KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 2.-3.8.2014

8088. IS-viikonloppu 2.-3.8.2014

Eki1.8.2014 klo 22:34
Huomenna on mukava yllätys, kakspuolosissa koviksissa tuuraa minua Hannu Salokangas.

Toni Pitkälältä on sekä pehmis että tavuristikko.
2. O2.8.2014 klo 19:45
Olipa mukava yllätys Eki.

Olit tuuraajaksesi valinnut loistavan ristikonlaatijan.
Uudenlaista raikkautta!

Kiitos Hannu Salokangas.
3. O3.8.2014 klo 20:49
Oliko liian helppo muille?
4. Joutilas6.8.2014 klo 07:49
Minulle ainakaan ei ollut liian helppo. Yhtä vihjettä/vastausta en ole ymmärtänyt vieläkään. Tämä helle,tämä helle! :-) Hersyvät naurutkin tuli joistakin hokaamisista. Kiitos!
5. Ahti6.8.2014 klo 17:08
Pirteä uutuus. Pallotus tuntui ensin väärältä, kunnes kirjoittaminen pysähtyi oikeaan yläkulmaan. Vieläkin epäilyttää sen lisäksi oikean alakulman ratkaisu, kun kaikki vihjeet eivät tunnu sopivan ratkaisuihin. Jätetään vielä hautumaan. Jospa se siitä...
6. Mie9.8.2014 klo 19:30
Kauppaan jäi... Jos olisi ollut Lavoniuksen ulkoasu olisin voinut koittaa. Mutta seuraavaa kakspuolosta Pallosta tai Vuokilaa odotellessa.
7. kari kämäräinen10.8.2014 klo 15:24
Tulostin ristikon netistä ja yllättävän helposti ratkesi. Muutamista Helin erittäin pikkutarkoista ja ohuista viivapiirroksista ei saanut oikein selvää, joten niistä ei ollut juurikaan apua ratkomisessa. Ehkä kannattaisi välttää ihan hirveän yksityiskohtaisia piirroksia näin pienissä ruuduissa (tai minun hankittava uudet moniteholasit). Jarilta oikein hyvä ristikko!
8. kari kämäräinen10.8.2014 klo 15:25
Meni väärään kovikseen! Mutta hyvä oli Hannunkin ristikko...
9. Juha N10.8.2014 klo 17:52
Sanastoltaan erinomainen ristikko, jolle Hannu oli keksinyt pallotukseen nähden oivallisen vihjeityksen - ratkonta vei aikaa juuri sen verran kuin Ekin ja Teemun kaksjapuoloset ovat minulta keskimäärin vieneet.

Mukana on lisäksi tuoreen tuntuisia harhautteita. Paras vihje on mielestäni LEIPÄÄN SUUSTA!, jonka ainoa kauneusvirhe on huutomerkki. Ratkaisusana ALOHA kun tuli huutomerkin takia äkättyä aivan liian nopeasti.

Se vihje, mihin olisin huutomerkin (tai lainausmerkit) kaivannut, on STOSIA, jonka ratkaisusanan OVAALIT yhteyttä vihjeeseen oli vaikea keksiä edes sitten, kun koko ristikko oli täytettynä. Ajatusketju STOSIA = S + TOSIA = S + OIKEAT = SOIKEAT = OVAALIT, jonka hoksasin vasta minuuttien lisämietinnän jälkeen, on mielestäni kakspuolosille ihan liian mutkikas - ainakin ilman huuto- tai lainausmerkkejä.
10. Juha N10.8.2014 klo 18:15
Lisätään edelliseen vielä pari asiaa.

Kahteen vihje-ratkaisusanapariin ei yleistietoni riittänyt: TAMPERETTA -> RAHOLA ja AMIN KIRJASSA -> OIDIPUS. Kumpikin ratkaisusana onneksi solahti risteävien sanojen ansiosta paikalleen. Jälkikäteinen googlaus selvitti Rahola-jutun, mutta Oidipusta ei. Voisiko joku ystävällisesti täydentää sivistystäni: kehen Amiin tai Aminiin viitataan, ja miten kompleksisesti hän sitten mahtaakaan liittyä Oidipukseen? Mistään kirotusta kokkiohjelmasta ei tällä kertaa ainakaan liene kyse... :)

Ratkaisusana BOAT vihjeelle LÄNNEN VENE herätti minussa aluksi närkästystä. Miten laatija oli saattanut ottaa mukaan ulkomaankielisen sanan, joka ei ole edes erisnimi? Päässäni jo laadin kyseisen alueen uusiksi. Jos AVARA olisi AVAIN, ja ORIIT olisi OILIT, ja sitä rataa, niin BOAT päästäisiin korvaamaan esim sanalla BONA. Mutta sitten syttyi se lamppukin viimein: voi minua mänttiä, onhan niitä boakäärmeitä olemassa...
11. Tuomas L.10.8.2014 klo 19:46
Juha, ihanko oikeasti Idi Amin on sinulle outo nimi? Oidipukseen hän ei liity sinänsä mitenkään, mutta kirjassa eli opuksessa hän muodostaa sanan OIDIPUS.
12. Juha N10.8.2014 klo 20:35
Äh, Tuomas, ihan tuttu jippo, ja ihan tuttu heppu!

Minun ajatukseni olivat jämähtäneet junnaamaan rataa, jonka toisessa päässä oli tulkinta "jossakin kirjassa (esim kirjassa The Last King of Scotland, tai jossakin muussa, mahdollisesti jotakuta muuta Aminia, vaikkapa Amin Asikaista, käsittelevässä kirjassa) henkilö nimeltä Amin jostakin syystä assosioituu Oidipukseen", ja toisessa päässä tulkinta "etu- tai sukunimeltään Ami-niminen henkilö on kirjoittanut kirjan, jossa jollakin tasolla käsitellään Oidipusta". Ja kun hidas resiinani puuskutti noiden vaihtoehtojen välistä rataa ees ja taas, niin jäi täysin tsekkaamatta, olisiko muitakin raiteita ehkä olemassa...
13. Jaska10.8.2014 klo 21:52
Ällös sure, tai surros vaan, jos helpottaa, Juha N. Minua helpotti tieto, että parhaillakin ratkojilla voi joskus järki seisoa. Minullakin seisoi useita minuutteja valmista ratkaisusanaa tuijottaessa ja litterääristä yhteyttä lahoavasta laarista kaivellen. Tämä hyvä knoppi - siis ainakin kahden ratkojan osalta!

Vielä kauemmin jouduin miettimään epäsanana oikeastaan vielä helpompaa vihjettä STOSIA. Lankesin jopa tuplasupisteen mahdollisuuden huomioon ottavaksi. Näiden kahden seisokin ansiosta ristikon täydellinen eli myös yhteydet ymmärtäväinen ratkonta-aika venähti kolmemiikan puolelle. Harjoittaisinko itsepetosta hellettä osasyyllistämällä. No mikä ettei.

Paras knoppi olisi muuten ollut LEIPÄÄN SUUSTA, jos leipäitä olisi olemassa. Mutku ei oo. Leikauloja on. Väkinäiset knopit eivät ole hyviä. Miinuksen paikka. Toinen ulkoasusta, jossa tekstaus paikoin lähenee, toki siihen yltämättä, lehtomaisen epäselvää ja epäesteettistä jälkeä.

Sanasto kielellisesti, vaan ei pituudellisesti hyvä. Neli- ja viisikirjaimisten vastapainoksi ei ole riittävästi pitkiä sanoja. Sanakeskipituus 5,5 toki tyydyttävä, kuin myös koko ristikon yleisarvosana.
14. iso S11.8.2014 klo 10:13
Minun silmääni pisti ikävästi sama leipää kuin Jaskalla. Oman tietämykseni mukaan lei on sen verran suuri että se ei mene päähän, vaan kaulaan. Yläpäähän kuitenkin, joten hillitsin itseni enkä älähtänyt.

Nyt vaivauduin tutkaisemaan. Englanninkielisen Wikipedian mukaan "Lei is a garland or wreath. More loosely defined, a lei is any series of objects strung together with the intent to be worn" ja "Other types of lei may include sea or land shells, fish teeth, bones, feathers, plastic flowers, fabric, paper (including origami and monetary bills), candy, or anything that can be strung together in a series or pattern and worn as a wreath or a necklace."

Google-kääntäjän mukaan garland on "a wreath of flowers and leaves, worn on the head or hung as a decoration." Löytyy siis vahvoja viitteitä siihen suuntaan, että alohan lausujat saattavat käyttää leitä päähän aseteltavana seppeleenä. Turisteille lei ripustetaan kaulaan, mutta ainakin osa noista leikauloista saattaa olla ristikoita ratkomattomia ummikoita, jotka eivät edes tunne sanaa aloha.

Ehkä asia pitäisi viedä ratkaistavaksi esimiestasolle eli jollekin leipomolle.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *