 klo 12:02
Eikö epämääräisyys ärsytä muita?
17. Jukkis25.4.2015 klo 12:08
Jos minä olisin laatija ja olisin laittanut piilosanaan vihjeen "Liikemiespoolin pesäpaikka" ja joku kyselisi että mistä tulee vastaussana ESPOO, niin vastaisin että "Se tulee siitä vihjeestä" ja jos kyselijä edelleen jatkaisi että "kyllä nyt tämä vihje ärsyttää", niin käskisin haistaa paskan.
18. Linnea25.4.2015 klo 12:13
Ihme säätäjä on tämä nimimerkki tapio. Eikö sulla reppanalla elämässä ole muuta kuin piilosanojen analysointi, tai paremminkin ylianalysointi, kuten Eki toteaa kommentissaan.

Ei luulis olevan otsaa arvottaa laatijoita ja vihjeityksiä kun ratkojan tärkeimmät ominaisuudet, yleistieto ja oivalluskyky, ovat kohdallasi vähän hataran puoleisia.

Vaikuttaa maaniselta sinun harrastama syväanalysointi ja ei se taida palvella juuri ketään, kun julkisesti pohdit omia ja erikoisia ongelmia. Oletko ajatellut, että on sangen kummallista kun muita kaltaisiasi ei ole samoja näkemyksiä kertomassa ja jakamassa kanssasi? Muille kelpaavat hyvin laatijoiden laatimukset.
19. Eki25.4.2015 klo 12:21
Tapio, se epämääräisyys on sinun päässäsi, koska yksinkertaisista yksinkertaisin vihje vaatii mielestäsi muka selitystä.
20. tapio25.4.2015 klo 12:26
Jukkis 25.4.2015 klo 12:08
Jos minä olisin laatija ja olisin laittanut piilosanaan vihjeen "Liikemiespoolin pesäpaikka" ja joku kyselisi että mistä tulee vastaussana ESPOO, niin vastaisin että "Se tulee siitä vihjeestä"

Ei kelpaa minulle, koska vastaus tulee piilovihjeestä ja tolkullinen suora vihje puuttuu. Kyllä minä tiedän, että Eki laatii joskus sisällöllisesti erittäin epämääräisiä vihjeitä. Pertti Oskalalta en ole vuoden 2014 ja 2015 piilosanoissa vastaavia tavannut.
21. tapio25.4.2015 klo 12:31
Millä perusteella Linnea arvostelee oivalluskykyäni? Olen viime aikoina todella harvoin tehnyt ratkontamokia (eli ymmärtänyt jonkin vihjeen osan väärin) ja vihjeiden osia, joita en ole ymmärtänyt, on todella vähän. Yleistiedossa on pahojakin aukkoja.
22. tapio25.4.2015 klo 12:34
"Muille kelpaavat hyvin laatijoiden laatimukset."

Tuo oikeastaan ärsyttää eniten, sillä tuolla perusteella voi kaiken kritiikin torpata. On outoa, että ristikoiden vihjeitä voi paljon enemmän kritisoida kuin piilosanatehtävien vihjeitä. Pienestäkin kritiikistä tuntuu saavan Linnean tyylisen vastauksen.
23. Jaska25.4.2015 klo 12:42
"Muille kelpaavat hyvin laatijoiden laatimukset."

Täsmennettäköön, että tarjolla olevasta laajasta ja monipuolisesta valikoimasta löytyy jokaiselle harrastajalle jotakin mieluisaa. Jos ei löytyisi, niin ei olisi harrastajiakaan. Mutta kaikkien laatijoiden tarjonta ei todellakaan kelpaa kaikille harrastajille.

Miksi tapion pohdiskelujen pitäisi palvella muita? Keskustelupalstan päätarkoitus ei liene olla mikään palvelupiste. Ehkä HS-ketju voidaan lukea sääntöä vahvistavaksi poikkeukseksi:)
24. huhu25.4.2015 klo 12:43
https://tapiojokunen.wordpress.com/

"Masin kaverina esittäisin hennon valituksen, koska joskus voi olla kuudeskin toiseksi viimeisenä, vaan ei viides koskaan. > VIKINÄ. Sarjakuvahahmo Masin kaverin Vikin muistaminen ei onnistunut (piti tarkistaa netistä). Jaotelma ”joskus voi olla kuudeskin toiseksi viimeisenä” oli haastava: kuudeskin = VI+KIN ja päälle vielä toiseksi viimeinen kirjain eli ”Ä”. Kolme piilovihjettä! > VIKINÄ."

tapio, olisko kuitenkin V + ikinä.

Ota tuolla plokissasi käyttöön kommentointimahdollisuus.
25. --25.4.2015 klo 12:44
Tapio haluaa tietää kaikenlaista, mutta vastaukset eivät kelpaa. Se voisi ärsyttää jos ärsyttäisi.
26. meester_Henk25.4.2015 klo 12:45
Kyllä nyt kannattaa vaihtaa lääkitystä, ihan vaan kaikkien parhaaksi.
27. huhu25.4.2015 klo 12:49
Olihan siellä kommentointimahdollisuus, sorry.
28. tapio25.4.2015 klo 13:31
huhu 25.4.2015 klo 12:43

huomasin kyllä tuonkin. Lisäsin sen mukaan:

Kolme piilovihjettä, sillä lopussa vielä "vaan ei viides koskaan" = V+IKINÄ!
29. tapio25.4.2015 klo 13:34
En laittanut rautalankaa, mutta nuohan siinä ovat
"Masin kaverina" = VIKINÄ
"joskus voi olla kuudeskin toiseksi viimeisenä” = VI+KIN+Ä
"vaan ei viides koskaan" = V+IKINÄ

Minusta ihan loistavasti laadittu vihje.
30. tapio25.4.2015 klo 13:38
Lisäsin blogiin "rautalankaa".
31. tapio25.4.2015 klo 15:07
Tarkoitus on, että tässä säikeessä kommentoidaan vain niitä, jotka tähän säikeeseen laitan. Loput voi kommentoida blogin yhteydessä. Joskaan ei erityisemmin haittaa, jos tähänkin tulee blogikommentteja.
32. tapio25.4.2015 klo 20:06
Ette varmaan välitä pienestä epätarkkuudesta, kuten
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/07/20.pdf

Ensimmäisessä vihjeessä pieni epätarkkuus jaotelmassa, jossa osana on "silikonisyvennys" > PII+LOVI. Silikonissa on piitä, mutta tarkemmin tuo olisi Si-syvennys.
33. tapio25.4.2015 klo 20:39
Myös klassisesta musiikkitoiminnasta voi kirjoittaa avoimin, nauravin silmin. > MINNA. Vihjeestä löytyy kätkönä sanoissa "avoimin, nauravin" nimi Minna, joten tuskin muuta kirjoittajaa voi ajatella. Kaiketi Minna Lingren (jouduin etsimään googlella), mutta vaatii kyllä melkoisesti kiinnostusta taiteenalaan.

Keillehän jotkut piilosanat on oikein tehty? Tämä piilosana muutenkin älykkömäinen.
34. tapio25.4.2015 klo 20:44
No olen nähnyt TV:ssä joskus tuon Minnan
_http://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Lindgren

Ilman Wikipediaa en olisi kyllä tiennyt, kenestä kyse. Onkohan minulla poikkeuksellisen huono nimimuisti?
35. tapio25.4.2015 klo 20:51
Anteeksi väärä tehtävä, po.:
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/07/19.pdf
36. 25.4.2015 klo 21:12
Vai että huono nimimuisti?
37. tapio26.4.2015 klo 06:57
Ja vähän persumainen taidemaku (en ole silti persujen kannattaja). Vaimolla hienostuneempi taidemaku ja joskus tulee kuunneltua hänen takiaan klassistakin musiikkia.
38. 26.4.2015 klo 07:11
Ei satu olemaan tiedossa Minnan muut ansiot, joista laajalti uutisoitu männä vuosina, jos seuraa mitä Suomessa tapahtuu ei nlmeä tarvitse Googlesta kylläkään etsiä!
39. tapio26.4.2015 klo 07:50
Varmaan olisi pitänyt tietää ilman googlausta.

_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/07/21.pdf

Erimielisyyden keskellä kirjailijatar Lapista täräyttää ärräpään. Myös valkoviini ja Cassis kappaleena tätä draamaa. (8)

Itselle aluksi tuntematon henkilö vihjeessä keskeisessä osassa. No päättelemällä ratkaisusanaa muun vihjeen avulla tuo kyllä selviää. Googlasin tuonkin. Itse asiassa henkilö kyllä tunnettu, mutta että hän on alun alkaen lappilainen, tuskin kaikille tulee mieleen?

Vihjeen loppu "Myös valkoviini ja Cassis kappaleena tätä draamaa." jäi hämäräksi - tuohon mahd. sisältyy toinen piilovihje.
40. 26.4.2015 klo 08:08
Uskoisin että Anni Ylävaaran lappilaisuus on erittäin laajasti tunnettu seikka!
41. tapio26.4.2015 klo 08:23
Tuossa kyse Rosa Liksomista, sillä ratkaisuna on KIROSANA (alussa piilovihje "Erimielisyyden keskellä kirjailijatar Lapista" > KI+ROSA+NA) - ajattelin, että tuosta kyllä hahmottaa ratkaisusanan ihan suoran vihjeen perusteella ("täräyttää ärräpään"). Ainoa Rosa-etuniminen kirjailija, joka tuli äkkiä mieleen oli Rosa Likson ja piti googlata, onko hän Lapista (on Ylitorniosta).

"Myös valkoviini ja Cassis kappaleena tätä draamaa." - tuosta löytyy ehkä "kappaleena" = OSANA, mutta ei hajuakaan, miten alkuun voisi tulla kirjaimet "KIR".
42. joskus26.4.2015 klo 08:37
Googlailepa sitten vähän lisää KIR:istä ja kerro taas kaikille, mitä löysit!
43. tapio26.4.2015 klo 08:43
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/07/21.pdf

Tässä vihjeessä ainakin kolme piilovihjettä (tarkistin googlella, että näin on):

Konditoriassa kummastellaan Stevensin ajatusta; jousimies Suomen armeijassa?! (6) Aivan loistava, joskin jouduin tarkistamaan jotkin faktat netistä (avaintieto niin tuttu, että minullekaan ei tuottanut vaikeuksia!).
44. --26.4.2015 klo 08:44
Liksom.
45. tapio26.4.2015 klo 08:54
KIR - olisi pitänyt arvata, että jokin juomakoktaili (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kir). Oikeastaan kyllä arvelin sen saattavan viitata johonkin juomakoktailiin. En käytä alkoholia, joten tällaiset ovat totaalisen tuntemattomia. En lähde edes arvailemaan, miten tunnettu koktaili on kyseessä.
46. tapio26.4.2015 klo 08:59
Kun nyt ollaan niin fiksuja, niin kuka kertoo ilman mitään apuneuvoja 26.4.2015 klo 08:43 mainitun vihjeen kaikki kolme piilovihjettä.
47. tapio26.4.2015 klo 09:01
Ai niin tuossa yksi piilovihje on tyyppiä "kerto" eli sen voi tulkita suoraksikin vihjeeksi, joten nyt kaikki neljä osavihjettä kehiin!
48. tapio26.4.2015 klo 09:08
Siis kuka/mikä ja millä meriiteillä esillä vihjeessä.
49. 26.4.2015 klo 09:28
Nopeesti asiaa enempää miettämätyä vakkuttais Egglestonilta!
50. tapio26.4.2015 klo 09:31
Aika lailla meni pieleen, mutta siinä mielessä jäljillä, että kahdessa osavihjeessä kyse ei-suomalaisista henkilöistä/paikoista. Etsittävä siis kaksi henkilöä, yksi paikka ja yksi muu vihje.
51. 26.4.2015 klo 09:40
Kas - äkkiä katsoen Stella Stevens eli Estelle Eggleston vaikutti niin selvältä !
52. --26.4.2015 klo 09:46
Stella on leivos?
53. tapio26.4.2015 klo 09:58
Stella Stevens on ok - "Estelle Eggleston" näemmä mainittu suluissa Wikipediasivulla.

-- on on jäljillä yhden vihjeen suhteen. Stella ei ole leivos, mutta liittyy kyllä Wikipedian mukaan erääseen leivokseen.
54. --26.4.2015 klo 09:59
Ei saanut katsoa netistä.
55. rokka26.4.2015 klo 10:01
Siehän sälli oot, keskustelet yhden tyhjän, kahden viivan ja nyt tuntemattoman kanssa.
56. 26.4.2015 klo 10:10
tapio, nuo vihjeet ovat ihan peruskauraa piilosanojen ratkojille. Kun yhdellä lukemisella se aukeaa heti ainakin kolmella eri tavalla 1. tietenkin wilhelmin inttipalveluksella, jota vahvistaa se, että stellan voi lukea suoraan ja vielä Stevens kertoo, että oikein menee!
57. tapio26.4.2015 klo 10:10
No tuskin tämä sitten tulee muillekaan mieleen, mutta Oskala vaikuttaa sen verran sivistyneeltä, että hän saattaisi viitata tähän:

_http://fi.wikipedia.org/wiki/Ellen_Svinhufvud:

"Kahvikutsuillaan Helsingissä rouva tarjosi Konditoria Stellan valmistamaa mantelipohjista ja kahvinmakuisesta kreemistä valmistettua kakkua, joka tunnetaan 1930-luvulta lähtien nimellä Ellen Svinhufvudin kakku."

Siis konditoria Stella Helsingissä.

Konditoria Stellan tai Stella Stevensin voi sii tulkita joko piilovihjeeksi tai suoraksi vihjeeksi.

Kaksi jäljelle jäänyttä piilovihjettä ovatkin sitten jo helppoja ja toiseen sisällytetty toinen erisnimi.
58. tapio26.4.2015 klo 10:14
26.4.2015 klo 10:10 sinänsä oikeassa - vain konditoriavihje saattaa mennä ohitse.
59. 26.4.2015 klo 10:19
... kun Eggelston meni pieleen, joka sitten ei mennytkään pieleen niin menikö Ylävaarakin pieleen, vai kuinka?
60. --26.4.2015 klo 10:37
Konditoria on mukava lisävihje niille, jotka sen tietävät, muita sen ei pitäisi haitata. Jos piilosanalaatijan pitäisi pysyttäytyä vain kaikille tutuissa aiheissa ("yleistiedossa"), vihjeistä tulisi paljon nykyistä kuivempia ja sisällöttömämpiä?
61. tapio26.4.2015 klo 10:53
Olen samaa mieltä, että konditoria on vain mukava lisävihje - hauskuus Pertillä onkin, että vihjeissä saattaa piillä yllättäviä lisävihjeitä. Tällä kertaa se toi sinänsä helppoon vihjeeseen hauskaa lisäväriä.

26.4.2015 klo 10:19
... kun Eggelston meni pieleen, joka sitten ei mennytkään pieleen niin menikö Ylävaarakin pieleen, vai kuinka?

joo - en tiennyt, että Rosa Liksomin oikea nimi on Anni Ylävaara.
62. tapio26.4.2015 klo 13:00
https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/201 2/07/23.pdf

Piilovihjettä ihmettelen:

Onko rakastetun näyttelijän sopraano ukkojen mieleen. > KROOK; Marika Krook on ensis. laulaja ja toissij. näyttelijä - ei kai hän voi viitata molempiin ammatteihin? (en tästä oikein löydä muuta vihjetyyppiä kuin "kerto")
63. Jukkis26.4.2015 klo 13:20
Wikipedia kertoo että Margaretha Krook oli Ruotsissa rakastettu näyttelijä. Mutta en minä ainakaan silti kuitenkaan tajua tuota vihjettä, mitä esimerkiksi nuo ukot siinä tekee?

Tuossahan on hupaisa kätkö, Anouk. Hiukka muokkaamalla saisi tuohon sanaan sopivan vihjeen tästä.
64. --26.4.2015 klo 13:27
Eiköhän siihen tulekin Anouk (Aimée), sillä Krookia ei siitä mitenkään saa syntymään?
65. tapio26.4.2015 klo 13:33
Huomasin kyllä, mutta miten muokkaisit, että tuo sopisi?

Piti tarkistaa, että onko oikeasti "AIDATRUMPETTI" nimistä soitinta (pystyyn 5.). Piilovihjeen avulla tuo tuli kasaan, ilman, että tiesi tommosta soitinta olevan olemassakaan.
66. Eki26.4.2015 klo 13:39
Mainitset tuolla blogissasi, että Pertillä oli kirjoitusvirhe. Niitä voi olla siellä täällä, sillä minä korjaan Pertin virheet tarkastajani kanssa eikä niitä yleensä raportoida hänelle. Näin ollen monet tekemämme pikkumuutokset saattavat jäädä Pertiltä huomaamatta.

Täydennätkö sinä tuota blogiasi, kun se tuntuu pidentyneen? Se kuitenkin jatkuvasti loppuu samaan lauseeseen. Ainakaan itse en jaksa kahlata sitä monta kertaa läpi löytääkseni mahdolliset uudet osuudet. Kannattaisi kirjoittaa joka kerta niin, että näkee tekstin olevan uusi. Sehän on blogin ideakin?
67. tapio26.4.2015 klo 13:55
Täydennän jaksoittain. Seuraava tulee, kun olen ratkonut
_http://sanojensommittelua.net/2012/07/

linkitetyt piilosanat
68. Jukkis26.4.2015 klo 14:07
Sun kannattais tapio ratkoa ensin valmiiksi ennen kuin kommentoit. Siis eihän se KROOK ole, vaan tosiaan ANOUK. Eli ihan ymmärrettävä vihje sen jälkeen kun -- huomautti että Anouk on myös näyttelijä. Itse muistelin vain laulaja-Anoukia, siksi puhuin vihjeen muokkaamisesta.

Mutta oikein mukavaa, kun Anouk putkahti esille, piti taas kaivaa hänen laulamansa kenties kaikkien aikojen paras euroviisulaulu. On se hieno.
69. Eki26.4.2015 klo 14:18
Tuleepa mieleen, kun eräs laatija sai ratkoessaan ristikkoon sanan ikähiusleikkaaja ja järkyttyi suomalaisten ristikoiden sanojen tasosta...
70. tapio26.4.2015 klo 14:32
Pahoittelen ratkaisumokaani. Haittasin ekan vihjeen ratkaisuakin. Tulipa todistettua tässä piilosanatehtävässä, että helppo vihjekin voi olla todella hauska ja hyvä. Hupi voi löytyä toisinaan muusta, kuin itse ratkonnasta.
71. tapio26.4.2015 klo 15:29
https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/201
2/07/242.pdf

Sulista silikaateista jähmettyy kiiltävä pinta. (7) - laavassa on silikaatteja, minkä vuosi magma saattaa olla lasimainen. Onkohan tässä kolme osavihjettä vai kaksi?
72. tapio26.4.2015 klo 15:41
Tästä en löytänyt piilovihjettä (suora vihje on koko vihje - vähän vanhanaikaista asennetta heijasteleva):
Teidän uhrautuvuutenne ansiosta lapsella on huipputason äö, kiitti neuvolan täti mallikelpoista vanhempaa. > KOTIÄITI.
73. --26.4.2015 klo 15:42
Et oo tosissas!
74. Jukkis26.4.2015 klo 16:25
Meinasin kanssa laittaa --:n tyyppisen kommentin, mutta tuolla piilosanassa tosiaankin vihjeessä lukee että "äö". Höh.
75. Matias-Myyrä26.4.2015 klo 16:26
Siellä näkyy olevan painovirhe, tuossa ristikossa: äö pitäisi olla äo.
76. tapio26.4.2015 klo 17:22
Ilmankos ei toiminut. Yritin kyllä löytää anagrammin, mutta eihän se löytynyt tuon virheen takia, jota en hokannut korjata.

Eki kyllä varoitti näistä 26.4.2015 klo 13:39. Oskalan kotisivuilla tehtävät ei ole tarkistettuja ja tämä on toinen kirjoitusvirhe, joka on tullut vastaan. Ekalla kerralla sen huomasin, mutta nyt pääsi yllättämään. Täytyy olla näemmä tarkkana, ettei kirjoitusvirhe vie hakoteille.
77. Jaska26.4.2015 klo 17:49
Olet sinä tapio melkoinen kusettaja. Panit minut miettimään pää savuten melkein neljänneslenkin ajan, että miten ihmeessä Oskala on laatinut noin käsittämättömän vihjeen ratkaisusanalle KROOK. Sitten paljastuukin, että se oli sinun arvauksesi.

Menköön nyt tämän kerran varoituksella, jos hyvität tekosi. Kerro minulle utamille. mikä on ko. vihjeen suora osuus, ja kumpaan Anoukiin se viittaa.
78. tapio26.4.2015 klo 18:52
Anteeksi. Täytyy jatkossa noudattaa Jukkiksen neuvoa ts. ei kommentoi tehtävää, ennen kuin se on kokonaan ratkottu.


Onko rakastetun näyttelijän sopraano ukkojen mieleen. > ANOUK; (ensisijainen) suora vihje kaiketi "sopraano" (Anouk Teeuwe ) - joskin pop-laulajasta on aika kyseenalaista käyttää klassisen musiikin äänialajaottelua. Mahdollisesti viittaa myös näyttelijään nimeltä Anouk Aimée.

Tällöin kyseessä ns. kerto, jossa voit itse valita, mikä vihjeessä on ns. suora vihje (näyttelijän/sopraano) ja mikä kätkön ohella toinen piilovihje.
79. Eki26.4.2015 klo 18:55
Kyllähän tuo viittaa mainittuun näyttelijään.
80. tapio26.4.2015 klo 18:59
Joo. Toi "sopraano" on taitaa olla tuossa vain kätköä ajatellen. Meni ylitulkinnaksi.
81. tapio26.4.2015 klo 19:05
No 26.4.2015 klo 15:29 meni yli myös

"Sulista silikaateista jähmettyy" todennäköisesti vahinkopiilovihje - vain ensimmäisen sana piilovihjettä (ratkaisusanan anagrammi).
82. tapio26.4.2015 klo 19:34
Maanantaina lintu on kala, jos se on tehty Englannissa. > MATIKKA (piilovihjeenä "MA+TIKKA"). En ymmärrä jälkimmäisen lauseen ideaa.
83. Jukkis26.4.2015 klo 19:38
tehty Englannissa = made
84. Matias-Myyrä26.4.2015 klo 19:45
"Millä perusteella Linnea arvostelee oivalluskykyäni?"

Minä olen Linnean kanssa täsmälleen samaa mieltä. Tapion oivalluskyky on surkea! Se on tullut näissä säikeissä monta kertaa todistetuksi. Ei minulla tuonkaan edellisen "Englannissa tehty = made" keksimiseen mennyt muutamaa sekuntia kauempaa.
85. Jaska26.4.2015 klo 20:11
Sopraano oli vihjeessä tapion eksyttänyt ovela hämäys. Ja minulle tietysti ihan huippukatalin uskoessani Krookin ratkaisusanaksi.

Aimée on siis tarkoitettu Anouk. Mutta Ekikään ei maininnut, mikä on vihjeen suora osuus. Siksi on kaiketi tulkittava "rakastetun näyttelijän", mikä edellyttää ensinnäkin taivutusmuotojen sallittavuutta ratkaisusanan ollessa perusmuotoinen. Mutta asian ydinhän tässä on tapion dissaamaan vieraskielisyys. Jos ratkoja ei tiedä, että aimée = rakastettu, jää suoruus havaitsematta. Kuuluuko normaaliin suomaliseen yleistietoon vai ei? Tuskin ainakaan tapion mielestä.

Onko Suomessa lemmittyjä myös isolla alkukirjaimella? Ei ole enää. Nimipalvelun mukaan Lemmitty on ollut viidellä henkilöllä entinen sukunimi. Lemmettyjä on satoja, samaa lienee alun perin tarkoittanut. Anouk Aimée olkoon siis suomeksi Anu Lemmetty!
86. Jukkis26.4.2015 klo 21:08
Miten niin "jos ratkoja ei tiedä, että aimée = rakastettu, jää suoruus havaitsematta".

Minusta "rakastettu näyttelijä" on erittäin suora vihje, kun vastauksena on rakastettu naisnäyttelijä. Sopii monelle muullekin ratkaisusanalle
vihjeeksi, esim. Ista, Ansa, Ikonen, Ritva, Oksanen jne. vaikka heidän nimensä ei olekaan suomeksi "rakastettu".
87. Jaska26.4.2015 klo 21:29
Siten niin, että se rakastettu on tarkentava määre, joka sen ranskaksi tietävälle oleellisesti helpottaa ratkaisusanan hiffaamista risteävien apujen kera. Muutenhan vihjeeksi kelpaisi pelkkä näyttelijä. Kaikkihan ne ovat jonkun rakastamia. Miksi laatija sellaisesta selviöstä menisi muistuttamaan.
88. tapio27.4.2015 klo 16:39
Hienosti laadittu siten, koska tuo "rakastettu" on vain lisämääre. Lisämääreitä voi sisällyttää vaikka kuinka, jos vihje muuten aukeaa.

Jos tulikitsin "Konditoriassa..." viittaavaan erääseen tiettyyn konditoriaan, kyseessä olisi samankaltainen lisätarkenne, jonka ymmärtäminen tuo lisäsävyä ratkontaan.

No en hoksannut "Englannissa tehty = made" . Mutta kyllä minä yleensä olen hoksannut kaikki detaljit ja jos nyt joku yksittäinen detalji jää hoksaamatta, on kyllä erittäin loukkaavaa kirjoittaa, että oivalluskykyni on surkea. Olen sentään ratkonut satoja kovisristikoita loppuun asti ja piilosanojakin noin sata.

Joskus olen hoksannut keskimääräistä paremmin - esim. SK 8/2015 hoksasin melkein heti, mikä suht. harvinainen piirre piilosanassa oli.

Useimmiten kompastelen kielijutuissa.
89. tapio27.4.2015 klo 17:07
Itse asiassa ne ovat olleet lähes ainoita, joissa tullut varsinainen hoksauspuute.

Muutaman kerran on harhautunut tulkitsemaan vihjeessä väärän kohdan avainsanaksi, esim. tässä harhauduin "sopraano" sanan takia ja kerran siksi, että eräässä Jarin piilosanassa oli kaksi kasviin liittyvää kätköä (tuomi ja tatar) ja harhauduin valitsemaan väärän kätkön. No kuka on ratkonut ristikoita tai piilosanoja, ettei koskaan ole harhautunut missään kohdin?
90. tapio27.4.2015 klo 17:40
Matias-myyrä arvioi kyllä vanhojen juttujen perusteella. Kieltämättä tein ensimmäisten piilosanojen ratkaisuissa jonkin verran mokia.
SK 1-45 ei ollut ainuttakaan hoksauspuutetta, yksi hetkellinen blackout ja edellä esittämäni harhautuminen. Noita kielimokiakin yhteensä vain kaksi tai kolme.
91. tapio27.4.2015 klo 18:14
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 1
2/07/262.pdf sanasepoille suunnattu tehtävä on tavanomaista vaikeampi.

Otin muutamia näkökulmia tässä säikeessä vastanneilta mukaan blogisivulle:
https://tapiojokunen.wordpress.com/?p=51&preview=t rue
92. tapio27.4.2015 klo 19:47
Tarkistin vielä 18-45. Oli yhden vihjeen suhteen väärästä kohtaa piilovihjeen katkaisu (8358. SK:n piilosanat (tapion blogi) (1.)), joten pieni hoksausvirhe (ei haitannut tehtävän ratkaisua). Miksi Linnean ja Matias-myyrän pitää tuolla tavoin irvailla, jos todella harvoin tekee jonkin mokan? Hirveän loukkaavaa.
93. TU28.4.2015 klo 00:07
Tapsa hyvä, alan jo pitää sinusta. Tulet aina rinta rottingilla esiin ja kumminkaan et hoksaa asioita ja samalla kritisoit ikävästi muiden tekemisiä.
94. tapio28.4.2015 klo 04:26
Minusta on kyllä kohtuutonta edelleenkään kirjoittaa noin. On erittäin harvoin tilanne, että en jotain hoksaa. Kuten kerroin näissä piilosanoissa vain noi kielijutut olleet todellisia hoksauspuutteita. Muut vain osittaisia tulkintamokia tai sitä, että faktatietoa puuttuu. Ei kai pitäisi ollenkaan tuoda esille, että jotain hoksaa täysin. Jos muutaman mokan tekee, sekö ei oikeuta kritiikkiin?
95. tapio28.4.2015 klo 16:24
TU:lle, Matias-myyrälle ja muillekin kohtuuttomille solvaajilleni. Ratkoin 12 kpl Oskalan piilosanoja suht. lyhyessä ajassa. Tein vain YHDEN puhtaan hoksaamismokan. On kyllä totaalisen kohtuutonta saada ivaryöppy sen perusteella.

Vastaava aiempi moka oli jaotelman osa "Ranskassa me" > NOUS. Vastaavan olen saattanut tehdä joskus muulloinkin.

Tässä ANOUK ei ollut hoksausmoka. Ainoa viisikirjaiminen näyttelijä/laulajanimi, jonka nimessä on keskellä O ja lopussa K, joka tuli mieleeni oli KROOK. Etsin vihjeestä Krookin sopivaa kätköä tai anagrammia, enkä tietenkään pystynyt hoksaamaan, että olisi pitänyt löytää kätkö/anagrammi ANOUK-nimelle. Minusta sitä paitsi piilovihjeeksi henkilönimi on huono, sillä jos et tunne henkilöä, olet aika hukassa piilokirjainten vuoksi.

KOTIÄITI suhteen etsin anagrammiksi/kätköksi sopivaa kirjainrypästä, jossa olisi nuo kirjaimet, mutta enhän tietenkään sellaista löytänyt, vaikka yksi kohta tuntui melkein sopivan. Hoksasin kyllä koko vihjeen idean, mutta luin vihjeen liian mekaanisesti havaitakseni kirjoitusvirheen.
96. tapio29.4.2015 klo 18:47
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/08/35.pdf

tässä myös kielijuttu, mutta hieman kyseenalainen, sillä eivät tätä kaikki tunne

"syöttöä Amerikasta" - input.

Mielestäni kyseenalainen lainasana piilosanatehtävässä käytettäväksi.
97. kielonen29.4.2015 klo 19:25
input5
1. tal. panos.
2. tietotekn., tekn. syötös; syöttö; tulo, otto.
98. tapio29.4.2015 klo 20:06
Tiedän kyllä, mitä tarkoittaa, mutta kyse onkin siitä, että en usko, että on ainakaan vanhemman polven ratkojille tuttu lainasana. Tuo täytyy oikeasti tietää ao. tehtävässä, sillä piilosanatehtävissä tyypilliseen tapaan tuossakin kaksi piilokirjainta.

Toivottavasti joku ei taas ala kohtuuttomasti ivailemaan, jos nyt kysyn jotain - on todella inhottavaa kysyä mitään Matias-myyrän, Tu:n, Linnean jne. kaltaisten kommentoijien takia, jotka ovat heti valmiina haukkumaan tyhmäksi, hoksaamattomaksi.

kysyn nyt kuitenkin

Jaotelmassa on tälläinen osa

"peruutti ... kaikki vaaka ykköset" > TAKAP eli päin vastoin luettuna PAKAT. En nyt oikein ymmärrä tuota. Ykköset vaakasuunnassa ikään kuin kortteja - korttipakka?

Voin kyllä lopettaa kysymisen, jos TU ja kumppanit jatkavat inhottavaa käytöstään.
99. --29.4.2015 klo 20:25
Tämä vaikea???

Nykyisin Vladimir Putin vaatii Venäjän tietoverkkoihin lisää syöttöä Amerikasta. (5)

Jos haluat arvostusta, lakkaisitko ajattelemasta muiden puolesta. "Vanhempi polvi" ei tiedä? Hehheh.
100. Tuomas L.29.4.2015 klo 20:27
Mitä tuossa piilosanassa tulee ratkaisuksi kohtaan 1 vaakasuoraan? Vihje tuntuisi viittaavan siihen.
101. tapio30.4.2015 klo 17:16
Hiljaa, ämmä ja kortit pöytään. > PAKKA.

Pertti harrastaa sisäisiä viittauksia, mutta ne ovat muissa tilanteissa olleet selkeämmin sisäisiä viittauksia (esim. "Pysty 5:ssä"), joten en osannut tulkita tätä sisäiseksi viittaukseksi vaan yritin löytää jotain muuta näkökulmaa. Itse asiassa harhautti monikkomuoto.

Kiitti asiallisesta vastauksesta.

TU:lle ja kumppaneille.

Ette te muita ivaa hoksaamattomuudesta, jos SK-säikeissä kysyvät jotain tai kertovat, että heillä monta loppuun asti ratkaisematonta tehtävää. Itsellä ei yhtään loppuun asti ratkaisematonta tehtävää SK:ssa, joskin joissakin niissä on tullut pieniä mokia. Olen myös ratkonut arkistossa olevat vaikeimmatkin tehtävät. Niissä tullut kyllä huomattavasti enemmän asioita, joita en ole täysin ymmärtänyt. Viime aikoina SK:n ristikoissa olen jekut hoksannut, joskin joidenkin jekkujen (esim. - KAMASU) kanssa on kyllä mennyt aikaa.

Voisin minäkin eräitä tässä keskustellussa esiintyneitä henkilöitä ivata, mikseivät sitä ja sitä hoksanneet, mutta minusta sellainen on todella törkeää.

--:lle

Varmaan ei kannata yrittää arvailla muiden puolesta, ajattelin vain onko termi "input" yleisesti kovin tuttu. Varmaan aika monelle "Anouk" tuttu entuudestaan, vaikken itse tietänyt tai muistanut sitä.
102. zzz30.4.2015 klo 20:23
Tulinpa vaihteen vuoksi kurkistamaan, mitä täällä tapiolla on menossa eikä ole konsepti mitenkään kohentunut. Katsotaan sitten taas ehkä joskus ensi vuonna, vieläkö "analyyseja"sekä ennen kaikkea lukijoita riittää. Aikaahan tapiolla kyllä tuntuu riittävän tähän yksinpuheluun.
103. tapio1.5.2015 klo 07:32
https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/08/35.pdf

Toimikas tai kesytön. (6).

Kokeilen nyt vaan, kuka tietää. Koko vihje ihan "hepreaa" minulle - ei minusta tämmöisiä saisi olla ollenkaan, koska en ainakaan minä voi tämmöisiä ratkoa muuten kuin googlen avulla. Tosin piilovihjeen avulla voi arvata melkein koko sana, mutta silti pitää googlata, mitä tuossa sanotaan. En jaksa uskoa, että juuri kukaan tietää ilman googlausta tuon sisältöä.
104. tapio1.5.2015 klo 07:37
Kysyin vaimoltani - ihan pihalla sanojen merkityksen suhteen.
105. tapio1.5.2015 klo 07:54
Tarkemmin: piilovihjeen avulla voi ratkaista koko sanan, mutta suora vihje vaatii harrastaneisuutta ja alaa tuntemattomille suora vihje on "hepreaa".
106. Jukkis1.5.2015 klo 08:54
Ei tuolla 07:32 mainitsemassasi piilosanassa ole tuollaista vihjettä.
107. tapio1.5.2015 klo 09:14
Anteeksi - väärä tehtävä (kopio/liitä -toimintoon jäi väärä tekstipätkä).
https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/08/31.pdf

Itse asiassa naurattaa tämmöinen - miten suomi voikin joskus olla totaalisen käsittämätöntä.
108. --1.5.2015 klo 09:16
Pitäisikö näille piilosanojen laatijoille tehdä kiellettyjen sanojen lista?

Seuraavat sanat houkuttavat tekemään hauskan vihjeen, mutta hillitse itsesi, kukaan ei tunne niitä:

....
.....
.....
109. Jukkis1.5.2015 klo 09:55
Ei nyt tapio oikein suju:

_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/08/31.pdf

--->404 — File not found.
110. tapio1.5.2015 klo 10:00
Hyvin kapaea-alaisen faktatiedon käyttö kyllä toimii piilovihjeissä, mutta suora vihje on tällöin ihan sama kuin yrittäisi ymmärtää lääkärin diagnoosia, jossa melkein joka sana on latinaa tai latinapohjaista. Jos laatijan tarkoituksena on saada ratkoja totaalisen hölmistyneeksi, onnistuuhan se tällaisilla vihjeillä. Kyllä näitä laiturin nokassakin ratkoo, mutta jos älykännykkä unohtui muualle, pitää laittaa tehtävästä sanat muistiin, että tietää, mistä vihjeessä oli kyse. Onko siinäkään järkeä?
111. Jukkis1.5.2015 klo 10:05
Kun et kykene kertomaan, missä tuo piilosana on, niin kerro edes, mikä se ratkaisusana on.
112. 1.5.2015 klo 10:15
Yleensä näitä piilosanoja ratkotaan siten, että risteävät vihjeet ovat käytössä...
113. --1.5.2015 klo 10:24
tai kesytön = t. ..... (ei kesy) (yhteensä 6)
114. tapio1.5.2015 klo 10:26
Oikea osoite on:
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/09/31.pdf

ratkaisusana on
TVILLI - ei löydy Wikipediasta, mutta muualta sentään, mutta kaiketi kyse on lähinnä muotiblogistien tai tekstiilialan asiantuntijoiden tms. alan harrastajien/asiantuntijoiden tuntema asia ts. ammattialaslangia (engl. 'twill').

"Toimikas" löytyy Wikipediastakin, mutta kyllä se todennäköisesti em. sanan kanssa samaan kategoriaan kuuluu.

Saattaa olla että tuo on muutettu lopullisessa muodossa, sillä Oskala kirjoittaa blogissaan:

"Silloin pääsin Suomen Kuvalehden vakiokaartiin, mutta yllätyksekseni huomasin useiden vihjeiden muuttuneen siitä, missä muodossa lähetin ne. Osa muutoksista oli käytettävissä olevan rajallisen tilan vaatimia lyhennyksiä, mutta osa oli kertakaikkiaan kirjoitettu uusiksi Sanaris Oy:ssä. Alkuperäisissä vihjeissäni oli epäilemättä sisäänlämpiävyyttä ja outoa logiikkaa. Myönnän, että tehtävät kohenivat muutoksista."

Olisin kyllä Sanariksen toimituksessa tuon muuttanut ihan toiseksi, mutta en nyt tiedä, onko Oskalan sivulla oleva versio alkuperäinen vai lopullinen.
115. iso S1.5.2015 klo 10:40
Mitä tahansa sanaa voi paheksua, mutta kaikkien netinkäyttäjien saatavilla olevista sanastoista uusimmassa, Kielitoimiston sanakirjassa, olevat hakusanat täytynee hyväksyä. Muussa tapauksessa riidellään makuasioista. Monien yhdyssanojen osaltahan niin on pakko tehdä, koska kaikkia yhdyssanoja ei ole mielekästä painaa kovien kansien väliin.

Haettiin "toimikas" Kielitoimiston sanakirjasta

toimikas
1. kankaan perussidos, jossa kankaan pintaan muodostuu vinoja kohoumia ja vakoja, toimikassidos.
2. toimikassidoksinen kangas.

Haettiin "tvilli" Kielitoimiston sanakirjasta
tvilli
toimikassidoksinen puuvillakangas.
116. Jukkis1.5.2015 klo 10:51
Ennestään outo sana tämä tvilli. Nyt sitten tuttu sana. Mainiota.
117. --1.5.2015 klo 10:54
Näinhän sana jää parhaiten mieleen, kun on muistisääntö.
118. tapio1.5.2015 klo 11:04
Jukkis 1.5.2015 klo 10:51

Entä se 'toimikas'? Kun mainitsit, että tvilli outo, et kirjoittanut mitään tuosta vihjeen suoran vihjeen sanasta?
119. Jukkis1.5.2015 klo 11:55
Ennestään outo sana tämä toimikas. Nyt sitten tuttu sana. Mainiota.
120. Eki1.5.2015 klo 12:05
"Olisin kyllä Sanariksen toimituksessa tuon muuttanut ihan toiseksi..."

Ok, sinä olisit. Sinne se kumminkin lehteen meni ja ihmisiltä ratkesi.
121. Juha N1.5.2015 klo 12:45
tapio edellä:

"TVILLI - ei löydy Wikipediasta, mutta muualta sentään, mutta kaiketi kyse on lähinnä muotiblogistien tai tekstiilialan asiantuntijoiden tms. alan harrastajien/asiantuntijoiden tuntema asia ts. ammattialaslangia (engl. 'twill').

TOIMIKAS löytyy Wikipediastakin, mutta kyllä se todennäköisesti em. sanan kanssa samaan kategoriaan kuuluu."


Yllä olevasta päättelen, että myös sana TOIMIKAS oli tapiolle entuudestaan tuntematon. Lisäksi tapio antaa vaikutelman, että TOIMIKAS on sana, jota ei jatkossakaan tarvitsisi tuntea – ainakin jos epäselvä maininta "kyllä se todennäköisesti em. sanan kanssa samaan kategoriaan kuuluu" viittaa kategoriaan ammattialaslangi, josta hän edellä puhuu.

tapio, mielestäni sinulla on asennepulma. Jos et tähän mennessä tiennyt, mitä ovat toimikas ja tvilli, niin nyt tiedät. Puuttuuko sinulta tyystin halu laajentaa yleistietoasi oman mukavuusalueesi, tähän asti koetun, tutun ja turvallisen, ulkopuolelle?

Kudotun kankaan perustyypit ovat satiini, palttina ja toimikas. En minäkään harrasta kudontaa, muotia enkä muutakaan tekstiilialaa liippaavaa, mutta ihan mielenkiinnosta olen ottanut selvää, miten nämä kankaan perustyypit eroavat sidonnaltaan ja mihin siis perustuu niiden toisistaan poikkeava ulkonäkö. Satiinin, tapio, tiesit entuudestaan? Miksi ihmeessä tiesit – eihän sinun tarvitsisi, kun et ole "muotiblogisti tai tekstiilialan asiantuntija tms. alan harrastaja/asiantuntija"?

Satiinia kutsutaan myös pomsiksi ja atlakseksi, mikä on minusta ihan hauska tietää, kuten toimikkaan rinnakkaisnimitys tvillikin. Erityyppisiä toimikaskankaita ovat mm denim, tweed, chino ja sarssi. Denimistä ja tweedistä olet kuullut? Ja nyt kun kuulit, että myös chino on tietyntyyppisellä sidoksella kudottu kangas, et enää miestenvaateosastolla ihmettele, mistä ihmeestä nimitys chinos tulee, kun myyjätär siistissä vihreässä jakussaan ehdottaa sinulle chinos-housuja?

Vaikka tällaiset sanat ovat erikoistietoa, jota ilman me "ei tekstiilialan ammatilaiset/harrastajat" voimme hyvin elää, mielestäni ne mahtuvat hyvin yleistieto-käsitteenkin alle. Ne on mukava tietää – ihan vain huvin tai yleisen mielenkiinnon vuoksi. Aina voi oppia uutta.

!!! Seuraava pähkinä on tarkoitettu vain tapion vastattavaksi !!!

tapio, ratkomassasi piilosanassa on vihje: SIITÄ MONI ON TUNTENUT TUTUN, MUTTA SIITÄ ON VOINUT TULLA VALKO-RUSKEA-MUSTA PUKUKIN MIELEEN. (5) Et vielä ole saanut risteävistä sanoista apua. Kohta ehkä saat. Mutta ruvetaanpa arvuuttelemaan. Mikä on ratkaisusana?
122. Juha N1.5.2015 klo 12:57
tapio: Ja vielä – tämä on tietysti olennaista, kun blogillasi olemme – mikäs edellä mainitussa edustaakaan suoraa vihjettä ja mikä piilovihjettä, ja mitä vihjetyyppiä piilovihje edustaa?
123. tapio1.5.2015 klo 13:19
Vaatteisiin liittyen tuosta löytyy vain 'NUTTU'. Väriyhdistelmä sopii paremmin koiriin kuin ihmisiin, mutta saattaa varmaan johonkin tiettyyn pukukoodiin liittyä.
124. Juha N1.5.2015 klo 13:21
Hmm, olikos siellä niitä vihjeitä, ja jos oli, niin millaisia?
125. tapio1.5.2015 klo 13:31
"Puuttuuko sinulta tyystin halu laajentaa yleistietoasi oman mukavuusalueesi, tähän asti koetun, tutun ja turvallisen, ulkopuolelle? "

Enemmänkin asennoidun vähän liian periaatteellisesti vastustamaan tiedon kaivamisen tarvetta piilosanoissa. Pointti on tässä:

"Kyllä näitä laiturin nokassakin ratkoo, mutta jos älykännykkä unohtui muualle, pitää laittaa tehtävästä sanat muistiin, että tietää, mistä vihjeessä oli kyse."

Tässä kyllä piilovihje on todella helppo, joten vihje sen perusteella helppo ratkaista eli ratkaisu tuskin on tuottanut kenellekään ongelmia. Tällöin suora vihje on tavallaan ekstraa, jonka saa ymmärtää tai sitten ei.
126. tapio1.5.2015 klo 13:54
Mahd. piilovihjeenä löysin anagrammina "tutun">NUTTU ja suoraksi vihjeeksi "pukukin". Mutta "VALKO-RUSKEA-MUSTA" antaisi odottaa jotain muuta, mutten siitä mitään asiaan liittyvää löytänyt.
127. Juha N1.5.2015 klo 13:55
tapio: Ymmärrätkö, että meillä kullakin on oman laajuisensa sanavarasto, jota elämän mittaan täydennämme. Toiset laajentavat sanavarastoaan aktiivisemmin kuin toiset. Jos itse et tiennyt sanoja TOIMIKAS ja TVILLI, se on sinun häpeäsi – moni muu tiesi. Et voi kritisoida laatijan antamaa vihjettä yleisellä tasolla huonoksi, jos sinulta itseltäsi juuri tämä tieto puuttui ja vailla nettiyhteyttä tapahtunut ratkontasi häiriintyi. Voi surku, et tiennyt, kyynel, otan osaa – mutta tästä eteenpäin tiedät, mikä on toimikas eli tvilli.
128. Juha N1.5.2015 klo 13:56
tapio, oliko siellä ehkä muitakin NUTTU-arvaustasi tukevia piilovihjeitä?
129. tapio1.5.2015 klo 14:36
Onhan siellä kätkönäkin NUTTU pariinkin kertaan, mutta eka limittyisi anagrammiin, enkä ole kyllä missään havainnut, että anagrammi ja kätkö limittyisivät toistensa kanssa. Sori, oletin, että vain yksi piilovihje (anagrammi), enkä lukenut ekalla kerralla systemaattisesti vihjettä kirjain kirjaimelta.

4-5-kirjaimen kätköissä se ongelma, että tulee vahinkokätköjäkin myös ja kerran hairahduin semmoiseen. Piti löytää 'tatar', mutta löysin 'tuomi', enkä vieläkään oikein usko, että kätkö 'tuomi' oli tahallinen harhautus vaan sanan lyhyydestä johtuva vahinkokätkö.

Tässä 'tvilli' ja 'toimikas' suhteen arvasin oikein, ettei Jukkiskaan tiennyt. Tajuan kyllä, että joku voi tietää.
130. Juha N1.5.2015 klo 14:47

tapio, kätkövihjeitä on itse asiassa kaksi: TUNTENUT TUTUN ja VOINUT TULLA. Oletetun ratkaisusanan NUTTU anagrammivihje TUTUN sattuu tässä olemaan toinen kätkövihjeen muodostavista sanoista, mikä on tietysti sallittua, mutta toisaalta harvinaista: ratkaisusanat eivät useinkaan tarjoa mahdollisuutta tällaiseen.

Mutta mennään eteenpäin. Uusi paljastus: edellä arvuuteltu vihje sattuu olemaan keskitasoista vaikeammassa piilosanatehtävässä, jossa on tahallisia sudenkuoppia. Onneksi on poikittaisia sanoja, joiden avulla pääsee eteenpäin.

Olkoon edellä arvuuteltu piilosanavihje VAAKASUORAAN 1, jonka ratkaisusana siis lähtee ruudusta numero 1 eli ruudukon vasemmasta ylänurkasta. Kertauksen vuoksi: SIITÄ MONI ON TUNTENUT TUTUN, MUTTA SIITÄ ON VOINUT TULLA VALKO-RUSKEA-MUSTA PUKUKIN MIELEEN. (5)

Seuraava vihje on PYSTYSUORAAN 1, jonka ratkaisusana lähtee niin ikään vasemmasta ylänurkasta. TÄLLÄ JÄÄ MURTUU RATISTEN, VAIKKA TYTTÄREN VIHILLE VIEVÄ TYYPPI OLISIKIN AIVAN UUNO. (5)

Vain tapion vastattavaksi: Mitkä ovat nämä kaksi kysyttyä sanaa, jotka risteävät keskenään alkukirjaintensa osalta?
131. tapio1.5.2015 klo 15:09
Loppuosasta "Tyttären..." löytyy asiaan liittyvä kätkönä 'NAIVA', joka samaan tapaan kuin äsken limittyy anagrammin 'AIVAN' kanssa, mutten just nyt en hahmota alkua eikä piilosanoihin yleensä laiteta vain täytteeksi noin paljon tekstiä.

Edellisessäkin vihjeessä ihmettelen, jos "VALKO-RUSKEA-MUSTA" on vain täyte.

Nimimerkki 'huhu' kertoi joskus Arrakista. Olen joskus kokeillut, kun on väsy painanut. Lähes totaalisen hyödytön. Siitä ei löydy läheskään kaikki anagrammit. Ihan vaan kokeilun vuoksi pistin 'aivan' - eikä ohjelma löytänyt anagrammia 'naiva'!

Muille

_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/09/32.pdf:

Helpohko - mutta aidosti huvittavia vihjeitä! Ihan hauskuudeksi ratkomisen arvoinen!
132. 1.5.2015 klo 15:09
Heh heh!
133. Juha N1.5.2015 klo 15:30
Edelleen vain tapiolle:

Oletetaanpa, että olen laatinut 5x5 ruudun piilosanan, jossa on kolme pystysanaa ruuduista numero 1, 2 ja 3 sekä kolme vaakasanaa ruuduista numero 1, 4 ja 5. Mustat ruudut ovat toisen vaakarivin toinen ja neljäs ruutu sekä neljännen vaakarivin toinen ja neljäs ruutu. Kukin ratkaisusana on viisikirjaiminen.

Tapio on nyt kertonut ratkaisseensa sanat VAAKASUORAAN 1 ja PYSTYSUORAAN 1. Seuraavassa vihje VAAKASUORAAN 4, jonka ratkaisusana tulee kolmannelle vaakariville:

MAKUASIA, MUTTA MINUSTA HÄN ON HURMAAVA: KUUMA MIMMI, HANAKKAKIN VIELÄ! (5)
134. tapio1.5.2015 klo 16:18
Tietenkin tuossa on kätkönä 'IHANA', mutta kun vähän jatkaisi tuosta saisi hauskemman
"VIELÄ PARASTA LUOKKAAKIN!"
135. tapio1.5.2015 klo 16:20
Toisessa säikeessä pyysin kommenttiasi "kerto" tyyppiseen vihjeeseen. Typistettynä sen voisi ilmaista näin:

Lehmiä. > AMMUJA.
136. Juha N1.5.2015 klo 16:45
tapio tarkoittaa tätä:

Laitumella näkyy lasten lehmiä, joista yksi äänteleekin. > AMMUJA

* Suora vihje: lehmistä yksi ääntelee, siis ammuu, on täten ammuja. Kyseessä ammua-verbin tekijäjohdos.
* Piilovihje homonyymi- eli kertotyyppinen: lasten lehmä on ammu, ja lasten lehmiä on ammuja. Kyseessä ammu-sanan partitiivimuoto.

Urheilutermein: teknisesti vihje on moitteeton, mutta taiteellista vaikutelmaa heikentää minustakin se, että piilovihjeen onomatopoeettinen ammu-sana on johdettu samasta ammua-verbistä kuin suoran vihjeen ja ratkaisusanan ammuja-sanakin. (Toisin on laita tapauksessa AMMUNTA, jossa voidaan hyödyntää kahta aidosti eri merkitystä: ammua-lähtöistä ja ampua-lähtöistä.) Laatija olisi varmaan pystynyt parempaankin, mutta varsinaisesta virheestä häntä ei voine moittia.
137. tapio1.5.2015 klo 17:25
Eli olemme ihan samaa mieltä.
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/09/33.pdf

Viittaus 70-luvun kohutoimittajaan nimeltä 'Alanne'. Itse en enää muistanut ao. henkilöä - mitenkähän tuttu muille?
138. tapio1.5.2015 klo 17:28
Tuolle kyllä helppo suora vihje, joten ei tuo ratkaisua haitannut. Piti vaan kaivaa netti esille tuon takia.
139. Jukkis1.5.2015 klo 17:40
Että mitä ihmettä? Ennala se toimittaja tietysti on.
140. tapio1.5.2015 klo 17:42
Kun en tiedä keneen viitataan, onko kyse tästä henkilöstä:
_http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvo_Alanne
141. tapio1.5.2015 klo 17:44
Jukkis 1.5.2015 klo 17:40
Että mitä ihmettä? Ennala se toimittaja tietysti on.

Sori - piti lukea väärin päin.
142. tapio1.5.2015 klo 17:47
Olin vähän liian hätäinen. Heti perässä oli toinen piilovihje nimittäin "ensimmäinen uuma".
143. Juha N1.5.2015 klo 19:17
Jatketaanko tätä 5x5 ruudun piilosanaa? Seuraavassa kaksi uutta vihjettä. Lisäksi osaa aiemmista vihjeistä on hieman entrattu. Enää yksi vihje kuudesta puuttuu.

Huom: edelleen vain tapion vastattavaksi!

VAAKASUORAAN:

1. Siitä on moni saanut tutun, mutta voi siitä tulla höyheninkin koristettu puku mieleen. (5)

4: Makuasia, mutta minusta hän on hurmaava: kuuma mimmi, hanakkakin vielä! (5)

PYSTYSUORAAN:

1. Tällä jää murtuu ratisten, vaikka tyttären vihille vievä tyyppi olisikin aivan UUNO! (5)

2. Kaljaa piisaa, kun on hinkalolla kokoa: 0.0001 km2, eli 0.01ha tai 10m x 10m.

3. Etunimikysymys, pikajuoksu: sai nuolennopean kirin ansiosta kultaa samojen arvokisojen 100 ja 200 metrillä.
144. Juha N1.5.2015 klo 19:18
tapio: mitkä ovat ratkaisusanat vihjeille pystysuoraan 2 ja pystysuoraan 3?
145. (--)1.5.2015 klo 19:19
(Jäämme tämän jälkeen suurella mielenkiinnolla odottamaan tapion vastaavaa Juhalle)
146. tapio1.5.2015 klo 19:25
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/09/34.pdf:

Minusta nyt tästä leikittelystä suora vihje on unohtunut:

Vilkases tuota: Satovahinkos on kuin nousis isoviha tuhatkertaisena. > KATOS;

* Vilkases tuota - kerto: taivutettu murteellinen verbi
* Satovahinkos - kerto: taivutettu murteellinen substantiivi
* nousis isoviha tuhatkertaisena - käänteinen kooste: sota + k
147. huhu1.5.2015 klo 20:08
Minäkin mielenkiinnolla odotan vastaustasi Juhalle!
148. Juha N1.5.2015 klo 20:49
Tuosta KATOS-tapauksesta tosiaan puuttuu suora vihje.
149. tapio1.5.2015 klo 21:57


2. Kaljaa piisaa, kun on hinkalolla kokoa: 0.0001 km2, eli 0.01ha tai 10m x 10m.

Mieleen tulee ekaksi T(ai)+ALA, koska ala on aari, toisen A:n voisi lisätä ja saada TÁALA. Mutta suoraa vihjettä en keksi.

3. Etunimikysymys, pikajuoksu: sai nuolennopean kirin ansiosta kultaa samojen arvokisojen 100 ja 200 metrillä.

Tietenkin viittaus Usain Boltiin.

tuosta löytyy nopeasti 'usain' kätkönä ja "sai... " tietenkin suora vihje; "etunimikysymys, pikajuoksu" voisi ehkä tulkita tyyppinä "kerto" sillä myös sen voi ehkä tulkita suoraksi vihjeeksi, kertoohan sen sen, mihin ratkaisusana liittyy
150. 1.5.2015 klo 22:41
;-)
151. Jaska1.5.2015 klo 22:57
Kakkonen vahvistaa käsitystä, että tapio ei ole kovin rutinoitunut ristikkoratkoja. Kohdan 2 sanalta ei ole voinut välttyä, jos ratkoo viikoittain muutaman ristikon usean vuoden ajan. Joten tapio oppii tästä uuden sanan.
152. Juha N1.5.2015 klo 22:58
tapio, saat nyt viimeisen sanan vihjeen. Oletan sinun keksivän, mitä ratkaisusanaa haetaan. Se ei sovi yhteen aiemmin keksimiesi sanojen kanssa, koska ne aiemmat sanat eivät ole olleet hakemiani.

VAAKASUORAAN 5: Alkukirjaimista piisaa isollekin lehmälle apetta. (5)

Pahoittelen, mutta laadin tämän tehtävän tahallani siten, että ratkaisusanojen keksiminen vaatii aika lailla sanavarastoa ja yleistietoa. Yksikään tähänastisista viidestä sanasta, jotka olet löytänyt, ei kuulu tämän ruudukon ratkaisuun, jos ja kun viimeisimpänä esitetty vaakasuoraan 5 on ratkaisussa mukana. Vaaka-1 on muutakin kuin NUTTU, vaaka-4 on muutakin kuin IHANA, pysty-1 on muutakin kuin NAIVA, pysty-3 on muutakin kuin USAIN, ja pysty-2 sinulla on toistaiseksi kokonaan väärin.

Olen pahoillani, mutta TVILLI-tapauksen tapaan saatat joutua käyttämään googlea apuna.
153. Tuomas L.1.5.2015 klo 23:18
Juha, olen kiinnostuneena seurannut tätä. Hoksasin kyllä nopeasti ideasi ja useimmat ratkaisusanatkin, mutta oletko nyt varma, ettet ole itse tehnyt virhettä kohdassa 3 pystysuoraan?
154. Juha N1.5.2015 klo 23:34
Tuomas, olen varma. Huom: yleisurheilun n.s. arvokisoja on muitakin kuin OK ja MM.
155. Tuomas L.2.5.2015 klo 00:01
OK, pitänee sitten miettiä vielä. Ajattelin erästä naisihmistä, joka on voittanut nuo vihjeessä mainitut matkat EM-kisoissa; vihjeessä on kätkönä hänen etunimeään muistuttava naisennimi.
156. Jaska2.5.2015 klo 00:25
Joo, minäkin länttäsin vartin pähkäilyn jälkeen siihen tokaan hylätyn, koska muuten ei risteävä sopinut. Eka ratkesi partissa minuutissa. Ei tarvitse silti vielä Juha N:n vavista seuraavaa piilosanan SM:ää aatellen!
157. Jaska2.5.2015 klo 00:32
No voi jumbe, kotikisat!! Nyt tämä menee todella huolestuttavaksi. Oikein olisi siis minunkin olla hylättty:(
158. Jaska2.5.2015 klo 00:33
No voi jumbe, kotikisat!! Nyt tämä menee todella huolestuttavaksi. Oikein olisi siis minunkin olla hylättty:(
159. Tuomas L.2.5.2015 klo 01:01
No kas! Minulla oli oikea ratkaisusana ja olin tulkinnut vihjeenkin ihan oikein, mutta olin väärässä henkilössä.

Nyt puuttuu enää vaaka 1, jota en jaksa lähteä selvittämään.
160. tapio2.5.2015 klo 08:07
En mielestäni ole kovin huono piilosanojen ratkoja, koska olen niitä yli sata ratkonut enkä ole viime aikoina kovin montaa mokaa tehnyt.

Viimeksi ratkomassani pieni ongelma, jonka selvitin - Pertti on kesken sanan jaotelmatyyppisessä piilovihjeessä vaihtanut suuntaa (suora vihje helppo):

Lohikalojakin on länteen virtaava iso joki jo elättänyt. (7)

Viimeaikaiset ratkotut Pertin piilosanat ovat olleet minulle helppoja tai helpohkoja. Pertti ei ole pystynyt minua juurikaan juksaamaan.

Juha N 1.5.2015 klo 22:58
tapio, saat nyt viimeisen sanan vihjeen. Oletan sinun keksivän, mitä ratkaisusanaa haetaan. Se ei sovi yhteen aiemmin keksimiesi sanojen kanssa, koska ne aiemmat sanat eivät ole olleet hakemiani.

Olet siis laatinut tahallisia ansoja. Jos luodaan tahallisia ansoja, niihin voin langeta. Tietopuutteita on, kuten on tullut esille (esim.Anouk) - joskin osaa niistä ei moni muukaan tietänyt. (tvilli, toimikas).

tuo viimeinen tietenkin helppo - APILA, koska se hajotelma, joka tuli esille SK:n piilosanoja käsittelevässä säikeessä.

pysty-2 sinulla on toistaiseksi kokonaan väärin. - se nyt tuntui itsestään selvältäkin, sillä en itsekään pitänyt sitä oikeana, mutta muutakaan ei tullut mieleen.

"Pahoittelen, mutta laadin tämän tehtävän tahallani siten, että ratkaisusanojen keksiminen vaatii aika lailla sanavarastoa ja yleistietoa."

Tuollaiseen en lähde mukaan, koska tuo jo lähtökohtaisesti potuttaa piilosanatehtävissä. Keskeytän tämän, sillä en lähde goolailemalla etsimään vastauksia.
161. tapio2.5.2015 klo 08:17
Mielestäni ratkoin antamiasi sanoja siten, kun sanat normaalisti piilosanoissa toimivat ja miten normaalisti piilovihjeitä luodaan.

Oliko tarpeen tällä tavoin nöyryyttää luomalla tahallisia ansoja?
162. --2.5.2015 klo 08:19
Ei Juha sinua nöyryyttänyt, ellet nyt ala rutinatulvaa.
163. tapio2.5.2015 klo 08:26
En ymmärrä kuitenkaan Juhan päämäärää laittaa toinen naurunalaiseksi laatimalla vihje siten, että nimenomaisesti olettaa, miten toinen vastaa väärin. Se on todella keljua laadintaa.
164. tapio2.5.2015 klo 08:32
Ok, varmaan eräänlainen piikittely kaikesta kritiikistä, mitä olen esittänyt ja olette mielissänne, kun saitte Juhan tällä tavoin mukaan nöyryytykseen.

Olen kyllä väärinkin arvioinut, mutta myös ihan asiasta huomauttanut.

Piikittelen kyllä nyt takaisinkin, vaikka ajattelin, että alennu tähän.

Miten ihmeessä Jaska ja Jukkis eivät hoksanneet 8/2015 sitä, että tehtävän erikoisjuttu oli kaksi piilovihjettä joka vihjeessä. Valehtelematta hoksasin sen alle tunnissa (en katsonut kelloa, mutta kun neljäs tuplavihje tuli kuvioihin, tiesin, mistä kyse). Kyllä siinä aika huonot hoksottimet on, kun tuota ei hoksaa.
165. 2.5.2015 klo 08:53
Ilmettelen vaan liten tapio sai Juhan yhteen vihjeeseen sovitettua NAIVAn? Eikö jo silloin olisi pitänyt tajuta että 1 ja 4 vaakaan ovat väärin!
166. Juha N2.5.2015 klo 09:02
tapio, pyydän anteeksi, jos pahoitin mielesi.

Ihan alussa (sana numero 1 vaakasuoraan) en vielä suunnitellut kokonaisen ristikon laatimista päänmenoksesi. Väsäsinpähän vain yhden piilosanavihjeen, joka pohjautui ratkaisusanan tuplamerkitykseen ja oli täten tyyppiä 'kerto', mutta koska olit eräässä toisessa yhteydessä pohdiskellut, voisiko laatija laittaa vihjeeseen tahallisia harhautteita, päätin laittaa. Vihjeelle tuli siis kaksi ratkaisusanaa: sellainen, joka oli liiankin helppo löytää, ja sitten se vaikeampi tapaus.

Seuraavaksi päätin antaa sinulle apuja sen vaikean ratkaisusanan löytämiseen: risteävien sanojen ansiosta saisit tietää vaaka-ykkösen alkukirjaimen ja loppukirjaimen, jolloin tajuaisit, että ensin keksimäsi ratkaisusana olikin ollut väärä ja joutuisit miettimään sen vihjettä uudelleen. Kun alku- ja loppukirjain olisi tiedossa, ehkä viimein keksisit, mistä sanasta on kyse.

No, sitten kävi niin onnellisesti tai onnettomasti, että pysty-ykkösellekin oli muodostettavissa kahden eri ratkaisusanan piilosana- ja suorat vihjeet siten, että pysty-ykkösen ratkaisusanat passasivat ristikossa yhteen vaaka-ykkösen vastaavien sanojen kanssa. Jälleen keksit vihjeestä vain yhden kahdesta ratkaisusanasta. Tällöin tajusin, että olisi kehitettävissä ristikko, jossa ratkoja kenties vasta viimeisen eli kuudennen sanan vihjeen jälkeen tajuaa, että aiemmin löydetyt viisi sanaa ovatkin olleet osittain tai kokonaan väärin. Toisaalta jos kuudeskin vihje antaisi kaksi eri ratkaisusanaa, koko tehtävällä voisi olla kaksi erilaista oikeaa ratkaisua. Sellaisen lopuksi laadinkin ja siirsin sen omalle säikeelleen otsikolla 'tuplapiilosana'.

Pahoittelen, jos koet tulleesi naurunalaiseksi, mutta koska olet kehunut hoksaavuuttasi, sinulla on edelleen hyvä tilaisuus harjoitella ja löytää antamilleni vihjeille ne toisetkin ratkaisut - ja samalla oppia uusia sanoja, jos ne olivat entuudestaan outoja. Tunnustan, että ujutin laadintaan tahallani sanoja, joita kaikki eivät ehkä tunne. Mutta oppia ikä kaikki!
167. tapio2.5.2015 klo 09:05
Pientä arvailua, mitä olisi pitänyt tietää

VAAKASUORAAN:

1. Siitä on moni saanut tutun, mutta voi siitä tulla höyheninkin koristettu puku mieleen. (5)

varmaan sitten kyse jostakin tietystä asusta - en lähde googlailemaan, mikä asu voisi olla kyse. Viittaa tässä tutu-asusteeseen, jolla kai jokin toinenkin nimi.

4: Makuasia, mutta minusta hän on hurmaava: kuuma mimmi, hanakkakin vielä! (5)

Toinen kätkö tuossa on UMAMI - tämä nyt paljastaa nöyryytyksen idean - ihan tahallaista harhauttamista. Laitetaan usean järkevä vaihtoehto ja oletetaan, että valitsen väärän, kuten teinkin. Kävi samoin kuin kerran tuomi - tatar -kätköparin kanssa, mutta silloin kyse tod. näk. vahinkokätköstä, eikä tahallisesta harhautuksesta. Minusta vähän pahanmakuinen harhautus, sillä ratkaisusana sivuosassa. Ehkä näissä Juhan harhautuksissa kaikissa kyse täman tapaisesta. Ei tällainen ole piilosanatehtävissä ihan jokapäiväistä.

3. Etunimikysymys, pikajuoksu: sai nuolennopean kirin ansiosta kultaa samojen arvokisojen 100 ja 200 metrillä.

Harhautus tässä äärimmillään. Ekin ja Pertin tyyliin laadittu Usain-kätkö ja vielä etunimeen viitataan. Ehkä jokin kisa.
168. Juha N2.5.2015 klo 09:05
Nimimerkille nimimerkitön: siksi, että NAIVA on periaatteessa sekin ihan oikein. Suora vihje VIHILLE VIEVÄ, kätkö OLISIKIN AIVAN, anagrammi AIVAN.
169. 2.5.2015 klo 09:16
Naiva ei vaan vastaa jään murtamiseen eikä Uunon appeen yhdessä, hyvä uunotus! Se viittasi vain vihille vientiin. Täytyyhän vihjeen muillakin osilla olla merkitys ja kun tuossa Uuno vielä korostetaan naiva on se joka viimeksi voisi tulla mieleen ja vain siksi että 1 vaakaan alkoi n:llä eikä ratkoja hoksannut siitä luopua. Tämä ratkaisusana on kyllä niin tuttu että sen pitää olla tiedossa noin helpoilla vihjeillä!
170. tapio2.5.2015 klo 09:29
Joo viittaa Uuno Turhapuro -filmeihin. Ihmettelinkin, miten toi jään murtuminen jäisi vaille merkitystä. TUURA löytyy kätkönä.
171. tapio2.5.2015 klo 09:39
2. Kaljaa piisaa, kun on hinkalolla kokoa: 0.0001 km2, eli 0.01ha tai 10m x 10m.

LAARI - tuttu sana kyllä voisi toimia, sillä eli piilovihje tässä "eli 0.01ha" = L. + AARI
172. tapio2.5.2015 klo 09:54
Ei noi kaksi erityisen vaikeita olleet ja olisi pitänyt miettiä pidempään. Uuno Turhapuro kyllä kävi mielessä aiemminkin.

1. Siitä on moni saanut tutun, mutta voi siitä tulla höyheninkin koristettu puku mieleen. (5)

Höyhenin koristeltua pukua en googlellakaan löytänyt.

3. Etunimikysymys, pikajuoksu: sai nuolennopean kirin ansiosta kultaa samojen arvokisojen 100 ja 200 metrillä.

En nyt keksinyt tämän normaalilta helpolta vihjeeltä vaikuttaneen vihjeen koiruutta. Viitannee johonkin muuhun kisaan ja henkilöön kuin mitä normaalissa piilosanatehtävässä tuosta tulisi. Ainakin tämän perusteella.

Lähettäjä: Juha N 1.5.2015 klo 23:34
Tuomas, olen varma. Huom: yleisurheilun n.s. arvokisoja on muitakin kuin OK ja MM.

Jos näin on, en tiedä. No ei tämänkaltaisia harhautuksia ole tavanomaisissa piilosanoissa, mutta eihän tässä Juhalla siitä ollutkaan kyse.
173. Juha N2.5.2015 klo 09:54
No niin tapio, löytyyhän niitä lisäratkaisuja, ja samalla olet osoittanut, että sanavarastosi ja yleistietosi kapeutta on turhaan epäilty. Olet jo tiennyt, että TUTU on asuste, TUURA on jäänrikkomisväline ja Turhapuron appi, UMAMI on maku, HINKALO on laari.

Enää sinun pitäisi selvittää, mistä materiaalista tutu valmistetaan, mitä höyhenpukuisia Suomessakin lentelee ja mikä on yksi kaljan kansanomaisista nimityksistä. Se Usain Boltin pariksi haettava sana taas on erään toisen pikajuoksijan etunimi: hänkin kuuluu niihin, jotka ovat napanneet samoista arvokisoista sadan ja kahdensadan metrin kultamitalin.
174. tapio2.5.2015 klo 10:20

"Enää sinun pitäisi selvittää, mistä materiaalista tutu valmistetaan, mitä höyhenpukuisia Suomessakin lentelee"

TYLLI on lintu ja kangas - Wikipedialla tuohon tuli vahvistus. Oli tavanomaista ovelampi, sillä "höyheninkin" ei helposti yhdisty lintuun, koska konteksti liittyy kankaaseen.

Höyhenet kyllä tuossa vihjeessä ihmetyttivät, joten NUTTU siksi epäilytti alusta alkaen. Olin tuon kanssa liian hätäinen, sillä 'tutu' asusteena keskeisesti esillä.

"ja mikä on yksi kaljan kansanomaisista nimityksistä. "

en ole ikinä kuullut, että kaljaa kutsuttaisiin nimellä LAARI (en juo alkoholia juuri lainkaan ja Pertin eräs koktailivihjekin piti etsiä Wikipediasta). Laari on urbaanisanakirjassakin vain perunakellari.

"Se Usain Boltin pariksi haettava sana taas on erään toisen pikajuoksijan etunimi: hänkin kuuluu niihin, jotka ovat napanneet samoista arvokisoista sadan ja kahdensadan metrin kultamitalin."

Joku Irina voisi olla - löytyy sekin kätkönä Ristikkorenki mainitsee Privalova. En minä tuommoista enää muista, missä kisoissa teki mitäkin. Nimi jollakin lailla tuttu.

No ei tällaisia tahallisia harhautuksia ole yleensä. Olisi tietenkin pitänyt arvata, että lähes joka vihjeessä on jokin harhautus mukana.
175. Juha N2.5.2015 klo 10:38
tspio: LAARI on tietysti toinen pysty-kakkosen kahdesta ratkaisusanasta, eli se, joka risteää sanan TYLLI kanssa. Mutta toinen ratkaisusana, se NUTTU-sanan kanssa risteävä, sinulta on vielä keksimättä.
176. tapio2.5.2015 klo 10:40
TYLLI ja TUURA suhteen olin todella liian hätäinen - huomasin, ettei ekat ratkaisut kaikilta osin toimineet, mutta ei tullut heti kunnolla mietittyä.

IRINA ja UMAMI olivat kyllä Juhalta puhtaita harhautteita.
177. tapio2.5.2015 klo 10:47
Jos Irina olisi normaalissa tehtävässä, purnaisin.
178. tapio2.5.2015 klo 10:54
L. + AARI ihan perusjuttuja ja aluksi väärin vain siksi, että eka vaakasana väärin.
179. Tuomas L.2.5.2015 klo 11:00
Vähän myötätuntoa tapiolle: minäkään en hoksannut LAARIa. Ajattelin, että Juha hakisi nimenomaan sanaa TAARI, koska se on varmaan useimmille vieras ja hakuteoksia vaativa sana. Minulla oli siis ylärivillä T-T-I, joten TYLLI jäi luonnollisesti löytymättä.

Oikealle pystyyn tuli siis IRINA, Irina Privalova. Ajattelin ensin Juhan hakeneen Irena Szewinskaa, joka on myös voittanut 100 ja 200 metrin kultamitalin samoissa EM-kisoissa.
180. si-tee-raaja2.5.2015 klo 11:00
Alle 3 tuntia sitten: "Tuollaiseen en lähde mukaan, koska tuo jo lähtökohtaisesti potuttaa piilosanatehtävissä. Keskeytän tämän, sillä en lähde goolailemalla etsimään vastauksia."
181. tapio2.5.2015 klo 11:08
Irena Szewinska olisi faktan puolesta ok (Rooma 1974), mutta kolmas kirjain ei toimi (Privalova Helsinki 1994). LAARI suhteen Juha nyt tällä kertaa arvio väärin, mikä sana voisi olla vieras, mikä harhautti.
182. tapio2.5.2015 klo 11:16
No Juhalla olisi kyllä aineksia enemmänkin laatia piilosanoja - vaikka SK:n yksitähtisen ristikon rinnalle. Joskin se nykyään pääosin Oskalan tehtävä ja usein tehtävä on hieman normaalia vaikeampi, muttei aina. Ainakin Pelikaanit mahdollisia.

Sitä en näissä piilosanatehtävissä ymmärrä, miksi laatijat tekevät itse itselleen rajoitteeksi vinoleikkaussymmetrian, vaaka- ja/tai pystysuuntaisen peilikuvamaisuuden tms. symmetriatavoittelun.
183. tapio2.5.2015 klo 11:18
Aulikilla tuo meni äärimmäisyyksiin - oli ornamenttikuvioita (neljä tähteä).
184. Jaska2.5.2015 klo 11:23
Hieno juttu tapio, että alat vihdoin antaa takaisin morkkaajillesi. Joihin minä en mielestäni lukeudu. Saa minua toki silti ojentaa. Myönnän kernaasti oman hoksaamisvajavuuteni muussakin kuin piilosanoissa. En esim. ymmärrä, mihin 8/2015 viittaa:(

Olen kyllä huomauttanut sanavaraston ja yleistiedon puutteistasi ilman loukkaamistarkoitusta. Ei sellaista mielestäni tule ottaa rienauksena:(
185. Juha N2.5.2015 klo 11:26
tapio, tästä pystykolmosesta tulee myös kaksi ratkaisusanaa:

Kaljaa piisaa, kun on hinkalolla kokoa: 0.0001 km2, eli 0.01ha tai 10m x 10m.

* eli 0.01ha = L + AARI = LAARI = hinkalo
* tai 10m x 10m = T + AARI = TAARI = kalja
186. Juha N2.5.2015 klo 11:30
Piilosanapohjan symmetria on ihan esteettinen kysymys, eikä se ole hyvälle laatijalle rajoite. Hyvä laatija muokkaa laadintapohjaa laadinnan edetessä, jos tarve vaatii, mutta siten, että lopputulos pysyy symmetrisenä.
187. tapio2.5.2015 klo 11:38
Sori, jos epäoikeutettua kritiikkiä.

Sinun kanssasi vain tuli vähän kirjoittelua tuossa säikeessä, mutta ei sinun puoleltasi millään lailla epäkorrektisti (itse olin epäkorrekti pyrkiessäni käyttämään väärin näkökulmaasi).

Muistin tuon hoksaamattomuuden väärin. Et paljastanut ainakaan suoraan, ettet huomannut tehtävän ideaa (joskin kyllä luin rivien välistä, että kirjoittaessasi sinulla ei olisi ollut tehtävän perusidea tiedossa). Neljä muuta kyllä paljasti oman hoksaamattomuutensa. Tosin kolme heistä aika alussa ja osa saattoi myöhemmin hoksata, mistä kyse.

Yleistiedon ja sanavaraston puutteet tunnustan itsekin.
188. tapio2.5.2015 klo 11:49
Juha N 2.5.2015 klo 11:26
tapio, tästä pystykolmosesta tulee myös kaksi ratkaisusanaa:

mutta vain toinenhan sopii yhteen vaakasanan kanssa eli LAARI?

Taari minulle ennestään tuntematon.
189. 2.5.2015 klo 12:00
Yritin kyllä tapiota varoittaa heti alussa
hehheh - viestillä kun huomasin juhan jujun!
190. tapio2.5.2015 klo 12:13
Unohdetaan jo se

_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/09/36.pdf:

Aika mielenkiintoinen anagrammin paljastus jaotelmapiilovihjeen osalle:

vaakasuoraan 20.
"...haittasi tietotekniikkaa" > KAT - "haittaaminen" tässä kirjainten menemistä väärään järjestykseen.

Ihan asiallista laittaa jokin sotkemisvihje jaotelmapiilovihjeisiin.

Vähän puuduttavia toistuvia osia
* 50. > L, 51. > LI, 52. > LII
* "kenties" jne. > KAI
* "sinä ja ystäväsi" > TE
191. Eki2.5.2015 klo 12:30
Onpa Juha N:ltä utalasti rakennettu minipiilis. Syntyikö tämä tosiaan vasta ensimmäisen jo annetun vihjeen jälkeen?
192. Juha N2.5.2015 klo 13:09
Juu, Eki, kaikki lähti edeltäneestä kangaskeskustelusta, joka tapiolla oli minun ja eräiden muidenkin kesken. tapio oli purnannut Pertin eräässä piilosanavihjeessä vaadittua TVILLI- ja TOIMIKAS-tietämystä, ja päätin sitten jatkaa tapion kangasalan sanavaraston testaamista TYLLILLÄ.
193. iso S2.5.2015 klo 16:08
Palaan vielä aiheeseen toimikas ja tvilli. En väitä että kumpikaan kuuluu aktiiviseen sanavarastooni, mutta pystyn itselleni todistamaan että olen ne nähnyt ja niihin reagoinut. Imuroin vuosia sitten Kotuksen sanaston, josta ne löytyvät. Pikaisella yrityksellä en tiedä, löytyykö tuo lista selväkielisenä enää mistään vai onko katsottu että käyttöön vapautettu Kielitoimiston sanakirja korvaa sen.

Osoitteessa
_http://joukahainen.puimula.org/kotus-diff.html
kuitenkin käsitellään Joukahaisen ja Kotuksen sanastojen eroja ja sieltä löytyvät molemmat otsikon "ei Joukahaisessa" alta.

Osoitteeseen
_http://toimeentulo.blogspot.fi/2010/08/kotus-p-o. html
joku on poiminut loppupään Kotuksen sanoista.

Sanastoja voi etsiä antamalla muutamia toisiinsa merkitykseltään liittymiä sanoja. Nuo kaksi löytyvät esimerkiksi hakusanoilla
yksiniitinen yksinäisselli yksinäistalo yksinäistalous

Samoilla hakusanoilla löytyy myös
_http://users.jyu.fi/~anlakane/ohjelmointi1/ratkai sut/demo9/Sanat/kotus_sanat.txt
jonka lista (94065 sanaa) vastaa kooltaan muistikuvaani imuroimastani listasta. Tuon listan ongelmana on että skandit koodautuvat väärin. Listan loppupää on
öykkärimäisyys
öykkäröidä
öykkäröinti
öylätti

Asia muistui mieleeni kun lueskelin Hesarin toukokuun kuukausiliitteestä juttua Viiltäjä-Jackista. Yhden uhrin vaatteista ja muusta mukana olleesta tavarasta tehdyssä luettelossa mainitaan "hyvin vanha repaleinen hame, jossa kevyt tvillivuori."
194. tapio2.5.2015 klo 16:09
Ja se meni heti alussa väärille urille, koska luin vihjeen liian hätäisesti. Vei yllättävän kauan aikaa, että sain ratkottua Juhan minipiilosanan - itse asiassa enemmän aikaa kuin monien Pertin normaalikokoisten piilosanojen.

Eki voisi huomioida nuo puuduttavat seikat - jos ratkoo useita saman tekijän tehtäviä, ne huomaa tietenkin selvemmin.

Tuli esille vanha vitsi Hellaakoskesta - oli jossakin arkistossa olleessa ristikossa.

Toisaalta ihan omia yhdyssanoja, joilla on kuitenkin suhteellisen järkevä sisältö, esim. 'EHKÄISINNESTE'. Pertillä paljon omanlaisiaan yhdyssanoja, joita ei apuneuvojen avulla voi ratkoa.
195. iso S2.5.2015 klo 16:16
Piilosanojen erikoisasiamiestä saattaa kiinnostaa, mitä aiheesta on aiemmin kirjoitettu täällä. Tässä lista säikeistä, joiden otsikossa piilosanat mainitaan:

17. Piilosana
78. Piilosana-arkisto aukeaa
102. Piilosanahistoria 2
114. Muuan Ekin piilosanavihje ei aukene
115. Piilosanakirjaimia
340. Piilosanakilpailu?
406. IS piilosana
471. Iltiksen piilosana: näin lehdet kellastuu...
701. iltiksen piilosana
1345. Piilosana
1411. Piilosanat – kaikki mukaan
2088. piilosana
2103. IS KOVIS 4.11.2005 + piilosana
2220. Missä piilosanoja?
2234. Piilosanan avulla pressaksi?
2306. Piilosanat
2510. Asiaa piilosanoista
2550. väärä piilosana-ristikko
2769. Piilosana/ei ymmärrä
2931. Eleganteimmat piilosanat
3215. Piilosanan laadinta
3381. Piilosanaongelma
3514. Pirkka 8/2007 Piilosana
3571. Minimalistista piilosanailua
3616. SK piilosana 39
3626. IS-piilosana 06.10.07
3633. Piilosanainnovaatio netissä
3635. Piilosanat
3715. Piilosanoja ja muuta mukavaa ajanvietettä
3747. Vuoden 50. piilosana
3925. Piilosana 14 SK
4048. Piilosanat ulkomailla
4056. Wirenin piilosanat
4135. Piilosanaristikot
4180. Piilosanojen vihjenumerot
4311. SK 38: piilosanan selityspyyntö
4483. Piilosanat/kuvat
4847. Vanhan ristikon/piilosanan ratkaisu
5101. iisakki 9 piilosana
5114. SK36 piilosana
5275. Krypto Pelikaanin 1/2010 piilosana
5378. apuja piilosanaan huippuristikot talvialbumissa
5403. Piilosanoja kauan laatineille kysymys
5412. Piilosanapulma
5484. piilosana
6514. PIILOSANA
6558. Piilosanavihjeitä?
6600. SK piilosana 1999
6717. Ekin piilosanat ja kryptot
6780. SK PIILOSANA 16
6790. SK PIILOSANA JA RISTIKKO 17
6805. SK PIILOSANA JA RISTIKKO 18
6857. SK PIILOSANA JA RISTIKKO 19/2012
6892. SK PIILOSANA JA RISTIKKO 22/2012
7010. Apu Ristikot- kesän tuplaextra- Piilosana
7263. piilosana
7396. Apu-ristikot 4/2013 - Piilosana
7548. Piilosanan SM 2013
7560. Piilosana
7697. Piilosana apuja
7881. IS Piilosana 1-2.3.2014
7882. Apuristikot 3/2014 piilosana
7939. SKPIILOSANA 15
8006. Piilosana ja ristisana
8173. Piilosana SM 2014 alkaa
8210. Piilosanailua
8257. Piilosanailua 2
8268. Arkistosta etsittyjä (loput piilosanat)
8330. SK ->45/2014 piilosanat
8358. SK:n piilosanat (tapion blogi) (1.)
8402. Risteilypiilosana
8403. Pertti Oskalan piilosanat

Lienee tiedossa, miten tietyn numeroiseen säikeeseen pääsee. Varmuuden vuoksi kerron kuitenkin, niin ei tarvitse kysyä. Minkä tahansa säikeen osoitteessa korvataan id-kohdassa oleva numero halutun säikeen numerolla ja painetaan enter. Esimerkiksi tämän säikeen osoite on
_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=8403&t=k1
ja id=8403 vastaa tämän säikeen (8403. Pertti Oskalan piilosanat) numeroa. Jos tuon numeron 8403 korvaa esimerkiksi numerolla 7548, pääsee säikeeseen 7548. Piilosanan SM 2013.
196. tapio2.5.2015 klo 17:26
Tulostin nuo. Hakutoiminnosta olisi enemmän apu joissakin tilanteissa.
197. tapiolle vinkki2.5.2015 klo 17:39
"Suurkiitos iso S, tulostin nuo. Ylläpidolle terveiset ja kiitokset näistä ilmaisista sivuista... jos hakutoiminnon vielä joskus saisi, niin kyllä kelpaisi täällä hääriä!"
198. tapio2.5.2015 klo 18:49
Joo - asioita voisi ilmaista kohteliaammin. Olen aina vähän kärsinyt epäkohteliaisuuksista.

Ratkoin äsken Ekin piilosanan. Teetti enemmän pohtimista kuin Pertin vanhat - ja Ekillä ei ollut yhtään puuduttavaa jaotelmaosiota!
199. Junamies2.5.2015 klo 22:13
Minua jäi vaivaamaan maaliskuun Iisakissa Ekin piilosanassa vihje "Kyllä Keijo koukut seuralaistensa kanssa hallitsee, kun on tuttu yleisö" (11). En nyt hoksaa, että kuka Keijo oli kyseessä? Ratkaisusana on KOTIJOUKKUE.
200. tapio2.5.2015 klo 22:22
Nimet ovat usein ihan huuhaata kuten tässäkin - "Keijo koukut" > KOTIJOUKKUE

Nimi piilosanassa on usein osa anagrammia tai kätköä ja tällöin usein ihan huuhaata (ei aina).
201. tapio2.5.2015 klo 22:25
Mitä vielä viime SK:hon tulee Toni oli laittanut useitakin piilosanamaisia vihjeitä (yksi ehkä kävisi piilosanatehtäväänkin).
202. iso S2.5.2015 klo 22:31
Kohteliaisuus on halpa hyödyke, se ei maksa muuta kuin vaivan. Toisaalta ylenpalttinen kiitteleminen kuulostaa lattealta, ei sydämestä tulevalta. Itsekin sosiaalisesti heikkolahjaisena tyydyn vähään. Minulle "tulostin nuo" on kelpo palaute ja merkki siitä että viesti on vastaanotettu enemmän tai vähemmän tyytyväisenä. Paljon parempi kuin syvä hiljaisuus tai "kaada ittelles vaan, älä mulle rupee".

Muuten, jonkinlaisesta pula-ajan hakutoiminnosta käy joskus se, että Google-haussa voi rajata kyselyn kohdistumaan haluttuun sivustoon, kuten tänne lisäämällä hakuun määrite site:sanaristikot.net.

Esimerkiksi haku
piilosana site:sanaristikot.net
löytää säikeitä joissa mainitaan sana piilosana. Tässä on ainakin kolme ongelmaa:
- pitää muistaa mieluummin useita sanoja, jotka esiintyvät halutussa säikeessä
- Google luulee olevansa kysyjää viisaampi ja tarjoaa myös perusmuotoisen hakusanan taivutusmuotoja ja taivutetun sanan perusmuotoja sekä joskus ihan eri sanoja jotka ovat lähellä haettuja sanoja
- Googlen indeksoinnin päivitys ei välttämättä ole ehtinyt löytää haluttua säiettä, jos se on tuoretta tavaraa
203. Junamies2.5.2015 klo 22:42
Minulla tuli mieleen edesmennyt oululainen tuntemani mestarinyrkkeilijä.
204. Eki2.5.2015 klo 23:14
Keijo on kuvitteellinen hahmo kuten keiju.
205. tapio3.5.2015 klo 08:03
Niinhän yritin Junamiehelle kertoa. Nämä nimijutut ovat piilosanoissa joskus hauskoja. Tehtävän laatija varmaan etukäteen jo nauraa itsekseen luodessaan vihjeen, jossa ratkoja harhautuu miettimään, kenestä kyse.

Niinkin yksinkertainen vihje kuin

Vesa meni hakemaan puolisoa Ruotsista. (4)
harhautti minut joksikin aikaa miettimään, että kuka ihmeen Vesa.

Joskus nimi voi ihan oikeasti tarkoittaa jotain henkilöä, mutta jos menee etsimään, kenestä on kyse, on langennut harhautukseen, esim.
Pertillä joskus Ottorino R.... Nimellä ihan vastaava asema kuin Ekin vihjeessä nimellä 'Keijo'.
206. Junamies3.5.2015 klo 08:52
Samassa tehtävässä oli 1. vihje: "Anna Numminen jahtaa itseään nuorempia (5)" ja ratkaisusanaksi tuli PUUMA.

Anna Puu on laulajattaren artistinimi ja M.A. Nummisen taitavat useimmat tietää, niin sitten kohta KEIJO onkin huuhaata tapiota lainatakseni. Missä logiikka?
207. tapio3.5.2015 klo 09:45
Harhautukset kuuluvat asiaan. Vitsi on siinä, että kun tulee esille nimi, et voi etukäteen tietää, mikä merkitys nimellä on. Tuossa nimet viittaavat tiettyihin henkilöihin ja ovat osa jaotelmatyyppistä piilovihjettä. Jaotelmissa nimet viittaavat tiettyihin henkilöihin, mutta kätköissä ja anagrammeissa nimet ovat vain ratkaisusanaan liittyviä kirjaimia, jolloin
* saattavat viitata oikeisiin melko tunnettuihin henkilöihin
* ovat ihan keksittyjä
* ovat oikeita henkilöitä, mutta melkoisen tuntemattomia, jolloin jos tällaisen henkilön nimeä etsii, on langennut harhautukseen
208. Juha N3.5.2015 klo 11:07
tapiolta on ruvennut pukkaamaan ihan virheetöntä analytiikkaa! Hänen omia laadintojaan tässä nyt sitten vain odotellaan. Ovatkohan Suomen Kuvalehdessä tai Pelikaani-lehdissä ihan kohta :)
209. Eki3.5.2015 klo 11:10
Odotellaan nyt vain tribuuttia Juha N:lle täällä sivustolla.
210. tapio3.5.2015 klo 12:07
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/09/39.pdf:

Seuraavassa vihjeessä nimet ihmetyttävät minuakin:

Katsooko Aino-oopperalaulajasi tai Leena-näyttelijäsi auton peräikkunasta? > TAKALASI

Viittaus Aino Ackteehen selvä ja vaikuttaa vain täytteeltä. Leena ihmetyttää.
Tuosta voisi lukea T+AKALASI, mutta kun ketään Akala-nimistä näyttelijää ei ole. Väärin päin lukemallakaan en saa tolkkua.
211. tapio3.5.2015 klo 12:16
Enkä Leena Takalaa ainakaan tunnettuna näyttelijänä. Löytyy kyllä Elonetista (http://www.elonet.fi/fi/henkilo/230845), mutta ei ole käytetty ristikoissa, koska ei ratkojat.fi löytynyt.
212. Juha N3.5.2015 klo 12:22
Lainauksia nettiartikkeleista:

1) "Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan liittyivät 1960-luvulla uusina niminä mm. sopraanot Eini Liukko-Vaara ja Taru Valjakka sekä mezzosopraanot Aino Takala ja merkittävillä kansainvälisillä lavoillakin esiintynyt Heljä Angervo."

2) "Turun kaupunginteatterin ensimmäinen ensi-ilta Logomon väistötiloissa on Kvartetti, joka oli aikoinaan Helsingin kaupunginteatterissa huippumenestys. Kyllikki Forssellin, Ritva Valkaman, Lasse Pöystin ja Pentti Siimeksen, myöhemmin Antti Litjan, tähdittämä näytelmä pyöri 10 vuotta. Sen näki 165000 katsojaa.

Turun versiossa päärooleissa ovat Maija-Leena Soinne, Leena Takala, Ismo Kallio ja Risto Salmi, jotka hekin ovat alan legendoja. Nelikolla on näyttelijäkokemusta yhteensä yli 300 vuotta."
213. Junamies3.5.2015 klo 12:55
Risto Salmi näytteli myös täällä Oulussa.
214. tapio3.5.2015 klo 13:32
Kysyin vaimoltanikin - ei hänkään tuntenut kumpaakaan Takalaa ja hänellä on enemmän kulttuuritietämystä kuin minulla. Varmaan ei moni ratkojakaan noita tiennyt eli heidän piti kaivaa tieto netistä tai vain ohittaa piilovihjeiden faktatieto (oli näemmä kaksi piilovihjettä eikä yksi, sillä Aino ei ollutkaan täytettä).
215. tapio3.5.2015 klo 13:36
Laitoin blogiin näkökulmia kahdeksasta ratkotusta piilosanatehtävästä. Mukana myös tässä säikeessä esille tulleita näkökulmia.
_https://tapiojokunen.wordpress.com/2015/05/03/syy skuun-2012-piilosanoja/
216. tapio3.5.2015 klo 13:51
Ai niin - tässä Pertti on alittanut riman!

Kun on tuntitolkulla seistu, alkaa tehdä mieli muuta. > ISTUA. Tahallinen kirjoitusvirhe, jotta tulee sopiva kätkö. Ihan kamala limbo!
217. tapio3.5.2015 klo 13:57
Piilosanojen laatiminen on vaativa laji, mutta joskus kyllä laatijoilla käy niin, että vihje on vain piilovihjeen ympärille joten kuten väsätty kehys, jossa kehyksen sisältö on enemmän tai vähemmän puuta heinää.
218. tapio3.5.2015 klo 14:01
Useimmiten tällöin on kyse siitä, että "suora vihje" jää hämäräksi. Tässä itse "taulu" on rumasti tehty ja kehyskin vähän repaleinen, mutta kuitenkin melkein ehjä.
219. Juha N3.5.2015 klo 14:40
Verbi 'seisoa' on ainakin meänkielisellä alueella 'seisua'. En tiedä, onko muualla. Ehkä passiivin perfektimuoto jollakin murrealueella hyvinkin kuuluu 'on seistu'. Tai jos muoto 'on seistu' onkin runokielinen rinnakkaismuoto, tyyliin niitty - niittu.
220. ++juh3.5.2015 klo 15:09
Nykysuomen sanakirja: seistä, rinn. seista
221. Jukkis3.5.2015 klo 15:20
Outo ilmaus piilosanassa.

Tapion reaktio: kolme eri viestiä, "tahallinen kirjoitusvirhe", "kamala limbo", "rumasti tehty".

Mahdollinen reaktio voisi myös olla: Voikohan tosiaan sanoa "seistu", tietääkö kukaan? Voisiko olla niin, että en tiedäkään suomen kielestä kaikkea mahdollista?
222. tapio3.5.2015 klo 16:21
Olihan se kärjistys, mutta pointti oli se, että ratkaisusana oli "taulu", jonka ympärille luotu keinotekoisesti kehys. Saattaahan sitä jossakin murteessa 'seisty' tilalla sanoa 'seisty', mutta jos käytetään murretta, koko vihjeen pitäisi olla samalla murteella.

Ehkä runokielinen, mutta silloin koko vihjeen pitäisi olla tyylin mukaisesti runokielinen.

'seistu' ei vain nyt yksittäisenä sanana normaalityylisessä tekstissä toimi kunnolla.
223. tapio3.5.2015 klo 16:24
siis
Saattaahan sitä jossakin murteessa 'seisty' tilalla sanoa 'seistu',
224. tapio3.5.2015 klo 16:33
Mitä laatijoihin tulee, tuntuu, että vain Eki lukee tätä säiettä. Tavoite on se, että jos laatija fuskaa, sen kyllä huomaa.

Ymmärrän kyllä, että ihan joka vihjettä ei saa täysin onnistuneeksi, joten ehkä kritiikkini on paikka paikoin kohtuutonta.
225. Junamies3.5.2015 klo 16:42
Olin kahden tunnin kävelylenkillä ja tuli seistyä ratavarressa monta kertaa kuvia ottamassa. Tapio ei taida tuntea Oulun murretta.
226. Juha N3.5.2015 klo 17:08
Toki on niin, että jos 'on seistu' olisi jotakin murretta, koko vihjeen pitäisi olla sillä murteella, ja jos 'on seistu' olisi runokieltä, niin koko vihjeen olisi hyvä olla runokielellä. Mutta kun sanakirja siis antaa seistä-verbin rinnakkaismuodoksi seista, asia on sillä selvä. Pertin vihje on ihan pätevä.
227. Eki3.5.2015 klo 17:13
Eikä Pertti siinä fuskaa. Ihan samalla vaivalla olisi saanut jonkun muunkin vihjeen siihen. Kritiikki osuu siksikin huonosti, että siinä on selkeä ja ymmärrettävä kätkö (vaikkei tuota muotoa olisi kirjastakaan löytynyt). Voi vihjeestä olla pitämättä, mutta ei se oikeuta tällaiseen ryöpytykseen.
228. si-tee-raaja3.5.2015 klo 17:17
tapio blogissaan:
Tulipa paha palovamma, kun Aaro hellaa hipaisi. (11)

Oskalan vihje oikeasti:
Tulipa paha palovamma, kun Aaro liettä hipaisi. (11)
229. --3.5.2015 klo 17:25
Kannattaa maalata vihjeet!
230. Jukkis3.5.2015 klo 17:51
Pitkään aikaan ei ole sana "hybris" noussut yhtä paljon mieleen kuin näitä tapion juttuja lukiessa.
231. tapio3.5.2015 klo 17:56
Korjasin si-tee-raaja mainitseman virheen.

"Mutta kun sanakirja siis antaa seistä-verbin rinnakkaismuodoksi seista, asia on sillä selvä. Pertin vihje on ihan pätevä."

'seista' siis taipuisi 'seistu'

Katson itse oikeat sana tästä:
_http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/
ja
tästä
_http://urbaanisanakirja.com/

Ja arvioin niiden pohjalta. Tuntuu, että Nykäsessä on paljon vanhentuneita sanoja, enkä näe oikein perustelluksi vanhentuneiden ilmaisuiden käytön. Nykäsellä perustelu minusta tässä vähän ontuu, mutta ehkä joten kuten perusteltavissa.
232. si-tee-raaja3.5.2015 klo 18:08
"Tahallinen kirjoitusvirhe, jotta tulee sopiva kätkö."
233. pelaaja3.5.2015 klo 18:55
Junamies tuolla ylempänä klo 16:42 kirjoitti, että "Tapio ei taida tuntea Oulun murretta." Hän käytti esimerkissään kuitenkin sanoja 'tuli seistyä'. Olen kuullut oululaisten käyttävän verbiä 'seisua' mutta muotoutuuko siitä siis oikeasti 'seisty' vai 'seistu', Junis?
234. tapio3.5.2015 klo 19:18
Olenhan näitä arvostanutkin, erityisesti piilovihjetyypin "kerto" käyttö hauskaa (SK:ssa 2014 ja 2015 piilosanoissa vähemmän tämän piilovihjetyypin vihjeitä).
235. Junamies3.5.2015 klo 21:42
Vappuna tuli seistyä Rotuaarillakin Teekkaritorvien soittaessa lavalla. Tänään tuli seistyä muualla kuten aikaisemmin jo kirjoitin tänne.
236. iso S4.5.2015 klo 08:43
Kun savolainen puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle. Kun Junamies vastaa, vastuu siirtyy kohteliaasti taka-alalle. Jostain minulle tuntemattomasta syystä Junamieheltä on vaikeaa saada selvään kysymykseen asiallista vastausta. Mielensäpahoittajaksi joutumisen välttämiseksi suosittelen, että jätetään kyselemättä.
237. pelaaja4.5.2015 klo 19:54
"Tykkää"-painikkeelle olisi täällä käyttöä.
(Kuin myös eräille muillekin painikkeille.)
238. tapio6.5.2015 klo 22:23
En ole muutamaan päivään ehtinyt ratkoja ja yhden jätin kesken (Sanasepot-lehden tehtävän)
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/10/47.pdf:

Huipulle pyrkivä visailija miettii, ostaako a:n, o:n ja u:n, varaako vasun vai kysyykö yleisöltä. > TAKAVOKAALIT. Tässä piilovihjeenä käänteinen jaotelma sanoihin "varaako vasun" liittyen "TILAAKO+VAKAT", mutta eikö "vasun" po. "vasut"? Mielestäni käänteisissä jaotelmissa yksikkö/monikko pitäisi täsmätä.
239. tapio7.5.2015 klo 08:37
Ihan vastaava oli kerran Ekillä ja Eki itse myönsi vastaavan mokan, joten mielestäni tässä Pertiltä samankaltainen moka (todella harvinaisia, sillä kummaltakin vain kerran vastaava tilanne tullut vastaan).
240. Eki7.5.2015 klo 10:10
Luulisin että lehdessä on ollut oikein. Kuten sanottua, Pertti käyttää tässä omia kässäreitään.
241. joskus7.5.2015 klo 10:15
Kenenkäs moka tämä on: "En ole muutamaan päivään ehtinyt ratkoja..."
242. tapio7.5.2015 klo 17:43
Oikoluku ei osaa korjata asiavirheitä .(.

Onko jäänyt tässä jotain huomaamatta:

Saako ruotsalaisen sanan panna suomalaiseen piilosanaan sen rypistymättä? > OTSA - en löydä sanan 'ruotsalaisen' käytölle mitään erityistä syystä vai menikö jotain yli otsan?
243. --7.5.2015 klo 17:49
Etkös itsekin valita, jos käytetään vierasta kieltä ristikoissa?
244. tapio7.5.2015 klo 18:07
En niistä pidä (kaksi mokaa juuri vieraan kielen sanojen ujutuksen vuoksi). En nyt tästä löydä vierasta sanaa, mistä syystä vihje tuntuu oudolta. Sana 'ruotsalaisen' löytyy vain kätkönä oleva sana 'OTSA'. Tuntuu, että tuo sana on vain harhautukseksi, mutta yleensä kun viitataan ulkomaankieliseen sanaan, kyse ei ole harhautus vaan ratkaisusanassa on jotain vieraskielisyyttä, kun siitä otetaan jokin osa.
245. tapio7.5.2015 klo 18:11
Ihan vaan tiedoksi, että jos haluaa tavanomaista hieman haastavamman piilosanatehtävän, ratkokoon

_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/10/463.pdf

Aiempi Sanasepoille tehty tehtävä ei ollut yhtä haastava, mutta keskimääräistä haastavampi sekin. Pääsääntöisesti Oskalan piilosanat ovat olleet toistaiseksi turhan helppoja.

Enemmän vaikeuksia minulla silti oli Antti Parkkisen Suomen Kuvalehden 24/2014 tehtävässä. Kannattaa käydä kirjastossa kopioimassa tuo tehtävä, jos haluaa tavanomaista haastavamman piilosanatehtävän.
246. Jukkis7.5.2015 klo 18:13
No jopas tosiaan on tuo ruotsalaisjuttu, on tehty eri lailla kuin joskus ennen on yleensä tehty. Kuinka laatija kehtaa?
247. Eki7.5.2015 klo 18:33
Mainio vihje. Siis kyllä tapio sinultakin otsa rypistyisi, jos laatija taas kehtaisi panna piilosanaan ruotsalaisen sanan. Siinä vihjeen selitys.
248. tapio7.5.2015 klo 18:41
Kyllä. Lisäksi tuossa mukana harhautus, mikä on tietenkin sallittavaa. Tehtävässä paljon abstrakteja ratkaisusanoja ja abstraktiluonteisia vihjeitäkin.
249. tapio7.5.2015 klo 19:11
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20 12/11/49.pdf

Tämän olen mielestäni jossakin jo ratkonut - voisko olla SK:ssa 2014-2015 (maininta julkaisusta Sanassepot-lehdessä 4/2007). Tai onko tämä jokin variaatio SK:ssa 2014-2015 julkaistusta piilosanatehtävästä?
250. pelaaja7.5.2015 klo 20:09
On kyllä kiva tuo ruotsalaisjuttu. Voisi tapiokin hehkuttaa sitä vähän enemmän kuin miedosti "Kyllä" ja "tietenkin sallittavaa".. Varsinkin tuon, öö, sallimuksen osalta.
251. Eki7.5.2015 klo 21:10
Ei samanlaista tehtävää ole julkaistu kahdessa paikassa, ellei Pertin kirjanpito ole pettänyt ja hän on viimeistellyt saman raakalaadinnan kahteen kertaan. Itselleni näin kerran melkein kävi ja siitä kerron uudessa Sanaseppo-lehdessä.
252. Lars7.5.2015 klo 22:19
Eikö Tapio ole koulussa joutunut ruotsintamaan lausetta "Annan kirkas otsa" :) :)
253. tapio8.5.2015 klo 17:46
Tuossa tutun oloisessa tuntuisi olevan lainaa Ekiltäkin

Raataessa kuluvat valottomat ajat ja vielä yksi samanlainen lisää. (5)

Kysyin Ekiltä joskus tuon tai tuon tapaisen vihjeen piilovihjeen logiikkaa nimittäin. Arkiston piilosanoissa on tuon tapainen vihje.

Piilosanat kyllä haastavia. Pertillä yksi lähes identtinen vihje toisen kanssa ja heti siihen kiinnittää huomion - ristikoissa moisen ohittaa.

Voi olla, ettei ihan identtinen minkään kanssa, mutta kovin on tutunoloisia vihjeitä.
254. tapio8.5.2015 klo 17:49
ESIMAKU kyllä maistuu jo pahasti jälkimaulta - kolmessa tehtävässä tullut lähes identtinen vappusimavihje (sekä Eki että Pertti luoneet lähes identtisen vappusimavihjeen). Kovin väljähtänyt oli maku jo kolmannella kerralla.
255. Jaska8.5.2015 klo 18:55
Jos tapion 17:46 siteeraama vihje olisi tullut vastaan pari kuukautta sitten, olisin pitänyt sitä oikein hyvänä. Laudatur. Nyt kun olen saanut vähän oppia suorista ja piiloista, minun pitäisi kai se sääntöjen vastaisena hylätä. Improbatur.

Taitaa olla kuitenkin parempi ratkaisu langettaa se i säännöille.
256. tapio8.5.2015 klo 19:20
Kyllä tuo ihan sääntöjen mukaan menee, sillä siinä selvä suora vihje + jaotelma-tyyppinen piilovihje. Mutta tässä nyt ihmettelen, että Ekillä identtinen tai lähes identtinen vihje. Eki ei pitänyt kovin onnistuneena, mutta ihmettelen vaan, miten Pertti kehdannut kopsata Ekin vihjeen (tai itse asiassa melkein toisenkin).
257. tapio8.5.2015 klo 19:39
Ruoho on matala, mutta kun alhaalta tullaan, niin alapuoleltapa siitäkin mennään. > A.I.A; en saa tuohon muuta järkevää kuin APILA, mutta apila ei ole varsinaisesti ruoho vaan ruohovartinen kasvi - ehkä väljästi ajateltuna "ruoho". Mutta sitten väärinpäin luettuna (pystyvihje, jolloin "alhaalta tullaan" tms. viittaa yleensä väärin päin lukemiseen). Alapuolelta > AP? + alhaalta tullen ali > ILA? eli AP+ILA.
258. Tuomas L.8.5.2015 klo 19:46
Alapuoleltapa = alipa.
259. tapio8.5.2015 klo 19:51
Olipa aivon nyt jäässä - ihan kuin olisin joskus tuonkin hoksannut noin.
260. kessu8.5.2015 klo 20:30
Olipa hyvä, että ehdin jo ajat sitten opettelemaan jonkin verran tätä piilosanatiedettä, sillä jos nyt lähtisin näitä tietoja tapion vinkeillä opettelemaan taitaisi tulla suru puseroon. Aika monelle meistä tämä on hauskaa ajanvietettä pitkinä iltapuhteina, mutta ei mielestäni tarvitsisi ottaa aivan noin tiukan tieteellistä pilkkuja halkovaa asennetta.
261. tapio8.5.2015 klo 21:10
_https://sanojensommittelua.files.wordpress.com/20
12/11/50.pdf

Viittaus Lauri ja Osmo Sipariin - googlasin, kun en tiennyt. Ihan totaalisen outoja minulle, mutta piilovihje oli ymmärrettävä, joten ao. henkilöiden tunteminen ei välttämätöntä.

Kotona kuivuus saa kaiken kuihtumaan, mutta matkalla kastut varmasti. > LAKASTUSTAA. LA - Los Angeles? Jos noin, ei mielestäni ihan onnistunut, sillä harva L.A.:han matkustaa.
262. 8.5.2015 klo 21:24
Laittaisit edes kirjainten lukumäärän! En ihan usko että vaStaus olisi LAKASTUSTAA
263. tapio8.5.2015 klo 21:30
Muu ei sopinut kuin tuo. L.A. + KASTUTTAA tilalla mielestäni olisi ollut järkevämpi kätkö

Kotona kuivuus saa kaiken kuihtumaan, mutta matkalla kastut taatusti.

Onkohan Pertillä tulla ajatuskatkos? Eki voisi tietää. Uskoisin, että tuossa virhe, jonka Eki korjannut.
264. --8.5.2015 klo 21:33
Kotona kuivuus saa kaiken kuihtumaan, mutta matkalla kastut taatusti?
265. --8.5.2015 klo 21:34
Kas, keksittiin sama juttu.
266. tapio8.5.2015 klo 21:54
Ainakin SK:n kätköissä on niin, että kätkö on ihan selvä kätkö tai korkeintaan mukana virallinen lyhenne ( TAI > T). En usko, että ainakaan SK:n tehtävissä ei Ekiltä olisi mennyt läpi kätkön viimeisen sanan korvaaminen synonyymillään.

On muistettava, että nämä voivat olla raakalaadintoja, joita on saatettu muuttaa. Näissä on ihan selviä virheitä.
267. Eki8.5.2015 klo 22:09
En pysty juuri nyt tarkastamaan, millaisena tuo on julkaistu. Luultavasti varmasti on muutettu muotoon taatusti.

SK:ssa on joskus jouduttu viime tipan muutoksiin, jos vihjeet ovat vieneet liikaa tilaa. Joskus niitä muutoksia on tehnyt Pertti, joskus minä.

Tuolla aiemmin tapion vihjaama jäljittely on kyllä kukkupuhetta. Kukaan piilosanalaatija ei matki toista tietoisesti, joten tapaukset ovat ikäviä yhteensattumia.

Välillä tapion marmattamat vakiojutut (51. = LI jne.) kyllä elävät ajassa, tuokin nyt varmaan muuttuu Li Anderssoniksi, josta ehkä sitten tulee seuraava rasite. Hyvä että edes välillä vaihtuu.
268. tapio9.5.2015 klo 08:20
Luultavimmin lähes samanlaiset vihjeet johtunevat vain siitä, että Pertti on opetellut piilosanojen laadintaa paljolti Eki aiemmin tekemien piilosanatehtävien pohjalta ts. kyse tyylillisistä vaikutteista.
269. tapio9.5.2015 klo 08:38
51. > LI variaatioineen on kyllä sitkeätä luokkaa. Sitä on ollut Ekin arkistossa olevissa piilosanoissa, Pertin vanhoissa ja suht. uusissa piilosanoissa - tosin 2014 tai 2015 julkaistu piilosanatehtävä saattaa olla lähes kymmenen vuotta vanha, joten julkaisuvuosi ei kerro välttämättä totuutta.
270. tapio9.5.2015 klo 08:42
Tarkemmin asiaa mietittyäni tuo on yleinen 2000-luvun alun piilosanatehtävissä Ekillä ja Pertillä (Ekillä arkiston Sauli Niinistön kampanjapiilosanat).
271. Jaska9.5.2015 klo 11:42
Aikansa vuorotellen kiitettävää ja ala-arvoista hokenutta tapiota kuunneltuaan Leslie puuskahti: turpa kiinni, kun katsot nukketeatteria. (4)
272. tapio9.5.2015 klo 13:38
Vielä tästä:

Eki 7.5.2015 klo 18:33
Mainio vihje. Siis kyllä tapio sinultakin otsa rypistyisi, jos laatija taas kehtaisi panna piilosanaan ruotsalaisen sanan. Siinä vihjeen selitys.

Niinhän ajattelinkin, mutta sitten mietin, oliko kaikki siinä.

Vaikuttaa, että ei ollut - ehkä Ekikään ei tuota tainnut huomata
Ehkä tämä mukana
Lars 7.5.2015 klo 22:19
Eikö Tapio ole koulussa joutunut ruotsintamaan lausetta "Annan kirkas otsa" :) :)

En muista, mutta eikö se ole "Annas ren panna" - joo on siinä vihjeessä mukana ruotsalainen sana viitteenä suomalaiseen vastineeseen. Hyvä Lars! Eli vihjeeseen on piilotettu todella ruotsalainen sana, joka pohdituttaa! En usko, että koulussa noin härskejä vitsejä on saanut laukoa!
273. iso S9.5.2015 klo 14:59
Ei ehkä tunnilla, mutta luultavasti jokseenkin jokaisen pakkoruotsia opettaneen koulun välitunnilla tuo käännös on kulkenut kuin virus silloin ennen kun ei ollut somea. Se oikea hokema tosin on "annas Klara panna" (pienet ja isot kirjaimet siten kuin ne on kuultuna tarkoitus tulkita), jolloin lauseeseen sisältyvä naishenkilö vaihtuu käännöksessä toiseksi.

Googlen kääntäjällä on tässäkin asiassa ihan oma käsityksensä: Jag kommer att ge en klar i huvudet.
274. Jaska9.5.2015 klo 20:06
Ja, det är nio poäng, toteaa Anders Collin tapiolle ylhäältä (ei kateederilta).
275. tapio10.5.2015 klo 06:20
Joissakin Pertin piilosanavihjeissä on hienointa se, että vihjeessä on ekstramerkitystasoja, esim.
* Stella - viittaus erääseen tiettyyn konditoriaan Helsingissä
* amelie - ranskaksi 'rakastettu'
* panna - ruotsiksi 'otsa'

Mitään noista ei tarvitse hoksata (enkä hoksannutkaan vieraskielisyyteen liittyviä ekstravihjeitä), jotta osaisi ratkaista vihjeen piilosanatehtävän edellyttämällä tavalla (eli löytämällä suoran vihjeen ja vähintään yhden piilovihjeen). Tällöin merkityksetöntä on oikeastaan myös vihjeen vaikeustaso, sillä hupiarvo ylittää joka tapauksessa vaikeustason. Yhtä helposti ratkaistava sana menisi ristisanatehtävässä ohi noin vain, mutta helpohko hyvin laadittu piilosanavihje kutkuttaa mieltä pidempäänkin!
276. tapio10.5.2015 klo 06:40
Tämän säikeen voinee päättää tähän positiiviseen näkökulmaan, sillä mitään erityisen ruodittavaa en tähän asti esille tulleista piilosanoista keksi. Jatkokin sisältää jo omia ongelmiaan.
277. Jaska10.5.2015 klo 11:32
Ai mauresmoko on amelie armas? Varmasti monenkin, mutta ei ehkä Oskalan. Eikä taatusti Oskala Mauresmon:)
278. Juha N10.5.2015 klo 13:01
tapio taisi jo unohtaa oppimansa. Muistin virkistykseksi: 'rakastettu (nainen)' on ranskaksi 'aimée'.

Sinänsä positiivista, että tapio jo hyväksyy vierasta kieltä käyttävät vihjeet tai vihjeenosat. Aiemmin ei olisi tullut kuuloonkaan, että esim TÄYTYYPÄ LAITTAA RUOTSALAISEN OTSA PAIKOILLEEN (5) olisi ollut tapion mielestä kelvollinen.
279. Juha N10.5.2015 klo 13:48
Mitä nimi AMÉLIE sitten merkitsee? Muun muassa seuraavaa:

"L'amélie est un terme médical désignant une malformation congénitale consistant en l'absence d'un ou plusieurs membres (bras ou jambes)." Lähde: ranskankielinen Wikipedia.

Lääkärilatinassa ja Hesarin ristikoissa tämä sana on AMELIA, jonka Turtian Sivistysanat määrittelee näin: "(kreik. kieltotavu a + melos 'raaja'), raajattomuus, yhden tai useamman raajan synnynnäinen puuttuminen'.

Merkitykseltään aika makaaberi nimi siis, vaikka itse nimen AMÉLIE (ja muissa kielissä AMELIA) alkuperäinen etymologia ei tietenkään ole tämä lääketieteellinen sana.
280. Juha N10.5.2015 klo 13:52
Onneksi Hesarin ristikoissa on paljon muitakin sanoja kuin näin paha-asteista synnynnäistä vammaa merkitsevä AMELIA. Yleisempi sana on oman huomioni mukaan esim ATELIA, 'nännittömyys'.
281. tapio10.5.2015 klo 14:02
Jos vieraskielinen osa/kokonainen sana ei ole ratkaisemisen kannalta olennainen, ihan ok. - tämän olen jo maininnut ennenkin. Olin tosiaan unohtanut jo sen ranskankielisen sanan.
282. tapio10.5.2015 klo 14:03
Kritisoin kyllä ratkaisusanaa ANOUK, sillä sitä ei voi päätellä, jos ao. henkilöä ei tunne.
283. Juha N10.5.2015 klo 14:14
tapio sanoi "Jos vieraskielinen osa/kokonainen sana ei ole ratkaisemisen kannalta olennainen, ihan ok."

Eikö se muka ole olennainen seuraavassa:

Saako ruotsalaisen sanan panna suomalaiseen piilosanaan sen rypistymättä? (4) > OTSA

* Suora vihje: viittaus johonkin, joka rypistyy.
* Piilovihje 1: kätkö sanassa 'ruotsalaisen'.
* Piilovihje 2: vihjeessä käytetyn verbin 'panna' homonyymi on ratkaisusanan ruotsinnos.

Laatija kysyy vihjeessä ilkikurisen katalasti, saako ruotsalaisen sanan panna suomalaiseen piilosanaan ilman että ratkojan otsa rypistyy. Kuten huomaamme, tapion otsa ei rypistynyt, joten hän hyväksyy vieraskieliset sanat suomalaisessa piilosanassa. MOT.
284. --10.5.2015 klo 14:15
Ulkomaiset etunimet eivät kelpaa?
285. Eki10.5.2015 klo 14:18
Tunnustaisin muuten, etten minäkään tuon otsa-vihjeen superhienoutta tajunnut, mutta kun en halua kuulla jatkossa, että "ei se Ekikään kaikkia vihjeitä ole kokonaan ymmärtänyt", niin väitän, että tajuan aina kaikki pienetkin finessit kaikissa vihjeissä.
286. tapio10.5.2015 klo 14:54

Eikö se muka ole olennainen seuraavassa:

Saako ruotsalaisen sanan panna suomalaiseen piilosanaan sen rypistymättä? (4) > OTSA

Vihjeen voi ymmärtää ilman sitäkin eli siitä voi löytää yhden piilovihjeen ja yhden suoran vihjeen ilman toisen piilovihjeen tajuamista.

Eli tähän tapaan
Eki 7.5.2015 klo 18:33
Mainio vihje. Siis kyllä tapio sinultakin otsa rypistyisi, jos laatija taas kehtaisi panna piilosanaan ruotsalaisen sanan. Siinä vihjeen selitys.

Tulkitsin tuosta myös niin, että Ekiltä jäi huomaamatta Juhan mainitsema piilovihje 2.

-- 10.5.2015 klo 14:15
Ulkomaiset etunimet eivät kelpaa?

Pidän huonoina, jos vihjeestä ei ilman ao. henkilön tuntemista voi päätellä, mikä on ratkaisusana. ANOUK on sen verran outo erisnimi, että sitä ei voi löytää kätkönä/anagrammina, jos ei tiedä, että ANOUK on jonkun suku- tai etunimi. Hyväksyisin ratkaisusanan AINOASTAAN
287. tapio10.5.2015 klo 14:58
painoin vahingossa näppäintä, jolla voi lähettää viestin, joten se jäi kesken. Tässä jatko:

silloin, jos vihjetyyppi on JAOTELMA. Jaotelmassa nimi ANOUK voidaan luoda paloista siten, että nimi on pääteltävissä.

Eki ja Juha voisivat yrittää muuttaa Pertin vihjeen siten, että piilovihjeen tyyppi on jaotelma - ja jaotelma luotuna siten, että nimen pystyy päättelemään sen osista erisnimeä tuntematta eli se tulee eteen ikään kuin vahingossa.
288. 10.5.2015 klo 15:00
tapio: jätä tulkintasi toisten hlöjen ymmärtämisistä ihan omaan tietoosi!
289. Eki10.5.2015 klo 15:10
Kiitos toiveesta, tapio. Vaikka olenkin tässä joitakin asioita kaivellut, niin keskityn piilosanavihjeissä uusien myöhemmin julkaistavien tehtävien vihjeiseen, joita olen tänäänkin tehnnyt, en ryhdy vihjeittämään Oskalan mainioita piilosanoja uusiksi ja "paremmin".

Kaikkia vanhoja Oskalan tehtäviä en pysty helposti jäljittämään (jos haluat tietää, millaisena esim. joku vihje oli lehdessä) ja silloin se kyllä jää hakematta.
290. tapio10.5.2015 klo 15:54
Ymmärrän. Ymmärtänet myös mitä ikään kuin rivien välistä halusin viestittää teille uusien vihjeiden laadinnassa.
291. tapio10.5.2015 klo 16:19
Esimerkkinä voisi antaa

Yleisön rakastamimmilla lauluilla Mustakallio menestyy. (5) - tuossa pystyy etunimen päättelemään, vaikka ei muistaisikaan ao. henkilön etunimeä (varsinkin, kun keskimmäiseksi kirjaimeksi saa M-kirjaimen risteävästä sanasta). Kyllä ulkolainenkin nimi voi olla samalla tavalla helposti löydettävissä, jos vain se on yleisesti käytetty.
292. tapio10.5.2015 klo 16:26
Tosin olisin ehkä sen ANOUK voinut lopuksi päätellä kun olisin ensin ratkonut kaikki risteävät sanat ja ihan lopuksi kaivanut kätkön esille.
293. Jaska10.5.2015 klo 17:42
Kiitos tapio, kun pelastit päiväni taituroituasi monikon superlatiivin agenttipartisiipille "rakastama.":D

Saarimaankin hyväksymää kielioppia noudattaen voisi Mimmin piilottaa esim. vihjeeseen MUSTAKALLIO HURMAA YLEISÖNSÄ MITÄ HUIMIMMILLA KOLORATUUREILLA.
294. TU10.5.2015 klo 18:00
Kyllä on sanottava, että tahdon piilosanani sivistyneenä ja sivistävänä, hauskana ja riemastuttavana. Kuin muunkin taidekokemuksen. Kiitos tapiolle kumminkin, on taas pitkästä aikaa seurattu.
295. Juha N10.5.2015 klo 18:16
Turhaan mariset tuosta ANOUK-vihjeestä, tapio. Pidät siis Pertin vihjettä ratkojalle hankalana ja arvelet, että jaotelmavihjeeksi entraaminen olisi tehnyt siitä helpomman.

Tarkastellaanpa Pertin vihjettä: Onko rakastetun näyttelijän sopraano ukkojen mieleen? (5) Ratkaisusana ANOUK löytyy seuraavasti:
* Suora vihje: Näyttelijä, ja tarkemmin sanottuna naisnäyttelijä, koska hänen äänialakseen on paljastettu sopraano.
* Piilovihje: Kätkö sanoissa 'sopraano ukkojen'.
* Lisävihje: Lauseessa mainittu 'rakastettu' on näyttelijän äidinkielellä AIMÉE, joka sattuu olemaan hänen sukunimensä, ja sille ollaan tässä etsimässä etunimeä.

Lisävihjettä ei onneksi ole välttämätöntä ymmärtää, vaan ratkaisu löytyy suoran vihjeen ja kätkövihjeen avulla. Mikäli Anouk Aimée on tuntematon, ratkojan yleissivistyksessään on aukko, joka tämän ristikon avulla korjaantuu. Ei tarvitse kuin keksiä ANOUK kätkövihjeestä risteävien sanojen avulla ja sitten etsiä lisätietoja netistä. Oppia ikä kaikki. Jos nettihaku on tapiolle tässä se kynnyskysymys, niin toistan: oma syysi, kun et vielä tiennyt tätä mm Fellinin ohjaamaa näyttelijäkuuluisuutta.

Mikäli Anouk Aimée sii oli sinulle, tapio, tuntematon, niin miten ihmeessä kuvittelet, että jaotelmavihje olisi auttanut sinua yhtään kätkövihjettä enemmän? Katsotaanpa. Yksi vaihtoehto voisi olla:

Ellei laulava naisnäyttelijä - rakastettu! - pyydä, brittivaltio ei arvaa lähettää hänelle raha-apua sieltä kanaalin takaa. (5)
* Suora vihje: Naisnäyttelijä, ja tarkemmin sanoen ranskalainen naisnäyttelijä, koska vihjevirkkeen loppu paljastaa hänen kansallisuutensa.
* Piilovihje: Jaotelma 'pyydä, brittivaltio' > ANO, UK.
* Lisävihje: Sama kuin Pertin vihjeessä.

Sen minä sanon, tapio, että ei tämä sinulle yhtään kätkövihjettä helpompi olisi ollut. Ensinnäkään ei olisi ollut itsestään selvää, että piilovihjeenä on jaotelma, vaan olisit kiirehtinyt etsimään anagrammeja (ELLEI? IHANA? ARVAA? TAKAA?), normaaleja kätköjä (kaksi kätkettyä ranskalaista naisennimeä sattuu löytymään: LEÏLA, ANAÏS) ja takaperoisia kätköjä (sanan TAKAA vuoksi). Toiseksi: sitten kun ANO, UK olisi löytynyt, et sinä taaskaan olisi googlettamatta tiennyt, ketä tarkoitetaan.

Mainittakoon, että piilovihjeenä tulisi kyseeseen myös n.s. käännelmä, eli nurin käännettävä KUONA:

Kaada jäte, mademoiselle, kun kerran olet filmitähti, ja niin rakastettu vielä! (5)
296. tapio10.5.2015 klo 18:45
Joo - jos ei tiedä jotain, ei näemmä auta oikein mikään. Itse asiassa ainoa keino tuon ratkaisemiseen olisi minulla ollut ristikkorenki ja sen jälkeen kätkön/anagrammin etsiminen.
297. tapio10.5.2015 klo 18:56
Kritiikkini ydin on tässä vain periaatteellinen.
298. tapio10.5.2015 klo 18:59
Joskus oli kyllä jokin vastaava. Ihan tuntematon italialaiskaupungin nimi. Tuli reikäjuustoa, johon sai kätkön avulla reiät tukittua. Piti tarkistaa netistä, oliko oikein. En vain periaatteesta pidä tämmöisistä.
299. tapio10.5.2015 klo 19:10
Kategorisesti pidän erisnimiä huonoina piilosanatehtävien ratkaisusanoina, ellei niille saada kunnon homonyymi vastinetta.
300. Ville10.5.2015 klo 19:13
Sama juttu täällä! Kaikki piilosanat, joita en ymmärtä ovat lähtökohtaisesti huonoja ja jopa väärin laadittuja. Kumma juttu, että tuollaiset harrastelijat saavat laatia piilosanoja, niinku Vuokila, Oskala ja se joku Aulikki.
301. tapio10.5.2015 klo 19:19
Et alkuunkaan ymmärrä pointtiani. Kritisoin lähinnä vain tietyn tyyppisiä vihjeitä - niitä, joissa jokin fakta saa liian suuren painon. Piilosanatehtävä ei ole faktatietokisa!
302. tapio10.5.2015 klo 19:49
Voit lukea näkökulmiani

_https://tapiojokunen.wordpress.com/tietoja/
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *