KESKUSTELUT > RISTIKOT > NOPEUSHARJOITTELU

8275. nopeusharjoittelu

H-Gutzeit6.1.2015 klo 11:58
SM-kisa lähestyy. Jos pääsee semifinaaleihin, on nopeus valttia. Kuinka harjoittelet?
2. Jaska6.1.2015 klo 12:39
En mitenkään, koska mitään mahdollisuutta finaaliin ei olisi. Ei siinä kannattaisi häntäpään sijoitusta yrittää parantaa spurttailemalla. Voisi tulla niin paha rannekramppi, että on pakko keskeyttää viimeistään kolmannessa välierässä. Niin kuin tiettävästi on joskus jollekulle tapahtunutkin.

Potentiaalisilla finaaliehdokkailla saattaa olla omat metodinsa. Tuskin he tänne tulevat niitä muille paljastelemaan.
3. iso S6.1.2015 klo 18:56
Olen joskus jossakin nähnyt jotain vinkkejä. Olisiko ollut mestari Rustari, joka kertoi harjoitelleensa kirjainten kirjoitustapaa. Mahdollisimman yksinkertaiset muodot, kynää välillä nostamatta.

Luullakseni paras tapa harjoitella nopeutta on nopea ratkominen. Silloin täytyy nöyrtyä siihen mihin visaisten henkiystävien niska ei taivu: pitää käydä käsiksi helppoihin ristikoihin. Sellaisiin, missä suoritus on kokonaan tai lähes kokonaan läpikirjoittamista. 1-2 parin sekunnin katkosta kynän liikkeeseen per ristikko ei vielä ole vakavaa. Sitten vain kellon kanssa seuraamaan, tapahtuuko nopeudessa edistystä.

Pikalukemisen harjoittelustakin voi löytää apua. Hyvä olisi hahmottaa useampi vihje kerrallaan, niin aivot ja alitajunta voi työstää seuraavia sillä aikaa kun käsi kirjoittaa yhtä. Erinomaista on, jos pystyy kirjoittamaan "automaatilla" niin että ainakin toinen silmä voi hahmottaa samaan aikaan uusia vihjeitä.

Vasenkätisen voisi kannattaa opetella oikeakätiseksi. Muuten käsi peittää juuri sen alueen vihjeitä johon kuuluvaa sanaa kirjoittaa. Jos ei tämä kiehdo, niin sitten palataan edellisen kappaleen neuvoon ja painetaan mieleen ne vihjeet jotka kohta peittyvät käden alle.

Kohtuuden puitteissa kannattaa vyöryttää ristikkoa tasaisena rintamalla eikä luikerrella nauhamaisesti sinne tänne. Silloin ei tarvitse paikkailla jälkiään aukkoja etsien, mikä vie aikaa.

Tärkeintä on muistaa, että ensimmäisessä välierässä ei kisaa voi voittaa, mutta sen voi hävitä hosumalla. Ensimmäinen virhe on niin kallis että se kannattaa jättää tekemättä. Puhdas suoritus parin minuutin erolla kärkeen on ihan ok. Veri punnitaan tosissaan vasta kolmannessa välierässä. Siinä hajonta on suurin ja silloin on iskun (tai itkun) paikka.

Oman kynän käyttö on sallittua, joten mukaan kannattaa ottaa kotona testattu luistava kynä. B on ehkä parempi kovuus kuin HB.

Tärkein neuvo, ja tämän kanssa alkaa olla kiire: voittajan etunimi on 95 prosentin varmuudella Juha. Nimenmuutoshakemus kannattaa laittaa välittömästi vireille.
4. TJV6.1.2015 klo 19:42
Juhia haastamaan olisi mielenkiintoista saada Eki. Ei ehkä enää onnistu seuraavaan kisaan, mutta aletaan psyykkaus ajoissa. On ainakin piilosanaratkonnan SM vuosilta 2005-2007.
5. JT6.1.2015 klo 21:25
Olisihan se kiva saada joskus kaikki parhaat ratkojat mukaan kisaan myös sieltä pöydän toiselta puolelta, mutta taitaapa olla toiveajattelua.

Minusta välierässä nopeutta tärkeämpää on yleensä ollut virheettömyys. Joskus riittää pitkälle, jos saa kaikki kolme välieräristikkoa virheettömästi ratkottua. Se kolmas tehtävä varsinkaan ei kai koskaan ole nopeustehtävä ollut ja siitä kuitenkin on mahdollista saada eniten pisteitä. Ensimmäisessä ja toisessa välierässä riittää ratkoa kohtuullista vauhtia.
6. iso S7.1.2015 klo 19:03
Virheettömyyden tarpeeseen viittasinkin. Niistä sakotetaan ankaralla kädellä. Historia tuntee ainakin yhden sellaisen tapauksen että yhdestä ensimmäisen välierätehtävän virheestä huolimatta on noustu finaaliin, mutta silloin vaaditaan huipputekijää ja täydellistä onnistumista kahdessa seuraavassa.

Kerran on käynyt niin että puhdas suoritus olisi taannut melko varman finaalipaikan. Silloin kolmas välierätehtävä oli viritetty niin kireäksi että kukaan ei saanut sitä virheettömästi täyteen määräajassa. Tämän varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Yleensä vaikeusaste on sen verran järjellinen (kyseessä olevalle porukalle) että jonkin verran enemmän kuin finaaliin pääsevä määrä mutta selvästi alle puolet suoriutuu virheittä. Aikaa ei siis kannata tuhlata kolmosessakaan turhaan unelmointiin, jokainen minuutti voi olla ratkaiseva.

Niin, siinäpä yksi lisäneuvo. Kun sanan on kirjoittanut, sitä ei pidä jäädä ihailemaan eikä ihastelemaan laatijan ja omaa nokkeluutta. Sen aika on sitten myöhemmin kun tehtävä on luovutettu tarkastajien kynsiin.

Yksi teoreettinen mahdollisuus tahalliseen taktiseen virheeseen on. Kolmannessa tehtävässä maksimiaika on 45 minuuttia. Jos sen huitaisee yhtä piilokirjainta vaille valmiiksi sanokaamme 15 minuutissa ja tuntuu siltä että kyseessä on ehdottomasti aukko tiedoissa, kannattaa täräyttää lupaavimmalta tuntuva arvaus ja nostaa käsi ylös. Hyvällä tuurilla tärppää ja 15 minuuttia + 1 virhe on joka tapauksessa parempi kuin 45 minuuttia + 1 virhe.
7. Tuomas L.7.1.2015 klo 19:28
Tiedoksi vain, että vasemmalla kädellä on kyllä ratkottu ihan mestariksi asti. Se oli tosin toistaiseksi ainoa vuosi, kun mestaruutta ei voitettu finaalin nopeimmalla suorituksella.
8. iso S7.1.2015 klo 19:59
Niin, eihän se mahdotonta ole, mutta mielestäni vasenkätisyys on kuitenkin näissä hommissa lievä haitta, jota voi kompensoida muilla jutuilla. Parhaiten toimivia ovat lahjakkuus ja harjoittelu.

Minkä verran sitten vasenkätisyys vaikuttaa? Ehkä joitakin sekunteja, ehkä vain kymmenyksiä siinä ensimmäisessä tehtävässä, jossa puhtaalla nopeudella on suurin merkitys. Säännöistä johtuen käytännössä yleensä ei mitään, kun bonukset lasketaan täysistä minuuteista. Huonolla tuurilla se pienikin ero voi keikauttaa seuraavalle minuutille, mutta sen ehtii kuroa kiinni sitten kun aletaan mitata hoksottimia. Mutta entä jos niillä oikeakätisillä on yhtä hyvät älynystyrät?

Finaaliin asti päässeillä on edessään toisenlainen tilanne. Jokainen sekunti lasketaan. Toisaalta siellä ruudut ovat lähes kämmenen kokoisia, joten tuo teoreettinen peittämisongelma on oleellisesti pienempi.

Tiedoksi vain, että vasemmalla kädellä on ratkottu useimmiten finaalin ulkopuolella ja kerran otettu pronssia finaalin hitaimmalla suorituksella. Siinä ei tosin vasenkätisyys ollut millään tavalla selittävä tekijä - tekijällä kyllä selityksiä riitti vasemmalle ja oikealle...

No, vasenkätisten mestaruuksien osuus taitaa vastata aika hyvin vasenkätisten osuutta väestöstä. Tilastollisesti ristikkovaltakunnassa kaikki hyvin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *