KESKUSTELUT > RISTIKOT > AVUN JOULU

8260. Avun joulu

Heikki24.12.2014 klo 10:23
Kyllä niin mieleni pahoitin, kun aloitin Apu-lehdestä Juha Hietarannan ristikkoa. Siellä on jälleen, ties monennenko kerran, että voimia = tehot. Niin meni koko lehti taas pieneksi silpuksi ja ankea tunnelma jäi koko jouluksi. Olen ennenkin valittanut samasta asiasta, mihin toimitus vastasi, että kyllä heillä jatkossakin voima = teho.
Ennen muinoin olikin, oli tehon yksikkökin hevosvoima. Tuo kaakki kuoli kuitenkin jo 1960 Pariisin museoon, kun tuli uusi SI-järjestelmä. Voiman yksikkö on 1 newton ja tehon yksikkö on 1 watti. Teho on työ/aika. Työ on voima x matka.
Näitä asioita olen jauhanut elämäntyönäni vuodesta 1961 alkaen. Ei yksi Juha Hietaranta voi SI-järjestelmää kaataa. Briteillä vielä on mailit ja jaardit sekä paunat ja pintit.
Vielä varoitus: Avun ristikosta tulee ankea joulumieli!
2. Kielosen kertauksen kertaus24.12.2014 klo 10:27
teho1
1. vaikutus, voima, tehokkuus, efekti; fys. aikayksikössä suoritettu tekn. työ t. siirtynyt energiamäärä aikayksikköä kohti. Iskun teho. Koneen teho. Tehon yksikkö on watti. Huipputeho. Pesuteho. Työteho. Kone käy täydellä teholla. Työskennellä puolella teholla.
2. lääk., ark. teho-osasto, tehohoitoyksikkö. Joutua teholle.
3. urh., ark., tav. mon. tehopisteistä. Keräsi ottelussa loistavat tehot.
3. si-tee-raaja24.12.2014 klo 10:39
"Ei yksi Juha Hietaranta voi SI-järjestelmää kaataa"... eikä yksi Heikki suomen kielen monimuotoisuutta.
4. Matti24.12.2014 klo 11:33
On tästä ollut täällä ennenkin puhetta. Fysiikan piirissä joillekin sanoille, termeille, on sovittu täsmälliset ja rajoitetut merkitykset, kuten Heikin esimerkeistä käy ilmi. Mutta sitten on yleiskieli, ja se on ihan eri asia. Yleiskielessä esim. voima ja teho voivat jossakin asiayhteydessä olla täysin synonyymejä, vaikkka tämä fysiikan opettajaa saattaa kauhistuttaakin. Ristikot tietysti operoivat yleiskielellä.
5. Eki24.12.2014 klo 11:39
Kyllä minäkin mieleni pahoitan siitä, että joku jaksaa tuollaisesta mielensä pahoittaa kerta toisensa jälkeen.

Useimmat asiat, joita ratkojat pitävät virheinä, ovat helposti selitettävissä. Moni ei kuitenkaan harmistustaan missään pure ja näin ollen jää helposti sellainen olo, että ristikoissa vilisee virheitä ja epätarkkuuksiaan.

Tosin minun tekisi mieleni jo repiä Heikki pieneksi silpuksi, kun valittaa jatkuvasti asiasta tänne eikä Kielitoimistoon. Tosin sieltä tulisi varmasti aivan sama vastaus kuin täältä eikä Heikin mieli muuttuisi edelleenkään miksikään.

Kaikesta huolimatta: kaikille vähemmän ankeaa joulua myös Heikille ja kohta kaikille joulurauhaa!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *