KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MUNAT SEISOMAAN! ;)

798. Munat seisomaan! ;)

Pena21.3.2004 klo 17:18
>Totta ja todistettua - kananmunat seisovat kevätpäiväntasauksena

LUUMÄKI
MATTI RIIHELÄ

Pahvikennossa kananmunat ovat rivissä ja asennossa kuin sotapojat. Pysyisivätkö pystyssä ilman kennon apua? Eivät kai. Luumäkeläinen Soini Hatinen näyttää, että pysyvät hyvinkin, kun kalenteri näyttää kevätpäiväntasausta.
Hatinen kaivaa munia kennosta ja asettelee niitä yksi toisensa jälkeen pöydälle. Mitä lähemmäs H-hetkeä tullaan, sitä nopeammin ja varmemmin raaka muna jää nököttämään pystyasentoon.

Hatisen kädet eivät tärise. Asettelu on tarkkaa puuhaa, eikä onnistuisi ainakaan krapulaiselta.

H-hetki on kevätpäiväntasauksena kello 8.48, tietää Hatinen. Kun kellon viisarit ovat hieman yli puoli yhdeksän, kaksi munaa jää jo pöydälle pystyyn. Kun kello on varttia vaille, asettelua tarvitaan vähemmän.

Joku kumma, näkymätön voima näyttää pitelevän munia asennossa. Pinta, jonka varassa muna seisoo ei ole suuren suuri, vaikka leveämpi pää onkin alaspäin. Mitä maagista kevätpäiväntasaukseen liittyykään? Onko kaikki jotenkin paremmin tasapainossa, kun aurinko kulkee reitillään suoraan päiväntasaajan yläpuolella?

Asennossa jopa
useita tunteja

Hatinen kertoo kuulleensa kananmuna-tempusta kymmenkunta vuotta sitten. Temppu onnistui heti ensiyrittämällä. Sen jälkeen hän on tehnyt sen joka vuosi aina, kun on muistanut.
Parhaita seisottamiseen ovat tuoreet ja huoneenlämpöiset munat.

Hatinen oli saanut munan seisomaan muutaman sekunnin ajaksi jo edellisiltana, perjantaina.

- Aina paremmin se rupeaa jäämään, mitä lähemmäksi H-hetkeä tullaan. Muna voi kestää pystyssä jopa useita tunteja, hän selittää.

Hatinen tunnetaan miehenä, joka etsii alumiinivarpunsa kanssa kaivonpaikkoja.

- Jotkut katsoo nämä humpuukihommiksi, mutta kyllä nämä toimivat, hän vakuuttaa, ja on todistanutkin; munat seisovat ja kaivonpaikkoja on löytynyt vaikka kuinka paljon.>

(ES)
2. Jouni21.3.2004 klo 20:56
Pitääkö nyt odottaa syyspäiväntasaukseen ennenkuin munan saa seisomaan? Ei toki. Aina toimiva konsti on kopauttaa munalla pöytää ja voilá!
3. Mimmi22.3.2004 klo 02:12
Eiksen munan voi laittaa kuppiin...kyllä se siellä pysyy pystyssä
4. Kravattimies24.3.2004 klo 08:22
Helpoimmin muna siis seisoo kevätpäiväntasauksen ja syyspäiväntasauksen aikaan. Mutta missä se seisoo parhaiten - navoilla?

Tasauspäivien puolessa välissä on kesäpäivänseisaus, mutta siinä olevaa seisaus-osaa ei pidä sekoittaa munan seisomiseen, koska juuri silloin muna ei millään seiso!

Juhannuksena voi kokeilla.
5. Hui hai24.3.2004 klo 08:37
Niin, omien kokemuksieni mukaan on kyllä ihan eittämätön tosiasia, että kyllä se muna seisoo parhaiten navan alla eikä navoilla. Ihan vain kravattimiehellekin tiedoksi ;-)
6. tero24.3.2004 klo 12:12
muistuma lapsuusvuosilta kertoo että kananmunan sai pysymään helposti pystyssä kun hiukan kostutti sen päätä ja pyöräytti suolassa. Meni täydestä eikä kukaan huomannut mitään, ja toimi vaikka juhannuksena.
7. Jukka20.3.2006 klo 21:52
Tässä tehtiin kokeiluja, meinaan kun sisko sai sen onnistumaan. Nyt kello 21.00 sai naisystävä sen onnistumaan. Muna jöröttää puu kantisen piirongin päällä, katsotaan milloin se heittäytyy nurin.
8. Sini20.3.2006 klo 22:41
Ei tossa asiassa ole kyllä kevät- eikä syyspäiväntasauksella yhtään mitään tekemistä.
9. iso S20.3.2006 klo 23:07
No niin, tein hömppätieteellisen kokeen noin 2 tuntia 20 minuuttia H-hetken (aurinko ylitti päiväntasaajan) jälkeen. Käytettävissä olleista viidestä kanankevennyksestä yksi seisoi paljaalla pöydällä ihan kertalaakista, yksi pienen asettelun jälkeen ja yksi pitkän tuhertamisen jälken. kaksi kieltäytyi yhteistyöstä. Ne olivat ehkä kesäpäivänseisausmunia :)

Uusintakierros tuotti saman tuloksen, samoilla munilla. Haluttomatkin seisoivat helposti kun ne tökkäsi pehmeän kaitaliinan (sellainen paksuhko, mikä lienee täkänä täkänä näytä sarves) päälle.

Tasausteoriaan en tällä syömällä usko enkä niitä munia raakana syö.
10. RA21.3.2006 klo 01:20
Iso S, saako olla sen verran utelias, että kysyn: Mitä sinä sitten syöt? Et mitään?

Jotenkin (ehkä harhaa) tuntuu, että olet ehtinyt tyrmätä tässä vuosien / kuukausien kuluessa kaikki syötäväksi luokiteltavat.

"Ihminen on sitä, mitä hän syö" -> Iso S pelkkää ilmaa? :-)
11. tasaus & seisaus21.3.2006 klo 07:20
Eilen oli kevätpäiväntasaus, juhannusviikolla on kesäpäivänseisaus!
12. iso S21.3.2006 klo 08:35
RA, saahan utelias olla, vastausten kanssa on joskus niin ja näin!

Tämä ei liity ristikoihin muuten kuin sitä kautta että syömättä en pitkään pysyisi ristikoiden takana. Valotetaan nyt sitten vähän.

Syön ihan normaalia suomalaista perinneruokaa, kuten hampurilaisia ja pizzaa. Ne mainitut munat kelpaavat sekä paistettuna että keitettynä mutta eivät raakana. En syö verilettuja, mutta kylläkin tavallisia (nimimerkki Lettu on katoamassa, mutta se ei ole minun syyni). Melkein mikä tahansa menee jos päällä on vaniljakastiketta.

Esimerkiksi työmaan kuppilan ruokalistan tämän viikon vaihtoehdot:

Ma: Juustokourrutettu uunimakkara, muussi / Paahtopaistisalaatti / Broileri-ananaspizza

Oli vaikea päivä, kun piti valita kolmesta hyvästä vaihtoehdosta, siitä huolimatta että rehellistä makkaraa on yritetty tärvätä juustolla, joka on tunnetusti pilaantunutta maitoa. Mitä on kourruttaminen? Päällimmäisenä oli makkara missä oli kouru, mutta ei sanottavasti kourruttamiseen käytetyn juuston jäänteitä. Onnekas alku viikolle.

Ti: Härkäpata / Katkarapusalaatti / Possuwok, hapan-imeläkastike

Helppo valinta lihansyöjäpedolle: härkäpata. Muut menisivät, jos vaihtoehtona olisi syömättä jättäminen. Silloin mieluummin tyttöjen linjalle eli salaattia, wokkia ei tee mieli nokkia. Siinä on kaikenlaisia epäilyttäviä vihanneksia ja possuparka jää surkeasti vähemistöön.

Ke: Kanaa punaviinissä / Metwurstisalaatti / Tonnikala-sipulipizza

Omantunnonkysymys: kärsiikö raittiusaate jos otan kanaa punaviinissä? Viis siitä, kärsiköön jos on kärsiäkseen! Salaatti kelpaa, jos kuitenkin tunnontuskat yllättävät. Tonnikala ei kuulu pizzan päälle ja sipuli saisi jäädä kasvimaahan, ehkä se pitäisi myyrät poissa.

To: Riistäkäristys / Possunfilesalaatti / Kalkkunawok, currykastike

Riistänen käristystä. "Rii" oli ainakin Lappeenrannassa hippaleikeissä turvapaikka mihin sai mennä huilaamaan. Kun oli riissä ei voinut joutua hipaksi. Jos riistä olisi tehty kiusausta eikä käristystä niin olisin kallistunut possun puoleen koska työpaikkakiusaus on paha juttu.

Pe: Jauhelihakääryleet / Tandooribroilerisalaatti / Pepperooni-paprikapizza

Kuulostaa vaikealta. Kääryleet viittaavat kaaliin eikä kyökkitiede ole vielä kehittänyt tapaa millä kaali olisi hyvää irvistelemättä syötävää muuten kuin pieninä määrinä raakana. Tosin aikaisempi näköhavainto viittaa siihen että kaali ei välttämättä kuulu kuvioon, vaan jauhelihapihvi on kääräisty jonkin täytteen ympärille ja tarkempi analyysi jää patologin tehtäväksi. Pizza on pilattu paprikalla. Tandoori haiskahtaa joltakin intialaiselta mausteelta. Muuten olisi patonkipäivä (täytettyjä patonkeja myös saatavilla) mutta veikkaan broilerin kelpaavan, koska jälkiruoka ansaitsee erikoiskunniamaininnan: valkosuklaamousse! Jee! Jos joku kilpailee vaniljan kanssa menestyksekkäästi niin valkosuklaa, nam! Miinuksena todettakoon että taas lienee vähemmän suklaata kuin moussea.
13. jupejus21.3.2006 klo 11:22
Sikäli helppo ruokalista, jos tuon eteen joutuisin, että maanantaina valitsisin uunimakkaran ja tuon muussin vuoksi, samalla kysyen, josko se on potuista tehty.
Tiistaina mitä ilmeisemmin härkäpata, koska olettaisin, että se jotain lihakeiton tapaista.
Keskiviikko olisi noilla sapuskoilla luultavasti nälkäpäivä, ei ainakaan nimen perusteella houkuttele vettä kielelle mikään.
Torstai kaiketikin riistäkäristys, riippuen kyllä miten tehtyä ja mistä riistasta, mutta oletettavasti kunnon ateria.
Jauhelihakääryleet olisi vuorossa perjantaina, ja rohki hyvää syötävää, mutta lisävaatimuksena potaattia kaipaisin melkein joka ruuaan yhteyteen (mutta jos ne virallisesti kuuluvat noiden nimikkeiden alle).
Huomioitavaa myös, että jos noilla ruuilla olisi viikosta viikkoon pärjättävä, niin olisi kyllä mahariepu kovilla. Melko väkevään ja rasvaiseen suuntaan on työkansan ravintolista mennyt. Jos noita paljon syö, niin eihän sitä jaksa edes tehdä enää mitään. Tulisi niin kylläinen olo, että menisi ruokalevoksi koko päivä.... vai onko vika minussa, että ummistan silmäni noille salaattilautasille, tosin taitaa nekin olla silmänkäätötemppuilijoille, kun kerran mukana on possunfileet ja metwurstit ;)
Hyvää ruokahalua!
14. RA21.3.2006 klo 17:30
Kiitos selonteo(i)sta! Johan toki ymmärsin, ettei kysymyksellä ole mitään tekemistä tämän palstan kanssa. Kunhan kalastelin mukavia juttuja (kun unohdin, että IS:ssa on tiistaisin ristikkoliitteen lisäksi myös Bisquitin pakina). :-)
15. iso S21.3.2006 klo 19:28
Judas Iskariotin evankeliumia ollaan julkaisemassa ja nyt on vuorossa RA:n evankeliumi: "minä en ole ihmisten vaan mukavien juttujen kalastaja!"

Millään näistä ei ole mitään tekemistä. Ei minkään eikä varsinkaan muun kanssa. :-)
16. eikka25.3.2006 klo 20:26
munat seisomaan hillosipulilla ?

kaveri söi 10 , mutta vaan 8 toimi
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *