KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 4/2014

8255. Sanaseppo 4/2014

iso S20.12.2014 klo 21:52
Vuoden viimeinen Sanaseppo tuli. Alustavan arvion mukaan tämän lehden erikoisuutena tuntuu olevan syvähkö kumarrus piilosanojen ystävien suuntaan. Peräti 6 tehtävää tuolta saralta. Osasyynä tietysti taannoinen SM-kisa, jonka välierä- ja finaalitehtävä ovat lukumäärää nostamassa.

Kisaristikon laatijat onnistuivat katalissa aikeissaan suurella tarkkuudella, jos mittapuuna käytetään mestaria. Suunnitelma: "finaalitehtävässä vaikeusastetta oli ruuvattu tiukemmalle." Seuraus: Neitola selvisi välierästä ajassa 13.44, mutta joutui finaalissa puurtamaan 13.48. Koville otti, mutta koiras ei poikinut! Jos ruuvia olisi kiristetty toinen mokoma (4 sekuntia), olisi Neitolan vauhti hyytynyt lukemaan 32 sekuntia per sana (tehtävässä oli 26 sanaa). Sehän olisi tarkoittanut että kankeammallakin kädellä kynä olisi välillä pysähtynyt.

Otin lehteen tuntumaa ratkaisemalla kansiristikon. Tässä vaiheessa pitää välttää paljastuksia ja puhua ymmyrkäisin sanakääntein, mutta rohkenen kuitenkin paljastaa epäileväni että Riku R:llä oli iskenyt yhdessä vihjeessä lukihäiriö, vai pitäisikö vihjeen huomioiden sanoa öiriähikul. Jos näin on, vihje on tarpeettoman vaikea. Jos ei, niin se on vielä vaikeampi. Muuten tuntui siltä että olen tavannut vaikeampiakin neljän symbolin ristikoita. Tämä ei ole moite, minulle vaikeus oli riittävä ja samalla siedettävä. Erikoismaininta keskialueen risaisista kasvoista. Hyvä idea ja toteutus. Laajempi versio siitä, mikä aikoinaan huvitti yhdessä Kimmo Sillankorvan ristikossa. Siinä oli kaksi vihjeruutua, välissä yksi piilokirjain. Niistä lähti viisikirjaimiset pystysanat. Vasemmanpuoleisessa kuvassa oli vasen käsi, toisessa oikea. Ratkaisut luonnollisesti vasen ja oikea. Tässä ei menty ihan yhtä ilmeisillä ratkaisuilla, mutta ei menty liian kaukaa haettuihinkaan.

No, kokeilin omia piileviä kykyjäni piilosanafinaalissa. Jäivät piilemään, punnersin noin 35 minuuttia eli luokkaa 81 sekuntia per sana. Tuollaiseen hitauteen pystyy vain synnynnäisillä lahjoilla tai elinkautisella harjoittelulla. Nopeuteni on siis vajaat kolme Neitolaa, ja sekin ilman kilpailun hermopainetta. Täältä kaukaa perästä kuuluu: hyvä Juha!
2. kari kämäräinen21.12.2014 klo 12:17
Rikun kansiristikosta: Itsekin olen onnistunut muutaman kerran kirjoittamaan väärin takaperoisen sanan, joten eiköhän tuo liene inhimillinen erehdys. Itse en edes huomannut ratkoessa virheellistä kirjoitustapaa. Minusta ristikko oli mitä mainioin.
3. iso S21.12.2014 klo 21:45
Juu, toivottavasti kirjoituksestani kävi ilmi että olen myös sitä mieltä että ristikossa itsessään ei ollut moitteen sijaa. Tuollainen lapsus ei ristikkoa pilaa, mutta on visaisehkossa kiusallisempi kuin helpossa. Väkisinkin joutuu ratkoessa varautumaan siihen että virheeltä näyttävä onkin tahallinen teko.

Kun nyt on kaksi virheen myöntöääntä, ratkaisevaa laatijan ääntä ei tarvinne odottaa. Selvien virheiden oikaisu ennen palautusajan päättymistä lienee sallittua, joten vasemman reunan vihjeen ELUAÖYT pitäisi olla EULAÖYT. Jos takaperinkirjoittaminen olisi helppoa niin herrat sen tekisivät.
4. "F.O.S. Siili"23.12.2014 klo 13:21
Jopa oli juonikas Pekka Joutsin Joulupuu! Hyvää Joulua!
5. iso S30.12.2014 klo 19:17
Ristikoiden vaikeusasteen arvioiminen kaikille ratkojille osuvalla tavalla on mahdottomuus. Silti ilmoitan mielipiteenäni, että jos Seppo Rosenbergin ristikolle "Lopulta" ja sitä seuraavalle Ari Kiviharjun ristikolle "Toisto" pitää antaa arviot "lamppu" ja "kirja + lamppu", ne pitäisi vähintäänkin kääntää toisinpäin. Vaihtoehtoisesti Sepon ristikon lampun pitäisi olla kirja, sen verran siinä oli erikoistietoa vaativaa sanastoa.

Rosenberg on kehittynyt laatijana aimo harppauksin, mutta edelleen pilkistelee eräs helmasynti. Hänen päässään on niin paljon tietoa alalta kuin alalta (urbaanin legendan mukaan hänellä on porttikielto useisiin pubeihin, jotta muillakin olisi pubivisassa jotain mahdollisuuksia), että hän ei aina muista ottaa huomioon tavallisten kuolevaisten rajoittuneisuutta.

Yksi asiavirhekin minusta ristikossa on. Vihjeessä "ei huvita" ikään kuin hypätään kelvollisen vihjettä kuvaavan sanan kautta fyysiselle puolelle, vaikka vihjeen sisältö kuvaa psyykkistä ominaisuutta. En usko laatijan ajatelleen sitä, että henkilö jolla on ratkaisusana on tuskin huvittunut siitä. Tämä ajatuskulku tekisi vihjeen ja ratkaisun yhteensopiviksi, mutta ratkaisemisen rutkasti yhden symbolin tasoa vaikeammaksi.

Kovin vaikea kohta oli myös piilokirjaimen sisältävä futisseura (4). Jos ratkaisu olisi ollut ManU niin mitään aihetta kitinään ei olisi: yleisesti tunnettu ja nimenomaan futisseura. Jos olen ratkaissut oikein (ja yhden symbolin ristikossa sopii toivoa että kyvyt riittivät), piilokirjainta piti arvuutella Googlella. Haulla FC NNXN jossa YYXY on se futisseura, N:t poikittaisilla saatuja kirjaimia ja X vaihdeltava piilokirjain) osoittautui että aika monella arvauksella tulee osumia. Yksi on jonkin Virtual manager -sivuston joukkue, muutama muu tunnistamattomilla kielillä kirjoitettuja. Oletettavasti Rosenberg tarkoittaa kuitenkin kotimaista urheiluseuraa, jonka lajivalikoimaan kuuluu myös jalkapallo. Mistään huippujoukkueesta ei liene kysymys, tällä on harjoitukset kaksi kertaa viikossa.
6. iso S30.12.2014 klo 19:40
Vali vali jatkuu, nyt kohteena on Heikki Partalan ristikko "Ilman sanoja".

Jos käytetään valokuvantarkkaa kuvavihjettä, sen ratkaisun pitäisi mielestäni olla täsmälleen kuvan objektiin liittyvä sana tai objektin luokka. Esimerkiksi, jos kuvassa poseeraa selvästi tunnistettava hauki, ratkaisun pitää olla hauki, kala, peto, petokala tai jotain vastaavaa, mutta ei missään nimessä ahven, särki, amia tai jotain muuta kuvaa vastaamatonta.

Tässä ristikossa tuota periaatetta rikotaan. Toki netistä löytyy käytetty kuva väärään objektiin koplattuna (hyi, Satakunnan Kansa!), mutta se ei tee väärää oikeaksi.

Vaikeusaste oli arvioitu kohdalleen, kirja ja lamppu. Kirja oli täysin perusteltu, ristikossa oli useita sanoja jotka syntyivät vain poikittaisten avulla ja osoittautuivat tarkistuksessa käyviksi ratkaisuiksi. Näistä minulle oudoista muut tuntenevat osan, mutta harva ulkomuistista kaikkia.

Tämäntasoiseen ristikkoon -elukankuva oli minusta hätäratkaisu, jonka tulos voi jäädä hämäräksi. Jos elukka olisi korvattu sanalla, vihje olisi ollut edelleen sellainen että en tykkäisi vaikka voissa paistaisi. Minun makuuni se olisi pitänyt vihjata kokonaan eri pohjalta.

Muuten ristikko oli käypää kamaa.

Halusin kirjoittaa kritiikkini nyt kun asia on tuoreessa muistissani. Valitan mahdollisesti antamaani ratkaisuapua - yritin kirjoittaa mahdollisimman ympäripyöreästi. Selvistä virheistä on mielestäni oikein huomauttaa, vaikka palautusaika ei ole umpeutunut.
7. Tuomas L.3.1.2015 klo 19:45
Ristikon takaa -jutut ovat aina antoisaa luettavaa. Tällä kertaa juttuun näkyy tulleen jossakin vaiheessa virhe: Suokkaan mukaan "5 pystyyn ja 8 vaakaan eivät kuulu suosikkeihini", ja seuraavassa kappaleessa hän sanoo halunneensa tehtävään ehdottomasti ainakin sanan 8 vaakaan. Jommassakummassa numero väärin, ekaa veikkaisin.
8. Timo Suokas3.1.2015 klo 20:44
Jep. Veikkasit kuitenkin väärin: jälkimmäisen kahdeksikon piti olla 12. Huomasin virheen vasta lehdestä, vaikka luulin lukeneeni jutun ennen lähettämistä. Luulin myös, ettei kukaan huomauta asiasta, vaikka mahdollinen lukija sen varmasti huomaa. Mukavaa kuitenkin saada palautetta, vaikka se nyt virheestä tulikin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *