KESKUSTELUT > RISTIKOT > MIELI TEKISI, MUTTA KUN EI JAKSA

797. Mieli tekisi, mutta kun ei jaksa

ile21.3.2004 klo 13:24
Eräässä viikonvaihteen lehdessä toimittaja teki juttua akvaarion perustamisesta. Aloittelijoiden ensimmäisiksi kaloiksi hän suositteli muun muassa plättyjä ja mustia mulleja!!!

Akvaristin näkökulmasta tarkastellen toimittaja teki ihan arvokasta työtä kirjoittaessaan mukavasta harrastuksesta, mutta olisi hän voinut tarkistaa kalalajit ja pari muutakin faktaa kirjoista ennen kuin lähetti tekstinsä painoon.

Nyt toimittajan ohjeita orjallisesti noudattava uusi harrastaja on kusessa yrittäessään ujuttaa juuri paistettuja lettuja mustilla nuorilla sonneilla täytettyyn lasiastiaansa.

Oikea kirjoitusasu olisi ollut platyja ja mustiamolleja. Tosin mustaamollia en hevin aloittelijalle suosittelisi, se kun ei ole veden laadun suhteen helpoimpia akvaarion asukkeja. Se vaatii korkeampaa lämpötilaa kuin moni muu kala, ja lisäksi pientä suolanlisäystä, murtoveden kala kun on, vaikkakaan luonnossa sitä ei tavata lainkaan. Mustamolli on tavallisen mollin ja leveäevämollin risteymä.

Muutenkin nämä asiavirheet ottavat kupoliin.

Nelosen tekstiteevee kertoo tänä iltana tulevasta 'Fox Mulderin' tähdittämästä elokuvasta taustatietoa: aavikolta löytyy meteori...

!!!

Meteori halkoo ilmakehää, ja siinä vaiheessa, kun se tavoittaa maanpinnan, siitä tulee meteoriitti. Kiitäessään avaruudessa se oli vielä meteoroidi.

Tällaiset virheet jurppivat meikäläistä. Tekisi mieli lähettää noottia teksteistä vastaaville, mutta kertaakaan en ole vielä tehnyt mitään suoraan toimintaan luettavaa. Harmittaa vain niin vietävästi.

Tällaiset sanoja vaalivat tunteet ovat ilmaantuneet syövereihini vasta aikuisella iällä, lähinnä sen jälkeen, kun olen liittynyt Sanaseppoihin. Onko sanaseppoilu näin ollen jonkinlaista aggressiivista ajatustoimintaa???

Onko kellään muulla vastaavia tuntemuksia???
2. Kaitsu21.3.2004 klo 14:05
Pitäisikö kysyä Molla-Maijalta mollataanko mollia jos sitä kutsutaan mulliksi?

Kyllähän tuollaiset varsinaisen asian ymmärtämistä haittaavat virheet ärsyttävät. Eniten minua tv-ohjelmien tekstityksissä kuitenkin kiusaavat lukujen ja laatujen käännösvirheet, ne kun ovat pelkkää huolimattomuutta. Käännetään esimerkiksi mailit kilometreiksi eikä muuteta lukuarvoa vastaavasti tai kerrotaan lämpötila mainitsematta asteikkoa jne.

Jossain fox mulderissa voi virheet sivuuttaa olan kohautuksella mutta kun niitä ovat myös dokumentit täynnä ja jos ei sattunut kuulemaan mitä tosiasiassa sanottiin saa tekstityksestä täysin virheellisen kuvan kerrottavasta asiasta.

Oletteko muuten nähneet kuinka "länkkäreissä" tyyppi nappaa arkullisen kultaharkkoja kainaloonsa, hypähtää hepoisensa selkään ratsastaen kohti auringonlaskua. Mielenkiintoista on laskeskella tuollaisen arkun massaa muistaen kullan ominaispainon. Vahvoja olivat lännenmiehet muinoin.
3. Jouni21.3.2004 klo 14:25
Tähtien tähyilijänä minua ihmetytti hiljattain, kun eräässä Aamulehden tieteellisessä artikkelissa mainittiin, että 'taivaalta on löydetty miljoonia linnunratoja'. Tarkistin asiaa Nykysuomen sanakirjasta ja siellä tosiaankin näytettiin vetävän yhtäläisyysmerkit sanojen linnunrata ja galaksi välille.

Tietosanakirjoissa kuitenkin Linnunrata vielä on vain meidän galaksimme nimitys.
4. Eki21.3.2004 klo 14:27
Reijo Salmisen tietokilpailuissa on usein ollut kielitaidoton tekstittäjä, niin paljon virheitä on vilissyt teksteissä (onneksi ne eivät ole vaikuttaneet itse kilpailuun vaan katsojien käsityksiin oikeista vastauksista ja niiden kirjoitusasuista).

Greedissä kerran Ahomaa kysyi kilpailijalta, mitä tämä miettiin: Vastaus: "Mietin, onko Kevin Costner kirjoitettu tahallaan väärin..." Oli muistaakseni kirjoitettu Kostner. On muuten aika paha kesken kilpailua alkaa syyttää virheestä, jos ei ole ihan varma.
5. Aikku21.3.2004 klo 16:05
Ile
Jospa kaikki aggressiivista ajatustoimintaa harrastavat hakeutuvat Sanaseppoihin? ;-)

Joskus tekisi mieli palauttaa huonosti suomennettu kirja.
6. mats24.3.2004 klo 14:48
onhan noissa tietokilpailussa jatkuvasti virheitä.
Kerrankin jossain kysyttiin ketkä 4 perustivat agit prop -lauluyhtyeen.
juontajan mukaan oikea vastaus oli Martti Launis, Pekka Aarnio, Sinikka Sokka ja Monna Kamu.
No eipä vastaaja olisi oikeatakaan vastausta tiennyt.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *