KESKUSTELUT > RISTIKOT > SAMA SANA KAHTEEN KERTAAN

817. Sama sana kahteen kertaan

Janne Uusitalo31.3.2004 klo 22:25
Vihjeitin tuossa aukeamaristikkoa ja noin tuhannennen kerran jouduin huomaamaan laittaneeni jonkin sanan pohjaan kahteen kertaan. Hyvät kollegat, pelastuinko vaivannäöltä, kun sanat sattuvat olemaan kate ja Kate? Ovatko ne kaksi eri sanaa, jotka nyt vain muistuttavat toisiaan, vai yksi ja sama sana, jolla on kaksi merkitystä?
2. Henry Haapalainen31.3.2004 klo 22:29
Tuosta oli toisessa osiossa puhetta, koskien juuri aukeamaristikoita. Ja onneksi et tarvitse kollegoiden suostumusta, kun minä sen hyväksyn.
3. Eki31.3.2004 klo 22:30
Minusta väljin raja menee siinä, että sama sana ei ole myöskään monikossa. Kate (tyttö) ja katteet tai kate (peite) ja Katet olisi näin rajatapaus, jonka itse nippa nappa hyväksyisin. Missä menee yhdyssanan toistojen raja, siitä täällä olemme kuulleet hyvin monenlaisia ehtoja. Minusta pieni toisto siellä ei ole kohtalokasta.
4. Eki31.3.2004 klo 22:33
HH ehti väliin. Minulle passaa, mutta tuossa tullaan pian myös pahempiin rajatapauksiin. Onko ajaa-sana eri merkityksessä 'pyöräillä' ja 'mennä autolla'? Entä 'pyöräillä' ja 'laajeta jähmetessään'?

Minulla tuli kerran rajatapaus, kun pääkuvan lauseessa mainittiin Aleksis Kivi ja muualla oli kivi. En muista, pääsikö se lehteen. Lauseessa oleva sana on taas hieman eri asemassa ja kun oli vielä vähän eri merkitys (kivestä tuo sukunimi tosin tulee).
5. Henry Haapalainen31.3.2004 klo 22:42
Oli helppo hyväksyä siksi, että itselleni on tullut aukeamaristikoissa ainakin pari kertaa saman ratkaisusanan toisto. Kummastakaan ei löytynyt sanaakaan ratkojien kommenteissa, joita tuli satoja. Siis toisto ei näytä ratkojia hetkauttavan/häiritsevän.
6. Eki31.3.2004 klo 22:49
Omakohtaisia kokemuksia on yllin kyllin ja pahoja paikkoja. Maailmaa tuollainen ei kaada ja moni hyvä ristikko on mennyt puolipiloille korjauksista.

"Kukaan ei sanonut mitään" olisi silti minusta mieluummin "Kaikki sanoivat, ettei haittaa". Monikohan edes sitä huomasi tai ei kehdannut sanoa?

Tästä on puhuttu ennenkin, siis ei tehdä ratkojien vaikutuksesta sääntöihin silti uutta liian laajaa keskustelunaihetta, koska Kirpuissa voidaan minun puolestani kokeilla rajojen rikkomista siinä määrin, mitä sitä on tehty. Satunnaiset kolmikirjaimiset sanat, orporuudut, kenties siis toistotkin... Ei niistä millekään mustalle listalle päässe?
7. Henry Haapalainen31.3.2004 klo 22:59
Niistä pitäisi puhua, joilla on ratkojienkin mielestä merkitystä, ja on viime aikoina puhuttukin.
Tuskin Kirppu viime vuosina on erityisesti kunnostautunut rajojen rikkojana, takavuosina kyllä. Lasten Kirpuissa on käytetty myös orporuutuja, mutta ei turhan takia. Vähäruutuisissa (12x16) ristikoissa niillä saa sopivaa vaihtelua sanarakenteisiin.
8. jepsjuu31.3.2004 klo 23:06
Keskustelua käydään päivät pääksytysten "fakkisanoista", mutta jos tulee ratkojalle todellinen vastenmielisyys ristikossa, kuten toistuva sana, niin sepä ollaankin yhteistuumin hyväksymässä. Ja ei sen kummemmasta sanasta ole kysymys kuin "kate" sanasta. Toinen merkitys vielä etunimi (joka on jo moneen otteeseen täälä poljettu sanana lähes maanrakoon tylsänä sanana, ja vielä vierasmaalainenekin nimi yleensä).

Saa se vain minunkin puolesta toistua, mutta laatijalle vihjeeksi, ettei se laatijan paremmuutta paranna toistuva sana ratkojan silmissä. Koska on se vaan niin kummallinen juttu, kun ristikkoa ratkoo, niin ei millään halua uskoa, että samassa ristikossa voi olla sama ratkaisusana. Ratkoja tekee paljon turhaa mietintätyötä, etsiessään muuta sanaa kuin toistuvaa sanaa - ainakin noin uskoisin yleisemminkin.

Olen ymmärtänyt että Janne Uusitalo on nuori laatija. Siksi tuntuisi, että kannattaisi etsiä toinen, erillainen sana laadintaan, aatellen, jos haluat, että olet "hyvä" laatija.
9. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 00:33
Ei Jannen tarvitse enää mitään todistella.
Vika on vanhoissa ehdottomissa säännöissä, jotka vaatisivat uudistamista. Säännön pitäisi olla näin: "Normaalikokoisessa yhden sivun ristikossa saman ratkaisusanan toistuminen on laadinnan heikkous. Suurikokoisemmissa ristikoissa säännön ehdoton noudattaminen ei ole mielekästä siksi, että se monessa tapauksessa voisi johtaa hyvän ristikon tuhoamiseen."
B-luokan laatijoille tällä asialla ei ole merkitystä, koska heidän ristikoissaan tuplana tulleen sanan muuttaminen toiseksi ei ole ongelma. Verrataan asiaa vaikkapa Beethovenin sinfonioihin: Niistä ovat asiantuntijat yksimielisesti todenneet, että jälkikäteen niistä ei voisi yhtäkään säveltä muuttaa teosta tuhoamatta.
Tämä Jannella nyt tekeillä oleva aukeamaristikko ilmestyy Helpossa Kirpussa 3/2004 keskiaukeamaristikkona kesäkuun alussa, ja siitä on pääpalkintona onnekkaalle ratkojalle luvassa 500 euroa. Muista Jepshuu tutkia se ristikko, että edes silloin ymmärrät miten tyhmiä tuli lauottua. Heitä minun päälleni lokaa niin paljon kuin sielu sietää, mutta tämmöisestä minä suutun. Hyi helvetti!
10. jepsjuu1.4.2004 klo 01:52
Anteeksi Henry Haapalainen. Kaduin jo kirjoittamaani heti kirjoitettuani, vaikkakaan en kyllä kohdistanut sitä kehenkään. Yleisesti ajatellen vain sanan toistumisesta ristikossa noin ajattelin.

Ja ei sanan toistuminenkaan niin pahitteeksi ole sitten, kunhan ratkoja vain sen tiedon saisi vihjeestä jotenkin, että sana voi esiintyä ristikossa kahdesti. Enkä tiedä onko sekään niin tarpeen, ehkä olen vanhanaikainen tuossa näkökulmassani.

Vielä kerran, anteeksi.
11. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 02:25
Jepshuu
Mies on se joka osaa pyytää anteeksi. Se tuntui hyvältä, ja mitään traumaa tästä ei varmaan kenellekään jää. Kiitos.
12. Ihmettelijä1.4.2004 klo 10:04
Ihmettelen suuresti, mistä Henry Haapalainen suuttui. Jepsjuun kommenttihan oli aivan asiallinen eikä mielestäni loukannut ketään!
13. Ihmettelijä 21.4.2004 klo 10:18
Ihan samaa ihmettelin minäkin!
14. Ihmettelijä 31.4.2004 klo 10:23
Ei Herny Jepsjuulle suuttunut vaan Jepshuulle.
15. Eki1.4.2004 klo 11:02
Yön yli mietittyäni olen tullut vähän tiukemmalle kannalle Kate/kate-tapauksessa. Jokainen laatija ja viime kädessä kustantaja voi päättää tällaiset asiat itse ja tehdä itse asiakaspiirissään kyselyjä, mutta 'hiljainen hyväksyntä' ei toimi sääntöjen muutoksen pohjana, AINAKAAN niin, että se kattaisi koko maan ristikkotuotannon, kun se on kokeiltu yhdessä lehdessä/lehtiperheessä. Olisihan niitä monia muitakin tapoja helpottaa työtään, jos se vain ratkojista olisi kiinni.

Olen silti tosissani, kun sanon, että ainakaan itse en nyt ala tästä periaatteellisesta seikasta keskustella täällä. Aihe voi tuntua mielenkiintoisesta ja siitä voi esittää argumentteja vapaasti, mutta myöskään täällä lausutut muutamat mielipiteet eivät asioita mihinkään muuta, vaikka ne olisivat kuinka edustavia yksittäisia ratkojan mielipiteitä. Myös laatijakommentit jäävät väkisin yksittäisiksi ja edustavat varmaan osaksi oman työnantajan kantaa. Esim. ???-ristikot pitää hyvin tiukkaa linjaa sanan osankin toistoon ja sitä on turha lähteä sen enempää kehumaan kuin mollaamaankaan.
16. ++juh1.4.2004 klo 13:12
Janne:
Aina, kun olen omassa ristikossani huomannut selvän virheen, olen sen korjannut. Ammattiylpeyteni ei muuta salli. Tahalliset virheet - ristikon juju - ovat asia erikseen.

Henry:
Mielestäni teet ristikoille karhunpalveluksen kutsumalla laatijan virhettä ristikon heikkoudeksi.

++juh:
Vaadi Sanasepon laatijoilta enemmän, älä hyväksy "ihan mitä tahansa".

Laatija (kuka tahansa):
Sinun tulee joka ikisessä laatimassasi ristikossasi yrittää todistaa, että olet hyvä laatija.
17. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 13:34
Heikkous tai virhe, kuinka vain halutaan nimittää. En usko koskaan tehneeni tälle alalle karhunpalveluksia, muita palveluksia kyllä ja aika paljon.
18. tero1.4.2004 klo 13:41
Ei se nyt hirveä virhe voi olla jos joku hyvä sana esiintyy pariin kertaan samassa ristikossa, kunhan vihje on eri. Paljon pahempaa on jos samasta ristikosta löytyy monta erilaista huonoa sanaa. Valitettavasti myös yleisempää.
19. Eki1.4.2004 klo 13:43
Olemme suurien (mileipide)kysymysten äärellä.
20. Eki1.4.2004 klo 13:46
(mielipide)
21. Leena1.4.2004 klo 14:12
Kyllä sanan tuplaesiintyminen samassa ristikossa on selvä virhe.
22. ++juh1.4.2004 klo 14:18
Henry:
Minun terminologiassani virhe on objektiivisesti mitattavissa oleva sääntörike. Heikkous sen sijaan edellyttää subjektiivista arviota.
23. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 14:21
Sääntörike on myös mahdollinen sana asian ilmaisuun.
24. tjn1.4.2004 klo 14:25
Virhe ja virhe. Kaikki on suhteellista.

Jos minä saisin valita, niin mieluummin vaikka kate/Kate kuin esim. jonkun erikoiskartan karttanimiä.
25. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 14:28
Jos toista kate-sanaa ei onnistu ristikossa muuttamaan, minusta se kertoo että on tulossa kovan tason ristikko. Odotan jännityksellä.
26. jepsjuu1.4.2004 klo 14:41
Kiitän myös HH, että annoit kärkevyyteni anteeksi. Eihän siitä mitään traumoja.

Mutta kun Eki sanoo, että olemme suurten kysymysten äärellä, niin ei kai haittaa, että vaivaamme tuota taikinaa vielä vähän.

Olen vain aina saanut jostain kumman syystä sen kuvan, että sanoja on maailma väärällään, mutta yhdessä ristikkossa sana saa vain esiintyä kerran.
Eri juttu on vihje, jos sillä ilmaistaan asia selvästi, että sana esiintyy nyt toisen kerran (jos ei nyt suoranaisesti ilmaistuna "laatijan pukki" tai puhekuplassa; (pah, sama sana!") tai vaikka samantyylisenä vihjeenä 0- tai VI- (kate) - mutta kuitenkiin niin, että ratkoja ymmärtää, mistä on kysymys.

Toinen asia kokonaan on minusta se, mitä sanoja ristikossa käytetään. Kun puhutaan niin paljon "huonoista" sanoista, niin kai niilläkin sanoilla on ollut joskus se kriiteerin täyttävä aste, koska ovat ristikoihin päässeet.

Kolmas aste on miten sanoja (ja mitä sanoja) määrältään käytetään ristikoissa yleisesti . Mutta tuollahan vain mitataan laatijan laadintataitoa. Ratkojat mukautuvat sen mukaan, ja mieltyvät niihin ristikoihin, mitkä ratkojaa miellyttävät sanoiltaan. Jos kaikki laatijat pysyisivät kiertämään kaikki huonot sanant, niin silloinhan kaikki laatijat olisivat mestarilaatijoita. Mutta todellisuus tahtoo olla joka alalla eritasoista. On laatijoita, joilla ei ole vielä kokemusta. Toisilla laatijoilla ei ehkä ole niin suurta itsekritiikkiä/ammattiylpeyttä, että ne jaksaisivat syventyä tarpeeksi. Osalla voi olla vain ristikoiden mahdollisimman suuri tuottamisen määrä tärkeä, piittaamatta aina laadusta. Jne., syitä voi olla monia.

Kuka mitäkin arvostaa ja mitä jättää arvostamatta ovat varmastikin eri henkilöillä eri mittapuissa, mutta keskusteluhan avartaa.
27. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 14:52
Perusasiasta tuskin on suurta erimielisyyttä. Mutta saman sanan toistumisessa suurikokoisessa ristikossa on vain se paradoksi, että ongelma koskee vain niitä joilla on itsekritiikkiä ja ammattiylpeyttä. Sellaisella laatijalla ristikko muodostaa kokonaisuuden, josta on paha jälkikäteen sanaakaan muuttaa.
Uskoisin että tämän paradoksin myöntävät myös Eki ja ++juh, molemmat huipputason laatijoita.
28. ++juh1.4.2004 klo 14:52
Janne:
Kuinka paljon sinulla on aikaa korjata virhe? Pane ristikko hautumaan ja laadi sen tilalle "rutiiniristikko". Jos ratkojat eivät välitä siitä, että ristikossa on virhe, he eivät välitä siitäkään, ettei ristikossa ole mitään erityisen ansiokasta.
29. Ville Liimatainen1.4.2004 klo 14:53
Minulla on herännyt tästä keskustelusta montakin kysymystä, mutta tässä niistä yksi: Voisiko Valittujen Palojen aukeamaristikko sisältää saman sanan, kun se kooltaan ei olisi tavallista sivun ristkkoa suurempi?
30. Leena1.4.2004 klo 14:59
Ammattiylpeyttä tunteva laatija ei jätä ristikkoon virhettä, vaan korjaa sen, vaikka se veisi aikaa runsaastikin.
31. Matti1.4.2004 klo 14:59
Kerran Iltalehden ristikossa oli kaksi samaa sanaa, ja toisen vihje oli "laatijan moka", tai jotain vastaavaa. Sen antoi heti anteeksi, eikä häirinnyt yhtään. Ja aikansa joutui miettimään, mikä sana nyt tulee uudestaan. Toisaalta kovin usein tätä ulospääsytietä ei voi käyttää.
32. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 15:01
++juh
Voisiko tuon tyhmempää enää sanoa!
33. Eki1.4.2004 klo 15:12
Paradoksi tai ei, se on vaan kumma juttu, että ylpeyteni ei salli kahta samaa sanaa, vaikka paikka olisi kuinka vaikea, Yleensä löytyy joku yllättävän hyvä tapa. Sama koskee orporuutuja ja väärin vahingossa kirjoitettua sanaa, nekin on korjattava, keinolla millä hyvänsä.

Henry, ymmärrän, mitä tarkoitat sanomalla, että huonoissa ristikoissa voi helposti poistaa tuplasanat. Se, että samaa sanaa ei voi poistaa, ei suoraan silti korreloi siihen, että ristikko olisi hyvä. Voihan laatija olla riehaantunut sanapituuteen ja ristikossa on aivan hulluja yhdyssanoja tms. Nimi Janne Uusitalo takaa paljon enemmän ristikon hyvyydestä kuin tuo kate-juttu.

Legendaarinen Iisakki kysyi minulta parikymmentä vuotta sitten, miksei erääseen ristikkoon voisi päästää sanaa AASIN, kun vihje oli -silta. Sehän on selvä käsite. Sanoin heti, että sitten taivutusmuotoja ei enää voisi kieltää, koska jokaiseen sellaiseen voi ympätä jonkun sanan. Siitä asiasta ei kauempaa keskusteltu ja ristikko meni korjattavaksi.

Sääntörikkeet kasvavat helposti lumipallon lailla. Uskon, että Kirpussa ne pystytään pitämään vähäisinä ja näin niistä ei ole juuri haittaa. Entäpä sellaiset tekijät, jotka imevät vain ympäristöstään kaikkia myönnytyksiä ja antavat niiden pesiytyä ristikoihinsa. He voivat aina turvautua siihen, että 'näin Hesarissakin' tai 'myös Kirpuissa tämä kelpaisi'.
34. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 15:19
Eki
Hyvin sanottu, että "nimi Janne Uusitalo takaa...". Tuota minäkin tarkoitin, jos viestini jäi muuten epäselväksi.
35. Eki1.4.2004 klo 15:24
Miksi se kate-juttu siinä sitten oli? Ja miksi Janne ei saisi sitä tuplaa vaihtaa, eihän hän suoraan ole edes sanonut, että se olisi erityisen vaikeaa. Kun korjaamaan alkaa, voi keino löytyä silmänräpäyksessä. Sitäpaitsi minusta ++juh ei puhunut typeriä, saahan täällä ohjeita antaa.
36. Leena1.4.2004 klo 15:25
Sehän se just, että yleensä ne tuplasanat tulevat kohtiin, joihin oli saanut avaruutta ja hyviä pitkiä sanoja. Ja sitten joutuukin pätkimään niitä herkkusanoja korjauksen takia. Sydäntäsärkevää touhua laatijalle.
37. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 15:30
Olisi ollut alunpitäen selkeämpää sanoa, että Kirpuissa tällainen uusi sääntöjen tulkinta on jo voimassa. Ei sitä tämän keskustelun aikana päätetty.
38. Ihmettelijä1.4.2004 klo 15:32
HH: Kun keskustellaan mielipiteistä niin niistä voidaan olla eri mieltä ja ilmaista se korrektisti. Miksi pitää ilmaista asia negatiivisesti kuten "voisiko tuon tyhmempää sanoa"? Kun ilmaisijana on henkilö joka itse on kritisoinut muiden sanomisia näillä palstoilla. PISTE!
39. Sanelma1.4.2004 klo 16:04
Hei te, jotka näistä laadintajutuista tiedätte. Kuinka yleisesti voi olettaa, että sama sana toistuu ristikossa?

Aiemmin en muista törmänneeni toistoihin, mutta nyt, viikon välein, kävi näin. Ekassa oli sekä vihje- että ratkaisusana sama, jälkimmäisessä vihjeet olivat erilaiset ja ratkaisusana toisessa kohtaa yksikössä ja toisessa monikossa. Näissä oli eri laatijat, jos oikein muistan.

Ei se muuten häiritsisi, mutta kun uskoo, ettei se nyt sama sana voi olla ja kelaa kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin versiot. Tulee jotenkin huijattu olo.

Voisitko, Eki, laittaa näille sivuille laatijoiden perussäännöt? Niistä olisi meille harrastelijaratkojillekin hyötyä, osaisimme paremmin arvostaa taiten laadittuja ristikoita ja hutiloiden rustatut jättäisimme kustantajan iloksi kaupan hyllylle.
40. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 16:11
Ihmettelijälle
Saatan sanoa joskus vähän jyrkästi, mutta kolmen lehden päätoimittajana ja omalla nimelläni esiintyen en sentään voi kirjoitella mitä tahansa mitä sylki suuhun tuo. Tarkoittaen: kyllä minä sanomisistani vastaan.
41. Eki1.4.2004 klo 16:42
Säännöt ovat tekeillä - oikeastaan jo valmiit. Ne julkaistaan ensimmäiseksi elokuussa MMM Sanaristikot -teoksessa ja - nyt, Henry, kauhistu - ne ovat Juha Hyvösen ja Erkki Vuokilan käsialaa.

Ne ovat pitkät ja perusteelliset. Niissä on sääntöosa ja selittävä osa sekä lisäksi paljon filosofista tekstiä. En pysty niitä julkaisemaan sitä ennen täällä(kään) ja niiden lyhentäminen ei hyödytä, silä juttu on yksi suuri kokonaisuus.

Sen verran sanoisin niistä, että niissä annetaan mm. laatijalle tai lehdelle selkeä oikeutus rikkoa sääntöä, jos se tehdään hyvällä maulla tai sen voi katsoa edistävän ko. tekijöiden ristikoiden laatua eikä kyse ole lukuisien sääntöjen halveksimisesta. Näin ollen kolmikirjaimisia sanoja ei tuomita, mutta nelikirjaimisuuden sääntö on silti yksi perussaääntöjä, joka oli syytä säilyttää mukana.

Sanelma, hutiloidusti tehty pitäisi näkyä päällekin päin. Jos puhut sisällöstä, mikään yksi sääntö sinällään ei kerro ristikosta juuri mitään. Hyvyys on myös niin monissa muissa seikoissa kuin sääntöjen noudattamisessa. Jos karsitaan aivan surkeat pois, yksi suurimmista sääntöjen rikkojista on Aulis Lehto. Täällä on jo puhuttu paljon Auliksen puolesta ja vastaan. Ei sääntöjen pohjalta voi siis kovin suoria päätelmiä aina tehdä, mutta uskon niiden muodostuvan tärkeäksi koko tälle alalle.

Tulkoon nyt tämäkin sanotuksi: Minusta ratkojille ei saa antaa liikaa valtaa sääntöasiassa. Satunnaiset mielipiteet tai hiljainen hyväksyntä ja hymistely ei johda oikeaan kuin kyseisen lehden tapauksessa. Meidän ammattikuntamme (on säännöissä ollut paljon Sanaseppojen jäseniä tsekkaamassa) tekee säännöt ja ratkojat niitä joko kunnioittavat tai itkevät ja kunnioittavat. Nooh, ei tietenkään noin, kyllä heidänkin ääntään on kuultu. mutta tästäkin säikeestä näkee, että ratkojamielipiteet ovat kovin erilaisia eivätkä johtaisi hyviin sääntöihin sellaisenaan.
42. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 16:59
Säännöt ovat tärkeät, kunhan niillä vain ajetaan ristikoiden etua. Ehkä olette löytäneet jotain uusia painotuksia.
43. Eki1.4.2004 klo 17:03
Onko sinulla, Henry, sellainen epäilys, että ++juh ja Eki eivät ajaisi ristikoiden asiaa ja tekisi parastaan sen eteen, että säännöt myös ajavat?
44. Egon1.4.2004 klo 17:12
Eki
Taitavat olla laatijoidenkin mielipiteet kovin erilaisia, ainakin näistä keskusteluista päätellen. :)
45. J Takala1.4.2004 klo 17:28
Noista säännöistä laatijoiden kesken vallitsee yksimielisyys (luultavasti ja toivottavasti) seuraavista asioista:
- ei kahta tai useampaa piilokirjainta peräkkäin
- ei orporuutuja (vihjeruutu, josta ei lähde yhtään ratkaisusanaa)
- ei alle 3-kirjaimisia sanoja muualla kuin päälauseessa
- ristikon kaikkiin osiin tulee päästä ratkaisusanojen ruutujen kautta (eli ristikossa ei saa olla esim. oikeassa alanurkassa erillistä pikkuristikkoa)

Kaikista muista säännöistä varmaan joku aina haluaa poiketa.
46. Eki1.4.2004 klo 17:34
J, kyllä niitä sääntöjä on paljon enemmän, me emme tule kaikkia edes ajatelleeksi, kun ne ovat NIIN itsestäänselviä. Tuossa ovat toki ne ensin mieleen tulevat, mutta yhtä tuollaista rikkomalla ei vielä ristikko välttämättä mene piloille. Olen ratkonut hauskoja ristikiita, jossa noita kaikkia rikotaan.

Jos sanastosta puhutaan, pahimpia/yleisimpiä sääntörikkomuksia taitavat olla taivutetut ja olemattomat sanat. NIITÄ runsaasti käyttämällä saadaan hirveää jälkeä.
47. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 17:46
J Takala
Eivät nuokaan ihan selkeitä ole. Peräkkäisten piilokirjainten säännön perusteella pitäisi mm. tavuristikot kieltää. Orporuudun kielto ei myöskään toimi yleispätevästi. Ehdottomana kieltona se mm. rajoittaa liikaa vähäruutuisten ristikoiden (lasten ristikot) tekoa. Ehdottomasta orporuudun kiellosta, kiellon mielekkyydestä en ole muutenkaan vakuuttunut vaikka sitä noudatan. Miksi muuten kryptoissa saa olla käyttää orporuutuja? Kirpun superkryptoissa niitä ei hyväksytä.
48. Egon1.4.2004 klo 17:47
Jossakin säikeessä taisi olla puhetta siitä, että ristikoiden laadinta on suurta luovuutta vaativaa (=taidetta?). Voidaanko siis ristikoissa laadinnassa vaatia noudattamaan sääntöjä, koska eiväthän taiteilijatkaan mitään sääntöjä noudata. Taidehan on vapaata. :)

Totta puhuakseni (kirjoittaakseni) minä ratkon vain sellaisia ristikoita, joissa mm. noudatetaan J Takalan mainitsemia (perus-)sääntöjä. Taitaisi hajota käsiin koko ristikkoala, mikäli vastuunsa tuntevat ristikonlaatijat alkaisivat kukin noudattaa omia sääntöjään (vastuunsa tuntevat eivät sitä toki tee).

On mielestäni hyvä, että näitä asioita pohditaan, ehkä niin päästään jonkilaisiin kirjoitettuihinkin sääntöihin.

Niiden kustantajien, jotka eivät noudata kirjoittamattomia tai kirjoitettuja? ristikoiden perussääntöjä, lehdet saavat jäädä minun puolestani lehtihyllyyn makaamaan.
49. Pulmailija1.4.2004 klo 17:48
Tulihan hyvään väliin tuo Ekin sääntökirjoitus, meinasin juuri kommentoida, etteihän ristikoissa taida olla mitään sääntöjä, vain muutamia (hyviä?) tapoja joita noudatetaan jos siltä tuntuu. Missään lehdessä en muista nähneeni ohjetta kuinka ristikko ratkaistaan, mutta aloittelijakin osaa yleensä helpon ristikon ratkaista, joten käyttöliittymä on kunnossa :)

Ratkojat kunnioittavat olevia tai tulevia sääntöjä, tai jos säännöt eivät miellytä, niin siirtyvät tekemään jotain muuta, kuten ratkomaan siluettiristikoita. :) Onhan nykyäänkin niin paljon eri ristikkolehtiä, että jos yhden lehden linja ei miellytä, niin voi aina kokeilla seuraavaa. Täälläkin huomaa, että eri kustantajilla on hieman eri linja siinä, mikä hyväksytään ja mikä ei.

Ehkä tuo ++juh:n määritelmä virheen ja heikkoiden erosta selittää, miksi kolmikirjaimisia sanoja ei yleensä ristikoissa näy, mutta mitä ihmeellisimpiä paikannimiä ja ulkomaan kielisiä sanoja sitäkin enemmän.

Kun kerran hyväksyy "virheitä" tietoisesti ristikkoonsa, niin seuraavilla kerroilla se tapahtuu jo paljon helpommin, eihän kukaan kai jaksa valittaa yksittäisestä virheestä ja näin saadaan asiakkaiden hiljainen hyväksyminen.

Ohjelmistopuolellahan tuo on jo mennyt siihen että maksavat asiakkaat toimivat tuotteiden testaajina ja virheet korjataan seuraavaan versioon, josta taas joutuu maksamaan uudestaan.
50. Eki1.4.2004 klo 17:51
Säännöt (Egon, se siis on jo tehty) koskevat normaaleja kuvaristikoita, eiv ät sellaisenaan kryptoja tai tavuristikoita. Kuten sanoin, sääntöihin sallitaan poikkeuksia, mutta jos aletaan jokaista pohtia erikseen ja lupaamaan niihin poikkeuksia jo sääntöosassa, ei saada aikaan mitään sääntöjä.
51. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 18:03
Jos joku haluaa tutustua ristikoihin, joissa sääntöjä rikotaan oikein olan takaa, kannattaa ratkoa jokin Veijo Wirenin ristikkopokkari
52. Eki1.4.2004 klo 18:34
Nyt, Henry, ihmettelen analyyttisen mielesi harhailua. Wiren ei riko varsinaisia sääntöjä juuri ollenkaan, mutta sisällössä on hirvittävän paljon niitä seikkoja, joita sääntöjen täsmennyksissä korostetaan huonoina.
53. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 19:04
Ei harhaile mieli. Milloin olet viimeksi ratkonut? Useita peräkkäisiä alkupiiloja, kahden kirjaimen sanoja, joista toinen kirjain on piilo ym.
54. Eki1.4.2004 klo 19:05
Enpä ole sellaisia nähnyt. Ovatko varmasti Wirenin? Seuraan kyllä markkinoita.
55. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 19:15
Täytyypä etsiä se lehti, että en varmasti puhu lööperiä. Viime syksynä ratkoin sellaisen kannesta kanteen. Siinä lehdessä oli kyllä useita eri laatijoita, ehkä puolen kymmentä.
56. Eki1.4.2004 klo 19:24
Wiren saattaa olla siinä vain mukana. Eräs kustantaja, joka ehkä on tämä sama, on kyllä parantanut tasoa (tosi pohjalta edes lähelle pintaa) viime kuukausina.

Lukekaa nuo, jos ette usko Wirenillä olevan sääntöjä. Varatkaa nenäliinaa paikalle, räkä voi roiskua tirskahduksista. Esim. tunnetuimmat ristikkosanat, jossa HUONOIMMAT ristikkosanat tulevat suunnilleet luetelluksi! Ehkä joku oppii samalla laatimaankin.

http://www.veijonkirjat.fi/laadintaohje.txt
57. J Takala1.4.2004 klo 19:29
Tuo on aivan huippusivu.

Omia suosikkikohtiani on CorelDraw'n yletön kehuminen, jonka jälkeen kerrotaan, että en tosin muita ohjelmia ole kokeillutkaan.
58. Eki1.4.2004 klo 19:38
Minusta siihen sopii lähinnä sana 'surkuhupaisa'. Sitähän ei ole tehty hauskaksi sivuksi.
59. Pena1.4.2004 klo 19:51
No joo, jokainen tyylillään.

Sanonpahan vain että moneen pulmaan on löytynyt apu Veijon ristikkokirjasta.

d;-)

(Pilke silmäkulmassa, ei kuitenkaan polttopuu!)
60. Henry Haapalainen1.4.2004 klo 19:54
Eipä taida se täytetty lehti enää löytyä. Harmi. Mutta kyllä se oli Wirenin tuotos, ja hän näyttää sen jälkeen aika tavalla petranneen käsityksiään.
Tietokoneohjelmien käytöstä Wiren ei tiedä juuri mitään. Ihan sekopäisiä neuvoja.
61. MM1.4.2004 klo 19:58
Vaikken itsekään mikään tietokonevirtuoosi ole, uskallan silti neuvoa; Älkää kokeilko noita VW:n neuvoja kotona.
CorelDraw on ihan kelpo ohjelma, mutta kannattaa kokeilla myös esim. Freehandia ja Illustratoria....
62. Eki1.4.2004 klo 20:14
Kyllä Wiren on pitkään noudattanut noita sääntöjä, tosin hieman tulkinnanvarainen "ei tuntemattomia henkilönnimiä" pätee hänen ristikoihinsa huonommin kuin juuri kenenkään muun. "Älä käytä henkilönnimiä, joita ei löydy tuoreimmasta kirjastani" olisi oikeampi.

Kukapa täällä ei olisi oman elämänsä ristikkoguru.
63. Matti1.4.2004 klo 21:30
Pena, sain Wirénin ristikkokirjan joululahjaksi tuossa 10 vuotta sitten, ja se on ihan hyvä. Mutta samaa en sanoisi miehen lottokirjasta (nimeä en muista), jota marketissa selailin.
64. JiiTee1.4.2004 klo 22:37
Jepsjuu joutui kirjoituksensa 31.3.2004 klo 23:06 jälkeen anelemaan anteeksiantoa itseltään Henry Haapalaiselta. Täytyy vain liittyä ihmettelijöiden kuoroon: miksi? Hänhän vain lausui ratkojan mielipiteen, jonka moni näyttää allekirjoittavan: sama sana kahdesti ratkaisusanana esiintyessään on laatijan virhe ja ratkojalle jopa vastenmielinen. Tällaisen virheen korjaaminen ei voi johtaa hyvän ristikon tuhoamiseen niinkuin HH arvelee, jo senkin takia, että tällaisen virheen sisältävä ristikko ei ole hyvä ristikko.

Laajennetaanpas tätä saman sanan esiintymistä siten, että sama sana toistuu saman ristikkolehden eri ristikoissa, jopa perättäisillä sivuilla. Kiinnittävätkö päätoimittajat tähän huomiota kasatessaan lehden sisältöä?
Ainakin minusta on hyvin vastenmielistä todeta, että sama sanasto toistuu ristikosta toiseen. Tottakai joitakin sanoja saattaa toistua, mutta jos toistuvia sanoja löytyy useita samasta lehdestä, niin jo alkaa "nyppiä".

Tässä yhden ratkojan mielipiteitä, joita Ekikään ei sitten näytä kovin paljon arvostavan? (kts. Eki 1.4.2004 klo 16:42)
65. Eki1.4.2004 klo 23:04
Huumorin kukka ei aina olekaan kaunehin kukka :(
66. JiiTee1.4.2004 klo 23:07
Valitettavasti kirjoitetusta tekstistä ei aina välity ajatuksen perimmäinen sävy.
67. Ritva2.4.2004 klo 00:23
Toisen ratkojan mielipide:
Olen viitisen vuotta ollut Sanaseppojen jäsen ja sinä aikana ovat selvinnyt käsitteet sanapituus, aukiot, fakkisanat ja mitä niitä nyt onkaan. Tiedän, että ratkeamattomat ristikot tulisi opiskella, kun ratkaisut joskus hamassa tulevaisuudessa ovat seuraavassa (?) lehdessä. Ei jaksa kiinnostaa.

Jos nämä sivut olisi avattu joskus viitisen vuotta sitten, olisin (tyhmyyttäni?) esittänyt runsaasti kysymyksiä, kritiikkiäkin, ja muuta sen sellaista. Kuunneltuani näitä Sanaseppoilijoita, jotka pääosin kuuluvat niihin kaikkein visaisimpien ristikoiden ratkojiin tai ovat laatijoita ja lueskeltuani näitä sivuja, on tullut tunne, että VAIN huippuratkojien sana painaa.

Joku tästä jo kirjoittikin: Se hiljainen enemmistö taitaa ostaa suurimman osan ristikkolehdistä. Olin aikanaan itsekin ristikkolehtien suurkuluttaja. Nykyään, näin olen oppinut, pitää niitä kiperimpiä tuijotella vaikka päivätolkulla, jos ei muuten aukee. :-)

Jos joku ilmeisen uusi kävijä tai joku harvakseltaan täällä poikkeava esittää kysymyksiä, ehkä (tolkuttoman) typerää kritiikkiäkin, voisiko siihen vastata kuten Eki tuolla jossain aiemmassa ketjussa. Hän selvitti näitä aukioita, joitten tarpeellisuus/merkitys oli kyllä minullekin (Sanaseppoudesta huolimatta) jäänyt hämäräksi. Ja katsokaas, kun ei tiedä...

Sama sana kahdesti, eri vihjeellä, ei häiritse minua, mutta ne halvatun Kotikatu- ja Salkkarivihjeet ja sen kaltaiset, kun en ole katsonut, ovat ÄRSYTTÄVIÄ. Pistäkää ennemmin vaikka kansanedustajia, tarpeellisempia tuttavuuksia kaikille! :D OK, enemmistö ehkä katsoo? Koitan kestää.

Ei ne fakkisanatkaan niin hirveesti ärsytä, mutta kuka UUSI ratkoja tuntee sen (nykyään ehkä jo suljetun) baarin ympäristöineen Sodankylästä jonkun matkaa etelään, jota oikein kyläksi kutsutaan ja alvaariinsa ristikoissa kysellään?

Että tällaista. Eli ristikot valitsen ihan OMILLA kriteereilläni ja jos ne eivät teitä laatijoita kiinnosta, on ongelma yksin teidän. Me tavalliset ratkojat, meitäkin täällä käy, emme ehkä pidä kovaa ääntä toiveistamme, mutta saattaapi olla, että "äänestämme" kukkarollamme, jos ei vikinämme kuulu.
68. Eki2.4.2004 klo 01:14
Keskusteltiin, kinattiin tai sodittiin näistä asioista kuinka paljon tahansa, seuraavassa pääasioita (vaikka joku asia ei olisi minullekaan erityisen tärkeä, aihe vie mukanaan ja jatkuu pitkäänkin, kunnes siinä päästään johonkin vaiheeseen)

- ristikoita laaditaan ratkojille

- ristikosta tulee ratkojalle parempi, kun laatija on innostunut, motivoitunut, taitava, ratkojaa ymmärtävä...

- on ratkojille hyvä lukea täältä, millaisia laatijat ja ratkojat ovat ja millaisille asioille heidän laadinta- ja ratkontahommansa perustuvat

- rakentava mielipiteenvaihto on kivaa, ratkojien perustellut risut ja ruusut kelpaavat aina ja ne vaikuttavat ristikoihin

- ratkojat päättävät, mitä lehtiä ostavat ja kenen tehtävistä tykkäävät (enkä usko että kukaan täällä yrittää "myydä" lehtiään tai ristikoitaan sellaisille, jotka eivät niistä edes tykkäisi, laatija ja kustantaja hakee aina "faneja", mutta faniuteen on turha pakottaa)
69. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 01:16
Ritvan viesti on kuin virkistävä arotuuli tunkkaiseen huoneeseen. Tuo suuri, omilla aivoillaan ajatteleva enemmistö täältä puuttuu ja sitä todella kaivataan.

Janne Uusitalo taisi tapansa mukaan jujuttaa meitä kaikkia. Ei siinä kuuluisaksi tulleessa aukeamaristikossa ollut yhtäkään kate-sanaa. Jossain vaiheessa oli ollut erään toisen sanan yksikkö ja monikko. En tiedä miksi Janne halusi tuon keskustelun tänne tuoda, enkä ole sitä vielä ehtinyt kysyä.
70. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 01:23
Ekille
Ei ratkojien mielipide mitään vaikuta, jos asenteet ovat paikoilleen luutuneet. Olen seurannut Sanasepon kehitystä liki 15 vuoden ajan ja uskallan sanoa, että ratkojien palautteella ei ole ollut Sanasepon ristikoiden sisältöön juuri mitään vaikutusta.
71. Eki2.4.2004 klo 01:28
En aio olla ollenkaan samaa mieltä mutten myöskään (uudelleen) provosoitua.
72. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 01:37
Provosoidu nyt edes vähän, pliis.
73. Ritva2.4.2004 klo 01:38
HH:lle: Älä Ekiä mollaa, hänhän on moneen meille keskivertoratkojille outoihin asioihin tuonut valaistusta. Olette vaan te kaikki laatijat jotenkin puolustuskannalla - ja hemmetin hyökkäävästi- heti, jos hiukankin arvostelee aikaansaannoksianne.

On mukavaa, kun kerrotte, miksi joku juttu on tärkeä ja miksi ei voi tehdä niin tai näin. En minä ainakaan ole tullut ajatelleeksi kaikkia niitä asioita, mitkä täällä (niiden typerien kysymysten myötä) ovat tulleet esiin. Ja minä sentään tunnen henk.koht. muutaman laatijan!

- ja kyllä minä näistä asioista muistan jok'ikisillä Sanaseppo-päivillä mielipiteeni kertoa! Uskon myös, että minua kuunnellaan, vaikka vähemmistöön kuuluisinkin.
74. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 01:47
Ei kai se ole vaarallista, jos minä Ekiä mollaan ja päinvastoin. Mutta se on surkeata jos me asetumme puolustuskannalle ja vielä hyökkäävästi. Olenkohan minäkin sellaiseen syyllistynyt?
75. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 01:52
Kun nyt luin uudelleen tuon Jepsjuun tekstin tunnen olevani hänelle anteeksipyynnön velkaa kiivaasta vastauksestani. Tämä katumus taisi syntyä Ritvan palautteen johdosta. Joten, anteeksi Jepsjuu.
76. Ritva2.4.2004 klo 03:04
HH: Tule sinäkin Sanaseppopäiville, siellä on hauskaa. Osa porukasta harrastaa kimpparatkontaa, mutta on siellä myös meitä erilaisia, jotka mieluummin keskustelemme ristikoiden laadusta ja sen sellaisesta. Etu kait se olisi Sinullekin kuulla "kentän" mietteitä? Why not?
77. jepsjuu2.4.2004 klo 09:39
Kiitos vaan HH, mutta ei oikeastaan ole mitään anteeksipyydettävää. Minussa vika, olin liian kärkkäänä reagoimaan tuohon samaan sanaan - olisi pitänyt hioa sanomiset hienovaraisemmin, mutta eihän tuossa sitten mitään tapahtunut, jos Jannekin vain jujutti meitä.

Tuo vain kummastuttaa, että miksi tuollaisessa tilanteessa, jos laatija huomaa, että tulee sama sana, sitä ei saisi vaihtaa. Ei edes kummastakaan kohdasta, kummasta olisi vain suinkin helpompi. Eikö voisi ajatella, että saman sanan takana muuttamalla voisi löytyä vielä parempia sanoja. Uusi sanahan avaa uusille sanoille portteja. Ei sitä koskaan tiedä mitä sieltä löytyy. Jos on laadinta-aikaa jäljellä, niin ainahan voi kokeilla muuttaa laadintaa.

Jos taas samat sanat ovat liki toisiaan, niin eikö se kohta ole jo kokonaisuudessan heikko. Tietysti pakottavat lauseet/sanat kuvista voi johtaa tuohon houkutukseen pistää kaksi samanlaista sanaa, mutta aina kuitenkin, jos laatija itse tuollaisen huomaa, eikö aiheellisempaa olisi se ensisijaisena vaihtoehtona korjata.

Se, vaikuttaako ristikon koko (aukeama) - tuskin, koska harvoin, jos on vaikea/hyvä ristikko, ratkoja pystyy systemaattisesti järjestyksessä aukeamaakaan ratkomaan (että aukeaman toinen sivu jo unohtuu, kun toista puolta ratkoo), vaan sitä tulee hypittyä sanojen kanssa laidasta laitaan ja reunasta reunaan ja silloin samalla sanalla voi olla yhtä aikaa sama miettimisajankohta.
78. tero2.4.2004 klo 10:24
Hyvä Ritva. Juuri noin moni muukin ratkoja ajattelee ristikoista. Laatijoille ja "huippuratkojille" on tärkeitä aivan eri asiat kuin tavallisille ajankulukseen ruudukoita täyttäville lehtensä kioskista ostaville kuluttajille. Ja sen kerran kun sanansa sanoo niin saa gurun silmilleen.
Nyt vielä sääntöjä rakennellaan. Piikkilanka-aita samalla? Ja minä kun toivoisin mielikuvitusta ja vapauksien tuomaa rikkautta ja mahdollisimman erilaisia ristikoita. Ilman nykäsiä pesosia kuukkeleita ja muita ristikkorenkejä, käytän vain päätä ja kynää.
79. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 10:24
Tottakai Jepsjuu, mutta olitko unohtanut mitä olin aikaisemmin kirjoittanut. Puhuin tilanteesta, jossa sanan muuttaminen ei kerta kaikkiaan onnistu ristikkoa pilaamatta. Sellainen tilanne itselleni tuli Kirpussa 2/2003. Se lehti on varmaan monilla kotona. Keskiaukeaman ristikossa on kahteen kertaan sana ISÄT. Yrittäkääpä muuttaa niistä jompikumpi ristikkoa pilaamatta.
80. Eki2.4.2004 klo 11:09
tero, jos viitsit lukea tekstini, kerron siinä, että säännöt sallivat vaikka mitä. Ristikkoala on kärsinyt sääntöjen puutteesta. Säännöt nähneet ovat nyökkäilleet innokkaina (kauhisteltuaan ensimmäisiä versioita!).

Miksi tässä turhaan rakennetaan aitaa laatija/huippuratkoja-akselin ja muiden ratkojien väliin? Onko tämä saitti jotenkin vielä pahentanut sitä? Minusta ei. Ette kai te herran jestas ainakaan tuota leikkisää 'itkevät ja kunnioittavat'-heittoani enää muistele?

Tämä sananvaihto täällä on niin vilkasta ja nopeaa, että muutenkaan ei ihan pienestä kannata ottaa itseensä, koska teksti ei ole moneen kertaan mietittyä. Itse yritän kertoa asiat rehellisesti, välillä ehkä liiankin suoraan, mutta mielistelylinjalle en ainakaan lähde.
81. jepsjuu2.4.2004 klo 11:21
Minun on taas sanottava, että en ole havainnut mitään laatijoiden ratkojien välistä eri pilttuuksissa oloa. Jopa ihmettelen, miten suvaitsevaisia lopulta laatijat ovat ja miten innokkasti he haluavat keskustella näistä asioista myös ratkojienkin kanssa. Monissa muissa eri ammattikunnissa sukset olisivat olleet moneen tuhanteen kertaan jo ristissä ja säpäleinäkin.

Laatijoidenkaan osa ei ole aina helppo miellyttää kaikkia ja laadinnassakin on omat rajoitteensa, eli kirjaimet, arvaan, että nekään eivät aina suostu loksahtelemaan niin hyvin paikoilleen toistensa lomiin kuin laatija itse haluaisi.

Mitä näihin keskusteluihin tulee, niin kaikkiin kysymyksiin on periaatteessa vastattu/käsitelty, ja luulen vain, että laatijatkin ovat ottaneet aina täkyjä onkeensa näistäkin keskusteluista. Tuskin huonompaan suuntaan on menty.
82. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 11:52
Parempaan suuntaan on menty, ja vielä paljon avoimempaan keskusteluun lienee mahdollista päästä. Parhaat mielipiteet tulevat lähes aina "tavallisilta" ratkojilta. Kirpun toistakymmentä vuotta kestäneellä tiellä ne ovat olleet kultaakin arvokkaampia.
83. ile2.4.2004 klo 11:57
???-ristikoissa saa sama sana olla ristikon ratkaisusanana useamminkin kuin kahdesti, kunhan merkityksiä löytyy vastaava määrä. Tämä seikka on vihjeityksellä selkeästi ilmaistava.

Olkoon KURKKU esimerkkinä. Sehän on vihannes, pään ja hartioiden välissä oleva ruumiinosa sekä putkessa oleva kapea kohta. Näin ollen kolmen kurkun ristikko on sovittujen pelisääntöjen mukaan hyväksymiskelpoinen.

Yhtään ristikkoa, johon laatija olisi tietoisesti sijoittanut kolme samaa ratkaisusanaa, ei ole vielä tullut vastaani, vahinkotapauksia kylläkin. Ennätys on toistaiseksi neljä samaa sanaa samassa laadinnassa. Näissä tapauksissa sanoilla ei ole ollut useampia merkityksiä - onneksi - joten laatijat ovat päässeet korjailemaan tekemisiään.

En usko, että yksikään laatija tahallaan asettelisi ristikkoihinsa toistoa ratkojien kiusaksi, kyllä nämä tuplatapauksetkin ovat pääsääntöisesti vahinkotapauksia.

Itse kannatan sääntöä kerta per ristikko, ja poistan jokaisen huomaamani tuplasanan ennen kuin lähetän ristikon eteenpäin, vaikka sitten joutuisin laatimaan koko ristikon uudelleen.

Mielenkiintoinen näkemysero on siinä, että vaikka minä en kannata toistoa ristikoissa silloinkaan,kun sanalla on eri merkityksiä, niin ???-toimitus hyväksyy tämän käytännön.

Toisaalta toimitus ei hyväksy kahta ratkaisusanaa, jos niillä on sama vartalo!

Sain taannoin korjattavaksi laatimukseni, jossa esiintyivät sanat USKOVA ja USKONTO, ja kovasta purnauksesta huolimatta minun oli tartuttava kumiin ja ryhdyttävä hommiin. Sanoilla on sama vartalo, joten niitä ei saa sijoittaa samaan ristikkoon. Se oli vaan uskottava tämä juttu.

Opin kyllä asian. Kunnioitan toimituksen asettelemia sääntöjä ja vältän samanvartaloisia sanoja, vaikka olenkin eri mieltä asiasta.
84. Utelias2.4.2004 klo 13:01
Eikö Janne Uusitalo aio sanoa enää mitään?
85. jepsjuu2.4.2004 klo 14:22
Onpas Ile uskomatonta. Usko saa olla kahdesti (nimi; Usko ja usko), mutta ei uskonto ja uskova. Vaikkakin sanat ovat jo eri laatuluokassa ja uskonto viittaa uskonnollisiin asioihin ja uskova voi olla mitä vain uskova.

Täytyy vain minun muuttaa sitten käsityskantojani ja uskoa, että esimerkiksi Misi on maitolaituripaikka Rovaniemen lähellä ja myös laatijan missi voi myös esiintyä samanaikaisesti ristikossa yhdellä ässällä.

Myös HH, oikein ajattelit sitten tuon Jannen kysymyksen, eli sen minkä hyväksyy itselle, sen hyväksyy toisellekin, mutta jos ajattelee kysymyksen alkuperäistä tarkoitusta, niin silti tuntuisi, että ensimmäinen ohje kuuluisi olla; ' että kokeile muuttaa, mutta sen ei millään voi, niin tee sitten niin kuin minäkin olen joutunut joskus tekemään ', mutta,

mutta, jos sana saa kerran esiintyä eri tarkoituksessa niin, eihän siinä sitten mitään. Siihen pitää vain sitten minunkin sopeutua. Eihän siinä mitään, sopiihan se.
86. Janne Uusitalo2.4.2004 klo 14:23
Keskustelu on pysynyt vireänä ja aiheessa ilmankin. Osaa täällä kävijöitä sapettaa ratkaisusanojen paljastelu ennen aikojaan ja valitsin sen takia jäänkokeilukepiksi nuo kaksi Katetta. Kerrottakoon, että alkuperäisistä sanoista sain toisen muutettua loppujen lopuksi varsin vähällä vaivalla. Aina niin ei kuitenkaan käy ja siksi kiinnosti, miten muut laatijat/ratkojat asiaan suhtautuvat.
87. Antti Viitamäki2.4.2004 klo 14:43
???:n kanta kuulostaa minusta perin hassulta. KURKKU kolmeen kertaan, mutta USKOVAA ja USKONTOA ei samaan ristikkoon. Voihan USKOVAkin viitata aivan johonkin muuhun kuin uskonnollisiin asioihin, esimerkiksi ihan vain yleisesti siihen että joku hyväksyy faktana hänelle esitetyn asian. Eli on uskovia, jotka uskovat JOTAKIN ja uskovia, jotka uskovat JOHONKIN. Onhan kurkkukin nimenomaan ihmisruumiin
"kapea kohta", samalla lailla kuin putken kurkku, eli ne ovat sama sana - toisin kuin vihannes nimeltä kurkku (<gurka)!

Olisiko tilanne sama, jos sanoina olisi USKO ja USKOLLINEN? Nehän nyt viittaavat tyystin eri asiohin.

Omista ristikoistani korjaan tuplasanat kahdesta periaatteellisesta syystä:

- ratkoja saattaa (ei toki välttämättä) hämmentyä, ja yrittää
löytää virheen omasta ratkaisustaan (vrt. Sanelma, 1.4.
klo 16:04)

- samoin kuin voi kolmikirjaimisten sanojen huonona
pitämistä perustella sillä että miksei sitten hyväksyttäisi
kaksikirjaimisiakin, voi hyvin kysyä että miksei sana sitten
saisi esiintyä vaikka kolme tai viisikin kertaa - toisin sanoen
kyseessä on vain RAJANVETO

En minä nyt muuten hyvää ristikkoa tuplan takia ala mollata,
mutta omalla kohdallani olen kiltisti Ekin kehoituksia aina totellut - muutaman kerran on ollut aika tiukka paikka korjattavaksi. (Pitäisi hommata jokin ohjelma, joka kävisi laadinnoksen läpi - tuplia on välillä pirun vaikea huomata.)

Sen sijaan en liiemmin paheksu samaa sanaa yhdyssanojen
osina (vaikken tietenkään tarkoituksella niitä ristikkoon laita)
- varsinkin silloin kuin ratkaisusanojen tarkoitteet eroavat selvästi toisistaan. PALLO ja JALKAPALLO ovat toisaalta jo varsin liki toisiaan, mutta tarkoittaahan jalkapallo myös koko peliä eikä vain pelivälinettä. Sen sijaan en näe mitään pulmaa siinä että tehtävässä esiintyvät sanat VUORI ja VUORIVILLA, VARSINKIN jos jälkimmäisen vihje vielä viittaa maanmuodostumaan. Samaan tapaan (TULI)TIKKU, LASKUTIKKU ja SILMÄTIKKU eroavat varsin selkeästi
toisistaan.

Tämä taas tällaisena yhden ihmisen mielipiteenä sitten... :-)
88. iso S2.4.2004 klo 14:57
Tosi on, pelkällä silmällä ja hataralla muistilla tuplien hakeminen ristikosta (varsinkin isosta) on epävarmaa puuhaa. Vihjeytysvaiheessa saattaa melkein tärpätä paremmin kuin nimenomaisella hakemisella, kun muistaa miettineensä samalle sanalle vihjettä hetki sitten. Tai sitten ei muista.

Minä olen masinoinut Excelin avuksi. Se kaivaa ystävällisesti minulle sanaluettelon. Lajittelun jälkeen tuplien haku helpottuu ja varmistuu huomattavasti. Valitettavasti tupla voi muodostua yksiköstä ja saman sanan monikosta, jolloin väliin saattaa kiilata muita sanoja (KAIKU, KAINO, KAIRA, KAIUT). Puhumattakaan siitä, että yhdyssanojen jälkiosat eivät päädy vastaavan sanan viereen. Pitäisi vaivautua purkamaan yhdyssanat yksittäisiksi sanoiksi ja muuntamaan monikot yksiköiksi. Sen jälkeen vertailu kävisi koneellisesti.
89. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 15:16
Jos muistan oikein, Kirpuissa on viimeisten parin vuoden aikana ollut kolme tuplaa, kaikki aukeamaristikoissa. Kertaakaan kukaan ratkoja ei ole kirjoittanut, että "onkohan ratkaisuni väärä kun..." eikä muutenkaan ole niitä mitenkään kommentoinut. Joko ratkojat eivät ole toistoa huomanneet tai eivät pidä sitä maininnan arvoisena.

Ei jätetä vielä Jannen ristikkoa rauhaan. Erästä toista ristikkosääntöä Janne siinä rikkoo, mutta tekee sen harvinaisen upeasti. Toivon ettei Jannekaan enempää paljasta.
90. tero2.4.2004 klo 16:02
EKi: " tero, jos viitsit lukea tekstini, kerron siinä, että säännöt sallivat vaikka mitä. Ristikkoala on kärsinyt sääntöjen puutteesta. Säännöt nähneet ovat nyökkäilleet innokkaina (kauhisteltuaan ensimmäisiä versioita!)."

En ehkä niin tarkkaan lukenut ja sanoin sen mitä ensireaktiona mieleeni tuli. Enkä varmaan ollut ainoa kun muitakin "kauhistelijoita" on ollut. En tietenkään tyrmää mitään sellaista mitä en ole vielä nähnyt. Myöskään alan historiaa en tunne tarpeeksi että tietäisin onko sääntöjen tekeminen tarpeellista tai välttämätöntä. Kysyisin kuitenkin että millainen yleissitovuus näillä säännöillä mahdollisesti tulisi olemaan? Koskeeko vain tiettyjä ristikoita vai tuleeko mukaan laajempi konsensus? Tullaanko mainostamaan: "vain direktiivit täyttäviä lisäaineettomia EU-normien mukaisia hajuttomia, mauttomia ja gluteenittomia ristikoita"?

Eki: "Miksi tässä turhaan rakennetaan aitaa laatija/huippuratkoja-akselin ja muiden ratkojien väliin? Onko tämä saitti jotenkin vielä pahentanut sitä? Minusta ei. "

En minä tiedä onko aitoja olemassa, luultavasti ja toivottavasti ei. Tämä saitti ei ainakaan pahenna asiaa, päin vastoin, olen tämän ansiosta (nyt reilun kuukauden täällä vierailleena) vihdoinkin päässyt hiukan raottamaan ristikkomaailmaa sisältä päin ja oppinut alasta valtavasti. Tosin samalla menetän koko ajan puolueettoman ulkopuolisen tarkkaijan statustani, sillä tässähän alkaa tuntea itsensä salaisuuksiin vihkiytyneeksi.
91. Eki2.4.2004 klo 16:10
En minä sitä osaa tai sen tarkemmin tässä vaiheessa halua selvittää, mutta säännöt luettuaan huomannee, että on paljon viisaampi ristikoiden sisällöstä ja ehkä osaa antaa arvoa sääntöpoikkeuksille tai niiden vähyydelle joissakin ristikoissa. Varmaa on, että moni pieni yksittäinen kohta voi nostaa yksittäisten laatijoiden karvoja pystyyn, mutta on siellä paljon sellaistakin, mitä itse en edes yritä noudattaa, mutta hyvä minun on tietää niin tehdessäni, että joku muu ehkä arvostaa sitä.

Kädet ylös ne, jotka ovat huomanneet ++juhin pyrkimyksen tehdä laatimukset niin, että jokaiseen alueeseen pääsee muutenkin kuin piilokirjainten kautta. Näkymätön hienous ja varmaan monen mielestä turha, silti kunnioituksen arvoinen. Itse en silti pyri siihen tietoisesti, mutta hyvä noinkin on ajatella.
92. Matti2.4.2004 klo 16:46
Minua huvitti suuresti teron käyttämä ilmaisu "saa gurun silmilleen"! Siis pelkkänä ilmaisuna, asiayhteydestä irrotettuna. (Huomaatko ++juh, vain yksi i :-) )
93. ++juh2.4.2004 klo 17:11
Kuinka paljon kielioppisäännöt rajoittavatkaan kirjailijan luovuutta...
94. Sepe2.4.2004 klo 17:16
HH mainitsi: "Jos muistan oikein, Kirpuissa on viimeisten parin vuoden aikana ollut kolme tuplaa, kaikki aukeamaristikoissa. "

Kirpussa 2/2003 s. 12 on 2 x "TITI", eikä se ole aukeamaristikko.
95. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 17:21
Onnittelut löydöstä, Sepe. Tuo on mennyt aika monen koeratkojan silmien ohi.
96. Antti Skyttä2.4.2004 klo 17:42
On ollut kiintoisaa seurata, miten muutkin laadinnoissaan taistelevat, kun sama vastaussana putkahtaa esille (ainakin) kahdessa kohdassa.

Pahimmillaan ja hauskimmillaan se on mielestäni silloin, kun sana on itsensä kanssa ristissä. Niinkin on muutaman kerran käynyt.

Aika usein on käynyt niin, että huomaa nuo kaksi sanaa. Korjaaminen edellyttää useimmiten monen sanan vaihtamista. Lopulta senkin on saanut tehtyä.

Ja ei kun ristikko matkaan. Ja kohta tulee viesti, että Sinun pitäisi korjata jompi kumpi noista kahdesta samasta sanasta. Korjatessa on laittanut jossakin toisessa kohtaa ristikkoa aiemmin olleen sanan taas toiseen kertaan!

Joskus aukeaman kokoisen ristikon laadinta tapahtuu useampana päivänä/iltana. Silloin ei muista enää kirkkaasti, mitä sanoja laatimuksessa jo on.

Joskus muutos on naurettavan helppo, pitää muuttaa vain yksi piilokirjain, joskus joutuu purkamaan auki vaikkapa kolmasosan koko tehtävästä.

Ja joskus nuo samat kaksi sanaa menevät useamman tarkastajan läpi ilman mitään kommenttia.

Uskoisin, että tämä on yksi laatijoita eniten kismittävistä tilanteista muuten niin mukavan ja antoisan laadintaprosessin aikana.
97. Eki2.4.2004 klo 17:47
Huominen IS esittelee Antin laatimuksen, joka toistuvan sanan takia heikkeni aika paljon. Jospa tietäisitte alkuperäisen tuplasanan...
98. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 18:34
Alkaa näyttää siltä, että Kirpussa tehty päätös saattaa kelvata kohta muillekin.
99. tero2.4.2004 klo 20:32
++juh : "Kuinka paljon kielioppisäännöt rajoittavatkaan kirjailijan luovuutta..."

Sääntöjä kun on niin monia. Niin kauan kun ei ole parempaa tietoa mitä ko. säännöt pitävät sisällään niin mielikuvitus laukkaa ja pahin mahdollinen tuntuu kohta todennäköisimmältä. :)
Vaan ajattelepas jos romaanikirjailija saisi käyttää vain nelikirjaimisia ja sitä pidempiä sanoja eikä sama sana saisi toistua samalla sivulla kahdesti, samalla aukeamallakin vain jos kestää kuunnella kollegoiden pilapuheita jälkeenpäin. Samasta syystä sanapituuksien pitäisi olla mahdollisimman suuria ja kaikki sanat täytyy löytyä lukijan sanakirjasta. Eihän se edelleenkään luovuutta rajoita tippaakaan, mutta varmasti veisi energiaa minun (huom. siis subjektiivinen näkemys) mielestäni toisarvoiseen asiaan. Lukijana en edes moisia seikkoja huomaisi kuin korkeintaan hieman huonompana juonena ja vaikealukuisena ja ympäripyöreänä tarinana. Enkä osaisi arvostaa pätkääkään edellä mainittujen sääntöjen tiukkaa noudattamista koska en olisi niistä ikinä kuullutkaan, ne kun olisivat vain kirjailijoiden toiseilleen keksimiä pykäliä joiden avulla erotellaan todelliset sanataiturit kymmenestä kirjoituskonetta summamutikassa painelevasta apinasta.
Näin maallikkona. Nyt kuitenkin kun olen tätä palstaa lukenut niin alan ymmärtää paremmin ( olenko parempi nyt kuin ennen kun vain ratkoin aikani kuluksi jotain??) että on niissä aukeissa ja piilokirjaimissa ja sanapituuksissa yms myös paljon järkeä. Niin ne vain silmät aukeavat vanhaltakin pikkuhiljaa. Kysynkin laatijoilta yleisesti että tuntuuko joskus (vai aina) siltä että menee helmiä sioille kun tekee mestarilaatimuksen jonka hyvyyden ymmärtää todella vain murto-osa kuluttajista?
100. J Takala2.4.2004 klo 20:34
Ristikkosäännöt on lueteltu jo liki 10 vuotta sitten Sanaseppo-lehdessä eli ei tässä nyt ihan uudesta asiasta ole kyse. Eki ja Juha varmaankin ovat pureutuneet syvemmälle noihin sääntöihin. Lehdessä ne oli aikanaan lähinnä lueteltu.
101. V-R2.4.2004 klo 20:50

Ekin kommentti tässä: Ei liity mitenkään, paitsi Vireeniin
"Enpä ole sellaisia nähnyt. Ovatko varmasti Wirenin? Seuraan kyllä markkinoita"

Eilen tuli telkkarista ohjelma lotosta.
Siinä Veijo Wiren (nimi oikein) kehuu lottorivikirjallaan.
Oli jo löytänyt vain kaksikymmentätuhatta oikeaa lottoriviä.

Huono Veijo
102. Henry Haapalainen2.4.2004 klo 21:48
Teron kysymys on hyvä, tuosta turhautumisesta. Jos laatija on niin onnellisessa asemassa että pääsee lukemaan päivittäin ratkojien palautetta, hän alkaa vaistomaisesti korostaa ristikoissaan niitä hyviä seikkoja, joihin on nähnyt ratkojien reagoivan. Useilla ei sellaista mahdollisuutta ole, ja silloin turhautumisen vaara on olemassa. Laatija voi ponnistella sellaisten hienouksien puolesta, joita ratkojat eivät jatkossakaan tule noteeraamaan.
Laatijoitten ja ratkojien vuorovaikutus ja molemminpuolinen kunnioitus on avain oikeisiin ratkaisuihin.
103.  V-R2.4.2004 klo 22:13




Mikko Alataloa
Ei mun takki kaipaa ei lankaa,
vaan sielu tahtoop arempaa
tässä
Intro: Em Am H7


Em Am
Ei mun takki kaipaa neulaa, ei lankaa,

D7 G
mutta sielu kaipais seuraa parempaa.

Am Em
Ei näissä kapakoissa kuule runoa, ei tankaa,

F#7 H7
pelkkää juopunutta puheen sorinaa.

Em Am
Nuo kasvot miestenhuoneen peilissä, joita tuijotan,

D7 G
ei ne minun oo, vaan omaisuutta ryyppyporukan.

Am Em
Mutta yksi seikka tässä sentään lohduttaa,

F#7 H7 Em Cmaj7 H7
se, että sinä olet voinut mua joskus rakastaa.
Cmaj7
+=+=+=+=+=+
Am7 D7 G | | | | | |
On silti hyvä, ettet näe minua nyt, +-+-+-+-+-+
| | ¤ | | |
Am H7 Em H7 Em +-+-+-+-+-+
en tahdo, että vuokseni sä järkytyt. | ¤ | | | |
+-+-+-+-+-+
Am7 D7 Gmaj7 C#
Kun mennyt kaikki on, niin jäljelle jää vain tuo,
Gmaj7
C7 H7 Em +=+=+=+=+=+
ihmisen ikävä toisen luo. | | | | | |
+-+-+-+-+-+
| | | | | ¤
+-+-+-+-+-+
¤ | | | ¤ |
H7 Em A +-+-+-+-+-+
Kai vaadin liikaa, enkä itseäni kestä selvin päin.
D7 G
Se on sama, rokuliinko jään vai töihinkö mä meen.
Am Em
Mä tiedän, etten tulevaisuutta tehdä voi näin,
F#7 H7
mut kunhan selviäsi nyt edes huomiseen.
Em Am
Käyn yksin taisteluni täällä, ja jos voitan kuka ties,
D7 Em
seisoo ovellasi vanha mestari.
Am Em
Oon ehkä juoppo, mutta sen verran herrasmies,
F#7 H7 Em Cmaj7 H7
etten tahdo täsää vaiheessa olla sulle vaivaksi.

Am7 D7 G
On silti hyvä, ettet näe minua nyt,
Am H7 Em H7 Em
en tahdo, että vuokseni sä järkytyt.
Am7 D7 Gmaj7 C#
Kun mennyt kaikki on, niin jäljelle jää vain tuo,
C7 H7 Em Am H7+9 Em
ihmisen ikävä toisen luo.

On muutkin, kuiin ristikot

Tämä HH:lle
104. iso S2.4.2004 klo 22:39
Tässä aloittelevaa gurua Teron silmille: todella toivon, että romaanikirjailijat todella pyrkivät välttämään saman sanan todella ärsyttävää liiallista toistoa, tapahtuipa se todella vain kerran sivulla tai vielä tiheämmin. Mallia ei todella pidä ottaa sanomalehdistä jeikä varsinkaan urheilujutuista, mitkä kirjoitetaan todella tiukalla aikataululla. Niissä kirjoittaja voi olla todella mieltynyt johonkin yksittäiseen sanaan, joka todella saattaa olla todella.

Turha tästä on tehdä elämää suurempaa kysymystä. Saman sanan toisto on tyylirikko. Sitä pitää laatiessa välttää. Kun näin kuitenkin tapahtuu, virhe pitää pyrkiä korjaamaan. Jos korjaaminen heikentäisi ristikkoa enemmän kuin kauneusvirheen jättäminen, niin antaa olla vain. Kohtuutonta heittää koko jutt roskikseen sellaisen rikkeen vuoksi, minkä merkityksestä kiistellään.

Makuasia, onko synti pienempi, jos sana on monimerkityksinen. Kokonaisuus on kuitenkin tärkeämpi kuin joku yksityiskohta, ja näitä syntejä pitäisi katsoa pitemmällä aikavälillä. Tukistaminen on paikallaan, jos laatija rikkoo samaa sääntöä jatkuvasti.
105. ++juh3.4.2004 klo 14:52
Tiedän, etteivät ratkojat noteeraa tai edes arvosta tavoitettani, että ristikoitteni jokaiseen alueeseen pitäisi päästä muutenkin kuin piiloruudun kautta. Tiedän, etteivät ratkojat noteeraa tai arvosta sitä, että ristikoissani on piiloruutuja 25-50% keskimääräistä vähemmän.

Tiedän ristikoista paljon muutakin, jota ratkojat eivät tiedä, noteeraa tai arvosta - ei heidän tarvitsekaan.

Toivon kuitenkin, että ratkojat arvostavat sitä, mitä kaikkien heille merkityksettömien "hienouksien" avulla saan aikaan.
106. Henry Haapalainen3.4.2004 klo 15:12
Ainakin minä olen nuo pyrkimykset ja hienoudet noteerannut, mutta kyllä tyylisi on muutenkin ihastuttanut omintakeisuudellaan.
107. tero3.4.2004 klo 15:37
++Juh, Nyt kun olen kriittisemmällä silmällä alkanut katsella ristikoita niin olen alkanut tuon kaltaisia pyrkimyksiä arvostaa. Aiemmin ei vaan ole tullut edes mieleen koko asia! On vain ajatellut että onpa hyvä tai onpa huono ristikko, osaamatta eritellä syitä mistä mielipide muodostuu, lähinnä sanojen ja vihjeiden laatu on ollut aina mitä on voinut kuvitella, ja nekin asteikolla liian vaikea, liian helppo, kelpaa. Hyvää kannattaa aina tehdä vaikkei sitä kaikki huomaisikaan, itsehän se n kuitenkin tietää mitä tekee.
108. jepsjuu3.4.2004 klo 22:19
On arvatenkin selvää, että ratkojat arvostavat ristikoita omasta näkövinkkelistään ja laatijat omasta. Mutta kyllä ratkojatkin osaavat arvostaa ristikoista moniakin hyviäkin asioita, mutta niistä ei niinkään puhuta, ne vain hiljaisella mielihyvällä kiitoksella otetaan vastaan. Ristikkokin on tuote, siinä missä mikä tahansa muukin materiaalinen esine, esim. auto.

Toiset arvostavat autoissa eri asioita, tyyliä, mukavauutta kestävyyttä. Jotkut haluavat nimenomaan keulaan merkin, joka antaa statusta ja toiset haluavat auton, jolla vain pääsisi perille (ettei käy kuin Kimille, että jättää miltei aina välille). Toiset ihannoivat muotoilua ja eräät käytännöllisyyttä, ajettavuutta, jne. Joillekin riittää valmistaja.

Sama juttu on ristikoissa. Toiset ovat mieltyneet vain "hyviksi havaittuihin" laatijoihin, toisille kelpaavat kaikki. Jotkut eivät laadi eräiden laatijoiden ristikoita ollenkaan, ovat jo ennakkoluuloisia nimeä kohtaan, toiset ratkovat uteliaisuuttaan, onko laatija muutunut/kehittynyt/taantunut. On taas ratkojia, jotka ratkovat vain tietyn laatijan töitä.

Miten laatija saavuttaa tuon aseman, että saa omat ratkojansa, on varmaan vuosien työ. Sitä en lähde arvailemankaan, kuinka paljon se vaatii, mutta luultavasti se ei tapahdu yhdellä ristikolla, vaan siihen tarvitaan laatijalta syventymistä, perehtymistä ja antaumusta alalle ja omiin päämääriinsä uskomista.

Miten helposti laatija menettää saavuttamansa "nimen" - tuskin siihen tarvitaan paljoakaan, muutama välinpitämätön ristikko ja vastaavasti ratkojilla muutama pettynyt ratkontakerta, niin "nimi" on menetetty.
Eli laatija ei voi kaiketikaan heittäytyä "hällä väli" -tyypiksi, mikäli aikoo säilyttää luottamuksensa ratkojien suhteen.
Ja se tarkoittaa mitä ilmeisemmin käytännössä sitä, että laatijan pitänee kehitellä laadintaansa aina parempaan, nokkelaampaan ja tyylikkäämpään suuntaan.

Sitä me ratkojat sitten arvostamme. Mutta emme välttämättä puhu siitä mitään. Me kyllä helposti nostamme etusormen korkealle ja vaadimme puheenvuoroa, kun laatijalla tule lipsahdus tai pikkumainenkin virhe. Teemme siitä helposti kärpäsestä härkäsen näkemättä kokonaisuutta, mutta se teidän laatijoiden vain pitää ymmärtää, sellaisia me ratkojat ylipäätään olemme.
109. Matti3.4.2004 klo 23:06
Joo, jepsjuu, sitä me ratkojat arvostamme. Ja kyllä me sen huomaamme, vaikka emme aina sitä tuokaan esille. Jossakin taannoisessa Sanaseppojen artikkelissa Antti Skyttä puhui kurkottamisesta. Siinähän se oli sanottu. Yleisenäkin elämänasenteena, aina kannattaa tehdä hyvää työtä, huomaapa sitä kukaan tai ei.
110. V-R4.4.2004 klo 01:37
"Tiedän, etteivät ratkojat noteeraa tai edes arvosta tavoitettani, että ristikoitteni jokaiseen alueeseen pitäisi päästä muutenkin kuin piiloruudun kautta. Tiedän, etteivät ratkojat noteeraa tai arvosta sitä, että ristikoissani on piiloruutuja 25-50% keskimääräistä vähemmän."

Sellainen valutus..
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *