KESKUSTELUT > RISTIKOT > PUNAINEN- JA PAKSU PELIKAANI

8. Punainen- ja Paksu Pelikaani

Mervi12.3.2003 klo 12:10
Heissan kaikki visaisten ristikoiden ystävät:)
Itse pidän itseäni suht hyvänä ratkojana, Iisakin visaiset ratkeaa kaikki (jopa Kuukauden Aulis), Hesarin ristikot ratkeavat mutta, mutta... Punaisen- ja Paksun Pelikaanin viimeiset visaiset eivät aukea hyvällä eikä pahalla. Eivät, vaikka olen "harjoitellut", kun vastaukset ovat saapuneet. Mikä ihmeen logiikka niissä lienee, kun ei ymmärrä vihjeen ja ratkaisun välistä yhteyttä toisiinsa. Joku nekin kuitenkin on ratkaissut, huomaan palkintojen menneen aina jollekulle, että... Kaipa niilläkin on ystävänsä.
Kiva kun on nyt tälläinen väylä missä voi turhautumistaan purkaa:).
Kertokaa omia kokemuksia ko. lehdistä.
2. Antti Viitamäki17.3.2003 klo 03:13
Itsekin Punaiseen ja Paksuun visaisia laativana otuksena päätin heittää kommentin tähän...

Kuulostaa hurjalta, jos Iisakki ja Hesari eivät tuota ongelmia mutta Pelikaanien pulmapaloissa eivät jutut selviä edes oikeiden vastausten perusteella. Tulkinnenko oikein, että vihjeissä on aina korkeintaan JOITAKIN käsittämättömyyksiä - USEIMPIEN sentään muuttuessa ymmärrettäviksi? :-)

Mielikuvani Aulis Lehdosta ja Iisakista ovat aika epämääräisiä, mutta uskaltaudun silti pohtimaan, josko Sanaris-laatijat kehittelisivät muita rohkeammin UUSIA vihjeitysideoita ja vaihtelua ylipäätään. Tämä siis kysymyksenä ymmärrettäköön, kun en itse tiedä, eli: kuinka paljon AL ja I hakevat uudenmuotoisia vihjeitä? Jos muoto ja tyyppi pysyvät samana vain hieman sisällöllisesti varioiden, ei ole kysymys juuri muusta kuin että sitä vain TOTTUU laatijoihinkin. Ratkojan sadas Aulis on aina helpompi kuin ensimmäinen, koskapa tyyli on tuttu. Juuri tätä ilmiötä ”vastaan” visaisiin keskittyvät Sanaris-laatijat käsittääkseni yrittävät ”taistella”. En tarkoita tällä sitä, ettenkö esimerkiksi itse haluaisi olla persoonallinen ja tyylistäni tunnistettavissa, mutta vihjeitteni toivoisin kehittyvän ja sanastoni vaihtelevan mahdollisimman paljon. (jatkuu...)
3. Antti Viitamäki17.3.2003 klo 03:14
(jatkoa...) Uudentyyppisten vihjeiden hakeminen on usein työlästä - varsinkin siksi, että se tuppaa olemaan melkoista rajankäyntiä visaisen ja mahdottoman välillä. (Ristikostahan saa hyvin helposti mahdottoman ratkaistavan - jos laatii vihjeet tyyliin ”ihminen”->MARILYN, syntyy ainoastaan kilpailu siitä lopettaako ratkoja ratkomisensa ylivoimaisen haasteen vaiko tappavan tylsyyden vuoksi.) Tätä vasten ei ole vaikeaa ymmärtää, että ylilyöntejäkin tapahtuu - allekirjoittaneella tuskin vähiten... Koen oikeastaan kunnia-asiakseni saada joka ristikkoon 1) jotain uutta ja 2) jotain hieman kummallista. Ja jos negatiivinen palaute ei tukkeuta tietoväyliä, kuvittelen vihjeiden saaneen ainakin suurpiirteisen siunauksen.

Toisin sanoen, palautetta vain tulemaan - mitä tarkempaa, sen parempaa - ja sen hyödyllisempää TEILLE. Jos äänet jotakin vihjettä vastaan menevät 100-1, en varmasti sitä enää käytä. :-)

Käsittääkseni kaikki laatijat ja piirtäjät saavat pian (elleivät ole jo saaneet?) omat Sanaris-sähköpostiosoitteensa, joiden kautta saa sitten Rosan ja Risun sukuiset floran edustajat lähettää henkilökohtaisesti. (Eki varmaan enemmän tästä tietää?) Mutta ennen sitä voinee tätäkin foorumia käyttää - sillä lailla hillitysti.

Jään kiltisti odottamaan...
4. Eki17.3.2003 klo 09:13
Kiitos Antti perusteellisesta ja vähintäänkin perustelluhkosta mielipiteestä. Tosiaan, kaikille Sanaris-laatijoille voi lähettää henkilökohtaista sähköpostia osoitteella etunimi.sukunimi@sanaris.fi mutta toivottavasti sananvaihto nettisivuillakin lisääntyy.
5. Antti Viitamäki17.3.2003 klo 16:33
Pienenä huomiona tai kysymyksenä muuten: ovatko osoitteemme standardin mukaisesti skandittomia? Tyyliin antti.viitamaki ja jani.enila? Etteivät sellaisen takia hupuloidu maailmalle... :-)
6. Eki17.3.2003 klo 16:51
Annetaan siis ohjeeksi ristimanimi.sukunimi@sanaris.fi, mutta luulisin kaikkien käsittävän esim. viitamäestä tulevan suomalaisten luonnontilaisten tiheikkömetsien veikeä asukas viitamaki.
7. Sinikka24.3.2003 klo 16:22
Minusta ainakin punaisen ja paksun viimeiset visaiset ovat parhaita,Otan ne aina ensimmäseksi käsittelyyn. Joskus kyllä tarvitsen apua muilta.

Miten muuten sähköposttse voi ratkaisuja lähettää? Pitääkö ne skannata, vai riittääkö avainsanat?
Olisi myös mukava tietää,miten arvonnat suoritetaan.Miten saatte sähköpostin muiden arvottavien joukkoon?

Vielä yksi kysymys.Miten on mahdollista että hallita homma = taita Viimeinen Paksu Pelikaani s.26
8. Tapio "Kotsa" Kotipelto24.3.2003 klo 19:09
Sinikan kysymyksestä huomaan, että en TAINNUT (taitanut, osannut) tehdä hyvää vihjettä tuolle verbin harvinaisemmalle muodolle; Nykysuomen Sanakirjassakin todetaan, että: "TAITEN käytettyinä kansanomaiset sanonnat antavat vaihtelua"...

Kiitos palautteesta!

Kotsa
9. Eki25.3.2003 klo 09:28
Sinikalle: Avainsanojen lähettäminen Pelikaaneissa riittää vain kuuden lisäpalkinnon arvontaan, Jos haluaa olla mukana sivukohtaisissa vähintään 20 euron kokoisten palkintojen arvonnassa, täytyy joka ruudun olla oikein. Sähköpostivastauksia tulee varsin vähän, mutta niitä on tullut sekä skannattuna että koneelle ruudukkomaisesti kirjoitettuna tai sanalistoina (silloin myös pystyrivit pitää luetella). Sähköpostivastauksista tehdään arvontaan "valelehti" eli jos se tulee käteen arvonnassa, tietokoneelta katsotaan, onko tuon tehtävän vastaus oikein.

Eniten sähköpostivastauksia tulee Krypto Pelikaaniin, jossa vastaussysteemi on sellainen, että koko lehteen vastaamisen voi hoitaa pienehköllä kirjoitustyöllä.
10. Irene, Hollanti30.3.2003 klo 17:43
Punainen sitten on vasta "hankala" lehti -
ainakin jollekkin joka on asunut Suomesta pois
19-vuotta! VAAN, tosi hyvää aivojumppaa!!!
Miksi AINA ne erikoiset sanat pannaan niin, että ainakin yksi sanan kirjaimista tulee kahden "palkin" väliin ja sitten saa arvailla ja tukkaa vetää, että mikähän se kirjain siihen tulee! Muuten molemmat Pelikaanit on tosi hyviä lehtiä!
11. Jouni1.4.2003 klo 12:22
Vieläkin minua vaivaa vuoden takainen Viitamäki. Vihjeenä oli "Mikan Erjan" ja siihen tuli "sukkelaan". Arvelen, että välietappina on "pian", mutta silti ei arvoitus ole ratkennut.
12. Jouni1.4.2003 klo 12:39
Ristikoiden ratkonta on muuten hauskinta porukalla. Ratkon yleensä yhdessä vaimoni kanssa ja joskus lapsetkin osallistuvat. Meno on ajoittain kuin kiihkeässä jääkiekko-ottelussa. Lyömme Lehtosen, kukistamme Kotipellon ja voitamme Viitamäen.
13. Antti Viitamäki1.4.2003 klo 13:05
Jounille: Lyhyellä miettimisellä ei tule mieleen mitään järkevää selitystä. Ainoa yhteys minkä keksin on Mika Kaurismäen avopuoliso Pia Tikka, jolla on sukunimikaima Erja Tikka - mutta tämä on liian kaukaa haettua, eikä sen luulisi läpäisevän koeratkontaa (varsinkin vaikeat ristikot tarkistetaan hyvin huolella!) vaikka sitten laatija pimahtaisikin. :-)

Vaikka tiedänkin meneväni usein ihan äärirajoille vihjeitteni kanssa, niin tämä ei jostain syystä kuulosta minun keksimältäni. Pahoitteluni jos näin todella on. Pystytkö kertomaan tarkemmin, mikä lehti oli kyseessä, niin voisin itsekin vilkaista? Ottaisinpa opikseni...
14. Jouni1.4.2003 klo 20:36
Olet varmasti oikeassa, Antti, ettei se ollut sinun laatimasi ristikko. No, jokatapauksessa se oli Pelikaaniristikko ja yksi visaisista.
Jos selvyyttä ei löydy, pystyn kyllä elämään tämän asian kanssa.
Kiitokset hyvistä ristikoista Pelikaanien tekijöille.
15. Antti Kanerva2.4.2003 klo 14:46
Laatijoihin tottuu, väitän. Minulle ainakin on tullut vuosien aikana tavaksi katsoa, kenen laatima ristikko on. Laatijan "tyyliin" pääsee kyllä auttamatta sisälle, kun jaksaa vaan tarpeeksi monta vuotta ratkoa ristikoita.
Vuokila osaa tehdä helppoja ja tosi "P:n" vaikeita, mutta tyyli on kuitenin sama.
Eräät vaikeimmista eteeni tulleista ovat (minulle ainakin) tyyliltään Skyttä ja (joskus) Simberg. Vuosikausien "harjoittelu", kymmenen vuotta ei riitä, on pikkuhiljaa ruvennut tuottamaan tulosta.
Laatija ei ilmeisesti pääse itsestään eroon, onkohan laadintatyyli ikäänkuin laatijan "käsialanäyte," ei käsialakaan kenenkään kirjoittamisessa (esim. nimikirjoitus) kovinkaan paljoa muutu vuosienkaan kuluessa.
Hesarin jokaviikkoinen ratkonta kyllä tuottaa joskus vaikeuksia, mutta kyllä se pienen "levon" jälkeen yleensä menee.
Näistä "käsialoista" johtuen on hauskaa joskus nähdä laatijan ainakin yrittäneen muuttaa tyyliään. Jostakin kohtaa ristikosta kuitenkin "pilkottaa" se sama (Vuokila, Pallonen, Lampo, Joutsi, tai joku muu), ei siitä mihinkään pääsee, etteikö "tunnusmerkkejä" löydy.
Heräsi ajatus siitä, että laittakaapa joskus ratkojille arvauskilpailu siitä, kuka ristikon laati. Piirtäjähän voi olla joka kerta sama, sillä heidän tyylinsä on aina persoonallista, vai mitä Lavonius, Mäkinen ynnä muut?
16. Eki2.4.2003 klo 15:06
On näitä hämäyksiä tehtykin, mutta voisi sellaisen kilpailunkin joskus järjestää. Yllättävän vaikea monen laatijan tyyliä on toisen piirroksista erottaa, väitän.

Erkki Kiiski on tehnyt joskus jäljennöksiä toisten laatijoiden tyylistä, siihen pystyy vain todellinen taiteilija.
17. Uka2.4.2003 klo 15:55
Samaa mieltä A.Kanervan kanssa, että "tyylin" oppii, mutta ei se noin kauan kyllä vie.
Katson aina laatijan ensimmäiseksi jo siitäkin syystä, että huippulaatijoiden tekemissä ristikoissa on takuu, että ne on ratkottavissa, vaikka ovat "sairaan vaikeita". Eikä ne sisällä mitään älyttömyyksiä(esim.sanoja joita ei löydy edes hakuteoksista, vihjeitä, joita ei tajua vaikka tehtävä ratkeaa) ja tarjoavat runsaasti ahaa- elämyksiä. Valitettavasti näitä laatijoita on mielestäni hyvin vähän. En halua loukata ketään, joten jätän mieleiseni huippulaatijat erikseen nimeämättä.
18. Helena8.5.2003 klo 19:20
Kysynpä näin tilaisuuden tarjoutuessa... tein juuri ikivanhaa ristikkoa Pelikaanista (taisi olla Pallonen&Mäkinen) ja vihjeeseen "tulvia" sain vastaukseksi TIRADIT. Menikö tyystin metsään vai ei? Jos ei, niin mitä ne ovat?? Mistään sanakirjasta en löytänyt.
19. Jouni8.5.2003 klo 20:55
TIRADI;1. suurisanainen lauselma, sanatulva 2. juoksutus, koloratuuri
Uusi Tietosanakirja
20. Helena9.5.2003 klo 17:17
Kiitos tiedosta, minulla taitaa olla liian suppeita tietosanakirjoja... :-)
21. Teemu Pallonen9.5.2003 klo 17:37
Tai sitten laatija käyttää joskus liian huonoja sanoja... :) Pakko myöntää, etten edes muista käyttäneeni tuollaista sanaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *