KESKUSTELUT > RISTIKOT > PULMA 4

809. Pulma 4

Henry Haapalainen27.3.2004 klo 00:52
Tämän tehtävän moni saattaa tuntea ennestään, mutta helpompana versiona.

Kolme viisasta miestä jäi ihmissyöjäheimon vangiksi. Pata pantiin jo tulelle, mutta heimon päällikkö päätti antaa miehille mahdollisuuden selvitä hengissä. Hän antoi heille ratkaistavaksi tehtävän, jonka hän tiesi olevan lähes mahdoton ratkaistavaksi.
Miehille kerrottiin että leirissä on kolme valkoista ja kaksi mustaa kissaa. Heidät asetettiin istumaan kolmion muotoon, ja kunkin selän taakse tuotiin kori, jossa oli kissa. Jokainen miehistä näki siis kaksi toveriaan ja heidän takanaan olevat kissat. Miehet eivät saaneet puhua tai millään muullakaan tavoin viestittää tietoja keskenään.
Jonkun miehistä tuli päätellä takanaan olevan kissan väri, nostaa kätensä ylös ja vastata oikein.
Päällikkö oli päättänyt käyttää kolmea valkoista kissaa. Jokainen miehistä näki siis kaksi valkoista kissaa. Pitkän pohdinnan jälkeen yksi miehistä nosti kätensä ylös ja vastasi oikein. Vastaus ei ollut arvaus vaan päättelyn tulos.
Miten hän päätyi oikeaan ratkaisuun?
2. Yökyöpeli27.3.2004 klo 04:00
A tietää, että jos hänen takanaan on musta kissa, B voi siitä päätellä ettei hänen itsensä takana voi olla mustaa, muutenhan C olisi nostanut kätensä heti ylös. Sama C:n suhteen. Koska kumpikaan ei kuitenkaan nostanut kättään, A päätteli että hänenkin takanaan on valkoinen kissa.
3. Henry Haapalainen27.3.2004 klo 18:37
Tämä tai helpompi versio (kaksi mustaa ja yksi valkoinen) on yleensä esitetty piirroksena, jossa miehet ovat A, B ja C. Vastauksestasi päättelen että pulma oli sinulle entuudestaan tuttu. Vastaus on kuitenkin oikea.
4. Yökyöpeli27.3.2004 klo 20:12
Ei ollut entuudestaan tuttu, mutta piirsin sen noin paperille selventääkseni asiaa itselleni. Pulma ratkesi silloin muutamassa minuutissa.
5. Henry Haapalainen27.3.2004 klo 22:35
Sitten nöyrä anteeksipyyntö ja onnittelut. En muista että kukaan olisi aikaisemmin noin kovaan tulokseen yltänyt, ja aika monelta olen ratkaisua kysynyt.
6. Yökyöpeli27.3.2004 klo 23:05
Täytyypä kokeilla kavereihin miten se heiltä sujuu. Tietysti pulma on vaikeampi ratkaista jos sen joutuu miettimään päässään.
7. AD II27.3.2004 klo 23:10
Vaikka nyt vastaus jo tulikin, niin
-Heimopäällikkö oli koloristi
-Valkoisille annettiin valkoiset kissat
-Itse hän silitteli koko ajan kahta mustaa kissaa
-Arvaaja oli psykologi
8. Maiju29.3.2004 klo 09:15
Tämä sama tehtävä oli säikeessä 68, "Maisterin tontilla". Kissojen sijasta käytettiin palloja.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *