KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKKOAKATEMIAN FOORUMI

8333. Ristikkoakatemian foorumi

Antti Skyttä20.2.2015 klo 12:25
Silloin tällöin kuulen ihmisten valittavan sitä, että Ristikkoakatemiaa ei tunneta riittävästi. Olen valittajien kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Avaan tämän säikeen, jotta RA tulisi tutummaksi tämän saitin kävijöille ja keskustelijoille. Tulen jatkossa kertomaan Ristikkoakatemian ajankohtaisista ja uusista asioista täällä säännöllisin väliajoin.

Toivon myös, että kirjaisitte tänne kysymyksiänne, ehdotuksianne, ihmetyksiänne ja askarruksianne Ristikkoakatemiasta ja sen painopistealueista.

Ajankohtaisella rintamalla: akatemian toinen laatijakurssi on parhaillaan menossa Hämeenlinnassa. Kurssi käsittää kolme täysimittaista lauantaipäivää, joista ensimmäinen pidettiin 7.2. Toinen päivä on maaliskuun lopulla ja kolmas toukokuun alussa. Tällä kurssilla RA avasi yhteistyön Hämeen kesäyliopiston kanssa.
2. Pekka Harne20.2.2015 klo 12:28
Ristikkoakatemialla on myös oma Facebook-sivunsa osoitteessa https://www.facebook.com/groups/ristikkoakatemia/.
3. Matti20.2.2015 klo 19:11
RA on hyvä lyhenne Ristikkoakatemialle, se on samalla tribuutti RA:lle. R.I.P.
4. Antti Skyttä25.2.2015 klo 14:33
Olemme vetäneet ratkojakursseja syksystä 2013 lähtien. Ensimmäiseltä kurssilta saamamme palautteen perusteella jaoimme ratkojakurssit kahteen osaan: alkeiskurssi ja huippuratkojakurssi.

Tähänastiset ratkojakurssit on toteutettu yhteistyössä Espoon työväenopiston kanssa, heidän opetustiloissaan. Tunnistamme tarpeen saada kursseja levitettyä muuallekin Suomeen kuin pääkaupunkiseudulle.

Kaikki toteutetut kurssit (yhteensä 4 kpl) ovat olleet innostavia ja paljon oppimista sisältäviä tapahtumia. Toisaalta on ollut havaittavissa jonkunmoinen arkuus lähteä tämän aihealueen kursseille ja epäilys siitä, voiko ratkomisesta ihan oikeasti toteuttaa kursseja.

Pohdinnassa on myös, minkä muun muotoisia oppimistapahtumia voisi järjestää ratkomisesta ja ratkojille. Kaikki ideat tästä aiheesta ovat tervetulleita.

Olemme hakemassa lisää porukkaa vetäjätiimiimme. Jos tunnet mielenkiintoa tähän, ota yhteyttä. "Pääsyvaatimuksena" on riittävä tietämys ristikoista, into kehittää itseään ratkojana sekä valmius opetella yhteisen oppimistapahtuman ohjaamista (jos sitä ei sitten ole jo ennestään).
5. ?25.2.2015 klo 15:05
Eikös RA ole jo autuailla ristikkomailla?
6. iso S25.2.2015 klo 21:59
Hieman outo kyssäri. Matin viesti (säikeen kolmas) on jäänyt lukematta tai ymmärtämättä. Lyhenne R.I.P. lienee useimmille tullut tutuksi, jos on vaikkapa katsellut englanninkielisiä elokuvia. Rest In Peace, lepää rauhassa.
7. Antti Skyttä20.3.2015 klo 12:09
Siihen aikaan, kun itse opettelin laatimista, kaikki laatijat taisivat olla itseoppineita. Oppia otettiin niistä ristikoista, joita lehdissä nähtiin. Sieltä ammennettiin (ja toistettiin) niin hyvät kuin huonot puoletkin.

Ristikkolehtien vakiintumisen myötä "koulutusta" antoivat lähinnä lehtien julkaisijat eli julkaistujen ristikoiden taso oli heidän ymmärtämisensä ja osaamisensa tasosta kiinni.

Nykyisinkin laatijat, näin uskon, lähtevät kokeilemaan omillaan, ottavat oppia näkemästään ja jossakin vaiheessa lähestyvät valitsemiaan julkaisijoita tarjoten tehtäviään. Mitään pohjakoulutusta ei ole, edetään yrityksen ja erehdyksen reittiä.

Nykyään kuitenkin on mahdollista varmistaa itselleen (tai julkaisijan laatijoilleen) muutama peruspilari.

Ristikkosäännöt ovat kaikkien ulottuvilla. Ne löytyvät esim. MMM Sanaristikot -kirjasta. Niitä myös yleensä noudatetaan varsin hyvin.

Laatijan tärkein perusteos on Veikko Nurmi - Jouko Nyyssönen: Suomalainen sanaristikko, muotoilu, sanoitus ja ongelmointi. Tämän voi hankkia vaivattomasti esim. Ristikkoakatemian kotisivuilta tilaamalla (www.ristikkoakatemia.fi). Teoksessa on kiteytetysti kaikki se tietämys, jonka pohjalta laatija voi lähteä kehittämään omaa osaamistaan.

Nykyään on myös tarjolla laatijakursseja. Olemme Ristikkoakatemiassa rakentaneet laadintataitoja syventävän kurssin, jossa paneudutaan kaikkiin keskeisiin osaamisalueisiin: sanoitukseen, vihjeitykseen ja toteutukseen sekä näiden kehittämiseen.

Laadintaosaamiset ovat Suomessa yllättävän vaihtelevat. On useampia laatijoita, joille voisi lämpimästi suositella laatijakurssille lähtöä ja tuollainen rupeama saattaisi tehdä ihan hyvää myös laatijakonkareille. Kalibroimme akatemian laatijakurssit aina myös paikallaolevien osanottajien erityistarpeiden mukaan.

Parhaillaan on menossa laatijakurssi Hämeenlinnassa. Sen toinen kurssipäivä on huomenna (lauantaina 21.3.).
8. qwertsu21.3.2015 klo 15:33
Antti. Olet suomen paras laatijamestari. Vielä kun osaisit erottaa vieraskieliset kirjaimet toisistaan, olet uber g.
9. sama21.3.2015 klo 15:38
Nyt vekkuli koira ottaa varmaankin hernekasvin siemenen nenäänsä. Kun on suomen paras.
10. Antti Skyttä2.4.2015 klo 13:03
Tänä keväänä Ristikkoakatemia toteuttaa vielä yhden ratkojakurssin: Kehity huippuratkojaksi. Paikkana on Espoon työväenopiston tilat Tapiolassa, Ahertajantie 3.

Neljä kurssikertaa ovat peräkkäisinä tiistai-iltoina klo 17.30 - 20.45. Päivämäärät ovat: 14.4., 21.4., 28.4. ja 5.5. Kurssille mahtuu vielä joitakin osanottajia.

Kurssin sisältö painotetaan osanottajien odotusten mukaan. Erityisesti keskitytään siihen, miten opitaan ratkomaan kaikkia eri vihjetyyppejä keskiksistä visaisimpaan kovistasoon. Samalla tutustutaan eri laatijoiden ajatusmaailmoihin ja opetellaan tuntemaan niitä.

Kurssimateriaalina on kurssikansio ja kirja Erkki Vuokila: Sanaristikot, yhteishintaan 36€.

Kurssille voi ilmoittautua joko netitse (www.ilmonet.fi) tai puhelimitse numeroon 020 692 444, ma-pe, klo 12-15. Espoon työväenopisto laskuttaa kurssimaksun, 27€/opiskelija. Kurssin numero on E151149.

Lähde mukaan tai anna vinkki kaverille, joka voisi olla kiinnostunut osallistumaan. Ilmoittautumisen takaraja on 8.4.
11. Kaisu4.4.2015 klo 07:46
Palauttakaapa muinainen Sanasepot tai jotain vastaavaa radioon. En ole ainakaan huomannut, että siellä olisi nykyään yhtäkään tarkoituksellisesti päätä vaivaavaa ohjelmaa, ei tietokilpailuja tai muutakaan. Oli mukavaa joskus tuntea onnistumisen iloakin.
12. Jukkis9.2.2018 klo 16:25
Kenties on järkevää nostaa neljästä täällä olevasta ristikkoakatemiasäikeestä esille tämä. Huomenna on taas Iltasanomissa akatemian kolumni. Sen sijaan, että asiasta mahdollisesti syntyvä keskustelu olisi IS:n ristikon säikeessä, on kenties tämä parempi paikka.

Viime lauantain kirjoitus, josta syntyi keskustelua säikeessä 9533. IS Viikonloppu 3.-4.2.2018 löytyy täältä:
http://www.ristikkoakatemia.fi/index.php/linkit/
13. Janne10.9.2018 klo 08:10
Ristikkoakatemia.fi -sivusto on alhaalla ja myöskään sähköposti ei toimi?
14. Jukkis10.9.2018 klo 10:10
Näköjään verkkotunnus on jäänyt uudelleenrekisteröimättä, aika meni umpeen toissapäivänä. Vissiin 8.10. asti aikaa hoitaa homma. Varmaankin joku sen hoitaa.

https://www.whois.com/whois/ristikkoakatemia.fi
15. Mörö11.9.2018 klo 10:22
Nyt näyttää toimivan.

https://www.ristikkoakatemia.fi/
16. iso S12.9.2018 klo 09:27
Säikeestä :"Lieneekö Ristikkoakatemialta tulossa jotain tähän liittyvää tutkimusta?" (kyse oli ristikkosanojen yleisyydestä.

Mainitsin siellä Iisakin lehtiin liittyvän hankkeen. Onko siitä uutta kerrottavaa?
17. iso S12.9.2018 klo 09:28
No jopas karkasi, siis säikeessä 1709. Sanasepot - turhaa työtä kohta 25 vuotta?
18. Ritu18.11.2018 klo 14:23
Minulla olisi ehdotus ristikkoakatemialle ja sanaristikkoseura Sanasepot ry:lle.
Tässä maassa järjestetään Suomi juoksee -tapahtumaa, viime vuonna oli Koko Suomi tanssii -tapahtuma, jolla kait yritettiin päästä Guinnessien ennätysten kirjaankin. Ja vaikka mitä muutakin.

Milloin meillä on Koko Suomi ratkoo -tapahtuma?

Meillähän olisi oiva sauma päästä näkemään ratkooko miljoona suomalaista ristikoita.
Postihan on velkaa meille ristikkoharrastelijoille myöhästyneistä ristikkolehdistä aiheuttamansa mielipahan, niin voisivat hyvittää sen painamalla ratkottavan ristikon siihen joka kotiin jaettavaan postiset-lehtiseen. Posti myös aikoinaan kyseli toiveita, mitä toivottiin lehtisessä olevan.

Suojelijaksi näin arvovaltaiselle tapahtumalle lähtisi varmaan itsekin ristikoita ratkova valtion päämiehemme Sauli Niinistö.
Palautetut ristikot laskettaisiin mukaan ja voisihan ristikon laittaa lisäksi myös netin kautta ratkottavaksi.
Ja eikun ainutlaatuista maailmanennätystä tekemään Guinnessien ennätystenkirjaan :)
19. Eki18.11.2018 klo 15:03
Tämähän pitää viedä Sanaseppojen hallituksen kokoukseen täyksi!
20. Ritu18.11.2018 klo 15:10
Juu minä ajattelin, että koko ristikoihin liittyvälle liike-elämälle tämä olisi varmaan pieni askel ja piristysruiske eteenpäin.
Mutta mikä suuri harppaus pienelle tavalliselle ratkojalle saada ristikonratkonnan MM-titteli haltuunsa! ;)
21. Tarja19.11.2018 klo 12:07
Ritun ehdotus on kerrassaan mainio. Posti suostuu varmasti, jos palautettavat ristikot pitää varustaa postimerkillä. Miljoona kertaa 1,50 € hintainen merkki on mukava lisä Postin taskuun.
22. Ritu19.11.2018 klo 12:41
Se postin keltainen lehtinenhän on kaksisivuinen. Toiselle sivulle olisi mahdollista painaa tosi helppo lastenristikko lisäksi.
Ja kun ristikot ratkottaisiin joko yksin tai ryhmätöinä kouluissa netin kautta tai paperiversiona niin eiköhän tuosta MM-tittelin haltijoista kasvaisi uusi innokas ristikkosukupolvi.
23. iso S20.11.2018 klo 11:07
Ehdotus on mainio, postin suostumus kyseenalainen. Ristikko veisi tilaa maksetuilta mainoksilta. Oletetun palautuksista saatavan tulon pitäisi ylittää menetetyt mainostulot. Ehkä pitäisi järjestää maksullinen mahdollisuus vastata tekstiviestillä niin että posti saisi niistäkin oman siivunsa. Tämä saattaisi mahdollistaa automaattisen vastausmäärän laskennan. Muuten laskea käsin lsatojatuhansia vastauksia. Ristikko luultavasti saataisiin jostakin asevelihintaan tai lahjoituksena (huikea mahdollisuus laatijan edustamalle yhtiölle, marginaalissa voisi mainostaa jotakin lehteä). Jonkun pitäisi sponsoroida palkinto tai palkinnot - jotkut ratkovat vain palkintoristikoita.

Guinnessin ennätyskirjaan pääseminen voisi silti olla kiven takana. Kirjan virallisten valvojien pitäisi pystyä varmistamaan tulos. Kelpaisiko pelkkä vastausten määrä vai pitäisikö pystyä varmistamaan vastaajien määrä? Itse ratkoneiden määrää ei ainakaan pystyttäisi varmistamaan.

Armoton käytäntö saattaisi vesittää kauniin unelman täydellisen toteutumisen, mutta mielenkiintoinen kokeiluhan se olisi. Miten olisi SM-ratkonnasta tunnettu parivaljakko, Iltis ja Sanasepot? Sanasepot hoitaisivat laskennan, Iltis toimisi palautusosoitteena ja saisi asiasta jutun johonkin viikonlopun lehteen. Laskentaa hoitavat urheat vapaaehtoiset voisivat poimia artikkelia varten tarjolle mojovimpia kommentteja, joita varten ristikon ohessa pitäisi olla tilaa.
24. Ritu20.11.2018 klo 11:15
Jos ei se muuten onnistu, niin houkutelkaamme valtiomme päämies apureineen pistämään asiaa vireille. Pääsisivät presidentinkansliasta kuittaamaan Donald Trumpille, että kyllä tämä maailman onnellisimmaksi rankattu miljoonapäinen kansa ratkoo ristikoitakin aina kun metsien haravoinnilta ehtii.
25. Lisbeth20.11.2018 klo 13:56
Joskus on haravoinut lehtiä tämän metsäisen maan kauppojen hyllyiltä - ristikkolehtiä - eikä sekään ole sytyttänyt sen kummenpaa paloa. Valitettavasti!
26. Matti20.11.2018 klo 23:24
Rake news.
27. Ritu21.11.2018 klo 11:17
Väärän säikeen haravoin näille uutisille. Mutta karsisikohan tuo postimaksun laittaminen palautettaviin ristikoihin osan muuten palautettavista ristikoista?
Ja moniko vielä muistaa, että postillakin oli vielä jokin aika sitten tarjota ihan oikeita haravointipalveluja.
Taisivat päättyä kannattamattomina.
Eikö niitä nyt talouden ollessa tiukilla kannattaisi tarjota Amerikkaan.
28. Eki25.11.2018 klo 13:28
Esittelin asian Sanaseppojen hallituksen kilpailujaokselle. Asiasta keskusteltiin ja sitä päätettiin alkaa edesauttaa. Perästä kuuluu!
29. Ritu25.11.2018 klo 20:27
Wau, onpa tosi hienoo!

Kuin attoja keossa, vilisee mulla ajatuksia hankkeeseen liittyen.
Tarja tuolla aiemmin sanoi, että posti varmaan lähtee mukaan, jos euroja kilisee tästä sinnekin laariin.
No kiliseehän se, jos Sanasepot saapi hankkeelle isoja sponsoreita. Nämä mainostajathan voisivat osittain kustantaa lystin sillä, että esim. joku nimeltä mainitsematon autoliike lähtisi ohessa mainoksellaan mukaan.
Saisivat mainostaa sille miljoonalle ratkojalle esim. heidän lahjoittamaansa autoa, jonka joku ratkaisun lähettäneistä tulisi voittamaan .
Tai sponsori mikä tahansa, jonka lahjoittama palkinto olisi niin arvokas, että sekin houkuttelisi mahdollisimman monen lähettämään vastauksensa eteenpäin.

Tällaisen hankkeen puitteissa toivoisi, että myös kumpainenkin iltapäivälehdistä löisivät hynttyynsä yhteen tai ainakin kättä päälle ja molemmat julkaisisivat ko. ristikon ja tarjoaisivat esimerkiksi puhelimen tai netin kautta heillekin ratkaisunsa lähettäneille omia palkintojaan.

Itse tuossa kyselinkin työnantajaltani, että onko hän koskaan ratkonut ristikoita. Ei ollut. Sanoin hänelle jo aiemmin, että jos tällainen hanke etenee, niin nyt hänenkin on sitten ratkottava tai muuten hän olisi entinen työnantajani.
On muuten luvannut jo ratkoa! ;).

Tällaisia pieniä lain tai laittomuuden rajoilla olevia keinoja kukin sanaseppo käyttäköön sitten harkintansa mukaan kun ryhdymme tositoimiin.
Minäkin pehmittelin jo työnantajaani diiliin. Hänkin voisi oman yrityksensä facebook-sivuilla haastaa omat asiakkaamme ratkomaan tuo ristikon. Ja kuvan ratkaisusta lähettäneiden kesken eri firmat arpoisivat omia palkintojaan.
Firmoja mukaan saisi, kun toinen firma tai ristikon ratkonut antaa haasteen eteenpäin.

Täysin tarkkaa, eksaktia ratkoneiden määrää ei tulla varmaan koskaan saamaan tietää, kuten iso S sanoi. Voisi olla, että palautuneiden ratkaisujen määrä olisi suurempi kuin asukaslukumme.
Kertoisiko se siitä, että huolimatta viimeaikaisista uutisista väestönkehityksen laskusta, uusia ristikkolapsia olisikin syntynyt vai siitä, että osa lähettelisi enemmän kuin yhden vastauksen.
30. Ritu26.11.2018 klo 14:15
Eki, minulla olisi vieläkin yllä olevaan hankkeeseen lisäehdotus, joka ulottuisi ihan maapallon toiselle puolelle saakka.
Laitanko tähän vai onko suotavampaa laittaa johonkin jollekin suoraan?

Vietiin tämäkin säie jo Ristikkoakatemialta. No luulen, että Skytän Antilla on avara ja lempeä ristikkosydän ja että hän antaa anteeksi. Jos ei anna, laatikoon ristikon, jonka joudun/saan ratkoa ja josta saan rangaistuksena vatsanpuruja ja päänvaivaa määräämättömäksi ajaksi.
Kestän kyllä rangaistukseni :).
31. Eki26.11.2018 klo 14:27
Niin, ehkäpä mullistavat ideat kannattaa pitää pienemmän piirin tietona, ettei ideoita varasteta. Minä voin näitä jaella, jos lähetät tämän sivuston toimituksen osoitteeseen.
32. Ritu26.11.2018 klo 14:30
Ok, laitan kohta tulemaan.
33. Ritu26.11.2018 klo 15:31
Tajusin vasta nyt, että tuossa täällä toimitukselle lähtevässä viestikentässä oli ehkä joku raja viestin pituudelle. No minä näin lyhyesti (heh) kirjoittavana saatoin sen ylittää. En ole siis Eki varma, tuliko viestini perille kokonaisena vai puuttuuko siitä loppuosa?
34. Eki26.11.2018 klo 15:37
Tarkoitin, että lähetä sähköpostia sivun ylälaidassa olevaan sähköpostiosoitteeseen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *