KESKUSTELUT > RISTIKOT > EI TAVIKSILLE

836. Ei taviksille

ile14.4.2004 klo 21:33
Ymmärtääkseni Antti Skyttä harrastaa niin sanottua huumorikylttivalokuvausta. Näitä otoksiaan hän on aika ajoin käyttänyt ristikoittensa pääkuvina.

Eräässä keskustelusäikeessä, kauan sitten, tuotiin tapetille isoS:n mummonmökkikunta Urjalassa sijaitsevan kasvihuoneen tahatonta huumoria sisältävä tienvarsikyltti KUKKIA POIKKEAVILLE.

Nyt tähän legendaariseen kylttiin voi tutustua urjalajalajallaijalajalaveistuneen laatijan Jyrki Takalan laatiman ristikon pääkuvan välityksellä.

Jos et halua sijoittaa kahta ja puolta euroa Kultaristikot kevätextraan, niin vilkaise ainakin kauppareissulla lehden sivulla 26 sijaitsevaa pääkuvaa.

Se on hyvä.
2. ile14.4.2004 klo 21:55
Sen verran lisää edelliseen, että pääsiäissunnuntaina ajoimme perheen kanssa läpi Urjalan, ja kyltti nauratti jälleen kerran.

Ja tänään, tiukan duunipäivän jälkeen - kiitos Jyrkin laadinnan - hapan ilme katosi kotiin palanneen byggarin naamataululta. Jotkut asiat vain toimivat, ja tämä kukkakaupan mainos todellakin toimii.

Vuodesta toiseen
3. J Takala15.4.2004 klo 09:47
Onkohan muuten kukkakaupan perustaja alun perinkin tarkoittanut tuon mainoksen huumoriksi?
4. Antti Skyttä15.4.2004 klo 11:16
En minä varsinaisesti huumorikylttivalokuvausta harrasta, mutta kun kohdalle sattuu, niin näppään kyllä kuvan.

Muutama vuosi sitten olin työmatkalla Ruotsissa. Vaimoni soitti minulle sinne kotoa Tikkurilasta. Hän oli kauppareissulla ja kertoi ulkomainoskyltistä erään huonekaluliikkeen pihalla. Kyltissä luki: "Nahkapallit vain 180,-". Sanoin vaimolleni välittömästi: "Hakisitko kotoa kameran ja ottaisit kyltistä kuvan?" Niin tapahtui ja ristikko julkaistiin jonkun ajan päästä Iltiksessä.

Rosenbergin Seppo lähetti minulle vuonna 2000 kuvan juuri tuosta samaisesta "Kukkia poikkeaville" -kyltistä. Tein siitä ristikon Iltikseen. En ole vielä ratkonut Jyrkin luomusta. Oman ristikkoni pääkuvalauseet olivat: "Normaalit älkööt vaivautuko" ja "Kannattaako piipahtaa puutarhassa". Täytyypä katsoa, minkälaisia ajatuksia tuo aihe on Jyrkissä herättänyt!
5. Eki15.4.2004 klo 11:28
Antilla riittäisi varmaan enemmänkin juttua noista...

Kyllähän ne paikalliset usein ihmettelee, kun esim. Teneriffalla pysähdyin kuvaamaan jotain kylttiä. Saaren luoteisnurkka on nimeltään Teno. Sardiniassa kuvasin kovasti Ossi- ja Tissi-paikkojen kylttejä.
6. Antti Skyttä15.4.2004 klo 11:45
Laitetaan nyt vielä ainakin yksi muistelus.

Joutsin Pekan kanssa teimme kerran aika lailla töitä yhden Iisakin aukeaman ristikon pääkuvien kanssa.

Lähdimme ajamaan autolla Porista Pohjanmaata kohti. Eräässä risteyksessä minä seisoin juotavapullo kädessä valokuvamallina. Risteyksen kyltissä luki Myrkky.

Muutamien kymmenien kilometrien päässä asetuin selin makuulle maahan sama pullo vatsani päällä. Siinä kohtaa liikennekyltissä luki Kellahti. Kaiken lisäksi juuri sillä kohtaa satoi vettä, joka oli jo kastellut maan ja kasteli aika lailla valokuvamallia lisää.

Ristikon nimeksi tuli "Sanaseppo kiersi Suomea". Laadinta ja toeutus oli Pekan.

Etteivätkö laatijat ole valmiit ponnistelemaan yhden yksittäisen ristikon eteen?!
7. iso S15.4.2004 klo 12:12
Jos kyltti oli sama minkä näin joskus kauan sitten, niin mannekiineiksi olisi tarvittu Team Katalin kokonaisuudessaan. Kyltissä luki 5 Kellahti. Kierryin myös Siilinjärvelle ja löysin kyltin Pöljä.
8. Tane15.4.2004 klo 12:49
Pöljä on aika iso kylä. Ihan äskettäin, tällä vuosituhannella, tehtiin upo uusi Pöljän koulukin.
9. IiKoo15.4.2004 klo 13:25
Ilta-Sanomien ex-pakinoitsija Seppo Sännälän yksi suosikeista kuva-aiheeksi oli hollantilainen taiteilija Multatuli (esim. http://www.multatuli-museum.nl/en/). Mitähän tuosta joku sopivasti kieroutunut ristikonlaatija vääntäisi?
10. Helge15.4.2004 klo 14:14
Hauska hobby tämä kylttihuumorivalokuvaus, jota on tullut harrastettua niin "maailmalla" kuin kotimaassakin.
Yleensä siihen on yhdistetty joku tai joitakin seurueen henkilöitä. Itse olen etunimeni vuoksi joutunut poseeraamaan Pohjoismaissa monenkin kyltin edessä, plus muista syistä kuten Espanjassa kyltin "KILO"(joku kauppa) alla, mikä olisi tietenkin voinut tapahtua Espoossakin.
Kerran siippani kanssa Porvoon Seurahuoneen kulmilla tulin ehdottaneeksi, voisiko hän siirtyä kadun toiselle puolelle ottaakseni hänestä kuvan, mikä tapahtuikin. Pahaa arvaamatta hän olikin kuvassa kodinkoneliikkeen edessä. Yläpuolella teksti HELGES MASKIN HELGEN KONE. Tämä olkoon vain inside joke. :)
11. iso S15.4.2004 klo 14:50
Minun vaimoni on joutunut seisomaan mallina, kun yläpuolella luki Portelli. Jos ajattelee kuten urheiluselostaja puhuu (Pelkia, Pulkaaria) niin saattaa tuostakin mielleyhtymiä tulla.
12. Tuomas L.15.4.2004 klo 15:18
Humalistonkadulla Turussa oli taannoin vierekkäin kyltit "Kahvila" ja "Mokkatakkeja halvalla". Jälkimmäistä ei ole enää, joten ette voi mennä niitä katsomaan.

Iihin johtavalla tiellä Pohjanmaalla on kuulemma kyltti, jossa lukee II 11.
13. Sopuli15.4.2004 klo 18:05
Hesarissa on tänään juttua puolan kielestä, ja kuva kyltistä jossa lukeee Szczedrzyk.

Ääntämisen tulikokeeksi mainitaan seuraava lause "w Szczebrzeszynie chrzaszcz brzmi w trzcinie", mikä tarkoittaa "kovakuoriainen surisee ruo´ossa Szczebrzeszynissä".

Ei ole vaikeimmat konsonanttijuoksutukset jutun mukaan helppoa puolalaisillekaan. Siellä järjestetään vuosittain valtakunnallinen oikeinkirjoituksen mestaruusottelu ja vain kahtena vuonna yhdestätoista voittaja ei ole tehnyt yhtään virhettä.
14. Matti15.4.2004 klo 18:22
Kerran SK:ssa oli kuva kyltistä METELI SEIS.

Ja Keravan ja Tuusulan rajalla on vierekkäin kaksi kylttiä:
Keravan hautausmaa ja Tuusulan lihansavustamo.

Käykää katsomassa/kuvaamassa/laatimassa ristikko. Kulloontiellä, matkalla Hyrylään.
15. Eki15.4.2004 klo 21:13
Skytän Antti teki ristikon myös Jukka Voipion ottamasta kuvasta kyltistä kenkäkaupassa:

KÄYTÄ SOVI-
TUSSUKKAA!
16. Antti Skyttä16.4.2004 klo 09:51
Hiukan lisätarinaa tuosta sukasta.

Kyseinen kauppa sijaitsee Kiteellä. Eli se on aivan itärajan lähistöllä.

Kun sorvasin pääkuvasta lähteviä lauseita, mietin, että jotenkin pitää saada näkyviin, että kyse todella on sukasta. Mitäpä, jos se kuuluisa Vetelin mummo näkee siinä vain tussukan ja repii Iltiksen lisäksi vielä jotakin omaansa!

Niinpä ristikon kolme pääkuvalausetta kuuluivat:

"Tuotetaanko itäsuunnasta"
"Sovitukseen sopiva sukka"
"Kiteeläisen kenkäkaupan kehottamistapa"
17. IiKoo16.4.2004 klo 10:08
Mitä kyltteihin tulee, muistuipa mieleen, että minulla on matkamuistona yhdeltä työpaikan retkeltä Vilnaan valokuva, jossa kollegani tarjoaa toiselle konjakkia. Yläpuolella on kyltti, jossa lukee "Maisto".
18. muistoja16.4.2004 klo 10:24
muistoja vain: Nuorena Suomea työasioissa kierrellessä tuli kerättyä kummalllisia kylttejä. Jossain Joensuun lähellä oli palvelut kylällä keskitetty: samassa rakennuksessa oli matkahuolto ja hautaustoimisto. Lisäksi niiden näyteikkuna-sloganit olivat tahattoman yhteensopivia. Harmi kun se valokuva on jossain varastossani; olisi hyvä kuva ristikon pääkuvaksi. Tämäkin.
19. ile16.4.2004 klo 11:18
Hietaniemenkadulla Mechelininkadun puoleisessa päässä sijaitsee kolme liikehuoneistoa. Niistä ensimmäisessä myytiin 60-luvulla moottoripyöriä, toisessa hautakiviä ja kolmannessa kukkia.

Hautausmaahan oli ja on yhä siinä aivan vierellä.

Kauniimman sukupuolen edustajien on turha huokaista helpotuksesta hikisessä Tallinnassa, jos he näkevät ikkunassa kyltin, jossa lukee 'naiste pesu'. Ei siellä naisia pestä vaan myydään rintsikoita, pikkuhousuja ja sen sellaisia.

Urjalassa saattoi aikoinaan törmätä myös puhelintolppamainokseen, jossa kerrottiin, että 'tukkia leikataan'.

Ja jos vaatteesi ovat reissussa rähjääntyneet, niin poikkea Urjalan ja Menosten välillä ostoksille talossa, jonne sinua ohjaa tien varrelle pystytetty kyltti, jossa mainostetaan 'kuteita'.
20. Eetu16.4.2004 klo 11:29
Suomen maanteillä on niin paljon LUSI-viittoja, että ilmeisesti ne osoittavat ehdonalaisvankien asuinpaikkoihin. Tiedä häntä.
21. Hui hai16.4.2004 klo 11:31
Oulusta hiukan pohjooiseen löytyy viitta, joka kertoo että
KELLO 2.

Siitä voi sitten tarkistaa onko oma aikarauta ajantasalla.
22. ile16.4.2004 klo 11:39
Vielä yksi muistin syövereistä pintaan kumpunut lappunen, josta ei tosin ristikon pääkuvaksi olisi ollut.

Turun ja Toijalan välillä raiteita kolistellut lättähattu pysähtyi ennen vanhaan Matkun asemalle. Asemanhoitaja oli aikataulua käsin kirjoittaessaan tehnyt mitä ilmeisemmin varsin harhaan johtavan virheen. Hän oli piirtänyt aikataulun yläosaan kaksi toisistaan erkanevaa nuolta. Istuessaan naama radan suuntaan hän kirjoitti toisen nuolen perään Turku ja toisen Toijala. Sitten hän (en tiedä, oliko mies vai nainen, siksi hän) nousi ylös, käveli ulos, kääntyi ja niittasi tiedotteen seinään, jonka jälkeen Turku oli Toijalan ja Toijala Turun suunnassa. En tiedä, huomasiko asemavirkailija virhettään koskaan. Tuskin, sillä lappu pysyi paikallaan aina siihen saakka, kunnes lättähatun liikennöinti lopetettiin ja Matkun asema purettiin.
23. Eki23.4.2004 klo 13:29
Ehkä tähän säikeeseen sopii tuore huomio C.S.I Miamin aloitusjaksosta. Siinä oli laite, joka suomennettuna kulki nimellä suihkutussuutin. Siis tuohon sovi-tussukkaan viitaten, tämä laite näytti ensin kuin olisi suihku-tussuutin ...
24. Antti Viitamäki23.4.2004 klo 13:46
Olikohan jokin erityinen syy siihen, ettei vehje ollut yksinkertaisesti suihkutin...? Mitä ihmeen lisämerkitystä tuo suutin sanan perässä oikein antaa? Suihkutussuutin kuulostaa minun korvaani vähän samanlaiselta sanalta kuin valolamppu tai ajoauto.

Valaiskaa minua, pliis!
25. J Takala23.4.2004 klo 13:49
Jos suihkuttimisessa on erilaisia suuttimia, joita voi tilanteen mukaan vaihdella. Suihkutussuutin on yksi näistä suuttimista. Muita voi olla vaikka roiskutussuutin, puhallussuutin ja huijaussuutin.
26. Eki23.4.2004 klo 13:51
Roisku-tussuutin ja puhal-lussuutin ovat kivoja nekin!
27. Titta23.4.2004 klo 14:04
Hierovassa suihkussahan voisi olla kutitussuutin.
28. Antti Viitamäki23.4.2004 klo 15:48
No tässä nyt sitten päästään siihen, että pitäisi tietää mistä laitteesta on kysymys. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen se millä ne suihkuttavat esiin sormenjälkiä.

Jos puhutaan tuosta laitteesta kokonaisuutena eikä mistään sen osasta, niin suihkutussuutin on täysin turha nimi värkille
- tai ainakin suihkutin on vähintään yhtä hyvä.

En tiedä. Kysykää poliisilta. (Sanottiin meillä ala-asteella.)
29. Antti Viitamäki23.4.2004 klo 15:48
Huomatkaa muuten selkeän tosikkomainen suhtautumiseni tähän asiaan. :-)
30. Artsi23.4.2004 klo 15:53
Kaverini oli ottanut Interrail-reissulta jostakin Keski-Euroopasta itsestään kuvan paikannimikyltin vierestä jossa luki MULTA TULI. Kyltti saattoi jopa kuvata reissupäivän seikkailuja.
31. Lähettäjä:23.4.2004 klo 19:12
Hannu , joka asuu tuossa sadan metrin päässä,
kirjoitti maanantain Hesariin hassuista tapauksista.
Oli tilannut multakuorman Espooseen. Jätän kadunnimen mainitsematta intiimisyistä.
Hesassa löytyy myös samanniminen katu.
Hannu soitteli, että missä se multakuorma viipyy?
Kuski sanoi olevansa Puistolassa.
Lopulta osoitekin löytyi.
Hannu sanoi iloisena vaimolleeen:
Multa tuli.
32. Chilla24.4.2004 klo 22:46
Tuo "multa tuli" -juttu kiertää varsin yleisenä ammattivitsinä myös puutarhureiden keskuudessa.
33. tavis25.4.2004 klo 02:22
mikä teitä vaivaa? jos ihminen laittaa hyvässä uskossa jonkun mainoslauseen. niin eiköhän siinä ole joku vääntämässä ja muokkaamassa ja keksimässä jotain negatiiviista ja "hauskaa", varsinkin silloin kun on valta ja voima lyödä toista lyttyyn sanan säilällä sekä kuvan kera valtakunnan mediassa. keksikää vitsejä keskennä ja eritoten sellaisía, joilla olisi tarkoitus, päämäärä ja loppu
34. jupejus25.4.2004 klo 09:15
Tavis ui nyt liian vakavis vesis. Maailman sivust ast on sanansäiläl veistetty ja sill ruusailtu sloganeit ja miksei vesitetykki, mutt kaikk oon vaan mainost.
35. Titta25.4.2004 klo 14:44
Noh noh tavis. Voihan se hyvinkin olla, että esim. Kukkia poikkeaville -kyltin laittaja on ollut kovastikin tyytyväinen oivaltavaan mainoslauseeseensa, ja vieläpä sen houkuttelevaksi havainnut.

Kyllä minäkin olen monesti itsekseni naureskellut kiinalaisen ravintolan kylttien kirjoitusvirheille. Jotenkin moisesta kielitaidottomuudesta tuntuu välittyvän sellainen ajatus, että töissä on vain kiinalaisia, jotka tosiaan ymmärtävät kiinalaisen ruoan tekemisestä jotain, eli tarjolla on aitoa tavaraa. Onhan siinä jotain herttaisen houkuttelevaa, kun kiinalaisen kyltti pyytää vierailemaan aurinkoisella terrassilla, missä voi kuunnella musiikki. :)

On täällä toinenkin kiinalainen, mutta siellä houkuttimena on happy hour alkaen klo 16.
36. Titta25.4.2004 klo 14:46
Pitää kai vähän opetella rajoittamaan pilkun käyttöä... :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *